Mere 5:2 – og noget om en dag på 500 kcal.

Inden jeg starter dette kilometerlange indlæg om fastetrenden 5:2, vil jeg gerne lige starte et andet sted. Jeg er meget bevidst om det ansvar, jeg har her, og jeg ved, at mange læser med og opfatter mig som en “sund og troværdig stemme” (der er også nogle, der gør det modsatte, bevares, men lad nu det ligge).

En af de ting, jeg gerne vil bruge den stemme til er at opfordre til, at man skal lære at lytte til sin egen krop og dens signaler.

Jeg tror, at langt flere – især kvinder – ville have gavn af at lære at lytte til deres krop fremfor at lære endnu en metode til at ignorere dens signaler.

Og for de mange, som gennem års intens undertrykkelse af behov og signaler måske oven i hatten har fået et problemfyldt forhold til mad, vil jeg nødig være den, der opfordrer til sulteregimer. Jeg vil langt hellere være den, der lærer, hvordan man får en en tryg krop. Når man så først man har en tryg krop, kan man jo overveje, om man vil begynde at lege med ting som periodisk faste.

Faste er nemt i en fedtforbrændende krop

Min oplevelse af 5:2 er baseret på en tryg krop, der har spist LCHF i umindelige tider, og som er vant til at bruge fedt som brændstof. Det betyder, at faste bliver uproblematisk, idet kroppen har adgang til lagret fedt som energi uden at skulle skifte motor.

Hvis jeg i mine kulhydratdage skulle have gennemført en dag på 500 kcal, ville det være foregået med gnavende sult, hovedpine og trang til at sove dagen væk på sofaen. Men jeg var også i voldsom mistrivsel på en kulhydratbaseret diæt, og det er jo ikke nødvendigvis tilfældet for alle.

Faste kan dog sagtens være en måde at lære at lytte til sin krops signaler. Måske er det oven i købet endnu vigtigere at lytte til sin krop under en faste. Og aftale med sig selv, at man afbryder fasten, hvis man får det skidt.

Om at være bange for at blive sulten

Nye sundhedstrends gør mig altid nysgerrig. Også selvom de ikke behøver flytte ind hos mig. 5:2 er ingen undtagelse. Jeg har tidligere skrevet om periodisk faste 16/8, hvor man faster i 16 timer og spiser i 8 (altså ikke nonstop, vel?). Det, føler jeg, lægger sig meget op af mit naturlige spisemønster, og hvis jeg ikke havde børn, ville jeg sandsynligvis praktisere det oftere. Men nu har jeg altså børn, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi spiser morgen- og aftensmad sammen, og derfor er det sådan, det er som regel.

I mit tidligere liv var jeg altid sulten. Det ved du, hvis du har læst min bog LCHF – SPIS DIG MÆT & GLAD. Det er jo ikke for sjov, at bogen har den titel, for det med at spise sig mæt var virkelig den store øjenåbner for mig, da jeg lagde kosten om til LCHF for 3½ år siden. Endelig kunne jeg spise mig mæt og slippe for ubehagelige nærdødsoplevelser i form af blodsukkerfald, hvis jeg ikke havde spist i tre timer. Jeg mangler ord, når jeg skal beskrive, hvor befriende det er at være sluppet for det.

Men det betyder også, at jeg i min baggage har en gammel angst for at blive sulten, fordi følelsen af sult førte så meget ubehag med sig. Sult på LCHF er jo en helt anden rolig og ikke spor panik-agtig følelse, men kroppen husker. Så når jeg tænker over det, er jeg faktisk aldrig sulten. Jeg spiser som regel tre måltider om dagen, og jeg er aldrig glubsk sulten, når jeg sætter mig til bords. Det i sig selv er jo tankevækkende.

Men hvordan gik det så med at nøjes med 500 kcal på en dag?

Det gik først og fremmest fuldstændigt udramatisk. Og  virkelig nemt. Jeg blev faktisk aldrig rigtig sulten. Om formiddagen tog jeg til møde, og meningen var egentlig, at jeg ville spise en lille frokost, når jeg kom hjem derfra. Men klokken blev 14.30, før jeg kom hjem, og da jeg ikke var sulten, valgte jeg i stedet at slå mine 500 kcal sammen og spise et ordentligt måltid til aften sammen med min familie. End of story. Rimelig udramatisk fortælling, hvad?

Jeg dyrkede i øvrigt ikke noget motion, andet end hverdagsmotion, som iflg. min Moves-app bestod af 8 km cykling og 4 km gang. Begge dele i transporttempo. Men jeg havde fin energi og kunne godt have løbet en tur, hvis tiden havde været til det.

Dagens eneste måltid – aftensmaden

Aftensmad 500 kcal 5:2

Jeg har aldrig før i mit voksne liv undværet mad i 24 timer. Grunden til, at det gik så nemt, er helt sikkert, at jeg til daglig spiser LCHF, og min krop derfor er vant til at køre på fedt. Kommer der ikke ny energi ind, tager den bare fra reserverne. Ikke noget med kulhydrathunger, at gå sukkerkold og få koldsved, angst og tunnelsyn af sult. For sjov målte jeg mine ketonværdier om morgenen, inden jeg startede, og den viste 1.2 mmol/L, selvom jeg ikke aktivt har gjort noget forsøg på at komme i ketose.  Lige inden jeg spiste aftensmad (altså efter 24 timers faste) sagde målingen 2.8 mmol/L, og her til morgen sagde den 2.2. Det er ikke et bevidst mål for mig at være i ketose i øjeblikket, men det var sikkert en god hjælp, da ketose som bekendt nedsætter appetitten.

Plus- og minuslister

En dags faste er jo langt fra tilstrækkeligt til at sige noget generelt om det, men her får du alligevel både mine oplevede plusser, minusser og en række mærkelige observationer.

Plus

 • Det er nemt. Virkelig nemt. I hvert fald når man til daglig spiser LCHF og er “fedtdrevet”.
 • Man sparer tid og penge.
 • Man lærer at skelne mellem sult og “jeg keder mig altså spiser jeg“-følelsen
 • Det giver en dejlig let og rar fornemmelse i kroppen.

Minus

 • Man må kun spise 500 kcal (jamen, det er da lidt glædesløst, hvis man er glad for mad!)
 • Socialt er der udfordringer ved ikke at spise en hel dag.
 • Jeg fik en lidt underlig smag i munden.
 • Man skal tælle kalorier (og det er jeg aaalt for gammel til)

Mærkelige observationer

 • Det var mærkeligt, at jeg aldrig blev rigtig sulten
 • Jeg svedte helt vildt meget (ja, undskyld. Ved ikke, om det var fordi det var ualmindeligt lummert eller…)
 • Mit humør og overskud var i top. Hele dagen.
 • Jeg følte mig ikke snydt! Normalt skal jeg bare tænke tanken “kalorierestriktion”, før jeg kun kan tænke på chokolade! Jeg har også været helt befriet for alle tanker om “alt det jeg så må spise i morgen!” Faktisk har jeg ikke rigtig tænkt på mad.

Men kan man så spise alt, hvad man vil på spisedage?

Dette punkt er det, jeg har det mest problematisk med. I bogen skriver de, at det kan man, men de opfordrer naturligvis til, at man spiser sundt på spisedage. Og det, synes jeg, er virkelig afgørende. Hvis man bruger 5:2 til at retfærdiggøre overspisning de øvrige dage, praktiserer man ikke let faste. Så er vi ude i noget, der grænser til noget spiseforstyrrende, og så er 5:2 ikke løsningen.

Hvis man kun skal spise mad fem dage i ugen, er det også endnu vigtigere, at den mad, man spiser, er spækket med næring. På spisedage behøver man ikke at kompensere for de manglende kalorier,  men man kan med fordel fortsætte øvelsen med spise efter sin appetit. Hvorvidt den vil være større eller mindre på spisedage er nok meget individuelt. I bogen skriver de, at de havde en forventning om, at folk ville spise 175 % af deres energiforbrug på spisedage, mens det viste sig, at gennemsnittet faktisk kun spiste 110%.

Egentlig tænker jeg, at det må være en god idé netop at spise nok på spisedagene, så man ikke er i kalorieunderskud alle ugens syv dage, for netop at få nytte af vekselvirkningen.

Konklusion

Første dag er jo altid spændende og fuld af nyhedsværdi, og jeg kunne sagtens forestille mig at lege lidt mere med  5:2. Dog næppe sådan på struktureret basis. Fx gider jeg ikke tælle kalorier, det er simpelthen for glædesløst. Men det med kun at spise ét dagligt måltid ind imellem, er jeg mindre afvisende overfor. Men hånden på hjertet: Faste bliver aldrig en permanent livsstil for mig. Jeg mangler simpelthen svar på ét helt fundamentalt spørgsmål, og det er HVORFOR?

Hvorfor skulle jeg vælge at faste to dage i ugen, når jeg kan spise god LCHF-mad hver dag?  

Madbandittens Juleopskrifter

Tag alle mine bedste juleopskrifter med i køkkenet med denne lille jule-ebog.

Low Carb juleopskrifter uden gluten og uden sukker.

Madbandittens Juleopskrifter: 59,-

70 kommentarer til “Mere 5:2 – og noget om en dag på 500 kcal.”

Skriv en kommentar

 1. Hej

  Er der en grænse for hvor gammel man skal være?

  Min venindes lidt overvægtige barn, som både er meget høj og kraftig af sin alder, havde nemlig snakket om denne kur. Men er hun gammel nok? Kan det skade noget? Hun er 14 år gammel…

  Svar
 2. Tusind tak for dine svar som jeg helt klart vil følge. Så håber jeg det vil gå godt og at jeg hører til dem der kan tabe sig. Tror måske også det kunne være godt og “gemme” fasten til senere hvor man kan gå lidt i stå med vægttabet. TUSIND tak for hjælpen. Skal nok give besked om resultatet.

  Svar
 3. Men lige et spørgsmål, er det lige fra starten af kroppen vænner sig til brænde fedt? Bare for vide om kan starte fasten SAMME uge som LCHF eller om bedst vente en uge eller ??
  Sidste spørgsmål, er det ok med en Nupopulver i ny og næ? Jeg følger striks. Men kan Nupo forenes med LCHF? ?
  TAK for svar og siden HER

  Svar
  • Det tager som regel nogle uger, før kroppen er fuldt vænnet til at at forbrænde fedt. NUPO-pulver har intet at gøre med LCHF og har efter min mening intet at gøre i en sund livsstil.

   Svar
 4. Hej igen og tak for linket så jeg endelig fandt dit svar. Jeg har jo nået læse en hel del imellemtiden og er ved blive meget klogere. Jeg prøver lige LCHF 1-2 uger og hvis det går godt ( taber mig lidt ) så vil jeg HELT sikkert købe dine bøger.
  I mange år har jeg jo enten sultet eller hvis jeg har spist mig mæt, så blev jeg hurtig sulten igen og kunne ikke tabe mig.
  Så jeg er meget meget spændt, og HÅBER, da jeg er dejlig mæt på denne, og det på kun små portioner, så jeg er GLAD

  Svar
 5. Jeg er HELT ny her på denne blog og disse sider.
  Jeg gik igang igår med LCHF for første gang i mit liv, da jeg ALTID har lært ingen fedt osv.
  Har altid kæmpet med vægten og derfor har jeg nu i halvandet år faste 2 gange om ugen, men ikke på 5:2, men ÆGTE faste på kun vand og te. Det første år tabte jeg 16-18 kg. Men mit problem er jeg SÅ hurtigt tager på igen.
  Så nu vil jeg prøve LCHF og overvejer slå det sammen med min faste. Men kan se her på siden at du Jane siger det ikke er en god ide når jeg plejer leve lav fedt og høj kalorier.
  Så hvor længe går der før jeg trygt kan starte min faste igen???? Så jeg kan få tabt det jeg tog på i sommerferien.
  Og NU har jeg endelig fundet ud af komme ind HER og læse dit svar Jane.
  Jeg har nemlig spurgt kort andet sted, men kan desværre ikke finde det igen. ( er helt ny her på disse sider).

  Svar
 6. Jeg har levet on/off på palæo igennem et års tid.. Nu er jeg startet op på LCHF i mandags og må sige at det virker indtil videre ikke mindre end helt fantastisk!!
  Ingen sult og idag sprang jeg endda morgenmaden over som jeg fast har spist det sidste år :-) Jeg var dog lidt bekymret for hvorvidt jeg ville nå at gå kold inden jeg kom hjem fra min formiddags Yoga ;-)
  Tak, Jane, for fuldstændig fantastisk inspiration og mange lækre opskrifter der virkelig inspirerer…

  Svar
 7. Hvor mange kalorier er mon en spiseskefuld hørfrøolie eller fiskeolie?
  Hvis jeg ku få det på ‘fastedage’ ville det gå som en leg for mig.
  Jeg har ikke kunnet tabe mig med LCHF :-( Har levet kulhydratfattigt i årevis og taget olie hver dag. Tabte mig 10 kg på et år, for 8 år siden, dengang inspireret af South Beach-kuren og kunne mærke hvor dejligt min krop fik det uden kulhydrater. Nemlig mere og jævn energi, mæthed og glæde. Men men men.. i dag spiser jeg endnu mindre kulhydrat (Læs:ingen), flere superfoodsprodukter, mere kål og mere sundt fedt og har taget 7 kg på igen og jeg kan ikke få dem af. Det er som om at der skal flere og flere restriktioner til. Det er som om min krop bare har vænnet sig til det og er begyndt at lagre alt som fedt. Skal i ketose, før der sker bare lidt,, men det er hårdt at komme dertil. Syntes der skal rigtig meget til! Ingen frugt, ingen gulerødder, ikke for meget protein, ikke for meget af noget. Måler det ikke, men kan mærke det ud fra acetone-smag og lugt og se fedt i urinen. Så måske er 5:2 noget for mig :-/
  Glæder mig under alle omstændigheder til at læse din nye bog. Tillykke med den :-)

  Svar
  • Det lyder som om din krop er hårdt presset! Måske en periode, hvor du spiser uden tanke for vægttab kunne være det, der gav den tilpas ro til at den turde give slip på de kilo.

   Svar
  • Hej Najo.
   Jeg har levet 1 1/2 år på faste 2 g om ugen KUN på vand og te. Og er selv begyndt med LCHF ved siden af, var nemlig også blevet svært for mig at tabe mig efter det 1. År. Det var jo også en mulighed, så var det ikke nødvendigt tænke på olie eller andet. Fandt nemlig ud af på siden her at faste er MEGET bedre når man lever efter LCHF

   Svar
 8. Så skulle jeg da også lige prøve en fastedag… Og det gik rigtig godt, sulten meldte sig kun en gang, men jeg klarede det ;) jeg vil så sige, at jeg var skidt tilpas i dag, da jeg vågnede… Jeg følte mig svag, havde en rystende fornemmelse i kroppen og svedte… Jeg klarede lige et bad og så skulle jeg dælme ud at have en gang LCHF brød med ost og noget væske… 2,5 time efter var jeg på toppen igen…

  Svar
 9. En tilføjelse mere –
  Jane skriver, “I bogen skriver de, at de havde en forventning om, at folk ville spise 175 % af deres energiforbrug på spisedage, mens det viste sig, at gennemsnittet faktisk kun spiste 110%.”
  Det oplevede jeg dagen efter kuren. Jeg havde forestillet mig, at jeg ville spise RIGTIG meget den efterfølgende dag. Men i går spiste jeg normalt, men mindre end jeg plejer. Min sult blev faktisk nedsat af bare en med faste og 500 kcal.

  Svar
 10. Jeg blev så inspireret af at læse om kuren og se BBC programmet, så jeg og min mand valgte at prøve, om det var noget for os.
  Har I lyst kan I læse om min oplevelse og se billeder her:
  http://www.madling.dk/forste-dag-pa-52-kuren/

  Jeg har ikke læst alle kommentarerne her på siden, men vil lige tilføje nedenstående.

  Tælle kalorier –
  Med hensyn til at tælle kalorier, synes jeg det var det mindste af det. Jeg har tidligere talt kalorier og brugte Madlog, så det var ganske nemt. Dertil vil jeg nævne, at der ikke er så meget at tælle, når man kun har 500 kalorier at gøre godt med ;-)

  En hel dag uden mad –
  Jeg så af en af jeg skrev, at hun ikke kunne gå en hel dag uden mad. Det kan jeg heller ikke, og det ikke et krav på kuren. Jane valgte, at spise et måltid sidst på dagen men man bestemmer selv, om kalorierne skal fordeles ud over dagen.

  Familien –
  Det hårdeste for mig var sulten sidst på dagen, og at jeg synes det går lidt ud over familielivet. Jeg elsker at hygge og spise lidt med børnene, når vi kommer hjem. Det var der ikke plads til på kuren, medmindre jeg havde byttet aften-snack om til en eftermiddags.

  Svar
 11. Hej Jane

  Superfint og nuanceret indlæg om et meget omdebatteret emne.
  Jeg er også vildt splittet omkring 5:2… Mest på grund af de undersøgelser, som viser, at faste kan være rigtig usundt og forstyrrende for særligt kvinders mekanisme, fertilitet og forbrænding. Det orker man ligesom slet ikke! Og så det med at skulle til at tælle kalorier (igen) – det orker man ligesom heller ikke, når man har vænnet sig til sin gode (kalorieholdige) LCHF-kost.

  På den anden side, tror jeg, at det kunne være en rigtig fin pause for en overspiser/hyggespiser/ritualspiser/barefordispiser som mig. Når man har labrador-genet, er det ikke lige sådan at “mærke efter” eller “lytte til kroppen” – for min krop (eller hjerne) siger JATAK 24/7. Så måske kunne det være et godt værktøj til at vænne kroppen til, at den altså ikke har lyst til/brug for/skal have nogen indenbors, hver gang den passerer et køleskab eller kl. er 11:45 eller der bliver tændt for fjerneren.

  What to do, what to do… Kunne godt bruge noget input fra LCHF-kvinder, der har praktiseret 5:2 over tid. Kom frit frem derude! :D

  Svar
 12. Jeg har i tre uger levet uden sukker, hvidt mel osv. Er ikke sikker på, at jeg får nok fedt til at kunne sige, at jeg spiser LCHF. Men fred nu være med det – det gør mig godt. Jeg har selvfølgelig også læst om 5-2-diæten. Men jeg kan ikke forliges med tanken om at gå rundt en hel dag uden mad. Men det kunne jo være, man skulle gøre forsøget. For at mærke på egen krop, hvad der sker.

  Svar
  • Det skader i hvert fald ikke at gøre forsøget. Så kan man jo altid bare droppe det igen, hvis det ikke fungerer :-)

   Svar
 13. Kom lige til at tænke på at den mærkelige smag i munden kan være tegn på dehydrering. Det er vigtigt at drikke ekstra når man faster da en stor dele af vores væskeoptag stammer fra maden. En nem måde at holde øje med det på er at tjekke ens urin. Den skal være lysegul. Hvis den er mørkere får man ikke nok at drikke.

  Svar
  • Det har også strejfet mig. Jeg er normalt god til det med vand, men jeg var på farten det meste af den dag og drak klart for lidt.

   Svar
 14. Shit vad du skriver bra!
  Att fasta eller inte fasta, det är frågan. Jag tror att de flesta ser 5:2 som ännu en diet, en quick fix att bli av med ett par envisa kilon. Tror inte lika många provar fastan för hälsans skull.
  Precis som du säger kan den bli lite farligt och missvisande, då man “får lov” att äta vad man vill under de dagar man äter normalt. Det kan lätt missbrukas.
  Själv testade jag fastan under 5 veckor för att se hur den Skull epåverka mina blodvärden (blodsocker, kolesterol och IGF-1) och resultaten var överraskande goda, så jag är på det stora hela positivt insälld till att fasta. Men jag vill bara inte göra det till ännu en diet…

  Svar
  • Dine flotte resultater var i høj grad med til at jeg overhovedet blev inspireret til at forsøge. Tænk, at du kunne påvirke dine allerede flotte værdier! Det er tankevækkende! :)

   Svar
 15. Hej Jane
  godt og gennemarbejdet indlæg- dejlig læsning. Jeg starter selv 5:2 metoden op her fra mandag af fordi jeg simpelthen ofte føler at jeg har det bedre og trives med de mange faste timer i 16/8 fasten. Jeg træner, tænker og har et bedre velbefindene på rigtig mange faste timer og har leget med denne tanke længe nu. Sjovt at et kæmpe madære som mig ligepludselig har befundet mig enormt godt ved at forlænge mit spisevindue gradvist. Havde lidt problemer med fasten i starten men fungerer meget bedre på tom end fuld mave – både i hjerne og krop. Netop hjemvendt fra ferie med ALT for meget mad .. bare fordi det smagte godt, lyder faste dage ligefrem tiltalende og som noget rart, fremfor den tung eog lidt overspiste version af mig selv :0)

  Svar
 16. Nu har jeg lagt mærke til at dette er meget populært blandt kvinder piger, men hvordan ville du/I praktisere LCHF/2:5 diæt hvis i var en dreng? Der er jo stor forskel på at spise omkring 2000 kcal som kvinde og så være en dreng der styrketræner og ønsker at tage lidt på i vægt, jeg skal gerne have lidt mere end 3000 kcal om dagen men det er altså meget mad! Også selvom det er LCHF kost..

  Svar
 17. Jeg var ambivalent i forhold denne diæt. Jeg så programmet fra
  BBC og syntes at det var drønspændende. Alle disse tanker om at en kalorie ikke bare er en kalorie og at det ikke er ligegyldigt hvornår og hvordan den bliver indtaget. At kroppen er en fabrik hvor en hel masse faktorer spiller sammen. Men personligt syntes jeg at det virkede fuldstændigt uoverkommeligt at skulle gå for så lidt mad eller få måltider. Hos mig handler det ikke om sult, men om et helt liv med ustabilt blodsukker og deraf relaterede migræneanfald. Og om for megen mavesyre og ekstreme mavesmerter. At dette har jeg fået styr på ved kostomlægning til moderat LCHF. Så det har været med en del skepsis at jeg faktisk i dag kastede mig ud i det. Havde en aftale med mig selv om at bakke ud ved det mindste ubehag. Men det er gået fint. Eneste jeg har oplevet er at føle reel sult. Jeg var virkeligt pisse sulten sidst på eftermiddagen, men så løb jeg mig en tur, og så gik følelsen væk. Jeg gør det igen en dag i næste uge – jeg er sikker på at det kan blive en vane som alt andet. Jeg skal bare finde ud af hvordan man kan komme udenom at tælle kalorier for det hader jeg bare så meget. Det interessante for mig at se er alle de helbredsrelatede fordele der skulle være. Hvem vil ikke gerne være frisk og rørig som 80 årig og ved sine fulde fem?

  Svar
 18. Fedt med en hurtig gennemgang af den nyeste trend.
  Tælle kalorier det kan jeg slet ikke finde ud af. Hvordan ved jeg hvor meget der er i et stykke kylling? En portion blomkål etc?
  Det ville næste (måske) være min største udfordring….
  Men det er interessant, men ved heller ikke lige om jeg hopper på den :-)

  Svar