Gik du amok i kulhydrater?

Du spiser LCHF og er glad for det. Men pludselig en dag går du amok i sukker og kulhydrater, og nu sidder du der med kvalme, oppustet ballonmave, svedige håndflader, hjertebanken, og du føler dig måske ked af det, modløs og fuld af selvlede og skyldfølelse. Nu gik det ellers lige så godt.

Men hvad sker der egentlig i kroppen, når den får et sukkerchok på den måde?

Når sukkeret kommer ind, stiger dit blodsukker, og det får din bugspytkirtel til at udsende insulin for at hjælpe sukkeret ud i cellerne og musklerne. Hvis dine glykogendepoter er tomme, lagres sukkeret der, og resten omdannes til fedtceller. Sukker skaber en akut stresstilstand i din krop, og det får dine binyrer til at udsende stresshormonerne adrenalin og kortisol.

Efter at par timer oplever du måske et sugar crash, som er et udtryk for, at dit blodsukker nu er slået så langt ned, at din krop igen er i alarmberedskab. Spis eller dø! Sådan cirka er det signal, din krop nu sender dig. Og det signal er så stærkt, at du lige så godt kan glemme at stå imod det med din viljestyrke. I stedet skal du vælge, om du vil sende kroppen afsted på et nyt sugar rush, eller om du vil spise noget blodsukkerstabiliserende.

Hvordan kommer du videre?

Næste dag har du det sandsynligvis elendigt. Du er træt, vægten er steget, maven er oppustet, og du har en skidt følelse i kroppen. Og du har bare lyst til at begrave dig i et nyt bjerg af sukker for at komme væk fra den nagende følelse.

Første skridt er at acceptere, at det skete og vælge at se fremad i stedet for tilbage. Og hvad så, at du spiste for mange kulhydrater i går? Du døde ikke af det. Sig pyt, træk på skuldrene og kom videre. Det er meget få mennesker, der kan lægge deres livsstil om uden et eneste tilbagefald. Du er et menneske. Et helt almindeligt menneske. Det betyder ingenting i det store billede. I stedet kan du glæde dig over, at du ikke længere udsætter din krop for det sukkerchok på daglig basis.

Det dummeste, du kan gøre nu, er at tro, at du skal spare og spise mindre for at kompensere for det overload, din krop var igennem i går.

Tværtimod skal du gøre det modsatte. Du skal spise masser af fedt, protein og grøntsager, og du skal ikke på noget tidspunkt være sulten.

Og sådan skal du spise de næste par dage. Den gode appetitregulering, som du lige havde opnået med LCHF, er sat ud af spil, og din krop sender allemulige forskellige signaler.

Bare sørg for, at du er mæt. Om et par dage kan du igen mærke, at din appetit regulerer sig til et normalt niveau, og du begynder at føle dig stabil igen. Maven er igen flad, og vægten er på vej tilbage til, hvor den slap.

Hvis du har lyst til at motionere, kan du motionere, men lad være med at motionere, hvis du gør det som straf. Du har ikke begået kriminalitet. Du har bare spist sukker. Vær god ved dig selv i stedet. Det fortjener du, og det er det, du har mest brug for for at komme videre.

Vil du læse mere om, hvad der sker i kroppen, når du spiser store mængder sukker eller kulhydrater, så er der en spændende artikel om det HER.

De bedste fra Madbanditten – kan forudbestilles nu ♥

Min nye bog, De bedste fra Madbanditten, indeholder opskriften på at få langvarig succes med en Low Carb-livsstil, hvad enten du ønsker et vægttab med Keto eller bare en sundere livsstil uden sukker og kornprodukter.

Læs mere her og forudbestil dit eksemplar: De bedste fra Madbanditten

33 kommentarer til “Gik du amok i kulhydrater?”

Skriv en kommentar

 1. Hej jeg er kommet i sukkerfælden efter vægttab på 11 kg. Men jeg skal tilbage på keto sporet. Undre mig dog at siden påske har jeg af og til syndet og er på toilettet hver dag, det var jeg ikke da det var ren keto !
  Hvad er det der gør dette?

  Svar
  • Jeg ved ikke hvorfor du ikke gik på toilettet dagligt på Keto?

   Altså kostmæssigt er der jo den forskel at din kost på Keto er mere næringsrig og du optager din mad i stedet for at skille dig af med den. Desuden indeholder den færre fibre, hvilket betyder at volumen på det, du skiller dig af med, er mindre. Sidst men ikke mindst spiste du på Keto mindre. Du var i kalorieunderskud istedet for i energibalance/kalorieoverskud.

   Og måske led du af forstoppelse. Det kan jeg ikke vide men du kan læse om det her: Fordøjelsesproblemer

   Svar
 2. Hej Jane…har vist fået e-bogen een gang før, men den er pist væk ? Trænger til et boost da jeg er faldet i sukkerogkulhydratfælden ??. Min datter forærede mig nogle macarones som jeg spiste over to dage (8 stk) totalt uden at tænke mig om. Tror det var dem der fik mig i fælden……lang tid siden jeg har oplevet noget lignende ? Så jeg er glad for at finde dine gode råd…….men så har jeg da lært noget ?. Jeg spiser ikke keto men lchf….stadig i øvefasen……Er glad for dine bøger og hj.side……kh.Mona

  Svar
  • Ja de der automatreaktioner er helt almindelige. Skræmmende egentlig.

   Skriv til support hvis vi skal gensende dig sukkerfri-guiden.

   Svar
 3. Hej Jane

  Super godt indlæg – har levet med “pyt” for nogle år siden, hvor jeg tabte mig 22 kg alene ved at spise kød og grønt. Jeg var så stolt og det faldt helt naturligt at sige nej tak til de ting jeg vidste ikke var gode for mig og der var et minimum af pyt-tilfælde.

  Men så skete der noget i min hjerne, og jeg glemte lidt efter lidt de gode vaner, at sige nej tak og at sige pyt. Så der er røget 16 kg på igen igennem 6 år. Samtidig har jeg fået konstateret irriteret tyktarm – men så læste jeg en artikel om dig og din bog og har besluttet mig at give LDHF et forsøg…
  Er på 3. dagen, og synes det går godt. Lækkersulten har jeg nærmest ik bemærket – men vanen med at man skal lokke kage ud af kollegaerne når man keder sig lidt på jobbet, den er desværre ikke forsvundet – så har lige forgrebet mig på en muffin – bare fordi den var der… Men jeg vil sige “pyt” og så glæde mig til jeg skal prøve din opskrift med blomkåls-ris-otto i aften…

  God sommer fra Sus

  Svar
 4. Rigtig godt skrevet – meget velkendt :)
  Selvfølgelig skal man kunne trække på skuldrene og sige pyt, for det er ikke sundt for NOGEN mennesker at punke sig selv i hovedet med hvor dum/fejlet/svag man er. Jeg bliver bare så ærgelig på mig selv over de konsekvenser jeg véd, at et evt. kulhydrat-orgie får. (Vand i kroppen, dårlig mave, irritabilitet..)Men det er også fordi, at jeg bliver sgu’ lidt skræmt af mig selv og min karakter, hvis jeg går ombord i en wienerstang. Nej, ikke ét stykke. HELE stangen. Det minder om dengang jeg røg, og fx havde siddet i en biograf i to timer; den smøg bagefter var himmelsk! -Og samme kortvarige lykkefølelse får jeg af sukker. Jeg gider ikke være afhængig af noget stimuli mere.. Men egentlig synes jeg ikke trangen til det søde er stort, når jeg er fyldt godt op af fedt & protein. Det gør det ihvertfald nemmere at undgå “fælderne” :)

  Svar
 5. Tak Jane. Tak! Du sagde det til mig, jeg ikke selv kunne efter i går at have indtaget så mange klamme kulhydrater, at jeg ikke engang tør skrive det her. Jeg er meget hård ved mig selv, så jeg har åbenbart brug for en anden til at sige pyt for mig. Næste gang prøver jeg at sige det selv:-)

  Svar
 6. Jeg er meget inspireret af din blog og kostprincipper men jeg har et spørgsmål.
  Jeg træner 6 dage om ugen og er igang med at opbygge muskler. Jeg har prøvet med LCHF i 6 mån men jeg kunne virkelig ikk se nogle resultater så prøvede igen at indføre kulhydrater (fra massere frugt/havregryn/ris) og vupti større muskler. Så tror du virkelig LCHF er for alle?

  Svar
  • Uha, det føler jeg mig slet ikke kvalificeret til at svare på.
   Oftest læser jeg om det modsatte. Altså at folk opbygger muskler hurtigere, når de spiser LCHF, men din historie er jo et godt eksempel på, at der er mange individuelle forskelle. :-)

   Svar
 7. Åh – og jeg glemte jo lige at “Endnu” er Pyts allerbedste ven :-)

  “Jeg kan ikke lade være med at spise sukker!” – Endnu! – så pyt :-)

  Svar
 8. Hej Jane
  Lige det indlæg jeg har brug for. Jeg kæmper virkelig her efter jul og nytår. Vidste godt, at jeg ville tage lidt på, men du godeste hvor har jeg bare haft sukkertrang. Den værste trang er overstået og jeg er egentlig tilbage på linien og har det jo GODT, når jeg overholder den.
  Men jeg kan ligesom ikke helt finde motivationen (ved jo det er fordi jeg er steget lidt i vægt igen.) Og så har jeg jo det elendige vilkår ( at jeg har spist på følelser i MANGE år) og at jeg har en hjerne, der bliver “havregrød” flere gange om dagen efter en depression. Når det sker er jeg fuldtændig “impuls-styret” og så kommer problemet! Men ja, derfor er det godt at få at vide, at det er ikke kriminalitet,vi taler om! Det lille ord PYT er fantastisk!
  KH og god dag
  Gurli

  Svar
 9. Et rigtigt godt indlæg. Et klap på skulderen… en trøst. Ja, for det der jo ofte sker, når man falder i, at man skider på det hele og går tilbage til den gamle livsstil – opgivende – jeg kan jo IKKE!
  Selvfølgelig falder man i, ind imellem – og det skal der være plads til, synes jeg – men helst ikke, vel!
  Jeg er kommet så langt nu, at jeg falder i, jeg skammer mig 5 minutter, også kører jeg hårdt på igen. LCHF er en livsstil – og jeg er vild med den!
  Kram

  Svar
 10. Skønt indlæg! Hos mig er sukkerindtaget sådan nærmest en slags kalkuleret risiko. Der er lakridser når jeg køber ind eller virkelig skal fede den foran fjerneren. Men til gengæld køber jeg nu kun ind 1 gang om ugen og fordi jeg spiser palæo-agtigt har jeg ikke rigtig lyst til andre typer slik. Og jeg gik ellers fra at høvle for 30-40 kr. i gabet HVER dag, så jeg vil mene, jeg havde et problem med sukkerindtaget:)Hvis jeg har drukket mere end 3 kopper kaffe på arbejde ryger jeg til gengæld i, når jeg kommer hjem, men så er det på chokolade. Og chokolade tæller i min hjerne skægt nok ikke som slik, men som noget, jeg spiser et par stykker af sammen med nødder og mandler.. Herfra skal der ihvertfald lyde et stort bifald for “pyt” for det virker fremragende – og der var jo ikke nogen, der døde eller blev forladt af kæresten :-)
  mvh Jytte

  Svar
 11. Åh.. Man skulle næsten tro du havde set mig på cafe igår, for at fejre min ny-gravide søster efter en vellykket scanning… Jeg holdt mig til æg, bacon, og salater, lige indtil sidste omgang hvor der sneg sig en pandekage med sirup på… (Smiley med røde kinder)
  Så nu har jeg lige tanket mig selv op med omelet lavet på æg og fløde, en avocado og tun med Mayo.. Så må jeg da kunne holde vejen resten af dagen…

  Svar
 12. Hvad tænker du om carb-refuel? Altså at man én dag om ugen fylder op med kulhydrater (om det er dadler, skodslik, mc-D el. lign er underordnet). Man chokere kroppen med kulhydrater, som giver en stigning i stofskiftehormonet thyroid, og så skulle forbrændingen de næste dage øges. Der er dog den ene restriktion, at måltidet skal indtages ved spisebordet – ikke foran fjernsynet – om aftenen efter et proteinrigt måltid, og når man rejser sig fra bordet, er carb-refuel slut for denne uge!

  Svar
  • Det, synes jeg, er en rigtig skidt idé. Det ville give alt for få dage med effektiv fedtforbrænding, og det ville stensikkert få min vægt til at stige.

   Hvad tænker du?

   Svar
   • Jeg ved det ikke rigtig. Jeg spiser jo lidt (skrev jeg virkelig ‘lidt’? Det skal nok ikke tages så bogstaveligt (-; ) lækkerier en gang i mellem, som er lavet på dadler, og det får ikke min vægt til at stige…
    Nu er jeg bare stødt på det flere uafhængige steder, og hvis det er sandt, at forbrændingen øges de efterfølgende dage, så kan det for nogen sikkert virke motiverende, at man kan spise det “forbudte” én gang om ugen. MEN hvis det skal virke, tror jeg, at man skal være MEGET lav i sit daglige kulhydratindtag, og så lav tror jeg ikke jeg er. Eller har lyst til at være… Jeg fungere SÅ godt, som det er nu. Og spiser jeg kulhydrater to gange om ugen, så er det det jeg gør ;-) Jeg gider ikke alle de regler, men nogle har måske brug for det…

    Svar
    • Jeg svarer i virkeligheden også uden at vide hvad det egentlig går ud på ;-)

     Jeg er jo også i den moderate ende og spiser gerne chokolade og kager i weekenden. Og hvis det er et spørgsmål om, at man går fra 50 g kh i hverdagene til 100-150 g en dag, så fred være med det. Det er jo det, jeg gør, uden at blinke. Men hvis man spiser McD, efterfulgt af en pose matadormix og en liter cola en gang om ugen, så tror jeg, man er på et sidespor.

     Og ellers har jeg det ligesom dig. Jeg orker ikke alle de regler. God mad i hverdagene og søde sager (primært) i weekenden, det er lige hvad jeg kan overskue ;-)

     Svar
  • Jeg vil ikke lige kaste mig ud i noget videnskabeligt (cirka så langt fra mit felt som man kan komme). Jeg vil bare fortælle, at jeg gjorde noget der minder om mens jeg var på Weightwatchers. For at tabe mig, chokerede jeg kroppen én gang om ugen, med en ordentlig bunke søde sager. Det virkede sådan set. Jeg tabte mig bedre de uger, end jeg gjorde hvis jeg bare levede det der fedtfattige halløj hele ugen. Men da jeg var færdig med at tabe mig, gjorde jeg den ret ubehagelige opdagelse, at jeg overhovedet ikke havde brugt tiden på at lære gode vaner. Det føltes faktisk som en spiseforstyrrelse, hvor fokus overhovedet ikke var på at have det godt i min krop, eller give den det bedste at fungere på, men på vægttab på bekostning af mit mentale helbred.
   Jeg ved ikke hvordan det virker i relation til LCHF kost, men jeg ved at man ikke får det bedre af at gå rundt og forsøge at chokere sin krop, mere end man får trygge børn af at sætte en dag om ugen af til at lade som om man vil forlade dem i et løvebur. Ej det er måske et dårligt billede, men faktum er i hvert fald, at det var virkelig skidt for min oplevelse af sundhed, at gøre det på den måde, og jeg har da også taget stort set alle de tabte kilo på igen. Men jeg ved ikke lige om du kan bruge det til noget:-)

   Svar
   • Det er bestemt en vigtig dimension at have med. Man skal jo helst sund ud på den anden side af sit vægttab, det nytter jo ikke noget, hvis man har ødelagt sit forhold til mad i processen.

    Svar
 13. Jeg elsker den der “Du har ikke begået kriminalitet. Du har bare spist sukker.” Den er så vigtig. Ofte ville jeg synes, at det at “falde i” var cirka på linje med at have deltaget i inkvisationen. Tilgivelse var, med andre ord, ikke en mulighed. Men hvad gør man med folk der har opført sig utilgiveligt, men behandler dem forfærdeligt og hvad gør de så overraskende nok… brænder flere på bålet eller, i mit tilfælde, som den forhærdede forbryder jeg er; bager en kage.
  Det er først, når man kan sige “nå du trænger da vist til en krammer” til sig selv, at man rigtig kan tilbyde et alternativ til den der “straf – fald i” cyklus, man så nemt havner i, oplever jeg i hvert fald.
  Men jeg arbejder stadig på at lære, at en center chokolade ikke kan gøre mig på niveau med Stalin. Selvom jeg er sikker på, at jeg har mere dårlig samvittighed end han nogensinde havde.

  Svar
 14. Kære Jane,
  Super og virkelig vigtigt indlæg!
  Jeg glæder mig over, at det sker sjældnere og sjældnere – øver mig rigtig meget i at sige ‘pyt’ og få en god omgang real foods i dagene efter :-)
  Tilvalg af alt det gode – nøj det vinder på den lange bane, siger jeg bare.
  Rigtig god dag!
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 15. Jeg har tit tænkt på netop det da jeg ikke kan sige mig fri for at have haft en offday :)
  Hvad sker der egentlig hvis jeg putter en skefuld alm. sukker i kaffen om morgenen, hapser et enkelt stykke chokolade, eller snyder med et hvidløgsflutes?
  Altså hvis man småsynder lidt af og til?

  Svar
  • Det er svært at sige, synes jeg, for det afhænger jo dels af ens øvrige kost, og hvor low carb den er og så af ens kulhydrattolerance generelt. Hvis man jagter ketose og vægttab, er det måske usmart at sætte sukker til, men hvis det ikke betyder alverden, så er lidt sukker i kaffen sammen med en gedigen LCHF kost bestemt at foretrække frem for en almindelig high carb kost. Ville jeg mene.. :-)

   Svar
 16. Jeg lærte fra Eat-kuren for år tilbage, at hvis du ved, du vil komme til at indtage kulhydrater (du skal til moster Odas fødselsdag og hun bliver sur, hvid du ikke vil spise hendes hjemmebagte boller og kringle) så skal du bare spise protein på vej derhen, evt 2 hårdkogte æg i bilen, så er din krop protein-mættet og tager ikke så megen skade af kulhydratchock. Jeg ved ikke om det er videnskabeligt bevist, men kroppen har det i hvert fald bedre, erfarede jeg

  Svar
  • Det er jeg meget enig i. Det er jo en slags damage control på forhånd. Har man derimod sparet på maden hele dagen, ryger man ud på en blodsukkerrutsjetur af en anden verden..

   Svar
 17. Fremragende indlæg som meget passende kom dagen efter min kulhydrat’fest’.. Eksamen vel overstået – frokost på cafe med pasta, champagne og sushi til aftensmad og hygge med en dåse tørrede kikærter. I dag føler jeg mig lige præcis flad og oppustet og med den største lyst til at gå ombord i et franskbrød med syltetøj, men jeg er ved at lave en sen morgenmad (fordelen ved en fridag).. og det bliver efter dine foreskrifter her! Tak for indlægget og de gode ideer.

  Svar