Pebernøddekugler til julehyggen

Pebernøddekugler er sådan en hyggelig måde at spise noget, der smager af pebernødder men faktisk bare meget bedre. Faktisk smager disse pebernøddekugler af kold pebernøddedej og alle ved jo, at pebernøddedej er det bedste!

Julehygge lørdag morgen kl. 8.10 – say what?

I morgen kl. 8.10 er der julehygge på mine børns skole. Kl. 8.10!! På en lørdag!! Jamen, jeg gad godt at have siddet med til det møde og hørt, hvordan man kom frem til, at det da nok ville glide nemt ned ude i familierne (og hos lærerne ikke mindst), at de skal møde på skolen kl. 8.10 på en lørdag midt i julefrokostsæsonen. For deltagelse er nemlig obligatorisk, men til gengæld har ungerne fri på mandag. Øøhm….

Forleden udtrykte jeg min forbavselse over dette til en mor fra min søns klasse, og hun kiggede på mig, som om jeg var faldet ned fra månen og sagde, at det havde hun da slet ikke tænkt over, at det var noget mærkeligt i.

Og jeg stod tilbage med følelsen af at være den type forælder, der ikke vil bakke op om skolen.

Et indtryk, jeg vist allerede har efterladt mig efter hele fødselsdagsdébaclen.

Det er nu ikke tilfældet, vil jeg lige skynde mig at sige. Jeg vil mægtig gerne bakke op om skolen. Bare helst ikke lørdag morgen kl. 8.10.

Men jeg kan jo også bare vælge at lade den ligge, for jeg skal nemlig slet ikke med.

Jeg sender i stedet barnefaderen og ungerne, for jeg skal ud med ex-kollegerne fra artikelfabrikken i aften, og hvis man allerede har gjort sig lidt uheldigt bemærket, er det dumt at møde fuld op til juleklip. Så jeg ofrer mig og bliver hjemme i sengen. Så large er jeg nemlig!

pebernøddekugler RAW

Pebernøddekugler til julehyggen

Udskriv Pin
50 stk
|
15 min

Ingredienser

 • 250 g mandler
 • 500 g bløde dadler (udstenede)
 • 2 poser pebernøddekrydderi
 • 5 spsk kokosolie
 • Evt. en smule vand

Sådan gør du

 • Mal mandlerne til mel i foodprocessoren. og tilsæt de udstenede dadler, krydderi og smeltet kokosolie og kør, indtil du har en god, fedtet dej.
 • Lad dejen hvile nogle timer i køleskab, inden du forsøger at trille dem.
 • Sæt kuglerne tilbage i køleskab indtil de skal spises.

Vi medbringer pebernøddekugler, mor!

Men det er jo sammenskudsbaseret, og drengebarnet kom hjem og proklamerede, at han altså gerne ville have julekugler med. Med julekugler mente han brunkagekuglerne, men da jeg ikke havde mere brunkagekrydderi, blev vi enige om, at peberkagerkugler også kunne gå.

Jeg har justeret lidt i opskriften i forhold til sidste år, men de er svært gode!

De er også fyldt med dadler, så særligt sukkersensitive skal nok gå forbi denne eller i hvert fald ændre på forholdet mellem dadler og nødder.

Tip til pebernøddekugler

Og her kommer lige et tip:

En læser tippede nemlig om, at hun havde leget lidt med opskriften.

Hun havde trillet  dem til kugler, presset dem lidt flade og bagt dem i ca. 10 minutter ved 180 grader for en mere pebernøddeagtig oplevelse. Se, det skal jeg prøve næste gang!

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

34 kommentarer til “Pebernøddekugler til julehyggen”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane. Det virker som om at pebernøddekrydderiet fra Urtekram er udgået. Hvis man selv putter andre krydderier, hvor meget skal der i ? Evt. Hvilket forhold på de forskellige krydderier. Vi så gerne prøve dem.

  Svar
  • Ja det er vist rigtigt. Det var et også sidste år. Jeg fandt nogle fra et andet mærke og blandede også selv. Hvis jeg får målt min egen blanding op, skal jeg nok lægge opskriften på bloggen :)

   Svar
 2. Det er også underligt med den lørdag, og så fri mandag? Må give masser af besvær til de forældre, der har børn, der skal passes. Anyway, jeg ville have elsket at have været i samme “forældreklasse” med dig- og alt det skønne mad og andet, du møder op med :) Nu er mine drenge voksne- og vi skal lave konfekt til jul (noget vi aldrig har gjort) og jeg skal bruge dine opskrifter :)

  Svar
 3. Hejsa
  Jeg synes ikke at kunne finde opskriften på dine kokos-muffins, for når jeg trykker på billedet kommer jeg ind på Urtekrams side, og da jeg ikke ved hvad den oprindelige opskrift hedder så…
  Gider du evt. skrive den her?

  Mvh
  Sabine

  Svar
  • Det var ikke opskriften, der fejlede, det var min justering af den ;-) Jeg reducerede sukkeret til 1/4 og det kunne den ikke bære.

   Til gengæld var kombinationen med appelsinen ganske guddommelig :-)

   Svar
 4. Jeg har lige lavet dem. Wow.

  Men ak…. to af mine fire, ellers ret skønne, børn synes jo ikke det er hverken sjovt, godt eller i orden, at jeg finder på at servere ‘sådan noget’…

  Jeg har i denne uge talt sammen, hvad de er blevet budt i denne uge i deres respektive institutioner. Hver dag(!) har der været pebernødder, brunkager, saftevand, risengrød med tonsvis af kanelsukker (og blandingsprodukt istedet for smør), æbleskiver med sukker og sylt, lagkage, chokoladeboller, varm chokolade og bolsjer. Ja tak!

  Jeg synes jeg er oppe imod en hård modstander, for så vidt angår prægning af små smagsløg. Jeg er ret kontrær og temmelig stædig, så herhjemme er der ikke mange kompromiser ift sundhed i kosten, men jeg ville jo så gerne glæde dem med ægte mad og ditto -glæde.

  Øv bøv hvor gad jeg godt en ensrettet kostpolitik i kommunen (og at den såkaldte politik også eksisterer i praksis)

  Svar
  • For pokker, sikke en madpolitik! Det er sikkert det samme i vores. Jeg har bare glemt at kigge efter.

   Det er svært når de sunde godter skal i direkte konkurrence med de originale, for de originale giver jo et sukkerbuzz og den følelse kan ungerne da godt huske. Selvfølgelig kan de det.

   Er de store nok til at I kan tale om det? Jeg synes, at vi efterhånden har haft nogle gode snakke om, hvorfor vi laver anderledes godter ,og hvorfor det ikke er smart at spise den anden slags for ofte… :-/

   Svar
 5. Har faktisk engang taget min kaffemølle i brug til andet end kaffebønner, så måske jeg kunne prøve den også. Om kuglerne får en smule kaffesmag, gør måske ikke så meget. Det er måske mere kaffemøllens bruger (= kæresten), som ikke bliver så tilfreds, hvis kaffen smager af mandler … :-).

  Svar
 6. …en hel anden ting er at det der skal medbringes (ser iøvrigt rigtig lækkert ud) jo så for de flestes vedkommende skal fabrikeres efter arbejdstid fredag (også hvis børnene selv skal deltage i det)….hvis man havde rykket det til lørdag eftermiddag kunne man have hygget sig med det forinden……

  Svar
 7. Det var da et lidt aparte valg mht. den omlagte undervisning – julefrokost dagen før eller ej (som mange forældre nu nok løber ind i da denne fredag og den næste vist er de store julefrokost-fredage) Hvorom alting er er lørdag/søndag ofte den dag man kan nusse rundt i nattøj, spise sen morgenmad etc. En anden ting er at de fleste forældre vel skal arbejde mandag – så de bliver passet ude alligevel på den såkaldt komepenserende fridag…..

  Svar
  • Ja præcist! Fritteren har åbent til dem mandag, så de skal passes der hele dagen. Måske er det fordi lærerne skal holde julefrokost lørdag og skal bruge to dage til at komme sig. Hvis det er årsagen, synes jeg, det er rimeligt ;-)

   Svar
   • Det er da så mange voksne der skal involveres i de projekt. For Fritidshjemmets personale skal jo også bruge ekstra ressousser på at passe alle de børn på et tidspunkt hvor de normalt har lukket….hhhmmmm…

    Svar
 8. Årrhhh pebernøddekugler! DEM skal jeg da også prøve!! Lavede dine brunkagekugler i går, og de faldt i MEGET god jord i det lille hjem. Så tak for dén lækre opskrift (blandt mange, din blog har virkelig gjort sit indtog her hos os :-)
  Men men, har et enkelt spørgsmål: Skal mandlerne smuttes?
  Jeg smuttede dem til brunkagekuglerne i går, men tænkte bagefter om det overhovedet var meningen. Hvis ikke, springer jeg jo hellere end gerne den proces over næste gang :-)
  Mange hilsner
  Anja

  Svar
 9. Hej Jane,
  Her er der også indkøbt pebernøddekrydderi fra Urtekram til netop det formål. Uhm… jeg glæder mig til at afprøve dem, selv om det er mere bøvlet med de rå daddelkugler, når jeg endnu ikke ejer en Magimix…
  God fredag.
  KH
  – frk. sveske

  Svar
 10. De ser svært lækre ud de der kokos-ting :o)
  Kan man altid skifte rørsukker ud med kokossukker (i lige mål)?
  Og så lige et helt andet spørgsmål, som jeg også har stillet et andet sted her: Hvad er forskellen på en blender og en Magimix?
  Rigtig god weekend.
  Anne

  Svar
 11. 8.10? Og så fri mandga? Ja ja, man skal jo heller ikke noget om mandagen sådan normalvis … Meget mystisk! Kl. 9 kunne jeg måske acceptere, men ikke et sekund før.

  Må få købt mig et eller andet til at røre de kugler sammen. Bruger du blender eller foodprocessor? Jeg har kun en stavblender. Kan huske, at jeg fik en til at brænde sammen for år tilbage, da jeg skulle lave en eller andne form for daddelkugle. Men de ser så gode ud, at jeg godt kunne finde på at “ofre” en stavblender på det, hvis den ikke kan klare mosten.

  Mette

  Svar
  • Her har jeg brugt foodprocessor, men i gamle dage – du ved, da jeg var ung og ikke så veludstyret på køkkenmaskinefronten – lavede jeg dem med minihakkeren og stavblenderen. Jeg tror stavblenderen går død på at male nødder, men min stavblender er også 10 år gammel, så de nyere modeller har måske flere kræfter :-)

   Svar
 12. Øj, dem skal jeg lave imorgen!! Vi skal nemlig fejre sønnikes fødselsdag på den lidt sundere julemåde. lækkert!
  Mht julemarkedet på skolen, er jeg imponeret over starttidspunktet!! Som lærer har jeg i mange år været med til at holde julemarked den første lørdag i december, men da først fra kl 12-16! (Efterfulgt af julefrokost for personalet og med kompenserende fridag den første arbejdsdag efter nytår – se DET giver mening!)
  Pyha. Godt du har ofret dig i den gode sag og taget senge-tjansen. Nogen skal jo! ;-) God aften i aften til gengæld!

  Svar
  • Jamen, præcis, Teresa! Jeg tvivler nu også på, at lærerne jubler over den idé! Og en ekstra fridag efter nytår lyder da som en genial erstatning!

   Well, det er faktisk tit sådan, at når man så møder op, så opdager man, at alle de andre sgu da heller ikke har lyst til at være der og så ender det med at blive hyggeligt alligevel. Og hvis jeg ikke skulle ud i aften, havde jeg også taget med. :-)

   Svar