Chiagrød med mandelmælk, bær og søde valnødder

Jeg bliver sandsynligvis aldrig vegetar. Jeg kan bare virkelig godt lide kød, og jeg trives rigtig godt på det. Men jeg kan også sagtens blive ramt af noget, jeg bedst kan beskrive som “kød-lede”. Når jeg står og stirrer ned i supermarkedernes kølediske har jeg det tit sådan, at jeg hellere vil undvære kød end spise noget af det, de byder på. Og så er det, jeg ville ønske, at jeg kunne trives bedre på en plantebaseret kost. Det er muligvis madromantikeren i mig, der taler, men jeg er altid fuldstændig overvældet af, hvad det lykkes de dygtige kokke at trylle frem i fx raw food køkkenet.

Retorikken bliver hurtig grov, når snakken falder på, om vi som art skal spise kød eller ej. Den diskussion vil jeg gerne blande mig udenom. I stedet synes jeg, at man fint kan lege med de forskellige køkkener inden for det, man stadig kan kalde liberal LCHF. Altså en korn- og sukkerfri kost af naturlige råvarer uden fedtforskrækkelse. Men det er klart, at man, når man skærer de store proteinkilder fra, må sætte noget andet til. Og det bliver jo altså kulhydrater. Ellers ender man jo på en ren fedt-diæt, og det lyder alligevel ikke alt for tiltalende.

I dag lavede jeg denne raw veganer-inspirerede morgenmad, som simpelthen var så überlækker. En variant af den gode chiagrød men her lavet på hjemmelavet mandelmælk og med bær og banan og søde udblødte valnødder. Jeg siger jer, det smagte godt!! Det er jo helt vildt så meget sødme, man kan få ud af ganske få skiver banan!

Raw vegan breakfast

Chiagrød med mandelmælk, bær og søde valnødder

Udskriv Pin
1 person
|

Ingredienser

Sådan gør du

 • Bland alle ingredienserne i en skål, læg låg på og lad den overnatte i køleskabet.
 • Næste morgen rører du grøden godt igennem og fordeler den i et serveringsglas. Jeg lavede et lag ca. i midten med halvdelen af bananerne og valnødderne, og den anden halvdel brugte jeg til at toppe den med.
 • Sørg for, at du har udblødt valnødderne ved at lægge dem i koldt vand i 8-10 timer. Det giver de sødeste valnødder uden bitterstoffer -. og så bliver de desuden nemmere for maven at fordøje!
Raw vegan breakfast

Sammen med denne morgenmad tog jeg 1 spsk fiskeolie og drak en grøn juice (bladselleri, broccoli, kål af ukendt navn, persille, ingefær og agurk). Jeg har endnu til gode at se, om jeg bliver lige så sulten resten af dagen, som dengang jeg spiste skyr til morgenmad.

Men virkelig lækker og delikat morgenmad og det er ikke sidste gang jeg har kastet mig ud i at lege med plantebaserede måltider.

Indlægget indeholder affiliatelinks. 

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

43 kommentarer til “Chiagrød med mandelmælk, bær og søde valnødder”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane.
  Har rørt hele herligheden sammen nu, umiddelbart kan jeg tælle 20 g. Kulhydrat – kan det virkelig passe?

  Svar
  • Nej det tror jeg ikke. De fleste kulhydratangivelser på chiafrø er fejlbehæftede fordi producenten bare har overført den udenlandske næringsdeklaration og ikke taget højde for at vi i Danmark deklarerer kulhydrat i tilgængelige kulhydrater.

   Med det sagt ville jeg ikke vælge chiagrød, hvis Keto eller vægttab er målet.

   Svar
   • Tak for svar – jeg prøver en masse blandet fra dine opskrifter, men vægttab er helt klart målet – og et sundere indre .

    Tænker jeg holder mig til æg og bacon, det bliver jeg aldrig træt af!

    Svar
 2. Hej
  Stort tillykke med dine bog – har netop læst den.
  Super god – jeg ønsker. At tabe de her 5 kg som sidder her og der Forkert på kroppen.
  Jeg har desværre fået voldsom atopisk eksem i ansigtet og de “kloge” mener ikke at jeg tåler mælkeprodukter.
  Det gælder alle mælkeprodukter – så hvad gør jeg her – jeg kommer jo til at mangle noget fedt – Når jeg ikke tåler ost, mælk, smør m.m

  Mvh. Pia

  Svar
 3. Hej Jane
  Jeg er relativt ny på siden, så jeg skal lige lære at finde rundt. Jeg synes ikke jeg kan se andet end chiagrøden blive beskrevet? Hvor kan jeg finde opskriften på den grønne juice du har på billedet? Når jeg søger grøn juice på din blog, så kommer der forskellige slags frem.
  Jeg er i øvrigt meget begejstret for din side, og jeg har endda langt om længe købt en (længe manglet) food processor for at kunne komme til at lave en masse af dine lækkerier ;-)

  Svar
  • Åh det kan jeg ikke lige huske. Men bare kast dig ud i det. Jeg juicer grønne drinks af hvad jeg lige har. Tag evt. udgangspunkt i en af mine og smag dig frem til hvilken slags du kan lide. Så lærer du hurtigt, hvad der smager godt sammen. Jeg bruger som udgangspunkt en bladgrøntsag, en grov grøntsag og en våd grøntsag (agurk, squash) og så tilsætter jeg en lille mængde frugt for sødme. Just do it!

   Svar
 4. Du gjorde mig til veganer! Og så er det ikke engang helt forkert… Jeg spiste LCHF i en periode og har også tidligere rost dine bøger og din tilgang til maden – jeg elskede smør og fløde, fedt kant osv, så lchf virkede helt ideel . Før jeg spiste lchf havde jeg problemer med maven. Den var urolig og jeg havde ofte ondt, jeg havde halsbrand og jeg var altid sulten. Med LCHF gik uroen i maven væk og jeg var lykkelig! Jeg gik dog konstant rundt med en kvalm fornemmelse i halsen og striks lchf’er blev jeg aldrig, da det betød restriktioner på mængden af grøntsager jeg måtte indtage. Men i starten var jeg bare lykkelig over at uro og halsbrand var væk. Jeg hungrede dog efter en skive brød eller en kartoffel, et stykke frugt eller en god portion havregrød. Min løbetræning gik helt i vasken fordi jeg flere gange kom i ketose og jeg faldt konstant i kulhydrat fælden!

  Efter noget tid måtte jeg give op!

  I perioden herefter spiste jeg ikke særlig meget kød og droppede fløden i kaffen og æggene til morgen. Havde ligesom fået nok for en stund. Jeg så lidt Netflix dokumenterer og jeg besluttede mig at prøve det med plantemad. Og så skete der noget fantastisk…. En ro i maven, som jeg ikke engang havde på lchf. Kvalme og halsbrand er helt væk. Ingen cravings og intet afsavn til kødet og et vægttab til følge. Det er endda nemmere, rent socialt, end lchf er!

  Jeg har lidt problemer med at slippe smør og ost helt, men det er noget jeg arbejder på.

  … Og så er der hele miseren omkring de stakkels dyr i industrien, men det er en helt anden sag.

  Jeg bruger stadig den hjemmeside til inspiration til nogle tibg- senest din Chiagrød og dine råmarinerede rødløg, som jeg bare elsker, men jeg kommer ikke til at spise kød igen.

  Mvh Lise

  Svar
  • Hvor er det bare fint, Lise. Der er simpelthen ikke noget bedre end at finde en vej, der gør, at man slipper for de ting, man går og bøvler med. I sidste ende er det jo det vigtigste af det hele.
   Jeg deler 100% din holdning til måden, dyr behandles på i konventionel produktion. Det er uklædeligt. Modsat dig mener jeg dog, at den optimale kost til mennesket indeholder nogle animalske produkter, ikke nødvendigvis i store mængder, men man når langt med en smule fisk og æg.

   Det glæder mig, at du stadig finder noget, du kan bruge her på siden. Rigtig god vind eller hvad man nu siger og tak for din kommentar!

   Svar
 5. Hej Jane.
  Jeg har nu prøvet at lave chiagrød nogle gange, men syntes ikke jeg kan få det til at fungere, ihvertfald ikke hver gang? Nogle morgener står jeg op til nærmest nøjagtig samme konsistens som det havde da jeg satte det i køleskabet aftenen før?? Igår blandede jeg kokosmælk( den “dyre” ekstra creamy) og mandelmælk, ca 3 dl, tilsatte 2 spsk chiagrød, rørte godt rundt, låg på, ind på køl…… Og her til morgen var der ingenting sket???? Hva gør jeg galt???
  Venlig hilsen Gitte

  Svar
 6. Chia grød på fløde???

  1,5 dl fløde
  1,5 spsk Chia
  I køleskabet natten over.

  2 spsk græsk yoghurt 10%

  Er det god morgenmad…?? LCHF…
  Kan ikke lige tage kokosmælk om morgenen.

  Den virker rimelig, er mæt i 6 timer efter.

  Tak for god blog.. :-)

  Svar
  • Ja, det lyder da til at være rigtig fint. Selv trives jeg ikke så godt på store mængder mejeriprodukter sådan på daglig basis, men det lyder til at du er anderledes skruet sammen (heldige dig!!) :)

   Svar
 7. Til en dåse Santa Maria kokosmælk med 400 ml bruger jeg 2 strøgne spiseske-mål og 10 dråber Sweet Leaf med vanille. Så passer konsistensen perfekt dagen efter. Denne portion deler jeg til 2 dage. 2 spiseskefulde vejer 22 gram, så denne grød holder sig indenfor ” de kloges” anbefalinger. Jeg har ikke prøvet at bage med frøene, men grøden er fin og mætter godt.

  Svar
 8. Hejsa
  Jeg under mig over på mine chia frø står der at de maks må udgøre 10% i det færdigbagte brød og maks indtage 15 g pr dag , men hvorfor? Og når i skriver opskrifter med 5-8 spsk så kommer de vist langt over det ??! Skal man virkelig passe sådan på med de frø?
  Jeg har opløst dem i vand og lidt saft fra jordbær og så blender jeg dem til sidst med i smoothies det er lækkert

  Svar
  • Ja Randi, det samme undre jeg mig over. Især nu hvor min søn på 3 år viser stor interesse for den lækre grød jeg spiser. Må han få, hvis ja, så hvor meget?

   Svar
 9. Hej Jane

  Der står på de fleste pakker med frozne bær at de skal have et opkog før man bruger dem, og det da mega besværligt ??? jeg har før brugt frozne bær i smoothies osv. hvad gør du ved det??

  Kh June :)

  Svar
  • Jeg lever livet farligt på det punkt. Men jeg spiser KUN øko-bær. Skulle det hænde at jeg købte konventionelle bær ville jeg altid koge dem.

   Svar
 10. Mums…
  Jeg lavede den af :
  3 spsk chiafrø.
  1 dl vand.
  1 dl piskefløde.
  1/4 tsk vaniliepulver.
  Pyntede med ca 40 gr hindbær.

  Og sammen med 3 blødkogte æg var det :
  < 800 kcal
  30 gr protein
  < 15 gr kulhydrat.
  FE % på 76

  Svar
 11. Hej Jane.
  Jeg har i dag (i går aftes) prøvet at lave chiagrød for første gang og havde sådan glædet mig. Men her til morgen havde jeg en hård nærmest karamelagtig klump i bunden der er stort set umulig at røre ud og så en del væske på toppen. Kan du give et bud på hvad der er gået galt? :)

  Svar
 12. Lige en bemærkning til tør chiagrød, som jeg også har prøvet. Men så rørte jeg mere væske i dagen efter og så var det lækkert. Har både lavet det på kokosmælk og på fløde.
  Jane- du lavede på et tidspunkt en chokolade/kakao baseret chiagrød hvor du blendede frøene først. Den skulle jeg jo også prøve, men glemte at blende frøene før jeg hældte det hele sammen. Så vupti- det hele røg i minihakkeren, med det resultat at fløden blev let pisket og det blev den mest fantastiske og luftige grød/dessert. Den blev nydt i fulde drag og kan varmt anbefales.

  Svar
 13. Kære Jane! Det er lige præcis på grund af udtalelser som dette, at jeg har været en trofast læser af din blog i over et år efterhånden, på trods af at være vegetar. Det er forfriskende, at læse en, der ikke opfatter mad som en religion, hvor det handler om at “omvende” så mange som muligt, men kan se, at forskellige måder at spise på, kan være det bedste for forskellige mennesker. Det sagt, vil jeg – selvom jeg selvfølgelig er “farvet”, når det kommer til min holdning om kød (men hvem er ikke det?) – sige, at jeg ville ønske, at folk generelt ville tænke over deres kødforbrug. Ikke kun for dyrene (jeg har aldrig anset mig selv for en “dyreven”), men også for miljøet og sult i verden – det er jo et faktum, at afgrøder til dyr tager meget plads, der kunne være brugt på at dyrke afgrøder til at mætte mennesker. Et godt sted at starte, ville være at sørge for at få styr på sit madspild. Dette er noget ALLE burde tænke mere over, men jeg ser især en trist tendens til, at kød, folk mener er “kedeligt” en eller to dage efter, bliver smidt ud, og det finder jeg respektløst over for dyret, der har mistet livet, og alle mennesker i verden, der går sultne i seng. Men sidstnævnte har jo at gøre med al madspild.
  Beklager det lange indlæg, men jeg vil takke dig for at tage det at spise mindre kød op på en så “stor” og ellers lidt kødpræget ( :) ) blog som din. Hvis det på nogen måde skulle undre dig, hvorfor en vegetar læser din blog, kan jeg sige, at det er fordi jeg finder din tilgang til sundhed inspirerende, og selv har fundet ud af, at jeg trives absolut bedst på en fedt- og KULHYDRAT- rig kost – hvem skulle have troet det? ;)

  Svar
  • Hvor er du sød, Maria. Tak for det :) Og nogle gode tanker, du gør dig. Madspild er også noget, vi er meget opmærksomme på herhjemme og du har ret i, at det vil være et sted, hvor alle – uanset sundhedsoverbevisning kunne starte. Og så kan jeg i øvrigt afsløre, at jeg har flere kødfrie indlæg på vej ;)

   Svar
 14. Hej Jane
  Jeg synes efterhånden jeg er ved at få godt fat i lchf verdenen. Godt for det, for der er godt nok røget nogle cm af overalt (går aldrig på vægten, ser hellere på det synlige resultat). Men dejligt er det, så godt jeg faldt over din første bog :-) Jeg vil høre om det “kun” er bagepulver der tilladt som hævemiddel v. lchf bagning. Hvad med f.eks. potaske?
  VH Kristina

  Svar
 15. Øj hvor smager den godt! Og helt perfekt til mig som aldrig kunne få mig selv til at spise kød om morgenen og kører træt i alle de æg :)
  Den smager jo rigtig dejligt! Og de udblødte nødder der: mums! Jeg brugte dig “bare” øko kokosmælk- ikke den extra creamy. Hvor køber du den henne Jane?

  Svar
 16. jeg har en enkelt gang, lavet chiagrød på den kokos mælk du foreslår jane, og jeg må indrømme at personligt vil jeg hellere bruge helt almindelig kokosmælk, jeg tager bare i omegnen af halvdelen af cremen fra dåsen og en gang væske fra bunden. Det variere da ganske rigtigt med resultatet men endnu har jeg ikke fået tør klump ud af det, og hvis man ikke er den store tilhænger af kokos, så kan det klart anbefales lige at tæske lidt luft i en sjat fløde ( alt efter hvor meget gris du er, jeg f.x. blir snart pink med krølle på halen ) så brug en passende mængde fløde pisk til skum, brug en sjat agave sirup eller sukrin som sødemiddel vupti lækker dessert grød/morgenmad.

  Velbekomme kh Asbjørn

  Svar
 17. Jeg har også eksperimenteret med Chia-grød. Jeg har fundet ud af at der skal altså en vis portion vandig væske til, det duer ikke at sætte frøene i blød i ekstra creamy kokosmælk natten over, den er ikke vandig nok og frøene suger ikke slet nok væske.. Efter en del forsøg er jeg nået frem til at det der virker bedst for mig er 5 spsk. chiafrø til 2 af de små dåser kokosmælk (og derefter tilsat vanillepulver). Det BLIVER meget stift til næste morgen, men så rører jeg det blødt med extra creamy kokosmælk – det kan sagtens tage 1-1,5 dl. af den ekstra creamy. Jeg har til ihvertfald to morgener i sådan en portion, der bliver spist med ekstra kokosmel på, gojibær, mandler eller valnødder og enten blåbær eller granatæblekerner. Chiafrøene er jo pænt pebrede i prisen, så det er min weekend-morgenmads treat :)

  Svar
 18. Tak for en inspirerende hjemmeside, Jane :-)
  Er forholdsvis ny i det her, så det er rart at have nogle gode sider at kunne finde inspiration på.
  Lige et spørgsmål: Hvor er du henne siden alt er så lysegrønt på billederne? :-) Eller er det mon tapet? I så fald, hvorfra?

  Svar
  • Det er et tapet, vi har i køkkenet. Jeg kan ikke huske længere, hvor det er fra men vi bestilte det online på eksakte mål. Det pepper lystigt op her om vinteren :)

   Svar
 19. Hej Jane.

  Jeg er så meget tilhænger at Chiafrø og deres gode egenskaber. Og vil derfor gerne bruge dem endnu mere end jeg gør i forvejen – hvor de blot er supplement i bagværk og grød.

  Har 2 gange nu, forsøgt at lave Chia grød – men den ene gang har resultatet været værrre end det andet.

  På trods af at jeg følger både mængder og tid – så bliver det til en stor tør uspiselig klump.

  Hvad kan jeg gøre galt ?

  Vh
  Trine

  Svar
  • Jeg har lavet chiagrøden en del gange, og må konstatere, at jeg har fået alt fra “tør klump” til god grød ud. Det er ikke nok at følge mængderne — det er også meget væsentligt, hvilken kokosmælk du bruger.
   Jeg mener at jeg endte med
   2½-3 spsk Chia
   (ingen hampefrø)
   ½ dåse kokosmælk (de fleste af de gængse)

   Så det er noget mere væske end original opskriften. Og så bliver den også lidt mere fast end den ser ud på billederne. :-)

   Svar
 20. Ja Jane, Hold os endelig opdateret om du bliver sulten. Hvis du ikke bliver sulten ku jeg måske også overveje drnne morgenmad også. Kh Karin

  Svar
 21. Ser virkeligt lækkert ud. Jeg er bare ikke den store kokosfan, så de tidligere chia-kokos-grød jeg har prøvet voksede vildt i min mund og jeg måtte opgive at spise dem. Dog kan jeg godt lide konceptet med Chia, derfor laver vi chia-gele natten over med vand og blander det med græsk yoghurt 10% om morgenen sammen med vaniliepulver, lidt sødemiddel og citron. På toppen kommer mandler, solsikkefrø, hørfrø eller endnu bedre dit knækbrød krymlet over. Mums siger jeg bare. Ved godt der er mælkeprodukt i, men det kan jeg godt klare. Min mand er i øvrigt vegetar, så vi spiser oftest vegetarisk LCHF. Det er meget stort i Tyskland, så der finder mon mand meget inspiration. Jeg spiser dog kød når det lige passer, for jeg ELSKER også godt kød…
  Kh Eline
  PS, tak for hjælpen og inspirationen. Har netop rundet vægttab på 10kg og har for første gang i mit liv et helt normalt forhold til mad. Jokkede med min mand i går om at nu kunne jeg godt opsige mit abbonement på overeaters anonymus

  Svar