I arbejdet med bogen er det blevet tydeligt, at jeg nok er nødt til at skrive en 4-5 bøger, hvis jeg skal få sagt alt det, jeg gerne vil. Mand, hvor er det svært at begrænse sig, når hjertet er ved at boble over af begejstring! Jeg ønsker, at bogen giver en god og nede-på-jorden indføring i LCHF, og i hvorfor det giver mening at spise sådan. Og jeg kommer hele tiden omkring emner, som jeg gerne ville gøre mere ud af, men som jeg af hensyn til bogens længde er nødt til at lade ligge for nu. Jeg overvejer derfor at afslutte bogen med en FAQ (Frequently Asked Questions) om LCHF. En mulighed for lige at berøre nogle af de spørgsmål, som ikke er blevet behandlet særskilt i bogen. Og jeg tænkte, om I ikke havde lyst til at hjælpe mig?
Jeg er med på, at I ikke ved, hvilke emner, jeg har været omkring, og hvilke, der står tilbage, men det ville være en stor hjælp, hvis I ville fortælle mig, hvilke spørgsmål, I kunne tænke jer at få svar på, eller som I har spekuleret på, men ikke har kunne hitte rede i. Ting, som I er i tvivl om nu, eller ting, I kan huske, I var i tvivl om, da I første gang stiftede bekendtskab med LCHF. Det kan både være spørgsmål om, hvorfor mættet fedt pludselig ikke er farligt længere, eller hvordan man kan holde maven i gang uden fibre fra fuldkorn, til om man godt kan spise LCHF, hvis man træner meget. Jeg har kigget på Kostdoktorns fine og meget grundige FAQ. Jeg ønsker mig en lidt mere letfordøjelig FAQ. Og da det jo er pænt lang tid siden, jeg lagde kosten om til LCHF, ligger mange af disse tvivlsspørgsmål mig ret fjernt.
Vil I hjælpe? Det håber jeg meget I vil. Så slå jer endelig løs, enten i kommentarfeltet nedenfor eller på Facebooksiden. Tak fra mig til jer. [Indsæt taknemmelig smiley ]
Hej Jane
Der er få kommentarer, som er inde på noget af det samme, men jeg kunne rigtig godt tænke mig, at du skrev omkring nogle af de udfordringer og derved løsninger der er i forhold til det sociale liv.
Hvad gør du, når du inviteres til middag – forbereder du værterne forinden, tager du selv mad med, spiser du hvad end de serverer, “plukker” du lidt i det eller hvordan griber du det an?
Hvad stiller du op med eventuelle sårede følelser fra kokken, den “besværlighed” man påfører andre mm. når det gælder ens sociale liv.
Og hvad med restaurant besøg?
Dette er for mig, og jeg kunne forestille mig for mange andre, en af de største bekymringer ved at lave en sådan livsstilsændring. Problemet er naturligvis nok størst i starten indtil gode venner har vænnet sig til ændringen og den hensynstagen der hører med – og man i øvrigt selv har lært hvordan man tackler det, men dine tanker omkring det kunne være rigtig gode at få med i bogen!
Held og lykke med den!
Mvh. Rie
Hej Jane,
Temaet omkring det mættede fedt er jeg sikker på, at du har beskæftiget dig meget med. Det er jo nok den sværeste kamel at sluge for mange. Jeg er pt. i gang med at læse Cordains ‘Stenalderkost’, og her bliver det virkelig understreget, at mættet fedt IKKE er godt, og at der ER sundhedsmæssig forskel på typer af fedt. Ligesom LCHF-fortalere refererer til div. undersøgelser, ligeledes refererer stenalderkost-fortalere til dokumenterede undersøgelser, der siger det stik modsatte. Hvilke undersøgelser skal man stole på? Hvilke undersøgelser er ‘de rigtige’?? Jeg er grundforvirret på et højere plan. Dvs., at jeg hele tiden bliver klogere, jo mere jeg læser, men jeg bliver også mere forvirret, for begge retninger har tilsyneladende pålidelige undersøgelser at bygge deres påstande på!! Gisp!
Helt rigtigt, Stine! Den er helt central. Bid dog lige mærke i at Loren Cordains bog er fra 2002 og at han siden har ændret mening med det mættede fedt. Det synes jeg er værd lige at få med 😉
Ja, det er helt rigtigt. Jeg havde håbet, at fordi den var genoptrykt i 2011, er der var tilføjet nogle ændringer, men det var der så ikke. Ikke i forhold til mættet fedt i hvert fald. Stadigvæk tænker jeg, at det altid vil være forvirrende, fordi fortalere for det ene har deres dokumentation, og fortalere for det andet har deres. Lene Hansson, som er fortaler for, at man udelukkende spiser frugt fra 8 til 12, og ikke må blande visse fødevarergrupper, har vel også hendes dokumentation i orden. Eller i hvert fald noget, der kan understøtte lige netop dét. Og det er jo her, der virkelig stilles krav til den enkelte. Hvis man bare vidste, hvad man skulle gøre, så var man da nået så langt. Så kunne man bare gøre det. Men i stedet vakler jeg mellem to stole: LCHF og stenalderkost. Jeg håber, du med din bog kan gøre mig lidt klogere 😉
Jeg er meget enig med dig, og jeg kan selv blive i tvivl. Men der er en ting, som alverdens studier og forskningsresultater ikke kan rokke mig i, og det er, hvordan jeg har det i dag over for hvordan jeg havde det, da jeg spiste fedtfattigt. Og i sidste ende er det vel det eneste, der virkelig gælder… 🙂
Hej Stine
LG tager fejl og jeg synes det er så ærgeligt at de danske palæo folk ikke har fået det med…
Jeg kan sige med min arkæologiske baggrund at folk spiste fedtet på dyrene det viser både knogler og moderne studier er folk der lever a la stenalder- alle steder er det fedeste kød det mest eftetragtede
Hvis du er god til engelsk er det her den bedste gennemgang hvorfor LC tager fejl;
http://www.gnolls.org/715/when-the-conclusions-dont-match-the-data-even-loren-cordain-whiffs-it-sometimes-because-saturated-fat-is-most-definitely-paleo/
I det hele taget er gnolls god at læse hvis man vil sætte sig ind i hvad der virkelig er palæo 😉
Hej jane.
jeg er meget i vildrede om fedt mængden. Og mængder i det heletaget. Jeg vil nemlig gerne tabe mig. Så det er mit srgsmål. Hilsner Didde
Super med en LCHF-bog.
Jeg savner lidt mere information om mælkeprodukter. Smør og fløde er fint, hvad med cultura og letmælk? hvor går grænsen for mindre fede mælkeprodukter? og hvorfor.
ps. jeg har nu spist LCHF i 3 måneder med madbanditten som min primære informationskilde og jeg er vild med det og har tabt 4 kg. TAK
Mvh. Pia
LCHF uden mælkeprodukter/laktose. Synes at det indebærer mange begrænsninger i forhold til de mange toplækre opskrifter der findes i blogland. Både mht. ombytning af ingredienser og mht til at få nok fedtstoffer. Er betænkelig ved at have olie som primær fedtkilde.
Tak for en fantastisk blog. Glæder mig til at købe din bog!
Hej!
Tak for en dejlig blog med meget inspiration! Jeg har været rundt i low carb blogland og stillet mit nedenstående spørgsmål, men da jeg så du lavede en Q&A, så kunne jeg ikke nære mig for også at høre din mening.
Jeg har et dilemma som sikkert er klassisk; mine omgivelser vs. sukker og glutenfri livsstil. Og det er meget bevidst jeg skriver “vs.”. da jeg ofte oplever det som en kamp.
Jeg har nu siden slutningen af sommeren levet fortrinsvist gluten og sukkerfrit. Min krop har aldrig haft det bedre, min hud, fordøjelse og energi er i balance. Det er sket et par gange at jeg har spist et stykke kage ude, med det resultat at jeg har haft mavekramper og været oppustet flere timer efter. Det er som oftest et problem når jeg er ude, hvordan bryder man den inkarnerede norm at hygge = sukker? Jeg er pt nyopereret og ALLE er kommet med chokolade og blomster til mig. Hmm.
Nu nærmer julen sig jo, og d. 24 har jeg intet imod at smage på julekagerne (hvis jeg får lyst), men mit problem er de 23 andre dage i december måned! Min kære gamle mormor er allerede i fuld gang med at bage og hvordan søren afviser man kagefadet uden at såre hendes følelser helt ind i hjertet? For hende er mad (ofte sukker/gluten) = kærlighed. Jeg har flere gange selv bagt lækre sukkerfri kager/knækbrød eller konfekt (ofte inspireret herfra), men hver gang de kommer eller jeg besøger dem, så anses mit bagværk blot som supplement, da hendes jo er “det rigtige” og der forventes at alle tager af begge fade.
Derfor er mit spørgsmål til dig; min krop har intet problem med at mærke efter og sige nej hvis jeg ikke har lyst, men hvordan får jeg min omgangskreds til at droppe lighedstegnene mellem sukker/gluten og hygge/kærlighed???
Kære Anna,
Jeg har ikke et svar på dette. Jeg tror ikke, du kan få din omgangskreds til at droppe koblingen med sukker og hygge/kærlighed, for den findes allevegne. Jeg tror bare, du må må acceptere at det er sådan, det er. Hvis du forklarer det med, at du får det rigtig skidt, når du spiser sukker/gluten, tror jeg, folk tager pænere imod det. Personligt synes jeg dog ikke, du behøver forklare noget som helst. Et høfligt nej tak bør være tilstrækkeligt.
Pøj pøj med det. Jeg ved godt, det er svært. Kh. Jane
Jeg vil klart støtte op om spørgsmålet om overgangen mellem forbrænding af kulhydrater og fedt, og hvad der så sker, hvis man vælger at spise brød eller ris eller andet en dag, om man så er tilbage ved start.
Jeg har også spørgsmål om vigtigheden af kvaliteten af fedt og kød. Hvilken, om nogen, betydning har det for LCHF diætens sundhed, og måske også for vægttab.
Jeg glæder mig meget til at læse bogen!
Hej Lotte!
Vi havde også problemer med vores dengang 4-5 årige datter. Hun klagede dagligt over ondt i maven men trivedes i børnehaven og hjemme i øvrigt.. Hun blev testet for gluten og mælkeallergi – begge negative. Hun har nu i øvrigt aldrig fået mælk at drikke, men har fået smør og ost, is osv. Vi henvendte os til en alternativ behandler vi kender, som satte hende på en sukker, gluten og mælkefri diæt i 3 mdr. Hun fik også et par behandlinger med zoneterapi og healing (syret oplevelse i øvrigt!!)
Kan ikke sige hvad der hjalp, kun at “noget” hjalp. Hun har ikke haft problemer siden, heller ikke selvom hun spiser alt nu:-)
(Undskyld Jane, det var et indlæg uden for kategori 🙂 )
Trine
Hej Jane
Læser din blog dagligt, men har dog ikke skrevet før. Men her kommer mit første indlæg….
-vitaminer, er der nogle specielle du vil anbefale?
-småt spisende børn, nogle fif til dem, de får ikke ren LCHF men jeg forsøger at få mere og mere ind i vores hverdag. men min store på 3 år er og har altid været småtspisende, hvad gør man med dem?
– hvad gør man når man er inviteret ud?
– styrketræning, løb mv dagligt er der særlige forholdsregler?
VH. Louise
Tusind tak for alle jeres gode spørgsmål, både her og på Facebook. Nogle af dem er behandlet i bogen, mens der er masser af andre, som jeg helt havde overset. Kæmpehjælp, tusind tak!
Måske lidt uden for kontekst, men anyway…. du kan jo tage det med, hvis det har relevans Jeg har en lille 4-årig, der tit klager over ondt i maven – øv! Er der noget om lchf og børn? Der er ikke nogen i vores familie lever efter lchf, men jeg kan ikke sige mig fri for at blive inspireret og jo især hvis det kan hjælpe den lille. Mvh Lotte
PS: vi er i gang med div undersøgelser hos læge (men det skader jo ikke at spørge:-)
Det er dødsvært at sige, Lotte. Det er klart at hvis problemet er gluten, så vil han jo få det bedre på LCHF. Jeg synes altid man skal forsøge lidt med kosten – dvs udelukke de store syndere som mælk og gluten i en periode og se om det giver bedring. Det skader i hvert fald ikke at gøre forsøget.
Jeg synes ihvertfald det er en rigtig god idé at forklare grundigt, hvordan tingene hænger sammen med det mættede fedt. For du vil uden tvivl få kritikeres skarpe tunger at føle, når dét (følsomme) emne bliver berørt.
Glæder mig så meget til din bog, Jane, og synes det er både vigtigt og banebrydende, at den bliver skrevet. Især for lille DK, og de ting der rykker sig på mad/sundhedsfronten lige nu. 🙂
Jeg er så enig, Sheila. Det er så stort! 🙂
Hejsa.
Jeg har ikke læst de andres kommentarer. Men jeg kunne rigtig godt tænke mig og vide, om det virkelig kan passe at man kan tabe sig ved at leve efter disse regler? Har svært ved at forstå man kan, og derfor tør jeg ikke rigtig gå helt i gang med denne levestil. Er bange for at tage på i stedet for at tabe mig!
Held og lykke med bogen. Det er så sejt du gør det. Glæder mig til at læse det færdige resultat. Og du skal da helt sikkert skrive flere. Fedt du tør springe ud i det
Mvh. Susan
Min kæreste (som ikke spiser LCHF) spørger mig tit om følgende:
Om jeg ikke er bange for at få fedtlever/forhøjet kolesteroltal/hjerteproblemer med min kost!
Hvordan f….. det kan være jeg ikke vejer 200 kg! (er normalvægtig, just for the record)
Og om det ikke er noget med at man skal have kulhydrater?
Det sjove er jo at han/folk ikke tænker på grøntsager som kulhydratskilde… 🙂
LCHF 😉
Jeg vil gerne ha lidt mere viden om hvilken frugt og grøntsager der er bedst til at holde blodsukkeret i ro og hvilke man skal holde sig fra når man forsøger at spise
🙂
Hej Jane.
Din velformulerede og velargumenterede blog har virkelig fanget mig. Jeg er især interesseret i kolesterolmyten, og føler mig mere og mere overbevist, selvom der stadig hænger lidt tilbage af den meget indbyggede frygt for åreforkalkning, hjertekar-sygdomme osv., som jeg desværre har forbundet med mættet fedt længe. Jeg tror mange er i samme båd mht. de gamle skrøner, så det er ihvertfald er oplagt spørgsmål, som du også selv nævner.
Derudover kunne jeg godt tænke mig at vide, hvad det er, der gør kulhydraterne “dårlige”. Er det slet og ret at de sender blodsukkeret på rutsjetur, og vi derfor får en forvirret sultfornemmelse? Eller er der andre “ting” i specifikke kulhydratkilder, f.eks. korn, som er skadelige for kroppen eller som kroppen bearbejder/optager på en måde, som er ugunstig for os?
Tak for en virkelig inspirerende blog!
Hej Jane
Jeg kunne godt tænke mig at vide hvad man gør hvis man får ondt i maven af meget fede måltider. Er det et spørgsmål om tilvænning og hvordan gør man det bedst muligt? Eller skal man bare acceptere at éns krop ikke er skabt til LCHF?
Kan man overhovedet spise lchf når man hverken tåler æg eller mælk og ikke er begejstret for store bøffer?
Det er muligvis en ret lille målgruppe der er interesseret i svar på dette spørgsmål, men det er det største problem for mig. Jeg kommer nemt til kun at leve af grøntsager, nødder og fisk.
Jeg glæder mig til at læse bogen!
Jeg vil godt høre lidt mere om når man skifter fra kulhydratdorbrænding til fedtforbrænding. Hvor striks skal man være for at det sker fuldstændig, kan man mærke det i kroppen, hvornår forsvinder den lidt tunge fornemmelse man har når man træner? Skal man starte forfra i forhold til træning og tunghed, hvis man ryger i en sukker/hvid brød fælde som kan være svær at komme udenom? Eller vendes kroppen hurtigere til at skifte?
Hvad er ketose? Ser det sommetider beskriver på svenske blogs, er det noget med fedtforbrændingen?
Jane – du er velkommen til at søge inspiration i det her
http://fede-tider.blogspot.dk/2011/12/faldgruber-og-tips-ved-lchf.html
Noget om vegetar og LCHF- skrive endelig til mig hvis du vil ha lidt sparing der 😉
Jeg synes faktisk også at der er en smule for meget lækkerier på divs blogs om LCHF- ikke et anrgeb på dig- men man kan nemt få indtrykket at det er helt OK at spise enorme mængder chokolade, nødder mv- jeg synes jo stadig at det bør være weekend ting 🙂
Bud på hvordan man agerer i en verden forelsket i korn- altså de sociale aspekter- efter 4 år er jeg stadig ikke god til det.
Kh
Meget gerne! Jeg har faktisk allerede en lille liste, hvor der står “Henriette” på 😉
Og fuldstændig enig med dig i det med de søde sager. Og det er forlaget i øvrigt også!
Du er meget velkommen – jeg har jo prøvet det før med Rebbecca Perssons Baby bog 🙂 så jeg hjælper gerne
kh
Hej Jane
Rigtig fin hjemmeside du har lavet, og spændende projekt med bogen.
Jeg har selv spist LCHF i lang tid, og sat mig godt ind i sagerne men der er nogle spørgsmål/kommentarer som ALTID dukker op. Bl.a:
Det er ikke sundt, kroppen kan ikke fungere uden kulhydrater! Så spørgsmålet er derfor, kan kroppen overhovedet fungere uden kulhydrater?
Lidt i forlængelse af ovenstående, nogen folk oplever svag hovedpine/svimmelhed når de reducere kulhydratindtaget.. Det må derfor være usundt?
Et andet generelt spørgsmål er om det kan lade sig gøre at have et socialt liv på LCHF, da samfundet jo i høj grad er struktureret omkring kulhydrater.
Så er der folk som dyrker motion, som måske kan være bekymrede for om de kan præstere uden at indtage kulhydrater?
Nå men det var et par spørgsmål, jeg skriver flere hvis jeg kommer i tanke om nogen.
Rigtig god weekend
Vh. Martin
Hej Jane,
Ja det er sikkert en klassiker, men jeg synes stadig det sværeste det er, når man er ude at spise. Jeg bor i Barcelona, hvor mulighederne er mange, og jeg synes det bedste ved at bo her er alle restauranterne. Vi spiser som regel ude 1-2 gange om ugen, men efter omlægning til lchf finder jeg det meget svært at komme ud, for jeg er “bange” for skjulte ingredienser, der ikke lige er en del af kosten. Så det må blive til to spørgsmål 🙂 :
1. Hvad skal man gå efter, når man spiser ude, hvis man ikke ønsker at være meget besværlig overfor tjenerne? Og hvilke type køkkener ville du gå efter?
2. Hvordan tackler man den dårlige samvittighed som jeg ofte får både mens jeg sidder og spiser maden ude samt dagen efter? (Det er heldigvis ikke noget der tricker, at jeg dagen(e) efter spiser løs af det forkerte, for det gør jeg ikke) Jeg vil så gerne gøre alt perfekt, og jeg er bange for at slippe tøjlerne for meget, for det har jeg nogle gange prøvet, hvor det så går helt galt for mig, og jeg tricker sukker-monsteret i mig.
Held og lykke med bogen – jeg ser frem til at kunne købe den!!! Dit arbejde er meget værdsat! 🙂
Hejsa
Dejligt, at der kommer en bog om LCHF. Jeg har lige præcis pga mange tvivlsspørgsmål (incl. alle dem, du stiller i dit indlæg) undladt at afprøve diæten. Også fordi den fedtforskrækkelse, der i mange år har været fremherskende, stadig sidder dybt i mig.
Jeg spiser meget proteinrigt og kulhydratfattigt, men får ikke så mange fedtstoffer, da jeg er bange for at tage på. Kan jeg i forhold til min nuværende kost tillade mig at indtage flere kalorier dagligt på en LCHF diæt, UDEN at tage på. Hvis ja, hvor meget (ca)?.
Mvh Kathe
Uha der kunne være rigtigt mange:-)
– det udvidede forklaring på hvorfor de her mættede fedtsyre er ok
– forskellen mellem Palæo og LCHF
– hvorfor det ikke er nødvendigt at tælle kalorier
– hvorfor rodfrugter ikke skal spise i alt for store mængder
– hvorfor at LCHF ikke spiser mellemmåltider og hvordan det påvirker eller ikke påvirker blodsukkeret
Kommer sikkert på flere senere…:)
Glæder mig helt vildt til bogen kommer!!!:):):)