Mine erfaringer med optimal ketose

Disclaimer: Denne tekst er fra 2013. Dengang troede man, at højere ketonværdier havde noget at sige ift. vægttab. Det er man gået væk fra siden. I dag taler de fleste keto-forskere om, at ernæringsmæssig ketose starter fra 0,5 mmol/l mens det endda diskuteres, om alene det at have målbare ketonstoffer i blodet er nok. Og sammenhængen mellem høje og lave ketonstoffer og vægttab er væk. Samtidig ved vi i dag, at langt flere ting end indtaget af kulhydrat påvirker ketonmålinger, hvorfor det ikke giver mening at tillægge dem nogen nævneværdig værdi – undtaget herfra, hvis man bruger ketogen diæt til epilepsi. For alle os andre er ketose en KONSEKVENS af det lave kulhydratindtag. Ikke MÅLET med den.

LCHF er jo oprindeligt en ketogen diæt. Men så blev det populært, og pludselig gik der low carb kage i den. Det kan jo være fint nok for nogen, og jeg tror såmænd også meget på, at styrken i LCHF (eller enhver anden kost)  ligger i, at der ikke nødvendigvis findes én måde, der er rigtig for alle, men at der er muligheder for at tilpasse kosten, så den passer ind i ens eget liv. På den måde bliver det noget, som rent faktisk er realistisk at holde ved på den lange bane.

Men for dem, som ikke kan forstå, at de ikke opnår alle de gode resultater, de hører om, på trods af at de både har byttet rugbrød ud med kernebrød og fredagskage med low carb brownie, kan det være en idé at prøve at stifte bekendtskab med udgangspunktet i en periode og gøre sig nogle erfaringer der. Og så kan man jo altid gøre det på sin egen måde bagefter.

Ketose – fedtforbrændende tilstand i fravær af kulhydrater

Ketose er ikke noget hokus-pokus. Det er en helt almindelig tilstand, som kroppen havner i, når den kun får ganske få kulhydrater  fra kosten og derfor i stedet må bruge fedt som primært brændstof. Dvs. også til at servicere hjernen, som jo kræver en del brændstof. Hvis du ikke er helt bekendt med ketose, kan du starte med at læse denne side.

Ketose har aldrig tidligere interesseret mig eller været et mål i sig selv for mig.

I perioder har jeg haft problemer med at holde mig fra sukker, og her har et af mine værktøjer været at spise ganske få kulhydrater og meget fedt, indtil jeg følte mig “stabil igen”. Det er også den model, der fremgår af min guide til at blive sukkerfri.

I de perioder, hvor jeg har spist sådan, har jeg været i ketose uden at tænke nærmere over det. Det har dog altid overrasket mig, hvor godt jeg faktisk fik det af at spise meget striks LCHF. Som i faktisk rigtig, rigtig godt.

Men hvis jeg skal kloge mig på det, er jeg jo nødt til at lægge krop til et eksperiment. Jeg har derfor i en måneds tid både tisset på sådan nogle keto-stix (reklamelink) selvom jeg, som tidligere ufrivillig barnløs, ellers havde svoret, at jeg havde tisset på min sidste pind af nogen art!

Well, man har et standpunkt, til man tager et nyt. Jeg har også tastet min mad ind i programmer som madlog for at lave nogle stikprøver og få styr på mit kulhydratindtag. Jo jo, taking one for the team og alt det der.

Optimal ketose

Jeg kan sige så meget, som at det for mig ikke er vanskeligt at komme i ketose. Det sker efter 1-2 dage på striks LCHF, og jeg slår ud med tydelige ketoner i urinen.

Men keto-stixene er som bekendt ikke helt pålidelige, og jeg anskaffede mig derfor også et blodmålingsapparat (reklamelink) til at måle det præcise niveau af ketonstoffer i blodet.

Optimal ketose anses for at være det mest effektive for fedtforbrænding. Optimal ketose er, når du måler mellem 1,5 – 3 mmol/L døgnet rundt. Heller ikke noget problem for mig. (læs gerne lige disclaimeren øverst i indlægget igen)

Min første måling lå på 2,6 uden de store anstrengelser. Min mand derimod underlagde sig samme eksperiment, og han har haft enormt svært ved at komme i optimal ketose og ikke mindst blive der. Og er faktisk ikke helt lykkedes endnu, på trods af at vi har kørt på i en måneds tid efterhånden.

Blodmålingsværdierne tolkes således:

Under 0,5 mmol/L: Du er ikke i ketose

0,5-1,5 mmol/L: Begyndende ketose

1,5-3 mmol/L: Regnes for optimal ketose

Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet.

Hvad der skal til, for at man havner i ketose er en individuel sag, og jeg kan derfor ikke fortælle dig, hvordan netop du skal spise for at komme i (optimal) ketose. Men jeg kan dele nogle af mine erfaringer med jer.

Udstyr til måling for ketose

Ketostix

Urinstix du tisser på. Meget upålidelige men kan give dig en hurtig indikation af om skiftet til fedtforbrænding er sket. Det er det eneste, de kan vise dig.

Køb dem på apoteket eller online her: Ketostix (reklamelink)

Blodmåling

Her skal du bruge et blodsukkermåler, som samtidig kan måle for ketonstoffer i blodet.

Det kan fx være denne: Freestyle Precision Neo (reklamelink)

Hertil skal du bruge: Særlige ketonstrimler (reklamelink) og lancetter (reklamelink), dvs. ekstra nåle.

Som du kan se, bliver det hurtigt en dyr fornøjelse, og jeg synes, du skal vurdere, om det er pengene værd. Hvad er det, du forventer at få igen? Du kan få meget god Low Carb/Keto-mad for de penge og i sidste ende er det jo det, der får dig til at gå ned i vægt. Ikke dine blodværdier.

For meget grundig gennemgang af alt om ketose, vægttab, måling for ketose osv, læs min bog: Keto – Optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt

Mine erfaringer med optimal ketose

1.  Jeg har virkelig god energi i optimal ketose. Nærmest sådan lidt speedet.

2.  Sukkertrang og madfokusering forsvinder eller dæmpes markant, og det er easy-peasy at spise tre måltider om dagen uden at have lyst til at snacke mellem måltiderne.

3.  Når jeg bliver sulten, sidder sulten som en mild følelse i maven og ikke som en følelse af træthed eller udmattelse. Jeg kan fx sagtens være sulten i maven og have pep i benene til at løbe en tur eller til at give den gas på cyklen op af Valby bakke.

4.  At faste i 16 timer uden at føle sult er intet problem. Jeg har lavet lidt spontan periodisk faste 16/8. Det har nærmest virket som det naturlige spisemønster for mig (men mere om det en anden dag)

5.  Hvis jeg nogle dage har spist “for lidt”, føler jeg mere sult de følgende dage. Jeg har bare spist efter min appetit uden mængderestriktioner. Nogle dage har jeg spist mere, andre dage mindre.

6.  Jeg har brug for mindre søvn, men sover som en sten, når jeg så sover.

7.  Mit humør er godt, og jeg føler mig “normal”, når jeg er i optimal ketose. Hvis du, som jeg, lider af ustabilt blodsukker normalt, kender du måske den her underlige følelse med ikke at føle sig normal (måske er det bare mig. Ustabilt blodsukker er en kælling!)

8.  Hvor mange oplever, at de er nødt til at have en fedtenergiprocent på 70-80% for at være i optimal ketose døgnet rundt, kan jeg slippe afsted med en på 65 E%.

9.  Jeg kan spise relativt store mængder ovenjordsgrøntsager og oven i købet pæne mængder nødder og bær og stadig være i optimal ketose døgnet rundt. Ketogen mad behøver ikke være kedelig og uden grøntsager. Til gengæld kan det være svært at få spist fx 600 g grøntsager, da appetitten er nedsat.

10. Jeg kan spise en hel plade chokolade 85 % uden at ryge ud af optimal ketose – ikke en opdagelse, jeg er hverken specielt glad for eller stolt af.

11.  Magert kød i store mængder sender mig til gengæld direkte ud af optimal ketose. Det samme gør alkohol. Jeg er dog tilbage i optimal ketose igen efter et par dage.

12.  Jeg fik ikke noteret hverken startvægt eller -mål, men tøjet sidder lidt løsere, og taljemålet er tydeligt mindre.

Vil du have hjælp til at komme i gang?

Mangler du konkret hjælp til at komme i gang med striks LCHF, kan du tage et kig på mit online produkt #striksLCHF – en praktisk guide Her får du både relevant viden om ketose, kulhydrater og kalorier, 30 ultranemme opskrifter og en komplet 2-ugers kostplan til at hjælpe dig godt fra start.

Jeg har også skrevet to Keto-bøger med dette nøjagtige sigte. Find dem her: Keto-bøger

En vigtig note:

Optimal ketose er ikke noget carte blanche til at overspise på “tilladte” madvarer. Som med så meget andet gælder det, at hvis du spiser for meget, kan din vægt godt stige.

Det er dog svært at spise for meget på ketogen kost, da appetitten nedsættes, og maden mætter virkelig meget. En undtagelse er, hvis du blander fedt med sødemidler eller kakao.

Her vil du kunne opleve, at mæthedsfornemmelsen udebliver, tror jeg. Jeg har ikke spist nogle former for sødemidler i denne periode.

Se snarere sådan på det, at optimal ketose (eller bare ketose) gør det nemmere for dig at træffe gode valg for dig selv. Optimal ketose fjerner ikke de følelsesmæssige issues, som kan give dig lyst til at dulme følelser med mad.

Overgangsbesvær

Jeg har spist LCHF i over tre år, og måske derfor har dette eksperiment været nemt for mig. Det krævede faktisk forbavsende få justeringer i min kost.

Min mand har spist LCHF i et halvt års tid og har haft diverse overgangsbesværssymptomer: Han har følt sig træt og tung, benene har været som beton, han har haft hovedpine, krampe i læggene etc.. Selv er jeg sluppet langt billigere. Jeg har haft lidt tørhed i munden og en smule svimmelhed, hvis jeg rejste mig for hurtigt. Men det er sådan set det.

Bagsiden af medaljen er nemlig for mig, at:

1. Det virker som en restriktiv diæt (også selvom jeg faktisk slipper afsted med en del), og der er forbudstanker om mad, som jeg normalt ikke opererer med. Som fx: Uhm, jeg har lyst til mandler/frugt/gulerodssalat/whatever… nå nej, det er så ikke så smart. Jeg er ikke så vild med, at det her med mad skal være noget, der skal kontrolleres i det omfang. Mit mål med mine måltider er, at de smager og mætter godt, snarere end en jagt på en bestemt makronæringsstoffordeling.

2. Jeg skal være lidt mere fokuseret på min kost for at få spist nok fedt. Det skal jeg ikke normalt, og det sætter lidt krav til mine måltider, som ellers normalt er mere impulsstyrede.

3. Det giver mig lidt kedelige associationer til at være på slankekur. Og jeg er stoppet med at gå på slankekur for mange år siden. Det er muligvis bare noget med, hvordan jeg lige får solgt budskabet til mig selv, og sikkert noget, der kan arbejdes med, men i denne periode har jeg følt det lige vel slankekursagtigt.

Det var mine ord om ketose for denne omgang. Og nu skal jeg videre i dagens tekst. God mandag derude!

V il du læse mere om ketose, så læs med HER. Vil du købe måler til ketonstoffer i blodet, så kan den fås HER (reklamelink)

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

193 kommentarer til “Mine erfaringer med optimal ketose”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane. Tak for en fantastik hjemmeside. Jeg har fulgt dig længe og læst et par af dine bøger. Men det er først nu, at jeg kaster mig ud i at spise keto kost. Jeg er egentlig ikke tilhænger af, at måle og veje alting, men det her vil jeg gerne gøre rigtigt, så jeg købt, så jeg kan måle ketoner via blodmåling. Jeg har måske målt lige lovlig meget, men jeg kan feks have målt om aften, hvor målingen viser 1.5. Næste morgen er den 0.3. Det samme kan jeg opleve i løbet af dagen. Er disse forskellige målinger et udtryk for at jeg spiser forkert? Mvh Karina

  Svar
  • Hej Karina
   Nej det behøver det ikke være. Der er en disclaimer i starten af indlægget om at det her ikke er vigtigt. Og at det faktisk er behæftet med så meget usikkerhed, at vi ingenting kan konkludere ud fra det. Jeg tolker dit spørgsmål, som at jeg bør lave den endnu tydeligere.

   At målingen om morgenen er døgnets laveste er lige efter bogen. Det skyldes den stigning i kortisol og deraf blodsukker, som du har sidst på natten. Denne kan du ikke kontrollere, ligesom du heller ikke kan kontrollere, om du vil menstruere eller ej.

   Mit bedste råd til dig er: Drop de målinger og brug dine penge på noget godt kød og nogle gode grøntsager. Fokuser på at holde dit kulhydratindtag helt lavt og dit kalorieindtag tilpasset dine mål.

   Resultater > ketonmålinger. Det er faktisk ret vigtigt.

   Læs min første Keto-bog vil du vil forstå ketonmålinger bedre. Konklusionen her er dog den samme: drop de målinger.

   Svar
   • Tak for dit svar 😀 Og du var faktisk ret tydelig i starten af dit indlæg, men jeg har nok bare den nagende tvivl i baghovedet om jeg mon gør det rigtigt, så jeg alligevel følte trang til at spørge 😂

    Svar
 2. Jeg er lige begyndt med keto. Vi skal spise mere fidt siges det, men hvilket fedt. OST er fint men menes at vi skal servere store klumper af fedt som skal spises eller er det bare fx flæskesteg og bøffer med fedtkant?

  Svar
  • Hej Jens Ole

   I skal bare spise det fedt, der naturligt er i jeres madvarer (kød, æg, ost, osv.) og så kan I lægge lidt smør, olivenolie, pesto, flødesovs eller hvad I nu foretrækker til for at blive mætte og have nok energi i fravær af kulhydraterne. Det vigtigste i Keto er kulhydratrestriktionen, ikke om fedtindtaget.

   Køb en af mine Keto-bøger, hvis I vil have den mest effektive vej til vægttab med Keto.

   Svar
 3. Hej. Jeg ville bare høre om ketostix kan give “falsk positiv” eller “falsk negativ”. Altså når der står de ikke er så pålidelig, er det så fordi de måler ketoner, der ikke er tilstede, eller fordi de fejler i at få målt de tilstedeværende ketoner?

  Mvh

  Svar
  • Hej Kit
   Det er fordi de måler ketonstoffer, som din krop skiller sig af med. Dvs. ikke ketonstoffer, som kroppen anvender til energi. Indtil kroppen lærer at anvende dem effektivt til energi, vil den udskille ketonstoffer i urinen. Med tiden, når kroppen lærer at omsætte dem bedre, vil den skille sig af med færre. Det er et godt tegn på at Keto-adapteringen er i gang. Desværre går mange amok, når de ser at deres ketostix bliver mindre lilla og tror, de skal gøre alle mulige sindsyge ting for at få den lilla igen. I virkeligheden er det en helt almindelig – og positiv – del af keto-adapteringen.

   Jeg vil sige at det ikke nytter at bruge dem, efter man har spist Keto i mere end to uger.

   Svar
 4. Har du en kilde til din disclaimer? Jeg mindes ikke at have læst om, at man har fundet ud af, at der ikke skulle være en sammenhæng mellem højere/lavere keton-niveau og vægttab.

  Svar
  • Ja det var et gennemgående tema i præsentationerne på Metabolic Health Summit i L.A. i januar.

   Men er du egentlig nogensinde stødt på valid litteratur, der dokumenterer, at der er en sammenhæng mellem ketonstoffer og vægttab? Altså at man tabte sig mere jo højere niveauer af ketonstoffer, man kunne måle i blodet? Jeg er ikke. Tværtimod ligger mange Keto-vægttabsstudier, som har BHB-målinger med som parameter jo utroligt lavt, ofte 0,3-0,5.

   Svar
   • Ha. Det har jeg sådan set aldrig tænkt over. Det er bare det, jeg har hørt oftest, og så er det nemt at gå ud fra, at det er det rigtige.

    Hvis jeg forstår processerne korrekt, så drejer det sig nok i stor udstrækning også om, hvor aktiv man er. Hvis man ikke er specielt aktiv, så har man jo brug for mindre energi, og så producerer man vel færre ketonstoffer? Eller ligger niveauet nogenlunde samme sted, fordi man jo forbruger ketonstofferne, hvis man er aktiv?

    Så mange spørgsmål :)

    Svar
    • Det er vigtigt at skille fx fedtforbrænding og vægttab ad. Fx kan man sige, at jo mere fedt du spiser, jo mere fedt vil du forbrænde og jo flere ketonstoffer vil du måle i blodet. Men jo mere fedt, du spiser, jo flere kalorier spiser du også og derfor er det en skidt strategi at gå efter max ketonstoffer hvis vægten skal ned. Jeg oplever mange gå galt i byen med det. De hælder i sig af bulletproof coffee og spiser fatbombs og måler tårnhøje ketonstoffer i blodet. Men vægten går op i stedet for ned, fordi kalorieunderskuddet udebliver.

     Er man metabolisk sund og aktiv vil man oftere måle færre ketonstoffer i blodet og ofte under 0,5 mmol/l også. Ikke fordi kroppen ikke forbrænder fedt eller anvender ketonstoffer men fordi den metabolisk fleksible krop anvender dem så effektivt at de ikke er i blodet længe. Det samme ser man hos folk, der keto-adapterer ved at spise keto i meget lang tid. De udnytter ketonstofferne effektivt og måler sjældent høje niveauer i blodet.

     Svar
   • Du har ret. Jeg kan ikke finde noget, der understøtter min tvivl ift vægttab. Det lader til, at niveauet helst skal være over 0,5 mmol/L for at hjernen har al den energi, den skal bruge fra ketonstoffer, men ellers lyder det ikke til, at der er meget værdi at hente i at have læssevis af frie ketonstoffer i blodet.

    Se fx: https://www.amazon.com/dp/B005CVV2AE
    (klik på billedet af forsiden, så kan du søge i det meste af teksten)

    Svar
    • Ja det er netop den bog, jeg referer til, når jeg siger at Volek til konferencen i januar var en af dem, der talte for, at grænsen på 0,5 mmol/l måske også er lidt et flydende koncept og at mange aldrig måler mere end 0,2-0,3, uanset hvad de gør.

     Med det sagt, går de fleste stadig efter at grænsen til ernæringsmæssig ketose starter ved 0,5 mmol/l. Det har bare stadig ikke noget med vægttab at gøre men alt med energiforsyning til hjernen at gøre. Der kan dog sagtens være andre grunde end vægttab til at ville drive ketonstofferne op (epilepsi, alzheimers, migrænse osv.).

     Og rigtig udmærket bog i øvrigt. Også The Art and Science of Low Carbohydrate Performance, hvis man interesserer sig for træning i ketose. Megaspændende også :)

     Svar
 5. Hej Janne

  Til at starte med vil jeg gerne sige tusind tak for at være så inspirerende, det gør denne livsstil en hel del nemmere :-)
  Og så har jeg lige et spørgsmål
  Min mand og jeg har været i gang med kickstarter i snart 3 uger nu og vi har så fået en blodmåler som vi prøvede i morges inden morgenmaden,
  Jeg fik en måling på 4,6 mmol/L og min mand fik den på 5,4 mmol/L, betyder det at vi spiser for meget fedt?

  Svar
  • Hej Camilla

   Mit gæt vil være at I har brugt strimler til blodsukkermåling (glukose) i stedet for dem til ketonstoffer :)

   Svar
 6. Hej Jane

  Tak for en masse god inspiration og for dine gode bøger og lækre opsprifter ?

  Jeg er på min 4. uge af KETO, hvor jeg har fulgt din madplan fra ‘KETO på 4 uger’ og jeg er stor fan! På de første tre uger har jeg tabt 3,5 kg, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med.

  Jeg har købt en blodmåler for at kunne måle mine ketonstoffer i blodet, mest fordi jeg synes det er sjovt at følge med i.
  Inden start på KETO var mit ketontal på 0,5 mmol/L. Efter både første og anden uge var tallet 1 mmol/L men i dag, efter tredje uge, er tallet faldet til 0,7 mmol/L. Alle disse målinger er målt fastende.
  Prøvede så at måle igen, efter mit første måltid i dag, hvor den var faldet yderligere til 0,4 mmol/L, hvilket undrer mig meget. Har du et bud på, hvorfor den kan være falder?

  Jeg følger din madplan, men spiser ofte kun to måltider om dagen, hvor jeg her tilføjer ekstra protein i form af kød, for at opmå mit proteinmål.

  Ser frem til at høre fra dig ?

  De bedste hilsner fra Maria

  Svar
  • Hej Maria

   Det lyder perfekt det hele.
   Mit mest ærlige svar er, at jeg ikke aner det. Vi kan ikke forklare hvorfor de målinger svinger. Det kan have tusinde årsager og det svarer lidt til at prøve at forudsige vejret.

   Al spisning giver en insulinrespons, så måske kan det forklare hvorfor tallet falder efter du har spist. Men det er rent gætteri og jeg føler mig lidt useriøs ved bare at skrive det – haha. Det kan også være du havde sovet anderledes den dag, at kortisol var en anelse forhøjet, at din krop bekæmpede en smule inflammation den dag, osv osv. Altså dybest set, vi ved det ikke. Maden, vi spiser er kun en lille del af billedet.

   En generel tendens er dog at målingerne falder med tiden, fordi kroppen anvender dem bedre som energi. Det er et godt tegn.

   Og vildt nok at du var i ketose inden start også.

   Min første Keto-bog har i øvrigt kapitler med uddybende info om ketose, målinger osv. Måske vil du have glæde af at læse den.

   Svar
 7. Kære Madbandit :)
  Jeg har nu bestilt en blodsukkermåler. Hvor tit tester du?
  Og med masser af afspritning, kan man så genbruge finger-prikkeren mon?
  dbh Joan

  Svar
  • Vil du måle blodsukker eller ketonstoffer og hvad vil du gerne bruge målingen til?

   Og ja, jeg ville godt turde genbruge lancetterne :)

   Svar
   • Ok, tak :) Jeg vil gerne måle ketonstoffer. ikke konstant – men for ind imellem at tjekke op på om jeg fedtforbrænder.
    Om jeg er ude eller inde ;)

    Svar
    • Fino, da strimlerne til ketonstoffer er dyre plejer jeg at anbefale at måle fastende om morgenen. Det er døgnets laveste måling og giver det bedste sammenligningsgrundlag, synes jeg.

     Men jeg vil også gerne nævne en ting, jeg ofte ser: Folk måler for ketonstoffer og forstår ikke rigtigt hvad det er, de måler, hvordan man kan tolke målingen eller hvad målingen kan bruges til (og ikke bruges til). Herefter lader de sig frustrere over et resultat, de ikke forstår, men som ikke var, som de forventede og derefter giver de op, fordi de mister motivation. Det er jo en slags avanceret form for selvsabotage… Og det er lidt ærgerligt, synes jeg.

     Fx forbrænder du jo fedt i fravær af kulhydrater, uanset om du er i ketose eller ej. Det er lidt vigtigt at have forståelse for. Ketose fortæller noget om hvorvidt du spiser så få kulhydrater at bl.a. din hjerne forsynes med energi fra ketonstoffer. Ketose og vægttab har ingenting med hinanden at gøre. Bare lige for at nævne et par steder, hvor folk ofte går galt i byen.

     Min første Keto-bog har et helt kapitel om det også.

     Svar
     • Ja det er faktisk lidt forvirrende, men jeg læser lige op på det, for har også den bog :)
      TAK for svar :)

     • Ja det er helt vildt. Det bedste er at måle for nysgerrighedens skyld men ikke lægge for meget i det, tror jeg. Det er ekstremt usikkert. Men derfor kan det jo sagtens være sjovt :)

 8. Hej Jane.
  Hvordan kommer man i optimal ketose? Ved at spise mere fedt? Jeg har været på Keto 10 dage og måle viser 1,2 mmol. Hvordan kommer jeg mere op?

  Svar
  • Først og fremmest ved at spise færre kulhydrater. Du kan sagtens drive dine ketonværdier op ved at spise mere fedt, men mere fedt er lig med flere kalorier og derved mindre vægttab.

   ‘Optimal ketose’ var noget, man talte om i keto-miljøet for mange år siden. Det er der ingen, der taler om længere. Ketonværdierne har i de fleste tilfælde minimal betydning – medmindre du bruger ketogen kost terapeutisk til fx epilepsi.

   Svar
 9. Hej Jane☺.
  Jeg har købt keto stick urin, men kan ikke finde ud af, hvad prøven skal vise for at jeg er i ketose. Der er en brugervejledning så lang at den ikke er til at overskue?. Følger ellers dit fantastiske program??
  Mvh Solveig Grotkorp Mortensen

  Svar
 10. Hej Jane,
  Kæresten og jeg er begge på stricht LCHF som opstart på vores nye livsstil. Er på uge3 og har ikke svært ved det. Jeg og vi sætter stor pris på alle de informationer du poster. Tak!

  Har et spørgsmål til mmol/L målinger (blod). Hvorfor svinger jeg (mand) fra f.eks. 1.6 mmol/L (i ketose) til 1.2 mmol/L (ikke i ketose) fra den ene dag til den anden og på samme kost vel at mærke ?

  PFMMT,
  /Per

  Svar
  • Hej Per

   Fedt at I har glæde af bloggen her :))

   Ketose starter ved 0,5 mmol/L og alt derover er super. Det er 100% at værdierne svinger fra dag til dag. Utroligt mange ting, foruden kost, påvirker det tal så hæng dig ikke for meget i de små udsving.

   Svar
 11. Jeg er startet på keto diæt for snart 12 dage siden og jeg er mega træt konstant.. Jeg er lige ved at give op.. hvor længe skal der gå før det vender? Det er min første gang i mit liv jeg prøver at leve uden kulhydrater. Mvh. Stefan

  Svar
  • Jeg føler med dig og vil sige, at det, du oplever, er helt reelt. Du er i en komplet energikrise lige nu og det er hårdt. I know.

   Dernæst er der to ting, du skal gøre.

   Du skal først og fremmest følge de keto-retningslinjer, der er beskrevet i min KETO-bog og ikke skøre keto-råd ude fra internettet. Du kan også læse en hurtig oversigt her: https://www.madbanditten.dk/keto/begynderguide-til-keto/

   Jeg ved jo ikke lige, hvor du er på det punkt, men nu har jeg i hvert fald nævnt det.

   Dernæst skal du spise salt, som om det var dit job. Du skal salte din mad meget og DERUDOVER skal du supplere med 1-2 tsk ekstra salt pr. dag. Jeg ville nok starte med 2 tsk salt pr. dag og se hvordan det går.

   Det er lidt forskelligt hvornår energien vender tilbage. For nogle sker det med det samme, for andre tager det mere tid. De fleste får et løft af energi senest i uge 3, er min erfaring, så hæng i.

   Og salt hjælper helt vildt :)

   Svar
 12. Hej Jane:)

  Tak for godt indhold og bøger.
  Jeg har et spørgsmål til måling af ketoner.

  Hvornår måles det, så man får det optimale resultat?

  Jeg svinger gerne fra 1,8 til 3,3. Men måler på lidt forskellige tidspunkter:)

  Svar
  • Hej Anders

   Jeg synes, det giver bedst mening at måle fastende om morgenen, da morgenmålingen vil være dagens laveste. Måler du, efter du har spist noget fedtrigt, især noget med kokosolie, vil du kunne få en høj måling, men den fortæller dig jo ikke andet end at du har spist noget fedtrigt. Og det vidste du vel egentlig godt.

   Jeg synes, det er vigtigt at man forstår hvad de her målinger kan og ikke kan og hvad ens mål med at spise keto overhovedet er, så man ikke lures ned i et kaninhul, hvor man begynder at spise helt skørt for målingerne skyld. Det har jeg set alt for mange gange.

   Har du KETO-bogen? I kapitel 5 gennemgår jeg dette i detaljer, så det kan jeg anbefale dig at (gen)læse.

   Svar
 13. Ups, Er måske lidt for hurtig.?
  Nu skriver du vægttabet kommer af kalorieunderskud, men forstærkes det ikke ved at være i ketose, hvor kroppen “spiser” kroppens egen fedt til energiforbrænding.?
  Ps har købt bogen ??

  Svar
  • Nej det har vi i hvert fald ikke videnskab, der underbygger. Men ketose kan understøtte vægttab ved den appetitdæmpende virkning, der gør det lettere at spise mindre. Måske kan ketose også sikre at forbrændingen ikke nedsættes i kalorieunderskud, som det ellers er tilfældet med traditionelle ‘kure’ men det er stadig et kontroversielt synspunkt.

   Så jeg synes helt sikkert at ketose har noget at byde ind med ift. vægttab. Men spiste du de samme kalorier i kulhydratmad, ville du gå tilsvarende ned i vægt :)

   Svar
 14. Hej
  Tak for hurtig svar.
  Jeg var ikke klar over der var specielle “ketosticks”
  Jeg købte måleapparat på apoteket, og der fulgte 5 Sticks med.
  Jeg sammenlignede målingen med dine angivelser. Hvor du angiver mmol- målinger som ligger imellem 1,5-3 er optimal og tal derover hverken er dårligere eller bedre(men bedre end hvad?)
  Så jeg er pænt forvirret…

  Jeg taber mig dog forsat.

  Spiser 2 x om dagen, grundet min sult ikke er der.

  Idet jeg er meget faktuel, havde jeg håbet på at mit indkøb, af de meget dyre stiks, som man skal købe ved siden af, kunne man derved følge, faktuel sine målinger for om man er i Optimal ketose.

  Svar
  • Jo, der findes både sticks til glukose (blodsukkermåling) og til ketonstoffer. Begge måles i mmol/L. Og ja, ketosticks er superdyre.

   Derfor anbefaler jeg det sjældent. Men hvis man vil måle er det vigtigt, at man har afgjort med sig selv, hvad det er, man forventer at opnå. Ketosemålingerne korrelerer ikke med vægttabet (fordi vægttabet kommer af kalorieunderskuddet og ikke af ketose). Du taber dig altså hverken mere, hurtigere eller bedre ved at have høje ketonværdier.

   I mine ører lyder det som om du er på helt rette spor. Nedsat appetit, færre måltider og vægttab. Jeg ville spare mine penge og bruge dem på en god bøf i stedet – eller måske min KETO-bog, som har mange kapitler om dette :)

   Svar
 15. Hej igen Jane
  Har købt en blodsukkermåler.
  Mit blodsukker er 5,2 er det udtryk for ketosetilstand?

  Svar
  • Hej Kurt

   Det kan man ikke sige. Man kan ikke tolke ketose ud fra blodsukkermålinger. Hvis du vil måle for ketose, skal du bruge særlige sticks til dit blodsukkerapparat, der måler for ketonstoffer i blodet.

   Svar
 16. Jeg har et par spørgsmål og håber du har tid til at svare på nogle af dem, især det første :-)

  Har du en forklaring på hvordan det kan være at magert kød får dig ud af ketose, men mørk chokolade med sukker ikke slår dig ud af ketose? Det undrer mig! Jeg er helt ny i ketose, ca 10 dage, og jeg fornemmer at det svinger lidt, men stadig med lilla strips ;-) jeg spiser ofte kyllingstrimler i karry med blomkålsris, og håber da ikke at kyllingen forstyrrer min ketose?

  Jeg forstår ikke hvordan man kan komme op på 600 g grøntsager og stadig holde sig under 20-30 g kulhydrat? Selv hvis man vælger grøntsager med 4g pr 100 g, så ryger de første 24 g kulhydrat jo på grøntsager, og så er der ikke meget plads til kulhydrat fra fløde, ost, æg. Hmm…
  Jeg har ikke svært ved at ramme 20-30 g kulhydrat, men ender ofte med under 300 g grøntsager selvom jeg har lyst til flere.

  Kender du til økologisk revet mozzarella hvor der ikke er kartoffelstivelse/kulhydrat i?

  Tak for alle dine gode artikler og opskrifter :-)

  Svar
  • Jeg tror bare det er fordi kød (protein) giver en lille insulinrespons, men der er mange ting, jeg ville bekymre mig om før det. Mørk chokolade giver vel ca. 30 g kulhydrat + de måske 20, jeg fik fra andre kilder. Jeg kan normalt godt være i ketose med 50 g kulhydrat. Men det er altså vigtigt for mig at understrege at det er højst upræcist at måle det på den måde og at jeg ved meget mere om ketose i dag end jeg gjorde da jeg skrev det indlæg for 4-5 år siden. Så tag det lige med et gran salt.

   Hvad man vælger at bruge sine kulhydrater på, kan man jo selv vælge. Nogle vil gerne spise mange grøntsager, andre vil gerne bruge mange mælkeprodukter. I KETO-bogen synes jeg, vi fandt et fint leje, hvor der var ca. 500 g grønt pr. dag.

   Hvis man spiser keto for behandling af epilepsi synes jeg, det giver mening at lave grøntsagsrestriktion. Spiser man keto for vægttab, synes jeg ikke man behøver holde sig tilbage. I hvert fald ikke hvad angår kål og salater. Jeg tror ikke jeg endnu har mødt nogen, hvis’ vægttab er mislykket pga. for mange grøntsager. For mange mælkeprodukter derimod… :-/

   Og nej, jeg tror alle slags revet ost indeholder en eller anden form for antiklumpningsmiddel men det er længe siden jeg har undersøgt det.

   God fornøjelse med det hele :)

   Svar
 17. Warw endelig forstår jeg min reaktion/opførelse. Jeg lider af affektiv lidelse(det gamle maniodepressiv)og har været helt oppe at flyve og kører. Blev så bange, troede jeg var ved at blive meget syg igen. Men kunne godt tænke rationel alligevel..

  Skal “bare” have mere fedt ind i min kost.
  Elsker kaffe med flødeskum.
  Gider slet ikke brød, lagkage og kage mere.dvs sukker.
  Er så glad for ikke at tælle og tælle kalorier.
  Tak

  Svar
 18. Hej.
  Link til måleren virker, men den er udsolgt på siden. Alle de steder jeg har stødt på denne link til måleren i din blog. Bare info…
  Men jeg har et spørgsmål.
  Jeg har i forvejen en blodsukkermåler, hvor jeg bruger strips til det. Har jeg forstået det rigtigt at hvis jeg anskaffer mig de keto-strips, så kan min måler også vise det?

  Svar
  • Hej Liva

   Tak for heads-up. Indlægget her er jo også hundrede år gammelt :)

   Det er ikke alle blodsukkermålere, der kan måle for ketonstoffer også, så det skal du først tjekke om din kan. Dernæst skal du have nogle strips, som specifikt passer til den model, du har.

   Svar
 19. Hej Jane, jeg har købt din fantastisk gode bog keto. Og har været igang med den i Halvanden uge nu. Jeg har sidste år kørt striks lchf /keto i 4 måneder som resulteret i et vægt tab på 15 kg.

  Jeg har nu lige målt mit indhold af ketoner i blodet til 2.6 og er lidt oppe og køre over hvor hurtigt jeg er kommet i ketose igen efter at alligevel og have været væk fra denne kost i 3 måneder.

  Kan det virkelig være rigtig at jeg allerede er kommet i ketose igen ?

  På forhånd tak Niclas

  Svar
  • Ja det kan fint være. Ketose indtræffer i de fleste tilfælde på 2. eller 3. dagen. Men der er forskel på ketose og effektiv fedtforbrænding. Sidstnævnte kræver en sammenhængende periode med kulhydratrestriktion.

   Desuden, hvis din måling ikke var taget fastende, kan det fedt, du har spist i maden give udslag i målingen. Målingen fortæller dig da, at du har spist noget fedtholdigt. Måler du derimod fastende om morgenen, kan den bedre give en indikation af om din krop effektivt mobiliserer fedt fra egne lagre i løbet af nattens faste.

   Og sejt med de 15 kg. Så ved du jo at det virker :)

   Svar
 20. Jeg har en Abbott Libre blodsukkermåler som ved forespørgsel hos Abbott Diabetescare også kan måle ketonværdier, jeg fik at jeg vide jeg skulle bruge fingerprikker og nogle særlige ketonstix som kunne fås hos Mediq eller Reamed. Når jeg slår op på deres hjemmeside, finder jeg ikke navnet Abbott Libre blandt mange andre Abbott ketonstix, har du nogen ide om hvad jeg så gør?

  Svar
  • Nej det ved jeg desværre ikke. Jeg tror, du er nødt til at kontakte producenten og høre hvor du kan få dem eller evt. høre på dit lokale apotek om det er noget, de har eller kan bestille til dig.

   Svar
 21. Hej Jane.
  Jeg har flere gange forsøgt mig med LCHF, men jeg får aldrig rigtig fat i det på den lange bane.
  Nu er jeg ved, at være gået død i det igen, efter 5 uger på sticks lchf – jeg har været på en af dine tidligere hold og har brugt materialet derfra samt din blog.
  Jeg spiser 1300-1600 kcal, imellem 20-40 gr kulhydrater, moderat protein, masser af fedt, salt shots og er i mild ketose 0.6-1.3.
  Fordelen for mig er, at jeg ikke føler mig sulten og jeg kan sagtens springe et måltid over – har faktisk til tider lidt madlede (meget unormal for mig). Jeg craver ikke sukker og har det fint med den lækre lchf mad.
  Men jeg er rigtig træt og har ikke ret meget energi. Min søvn er heller ikke optimal – da jeg sover meget let. Vægten gik ned i de første 3 uger og har stået stille siden da – men mit største problem er trætheden og energiløsheden.
  Jeg kender godt til overgangsbesvær ved, at gå over til lchf – men jeg kører noget træt i det, når jeg stadig skal kæmpe mig igennem dagen efter 5 uger på lchf.
  Hvor længe burde det tage før kroppen er helt fedt kørende og jeg får energien igen?

  Mvh Diana

  Svar
  • Det lyder også som længe at kæmpe med det. Normalt vil jeg sige, det tager 3-6 uger. Hvordan er saltindtaget? Er der ubalance i elektrolytterne, mærkes det ofte på energiniveauet. Jeg har skrevet lidt om det her: Begynderfejl #8

   Manglende søvn eller for dårlig søvn spiller selvfølgelig også en rolle. Salt kan også hjælpe her og måske magnesium citrat.

   Og ellers plejer jeg at anbefale at øge kulhydratindtaget lidt, gerne så de ekstra kulhydrater ligger sammen med dagens sidste måltid. Mange oplever forbedret søvn i ketose men jeg ser altså også at nogle oplever at søvnen forringes.

   Svar
   • Jeg tager både salt shots og magnesium – så det burde ikke være det.
    Jeg vil prøve med lidt flere kulhydrater – måske omkring de 50 gr. og se om det hjælper på energien.
    Tak for hjælpen ?

    Svar
 22. Hej Jane :)

  Tak for en spændende, oplysende og seriøs blog. Jeg er for en uges tid siden gået i gang med, at spise efter keto principperne, med det formål at komme i ketose, og som en sidegevinst tabe mig. I den forbindelse har jeg 2 spørgsmål, som jeg håber at du kan hjælpe mig med.

  1, Jeg kan se flere steder, at mælk ikke er en del af keto diæten, men hvordan forholder det sig med piskefløde, fed græsk yoghurt og generelt fede mælkeprodukter, er det også bedst at undlade dem, som en del af diæten?

  2. Når jeg har tabt mig de kg. som jeg ønsker, tror du så det vil fungere fint at skifte over til en liberal LCHF diæt, uden at jeg tager de tabte kilo på igen (under den forudsætning, at jeg ikke spiser flere kalorier end min krop forbrænder, f.eks. ift. BMR?.

  Mvh

  Liv.

  Svar
  • Hej Liv
   Du kan fint bruge fede mælkeprodukter så længe du sikrer at dit daglige kulhydratindtag er lavt. I min erfaring fungerer det bedst ikke at overforbruge mælkeprodukter men bare bruge dem som en rimelig del af madlavningen.
   Du vil aldrig tage på i fedtvægt uden at være i kalorieoverskud. Uanset hvad du spiser. Det er umuligt. Hvis du skifter fra keto til kulhydratrig kost kan du øge din vægt med en smule væske men det er ikke sikkert du vil opleve det på liberal LCHF. Så det ville jeg ikke bekymre mig om.

   Rigtig god fornøjelse??

   Svar
 23. Hej Jane,

  Hvad skal jeg være opmærksom i forbindelse med striks LCHF og træning. Jeg styrketræner 2-3 gange om ugen og løber gerne 2 gange om ugen (6-10km)

  Jeg forventer ikke at kosten har andet end postitiv indflydelse på mine løbeture.. Det føler jeg selv jeg har mærket.

  Men.. I forhold til styrketræning er der vel en balancegang mellem proteinindtag og intensiteten af min træning. Jeg må vel ikke gå i underskud af protein? Eller vil fedtforbrændingen tage over og løse det underskud?

  Jeg er selvfølgelig ikke interesseret i at forbrænde muskler. :)

  Tak for virkelig meget god læsning og fantastiske opskrifter.

  Mvh Jesper

  Svar
  • Hej Jesper

   Virkelig godt og svært spørgsmål!

   Jeg tror, at det første du skal forberede dig på er at træningen vil føles tungere og hårdere i en periode, imens kroppen omstiller sig. Der er meget diskussion om hvor længe det tager at keto-adaptere helt. Nogle mener tre uger. Min erfaring er, at det godt kan tage lidt længere end det.

   Mht. protein er det helt sikkert vigtigt, at du får protein nok. Igen er det svært at give helt præcise retningslinjer men 1,5 g protein pr. kilo kropsvægt er nok ikke helt skævt. Det er rigtigt at selve ketosetilstanden opregulerer både nogle hormoner og aminosyrer, der støtter bevaring af muskelmasse men i præcis hvilken grad, det sker, tør jeg ikke sige.

   Det allervigtigste ift. træning er nok væske og SALT. Det kan ikke siges nok gange. Selv tager jeg altid og uden undtagelse 1 tsk salt i et glas vand en times tid inden træning. De fleste problemer med LCHF skyldes ubalance i væske eller elektrolytbalancen og nok salt hjælper til begge.

   Se evt. denne forelæsning, hvis du har tid en dag: LCHF og træning – forelæsning

   God fornøjelse med det. Kom gerne tilbage med dine erfaringer. Det er jo et uhørt spændende område!

   Svar
 24. Kan man have for højt tal af ketoner? Og hvordan påvirker det i så fald et ønske om vægttab? Har lige modtaget ketostix – læste først efter bestillingen at de var meget ustabile. Da jeg nu havde fået købt dem ville jeg lige prøve umiddelbart efter aftensmaden og målingen viste minimum 4 mmol/L. Hvis det er optimalt mellem 1.5-3 hvordan får jeg den så lavede?
  Sikke mange spørgsmål det endnu ud i ?
  Tak for en masse inspirerende læsning.

  Svar
  • De værdier, jeg skriver om er blodmålinger. De målinger kan ikke sammenlignes med urinmålingerne da det er et andet ketonstof, der måles der. I urinmålingerne kan du få et ja/nej svar. Lilla = ketose.

   Svar
 25. Ahh ja, det ser jeg ? Jeg mener, at have læst at man skal søge læge, hvis det er under 3 mmol, kan det passe? Jeg bruger et almindeligt blodsukkermålingsapparat som skulle jeg måle blodsukker, er det det rigtige at gøre eller skal jeg have andre Sticks?

  Svar
  • Blander du måske blodsukkermålinger og ketonmålinger sammen? Jeg kan stadig ikke helt gennemskue det. Et normalt blodsukker ligger ml 4-7, evt. 8 mmol/L, så dit blodsukker lyder helt fint. Et blodsukker på under 3 har jeg aldrig hørt om. Blodketonmålinger vil vi gerne have ligger fra 1 mmol/L på en fastende morgenmåling og mellem 1,5-3 mmol/L for mest effektiv fedtforbrænding. Er det det, du tænker på?
   Og ja, du skal bruge nogle andre strips til at måle for blodketoner. Læs evt. mere her: https://www.madbanditten.dk/tab-dig-med-lchf/lchf-og-ketose/

   Og spørg igen hvis jeg stadig har misforstået dig :)

   Svar
 26. Kære Jane,

  Måske du kan hjælpe mig med et opklarende spørgsmål? Jeg har spist striks LCHF i små 14 dage og sigter efter at komme i ketose, men når jeg måler mit blodsukker så ligger det stabil på 5,2-5,6 mol/L både før og efter et måltid. Som jeg kan læse mig frem, så skal mandage læge hvis et når under 3 mmol/L så måske jeg har misforstået noget?

  Svar
 27. Hej Jane,

  Husk at du desværre skal markere alle links til affiliate-partnere, som reklame eller sponseret indhold. Du kan læse det her: http://www.forbrugerombudsmanden.dk/Find-sager/Markedsfoeringsloven/Sager-efter-markedsfoeringsloven/skjultreklame/Affiliate-links-skulle-markeres-som-reklame

  Hvis du har dine links indarbejdet direkte i teksten (og ikke som plugin) vil jeg næsten anbefale dig at finde eller udvikle et plugin, der automatisk opdaterer dine sider med en ‘disclaimer’.

  Slet gerne denne kommentar – det er kun for information til dig.

  Svar
  • Hvor er det pænt af dig. Jeg er helt med på forbrugerombudsmandens retningslinjer for skjult reklame, men jeg blev først rigtigt opmærksom på dem i 2015, da de blev lavet, og hvor jeg også skrev om dem og lavede min reklamepolitik.
   Jeg er meget opmærksom på at mærke mine links og sponsorerede indlæg korrekt, men min udfordring er, at Madbanditten startede i 2011 og har over 2200 sider, og mange af dem er publiceret før 2015. Og jeg har ganske enkelt ikke været dem alle igennem bagud i tid.

   Jeg var til et blogger-infomøde med forbrugerombudsmanden (og en række jurister) for noget tid siden, og her var der flere bloggere, der nævnte, at de bare skrev “ANNONCE” på alt, fordi de så var på den sikre side. Men det synes jeg udvander idéen fuldstændigt for forbrugeren. I samme grad, som hvis alle mine indlæg havde en disclaimer om, at nogle af mine links er affiliatelinks, ligesom de amerikanske bloggere har fx. Jeg ønsker at gøre mine læsere opmærksom på, hvornår der er tale om affiliatelinks og hvornår der ikke er. Det synes jeg er mest fair.

   Men du har ret. Jeg må sætte mere tid af til at gennemgå mine +2000 sider. Så tak fordi du mindede mig om det :)

   Svar
 28. Kære Jane
  Jeg har opdaget din blog for nylig og er straks blevet stor fan og har købt alle dine bøger…
  Jeg trænger til et godt råd, for jeg kan tilsyneladende ikke komme i ketose. Jeg har nu spist LCHF kost i 4 m måneder, og mit helbred er virkelig godt. Jeg har erfaret alle de fordele, som beskrives af alle fortalere, herunder dig selv. Jeg har overhovedet ikke brudt diæten i perioden. De eneste “overtrædelser” jeg har gjort mig skyldig i er nok for meget sødmælk – op til en liter om dagen og for mange mandler om aftenen, når moralen er lav. Det har jeg dog helt undladt i de seneste dage, og alligevel er indholdet af ketoner i blodet her til aften 0,3! Det har aldrig været over 1,1,og det var en dag for nylig, hvor jeg lige havde spist ekstra megen kokosolie til frokost. – Kan jeg mon slet ikke komme i ketose?
  Venlig hilsen Lene

  Svar
  • Hej Lene
   Jeg synes måske ikke, det er helt rimeligt at sige, at du ikke har brudt diæten, når du har drukket sødmælk og spist mange mandler :) Ingen af delene hører hjemme på ketogen kost – overhovedet! En liter sødmælk og en håndfuld mandler giver dig samlet set 50 g kulhydrat og regner vi herefter din øvrige kost ind, vil dit daglige kulhydratindtag ramme 70-100 g og det er alt for meget, når du gerne vil i ketose.
   Ketogen LCHF består af ovenjordsgrøntsager, moderat med kød og meget fedt. Spiser du sådan, vil de fleste komme i ketose i løbet af de første 3-10 dage.
   Hvis det er for diffust, kan du også sikre at du får max 20-30g kulhydrat pr. dag, indtil du kommer i ketose. Herefter kan de fleste gå op til 50 g uden at det hindrer ketose.
   Du skal måle ketonværdier fastende om morgenen – her er de lavest. At måle efter kokosolie giver falsk positiv, kan man sige.

   Svar
   • Hej Jane Tak for dit gode svar. Jeg tænkte det nok! Du har bekræftet min egen mistanke om, at mælk og mandler / nødder er luksusvarer. Men jeg har opnået resultater. Jeg har tabt masser af kilo de sidste måneder og er nede på et bmi på 28. Men de sidste 5 kilo sidder godt nok fast…
    Tusind tak for hjælpen. Kh Lene

    Svar
    • Super godt gået, Lene! Ketose er absolut ikke en forudsætning for vægttab og heller ikke en garanti for vægttab. Måske mindre mælk og nødder kan være det håndtag, du skal skrue på, for at komme i mål! :)

     Svar
     • Hej igen Jane Jeg er netop blevet opmærksom på dine videoer og har set et par stykker. Det har givet mig lyst til at rose dig, ikke alene for din overlegne skrivestil, men også for den naturlige afbalancerede måde, du taler til folk på. Hvis ikke du skulle kunne trænge igennem til nutidige danske kvinder, så ved jeg ikke hvem!
      Kh Lene

     • Hej igen Jane
      Lige lidt tilbagemelding : Du foreslog, at mælkeprodukter kunne være grunden til manglende ketose. Og du havde ret. Efter at jeg lagde mælk på hylden, kunne jeg straks måle ketose værdier om morgenen på mellem 1,2 – 3. Og så røg de sidste kilo… Tak for hjælpen! Hilsener fra Lene

 29. Hej
  Jeg vil blot spørge om målingen af ketoner. Jeg måler dem med stiks og den sidste måling viser 8. Du skriver at over 3 er hverken bedre eller dårligere, men jeg kan godt tænke mig at vide om det bliver farligt på et tidspunkt med for mange ketoner i urinen. Jeg har prøvet at finde svar, men de svar jeg finder nævner ikke noget bivirkninger/virkninger når man er på LCHF. Jeg har spist LCHF i snart 6 uger og keton målingen med stiks har ikke været mindre end 1,5, selvom der har sniget sig et par glas rødvin en gang imellem.
  Kan du evt. henvise til et sted hvor jeg kan læse hvor grænsen går, hvis der er en grænse-:)
  Mvh Iliyana

  Svar
  • Hej Iliyana
   Du må ikke forveksle blodketoner med overskudsketoner i urinen. Det er to forskellige ting. Hvis du gerne vil måle “seriøst”, skal du måle i blodet. Hvis du bare er interesseret i et ja/nej-svar, kan du bruge urinsticks. Urinsticks stopper dog med at give udslag efter en tid, da overskudsketonerne i urinen bliver færre i takt med at kroppen tilpasser sig fedtdrift.
   Så kort sagt: de blodværdier, jeg skriver om her, kan ikke overføres til værdierne på urinsticks.
   Høje ketonværdier kan kun være farlige for type 1 diabetikere. Hos os andre kan værdierne ikke komme så højt op.

   Jeg kan anbefale dig bogen Keto Clarity, som gennemgår alt dette grundigt, eller bogen The Art and science of low carbohydrate living. Begge læseværdige.

   Svar
 30. Hej jane.

  Jeg har lige et par spørgsmål vedr. ketose. Jeg kører striks lchf medmax 20g kulhydrat – jeg kan se at nogle tager netto kulhydrater og andre trækker fibre fra.. Jeg er lidt forvirret om netop det. Mit energiindtag er fordelt således: 4% kulhydrat, 15% protein og 81% fedt. Mine ketoseværdier målt med den der frestyle presicion og den lægger konsant over 3 – ofte over 4.
  Jeg har nu været i gang i 10 dage og jeg er faktisk ofte sulten. Bør jeg skrue op for fedtet, eller hvad vil mon hjælpe? Kan du evt henvise mig til et sted, hvor jeg kan få svar, hvis du ikke kan svare.

  Mvh Anne

  Svar
  • Hej Anne
   Jeg tror, at det med nettokulhydraterne mest gælder i USA, hvor fibrene er inkluderet i kulhydratdíndholdet. Jeg tror, de er deklareret for sig selv i DK men jeg er ikke helt sikker.
   10 dage er jo ikke længe for kroppen at tilpasse sig, men jeg villle alligevel rette lidt til, hvis jeg var dig. Jeg ville vælge at skrue op for kulhydrater (primært fra grøntsager) og ned for fedtet, så du lander med ketonværdier omkring 1,5. Højere værdier er ikke bedre, måske snarere tværtimod, ligesom færre kulhydrater heller ikke altid er bedre. Min erfaring er, at man ofte vil drikke sig til en del af sit fedt ved hjælp af bulletproof kaffe etc. for at nå så høj fedtenergiprocent, og det er hverken lige så næringsrigt eller tilfredsstillende som et rigtigt måltid med med grøntsager, kød og fedt. Fyld halvdelen af din tallerken med grøntsager, spis et stykke kød/proteinkilde på størrelse med din håndflade og læg fedt til, til du føler dig mæt. Gentag 2-3 gange om dagen. Det er en langt bedre, mere mættende og mere langtidsholdbar model. God vind!

   Svar
 31. Hej Jane
  Jeg har nu igennem længere tid kørt en meget striks LCHF. Men jeg er i tvivl, om jeg er i ketose. Vil gerne i ketose, fordi jeg vil smide små 5 kg. Måske du kan hjælpe her.
  Jeg får gn.snitligt 700 kal, 28 g kulhydrater, 40 g protein og 63 g fedt pr. dag målt over de sidste 7 dage.
  Jeg spiser ikke ret meget – føler simpelthen ingen sult. Har droppet alt, der hedder ris, brød, pasta og kartofler.
  Ofte spiser jeg først morgenmad kl. 15. Starter dagen med 25 ml. økosaft (mango, æble/solbær, appelsin, rabarber o.l.), derefter en kop café creme m ½ dl piskefløde. “Morgenmaden” er oftest en “æggeguffer”, som vi kalder det med en massse ovenjords-grøntsager (bl.a. broccoli, champignon, tomat, hvidløg og ingefær).
  Aftensmaden er også striks LCHF.
  Til aftenhyggen endnu en café creme, og så har jeg prøvet din 70% chokolade kiks med smør imellem, og den er jeg VILD med. Desuden kan der ryge små 10 stk slik/karameller ned i løbet af en dag.
  Er der noget af det, jeg gør, der er helt forkert, når jeg nu gerne vil i ketose??
  Har i øvrigt fed energi hele dagen og sover som en baby 7-8 timer hver nat. Har aldrig mærket noget til de ulemper, du nævner ved at være i ketose, så er det så fordi, jeg IKKE er i ketose??

  Ser frem til dit svar og tak for fed hjemmeside og skønne bøger med lækre opskrifter.

  mvh My

  Svar
  • Kære My
   Jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal sige det, men at spise 700 kcal om dagen er bare SÅ langt fra tanken med både LCHF og med at spise en sund kost. Din krop har brug for minimum det dobbelte bare for at holde sig i live, så det, du gør lige nu, er, at du tvinger den ind i et overlevelsesgear, hvor den holder på alle reserver. Det skal du stoppe med øjeblikkeligt, hvis du spørger mig! Og det gjorde du jo ;-)
   Når det er sagt, lyder det som om din kost indeholder en masse snacks og meget lidt rigtig mad. Det kunne du overveje at bytte rundt på. Både frugtsaft og slik og karameller vil forhindre ketose, så det er de første ting, jeg ville vælge at tage væk.

   Svar
   • Hej Jane
    Tak for dit svar.
    Nu er det så kun lige en periode, jeg spiser så lidt. Ser det lidt som en slags faste for at booste vægttabet. Og jeg føler mig virkelig slet ikke sulten før omkring kl. 14-tiden. Men det lyder meget rigtigt, det du skriver med overlevelsesgear.
    I mine yngre dage kunne jeg da godt faste 100% = kun drikkelse i en hel uge og tabe mig af det. Hvad er forskellen?
    Nu siger du en masse snacks. Mener du virkelig, at så lidt slik ( små 10 stk slik/karameller ned i løbet af en dag) er nok til at forhindre ketose? Uf :-(
    Ang. frugtsaften, så svarer det vel til 2 stk. frugt eller ……. ? Er al frugt forbudt, hvis jeg vil i ketose?
    Nå, men jeg fjerner mine “snacks” (finder noget LCHF snack i stedet) og så ser vi om ikke det hjælper.

    Svar
    • Når du underspiser eller faster (i længere perioder – ikke det her såkaldt periodisk faste) er kroppen tvunget til at tage fra muskelmassen også. En del af dit vægttab vil altså være muskler, hvilket vil efterlade dig med en krop med mindre muskelmasse og en lavere forbrænding end inden du startede. Desuden vil kroppen efter noget tid forstå, at adgangen til mad er knap, og derfor vil den sætte forbrændingen yderligere ned, så du skal længere og længere ned i kalorier for at tabe dig. Hvis du fortsat vil leve på så få kalorier, vil jeg anbefale dig at lægge nogle dage ind her og der, hvor du spiser mange kalorier. Måske 2000-2500. Simpelthen for at fortælle kroppen at der findes mad.
     Ketose er en tilstand, der kræver meget få kulhydrater. Måske så lidt som 20 g om dagen. I den lille mængde er der ikke plads til hverken slik, karameller eller frugt. Læs mere om ketose her: LCHF og ketose
     PS: du må ikke forveksle ketose med vægttab. Selvom de to ofte går hånd i hånd, er det ikke det samme.

     Svar
 32. Hej Jane.
  Min søn har fået konstateret GLUT1 “sygdom” – han er 4 år. Han må spise max 30g kulhydrat om dagen fordelt på 5 måltider. Det har/er en svær ændring i hverdagen. Alt hvad han spiser og drikker skal vejes og måles så han får den rette mængde.
  Har du nogen opskrifter og ideer til hvad han kan spise som erstatning for pasta, ris, kartofler og brød.
  Hilsen Karina Bell

  Svar
 33. Hej Jane

  Jeg er lidt i vildrede mht ketose begrebet og håber du kan udrydde min forvirring.
  Skal man være i ketose for at forbrænde fedt ? Som jeg forstår det, tager det 2-3 dage at komme i ketose. Men hvis man nu i et øjebliks vanvid f.esk spiser en thebirkes og derved BRYDER ketosen, skal der så gå 2-3 dage før man kan forbrænde fedt igen ?
  Og hvilken energi skal man så leve af hvis man i denne periode ikke spiser kulhydrater ?

  Eller er sandheden snarere at man brænder det der er, blot kulhydrater først og fedt efter, således at man altid vil komme til fedtet direkte efter sin the birkes ?

  Svar
  • Nej, sådan kan man ikke stille det op. Ketose er mere et udtryk for at kroppen kører på max fedtforbrænding, dvs. at hele kroppen, inkl. hjernen, forsynes af energi fra ketonstoffer lavet af fedt. Det er ikke sådan, at man kun kan forbrænde fedt i ketose. Omvendt hvis nu du spiser tonsemange kulhydrater, så vil kroppen jo bruge af dem først. Men kroppen kan også veksle mellem de to. Den er jo klog, den krop :)
   Men bryder du ketosen med thebirkes, er det rigtigt, at der vil gå 2-3 dage, før du er tilbage i ketose. Har du været i ketose i en længere periode, går det ofte stærkere. Min erfaring er, at jeg kunne være tilbage i ketose 1,5-2 dage efter jeg havde spist noget kulhydratholdigt.

   Svar
   • Dvs når man taler om at være i ketose så betyder det “max ketose”..selvom der er grader. Er det forstået rigtigt ?

    Svar
 34. Hejsa
  Tak for kanon blog, super inspiration og skønne bøger. Jeg har længe varmet op og for 5 dage siden hoppede jeg ud i mit nye liv. Der skal tabes 10 kg og jeg er godt i gang med Strict LCHF. Som dagene går og jeg læser mere og mere, bliver jeg usikker på om jeg er på rette vej. Tvivlen går på om jeg for mange kulhydrater.
  Tidlig morgen: Kaffe med et svat fløde
  Morgen/formiddag: 2 kogte æg, små stykker fuldfed ost, små stykker øko spegepølse og 1 avokado
  Frokost: et stykke kød svarende til en håndflade, kål m dressing af mayo og cremefraise eller oliedressing eller broccoli/blomkålsmos med smør og fløde i.
  Eftermiddag: Kaffe m kokosmælk
  Aften: svarende til frokost
  Hvis nødvendigt sen aften: kaffe m fløde eller et stykke fed ost

  Er der for mange kulhydrater i fløden, kokosmælk og cremefraise? Har droppet mælk, bær og nødder og selvfølgelig al den klassiske stivelse og al sukker incl frugt…selvfølgelig!
  Er sådan i tvivl om det er for meget alt i alt??
  Har det super fint, har ikke haft de store kriser endnu og jeg bliver faktisk rigtigt mæt :)

  De allerbedste hilsner
  Signe

  Svar
 35. Hej Jane,
  Først tak for en masse rigtig god info, og for en god støtte i opstarten på ændrede madvaner :-)
  Der er noget jeg ikke forstår omkring Ketose. Der står både på din hjemmeside – og andre hjemmesider at:

  …” Over 3 mmol/L: Hverken værre eller bedre end det andet” …

  Betyder det, at det er ligemeget hvor mange ketoner der er i urinen/blodet, når blot det er over 1,5 mmol/L ? Eller betyder det, at man så ikke er i ketose, hvis værdien er højere end 3 mmol/L? Teststrimlen på denne side er meget mørk, men billedet ved siden af, viser “kun” 2,6 mmol/L. Hænger disse billeder sammen?

  Mine egne test-strimmel-målinger er ind i mellem ret mørke, og jeg ved ikke om det så er fordi jeg spiser for meget protein, eller om at bare er “fint” i forhold til ønsket om ketose..

  På forhånd tak :-)

  Svar
  • Der er nogen, der mener, at ketonværdier i blodet på over 3 mmol/L er tegn på sultketose, altså den katabole tilstand, hvor kroppen æder af muskelvæv foruden fedt. Du kan ikke rigtig sammenligne blodværdier med urinstrimlerne. Dels er urinstrimlerne upræcise og dels måler de jo overskudsketoner, som du er ved at skille dig af med. Teststrimlerne kan du i mine øjne bruge til et ja/nej-svar. Er du i ketose eller ej. Blodmålingerne kan du derimod bruge til at fortælle noget om hvorvidt du befinder dig inden for det ønskede interval. Håber, det giver mening :)

   Svar
 36. Hej Jane!
  Jeg er meget nysgerrig og ivrig efter at gå i gang med ketose og har læst med på din blog med stor interesse og iver for at samle viden, så jeg kan gå i gang på en sund måde.
  Jeg er bare rigtig meget i tvivl om, hvad jeg som både laktose-intolerant og mælkeprotein-allergiker (tåler nul mælkeprodukter overhovedet) kan gøre, for at få fedt nok ind i min kost?
  Kokosolie, mayonnaise, diverse olier osv., har jeg allerede i min hverdag i stor stil. Jeg er p.t. ved at blive udredt for gluten, så jeg tonser en masse brød mm. ned – og bliver SÅ syg af det. Så såsnart jeg endelig kan få lov til at stoppe med det (om ca. to uger), vil jeg rigtig gerne spise efter LCHF-princippet og ketonisk og søger derfor allerede nu viden omkring det (og derfor også fedt, så jeg med sikkerhed får nok, også uden smør, fløde mf.), så jeg kan starte omgående, når brødet ryger sig en tur :-)

  Svar
 37. Hej Jane. Nu været på lchf i over 8 uger og er på det sidste begyndt at været svimmel , haft hovedpine og følelsen af ikke rigtig at kunne tænke. Er sygeplejerske og har målt mit blodsukker både når jeg har det godt og skidt. Fundet ud af at når det ligger under 5 får jeg det dårligt men over 5 ok. Jeg vil helst undgå en håndfuld nødder , da jeg har svært ved at styre det. Hvad med lidt frugt med lavt GI ? Og i så fald , hvilke vil du anbefale ? Mvh birgitte

  Svar
  • På mig lyder det mere som om du mangler væske og/eller salt. Har du prøvet at tage 0,5 tsk salt i et glas vand, når du er skidt tilpas? Rigtig mange besværligheder på LCHF skyldes saltmangel.

   Om du vælger nødder eller frugt betyder ikke det store, tror jeg. Du kan også vælge generelt at oppe dit kulhydratindtag ved at spise en smule rodfrugter fx.

   Svar
 38. Hejsa
  Tak for gode indlæg og spændende blog.
  Har købt din nye bog og den er inspirerede læsning. Har spist lchf (ikke helt striks) i ca 14 dage og har tab et par kg. Tænkte at hvad kunne en tur på McDonald’s gøre. Puha her et par timer efter måltidet er min mave i uro og har rysten indvendig, er det reaktionen når der pludselig indtages kulhydrater og kan det være tegn på ketose ?
  Har ikke spist sukker eller alm . Brød i perioden og er faktisk selv overrasket over at der ikke har været trang til sukker og slik i perioden. Selv om slikskålen stod lige for næsen af mig

  Svar
  • Den reaktion får jeg også, hvis jeg pludselig spiser en stor mængde kulhydrater. Det er ikke sjovt men det går over efter et par dage :)

   Svar
 39. Hej Jane,

  Et afklarede spørgsmål, hvor mange gange måler du om dagen? Dvs. Hvor mange keton teststrimler bruger du ca.?

  Svar
  • Hej Cristina – nu er det længe siden jeg har målt blodketoner, men jeg målte som lidt forskelligt for at vurdere forskellene fra morgen til aften. Men for det meste målte jeg bare om morgenen :)

   Svar
 40. Hej Jane,

  De billeder du har taget af hhv. ketostix og blodmåler – kan det sammenlignes? Altså er det taget på samme tidspunkt? Jeg tænker mere i forhold til at din urintest siger “15 mmol/l” og din blodtest siger 2,6 mmol/l ?

  Svar
 41. Hej Jane.
  Jeg har lige et opklarende spørgsmål. Når du snakker om gram af kulhydrater, fx 30 g for at opnå ketose (ved godt det er meget individuelt, but still) er det så total antal kulhydrater + kostfibre eller er det kulhydrater (g) minus kosfibre (g)? Var bare lige nysgerrig da man jo kan definere det på begge måder :)
  Kh Josephine

  Svar
 42. Hej Jane :)
  Jeg ville lige høre hvad dine erfaringer med husk og ketose er? Hvis man er en af dem der har svært ved at komme i optimal ketose er det så noget der har indflydelse, og bør man holde igen med det?

  Svar
 43. Hej,

  Er kakao (ren, uden sukker) en skurk i forhold til, at den skaber mindre stabilt blodsukker, eller kan den også helt ødelægge ketosen? Jeg tænker, at hvis du kan spise en hel plade chokolade uden at afbryde ketosen, så kan det vil ikke være skadeligt at bruge kakaopulveret med henblik på at blive i ketosen? :-))

  – Og tak for en fantastisk god blog!

  Svar
 44. Hej

  Jeg har virkelig brug for eksempler på mad i gram i løbet af en dag (fedt målt i fx. skefulde), for kan ikke greje mængderne, når vi taler i procent.

  Så er der nogle der kan give nogle eksempler på hvor mange gram grøntsager, fisk/kød og fedt de spiser på en dag, for at være i ketose?

  Jeg ved selvfølgelig godt det er individuelt, men bare for at have en fornemmelse, om hvor man er ca. i de forskellige fødevarer mht. gram.

  Jane, du skrev længere oppe, at protein giver insulinrespons. Kan jeg få dig til at forklare det nærmere? :-)

  Svar
  • Protein giver insulinrespons ligesom kulhydraterne men altså uden stigningerne i blodsukkeret. Insulinen hjælper aminosyrerne fra protein ind i celler og muskler. Og det er både fint og normalt, men ift. en ketogen diæt kan for store mængder protein betyde, at man ryger ud af ketose. :-)

   Svar
 45. Hej Jane.

  Jeg har spist LCHF i ca 1 måned nu, men jeg har svært ved at finde et sted hvor der står beskrevet hvor meget fedt man evt skal have fra mælkeprodukter, kød osv, hvis man gerne vil tabe sig. Jeg har slet ikke tabt noget i den måned så måske jeg gør noget forkert.Synes det er en rigtig god blog du har og du er god til at beskrive ting så selv jeg forstår. :-)
  Rigtig god weekend

  Svar
 46. Ja jeg hører også til dem der simdelthen ikke kan finde ud af mængden af fedt til de forskellige måltider.
  Er en af dem der har været vant til magert kød, masser af grøntsager, lidt frugt og nødder og så 1 spsk. Olie over salaten eller noget avocado.
  Smør, fløde og til dels mayonnaise, har ikke været en del af min kost i omkring 12 år.
  Nødder og tørret frugt er spist i meget moderate mængder.
  Det med lige pludselig og “skulle” spise fed creme fraiche, tilsætte fløde til morgenomeletten eller bruge smør på bøffen, det er godt nok svært!
  Jeg ved det er individuelt hvor meget man skal have, men en guideline ville være rar og have. I morges spiste jeg kanel-pandekage med ca 2 spsk creme f. På og granatæblekerne. Jeg havde kommet 2 spsk. I æggene. Er det så nok til morgenmad? Og til frokost eller aftensmad er 2 spsk. Mayo rørt op med krydderier eller karrypasta så nok?

  Svar
  • Det er så svært for mig at sige. Vi to er jo ikke ens. Men det lyder ikke helt skævt, men det afhænger jo helt af, hvad den øvrige kost består af. Det er derfor, at mæthed er sådan et fint pejlemærke, når man tør slippe kontrollen og mærke efter i maven i stedet for at kigge på mængder. Men det er angstprovokerende og svært, det ved jeg godt. Den morgenmad, du beskriver, lyder som noget, jeg godt kunne spise. 2 spsk mayo til frokost lyder også fint. Men der er jo andet på tallerkenen end det. Hvis der er magert kyllingebryst til, tror jeg det ville være for lidt for mig. Er der fed makrel til, ville det måske være i overkanten. Kan du følge mig i forskellen? Men egentlig betyder det ikke så meget, for hvis du spiser meget fedt, er du bare mæt i længere tid. Men det kræver jo så igen, at du spiser næste gang, når du bliver sulten, og ikke fordi klokken siger spisetid, og det kan jo også være en udfordring…

   Svar
 47. Hvis jeg skal komme med et gæt (læs: eller et skud i tågen), som bygger på min egen erfaring med ketose og alle de blogs jeg læser, så fornemmer jeg, at der er to yderpoler. Altså den ene pol er de, der omsætter kulhydrater relativt godt, og som har svært ved at komme i ketose pga. overgangsbesvær/fysisk ubehag og som bare ikke trives med alt det fedt. LCHF er ikke for alle. Men hvis der spiser efter principperne, er det også dem, der trives bedst med en liberal LCHF-kost (læs: mere Palæo-agtigt) og som tåler alle LCHF-kagerne :) Snyd med snyd på :) :) :)

  Den anden pol er de, der faktisk har allerbedst af at være i ketose. Det er de, der ikke tåler kulhydrater særlig godt, men som har svært ved at komme i optimal ketose ved fx 70% fedt. De skal måske helt op på 85% for at få alle fordelene. Denne gruppe tilhører Jimmy Moore og undertegnede fx.

  Jeg ved ikke, om din mand tilhører den ene eller den anden pol eller ligger midt imellem :) Måske får han alligevel for lidt fedt til kantinefrokosten og for meget protein/kulhydrat. Måske sker det ubevidst, fordi det er det, han trives bedst med – jf at du skriver, at han normalt tåler kulhydrater godt… som sagt: Det er rent gætværk :)

  Svar
  • Det er rigtig gode bud! Min mand spiser LCHF fordi han synes, det er mest “rigtigt” ud fra et sundhedsperspektiv, men han trivedes fint på kulhydrater og har aldrig haft problemer af nogen art og heller ikke med vægten. Og det er helt sikkert fedtet, som han har svært ved at få op. Han har nået optimal ketose efter han er begyndt at tage kokosolie i kaffen, men han er meget ude og rejse og der skrider det jo for ham. Han ville aldrig vælge en ketogen diæt som livsstil men synes bare, det kunne være sjovt at være med. Liberal LCHF er klart hans vej fremad.

   Jeg selv er helt anderledes. Jeg trives i virkeligheden måske bedst på ketogen kost, men lever normalt mere liberalt. Fordi det er sjovere og nemmere og alt det der. Jeg kører som en utrættelig maskine på fedt, hvor kulhydrater gør mig sløv og døsig og sulten og nedtrykt faktisk også. Det er ikke kun af valg, jeg spiser LCHF, det er jo nærmest af tvang. Et liv (for mig) på kulhydrater er virkelig en miserabel forestilling.

   Netop fordi min mand og jeg er så forskellige er det rigtig spændende at have ham med i eksperimentet. Hans udfordringer jo nogle helt andre end mine :-) Tak for super input!

   Svar
 48. Interessant – jeg har selv målt ketoner det seneste års tid (on/off – det er jo ret dyrt med de ketonsticks i længden).

  Måler du også ketoner om morgenen? Når man taler om optimal ketose er det jo hele døgnet rundt – også om morgenen, hvor ketonniveauet typisk er væsentligt lavere. Jeg kan se, at du har målt kl. 12.35. Det kunne være interessant at høre om dine morgental :) Kostdoktoren var jo 3 uger om at komme i optimal ketose også om morgenen.

  Også interessant, at din mand har langt sværere ved at komme i optimal ketose. Jeg tror nemlig heller ikke på, at der findes en one size fits all her. Nogle skal ‘kæmpe’ mere for at komme i optimal ketose (hvis det altså er det, de har lyst til at prøve) og måske op på en fedtprocent på fx 85%, mens andre relativt nemt kommer i ketose.

  Jimmy Moore (livin’ la vida low carb)er jo eksperten over alle eksperter og har været i ketose i over et år nu – han har aldrig haft flottere tal. Go, Jimmy! Hans kone er lige begyndt et ketoseeksperiment, og det er sjovt at se, at hun har meget lettere ved det. Jeg tror, det handler om hvor godt man tåler/omsætter kulhydrater.

  Til interesserede: Jeg bruger en FreeStyle Precision-måler, der både kan måle blodsukker og ketoner (to forskellige slags sticks). Jeg bruger ikke urinsticks, da de er upræcise.
  Ved længere tids ketose giver de intet udslag, selv om blodmåleren viser optimal ketose. Måske fordi kroppen bliver bedre til at bruge ketonerne og ikke udskiller dem i urinen, når man er i optimal ketose. Jeg ved det ikke – det er bare et gæt :)

  Svar
  • I starten målte jeg over dagen for at se forskellen. Siden måler jeg kun om morgenen hvor den er lavest. Her ligger jeg rimelig fast på 2,1. Jeg greb bare et af mange billeder til indlægget her.

   Min mand tåler normalt kulhydrater meget bedre end jeg gør. Kan det påvirke, tror du? eller tænker du den anden vej rundt?

   Svar
 49. Kunne du komme med et eksempel på hvad du har spist på en “ketose-dag”. Enten med billeder eller mængder (ved godt mængde er forskellig fra person til person).

  Svar
 50. Hej Jane.
  Jeg er meget fascineret af fænomenet ketose, men også – som andre – bekymret fordi jeg som (type 2) diabetiker forbinder det med noget negativt, så jeg har holdt mig tilbage fra at eksperimentere med det. Kan du forklare hvad forskellen er på ketose og ketoacidose og måske dermed forklare, hvorfor ketose ikke er farligt når ketoacidose er det?
  Der er i bogstaveligste forstand gået LCHF-kage i min kost, og det ville jeg gerne ud af. Så hvis ketose ikke er farligt for diabetikere kunne det måske være en måde at slippe ud af kagehalløjet igen.

  Svar
  • Høje ketonværdier sammen med høje glukoseværdier er farligt. Når du spiser ketogen kost vil have stabil blodsukkerkurve og derfor også lave insulinniveauer.

   For type 2 diabetikere er denne type kost en måde at håndtere sygdommen uden insulinsprøjter. Det var faktisk sådan man hjalp diabetikere i gamle dage, altså før man bad dem spise blodsukkerstigende kost (fedtfattigt og mange kornprodukter) men blot tage insulin sammen med.

   Hvis du tager insulin skal du være opmærksom på din dosis, da du vil risikere at få for lavt blodsukker, hvis du spiser striks LCHF og samtidig tager samme dosis insulin som før.

   Svar
 51. Hej
  Alt den her snak om at måle ketoner, får mig til at tænke på noget negativt. I og med jeg har en søn med diabetes. Når vi taler om ketoner er det på ingen måde noget der er positivt, nej tværtimod.
  Hvad blodsukker ligger du på når du har keton tal i omegnen af de 1,5-3 mmol/L?

  Svar
  • Høje ketonværdier er livsfarligt for type 1 diabetikere, som samtidig har svært ved at styre deres blodsukker. Jeg har jo ikke diabetes og måler ikke mit blodsukker (bortset fra når jeg bruger urinsticks, som jo tester begge). Mit blodsukker og insulin er lavt som følge af de få kulhydrater i kosten.

   Svar
   • Jeg så en artikel herinde omhandlende en dreng med sukkersyge som var gået over til LCHF..!?jeg har aldrig hørt at ketoner skulle være livsfarligt for sukkersyge patienter.

    Svar
 52. Ketosetanken er virkelig grænseoverskridende for mig – som sygeplejerske forbinder jeg som regel ikke ketoner med noget særlig godt.. Jeg ved jo godt at det ikke er sådan det er, men det er helt sikkert en hurdle der skal overvindes :)
  Når det så er sagt kan jeg tydeligt mærke at jeg har det bedre, jo mere striks jeg er i min LCHF “diæt” – så det er helt sikkert på to-do listen, engang.. Når jeg tør :=

  Svar
  • Jeg synes også det her er grænseoverskridende. Mest pga det meget kontrollerede miljø, som jo dybest set (for mig) er unødvendigt…

   Svar
 53. Hej Jane,

  Der er muligvis blevet spurgt om dette, men 52 kommentarer havde jeg ikke tålmodighed til.
  Kan du knytte et par ord til hvor upræcise keto-sticks er i forhold til blodmåleren?

  Svar
  • Urinsticksene kan fortælle dig, om du er i ketose eller ej men ikke noget om graden af ketosen. Min mand og jeg havde fx begge samme farve på urinsticks, hvor min blodmåler sagde 2,5 (optimal ketose) mens hans sagde 0,7 (begyndende ketose)

   Svar
 54. Hej, jeg er lige startet på LCHF og det giver bare min mave ro ;) det er fantastisk. Men skal nu i gang med at træne til et halv maraton og tænker på det med beton ben osv, er det en erfaring du har noget om ?
  Hilsen Marianne

  Svar
  • Min erfaring ligger mest i teorien ;-)

   Du kan sagtens løbe halvmaraton på LCHF, men det kræver at din krop er omstillet til at køre på fedt frem for på kulhydrat, og det tager nogle uger, før kroppen er rigtigt vænnet til det. Derefter er der mange som gør op med den traditionelle “sportsfolk skal have kulhydrater”-tanke, idet energi fra fedt giver mere stabil energi at køre fra pga de næsten utømmelige lagrede reserver. Det er en hel videnskab.

   Søg evt. mere information ovre hos Jonas Bergqvist.

   Svar
 55. Hold nu op Jane, hvor du bare gir og gir. Det er så spændende læsning, at jeg bare tænker, sikke et overskud.
  Jeg er efterhånden også en hel del på LCHF. Specielt den sidste måneds tid, siden jeg købte din bog. Der hvor det kniber, er nå jeg har travlt, så falder jeg lidt tilbage på rugbrød f.eks., og har svært ved at tænke LCHF ordentlig ind i kosten, men jeg tænker at jo mere dus jeg bliver med det, jo nemmere bliver det.

  Svar
  • Mange tak, Inge :)

   Og du har ret. Vi slår allesammen over på autopilot når vi har for travlt. Min erfaring er, at det bliver nemmere med tiden :-)

   Svar
 56. Hej Jane
  Spændende blogindlæg,- tak for det!
  Har tidligere målt med urinsticks men er nysgerrig efter at være mere præcis, som med de målinger du har lavet med apparatet.
  Når jeg ser inde på Abbott har jeg lidt svært ved at finde ud af hvad det er jeg har brug for at købe for at kunne lave mit eget forsøg… Vil du hjælpe?
  Kan se du har Freestyle Precision måler. Skal jeg derudover købe fingerprikker og ketonstrimler? Og er det rigtigt nok at man kun kan få strimlerne i 10 stk pakke?
  TAK for hjælpen og for en skøn skøn blog!
  KH Marianne

  Svar
  • Det hele er rigtigt. Der følger en fingerprikker med og jeg har købt en pakke ekstra lancetter. Og ketonstrimlerne kommer i pakker med 10 :-)

   Svar
 57. Jeg har gået og tænkt lidt over det her indlæg. For jeg synes det var lidt interessant, det her med at din mand havde sværere ved det og mere ubehag. Skal det forstås sådan, at årsagen til at nogen oplever lang tid med træthed, hovedpine, betonben osv. Måske skal findes i, at de tilbringer tiden mellem de to forbrændingsmåder? Kan man tænke det sådan? Jeg synes selv, at jeg oplever, at overgangssymptomerne bliver nemmere for hver gang jeg er vendt tilbage til LCHF (ja man skulle jo nødig være sådan en der bare havde holdt fast første gang…). Men her sidste gang har trætheden aldrig rigtig sluppet sit tag, sådan helt. Kunne det simpelthen være fordi kroppen ikke for alvor har skiftet forbrænding? Jeg spiser bær og mørk chokolade (5-10 gram om dagen), men ikke brød, kager og den slags.
  Hov jeg er også nysgerrig efter om der var overensstemmelse mellem sticks og blodprøver?

  Svar
  • Jeg tror godt, du kan være inde på noget af det rigtige. En anden del af forklaringen er nok også at min mand har spist mere protein og mindre fedt end jeg og derfor ikke har fået energi nok til at have pep i benene. Måske. I min første tid på LCHF, havde jeg også overgangsbesvær, hver gang jeg svingede en tur ud i sukkeret og tilbage. I dag er ubehaget størst ved sukkerindtaget, så på den måde føles det som om min forbrænding har “vendt”.

   Var der overensstemmelse mellem stix og blodmåling? Både og. Min mand kunne sagtens slå ud på urinstix, mens han på blodmåling lå på fx 0,7 – dvs. ketose men langt fra optimal ketose. Min var samme lilla farve som hans, mens jeg i blodværdier lå over 2.0.

   Træthed på denne tid af året kan vel også skyldes, at vi trænger til sommerferie. Eller hvad? Det trænger jeg i hvert fald til snart :-)

   Svar
 58. Hej Jane

  Jeg synes også det er ret spændende, det med ketose. Og nu har jeg jo en dejlig lang sommerferie på 2½ måned (ahhhh ;) ) så jeg skal også prøve at nørde lidt med det. Og jeg skal selvfølgelig også måle på blod, ellers er det jo slet ikke sjovt! Hvor har du købt kit? Og er det af den slags, der passer i en almindelig blodsukkermåler?

  Kh Eva :)

  Svar
  • Jeg har købt den direkte hos Abbot, men den fås også på apoteket. Det er samme slags som til måling af blodsukker men de strips, du bruger til ketonmålingerne er væsentligt dyrere :-(

   Svar
 59. Den der energi er jeg vildt tiltrukket af at få oplevet… Men det bliver først, når jeg luge kan overskue en periode med anderledes planlægning.

  Svar
  • Herhjemme er det kun mig, der oplever energien. Min mand er slet ikke enig. Måske også lidt et svært tidspunkt her lige før sommerferien, hvor man er ved at være godt og grundigt grundtræt og kroppen trænger til ferie. Well, ikke desto mindre ;-)

   Svar
 60. Åhhh, tak for kommentaren om at der gik LCHF kage i den….det oplever jeg rigtig tit. Tror rigtig mange ville have gavn af at tage en omgang med den oprindelige LCHF.
  Personligt får jeg det som din mand, når jeg er i optimal ketose, jeg trives SÅ dårligt på det. Jeg taber så heller ikke et gram, så kroppen fortæller nok at det ikke er vejen frem, hvis jeg ville smide kilo.

  Svar
 61. Nu ved jeg jo ikke hvad du synes er store mængder, men hvis jeg skal spise så jeg er mæt lander jeg på ca. 1800-2000 kalorier og det synes jeg er meget når man skal tabe sig. Det er selv om mine portioner er små men fedt som kokosolie, smør og mayo tæller altså bare meget i regnestykket.

  Svar
  • Tjah, det er lidt svært at sige. Jeg spiser omtrent det samme. I de stikprøver jeg har lavet svinger jeg mellem 1600-2500 kcal om dagen. Jeg har dog ikke rigtig kigget på, hvad kalorieindtaget betyder for vægten…

   Svar
  • Hej Charlotte

   Jeg har via diætist været på GI diæt, mens jeg var det, skulle jeg leve af 1300 kcal om dagen for at tabe mig, hvilket jeg også gjorde. Men når jeg spiser efter LCHF tæller jeg ikke kalorier, og efter mange år med Madlog kan jeg med øjemål se, at jeg spiser langt flere end 1300 kcal om dagen. Dog taber jeg mig stadig, har tabt omkring 7,8 kg. på 6 uger, så hvis man bare lader være med at spise for mange af de lovlige kulhydrater, burde det ikke være noget problem.

   Svar
 62. Kære Jane

  Sikke et spændende indlæg. På den ene side har jeg lyst til at eksperimentere med ketose og så på den anden side slet, slet ikke. Jeg kan simpelthen ikke rumme, at jeg ikke bare må spise løs af grøntsager og samtidig også få lidt frugt. For mig er det livskvalitet. Men samtidig så er jeg så TRÆT af konstant at gå rundt og være sulten… Hm – det må kræve lidt mere overvejelse.

  Kh Trine

  Svar
  • Jamen for mange vil der være fint plads til mange grøntsager. Ovenjordsgrøntsager, men jeg synes, det er en skrøne, at ketogen kost kun er kød og fedt. Frugt er der ikke meget plads til og heller ikke nødder. Det synes jeg er sværest. Og så at proteinmængden ikke må blive for høj. Du kan jo bare prøve det i et par uger og så gå tilbage. Ingen siger, det behøver være for evigt ;-)

   Svar
 63. Halløj :)
  Nu har jeg afprøvet ketose i 2-3 uger og fik det godt i starten men vægten stod stille efter den første uge.
  Læste om optimal ketose, skruede mere op for fedtet og ned for protein.
  Og fik det dårligt med kvalme, svimmel og tog på!!
  Jeg har 10 kilo som jeg gerne vil af med men er godt nok i tvivl om ketose er vejen frem. Jeg elsker LCHF og vil bruge det til at stabilisere min vægt men skal altså tabe mig først. Med alt det fedt der skal spises på optimal ketose får jeg godt nok mange kalorier. Og er derfor begyndt at bruge Madlog og bestemt mig for 1500 kalorier men så er jeg sulten, så det dur heller ikke.
  Nå, men det er min erfaring indtil videre :) Overvejer at købe måleren og prøve at blive klogere.
  God dag :)

  Svar
  • Jeg er tidligere stødt på en, som ikke trivedes i optimal ketose, og det skal man jo lytte til. Ikke forcere noget, som føles galt.

   Jeg synes ikke, det er rigtigt, at man spiser mange kalorier, fordi fedtenergiprocenten er høj. Kalorierne afhænger af mængden. Fedtenergiprocenten af fordelingen :-)

   Og det dumt at være sulten. Det er jeg meget enig med dig i.

   Svar
   • det tager kun 3-4 dage at komme i ketose for de fleste, men du skal regne 14 dage før du er ovre “startproblemer/bivirkninger” Da jeg i sin tid prøvede første gang, var jeg også sulten hele tiden, simpelthen fordi jeg fik for lidt fedt. Det kan godt være svært at spise alle de fedtstoffer, men det kommer til at smage bedre og bedre efterhånden som din krop bliver vant til det og finder ud af, hvor godt det er for den. Held og lykke med det

    Svar
 64. Kære Jane, som jeg dog elsker din blog og dine skønne indslag. Jeg har lige i går købt spinat, broccoli, bacon og flæsk, for jeg skal i ketose igen, og så kommer du i dag med dette skønne indlæg.
  jeg har for år tilbage fulgt et norsk koncept kaldet EAT, hvor jeg (efter at have lært at spise nok fedt) hurtigt tabte 10 kg i ketose. jeg er dog faldet i igen rigtig mange gange, når jeg manglede brød og kage (ja, jeg ER en kage freak)
  Jeg har nu tabt 19 kg og to buksestørrelser på 7 mdr på LCHF, men jeg har vist leget lidt for meget med alle de skønne brød- og kageopskrifter, så det går rigtig langsomt nu.
  En nem fingerregel for at komme i Ketose, er at jeg foruden kød og fedt kun spiser spinat, peberfrugt, blomkål, broccoli og grønkål de første 14 dage, så er der godt gang i ketosen. jeg er ikke god til olie over salaten, så jeg laver de lækreste mayonaisedips og dressinger og så ÆÆÆÆÆÆÆLSKER jeg smør og 38% creme fraice.
  Jeg glæder mig til at følge dig (som altid, du min Guru) og må ind og læselidt hos Louise.
  Ha en herlig ketose-dag

  Svar
  • He he, hvor er du sjov, Victoria!! Og dine resultater er flotte! Jeg kan godt genkende den der med at “falde af hesten”, og det er ellers heller ikke noget, jeg opererer med normalt. Men enten er man i ketose eller også er man ikke. Man kan derimod godt være “sådan lidt på lavkulhydratkost” ;-)

   Svar
   • ja,LCHF har jo gjort, at jeg ikke har taget på, men jeg skal stadig af med en del, så nu hedder det KETOSE
    Jeg har også lavet min egen BLOG http://lchf-eat.arbjorn.dk for at holde mig selv i ørene, men også fordi jeg efterhånden har eksperimenteret en del med opskrifter og har en del mennesker, jeg deler med.
    Men bare rolig, jeg skriver ingen bog og jeg glæder mig rigtig meget til din den næste.
    Håber, det er ok, at jeg henviser til dig og din bog

    Svar
 65. Så på et tidspunkt en kommentar om at ketose er farligt…. Hvorfor er der nogen der mener det? Pgl forbandt det med alkoholisme?
  Jeg har på et tidspunkt fået målt mine lever tal til at være (minimalt) for høje … Angiveligt pga overvægt… Men er ketose ‘skadeligt’ for folk med for høje lever tal?

  Svar
  • Jeg tror, der er flere ting i det. Dels tror jeg mange forveksler ketose med ketoacidose, som er en slags syreforgiftning af blodet, som er er livsfarlig for type 1 diabetikere. Desuden er der forskel på ketose som følge af lavkulhydratkost og ketose som følge af sult, som du vil kunne finde hos anorektikere fx. At nægte kroppen næring er helt sikkert farligt.

   Jeg ved ikke med leveren. Måske er der andre, der har noget at byde ind med?

   Svar
   • Hej Jane.

    Jeg har købt din bog og elsker den virkelig – det er jo opskrifter der er lige til at gå til.

    Jeg har levet efter paleo prinsipperne i over et halvt år, efter i 1,5 år at have været hård ved min krop med vægttab på 27 kilo. Jeg levede,kan jeg se nu, low carb, low fat :(
    Jeg begyndte desværre at tage på af paleo og der røg 9 kilo på igen. I første omgang accepterede jeg det for at få det godt igen og ikke føle mig som en rosin mere og få energien tilbage med god og rigtig mad.

    Paleo er dog ikke nok for mig for vægttab, hvorfor jeg har valgt atkombinere det med LCHF og satser på ketose metoden. Den første uge tog jeg på, men det tror jeg skyldes at jeg spiser for meget, så jeg er også hoppet på Madlog og styrer det nu med hård hånd indtil jeg kender niveauet :)

    Det med en osteklokke, at have vat i hovedet eller som jeg plejer at sige – Mit hoved er fyldt med skumgummi – det kender jeg alt for godt!

    Jeg har det langt bedre nu, men skal nok lære at skrue ned for portionstørrelserne og for meget mælkeprodukt. Jeg har ikke fået fløde i mange måneder så da jeg gav mig selv lov nu, for at få mere fedt har jeg vist fået for meget…rødme, rødme!

    Jeg springer op på hesten igen og håber snart kiloene begynder at forsvinde. jeg glæder mig nemlig til at prøve nogle af de dejlige desserter du har i bogen, da jeg skimmede det. For de er totalt lukket land indtil jeg er nede i vægt – jeg er så bange for at blot det mindste drys sukker i noget som helst, skal få mig tilbage i ‘sukkerfængslet’ igen!

    Tak for gode input i øvrigt og held og lykke med din ketose også!!

    Svar
  • Hej Marina
   Der burde ikke ske leveren noget, jeg går jævnligt til kontrol og får målt levertal ( jeg får biologisk medicin for min psoriasis) og har været fine – har været i ketose i nu 3 mdr – så mon ikke det er fint. P.s. mit levertal ligger naturligt også i den høje ende:0)

   Svar
 66. Skønt indlæg – og meget interessant at læse om. Det er dejligt, at du selv kaster dig over at mærke eksperimenterne på egen krop, inden du skriver om emnet.

  Ustabilt blodsukker.. så har jeg det som om jeg sidder i en osteklokke med vat i hele hovedet + at jeg har uro i kroppen. Hele tiden. Og det tager en krig at få stabiliseret det, hvis jeg først har været på afveje.

  Svar
 67. Det er spændende at læse om ketose!
  Jeg har det selv helt fint, og har som regel en fedt E% på ca. 70.
  Men jeg får ALTID at vide, at jeg lugter utrolig meget af acetone ud af munden (og det fint nok når man er alene hjemme, men når jeg skal ud blandt folk… Jeg gider jo ikke hælde sukker på, bare for at have god ånde (; )
  – er det når jeg “hopper ud” af ketosen og tilbage igen?
  Og er der noget skadeligt ved ketose, hvis man IKKE skal/må tabe sig, men derimod det modsatte? For jeg har det faktisk rigtig godt med det her, og har ikke rigtig lyst til at spise brød igen (hvis jeg kan vælge smør på min bøf og mayonnaise i min tunsalat…)…
  Maria.

  Svar
  • Jeg tror at den acetone i åndedrættet, som nogle kan lide af, er et overgangssymptom, men jeg ved det faktisk ikke.

   Hvorvidt ketose som livsstil er skadeligt på den lange bane diskuteres vist stadigt. Jeg hælder til, at det ikke er. Dels ud fra et fornuftssyspunkt som at det må have været en del af evolutionen. Enhver som har prøvet at spise mange kulhydrater fra grøntsager alene ved at det er umuligt. Så mennesket må i en eller anden udstrækning have kørt på ketonstoffer før korndyrkning og alt det der. Siger jeg uden at have sat mig yderligere ind i det. En anden ting er, at det virker underligt, hvis en kost som gør os mætte, slanke, tilfredse og fri fra livsstilssygdomme samtidig er farlig. Det kan jeg slet ikke få til at give mening.

   Svar
 68. Hej Jane

  Synes det er vildt spændende at læse om. Og jeg kæmper virkelig for at finde ud af hvad og hvor meget jeg kan spise af kulhydrater og stadig tabe mig.
  Stoppede så lige ved dit punkt nr. 11. Magert kød er ikke så godt. Og her går jeg jo og tror kylling bare er det bedste jeg kan spise, men det er det måske så slet ikke alligevel? Og hvad med hakket kød, hvad er du oppe i i fedtprocent der?

  Og et lille sidespørgsmål. Hvis du hælder olie ud over din salat, hvor meget bruger du så? Er vi ude i 1 spsk eller 5? :) Jeg lider virkelig under den der famøse fedtforskrækkelse og kæmper for at fedte maden ind.

  Svar
  • Protein giver insulinrespons, og det er derfor man på ketogen kost/LCHF spiser meget fedt og ikke meget protein.

   Jeg spiser alle slags kød, dog helst kød med fedt. Hvis jeg spiser magert kyllingebryst fx, spiser jeg masser af fedt tid. Dip, sauce eller dressing på kødet. Jeg måler det ikke, jeg hælder bare på og spiser. Jo mere fedt, jeg spiser til et måltid, jo længere tid er jeg mæt. Så man kan kun “spise for meget” fedt, hvis man samtidig spiser efter klokken og ikke efter sulten.

   En dressing på salaten kan fx være 2 spsk olie, bare for at svare på dit salatspørgsmål, men det afhænger jo meget af, hvad der i øvrigt er på tallerken.

   En god hovedregel for en fedtforskrækket er, at du skal spise en mængde fedt, som du synes er stor. Og så fordoble den. Og jo, det mener jeg helt alvorligt! ;-)

   Svar
   • Uhhh Jane tak for den gennemgang. Jeg eksperimentere selv i disse dage, og det er spændende. Jeg er dog meget i tvivl om mængden af kulhydrater. Jeg kan ikke helt greje, hvor meget og hvor lidt. Forleden spiste jeg en tomat, og det så ud til at vælte hele projektet rent kulhydratsmæssigt via kalorietælleeren. Jeg har også fulgt ketose-übermesteren Louise (godt kælenavn), og det giver meget inspiration, og det er få grøntsager der finder vej til hendes tallerken. Det har jeg faktisk ikke noget problem med, min er kødet. Hvad er tommefingerreglen for kulhydrater, hvis der er nogen? Jeg har prøvet diverse madlogs osv, men jeg er ikke helt overbevist om, hvilken der er mest korrekt og om I tæller i procent eller gram.

    Tak for spændende læsning.

    Svar
    • Min pointe er netop, at det er individuelt, hvad der skal til, og selv kan jeg fx spise gode mængder grøntsager og stadig være i ketose. De fleste dage spiser jeg vel 4-500 gram (uden at måle og veje dem altså). Jeg spiser her alle ovenjordsgrøntsager – også tomat, selvom det vist er en frugt, eller hvordan er det nu det er… Jeg ligger mellem 5-10 E% kulhydrat på dagen.

     Svar
   • Hehe.. jeg må prøve at fordoble mit fedtindtag så (siger jeg helt skræmt). Jeg er ved at prøve at se om jeg får nok fedt og ikke for mange kulhydrater, så vil taste det ind i ShapeUp (bare for at have en rettesnor her i starten – og er vist også liiidt kontrolfreak). Så nu har jeg 70 % i fedt og 10 % i kulhydrat. Hvor meget skal jeg så skrive under proteiner? Synes jeg har læst det et sted på din hjemmeside, men kan ikke finde det igen. :)

    Svar
 69. Tak for en god beskrivelse :). Er blevet ret nysgerrig for at prøve det mere seriøst selv hvor jeg også måler det for at gøre det mere håndgribeligt. Hvor tit er det nødvendigt at måle sit blod?

  En lille note fra mig om mæthed og kakao – jeg synes faktisk at Xenias Kakaoæggemælk mætter mere end en æggelatte. Har flere gange ikke kunne drikke et helt krus selvom jeg aldrig bruger mere end et æg.

  Svar
  • Du behøver slet ikke måle. Jeg måler for eksperimentets skyld. Men ellers vil jeg sige at man kan gøre sig gode erfaringer på 4-8 uger, alt efter hvor lang tid det tager at opnår optimal ketose.

   Svar
 70. Spændende Jane :) Jeg følger også med i Louises ketoseliv og bliver både fascineret og skræmt over den disciplin det kræver. Jeg er voldsomt elendig til restriktioner, og det handler nok også om de der 400 år på kur uden effekt, og det handler nok også om, som dig, hvordan jeg får solgt den til mig selv.

  Det er lidt som med jucefasten, du ved. Jeg bliver draget og det tiltaler mig, men jeg tør ikke helt. Og jeg er jo helt sikkert som din mand, det vil absolut ikke komme nemt til mig, det VED jeg bare :D

  Svar
  • He he… i modsætning til en juicefaste er et ketose-eksperiment nemt – af den simple grund, at du ikke sulter. Faktisk kan man glemme at spise. Og det kommer fra en, der ellers ALDRIG glemmer at spise!

   Mit trick til at få hjernen med har været at se det som en kur. Hvilket ellers er meget fremmed for mig. Men det har hjulpet mig med at slippe af med alle de her tanker om hvorvidt det her er sundt, godt for mig, ok etc. For det betyder jo mindre. Det er bare for en kort periode og ikke for resten af mit liv.

   Allerede her efter fire uger kan jeg dog se flere ting, som jeg godt kunne tænke mig at tage med tilbage til mit almindelig liv, så på den måde bliver det også horisontudvidende!

   Svar
   • Et ketoeksperiment er nemt, det er alle kure! Ketogenkuren er oprindeligt beregnet til epileptikere; primært børn, og alt skal afmåles til mindste gram. De fleste forældre må faktisk opgive deres job, for at deres barn kan følge denne strikse, men yderst effektive kur.
    Voksne med epilepsi har ligeledes også gavn af kuren.

    Svar
 71. Rigtig interessant at læse, hvor er det fedt, (“fedt” tø hø..)at du eksperimenterer, istedet for bare at have en holdning til tingene!
  Flirter lidt med tanken om ketose selv, for det ligger som du selv siger, ikke langt fra LCHF. Men det dér med restriktioner er jeg bare ikke god til – det er nok også lidt for tæt på min juicefaste. (Tænkte på mad K.O.N.S.T.A.N.T, jo)
  Jeg har også læst med ovre hos Louise, og jeg kan slet ikke se, hvordan jeg skal få alt det fedt ned uden den samme mængde af mine elskede grøntsager :/
  Det er dog et utrolig spændende emne. Glæder mig til at følge resten af kommentarene fra folket i dag :)

  Svar
  • Jeg er heller ikke god til restriktioner. Usch! Jeg kommer også til at kæmpe med mit forsøg på at kommer over 80 E% fedt i denne uge, men bemærk at jeg kun behøvede mellem 70-75 for at være i optimal ketose. Det gør altså en stor forskel!

   Svar
   • Ja der er meget forskel! Ligger selv på de dér 70-75% fedt i kosten til daglig – men dvs at jeg nok skal højere op, for at smide den sidste delle om taljen. Og så synes jeg det bliver vanskeligt. Arrgh!

    Svar
 72. Kære Jane,
  Spændende læsning for en ketose-eksperimenterende, som mig. Det er godt nok svært at tage sig sammen til at tage et kik på den fedtenergiprocent, men det må blive, når jeg igen kun skal lave mad til én (er jo nysgerrig).
  Tak for reminderen om at mærke sult, min første uge har dog mest været præget af at mathed/ træthed har taget energien fra madlavningen… Det må gerne vende i den kommende uge…
  KH
  – frk. sveske

  Svar
  • Du kommer også fra et højere kulhydratindhold i kosten end jeg gør, tror jeg, så der er ikke noget at sige til, hvis det kræver lidt omstilling for din krop. :-)

   Svar
   • Hej igen,
    Det gør jeg helt sikkert og ovenpå en ferie, hvor det ydermere har ligget højere end i det daglige.
    Har også taget tålmodigheden på og nyder at diveres cravings efterhånden forsvinder.Kroppen får lov at tage det i sit tempo og jeg giver ikke sådan lige op ;-)
    KH
    – frk. sveske

    Svar
 73. Ha ha LOL ketogen diæt og så gik der kage i den! – kommer til at hygge mig over den kommentar hele dagen. Godt skåret Jane , i min optik spot-on beskrivelse af ketose – det du gør bedst ingen hokus pokus – bare mad. Tak for titlen som ketose-übermester ;0) , den har jeg hermed taget til mig ! God mandag til dig oss

  Svar
   • Hej Jane
    Har bare lige et spørgsmål vedrørende ketose, måske det er min uvidenhed? Har en datter med diabetes, og skal ved sygdom og høje blod sukker målinger, teste for en ketose forgiftning. Så forstår ikke hel sammenhængen mellem sundheden i det og forhøjet ketose målinger.Ved at der sker en syreforgiftning i kroppen, og forstår derfor ikke helt hvordan det så på nogen måder kan være sundt. Ved ikke om jeg har misforstået noget? De kærligste hilsner fra Pernille

    Svar