Disse blomkålspandekager gør det nemt at få flere grøntsager indenbords.
Når man skal nå de anbefalede “6 om dagen”, og frugt i øvrigt spiller en birolle i ens kost, gælder alle kneb.
Og 600 g grøntsager i form af salat og rå grøntsager fylder altså en del og kan godt være lidt svære at få tygget sig igennem. Så tricket er at finde nogle måder, hvor man får grøntsager indenbords, uden man tænker over det.
Juicing er jo genialt her, men medmindre du har en af de uhørt lækre og desværre meget dyre slowjuicere, er der en del spild forbundet med juicing, samtidig med at du mister en pæn del af de gode grøntsagsfibre i processen. Selvfølgelig kan du bruge din grøntsagspulp til fx grønne kiks, men hvis du er en familie på fire, der hver dag drikker en juice, står du altså hurtigt tilbage med langt mere pulp, end du kan nå at bruge i din madlavning. Hvor gerne du end ville.
Så mit håb er, at der snart er en, der vil forære mig en slowjuicer. Det kunne f.eks. være denne her, men inden det her udvikler sig til en ønskeseddel, vil jeg gå videre til mit egentlige budsskab.
En anden nem måde at få ekstra grøntsager indenbords er ved at lave små grøntsagspandekager. F.eks. var disse hvidkålspandekager et hit (hos de voksne i hvert fald), og i går lavede jeg så denne, fine stak blomkålspandekager.
De blev simpelthen så gode! Og helt uden smag af blomkål. Jeg kan nu godt lide smagen af blomkål, men Bedre Halvdel mener nogle gange, der går lige rigeligt blomkål i madlavningen herhjemme. Aarh men det kan jeg bare slet ikke se, hvor han får fra 😉
Opskriften indeholder affiliatelinks. Læs mere her: Madbandittens reklamepolitik
Blomkålspandekager (8 stk)
- ½ stort blomkålshoved
- 1 gulerod
- 2 æg
- ½ dl solsikkefrø
- 1 dl hasselnødder malet til mel
- 1½ spsk loppefrøskaller (HUSK)
- ½ dl frisk persille
- 60 g revet ost (jeg brugte manchego for en ko-mælkefri version)
- Urtesalt
- 1 tsk tørret timian
- ½ tsk cayennepeber
Sådan
Form dejen til små, tykke pandekager og steg i smør eller kokosolie på panden, til de er fint lysebrune på hver side. De skal vendes lidt forsigtigt for ikke at gå i stykker. De kan også tilberedes i ovnen. Her skal de have ca. 10 min. på hver side ved 200 grader.
Jeg spiste dem til frokost og fik et lækkert og mættende måltid ud af en rest tunsalat, en avokado og en blomkålspandekage med hummus.
Om aftenen skulle den store prøve stå, og blomkålspandekagerne blev serveret for det benhårde dommerpanel bestående af 3 x 6-årig. Ja, der var en ekstra med til spisning i går. Og desværre: Tommelfingeren blev vendt nedad. Jeg tror nu, det mest var, fordi de hellere ville spise sig igennem det bjerg af fiskefrikadeller, jeg havde lavet, så jeg har ikke givet op.
Bedre Halvdel kom sent hjem fra Stockholm og spiste en kold blomkålspandekage med hummus og oliventapenade. Dejlig snack, kaldte han det – hvorefter han udbrød: “Så fik du blomkål i mig alligevel!” Guilty!
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få samtidig min gratis guide til at blive sukkerfri i fire nemme trin.
Rigtig god side med mange superdejlige opskrifter. Har du tænkt på at lave en app?
Tak❤️
Ja, det har jeg tænkt på og det har besluttet ikke at gøre 🙂
jeg prøvede i går at følge din opskrift, dog med en afvigelse. Jeg brugte broccoli i stedet for blomkål og da jeg ikke lige havde solsikkekerne ved hånden brugte jeg en lille smule valnødder i stedet for. De blev ganske gode.
Egentlig var det for at undgå madspild og broccolien sang på sidste vers🙈 men det virker
Enig, de er perfekte til brug af rester. Jeg laver dem tit bare med hvad jeg lige har. Så dejligt at komme af med trætte rester 🙂
Tak for nogle skønne opskrifter og blog i øvrigt.
Jeg ville sådan ønske, at du ved alle opskrifter ville lave en opgørelse over energifordeling. Og også meget gerne set i forhold til, at nogle kerne, nødder etc ikke fordøjes, så derfor ikke tæller med på samme måde.
Kan det ikke lade sig gøre?
Alt kan lade sig gøre 🙂 Jeg har valgt at lade ernæringsberegninger og den slags være en del af mine betalingsprodukter (e-bøger, online forløb, KETO-bogen etc.).
ift. de ufordøjelige kulhydrater/kalorier, er det utroligt svært at tage højde for det i ernæringsberegninger, så her synes jeg, det er bedst at regne med det totale indtag og så blive positivt overrasket.
Hej Jane
Har du et alternativ til HUSK – loppefrøskaller.
Jeg har nedsat stofskifte og skal (åbenbart) undgå loppefrøskallerne 🙂
Mvh Henriette
Hvad skulle være sammenhængen mellem loppefrøskaller og stofskifte? Det har jeg aldrig hørt om før.
Men du kan sagtens bruge fx Pofiber i stedet…
Tak for svar.
Jeg kender ikke sammenhængen, men der står på HUSK:
Tal med din læge, hvis du tager medicin:
– mod for lavt stofskifte (levothyroxin).
Hvor interessant! Jeg køber loppefrøskaller fra Urtekram (nøjagtigt samme indhold – bare ikke af mærket HUSK) og det har jeg aldrig set på dem. Giv gerne lyd, hvis du får et svar ud af din læge!
Er der en grund til at du har brugt HUSK i denne frem for pofiber. Kan læse at de er lidt porøse, mon det kan hjælpe at bruge pofiber i stedet? Spinat og broccolien er bare super lækre!!!! De blev bare lidt for saltet, men det ved jeg jo så til næste gang.
Ja, årsagen er at Pofiber ikke fandtes i DK, dengang jeg lavede denne opskrift! Du kan sagtens bruge Pofiber i stedet 🙂
Hej Jane (-:
Du bruger loppefrøskaller i mange af dine opskrifter, jeg tænkte på, om man kan bytte dem ud med Chia frø? De indeholder jo ligeledes masser af fibre + Omega-3.
Hilsen Amanda.
Mjaah, jeg synes ikke altid chia giver helt det samme som loppefrøskallerne. Måske hvis man kværner dem eller køber chiamel. I denne her opskrift spiller loppefrøskallerne ikke en kæmpe rolle, så her tror jeg, det vil være uden betydning om det er det ene eller det andet.
Omega 3-indholdet fra plantekilder (chia, hørfrø etc.) er desværre meget, meget småt. Det er i en form (ALA), som kroppen har meget svært ved at omdanne til de eftertragtede omega 3-fedtsyrer EPA og DHA. Her er fisk (eller fiskeolie) en langt overlegen kilde 🙂
Hej Jane.
De her er super lækre.
Jeg ved ikke, om andre har skrevet om mælkefri varianter, men her er min:
Jeg har lavet dem her til aften og erstattede osten med æg: Jeg brugte i alt 4 medium størrelse æg til hele portionen, og de blev virkelig gode!
Tak for inspirationen :o)
Superfint at høre. Tak Eva! 🙂
Kan man bruge andre grøntsager end blomkål? Jeg kan ikke helt tåle blomkål 🙂
Hej-
Kan man benytte noget andet i stedet for hasselnødder (jeg er allergisk over for dem)? På forhånd tak! 🙂
Mange hilsener,
Henriette
Du vælger bare frit den nød/kerner, du kan tåle!
Super! Tak for info og hurtigt svar! Har også købt ind til at lave din chia- knækbrød i dag og vi skal afprøve kylling med cremet peanutsauce i aften :-P.
Wow hvor smager de godt, min mand er helt vild med blomkål og vi fik dem med din hummus til ovnstegt kylling – det er bestemt ikke sidste gang jeg prøver disse to ting sammen med kylling.
Det lyder dælme også som et lækkert måltid!
Jeg kunne godt tænke mig og prøve at lave en version af disse grøntsagsbrød/pandekager i en lidt sød version. Hvad ville du komme i, i stedet for de krydderier der er i nu?
Apropos hurtig morgenmad:
Jeg fryser pandekagerne enkeltvis, tager en op af fryseren når jeg står op og lægger den direkte på brødristeren, går i bad og går ud og vender den, tager tøj på og vender den en gang mere hvis jeg vil have den sprød, og vupti man har det dejligste stykke brød til at lægge sammen omkring det, man nu lige har lyst til.
Uhm… forsøgte mig lige med en portion fladbrød med inspiration fra denne opskrift i morges – dog med stokken fra broccoli i stedet for gulerod, 3 æg og 80 gram cheddar. Jeg synes, det gik ganske fornuftigt med at vende dem, hvis de blev bagt rigtig godt på den første side.
Fik med til morgenmad med æg og mayo, og i aften skal der vist sættes en til livs som en burger….. og så har jeg “truet” min bedre halvdel med, at de bli’r serveret som sund pizza i weekenden 😉 Vi skal ha’ arbejdsweekend i huset, så der skal et eller andet nemt/hurtigt/sundt til… det må da absolut være disse 😀
De ser umanerligt lækre ud – kan man mon lave dem, hvis man ikke er den heldige ejer af en foodprocessor? Hvis man nu bare river blomkål og gulerødder fint og så blander resten sammen med det?
KH Astrid – evigt inspireret af din lækre blog, og storforbruger af dine kogebøger 🙂
Ja – det er jeg sikker på, at du kan :o)
Hej Jane,
Jeg har kastet mig over dine opskrifter, fordi jeg har oplevet, at en kost tæt på det jeg kan læse er ketose er ideel for mig.
MEN jeg tåler ikke mælk (ja det gør ikke livet enklere, når man hverken tåler/spiser gluten, mælk, sukker, tomater, svampe, svine-, lamme- eller oksekød…). Jeg har altid vist, at det var et problem, men efter at have været mælkefri i 7-8 måneder, og så have fået forskellige mælkeprodukter hen over julen, så er jeg ikke længere i tvivl.
Har du nogen ideer til, hvordan jeg erstatter mælk/ost i opskrifterne?
Jeg læste ovenfor, at du skriver ’60 g revet ost (jeg brugte manchego for en mælkefri version)’. Hvordan skal jeg forstå det?
Mange tak for interessant og relevant blog.
Majken
Ja så kunne jeg jo lige have læst kommentarer længere oppe 😉
Hej Majken
Jeg har størst problemer med komælk og bruger derfor ind imellem fåremælk i stedet. Når du helt skal undgå alle mejeriprodukter er det lidt svært at sige noget generelt om, hvad du kan sætte i stedet. Nogle gange kan du bytte fløde til kokosmælk mens ost i brød enten kan udelades eller erstattes af et ekstra æg. Det afhænger meget af opskriften… :-/
Nu har jeg ikke lige læst alle kommentarer, men jeg undrer mig meget over du skriver at du bruger manchego for en mælkefri version! Det er jo ikke mælkefri, er det ikke bare ost lavet på fåremælk? Fåremælk er stadig animalsk mælk og der er mælkeprotein i, for en allergiker er det jo stadig et problem og noget der fører reaktion med sig.
Er det en fejl du skriver den er mælkefri? Jeg tænker bare… vi er mælkallergikere herhjemme, og hvis jeg var ny i denne verden, ville jeg måske bruge den ost du anbefaler og så ville det jo medføre sygdom, fordi man måske ikke har været obs på der var en mælkeost i stadig?!
Så jeg håber du har skrevet det som en ren fejl, at osten er mælkefri…….?
Du har helt ret. Den er bare fri for komælk.
Jeg tænker bare det er ret vigtigt du skriver det. Nye ud i den mælkefrie verden er ikke altid opmærksomme på dette. Så det ville næsten være synd hvis nogen gik ud fra at osten var mælkefri !
vi er netop gået igang med alt det her sunde mad, og vil sige at du har bare mange lækre retter her inde især disse pandekager.står og bager dem for anden dag i træk, men har idag glemt osten og ja de er vildt svære at vende .
selv min datter på 10 år elsker dem både varme som kolde…
syntes jeg mangler noget andet tilbehør også, syntes det er lidt svært når man nu helst ikke må bruge rod frugter som vi ellers er så glade for herhjemme…:)
Hej Jane,
Har prøvet dem med success, men brugte bare halvt blomkål og halvt broccoli og droppede helt kernene istedet og bagte dem i ovnen.. De er RET populære med leverståhej eller ost eller som en snack med et spejlæg på, så mange tak 🙂 Dejligt inspirerende at se, hvad du hitter på 🙂
mvh Jytte
Stegte dem til morgen og de var dejligt velsmagende men røv besværlige at vende 🙁
NOK fordi jeg ikke havde nok husk ?- så jeg endte med at lave den næste pande som lidt tykke klatkager 🙂
E og jeg spiste halvdelen- jeg synes de mætter meget-E fik ketchup på – jeg spiste bare tomater til 😉
Jeg har netop spist de sidste to til frokost og er ret vild med dem. Tror jeg laver en ny portion i aften. Jeg synes også, de var lidt svære at vende. Jeg havde en enkelt, der gik i stykker, men den fik jeg limet sammen igen på panden. Måske mere ost også kunne hjælpe på at holde dem sammen…
Det glæder altid mit vegetarhjerte, når jeg ser kødspisere lave den her slags pandekager, bøffer, deller…for det er helt ærligt et sjældent syn. Jeg laver selv rigtig mange variationer af den slags, og det smager altså virkelig godt!!
Nu har jeg prøvet at formulere noget om, hvorfor det gør mig glad, men ordene vil ikke rigtig hænge sammen for mig, så jeg lister bare ud igen 🙂
Det var da bare en hyggelig kommentar. Måske skal du lave et indlæg med sådan et medley over dine varianter? Jeg kan altid bruge mere inspiration til lækrere grøntsagsretter.
Åhh, jeg er bare heller ikk god til det blomkål dér.. Trods alle de fortræffelighedder den har. Men disse ser da godt ud, og skal klart prøves! Jeg har det sådan, at de grøntsager jeg ikke bryder mig om, skal afprøves på flere måder. Man finder som regel en yndlingsopskrift, og så er der nok større chance for at man vedligeholder variation 🙂
Gælder grønsagsjuice med i de 6 om dagen? For som du selv skriver, så bliver stort set alt “tørstof” fjernet fra grønsagen – det eneste, der er tilbage, er vel en blanding vitaminer og mineraler opløst i noget væske med (naturligt) farvestof og smag?
For mig at se er pointen med 6 om dagen at man netop får grønsager/frugt ind alt inkl.
Det er vel lidt af samme grund, at frugtjuice ikke gælder som et stykke frugt – ja, grønsagsjuice er sundere, men det mangler stadig fibrene etc. Eller hvad? Hvad er dine tanker om det?
Mht. kål, så er de grønne kålarter sundere end hvidkål – især grønkål er godt 🙂 Langt bedre end spinat.
Jeg tror faktisk, at frugtjuice tæller med i de 6 om dagen. Men kan kun erstatte én portion. Det synes jeg, jeg har set på en juicekarton. Hvis det er tilfældet, må grøntsagsjuice også tælle.
Men jeg er helt enig med dig. Det optimale ville helt sikkert være, at vi kunne tygge os igennem de 600 g grønt og så supplerer med grønne juices herudover 🙂
De minder meget om dem jeg lavede for noget tid siden. Og jeg synes også de smager skønt! Og så kan de bruges til alt muligt; som burgerboller, minipizzabund, sandwichbrød, osv. Herhjemme er jeg desværre den eneste der er begejstret for dem… Resten af familien ved tilsyneladende ikke hvad der er godt, tsk tsk…
Præcist! De kan jo bruges til alt muligt. Og især kolde er de jo helt faste i det. Og hvad sker der for familierne? Tsk tsk… Vi må kigge ned på dem fra vores piedestal 🙂 LOL
De lyder sgu gode, bedre end dem jeg diskede op med i mandags. Alma kiggede bare på dem og sagde: dem der skal jeg ikke smage, og det er på trods af at de faktisk blev rigtig flotte – hmm det er åbenbart kun spaghetti kødsauce der kan få pigebarnet op og ringe, og heldigvis kan man jo skjule en masse grønsager i sovsen uden de kan se og smage det 🙂
Kødsovs er jo genialt! For store og voksne. Jeg tror ikke, der går en uge uden jeg får kødsovs. Og jep, der kan gemmes en hel masse i sådan en portion 😉
Sikke en god ide- de må også kunne bruges til min madpakke
Ligesom de grønne klatkager jeg spiste forleden 🙂
Ja, de er perfekte i madpakken. Og hvorfor skal du bruge madpakke, om man må spørge? 😉
Dine grønne klatkager må blive næste test. Har vist et par squash, der skal bruges inden turen går til Barcelona.
kursus… heldigvis slut på fredag – derefter blæser vinden… har en job samtale men det er et meget stærkt felt såkryds gerne om en uges tid…
Uh spændende! Jeg krydser… 🙂