Her får du opskriften på den bedste lune rødkål til julebordet – og så er den endda uden sukker.
Og så går denne her blogger ellers snart på juleferie!
BOG, FOREDRAG, UDDANNELSE – PUH ET EFTERÅR!
Det her efterår har været et af de travleste for mig, og jeg har jongleret med foredrag, blog, ny uddannelse og bogskrivning og -redigering.
Sidstnævnte er jo klart den største opgave! Manus til bogen afleverede jeg i slutningen af september, men hvis man tror, at arbejdet så er gjort, tager man grueligt fejl. Helt op til nu har vi knoklet med at få den færdig, så den kan udkomme til januar og ikke til marts, som det først var aftalen.
Og jeg gik egentlig og troede, at manus ville lande én gang mere på mit bord, men i går talte jeg med fru redaktør, og det mente hun ikke, det gjorde. Og så stod jeg der og havde lige fået en kolo-enorm opgave fjernet fra mit bord! Bum!
Det føltes helt tomt – altså bortset fra inde i mit hoved, hvor pladsen øjeblikkeligt blev trang, fordi tanker som Er den blevet god nok? Har du fået sagt det hele? På den rigtige måde? Og hvad nu, hvis folk ikke kan lide den? Eller synes maden er for ordinær/elitær eller bare smager dårligt? tog al pladsen. Men heldigvis havde jeg travlt med at holde hår og trøste opkastede barn, og så ryger den slags tanker jo automatisk i baggrunden.
EN UGE TIL JUL… SHIT!!
Da vi sad i går og spiste aftensmad (lammepølser fra sommerens grill-eskapader, for det var det eneste, der var i vores tomme fryser), sagde jeg til Søren, at der nu var en uge til jul. Og så grinte vi begge hysterisk! For vi skal holde juleaften her, og Søren har fødselsdag 1. juledag, så der får vi også gæster, og ungerne har nok også en forventning om julegaver. Og adventsgaver til på søndag. Og vi har hverken pyntet op eller lavet julegodter. Endnu…
Men vi når det jo nok, for det gør man jo hvert år.
HUSK NU ILTMASKEN!
Men hvis nu man er sådan en, der godt kan finde på at prædike ting, som at man skal passe på sig selv og være god ved sig selv, og som bruger iltmaske-analogier for at beskrive, hvorfor det er så vigtigt, at vi passer på os selv først, så er det jo ikke skideautentisk, hvis man så samtidig selv kører i højeste gear uden pause i fem måneder straight.
Faktisk er det bare dumt. Og på ingen måde noget, jeg er stolt af.
Jeg ser det som læring her det første år som selvstændig. Jeg mener, man skal jo ikke klage over, at der er efterspørgsel på ens ydelser, men hvis jeg ville arbejde i døgndrift og forsømme mig selv og min familie kunne jeg ligeså godt være blevet i mit gamle job.
Honningdepotet og lyset for enden af tunnellen består i, at vi 2. juledag pakker bilen og drager i sommerhus. Bare Søren, Silas, Vega og jeg.
Planen er, at vi bliver derude til efter nytår, så vi kan komme heeeelt ned i gear, inden det går løs igen til næste år. Jeg glæder mig til uldsokker og ild i pejsen og lange gåture i regn og rusk ved stranden. Sove, spise, spille spil og læse. Og sove lidt mere.
OG NU TIL DEN BEDSTE LUNE RØDKÅL TIL JULEBORDET
Inden dette indlæg bliver helt fyldt med sniksnak, skal I have min absolut yndlings lune rødkål til julebordet.
Den er lavet med temmelig kraftig inspiration fra min assistent Anne, som er en sand mester i smagskombinationer. Jeg har kun sat frugtmængderne lidt ned, og jeg lover jer, den smager så englene synger.
Lune rødkålssalater er måske ikke det smukkeste, men ikke desto mindre….
DEN BEDSTE LUNE RØDKÅL – ca. 6 personer
- 800 g rødkål, revet
- 1 stort rødløg, finthakket
- 1 stort æble, skåret i små tern
- 1½ spsk revet ingefær
- Saft og skal af 1 øko-appelsin
- ½ dl rød balsamico
- 2 små kanelstænger
- 1 hel vaniljestang, flækket på langs
- 1 håndfuld tørrede tranebær
- 1 stor spsk andefedt til at røre i til sidst (kan udelades)
- Pynt: kernene fra 1 granatæble
Sådan
Før servering vender du andefedtet i og drysser granatæblekernerne over.
At den er uden sukker er jo sådan lidt et fortolkningsspørgsmål. Men den er i hvert fald kraftigt sukkerreduceret ift. den klassiske rødkålssalat, som de fleste af os spiser juleaften.
Jeg håber ikke at du kaster dit barn op, men at det var et opkastede barn du havde. 😝
Tak for dejlige opskrifter!
Den må da prøves
.
Nej hvor lækkert! Det skal på bordet juleaften.. Jeg har et spørgsmål, som ikke passer helt ind her. Men har tænkt, at det er dig jeg må spørge, da du er mit helt store forbillede, hvad angår sundhed. Det er jo dig, som har lært mig at droppe knækbrød og cheasy yoghurt, fremfor rigtig mad. Jeg træner meget og har en hel samling af proteinpulvere. Jeg elsker at lave en lækker proteinpandekage eller få en shake efter træning. De er bestemt ikke high fat, men low carb er de da. Hvordan passer sådan noget pulver ind i en LCHF kost? Nu taler du jo for rigtig mad og ikke kunstigt pulver. Men hvis vi ser bort fra det.. Er et vægtab så stadig muligt, med en masse fedt, minimum carbs, og et scoop eller to proteinpulvere om dagen? per 100 gram hedder det: 5 g fedt, 11,3 g kulhydrater og 78 g proteiner.. Kan det gå an?
En rigtig god jul / ferie
Mon den kan laves i forvejen og opvarmes juleaften eller evt stå og simre længe ved svag varme? Prøver at planlægge mindst muligt “skal laves i sidste øjeblik” mad 🙂
Den lyder super lækker 🙂
Jeg har også i sukker nedreguleringens tegn lavet rødlål med brombær og brobær som noget af det “sødende”
Den kan sagtens laves dagen før og så bare lunes på dagen. No problem!
ja, denne opskrift er fantastisk! Prøvede den af, da vi havde huset fyldt til en “før-jul-julefrokost”. Alle var vilde med den – også selvom jeg havde glemt granatæblekernerne.
I forhold til at nå alt inden jul, har jeg i år fået hjælp af en lille julenisse: Pling! Så var der pyntet op og fint – ja, selv juletræet er pyntet. Vi stillede bare alle kasserne med pynt op i stuen, satte træet i foden og indenfor med det og ja, lidt hjælp med at nå op med stjernen og andre høje ting, men ellers er det vores 8 årige datter som har stået for al juleoppyntningen i år. Hun bruger 5-10 hver morgen (det er blevet et helt ritual) og pynter så lidt videre om eftermiddagen/aftenen hvis hun finder tid og lyst til det. Det er bare blevet så fint – og uden nogen former for stress. Faktisk er det den mest superhyggelige juleoppyntning vi har haft, fordi det kommer lidt efter lidt og man så kan gå og glæde sig over processen (og de finurlige steder pyntet finder hen i år – vidste I at der sagtens kan bo nisser i køleskabet?) 🙂
Rigtig glædelig jul og godt nytår. Og tak for fantastisk inspiration og “medvind” her på bloggen og i din bog – begge dele har helt klart været afgørende for at mit første lchf år har været en kæmpe succes – tak! 🙂
Sikke en god idé! Og tak for din fine ord 🙂
UHHHmmm Jane. Altså hvis det var den rødkålssalat, som jeg smagte sidst vi sås, så kan jeg varmt anbefale den 🙂 Syntes det er super lækkert med granatæblekernerne på toppen. Og så det til med at være selvstændig. Det er en proces som alt andet og jeg skal love, at der er masser af personlig udvikling med på sidelinjen. Flot at du mærker din krop, dens signaler og tager kærligt vare på dig selv. Uldsokker, brændeovn og hygge med familien er det bedste! Kram Charlotte
Hej Jane.
God jul til dig og din familie. Det lyder som en velfortjent ferie. Glæder mig til din nye bog udkommer. Hvis den er lige som god som den første, så behøver du slet ikke bekymre dig 🙂 Kh Sus
Så er der bare ønsket om en rigtig dejlig jule/nytårsferie tilbage. Vi ses i 2014. Glæder mig til din nye bog !
God velfortjent jul og juleferie. Imponerende alt det, du har nået! Glæder mig til mere fra dig i det nye år
Tak for opskrift – den skal helt sikkert prøves. Og så må du og din familie have en rigtig god juleferie. Jeg er slet ikke i tvivl om at den er velfortjent og meget tiltrængt (-: