Udnyt kyllingeskroget og kog din egen fond/bouillon

At koge bouillon af skroget på din kylling er måske den bedste vane, du kan tillægge dig. Når du først får øjnene op for de mange fordele, der er ved bouillonen, kommer du aldrig til at smide kyllingeskroget ud igen. Måske kender du det som bone broth? Uanset, se med her hvordan du laver din egen.

Kog bouillon af kyllingeskroget (bone broth)

Jeg køber helst øko-kyllinger og de er jo næsten ubetalelige i pris. Men det er nu engang et valg, jeg tager. At vide at jeg kan koge bouillon på kyllingens skrog, gør det lidt mere acceptabelt. Jeg koger faktisk ofte på det samme skrog to gange, evt. lige suppleret med et oksekraftben, jeg har i fryseren.

Ja ja, mormor/oldemor ville være stolt.

Herunder får du en opskrift på kyllingebouillon (bone broth) og under opskriften en masse argumenter for hvorfor det her bliver din nye bedste vane.

Min opskrift herunder har et asiatisk islæt, for vi havde fået asiatisk mad dagen forinden. Det behøver du ikke tænke i. Teknikken er den samme uanset smagsgiver.

Se også en ikke-asiatisk version her: Kyllingebouillon
Bouillon/fond på kyllingeskrog

Kyllingeboullion

5 fra 1 stemme
Udskriv Pin
Udnyt kyllingeskroget og kog din egen fond/bouillon
1 portion
|
5 t

Ingredienser

 • Skroget fra en hel kylling (min havde været marineret i hvidløg, citron og urter og var blevet stegt i ovnen)
 • Stegeskyen der havde samlet sig i bunden af fadet
 • 7 cm ingefær skåret i grove skiver
 • 2 stængler citrongræs skåret i skiver
 • 1 chili halveret
 • 2 rødløg med top
 • 6-7 kafir limeblade
 • 4 fed hvidløg skåret i skiver
 • 1 håndfuld korianderblade
 • 0,5-1 dl æblecidereddike
 • 3 l Vand (så det dækker)
 • 2-3 spsk salt

Sådan gør du

 • Hæld hele balladen i en gryde og dæk med vand.
 • Lad den koge op og lad den herefter småsimre ved meget lav varme – kun ganske små bobler i vandets overflade. Lad den simre i 3-5 timer.
 • Fjern skum fra toppen eller lad være. Jeg er tit for doven til det.
 • Efter den har simret nogle timer, fisker du skroget og grøntsagerne op. De små grøntsagsrester fiskede jeg op med en lille si eller jeg hælder hele balladen igennem en si med en beholder under til de gyldne dråber.
 • Hæld herefter bouillonen på glas. Når bouillonen er afkølet, kan du rykke den i køleskabet.
 • Når den er nedkølet, lægger fedtet sig som et lag øverst. Det kan du fjerne og bruge til at stege i, eller du kan lade det være.
 • Drik den som drikkebouillon eller spis den som suppe.
Fond

Jeg spiste selvfølgelig en vaskeægte thaisuppe til morgenmad. Lidt fintsnittet spidskål i bunden, lidt peberfugt, lidt kylling og lidt friske korianderblade. Og så den gode – opvarmede – bouillon. Det var en smuk, smuk morgenmad.

Husk at læse de mange tip under billedet.

thaisuppe

Desværre var jeg sulten igen efter en times tid, og så var jeg nødt til at lave en omelet. Men det føltes rart at være i Thailand i tankerne et øjeblik.

Jeg må indrømme at bouillonen ikke havde helt så meget smag, som jeg havde håbet på, og det til trods for at jeg syntes, jeg havde smagt den til flere gange aftenen før, hvor jeg havde syntes, at den var meget stærk fra chilien. Så den skulle nok have været reduceret lidt mere. Men så er der jo noget at arbejde med.

Et par afsluttende ord om det at koge sin egen fond/bouillon:

¤ Hvis du koger den på tilberedt kylling, som jeg har gjort, får du en brun bouillon. Koger du kyllingen med rå fra start, får du en klar bouillon.

¤ Lad dine kødben eller kyllingeskrog komme fra økologiske dyr eller dyr på græs. Du får ikke en sund fond ud af et udpint dyr.

¤ Suppe kogt fra bunden indeholder et væld af næringsstofffer. Ben og knogler er fyldt med mineraler som fx calcium, fosfor, kalium og magnesium.

¤ Knogler er fyldt med collagen, som bliver til gelatine, når det koger i længere tid. Gelatine indeholder bl.a. aminosyrer, som vi ikke får gennem at spise dyrets kød og muskler. Disse aminosyrer er desuden anti-inflammatoriske.

¤ Din fond eller bouillon kan fryses ned i små fryseposer, så du har til en anden god gang.

¤ Smid aldrig ben og skrog ud. Gem dem i fryseren, til du har samlet nok til at koge din egen fond.

¤ Ved at koge din egen fond/bouillon ved du præcis hvad den indeholder. Det er ikke tilfældet ved dem, du køber, hvor der ofte er anvendt smagsforstærkere af mere eller mindre suspekt oprindelse.

¤ Jeg ved ikke, hvor meget man skal reducere end bouillon, før man må kalde den en fond. ;-)

Er du klar til at koge selv? Eller er du allerede fond-ekspert og er der noget, jeg helt har misset, så brug kommentarfeltet her nedenfor!

Få hjælp og inspiration til sund livsstil

“Smukke billeder – tænderne løber voldsomt i vand og man får lyst til at afprøve dem alle”

Perfekt til Keto, Low Carb, LCHF og til dig der gerne vil spise sundt og lækkert!

Køb nu til 240,- (vejl. udsalgspris: 300,-): De bedste fra Madbanditten

38 kommentarer til “Udnyt kyllingeskroget og kog din egen fond/bouillon”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. 5 stars
  Kan jeg bruge fritgående kyllinger (fx fra Rema) Eller er økologiske bedre?
  Får man samme sundhedsværdi om det er fra oxe eller kylling? Kan man koge på fiskeben? ( noget med de højst må koge20 min. for ikke at blive bitre, er det korrekt?
  Helle

  Svar
  • Jeg ville synes at fritgående er lige så fint.

   Og ja, oksebouillon er nærmest endnu bedre – eller mere koncentreret men det smager ikke så godt at drikke men er bedre bare at bruge i mad. Jeg har en opskrift på det her: Oksebouillon på kraftben

   Jeg har endnu ikke prøvet med fisk men det kan fint være rigtigt, at de skal koge kortere tid. Men det har jeg til gode at prøve :)

   Svar
 2. Til den unge dame, der fik det dårligt af at partere rå kylling.
  Vil bare sige, at sådan havde jeg det også, da jeg var ung – kunne INTET spise, hvis jeg selv lavede kyllingen – måske noget med lugten af rå kylling (for mit vedkommende) – kan sige, at det er gået over. Så bare prøv igen, hvis du føler dig modig en dag. Pøj pøj

  Svar
 3. Har en god ven, der opdrætter limousine kreaturer på græs.
  Mange af de kunder, der køber hans kreaturer, gider ikke bøvlet med at afkoge ben, så jeg får hvert år en god portion, og så har jeg gang i 2-4 gryder med ben og diverse gode smagsgivere: løg, hel porre, selleri, gulerødder, persille, timian koriander, løvstikke og hvad andet godt, der er i nærheden.
  Det småkoger 20-30 timer, og når det er siet og har stået koldt, fjerner jeg det meste fedt, og så er der suppe/fond i form af gele, som fryses i portioner til mange gode supper og sovs eller sauce. Til sovs/sauce koges der ind uden låg i ca. 2 timer afh. af mængde.
  Tidsforbruget er begrænset, når portionen er så stor, og fornøjelsen er meget stor.?

  Svar