Mine erfaringer med optimal ketose

Disclaimer: Denne tekst er fra 2013. Dengang troede man, at højere ketonværdier havde noget at sige ift. vægttab. Det er man gået væk fra siden. I dag taler de fleste keto-forskere om, at ernæringsmæssig ketose starter fra 0,5 mmol/l mens det endda diskuteres, om alene det at have målbare ketonstoffer i blodet er nok. Og sammenhængen mellem høje og lave ketonstoffer og vægttab er væk. Samtidig ved vi i dag, at langt flere ting end indtaget af kulhydrat påvirker ketonmålinger, hvorfor det ikke giver mening at tillægge dem nogen nævneværdig værdi – undtaget herfra, hvis man bruger ketogen diæt til epilepsi. For alle os andre er ketose en KONSEKVENS af det lave kulhydratindtag. Ikke MÅLET med den.

LCHF er jo oprindeligt en ketogen diæt. Men så blev det populært, og pludselig gik der low carb kage i den. Det kan jo være fint nok for nogen, og jeg tror såmænd også meget på, at styrken i LCHF (eller enhver anden kost)  ligger i, at der ikke nødvendigvis findes én måde, der er rigtig for alle, men at der er muligheder for at tilpasse kosten, så den passer ind i ens eget liv. På den måde bliver det noget, som rent faktisk er realistisk at holde ved på den lange bane.

Men for dem, som ikke kan forstå, at de ikke opnår alle de gode resultater, de hører om, på trods af at de både har byttet rugbrød ud med kernebrød og fredagskage med low carb brownie, kan det være en idé at prøve at stifte bekendtskab med udgangspunktet i en periode og gøre sig nogle erfaringer der. Og så kan man jo altid gøre det på sin egen måde bagefter.

Ketose – fedtforbrændende tilstand i fravær af kulhydrater

Ketose er ikke noget hokus-pokus. Det er en helt almindelig tilstand, som kroppen havner i, når den kun får ganske få kulhydrater  fra kosten og derfor i stedet må bruge fedt som primært brændstof. Dvs. også til at servicere hjernen, som jo kræver en del brændstof. Hvis du ikke er helt bekendt med ketose, kan du starte med at læse denne side.

Ketose har aldrig tidligere interesseret mig eller været et mål i sig selv for mig.

I perioder har jeg haft problemer med at holde mig fra sukker, og her har et af mine værktøjer været at spise ganske få kulhydrater og meget fedt, indtil jeg følte mig “stabil igen”. Det er også den model, der fremgår af min guide til at blive sukkerfri.

I de perioder, hvor jeg har spist sådan, har jeg været i ketose uden at tænke nærmere over det. Det har dog altid overrasket mig, hvor godt jeg faktisk fik det af at spise meget striks LCHF. Som i faktisk rigtig, rigtig godt.

Men hvis jeg skal kloge mig på det, er jeg jo nødt til at lægge krop til et eksperiment. Jeg har derfor i en måneds tid både tisset på sådan nogle keto-stix (reklamelink) selvom jeg, som tidligere ufrivillig barnløs, ellers havde svoret, at jeg havde tisset på min sidste pind af nogen art!

Well, man har et standpunkt, til man tager et nyt. Jeg har også tastet min mad ind i programmer som madlog for at lave nogle stikprøver og få styr på mit kulhydratindtag. Jo jo, taking one for the team og alt det der.

Optimal ketose

Jeg kan sige så meget, som at det for mig ikke er vanskeligt at komme i ketose. Det sker efter 1-2 dage på striks LCHF, og jeg slår ud med tydelige ketoner i urinen.

Men keto-stixene er som bekendt ikke helt pålidelige, og jeg anskaffede mig derfor også et blodmålingsapparat (reklamelink) til at måle det præcise niveau af ketonstoffer i blodet.

Optimal ketose anses for at være det mest effektive for fedtforbrænding. Optimal ketose er, når du måler mellem 1,5 – 3 mmol/L døgnet rundt. Heller ikke noget problem for mig. (læs gerne lige disclaimeren øverst i indlægget igen)

Min første måling lå på 2,6 uden de store anstrengelser. Min mand derimod underlagde sig samme eksperiment, og han har haft enormt svært ved at komme i optimal ketose og ikke mindst blive der. Og er faktisk ikke helt lykkedes endnu, på trods af at vi har kørt på i en måneds tid efterhånden.

Blodmålingsværdierne tolkes således:

Under 0,5 mmol/L: Du er ikke i ketose

0,5-1,5 mmol/L: Begyndende ketose

1,5-3 mmol/L: Regnes for optimal ketose

Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet.

Hvad der skal til, for at man havner i ketose er en individuel sag, og jeg kan derfor ikke fortælle dig, hvordan netop du skal spise for at komme i (optimal) ketose. Men jeg kan dele nogle af mine erfaringer med jer.

Udstyr til måling for ketose

Ketostix

Urinstix du tisser på. Meget upålidelige men kan give dig en hurtig indikation af om skiftet til fedtforbrænding er sket. Det er det eneste, de kan vise dig.

Køb dem på apoteket eller online her: Ketostix (reklamelink)

Blodmåling

Her skal du bruge et blodsukkermåler, som samtidig kan måle for ketonstoffer i blodet.

Det kan fx være denne: Freestyle Precision Neo (reklamelink)

Hertil skal du bruge: Særlige ketonstrimler (reklamelink) og lancetter, dvs. ekstra nåle.

Som du kan se, bliver det hurtigt en dyr fornøjelse, og jeg synes, du skal vurdere, om det er pengene værd. Hvad er det, du forventer at få igen? Du kan få meget god Low Carb/Keto-mad for de penge og i sidste ende er det jo det, der får dig til at gå ned i vægt. Ikke dine blodværdier.

For meget grundig gennemgang af alt om ketose, vægttab, måling for ketose osv, læs min bog: Keto – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

Mine erfaringer med optimal ketose

1.  Jeg har virkelig god energi i optimal ketose. Nærmest sådan lidt speedet.

2.  Sukkertrang og madfokusering forsvinder eller dæmpes markant, og det er easy-peasy at spise tre måltider om dagen uden at have lyst til at snacke mellem måltiderne.

3.  Når jeg bliver sulten, sidder sulten som en mild følelse i maven og ikke som en følelse af træthed eller udmattelse. Jeg kan fx sagtens være sulten i maven og have pep i benene til at løbe en tur eller til at give den gas på cyklen op af Valby bakke.

4.  At faste i 16 timer uden at føle sult er intet problem. Jeg har lavet lidt spontan periodisk faste 16/8. Det har nærmest virket som det naturlige spisemønster for mig (men mere om det en anden dag)

5.  Hvis jeg nogle dage har spist “for lidt”, føler jeg mere sult de følgende dage. Jeg har bare spist efter min appetit uden mængderestriktioner. Nogle dage har jeg spist mere, andre dage mindre.

6.  Jeg har brug for mindre søvn, men sover som en sten, når jeg så sover.

7.  Mit humør er godt, og jeg føler mig “normal”, når jeg er i optimal ketose. Hvis du, som jeg, lider af ustabilt blodsukker normalt, kender du måske den her underlige følelse med ikke at føle sig normal (måske er det bare mig. Ustabilt blodsukker er en kælling!)

8.  Hvor mange oplever, at de er nødt til at have en fedtenergiprocent på 70-80% for at være i optimal ketose døgnet rundt, kan jeg slippe afsted med en på 65 E%.

9.  Jeg kan spise relativt store mængder ovenjordsgrøntsager og oven i købet pæne mængder nødder og bær og stadig være i optimal ketose døgnet rundt. Ketogen mad behøver ikke være kedelig og uden grøntsager. Til gengæld kan det være svært at få spist fx 600 g grøntsager, da appetitten er nedsat.

10. Jeg kan spise en hel plade chokolade 85 % uden at ryge ud af optimal ketose – ikke en opdagelse, jeg er hverken specielt glad for eller stolt af.

11.  Magert kød i store mængder sender mig til gengæld direkte ud af optimal ketose. Det samme gør alkohol. Jeg er dog tilbage i optimal ketose igen efter et par dage.

12.  Jeg fik ikke noteret hverken startvægt eller -mål, men tøjet sidder lidt løsere, og taljemålet er tydeligt mindre.

Vil du have hjælp til at komme i gang?

Mangler du konkret hjælp til at komme i gang med striks LCHF, kan du tage et kig på mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide Her får du både relevant viden om ketose, kulhydrater og kalorier, 30 ultranemme opskrifter og en komplet 2-ugers kostplan til at hjælpe dig godt fra start.

Jeg har også skrevet to Keto-bøger med dette nøjagtige sigte. Find dem her: Keto-bøger

En vigtig note:

Optimal ketose er ikke noget carte blanche til at overspise på “tilladte” madvarer. Som med så meget andet gælder det, at hvis du spiser for meget, kan din vægt godt stige.

Det er dog svært at spise for meget på ketogen kost, da appetitten nedsættes, og maden mætter virkelig meget. En undtagelse er, hvis du blander fedt med sødemidler eller kakao.

Her vil du kunne opleve, at mæthedsfornemmelsen udebliver, tror jeg. Jeg har ikke spist nogle former for sødemidler i denne periode.

Se snarere sådan på det, at optimal ketose (eller bare ketose) gør det nemmere for dig at træffe gode valg for dig selv. Optimal ketose fjerner ikke de følelsesmæssige issues, som kan give dig lyst til at dulme følelser med mad.

Overgangsbesvær

Jeg har spist LCHF i over tre år, og måske derfor har dette eksperiment været nemt for mig. Det krævede faktisk forbavsende få justeringer i min kost.

Min mand har spist LCHF i et halvt års tid og har haft diverse overgangsbesværssymptomer: Han har følt sig træt og tung, benene har været som beton, han har haft hovedpine, krampe i læggene etc.. Selv er jeg sluppet langt billigere. Jeg har haft lidt tørhed i munden og en smule svimmelhed, hvis jeg rejste mig for hurtigt. Men det er sådan set det.

Bagsiden af medaljen er nemlig for mig, at:

1. Det virker som en restriktiv diæt (også selvom jeg faktisk slipper afsted med en del), og der er forbudstanker om mad, som jeg normalt ikke opererer med. Som fx: Uhm, jeg har lyst til mandler/frugt/gulerodssalat/whatever… nå nej, det er så ikke så smart. Jeg er ikke så vild med, at det her med mad skal være noget, der skal kontrolleres i det omfang. Mit mål med mine måltider er, at de smager og mætter godt, snarere end en jagt på en bestemt makronæringsstoffordeling.

2. Jeg skal være lidt mere fokuseret på min kost for at få spist nok fedt. Det skal jeg ikke normalt, og det sætter lidt krav til mine måltider, som ellers normalt er mere impulsstyrede.

3. Det giver mig lidt kedelige associationer til at være på slankekur. Og jeg er stoppet med at gå på slankekur for mange år siden. Det er muligvis bare noget med, hvordan jeg lige får solgt budskabet til mig selv, og sikkert noget, der kan arbejdes med, men i denne periode har jeg følt det lige vel slankekursagtigt.

Det var mine ord om ketose for denne omgang. Og nu skal jeg videre i dagens tekst. God mandag derude!

V il du læse mere om ketose, så læs med HER. Vil du købe måler til ketonstoffer i blodet, så kan den fås HER (reklamelink)

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

193 kommentarer til “Mine erfaringer med optimal ketose”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane. Tak for en fantastik hjemmeside. Jeg har fulgt dig længe og læst et par af dine bøger. Men det er først nu, at jeg kaster mig ud i at spise keto kost. Jeg er egentlig ikke tilhænger af, at måle og veje alting, men det her vil jeg gerne gøre rigtigt, så jeg købt, så jeg kan måle ketoner via blodmåling. Jeg har måske målt lige lovlig meget, men jeg kan feks have målt om aften, hvor målingen viser 1.5. Næste morgen er den 0.3. Det samme kan jeg opleve i løbet af dagen. Er disse forskellige målinger et udtryk for at jeg spiser forkert? Mvh Karina

  Svar
  • Hej Karina
   Nej det behøver det ikke være. Der er en disclaimer i starten af indlægget om at det her ikke er vigtigt. Og at det faktisk er behæftet med så meget usikkerhed, at vi ingenting kan konkludere ud fra det. Jeg tolker dit spørgsmål, som at jeg bør lave den endnu tydeligere.

   At målingen om morgenen er døgnets laveste er lige efter bogen. Det skyldes den stigning i kortisol og deraf blodsukker, som du har sidst på natten. Denne kan du ikke kontrollere, ligesom du heller ikke kan kontrollere, om du vil menstruere eller ej.

   Mit bedste råd til dig er: Drop de målinger og brug dine penge på noget godt kød og nogle gode grøntsager. Fokuser på at holde dit kulhydratindtag helt lavt og dit kalorieindtag tilpasset dine mål.

   Resultater > ketonmålinger. Det er faktisk ret vigtigt.

   Læs min første Keto-bog vil du vil forstå ketonmålinger bedre. Konklusionen her er dog den samme: drop de målinger.

   Svar
   • Tak for dit svar 😀 Og du var faktisk ret tydelig i starten af dit indlæg, men jeg har nok bare den nagende tvivl i baghovedet om jeg mon gør det rigtigt, så jeg alligevel følte trang til at spørge 😂

    Svar
 2. Jeg er lige begyndt med keto. Vi skal spise mere fidt siges det, men hvilket fedt. OST er fint men menes at vi skal servere store klumper af fedt som skal spises eller er det bare fx flæskesteg og bøffer med fedtkant?

  Svar
  • Hej Jens Ole

   I skal bare spise det fedt, der naturligt er i jeres madvarer (kød, æg, ost, osv.) og så kan I lægge lidt smør, olivenolie, pesto, flødesovs eller hvad I nu foretrækker til for at blive mætte og have nok energi i fravær af kulhydraterne. Det vigtigste i Keto er kulhydratrestriktionen, ikke om fedtindtaget.

   Køb en af mine Keto-bøger, hvis I vil have den mest effektive vej til vægttab med Keto.

   Svar
 3. Hej. Jeg ville bare høre om ketostix kan give “falsk positiv” eller “falsk negativ”. Altså når der står de ikke er så pålidelig, er det så fordi de måler ketoner, der ikke er tilstede, eller fordi de fejler i at få målt de tilstedeværende ketoner?

  Mvh

  Svar
  • Hej Kit
   Det er fordi de måler ketonstoffer, som din krop skiller sig af med. Dvs. ikke ketonstoffer, som kroppen anvender til energi. Indtil kroppen lærer at anvende dem effektivt til energi, vil den udskille ketonstoffer i urinen. Med tiden, når kroppen lærer at omsætte dem bedre, vil den skille sig af med færre. Det er et godt tegn på at Keto-adapteringen er i gang. Desværre går mange amok, når de ser at deres ketostix bliver mindre lilla og tror, de skal gøre alle mulige sindsyge ting for at få den lilla igen. I virkeligheden er det en helt almindelig – og positiv – del af keto-adapteringen.

   Jeg vil sige at det ikke nytter at bruge dem, efter man har spist Keto i mere end to uger.

   Svar
 4. Har du en kilde til din disclaimer? Jeg mindes ikke at have læst om, at man har fundet ud af, at der ikke skulle være en sammenhæng mellem højere/lavere keton-niveau og vægttab.

  Svar
  • Ja det var et gennemgående tema i præsentationerne på Metabolic Health Summit i L.A. i januar.

   Men er du egentlig nogensinde stødt på valid litteratur, der dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem ketonstoffer og vægttab? Altså at man tabte sig mere jo højere niveauer af ketonstoffer, man kunne måle i blodet? Jeg er ikke. Tværtimod ligger mange Keto-vægttabsstudier, som har BHB-målinger med som parameter jo utroligt lavt, ofte 0,3-0,5.

   Svar
   • Ha. Det har jeg sådan set aldrig tænkt over. Det er bare det, jeg har hørt oftest, og så er det nemt at gå ud fra, at det er det rigtige.

    Hvis jeg forstår processerne korrekt, så drejer det sig nok i stor udstrækning også om, hvor aktiv man er. Hvis man ikke er specielt aktiv, så har man jo brug for mindre energi, og så producerer man vel færre ketonstoffer? Eller ligger niveauet nogenlunde samme sted, fordi man jo forbruger ketonstofferne, hvis man er aktiv?

    Så mange spørgsmål :)

    Svar
    • Det er vigtigt at skille fx fedtforbrænding og vægttab ad. Fx kan man sige, at jo mere fedt du spiser, jo mere fedt vil du forbrænde og jo flere ketonstoffer vil du måle i blodet. Men jo mere fedt, du spiser, jo flere kalorier spiser du også og derfor er det en skidt strategi at gå efter max ketonstoffer hvis vægten skal ned. Jeg oplever mange gå galt i byen med det. De hælder i sig af bulletproof coffee og spiser fatbombs og måler tårnhøje ketonstoffer i blodet. Men vægten går op i stedet for ned, fordi kalorieunderskuddet udebliver.

     Er man metabolisk sund og aktiv vil man oftere måle færre ketonstoffer i blodet og ofte under 0,5 mmol/l også. Ikke fordi kroppen ikke forbrænder fedt eller anvender ketonstoffer men fordi den metabolisk fleksible krop anvender dem så effektivt at de ikke er i blodet længe. Det samme ser man hos folk, der keto-adapterer ved at spise keto i meget lang tid. De udnytter ketonstofferne effektivt og måler sjældent høje niveauer i blodet.

     Svar
   • Du har ret. Jeg kan ikke finde noget, der understøtter min tvivl ift vægttab. Det lader til, at niveauet helst skal være over 0,5 mmol/L for at hjernen har al den energi, den skal bruge fra ketonstoffer, men ellers lyder det ikke til, at der er meget værdi at hente i at have læssevis af frie ketonstoffer i blodet.

    Se fx: https://www.amazon.com/dp/B005CVV2AE
    (klik på billedet af forsiden, så kan du søge i det meste af teksten)

    Svar
    • Ja det er netop den bog, jeg referer til, når jeg siger at Volek til konferencen i januar var en af dem, der talte for, at grænsen på 0,5 mmol/l måske også er lidt et flydende koncept og at mange aldrig måler mere end 0,2-0,3, uanset hvad de gør.

     Med det sagt, går de fleste stadig efter at grænsen til ernæringsmæssig ketose starter ved 0,5 mmol/l. Det har bare stadig ikke noget med vægttab at gøre men alt med energiforsyning til hjernen at gøre. Der kan dog sagtens være andre grunde end vægttab til at ville drive ketonstofferne op (epilepsi, alzheimers, migrænse osv.).

     Og rigtig udmærket bog i øvrigt. Også The Art and Science of Low Carbohydrate Performance, hvis man interesserer sig for træning i ketose. Megaspændende også :)

     Svar
 5. Hej Janne

  Til at starte med vil jeg gerne sige tusind tak for at være så inspirerende, det gør denne livsstil en hel del nemmere :-)
  Og så har jeg lige et spørgsmål
  Min mand og jeg har været i gang med kickstarter i snart 3 uger nu og vi har så fået en blodmåler som vi prøvede i morges inden morgenmaden,
  Jeg fik en måling på 4,6 mmol/L og min mand fik den på 5,4 mmol/L, betyder det at vi spiser for meget fedt?

  Svar
  • Hej Camilla

   Mit gæt vil være at I har brugt strimler til blodsukkermåling (glukose) i stedet for dem til ketonstoffer :)

   Svar
 6. Hej Jane

  Tak for en masse god inspiration og for dine gode bøger og lækre opsprifter ?

  Jeg er på min 4. uge af KETO, hvor jeg har fulgt din madplan fra ‘KETO på 4 uger’ og jeg er stor fan! På de første tre uger har jeg tabt 3,5 kg, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med.

  Jeg har købt en blodmåler for at kunne måle mine ketonstoffer i blodet, mest fordi jeg synes det er sjovt at følge med i.
  Inden start på KETO var mit ketontal på 0,5 mmol/L. Efter både første og anden uge var tallet 1 mmol/L men i dag, efter tredje uge, er tallet faldet til 0,7 mmol/L. Alle disse målinger er målt fastende.
  Prøvede så at måle igen, efter mit første måltid i dag, hvor den var faldet yderligere til 0,4 mmol/L, hvilket undrer mig meget. Har du et bud på, hvorfor den kan være falder?

  Jeg følger din madplan, men spiser ofte kun to måltider om dagen, hvor jeg her tilføjer ekstra protein i form af kød, for at opmå mit proteinmål.

  Ser frem til at høre fra dig ?

  De bedste hilsner fra Maria

  Svar
  • Hej Maria

   Det lyder perfekt det hele.
   Mit mest ærlige svar er, at jeg ikke aner det. Vi kan ikke forklare hvorfor de målinger svinger. Det kan have tusinde årsager og det svarer lidt til at prøve at forudsige vejret.

   Al spisning giver en insulinrespons, så måske kan det forklare hvorfor tallet falder efter du har spist. Men det er rent gætteri og jeg føler mig lidt useriøs ved bare at skrive det – haha. Det kan også være du havde sovet anderledes den dag, at kortisol var en anelse forhøjet, at din krop bekæmpede en smule inflammation den dag, osv osv. Altså dybest set, vi ved det ikke. Maden, vi spiser er kun en lille del af billedet.

   En generel tendens er dog at målingerne falder med tiden, fordi kroppen anvender dem bedre som energi. Det er et godt tegn.

   Og vildt nok at du var i ketose inden start også.

   Min første Keto-bog har i øvrigt kapitler med uddybende info om ketose, målinger osv. Måske vil du have glæde af at læse den.

   Svar
 7. Kære Madbandit :)
  Jeg har nu bestilt en blodsukkermåler. Hvor tit tester du?
  Og med masser af afspritning, kan man så genbruge finger-prikkeren mon?
  dbh Joan

  Svar
  • Vil du måle blodsukker eller ketonstoffer og hvad vil du gerne bruge målingen til?

   Og ja, jeg ville godt turde genbruge lancetterne :)

   Svar
   • Ok, tak :) Jeg vil gerne måle ketonstoffer. ikke konstant – men for ind imellem at tjekke op på om jeg fedtforbrænder.
    Om jeg er ude eller inde ;)

    Svar
    • Fino, da strimlerne til ketonstoffer er dyre plejer jeg at anbefale at måle fastende om morgenen. Det er døgnets laveste måling og giver det bedste sammenligningsgrundlag, synes jeg.

     Men jeg vil også gerne nævne en ting, jeg ofte ser: Folk måler for ketonstoffer og forstår ikke rigtigt hvad det er, de måler, hvordan man kan tolke målingen eller hvad målingen kan bruges til (og ikke bruges til). Herefter lader de sig frustrere over et resultat, de ikke forstår, men som ikke var, som de forventede og derefter giver de op, fordi de mister motivation. Det er jo en slags avanceret form for selvsabotage… Og det er lidt ærgerligt, synes jeg.

     Fx forbrænder du jo fedt i fravær af kulhydrater, uanset om du er i ketose eller ej. Det er lidt vigtigt at have forståelse for. Ketose fortæller noget om hvorvidt du spiser så få kulhydrater at bl.a. din hjerne forsynes med energi fra ketonstoffer. Ketose og vægttab har ingenting med hinanden at gøre. Bare lige for at nævne et par steder, hvor folk ofte går galt i byen.

     Min første Keto-bog har et helt kapitel om det også.

     Svar
     • Ja det er faktisk lidt forvirrende, men jeg læser lige op på det, for har også den bog :)
      TAK for svar :)

     • Ja det er helt vildt. Det bedste er at måle for nysgerrighedens skyld men ikke lægge for meget i det, tror jeg. Det er ekstremt usikkert. Men derfor kan det jo sagtens være sjovt :)

 8. Hej Jane.
  Hvordan kommer man i optimal ketose? Ved at spise mere fedt? Jeg har været på Keto 10 dage og måle viser 1,2 mmol. Hvordan kommer jeg mere op?

  Svar
  • Først og fremmest ved at spise færre kulhydrater. Du kan sagtens drive dine ketonværdier op ved at spise mere fedt, men mere fedt er lig med flere kalorier og derved mindre vægttab.

   ‘Optimal ketose’ var noget, man talte om i keto-miljøet for mange år siden. Det er der ingen, der taler om længere. Ketonværdierne har i de fleste tilfælde minimal betydning – medmindre du bruger ketogen kost terapeutisk til fx epilepsi.

   Svar
 9. Hej Jane☺.
  Jeg har købt keto stick urin, men kan ikke finde ud af, hvad prøven skal vise for at jeg er i ketose. Der er en brugervejledning så lang at den ikke er til at overskue?. Følger ellers dit fantastiske program??
  Mvh Solveig Grotkorp Mortensen

  Svar
 10. Hej Jane,
  Kæresten og jeg er begge på stricht LCHF som opstart på vores nye livsstil. Er på uge3 og har ikke svært ved det. Jeg og vi sætter stor pris på alle de informationer du poster. Tak!

  Har et spørgsmål til mmol/L målinger (blod). Hvorfor svinger jeg (mand) fra f.eks. 1.6 mmol/L (i ketose) til 1.2 mmol/L (ikke i ketose) fra den ene dag til den anden og på samme kost vel at mærke ?

  PFMMT,
  /Per

  Svar
  • Hej Per

   Fedt at I har glæde af bloggen her :))

   Ketose starter ved 0,5 mmol/L og alt derover er super. Det er 100% at værdierne svinger fra dag til dag. Utroligt mange ting, foruden kost, påvirker det tal så hæng dig ikke for meget i de små udsving.

   Svar
 11. Jeg er startet på keto diæt for snart 12 dage siden og jeg er mega træt konstant.. Jeg er lige ved at give op.. hvor længe skal der gå før det vender? Det er min første gang i mit liv jeg prøver at leve uden kulhydrater. Mvh. Stefan

  Svar
  • Jeg føler med dig og vil sige, at det, du oplever, er helt reelt. Du er i en komplet energikrise lige nu og det er hårdt. I know.

   Dernæst er der to ting, du skal gøre.

   Du skal først og fremmest følge de keto-retningslinjer, der er beskrevet i min KETO-bog og ikke skøre keto-råd ude fra internettet. Du kan også læse en hurtig oversigt her: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Jeg ved jo ikke lige, hvor du er på det punkt, men nu har jeg i hvert fald nævnt det.

   Dernæst skal du spise salt, som om det var dit job. Du skal salte din mad meget og DERUDOVER skal du supplere med 1-2 tsk ekstra salt pr. dag. Jeg ville nok starte med 2 tsk salt pr. dag og se hvordan det går.

   Det er lidt forskelligt hvornår energien vender tilbage. For nogle sker det med det samme, for andre tager det mere tid. De fleste får et løft af energi senest i uge 3, er min erfaring, så hæng i.

   Og salt hjælper helt vildt :)

   Svar
 12. Hej Jane:)

  Tak for godt indhold og bøger.
  Jeg har et spørgsmål til måling af ketoner.

  Hvornår måles det, så man får det optimale resultat?

  Jeg svinger gerne fra 1,8 til 3,3. Men måler på lidt forskellige tidspunkter:)

  Svar
  • Hej Anders

   Jeg synes, det giver bedst mening at måle fastende om morgenen, da morgenmålingen vil være dagens laveste. Måler du, efter du har spist noget fedtrigt, især noget med kokosolie, vil du kunne få en høj måling, men den fortæller dig jo ikke andet end at du har spist noget fedtrigt. Og det vidste du vel egentlig godt.

   Jeg synes, det er vigtigt at man forstår hvad de her målinger kan og ikke kan og hvad ens mål med at spise keto overhovedet er, så man ikke lures ned i et kaninhul, hvor man begynder at spise helt skørt for målingerne skyld. Det har jeg set alt for mange gange.

   Har du KETO-bogen? I kapitel 5 gennemgår jeg dette i detaljer, så det kan jeg anbefale dig at (gen)læse.

   Svar
 13. Ups, Er måske lidt for hurtig.?
  Nu skriver du vægttabet kommer af kalorieunderskud, men forstærkes det ikke ved at være i ketose, hvor kroppen “spiser” kroppens egen fedt til energiforbrænding.?
  Ps har købt bogen ??

  Svar
  • Nej det har vi i hvert fald ikke videnskab, der underbygger. Men ketose kan understøtte vægttab ved den appetitdæmpende virkning, der gør det lettere at spise mindre. Måske kan ketose også sikre at forbrændingen ikke nedsættes i kalorieunderskud, som det ellers er tilfældet med traditionelle ‘kure’ men det er stadig et kontroversielt synspunkt.

   Så jeg synes helt sikkert at ketose har noget at byde ind med ift. vægttab. Men spiste du de samme kalorier i kulhydratmad, ville du gå tilsvarende ned i vægt :)

   Svar
 14. Hej
  Tak for hurtig svar.
  Jeg var ikke klar over der var specielle “ketosticks”
  Jeg købte måleapparat på apoteket, og der fulgte 5 Sticks med.
  Jeg sammenlignede målingen med dine angivelser. Hvor du angiver mmol- målinger som ligger imellem 1,5-3 er optimal og tal derover hverken er dårligere eller bedre(men bedre end hvad?)
  Så jeg er pænt forvirret…

  Jeg taber mig dog forsat.

  Spiser 2 x om dagen, grundet min sult ikke er der.

  Idet jeg er meget faktuel, havde jeg håbet på at mit indkøb, af de meget dyre stiks, som man skal købe ved siden af, kunne man derved følge, faktuel sine målinger for om man er i Optimal ketose.

  Svar
  • Jo, der findes både sticks til glukose (blodsukkermåling) og til ketonstoffer. Begge måles i mmol/L. Og ja, ketosticks er superdyre.

   Derfor anbefaler jeg det sjældent. Men hvis man vil måle er det vigtigt, at man har afgjort med sig selv, hvad det er, man forventer at opnå. Ketosemålingerne korrelerer ikke med vægttabet (fordi vægttabet kommer af kalorieunderskuddet og ikke af ketose). Du taber dig altså hverken mere, hurtigere eller bedre ved at have høje ketonværdier.

   I mine ører lyder det som om du er på helt rette spor. Nedsat appetit, færre måltider og vægttab. Jeg ville spare mine penge og bruge dem på en god bøf i stedet – eller måske min KETO-bog, som har mange kapitler om dette :)

   Svar
 15. Hej igen Jane
  Har købt en blodsukkermåler.
  Mit blodsukker er 5,2 er det udtryk for ketosetilstand?

  Svar
  • Hej Kurt

   Det kan man ikke sige. Man kan ikke tolke ketose ud fra blodsukkermålinger. Hvis du vil måle for ketose, skal du bruge særlige sticks til dit blodsukkerapparat, der måler for ketonstoffer i blodet.

   Svar
 16. Jeg har et par spørgsmål og håber du har tid til at svare på nogle af dem, især det første :-)

  Har du en forklaring på hvordan det kan være at magert kød får dig ud af ketose, men mørk chokolade med sukker ikke slår dig ud af ketose? Det undrer mig! Jeg er helt ny i ketose, ca 10 dage, og jeg fornemmer at det svinger lidt, men stadig med lilla strips ;-) jeg spiser ofte kyllingstrimler i karry med blomkålsris, og håber da ikke at kyllingen forstyrrer min ketose?

  Jeg forstår ikke hvordan man kan komme op på 600 g grøntsager og stadig holde sig under 20-30 g kulhydrat? Selv hvis man vælger grøntsager med 4g pr 100 g, så ryger de første 24 g kulhydrat jo på grøntsager, og så er der ikke meget plads til kulhydrat fra fløde, ost, æg. Hmm…
  Jeg har ikke svært ved at ramme 20-30 g kulhydrat, men ender ofte med under 300 g grøntsager selvom jeg har lyst til flere.

  Kender du til økologisk revet mozzarella hvor der ikke er kartoffelstivelse/kulhydrat i?

  Tak for alle dine gode artikler og opskrifter :-)

  Svar
  • Jeg tror bare det er fordi kød (protein) giver en lille insulinrespons, men der er mange ting, jeg ville bekymre mig om før det. Mørk chokolade giver vel ca. 30 g kulhydrat + de måske 20, jeg fik fra andre kilder. Jeg kan normalt godt være i ketose med 50 g kulhydrat. Men det er altså vigtigt for mig at understrege at det er højst upræcist at måle det på den måde og at jeg ved meget mere om ketose i dag end jeg gjorde da jeg skrev det indlæg for 4-5 år siden. Så tag det lige med et gran salt.

   Hvad man vælger at bruge sine kulhydrater på, kan man jo selv vælge. Nogle vil gerne spise mange grøntsager, andre vil gerne bruge mange mælkeprodukter. I KETO-bogen synes jeg, vi fandt et fint leje, hvor der var ca. 500 g grønt pr. dag.

   Hvis man spiser keto for behandling af epilepsi synes jeg, det giver mening at lave grøntsagsrestriktion. Spiser man keto for vægttab, synes jeg ikke man behøver holde sig tilbage. I hvert fald ikke hvad angår kål og salater. Jeg tror ikke jeg endnu har mødt nogen, hvis’ vægttab er mislykket pga. for mange grøntsager. For mange mælkeprodukter derimod… :-/

   Og nej, jeg tror alle slags revet ost indeholder en eller anden form for antiklumpningsmiddel men det er længe siden jeg har undersøgt det.

   God fornøjelse med det hele :)

   Svar
 17. Warw endelig forstår jeg min reaktion/opførelse. Jeg lider af affektiv lidelse(det gamle maniodepressiv)og har været helt oppe at flyve og kører. Blev så bange, troede jeg var ved at blive meget syg igen. Men kunne godt tænke rationel alligevel..

  Skal “bare” have mere fedt ind i min kost.
  Elsker kaffe med flødeskum.
  Gider slet ikke brød, lagkage og kage mere.dvs sukker.
  Er så glad for ikke at tælle og tælle kalorier.
  Tak

  Svar
 18. Hej.
  Link til måleren virker, men den er udsolgt på siden. Alle de steder jeg har stødt på denne link til måleren i din blog. Bare info…
  Men jeg har et spørgsmål.
  Jeg har i forvejen en blodsukkermåler, hvor jeg bruger strips til det. Har jeg forstået det rigtigt at hvis jeg anskaffer mig de keto-strips, så kan min måler også vise det?

  Svar
  • Hej Liva

   Tak for heads-up. Indlægget her er jo også hundrede år gammelt :)

   Det er ikke alle blodsukkermålere, der kan måle for ketonstoffer også, så det skal du først tjekke om din kan. Dernæst skal du have nogle strips, som specifikt passer til den model, du har.

   Svar