Sundhedsbombardement, fornuft og mælkefri LCHF

Man bliver helt forpustet, hvis man skal prøve at efterleve al den sundhedsinformation, man får gennem medierne. Den ene dag er fedt farligt, den næste dag er fedt godt og livsnødvendigt men absolut kun planteolie. Så er planteolier pludselig vejen direkte til inflammation, hjertesygdomme og tidlig død, og mættet fedt er måske ikke så farligt endda. Protein er det nye sorte, men vi får kræft, hvis vi spiser for meget kød. Fuldkorn er gud i det her land, hvis du lytter til de officielle sundhedsrøster, mens du andre steder (fx her) vil høre, at brød og kornprodukter ikke skaber andet end ravage i din krop. Det er umuligt at gøre noget rigtigt, og til sidst bliver det nemmere bare at lukke ørerne og øjnene for det og gøre det, man plejer.

Det er egentlig ikke, fordi jeg bliver specielt påvirket af det sundhedsbombardement længere. Jeg stortrives på LCHF og er for længst faldet til ro her. Men det forhindrer mig ikke i at udfordre grænserne lidt. Hvad sker der, hvis jeg spiser færre kulhydrater og protein til fordel for mere fedt? Eller hvad med  lidt mere protein til fordel for lidt mindre fedt. Og så videre. Det er ikke så dumt at give kroppen et lille wake up call ind imellem, så den ikke går i dvale.

Mad, min krop kan forstå

Men der er én ting, jeg vender tilbage til hver gang, og det er her, hvor jeg virkelig har fundet min hylde: Den mad, jeg spiser, skal være spækfyldt med næringsstoffer. Min mad skal være en kærlighedserklæring til mig selv, og den skal bestå af noget, som min krop kan forstå og bruge til noget. Fx er jeg ret sikker på, at min krop responderer positivt på at starte dagen med dette måltid

Mælkefri morgenmad LCHF - greenie

Her får min krop fra morgenstunden et skud grøntsager, godt med protein og godt med fedt. Og så er maden smuk og indbydende, og vi spiser og tilfredsstilles som bekendt også med øjnene. Når LCHF får skyld for at være for ensformig, trækker jeg derfor på skuldrene og tænker, at det kan jeg ikke lige få øje på.

Farvel til mælkeprodukterne

Nå, men en anden ting er, at jeg er i den lidt kedelige situation, at jeg er nødt til at styre udenom mælkeprodukter i øjeblikket. Det gik ellers lige så godt med at spise dem! Jeg spiste både græsk yoghurt, som jeg ellers godt ved, jeg får ondt i maven af, cremefraiche og fløde, ja tak! Og det gik så fint, så fint. Maven forblev flad og glad, og alt var godt. Indtil den dag, hvor det ikke var godt længere, og jeg pludselig opdagede, at jeg igen havde ondt i maven hver dag, og min mave pludselig lignede en ballon om aftenen. Æv…

Nå, men det er jo ikke nyt for mig, det er en hyppigt tilbagevendende begivenhed her i mit liv. Måske har du det ligesom mig og bruger allerede samlingen over mælkefrie opskrifter her på bloggen men ellers vil den blive udvidet i den kommende tid. Men at lave mad uden mejeriprodukter, synes jeg, sætter ekstra krav til kreativiteten, da det ofte er mælkeprodukterne, som tilføjer smag og lækkerhed (var der nogen, der sagde ost?) i min mad. Jeg dør lidt uden. Men altså åbenbart også med…

Well, well. Det gælder derfor om at skabe god smag på andre måder, og god smag, det var der for alle pengene i denne lækre omelet.

Mælkefri morgenmad LCHF

1 person
1 rest kylling (helst kød og skind)
2 æg
1 forårsløg
kokosolie til stegning
Tamari (glutenfri soya)
1/4 tsk chipotle chili

Sådan
Skær kyllingekødet i tern. Snit forårsløg og gem lidt af de grønne til pynt. Pisk æg sammen i en skål. Opvarm kokosolie på panden og hæld kylling og forårsløg herpå sammen med tamari og chili. Rør det godt rundt, inden du hælder æggene på. Steg herefter hele balladen som en omelet.

Server med grønt drys på toppen og måske sammen med en greenie! Foruden dette indgik selvfølgelig min faste morgensjus af Vita Biosa med 1 spsk fiskeolie.

Sundhed er andet end mad

At nære kroppen med god mad er selvfølgelig smart, men jeg synes også nogle gange, vi skal huske på, at sundhed ikke starter og stopper med det, vi putter i munden. Der er mange flere måder, vi kan både nære og forgifte vores krop. Og meget af det foregår i tankerne. Derfor blev jeg så glad, da jeg faldt over disse syv gode regler på Pinterest forleden. De rammer dybt ind i hjertet synes jeg, og giver virkelig stof til eftertanke. I virkeligheden tror jeg, at det er her, vi kan rykke allermest ved vores sundhed

Det blev en lang smøre i dag. Vi kan jo kalde det en overspringshandling fra arbejdet. God dag derude!

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

28 kommentarer til “Sundhedsbombardement, fornuft og mælkefri LCHF”

Skriv en kommentar

  1. Det er virkelig tankevækkende, at det kan være så svært at finde ud af, hvad den optimale kost for mennesker er. Selv hælder jeg til det vegetariske med min mavefornemmelse. Sad og så det her klip dog: http://www.nomedica.dk/ugeskrift29_2013.htm – og tænkte, at begge videnskabsmænd er virkelig overbevisende, ikke mindst med deres understøttende data. Men de siger to modsatrettede ting (fortaler for hhv proteinfattig og proteinrig kost). Det er jo til at blive skør af :-)

    Svar
  2. Jeg ser også frem til flere mælkrfrie opskrifter, da jeg nemlig heller ikke særlig godt tåler laktose. Hos mig går det dog fint hvis jeg kun holder mig til ost og smør. dvs inge græk yoghurt heller fløde. Har du prøvet det?
    Rigtig god aften:-)

    Svar
  3. Den øverste “fede” del i Santa Maria kokosmælken på dåse kan også fint bruges i kaffen. Så bliver det en kokos-latte. Lækkert hvis man altså kan lide kokos.

    Svar
  4. Altså undskyld mig…. men blev lidt (glad må man sige det?)

    Jeg tror nemlig også de mælkeprodukter fu#ker lidt meget op her (ohhh min fløde i kaffen) og gik lidt med følelsen af…. Jamen HVAD gør jeg SÅ? Få Janne elsker OST (sammen med mig) og jeg har minus fantasi.

    Jeg hægter mig på igen, og vil glæde mig til at opdage nye madverdener.

    Hvordan pokker erstatter jeg min fløde i kaffen på arbejdet???

    Svar
    • Åhh, jeg blev altså også lidt glad, da vi også undgår mælkeprodukter herhjemme, så selvom at jeg læser fin blog dagligt og følger mange af dine lækre opskrifter, så ser jeg frem til en mælkefri periode :0)

      Svar
  5. Well spoken- det tog mig virkelig mange år at finde den rette kost der opfylder mit behov for næring :0) men du har så evigt ret det gælder om at mærke efter hvad der føles godt mens man er her på jorden -for der er ingen garantier i den sidste ende for langt og sygdomsfrit liv…Tænker bare at det er et problem for mange at finde frem til den rette foderblanding eftersom der er så meget – undskyld lort i vores mad – tror jo at e-numre,sukker og andet skrald går ind og roder ved vores balancer og dermed præferencer..for ikke at tale om hvad intolerancer trigger i vores afhængighed. Sjovt at det som regel er det man ikke kan holde fingrene fra, man ikke tåler .. well super og tankevækkende indlæg :0)

    Svar
    • Jeg tror egentlig slet ikke på, at der er noget “rigtigt”. Jeg tror mere på noget “rigtigt lige nu”. Og det der med at være nærmest afhængig af det, man ikke tåler, det kender jeg så godt. Hvor skræmmende er det lige midt i hele ‘lyt til din krop’-snakken?

      Svar
      • Agreed.. skulle lige til at sige at jeg jo netop ikke har fundet sandheden, men stadig justerer for at finder bare lidt derhenad- genlæste Mark Sisson igår og tager lige en pause fra ketosen i ferien og fylder på med lidt (meget) mere grønt :0)

        Svar
        • Du får slugt nogle bøger, Louise! Jeg er ved at være igennem de to du anbefalede – dem med de meget, meget lange titler. Virkelig interessant læsning!

          Jeg synes, det sværeste er at “sandheden” rykker sig. Eller at mine behov rykker sig. Og så kan jeg i en periode blive helt forvirret, fordi det, der “plejede at virke” pludselig ikke virker længere. Fx har jeg lige i en periode måtte spise virkelig meget kød ift. hvad jeg plejer for at blive mæt. Måske en cyklus-ting. Ej, jeg ved sgu ikke… LOL

          Svar
  6. Jeg har undværet mælkeprodukter i snart fem år, og selvom jeg savner ost, kan det faktisk godt lade sig gøre. Men jeg ser frem til flere lchf-opskrifter uden mælk! Har du overvejet ghee? Det er der mange mælkeallergikere og -intolerante der godt kan tåle. Det er rent smør-fedt, altså uden kasein og laktose :)

    Svar
    • Du har ret. Selvfølgelig kan man undvære dem. Ost er sværest, synes jeg, ligesom dig.

      Jeg har faktisk ghee i mit køkken men bruger det ikke rigtigt. Hvor kan jeg bruge det? Jeg bruger jo kokosolie til stegning af hensyn til de smørhadende mandfolk i min familie (som i øvrigt synes at ghee er noget fælt noget). Måske i æg-latten? Det må da prøves :-)

      Svar
  7. Hov, har da vidst sendt min kommentar som svar på Louises kommentar, det var ikke meningen:) Så her kommer det lige igen:
    Hej Jane.
    Tak for nogle lækre opskrifter som er lige efter mit hoved:) Er gået i gang med LCHF-principperne med krum hals. Har bare svært ved at finde creme fraiche 38%, så er det helt galt hvis jeg bruger 9% eller 18%? Er godt klar over det så ikke bliver så fedtrigt som ønsket, men der er åbenbart ikke salg i den fede her hvor jeg bor:(
    Sommerhilsner fra Rikke

    Svar
  8. Hej Jane

    Jeg følger med glæde din blog og har nu spist LCHF i en uge (uden at være fanatisk – har haft gæster hvor vi fik godt med vin – dejligt)

    Jeg målte min talje inden og nu en uge efter er der røget 7 cm – super for der er nok at tage af ;) Men det bedste er det velvære jeg føler i kroppen og jeg føler mig vågen på en helt ny måde…. Dog har jeg et problem… At jeg er så vågen at jeg ikke kan sove. I nat endte jeg med at tage en stærk baldriantablet kl. 03 men kl. 04.15 lå jeg stadig og legede grillkylling. Nogle erfaringer eller gode råd?

    Jeg har lige et spørgsmål – jeg ved ikke om du kan svare. Min mand vil gerne være med på LCHF. Han er superslank og motionerer 2-4 gange om ugen fx mountainbike. Ved du – eller kender du evt links til nogen der ved – hvad han skal skrue på i forhold til mig der ikke laver noget mere krævende end de 5 tibetanere :) Han gik total sukkerkold sidst han var ude at cykle og måtte kyle en Nestea for at komme hjem.

    Hov lige et spørgsmål mere. Frugt og bær – der er jo mange kulhydrater i – hvad siger vi til dem? Jeg er som sagt newbie i denne verden så jeg må lige spørge….. Jeg lavede nemlig den skønneste jordbærtærte forleden (med mælkeprodukter) og rabarbercrumble i går… Jeg vil nemlig have lov at kræse for mine gæster..

    Forleden havde jeg som sagt gæster – herunder 2 børn på 10 og 14. Den ene havde sagt til sin mor på vejen hjem “jeg blev nærmest lykkelig dag jeg så maden – og ende mere da jeg smagte den” – måske jeg skulle smide en opskrift på “Alberts lykkelige grillsalat” ;) ?

    Svar
    • Hej Bine – dejligt at høre om dine gode oplevelser!

      Mht. træning er det en kompleks sag. Når kroppen først er vænnet til at bruge fedt som brændstof, går det fint at træne på LCHF uden at hælde kulhydrater på bagefter. Indtil da kan det virke lidt brutalt. Jeg kan anbefale dig at søge mere information hos Jonas Bergqvist

      Bær er fint. Frugt kan bruges til dessert eller i mindre mængder. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/

      Svar
  9. Hej.
    Jeg har de sidste 3 dage levet gluten- og sukkerfrit med mere fedt end ellers og massere grønt :-) Det har egentlig været 3 nemme dage, men så lige i dag blev der serveret feriebrød både til morgenkaffen og frokost. Kan allerede mærke ballonen i maven, som ellers var stærkt på retur! Så kan man lære at være mere standhaftig ;-)
    Det fedeste har været, at selvom jeg har noget lækker mælkechokolade med oreo-fyld liggende i køleskabet, og har haft lyst til smagen, har jeg ikke oplevet cravingen og det har bare gjort det hele meget nemmere. I aften er vi så tilbage på LCHF igen. :-)
    PS: Taco-tærten er rigtig lækker!

    Mvh Louise

    Svar
  10. Efter jeg er begyndt at spise LCHF kost er min mad også blevet så meget mere varieret og spændende. Tak for de opskrifter du ligger på nettet, de hjælper når min kreativitet ikke slår til. Men jeg kunne ikke drømme om at gå tilbage til sovs og kartofler…. Hvis der er noget jeg måske syntes er lidt underligt så er det alle de æg der bliver spist til morgenmad.

    Svar
  11. Kæreste Jane
    Det blev også en overspringshandling for mit vedkommende… skulle jo lige forbi din blog… MEN skønt, skønt indlæg og overspringshandling du har lavet :-) Jeg er vild med din måde at anskue dine måltider og næring på. Jeg plejer altid at sige til mine klienter: “Kig på din tallerken! Ville du nogensinde servere dette måltid til et andet menneske eller en af dine kære venner? Hvis nej – hvad er så årsagen til, at du serverer det til dig selv?”. Hvad er det for et signal, (eller flere) som vi sender til os selv gennem maden? Uh ja jeg kunne blive ved, men hvor er det skønt igen og igen at se, at du også har den vinkel med kære Jane :-)
    God skrivedag! Kærligst Charlotte

    Svar