5 LCHF-begynderfejl

Det er januar, og det er sæson for slankekure. Hvis jeg var i tvivl om det, skulle jeg bare kaste et blik på min mailboks, som i de sidste dage er vokset med ca. 300 %.

Mit svar til dem, som har valgt LCHF som januars slankekur er som regel noget i retning af: Tillykke! Du har valgt en vej, som kan vise sig at holde lang tid efter januar er forbi!

For jeg synes, det er rigtig dumt at gå på slankekur, men jeg synes, det er rigtig klogt at ville lave nogle justeringer i sin kost, som kan føre til vægtnedgang.

Forskellen ligger for mig at se i, om man er parat til at acceptere, at ens nuværende vaner har ført vægtøgningen med sig, og man derfor er parat til at vinke farvel til dem. For hvis man tror, at man skal tilbage til de vaner, som har givet en problemer med vægten i første omgang, får man svært ved at vinde på den lange bane. Tror jeg.

5 hyppige begynderfejl på LCHF

Men, men, men… lad os nu komme til sagen! Er du en af dem, der søger LCHF for vægtnedgang, så får du her 5 normale begynderfejl, som mange begår.

Begynderfejl er måske lidt et dumt ord, for det signalerer, at noget er forkert, og hvis der er noget, vi gerne vil af med, så er det følelser som skyld og skam i forbindelse med mad.

Så se i stedet punkterne her som en måde, hvorpå du kan lære af andres erfaringer og derved springe hurtigere i mål selv.

LCHF giver ellers fint plads til individuelle tilpasninger, for vi har alle forskellige mål.

Punkterne her er ting, der kan spænde ben for dig, der gerne vil ned i vægt. Måske kan du nikke genkendende til nogle af dem.

Hvad er LCHF?

LCHF – generelle spørgsmål

LCHF og vægttab

LCHF – fedt og kolesterol

Overgangsbesvær

LCHF og ketose

Må jeg spise (…) på LCHF?

5 LCHF-begynderfejl du ligeså godt kan undgå

5 LCHF-begynderfejl

Udskriv Pin
|

Ingredienser

 • DU SPISER FOR MANGE LOW CARB-BRØD OG -KAGER

  Da du fandt ud af
  at LCHF betød farvel til brød og kager, overvejede du, om du ikke skulle vælge et andet system, hvor den slags var tilladt. Men så fandt du ud af at man sagtens kan bage både lækre brød med nødder og kerner og kagerne! Mand, nogle lækre kager, man kan lave, når smør og chokolade pludselig er endt på pluslisten! Dette er en overordentlig hyppig begynderfejl. Men sagen er, at hverken kagerne eller brødet bør spille en særlig stor rolle (om nogen overhovedet) i din nye kost, hvis du gerne vil gå ned i vægt. Det bør til gengæld store mængder ovenjordsgrøntsager, kød af god kvalitet, fede mejeriprodukter (primært fløde og ost) og naturligt fedt som smør, kokosolie eller olivenolie.
 • DU SPISER FOR LIDT FEDT

  For de fleste går det nemt nok at skrue ned for kulhydraterne men det er straks sværere at spise mere fedt! Vi har i årevis lært, at fedt feder, og at fedt er usundt, og det kan være enormt grænseoverskridende at invitere smør og fløde og olie tilbage på tallerkenen. Men fedt er er hele nøglen i LCHF. Det er derfor, det hedder High Fat. Det er i fedtet, vi finder vores mæthed, vores energi, den indre ro, det stabile blodsukker og vægttabet ikke mindst. Hvor paradoksalt det end kan lyde. Men det skyldes, at det øgede fedtindtag gør dig mæt længe, så du faktisk ender med at spise mindre (dvs. færre kalorier) end du ville, hvis du havde spist mindre fedt.
 • DU SPISER FOR FÅ GRØNTSAGER

  At dæmonisere grøntsagerne
  fordi de indeholder kulhydrater, er i mine øjne en stor misforståelse. Selv hvis du gerne vil i ketose, kan du spise rigtig, rigtig mange ovenjordsgrøntsager, før det bliver et problem. Sandsynligvis flere end du kan tygge dig igennem. Jeg tror heller ikke, der er nogen, der er blevet hverken tykke eller syge af at spise en gulerod ind imellem, selvom den vokser under jorden, men det er klart, at gulerødderne ikke skal udgøre størstedelen af grøntsagsindtaget, hvis kulhydraterne skal holdes på et helt lavt niveau. Når du fylder halvdelen af din tallerken med ovenjordsgrøntsager (og her mener jeg ikke et salatblad med fire skiver agurk) men en god stor salat, råkost eller tilsvarende, så sikrer du samtidig, at du får bunkevis af vitaminer og mineraler. Og det har betydning for dit velvære og din energi og i sidste ende for, hvor meget lyst du har til at fortsætte med din nye kost.
 • DU SPISER FOR LIDT / FOR MEGET

  Det her er et punkt
  hvor vi fungerer utroligt forskelligt. Nogle bliver så mætte af den fede kost, at de kommer til at underspise, mens andre slet ikke kan mærke mæthedsfølelsen og derfor kommer til at spise for meget. At underspise er dumt på den lange bane, da det vil betyde, at du vil føle dig træt og energiløs, opleve dårligere søvn og dårligere velbefindende. Altsammen ting, der gør det sværere at holde ved på den lange bane. Spiser du for meget, kan det være svært at gå ned i vægt. Hvis du har været på gentagne sultekure, kan det være, du oplever, at din krop nu siger et stort JA TAK til al den næringsrige mad, du nu byder den, men at den glemmer at melde ind med mætheden, fordi den tror, den skal skynde sig at få fyldt depoterne op, nu hvor der endelig er mad. Måske er du bare et sted midt imellem og har lidt svært ved at regne portionsstørrelser ud og tør ikke helt stole på kroppen endnu. Der er ingen hurtig genvej her. Det tager tid at lære at mærke kroppens signaler. Start med at overveje, om du virkelig er sulten, når du laver dit mellemmåltid. Er du ikke sulten, så lad være med at spise.
 • DU ER UTÅLMODIG

  For du er stadig i slankekursmode
  og hvis LCHF ikke giver hurtige resultater, så skal du skynde dig videre til den næste kur. Det er jo januar, og der er ingen tid at spilde! Du hopper derfor på vægten dagligt og bliver frustreret, når vægtpilen ikke peger ned ad. Måske glider bukserne ned, imens du står der på vægten, men det betyder ingenting, når tallet på vægten er uændret. Hvad kan jeg sige? Giv det tid! Tallet på din badevægt fortæller intet om, hvad der sker inde i dig. Utålmodigheden kan også handle om, at du ikke har været helt opmærksom på det her, der kaldes "overgangsbesvær". Altså denne her periode, hvor din krop er ved at skifte fra kulhydratforbrænding til fedtforbrænding og derfor er lidt i undtagelsestilstand. Læs godt op på det, så du er rustet til at komme hurtigere igennem det.

Sådan gør du

 • VIL DU GERNE DYKKE YDERLIGERE NED I LCHF, SÅ LÆS MERE HER:

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

Low Carb-Keto-LCHF. Kært barn har mange navne. Få styr på forskellene og få samtidig 120 af mine bedste opskrifter til alle dagens måltider. Perfekt til at lave ugens madplan og tage med i køkkenet

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

84 kommentarer til “5 LCHF-begynderfejl”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej
  Jeg vil gerne bestille en madplan til 5 uger.

  Jeg er en kvinder på 36 år og har taget 10kg på de sidste 6 mdr. Jeg tror at det hænger sammen med min rygestop og spisning af alt for mange kager på arbejde.

  Jeg er 160 cm høj
  Væger pt. 62 kg
  Spiser ikke svinekød.
  Håber du kan hjælpe mig.

  Vh
  Aida J Mesic

  Svar
 2. Hej Jane
  Så er jeg også hoppet med på LCHF, og jeg har allerede efter 1 uge meget mere energi og har ikke længere lyst til cola, slik, Chips osv, som før blev indtaget i varierende mængde dagligt ? MEN jeg synes ski da, at jeg tager på. Jeg ejer ingen vægt, men det kan føles/ses…. Jeg har købt din opstarts-guide – den laaange – og jeg synes, jeg følger den sådan nogenlunde. En håndfuld spinat under maden til hvert måltid, ca 100-150 gram kød eller æg eller lidt af en kombi, masser af ovenjordsgrønt, ca 1-2 spsk mayo eller andet fedt. Ingen kager eller andet LCHF-lækkert… Drikker ca 2 liter vand og et par kopper kaffe dagligt… Dog føler jeg mig ikke længe mæt i løbet af dagen. Føler mig “sukkerkold”. Jeg tror, mit problem er morgenmaden, hvor jeg ikke føler rigtig sult, men ryster indeni som når man går sukkerkold. Der drikker jeg så vand. Skal jeg prøve at spise mere fedt om morgenen? Jeg er nok generelt lidt bange for det fedt. At det bliver for meget… Hvad tænker du? Jeg nyder denne mad og den gode energi, men jeg ønsker at tabe mig 6-8 kg – ikke at tage på ?

  Svar
  • Jeg tror, at din “følelse af at tage på” handler om noget andet. Det kræver stadig 7000 kcal i overskud at tage et kilo fedt på og med guiden og den mad, du beskriver kommer du jo slet ikke i nærheden af det. Så mit gæt er at det handler om det psykologiske i at skulle spise fedt igen.

   Din følelse af uro eller sitren indeni vil jeg gætte på kommer af at du enten 1) spiser for lidt 2) er i ketose (det kan godt give lidt sitren i starten) eller 3) har ubalance i væske og saltbalance. Særligt sidstnævnte ville jeg gå med først. Tag 0,5 tsk salt i et glas vand to gange dagligt, foruden den salt du putter på din mad. At spise ekstra salt er afgørende på LCHF i den første tid.

   Og ellers minder jeg om at din krop lige nu er i en overgangsfase, hvor den er ved at lægge om til fedtforbrænding. Det er en proces, der tager nogle uger, og i den periode kan du sagtens opleve forskellige symptomer. Læs evt. mere her: Overgangsbesvær

   Svar
   • Tak for svar ? det giver god mening mht salt. Jeg drikker jo en del, der vel renser alt ud… I nat har jeg ikke kunnet sove pga uro, og jeg har haft en voldsom murren i mine ben, så jeg var klar til at sige, at nu var det nok med det. Men trods manglen på søvn, er jeg ikke træt nu – og så holder jeg fast. Mht vægt aner jeg ikke, hvad jeg vejer, men maven er i hvert fald vokset, så bukserne har det lidt sværere ved at kunne lukkes… Min krop har altid reageret tydeligt ved ændringer, så det får lige nogle uger mere ??

    Svar
 3. Kære Jane

  Tak for dit fine svar.

  I min verden er indtag af hurtige kulhydrater (og dermed højt blodsukker) det eneste som kan udløse stor insulinrespons i forhold til mad, hvilket er præcis det, jeg ikke kan tåle (spiser metformin for at stabilisere insulinniveauet), så det er helt nyt for mig, at proteiner spiller en rolle. For mig handler det ikke om vægten, for jeg er ifølge BMI undervægtig og har altid været det, men om de sygdomme eller forværring af sygdomme, der følger i kølvandet på forhøjet insulinniveau. Har heller ikke hørt om insulin index før, men kender godt til GI, GL og SI. Skal vist have undersøgt det hele lidt nærmere ;-)

  Svar
 4. Hej Jane

  Det kom i den grad bag på mig, at proteiner skulle kunne påvirke blodsukkeret i samme grad som kulhydrater. Kan du uddybe mekanismerne nærmere, for jeg kan slet ikke få det til at passe med den viden jeg har fået tilegnet mig igennem årene og min egen sygdomshistorie? Måske misforstår jeg dig, men sidder da lige nu med frygt for, at jeg lige så godt kunne sidde med en stang chokolade i stedet for en bøf (sat meget på spidsen) ;-)

  I al fredsommelighed

  Tina

  Svar
  • Hej Tina
   Det er heller ikke rigtigt, at protein påvirker blodsukkeret, men protein kan udløse insulinrespons, hvilket også er det, der står i indlægget her. Insulin kender du sikkert, som hormonet, som hjælper blodsukkeret med at falde (blive lagret/brugt til energi rette steder) efter indtag af kulhydrater. Insulin er ikke kun en dårlig ting og kroppen bruger det til en række funktioner og ikke kun til at sænke blodsukker og lagre fedt. Med insulin i blodet på low carb (fx ved low carb low fat) vil kroppen have sværere ved at nå i ketose, hvilket mange gerne vil i nærheden af for vægtnedgang på LCHF.
   I fravær af kulhydrater kan kroppen omdanne aminosyrer fra protein til glukose (blodsukker) via glukoneogenese. Det er en god ting, og det foregår også på LCHF, hvis man skulle vælge at spise 0 gram kulhydrat.
   Noget andet interessant, synes jeg, er insulin indexet. Det kan sammenlignes lidt med det glykæmiske index, men i stedet for at vise madvarers påvirkning på blodsukker, viser det madvarers påvirkning på insulinudsondring. Her finder du fx visse mejeriprodukter, som har lavet GI men som scorer på højde med hvidt brød i insulin indexet. Igen, det behøver ikke være dårligt, men det er interessant, om et stort indtag af mejeriprodukter kan være årsag til udebleven vægtnedgang/ketose hos dem, der ikke lykkes med vægtnedgang på LCHF. Dette er bare mine tanker og spekulationer.
   Det blev lidt rodet. Håber, du alligevel kan bruge svaret til noget. Og jeg synes i øvrigt stadig, at en bøf er bedre end en chokoladebar. Undtagen til fredagshyggen, der ville jeg nok foretrække chokoladen ;-)

   Svar
 5. Så sandt, så sandt …. her i hytten er ALT der ligner kornprodukter, mælkeprodukter, bælgplante-produkter og alm. sukker (jeg spiser lidt kokossukker, en sjælden gang) reduceret til det min mand absolut VIL ha’, og det må han så om, selv savner jeg det ik’; energiniveauet er steget, sovemønstret i et roligt, sundt leje, dårlige ånde minimale, ‘rya-tænder’ nærmest ik’-eksisterende … og mange andre gode ting er sket, for slet ik’ at nævne at kiloene rasler på det nærmeste af, bare de 10 første dag smeltede 2,5 kg, næsten uden at jeg opdagede det.

  Og efter at ha’ gået strengt paleo/LCHF, har jeg opdaget at madlavningen rent faktisk er blevet nemmere, da der ik’ ska’ bages op eller ned (sovse), men at maden ska’ være så frisk og enkel som overhovedet muligt, og når der så ska’ steges en steg, ja så passer den jo sig selv i timer, så ka’ jeg hygge med grøntsagerne, en ½ time før servering …. genialt! :-D

  Svar
 6. Hej Jane
  Du nævner din mailboks, men jeg synes ikke, det er lykkedes mig at finde et sted at skrive mail her på bloggen.
  Er den et andet sted, eller er jeg bare blind?
  Jeg plejer at gå på bloggen fra min mobil, måske er det derfor?
  Hilsen Connie

  Svar
 7. Hej hvor ser jeg hvor meget jeg må spise og må man komme noget i sin kaffe kar købt bogen mæt og slank syntes ikke jeg stødte på dette?

  Svar
  • Hej Laila
   En vigtig del i hele idéen med LCHF er, at du skal lære at tage vare på dig selv i stedet for at regne med at jeg gør det for dig. Jeg kan derfor ikke fortælle dig, hvor meget “du må spise”. Hvordan skal jeg kunne vide, hvor meget du har brug for at spise? Jeg ved ikke, om du vejer 60 kilo eller 100 kilo, hvor sulten du er, om du lever aktivt eller er stillesiddende, om du spiser to måltider om dagen eller fire etc. På LCHF spiser vi, til vi er mætte (ikke propmætte, bare ikke sultne mere) og så spiser vi først igen når sulten melder sig. For de fleste gælder det, at mellemmåltiderne ryger ud til fordel for lidt større hovedmåltider. I Mæt&Slank giver jeg et forslag til en tallerkenfordeling, du kan gå ud fra, indtil du føler dig tryg ved at stole på din krops signaler og regulering af appetit. Kaffen kan du drikke sort eller putte en sjat fløde eller kokosolie i.
   Rigtig god vind!

   Svar
 8. Hej!
  Jeg finder din side, dine råd og skrivemåde lækker og interessant. Jeg er meget hurtig blevet fan, og faldt over denne artikel. Jeg er slet ikke i tvivl om at jeg underspiser – jeg starter dagen med 2 æg og bacon, og så bliver jeg simpelthen ikke sulten før til aften igen. Til aftensmad spiser jeg ofte kun halvdelen af, hvad jeg plejede at kunne indtage. Ift. morgenmad kunne jeg selvfølgelig spise mindre, men så føler jeg mig heller ikke mæt? Jeg har spist LCHF i 3 uger ca. Har du en idé, et godt råd? Jeg befinder mig sydpå, så det kan også have lidt med varmen at gøre :)
  Sara

  Svar
  • Hej Sara
   Det tror jeg ikke, du behøver være så bekymret for. Varmen tager også min appetit. Det vigtigste er at du er mæt og tilfreds og ikke pludselig oplever sukkertrang og den slags. Mange spiser kun to måltider om dagen og det er ok. På den lange bane kan du blive nødt til at holde øje med om du får energi (kalorier) nok, men det er helt fint at spise lidt nogle dage og mere nogle andre :)

   Svar
 9. Hej Jane,
  Tak for svar ang. nødder og kerner.
  Jeg fandt i efteråret ud af, at jeg fik aaaaalt for meget omega 6 ift omega 3 (ved i en periode at taste al mad ind i madlog.dk) så jeg gik ombord i fiskeolie og hørfrøolie. Jeg tror, det er en klassisk fejl – og faktisk en halvfarlig en på sigt. Desuden kan det forværre smerter særligt fra inflammatoriske tilstande i systemet.
  Desuden vil jeg anbefale de af jer herinde, der ikke kan tabe sig, at overveje, om der kunne være en form for intolerance overfor f.eks. mælk (dvs ofte også ost, fløde), typer af kød eller lign.
  Jeg er egentlig ret konservativ og har aldrig været den store tilhænger af det alternative , men efter år i smerter pga en inflammationssygdom i lænden, gik jeg efter anbefaling low carb, som reducerede mit morfinpræp. medicinforbrug til 1/5 på 1 1/2 måned. (Jep, du læste rigtigt) Efter noget tid droppede jeg så også mælk, fløde og ost, hvilket reducerede mine smerter yderligere. Efter at have indtaget de 3 fødevarer igen i anledningen af julen, steg min smerter voldsomt igen. Dermed var det nemt at konstatere, at de 3 ting ikke gør noget godt for mit system.
  Jeg er altså ikke veganer og spiser stadig kød, dig ikke svinekød, men rigeligt med fisk, okse, æg, and og kylling.
  Jeg sørger for rigeligt med fedt gennem kokosolie, hørfrøolie og fedt fra and og okse.
  Jeg er pt på spiontogt på ris-/ og soyapiskeløde for at blive klog på om det kunne være godt.

  Svar
  • Ps. Intolerance / allergi skaber væskeophobning i kroppen. Det kender I måske fra Gluten-, hvede-, og laktoseallergi.

   Svar
 10. Kære Jane.

  Tak for en super god og overskuelig bog. Jeg har været på LCHF i 2 uger og er utrolig motiveret og fuld af gå-på-mod med et vægttab for øje. Gerne den lidt strikse i starten. Jeg læser mange steder, at de fleste taber sig i begyndelsen. Desværre bliver jeg mere og mere forvirret og goggler og googler, hvorfor jeg ikke taber mig. Snarere tager jeg stille og roligt på. Jeg spiser kun kulhydrater i form af råkost og ovenjordsgrøntsager, en håndfuld mandler, ostestave og flødeskum i kaffen. Masser af olie på salaten eller hjemmelavet pesto. Den græske yoghurt har jeg skåret væk. Protein får jeg i form af æg, kød eller fisk. Jeg er en af dem der bliver sulten imellem måltiderne og ender med hovedpine om eftermiddagen, når jeg henter børn, fordi jeg er SÅ sulten og prøver at holde igen. Ellers spiser jeg nok 3 små mellemmåltider foruden 3 hovedmåltider. Æggemorgenmad har jeg meget svært ved at spise, så her til morgen lavede jeg dine proteinpandekager og piskede en dl.fløde til flødeskum også til kaffen. Jeg spiser nok mellem 1.5 og 2 dl fløde om dagen. I kaffe og i mad. Er det fløden, som er synderen?? Eller hvad forgår der? Hvor meget fedt ville du spise til et måltid. Hvorfor er jeg sulten? Tusind tak hvis du kan hjælpe mig..
  Fra den forvirrede Julie

  Svar
  • Mit bud til dig Julie vil være at prøve at slå hjernen lidt fra og lade din krop styre tempoet. Hvis du hele tiden søger svar alle mulige steder, mister du evnen til at mærke hvad din krop fortæller dig. Og det kan være enormt stressende konstant at operere med tanker om “nu skal tabe mig” eller “hvorfor taber jeg mig ikke!”. Gid det tid, slip kontrollen. Stol på at din krop godt kan fortælle dig, hvad der skal til, når den får lov til at komme til orde.

   Det er ikke meningen, du skal være sulten, men det er heller ikke meningen at du både skal sætte din hovedmåltidsstørrelse op OG fortsætte med mellemmåltiderne og lige kaste et par kopper kaffe med fløde ind imellem også. Så vil du sandsynligvis spise for meget og enten blive vægtstabil eller stige i vægt. Er du sikker på, det er rigtig sult? Sult og mæthed føles utroligt forskelligt på LCHF og på kulhydratrig kost. Prøv evt. at drikke din kaffe med fløde som mellemmåltid og se om det ikke rækker, hvis du ikke kan undvære det.

   Hvis du har mange strikse slankekure i bagagen, er din forbrænding sandsynligvis nedregulereret og din appetit opreguleret. Det er selvfølgelig uheldigt men det er ren overlevelsesmekanisme fra kroppens side. Og du kan have brug for at spise din krop tryg hver dag i en periode og måske endda tage et par kilos vægtopgang for at få spist din forbrænding op igen. Det ved jeg godt ikke var det svar, du søgte… og jeg skyder også lidt i blinde her…

   Sidst men ikke mindst kan det tage tid for appetitten at regulere sig. For de fleste sker det dog inden for de første par uger.

   Svar
   • Hej Jane. Tusind tak for et grundigt svar :-) Jeg skal prøve at slippe hovedet for det er bekymrende, når bukserne begynder at stramme. Jeg tror også, at jeg rent faktisk får for mange kalorier indenbords. For mig er det tydeligt at det er sult – hul i mavenagtigt. Jeg vil gerne prøve at komme i ketose og derfra spise LCHF moderat men det kræver at jeg kender min krops signaler bedre. Før hen har jeg spist meget sundt og fedtfattigt parret med en masse søde sager og hjemmebagt brød. Over 3-4 år tog jeg 10 kg. på. Jeg må udstyre mig med tålmodighed og spise færre måltider for det må da kunne lade sig gøre også for mig;-)
    Mine børn og jeg spiste blomkålspizza til aftensmad og de var ved at falde i svime over den. Tak for det :-)

    Svar
 11. Er det ok at spise hjemmelavet bearnaisesovs : økoæggeblommer, økopiskefløde, økosmør, esdragon og lidt bearnaiseessens ? Hvis ikke, hvorfor?

  Svar
   • Jo det skal der. 1/2 pk. smør, 1/4 piskefløde, 4 æggeblommer, piskes lige op til kogepunktet. Estragon og essens i, dette kan erstattes af citronsaft til f.eks fisk.

    Svar
    • Det har jeg aldrig hørt om! Bearnaise består i min verden af æggeblommer, smør, hvidvinseddike, skalotteløg og estragon. Og salt og peber :)

     Svar
 12. Du har ret – måske :-)
  Bliver lige nødt til at vide:
  Hvordan med feta og hytteost?
  Og hvis jeg vil dippe grøntsager i mit frikvarter – så er det simpelthen græsk 10% el creme fraiche 38. Det virker vildt det er – er godt nok spændt om jeg tager 10 kg på :-)
  Holder du evt. Kurser, hvor man kan blive sat godt igang og få svar på de spørgsmål der opstår?

  Svar
  • Feta er fin og hytteost kan også være ok. Vælg 4% og lad den ikke udgøre hele måltidet. Og ja til 10 og 38% ;)

   Jeg holder desværre ikke kurser men jeg holder foredrag og har også skrevet en bog, som grundigt gennemgår principperne :)

   Svar
 13. Hej Jane
  Har brugt de sidste mange timer på at læse en masse på dine sider – og senere i dag vil jeg gå i boghandleren og købe dine bøger. Så vil jeg forberede mig og starte op i weekenden
  Men jeg kan ikke undvære min pepsi Max som er min eneste stimulans :-)
  Kan jeg leve efter LCHF og stadig drikke min Max?
  Hilsen Camilla

  Svar
  • Tjaah.. Det kan så blive din variant af lchf ;) Men det er fint at tage tingene i etaper. Hvem ved? Måske mister du lysten til pepsi max af sig selv :)

   Svar
 14. Hej jane. jeg er super glad for din bog som jeg har købt for 4 mdr. siden. Jeg har type 2 diabetes (normalvægtig) og får ingen medicin, men skal tænke på alt hvad jeg spiser. Det som jeg ikke kan forstå er at jeg bliver meget hurtig sulten efter et måltid som feks. imorges hvor morgenmaden bestod af 2 spejlæg og 2 kyllingpølser og en klat mayonnaise til og efter 1,5 time er jeg sulten igen og så ender det med at jeg tager en rugbrødsmad. Jeg er bedre mæt på rugbrød som desværre også kan få mit blodsukker til at stige. Hmmm… forstår ikke hvorfor jeg ikke er mæt i flere timer på low carb??? Nogle ideér? Mvh

  Svar
  • Tilvænning, vil jeg sige!. Hvis jeg skulle spise din morgenmad, ville jeg der foruden have taget 1 spsk fiskeolie og evt. også en kaffe med fløde. Eksperimenter også med portionsstørrelserne. Og en sidste ting: sult og mæthed føles anderledes på LCHF.

   Svar
 15. Hej Jane, tak for en velskrevet bogen jeg synes at det er interessant med Danmarkshistorien bla kostråd gennemtiden.Jeg er selv vegetar eller rettere sagt pescotar.Jeg lavede denne livsstilsændring for 2 år siden. Jeg spiser fisk,ægte og ost. Alle disse fødevarer er jo vigtig del i LEIF, men nu kommer problemet alt det aminalske køb som jeg af overbevisning ikke indtagende. Der jo meget korn, linser og bælgfrugter i vegetar mad, min yndlings bønner er fx Edamame. Hvordan kan jeg være vegetar og spise LCHF?
  Vi Jane Laursen

  Svar
  • Jeg synes jeg har svaret på det her spørgsmål før?!

   Du kan sagtens spise LCHF som vegetar, der spiser både fisk og ost. Du behøver ikke spise kød. Spiser du også bønner og linser vil det blive en liberal variant af LCHF, men det behøver jo ikke være skidt.

   Svar
   • Tusind tak for svaret, jeg roder lidt rundt i din blog og har spurt før men kunne ikke finde svaret,derfor prøvet jeg igen. Jeg vil prøve under kornprodukter, kød, pasta og ser om det er noget for mig. Måske ses vi til din reception jeg håber jeg kan komme forbi.

    Svar
 16. Hej Jane,
  godt nytår!
  Jeg tænkte på, hvordan du ser på feks A38 til morgenmad med feks let-ristede kerner og nødder?
  Ved godt 10% græsk yoghurt nok var bedre, men jeg tænker om kerner og nødder ødelægger det hele?

  Svar
  • Ingen af delene fungerer for mig om morgenen. Jeg bliver lynhurtigt sulten igen. Hvad mener du bliver ødelagt af nødderne? Det forstår jeg ikke lige…

   Svar
   • Jeg mener, at for mange nødder og kerner i mange øjne heller ikke er sagen, da det giver overflod af fedt, og dermed forhindrer vægttab. Hvis man hver dag spiser knækbrød og stenalderbrød kommer man ingen veje, gør man?

    Svar
    • På LCHF er det ikke overfloden af fedt, der giver bekymring men snarere overfloden af kulhydrater ;-) Det store indhold af omega 6-fedtsyrer vil heller ikke være gavnligt. Hvis man gerne vil gå ned i vægt, kan det i hvert fald være en idé at prøve at lade kernebrødet ligge i en periode :-)

     Svar
 17. Hej :)
  Ville bare lige høre iforhold til muskel opbygning og få proteiner? Og hvordan iforhold til alt den fedt? Tænker arteriosklerose, LDL og kolesterol?:/

  Svar
 18. Hej Jane
  Tak for din über-skønne blog – den bruger jeg hver dag nu :-)
  Jeg har nu lagt mine/ vores spisevaner om herhjemme. Min kæreste elsker det. Vi har både fået blomkålsmos med flødesovs, broccolibunds pizza og burger uden brød. Hold op, hvor er det lækker mad! Tak for nogle lækre opskrifter! Er nu 2 kg lettere allerede.
  Men men men jeg har nogle spørgsmål, som jeg ikke rigtig har kunnet læse mig til, så nu prøver jeg at fange dig her. Jeg har forleden lavet oopsies, som også er lækre, men skal man undgå det fra start? Jeg bruger kun æg og philadelpia – ingen kerner, men skal jeg også undgå loppefrøskallerne? Kan man så godt spise dem i opstartsfasen? Og hvad kan jeg lokke i min kæreste om morgenen, som ikke er så god til det med morgenmad? Har læst det er en vigtig detalje, om end måske den vigtigste? I opstartsfasen – kunne det så være en fed yoghurt (uden hørfrø)?
  Kan man erstatte en snack med en kop kaffe med fløde?
  Håber ikke det er for mange spørgsmål på én gang :-)
  God søndag!
  Vh Louise

  Svar
  • Oopsies med loppefrøskaller er en helt fin og god erstatning for brød, hvis man gerne vil holde kulhydraterne på et minimum. Kaffe med fløde er også fint, hvis man trænger til lidt mellem måltiderne. Og hvis din kæreste ikke er til morgenmad, synes jeg ikke, han skal tvinges. Det er i min optik bedre at vente til sulten indtræffer og så foretage et klogt valg der. ,-)

   Svar
  • Ja, det er det vel. Honning er jo stadig bare sukker men dog med mere næring. Men det er dog naturligt og jeg bruger det selv ind imellem i salatdressinger.

   Svar
 19. Hej Jane ;0)
  Godt nytår…
  Jeg er begyndt min nye livsstil for ca 4 uger siden – og kan tydeligt mærke en forskel på mit velvære. Jeg har overskud til mine børn efter kl 16.30, og en mave fungere perfekt. Er bare så glad – vægten/bukserne mærkes ikke anderledes – men pyt, for jeg har det fantastik.
  Er rigtig glad for dette indlæg på bloggen, da jeg hele tiden tænker på om jeg gøre det rigtige – så tusinde tak ;0)
  Glæder mig til dit foredrag d. 22 Oktober.
  venlig hilsen Charlotte

  Svar
 20. Er netop en af dem som er hoppet på vognen med Lchf i det nye år. Det er egenligt mest pga det med velvære i kroppen der er årsagen, men et vægt tab vil min læge sikkert også synes var tiltrængt.
  Jeg er protein mand så den med protein er nok min akilleshæl. Dertil glæden ved at bage brød samt at spise sushi. Det kommer til at tage tid at lære at slippe disse ting.
  Idag er køkken skabene gennemgået for ting der ikke er gode (mel, sukker osv). Der er også blevet købt stort ind af grønt, fibre og fedt.

  Bliver spændende at komme rigtigt igang med omlægningen. Indtil videre er det mest konen der har mærket at kroppen hungrer efter sukker/brød.

  Mvh
  Kim Schulz (der skal til at finde på sjove Lchf grill opskrifter)

  Svar
  • Ingen grund til bekymring. Det med protein spiller størst rolle, hvis man specifikt går efter ketose og det er er jo bare en detalje ;)

   Svar
 21. Hej Jane.
  Super god blog du har.
  Jeg springer på det der LCHF med det samme, og min mand vil gerne følge mig. MEN…han tager afsted på job kl.05.00 om morgenen, og han gider ikke stå at lave “besværlig” morgenmad. Han plejer at hælde en skål havregryn i sig. Og han spiser hverken æg,smør eller mælkeprodukter, kun mælken på havregrynene.
  What to do?????

  Svar
  • Nogle gange tænker jeg, at det også handler om ikke at opstille for mange forhindringer for sig selv men måske i stedet prøve at se på de mange muligheder, der er. Der er jo masser af muligheder. Vil han fx spise æg, som er i pandekager? Så kan man jo lave en stak i weekenden, som han kan tage i farten eller lave en portion oopsies, hvis han kan leve med mælkeprodukterne deri. Man kan også forstege noget kylling, lave en tunsalat, spise en bøf fra aftenen før, tage en af de berygtede æg-latte eller måske helt springe morgenmaden over. Men det er klart, at det også handler om at være villig til at investere noget. At spise rigtig mad kræver mere af en end at gribe en croissant i 7eleven i farten.

   Svar
   • Super! Tak for gode alternativer til morgenmaden.
    Mit problem lige nu: jeg hælder godt med olivenolie på kålsalaten og steger fisken/kødet i smør, spiser til jeg er mæt, men jeg er alligevel sulten 3 timer efter:-)
    Jeg har altid været et madøre. Ingen problemer med vægt, men har lidt for høj fedtprocent. Jeg dyrker løb 2-3 gange om ugen,af varierende længde. Hvordan holder jeg mig mæt længere? Har reddet den ved at spise nødder, men det kan jeg jo ikke gøre flere gange om dagen.
    Mvh Stine.

    Svar
    • Det tror jeg desværre ikke, der findes et universelt svar på. Måske skal du bare spise oftere men måske bytte nødder for noget andet. Selv tager jeg en kaffe med en sjat fløde, hvis jeg bliver sulten mellem måltiderne. Jeg oplever desuden, at en kost med meget animalsk fedt, altså med smør, fløde, fed ost og kød mætter mig mere end en, hvor jeg bruger olivenolie og fx kokosmælk (perioder, hvor jeg gerne vil undgå mejeriprodukter). Men det er måske bare mig. Derudover vil jeg sige forskellige ting, som fx hvor længe har du spist LCHF? Hvis det er nyt for dig, kan det tage tid for appetitten at regulere sig og for dig at vænne dig til den nye følelse af sult/mæthed. Hvis du tidligere har spist meget restriktivt, er appetitten måske opreguleret. Altså nu gætter jeg jo bare. Min appetit varierer også fra dag til dag og især efter aktivitetsniveau, så måske er det bare et spørgsmål om at respektere din appetit. Det blev lige lidt usammenhængende. Håber, du kan hitte hoved og hale i det :-)

     Svar
     • He he, på det tidspunkt jeg skrev havde jeg kun været på kuren i 4 dage:-) og min appetit havde netop ikke reguleret sig. Så du skød rigtigt.
      Jeg er jo lidt af et problembarn, da jeg hverken drikker kaffe,the eller spiser ost.
      Men nu er jeg ved at finde fidusen, og har for første gang i mange år holdt mig mæt fra kl. 06-12 !!
      Det er stort. Og min mave er faldet helt til ro, uden alle de kulhydrater jeg troede man skulle spise når man trænede. Så tak for en fantastisk blog og et nyt syn på hvordan man spiser godt uden afsavn!

 22. Hej Jane
  Rigtig godt nytår og tak for en fantastisk blog. Glæder mig til at investere i bog nr 2. Har de to sidste dage skruet op for fedtet og ned for kulhydraterne, og oplever kraftig hjertebanken. Er dette normalt?
  Kh. Stine :)

  Svar
 23. Godt nytår!
  Vældig aktuelt indlæg :)
  Jeg er enig – men allermest i nr. 1. Ser man blogs, Pinterest osv, er der overvældende mange kager og lækkerier, både af Paleo og LCHF. Jeg tror at mange glemmer at en LC kage er en pseudo-kage, og der er altså ikke bare frit slag med at spise løs – ihvertfald ikke hvis man skal tabe sig! :)

  Svar
 24. Hej Jane
  Tak for et super indlæg – endnu en gang. Jeg tabte mig 50 kg for 4 år siden på almindelig low carb kost. Tog desværre de 10 kg på igen, som jeg for et år siden forsøgte at tabe vha LCHF. Det lykkedes ikke og jeg gik tilbage til min almindelige low carb kost. Men der manglede ligesom noget. Jeg var mere tilpas og tilfreds på LCHF. Jeg er nu landet på en moderat LCHF, hvor jeg spiser en smule frugt, rodfrugter og mælkeprodukter indimellem – og knap så meget fedt som en striks LCHF´er vil gøre det. Men jeg får en del mere end på min gamle low carb kost – og det er skønt. Mine kilo – tja de sidder der endnu. Men mon ikke de forsvinder stille og roligt – og hvis ikke, så går det nok endda.
  Tak for megen god inspiration i 2013 – og rigtig godt nytår.
  Mange hilsner Kathe

  Svar
  • Sådan spiser jeg faktisk også. Jeg synes at det er den model, jeg trives bedst med på den lange bane og det må alt andet lige tælle mest. Og man kan sagtens gå ned i vægt på moderat lchf. Det budskab drukner bare nogle gange lidt i debatten :)

   Svar
 25. Jeg kan så tilføje en sjette “fejl” som mange kløjs i:
  6: Du gør det for teoretisk.
  Hvis du ikke føler at du kan leve et normalt liv og skal bruge alverdens apps og tabeller for at sammensætte et ganske almindeligt måltid, er du smuttet ud af den teoretiske tangent der gør det tungt at leve LCHF-agtigt.
  Forstå hvad kulhydrater er og hvor de forekommer og lev så efter det uden at være fanatisk.

  (I øvrigt ville jeg hellere bruge udtrykket “fælde” end “fejl”. Der er derfor jeg har sat “fejl” i anførselstegn ovenfor. Men når I nu har brugt udtrykket må jeg vel hellere fortsætte med den i denne tråd)

  Svar
 26. Jeg ELSKER din tilgang til livsstil og vægttab, det er i mine ører så utrolig rigtigt! Jeg har lige afleveret Bachelor med hovedfokus på LCHF’s inflydelse på blod lipider og påvirkning af de forskellige fedtsyrer – og som forventet er min personlige og professionelle holdning til LCHF kun forstærket!
  Jeg er så glad for at du er her til at formidle budskabet ud vidt og bredt, for jeg tror på at denne kost kunne betyde mental frihed og bedre vælvære for mange mange mennesker!
  Tak for dig og rigtig godt nytår

  Svar
 27. Super brugbart indlæg, og for nogle med garanti en AHA-oplevelse! Jeg synes dog, at du er temmelig god til at sige de ovennævnte punkter i din bog og også herinde på siden.
  Glæder mig til at få din nye bog på kogebogshylden.

  Svar
 28. Hej Jane

  Egentlig læser jeg altid bare ALLE dine indlæg og nikker i smug, men nu vil jeg for en gang skyld komme med et input.

  Efter jeg begyndte på LCHF er din bog blevet en slags bibel, og blomkål fast inventar i køleskab og fryser. Kæresten er dog hårdnakket konservativ når det kommer til mad, og nægter at give afkald på kartofler mm. Derfor møder jeg hovedsageligt to problemer der får mig til at falde i:

  1: Grøntsagerne rådner. Jeg kan simpelthen ikke nå at fortærre de mængder man kan købe dem i, inden de fordæver. Nogen kan jo fryses i små mængder, men er jo så knap så lækre som friske grøntsager i fx en salat.

  2: tid. Måske er det en tilvæningssag, men jeg synes det tager overordenlig lang tid at forberede, købe ind, og ikke mindst LAVE maden. Aftensmaden går gelende, den står de fleste jo alligevel med, og faktisk synes jeg LCHF går hurtigere end alm. mad fordi man ikke skal skrælle og koge kartofler. Men frokost og morgenmad skal jeg vænne mig til at skulle have pande, skærebræt, blender etc. frem for. Jeg er tit på farten, og sulten NU også falder jeg i, og tager liiiiii et stykke rugbrød med pålæg i stedet for en salat med laks og nødder……

  Et stort tak skal dog lyde. Jeg har det fantastisk i min krop med denne kost. Dog kan jeg godt reagere lidt kulhydrat agtigt på FOR meget fedt…

  Svar
  • Hej Malene.

   Jeg har tumlet med de samme problemer som dig. Et forslag kan være at lave en kæmpe stor portion råkostsalat eller lign., og så have det i en bøtte i køleskabet, som du kan tage fra til madpakken. Jeg venter med at putte ost, nødder osv. i, til når jeg laver madpakken, så holder den sig bedre.
   En anden mulighed er at lave en ordentlig omgang grøntsagsbrød og have dem i køleskabet eller fryseren. Det er vist både et svar til, hvad du skal gøre med de store mængder grøntsager og til en hurtig madpakke :)

   Svar
  • En god måde at bruge grøntsagsrester på er at lave f.eks. Jane’s grøntsagsfladbrød (man kan sagtens komme andre grøntsager i end blomkål), og madmuffins. Og så har du slået 2 fluer med et smæk, for madmuffins er geniale til morgenmad og frokost, og jeg bruger jævnligt grøntsagsfladbrød til frokost, hvis jeg ikke har rester. Opbevarer det i fryseren og kan så bare tage op aftenen før :-)
   Jeg har også altid skiveskåret stenalderbrød i fryseren, hvor jeg så kan tage et par stykker op til de dage hvor der bare MÅ rugbrød og pålæg i madpakken ;-)
   En anden god måde at bruge grøntsagsrester på er at svitse det i karry og så med en god sjat fløde – dejlig tilbehør til aftensmaden, og der bemærker man ikke hvis grøntsagerne ikke er 100% friske, omend de selvf. ikke skal være rådne *s*

   Svar
 29. Super godt indlæg, Jane.
  Jeg tror jeg selv ‘bare’ spiser for meget – madøre, som jeg er :-)
  Igår gjorde jeg en for mig overskridende, men absolut velgørende ting; jeg smed min badevægt i skraldespanden!! Og jeg føler mig allerede lettere!
  I tilbageblik kan jeg se, at den har gjort mere skade end gavn. På flere måder.
  Dagens vægt kunne bestemme mit humør – jeg har f.eks. præsteret
  præsteret at vågne i sprudlende humør og føle mig både slank og lækker, kun for at dykke dybt, når vægten sagde, at jeg havde taget lidt på – altså normale daglige udsving. Og der fulgte alvorlige mentale tæsk i kølvandet.. Helt vildt at tænke på, for jeg regner mig selv for både moden, ansvarlig og selvkærlig…
  Den har langsomt undermineret min selvtillid og der går altså noget galt med ens måde at resonere på: f.eks. kunne jeg næsten bilde mig selv ind, at det at veje sig ER vejen til vægttab! Og samtidig synes det var lidt synd for mig, så det der med at kigge på portionsstørrelsen var i hvert fald ikke lige den dag…
  Og så synes jeg egentlig, at det er et meget tvivlsomt signal at sende til min teenagedatter. Så det handler i høj grad også om at være en rollemodel, som jeg kanvære bekendt.

  Ved at kyle vægten ud har jeg generobret min kraft og DET er stort. Samtidig fjerner det fokus fra selve vægttabet, og jeg kan koncentrere mig om at MÆRKE hvordan JEG har det. Og DET føles nu engang godt :-)

  Tip er hermed givet videre – tænk, hvis vi kunne starte en bevægelse!!

  Svar
  • KÆMPESTORT TILLYKKE med det skridt! Jeg tror vildt og inderligt på, at det er en super forudsætning for at tingene endelig falder på plads!

   Svar
  • Hvor er det godt gået! Den skal jeg lige have manden med på (det er strengt taget hans vægt :-D ) Men jeg har gjort fuldstændig det samme; vågnet i strålende humør og slået direkte om ved afsløringen af 200 gram ekstra på vægten. Og det er jo både dumt og har fuldstændigt modsatte effekt af den ønskede. Det fører bare til “jeg klarer det alligevel aldrig. Det er håbløst” osv.
   Så god ide at smide den ud (men også meget angstprovokerende tanke, hvilket i sig selv burde være grund nok).

   Og Jane; super godt indlæg. Min mand hoppede med på LCHF her før jul (og må jeg lige tilføje; fuldstændigt uden pres eller overtalelse, det er rent det gode eksempel), men han spiser temmelig meget protein og har det lidt svært med fedtet, så jeg må lige vise ham det her indlæg.

   Svar
 30. Jeg har nok stadig en tendens til pkt 2, at indtage for mange proteiner. Er der et forhold i pct mht. protein, fedt, og kulhydrat før jeg kan komme i ketose tilstanden? Og er der noget fedt som fremmer ketose tilstanden. Tak for en god og indholdsrig blog :O) Peter

  Svar