Rootza med grillede grøntsager

Rootza er navnet på pizza med rodfrugter. Sødt navn, ikke? Her er det et udtryk for at det er selve bunden, der er lavet af rodfrugter. Vi fik det til aftensmad forleden, og det er bestemt ikke sidste gang. Det er noget af det lækreste, jeg har spist længe!

Rootza – blomkålspizzaens lillebror

Rootza er en afart af den populære blomkålspizza, men her er bunden lavet af knoldselleri. Deraf navnet. Knoldselleri er en rodfrugt, og den vokser under jorden.

Vil du gerne spise færre kulhydrater, vil jeg anbefale dig blomkålspizzaen eller pizzaen med broccolibund i stedet. Eller måske den lækre men meget kulhydratfattige kyllingepizza.

Bekymrer du dig ikke om over- og underjordsgrøntsager, vil jeg anbefale dig at prøve denne lækre Rootza. Yummi!

Rootza

Rootza med grillede grøntsager

Føj til favoritter Udskriv Pin
4 personer
|
30 min

Ingredienser

 • 500 g knoldselleri
 • 100 g parmesan
 • 2 æg
 • 1-2 spsk loppefrøskaller reklamelink
 • 1 spsk oregano

Fyld

 • 100 g rød peber
 • 10-12 grønne asparges
 • 10 g olivenolie
 • tørret timian
 • flagesalt
 • 200 g revet mozzarella
 • 150 g Mosede tomater
 • frisk oregano eller timian til drys

Sådan gør du

 • Skræl først knoldselleri og skær den i mindre stykker.
 • Blend den herefter i foodprocessoren sammen med de øvrige ingredienser.
 • Saml dejen til en kugle og klat den ud på et stykke bagepapir. Læg et stykke bagepapir over og rul med kagerullen, hvis du ikke vil have fedtede hænder.
 • Opvarm ovnen til 230 grader varmluft og bag pizzabunden i ca. 13-15 minutter, eller til den har fået farve og er blevet mørk i kanterne.
 • I mellemtiden skærer du peberfrugt i strimler og nipper enderne af asparges, vender dem i olivenolie og griller dem på en grillpande med salt og timian, til de har fået fine striber og dufter af ferie i sydeuropa.
 • Når bunden er færdigbagt, tager du den ud og lader den afkøle lidt, inden du fordeler tomatpuré, ost og grillede grøntsager. Giv den herefter 4-5 minutter tilbage i ovnen og drys med friskhakket oregano eller timian inden servering.
Rootza - pizza på bund af rodfrugter

Portionen rækker til to sultne voksne, medmindre du laver noget tilbehør til. Vi fik kun rootzaen, og jeg blev en lillesmule overmæt, men den smagte simpelthen for godt til at stoppe. Næste gang gemmer jeg et stykke til frokosten næste dag!

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle Madbandittens opskrifter, egen favoritside, færdige madplaner med indkøbsliste og slip for forstyrrende annoncer.

Start 7 dages gratis prøveperiode nu

 

32 kommentarer til “Rootza med grillede grøntsager”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Jeg elsker bare den bund! Jeg kom nu almindeligt pizzafyld på; tomatsovs, skinke, oliven og ost, men den blev rigtig god. Det er en god erstatning for mig, når resten af familien får almindelig pizza :-)

  Svar
 2. Der var en der spurgte til om den kunne fryses med fyld. Det kan man – bliver måske lidt mere blød i det, men smager ligeså godt. Har lige haft to stykker med til frokost der havde været frosset ned :-)

  Svar
 3. Det her er simpelthen favoritten indenfor de forskellige ‘pizzabunde’! Synes slet ikke man kunne smage det var en grøntsagsbund. Mums, det bliver helt sikkert en klassiker hos mig :-)

  Svar
 4. Hej
  Først TAK for nogen virkelig lækre opskrifter og gode råd.

  Men hvorfor er det, at man ikke må spise grøntsager fra under jorden ??
  Jeg har ikke helt forstået det.

  Mvh Dorte

  Svar
  • Det synes jeg også, man selv må bestemme. Jeg spiser dem jo fx gerne. Hvis man gerne vil spise striks LCHF, fx pga. ønsket om vægttab, er ovenjordsgrøntsager et bedre valg, da de indeholder færre kulhydrater og stivelse.

   Svar
 5. Hurra-oplevelse! Netop hjemkommet fra sen indkøbstur til uinspirerende mindre supermarked. Målet var lakridsmandler- lidt fyfy mad på en hjemmeaften alene uden mand og barn. De var dog udsolgt. Hm-havde lyst til at snacke lidt. Kiggede på slikket-der var meget men jeg havde ikke lyst til det- sådan helt ærligt ikke lyst. Valgte det jeg havde mest lyst til: Et glas med grønne oliven med mandler i. Tænk at man kan få det sådan. Jeg kan af et oprigtigt hjerte sige at jeg elsker “rigtig” mad- sund mad- fordi det føles godt for min krop og mit indre. Aldrig mere andet end LCHF. Er så klar til din nye bog :) Hilsen en på 36 der har ledt efter den rette kur siden jeg var 16 ca. og fandt LCHF for et års tid siden – jeg behøver ikke lede mere :)

  Svar
  • Weeeh, godt gået!! Det er faktisk også lidt nyt for mig at jeg har det sådan. Jeg plejer at spise slik ind imellem, men på det seneste har jeg ikke haft lyst, når det kom til stykket. Så er jeg gået hjem med noget mærk chokolade i stedet. Af en gammel sukkerjunkie er det store sager!! :)

   Svar
 6. Hold nu fast, den var lækker! Helt sikkert ikke sidste gang jeg har lavet selleribunde (eller selleriwraps til madpakken for den sags skyld). Dog tænker jeg, at det ville være en god ide, hvis man lige presser saften ud af den revne selleri? Min bund blev i hvert fald alt for våd. Kan være at saften ryger af i food processoren, men sådan en har jeg ikke, så jeg rev det bare, og der var pænt meget saft ved. Tog det værste fra, men en tur gennem en si, havde været godt. Jeg lavede den forresten i mangel af bedre med squash i stedet for asparges, hvilket også var rigtig lækkert. Tak for den opskrift :)

  Svar
 7. Kan blomkålspizza, rootza, broccolipizza, grøntsagsfladbrød og oopsies mon fryses? Det kunne være dejligt – specielt i en lille husholdning :-).

  Svar
 8. Jeg har læst din blog et godt stykke tid nu – og har også din super gode bog. Jeg lever LCHF nu og vil bare sige, at jeg glæder mig hver gang der er nyt her på din side. Og denne ret ser super lækker ud!! Jeg har netop knoldselleri i køleskabet, efter at have lavet grønstsagsrøsti i går aftes (MUMS de var gode!!), så jeg skal helt klart lave denne ret i aften.
  Tak for mange gode opskrifter og forklaringer.
  /Charlotte

  Svar
 9. Mums det ser lækkert ud søde Jane! Lige noget for en grøntsags-elsker som jeg og som tillige elsker smagen af knoldselleri … tro mig, det gør jeg faktisk :-) Tænker den også kunne være super i mindre versioner ala noget tapas. KH Charlotte

  Svar
 10. Ser super lækkert ud. Nu har jeg næsten fået læst hele din bog, som jeg fik købt i oktober. Der er virkelig mange spændende opskrifter i den, I dag fik jeg æggesalat og varmtrøget laks. Ikke en vild stor portion og jeg er super mæt.
  Jeg har i mange år været på low carb kost, men ikke på en high fat, som du skriver om. Jeg må sige det er svært at få mig selv til at putte fløde i kaffen. Jeg har godt nok købt det, men også laktosefrit minimælk. Og mayonaisen fra Hellman du anbefaler har jeg også købt, men ikke brugt i de mængder du skriver i din æggesalat opskrift.
  Jeg har ikke lige frem fedt fobi, og jeg kan godt se at æggesalaten mætter helt ustyrligt meget blandt andet pga fedtet. MEN det må da være muligt at varierer fedtindholdet afhængig af hvem man er og ens smag?
  Jeg hælder stadig til skyr om morgenen, elsker det, og det mætter rigtig godt. Men er glad for dine frokost opskrifter som både smager godt og mætter længe.
  Så tak for den ;-)

  Svar
 11. Nøj hvor ser det godt ud med de grillede grøntsager! Jeg skal prøve blomkålsbunden her senere på ugen – har langt om længe overtalt min mad-konservative mand til at prøve. Aftalen var, at vi prøvede lchf-lasagnebundene i går, og hvis de bestod, så kunne pizzaen også få en chance – heldigvis bestod de ;-)

  Svar
 12. Hej Jane
  Jeg er for nyligt begyndt at følge din skønne blog, da jeg gerne vil ændre min kost. Dels vil jeg gerne tabe mig, og generelt vil jeg gerne have det bedre i min krop. Døjer utroligt meget med slim i luftvejene, og jeg har lidt mistanke om, at det især er det hvide sukker og mælkeprodukterne, der er skyld i det. Hos os er det primært manden, som står for madlavningen, og han er heldigvis altid med på at prøve noget nyt af, så det er fint. Han er dog ikke helt klar til at skulle undvære brød i madpakken, så i går prøvede vi at bage kernebrød og kerneknækbrød. Begge dele smager jo fantastisk; næste gang vil vi dog prøve at bage begge dele uden salt.
  Et tip til dem, som helt vil undgå stivelse: vær obs på, at revet ost (færdiglavet) kan indeholde stivelse.
  Vi tjekkede nemlig under bagningen i går, og det viser sig, at der er kartoffelstivelse i den revne ost; sikkert for at det ikke skal klumpe, men man tænker jo umiddelbart at revet ost bare er.. revet ost! Så man skal virkelig se sig godt for. Fremover vil vi købe en almindelig ost og selv rive den.
  Jeg kan godt mærke, at det hele er lidt famlende og usikkert endnu, og vi tager det med små skridt ad gangen; så stor tak for din blog, som er sprængfyldt med nyttig viden, gode opskrifter og masser af inspiration på den positive og uhøjtidelige måde! :)

  Svar
 13. Jeg synes ikke at det med overjords og underjords-grøntsager er andet end en rettesnor.
  Knoldselleri er der jo ikke mere kulhydrat i, end der er i tomater og peberfrugter.
  Og løg som ofte medtages i LCHF er der mere kulhydrat i.
  Jordskokker, rødbede, persillerod & pastinak er værre (de er værre end gulerod).
  Her er gram kulhydrat pr. 100 gram grøntsag:
  knoldselleri: 4,3 gram
  tomat(udenlandsk): 5,1
  rød peber: 4,5
  løg: 8,1
  Kilde: den officielle fødevaretabel på foodcomp.dk
  Jeg har kun opgivet tilgængeligt kulhydrat, som er det der påvirker blodsukker og insulin.
  (Ja, jeg indrømmer at jeg er nørdet med hvad mad indeholder :-D )

  Svar
  • Jeg interesserer mig heller ikke specielt meget for over- og underjordsgrøntsager. Men det er relevant for dem, som gerne vil spise minimalt med kulhydrater.

   Løg og hvidløg synes jeg er lidt en anden dag. Dem spiser man jo sjældent flere hundrede gram af, som man nemt gør med rodfrugter fx.

   Svar
   • Vi er slet ikke uenige. Jeg holder selv kulhydrat-indholdet i min mad på et minimum for tiden.
    Jeg prøvede bare at uddybe, at fordi knoldselleri ligger på linie med tomat & rød peber, er den OK i modsætning til visse andre rod-grøntsager såsom skorzonerrod, pastinak m.fl..
    Det jeg mener er, at selvom de grøntsager med det største kulhydrat-indhold er rod-grøntsager, er det kun en grov rettesnor at inddele i overjords- og underjords-grøntsager.
    Radiser & ræddiker ligger ret lavt i kulhydrat-indhold selvom de er underjords-grøntsager.

    Svar
    • Good point! Jeg synes også nogle gange underjords/overjordssnakken tager lidt overhånd, imens man rask væk spiser lystigt af den mørke chokolade. ;-)

     Svar
     • og have nørden må pippe at rent vækstmæssigt så vokser en knoldselleri ligeså meget over jorden som fsk en alm bladselleri- men den sidste kalder vi ikke en rodfrugt -og rødbeder vokser faktisk også også over jorden ;)

      Skal vi ikke bare kalde det mad ;)- dejlig mad har lavet den her til aften

 14. Tak for alle dine fantastiske opskrifter :-) Bruger dem flittigt samt opskrifterne i din bog.

  Hmmm…..jeg er normalt SLET ikke vild med knoldselleri. Hvordan bliver smagen, når sellerien er bagt? Forhåbentlig lidt sød i det som andre bagte rodfrugter eller???

  Svar
  • Jeg smagte slet ikke knoldsellerien eller jeg fokuserede slet ikke på smagen. I stedet var smagen af de grillede grøntsager dejligt dominerende :-)

   Svar
 15. Nøj det lyder lækkert. Havde besluttet der skulle blomkålspizza på bordet i aften, men det skal da være den her variant der skal prøves. Har jo alligevel noget knoldselleri liggende efter rösti i weekenden. Umm.. Tak for de gode opskrifter og inspirationen til en sundere levevis! God mandag :-)

  Svar
 16. Gud, hvor ser det lækkert ud! Jeg lever glutenfrit og jeg er efterhånden (selvom jeg ikke troede det var muligt) blomkåls/brocolli pizza bunden. Jeg eksperimenterede derefter med en bund lavet på majsmel og husk, da jeg ikke lever LCHF, men synes ikke det gav samme mæthed. Nu vil jeg klart hjem og leve med knoldselleri, det er jo verdens bedste idé :D

  Go mandag!
  Anna – http://thewonderwomanwannabe.blogspot.com

  Svar