Hvad er problemet med agavesirup?

Agavesirup – hvad er egentlig problemt med det? Er det sundt? Mange opfatter agavesirup som et sundt og naturligt sødemiddel, men det synes jeg er en sandhed med modifikationer. Lad os kigge nærmere på det.

Jeg brugte også agavesirup – engang!

Jeg har været flittig bruger af agavesirup og har syntes, at det har fungeret fint i min madlavning. Det søder fint, påvirker ikke mit blodsukker synderligt, og det har ikke samme bitre eftersmag som mange af de andre “naturlige” sødemidler.

Jeg havde godt set flere steder, at agave fik skæld ud for sit høje indhold af fruktose, men kender I ikke det med, at hvis noget fungerer, så orker man ikke rigtig at ændre på det?

Ligesom når sundhedsanbefalingerne fra diverse “sundhedseksperter” også ændrer sig hver uge. Man holder sig bare til det, man har fundet ud af fungerer for en selv, og det synes jeg egentlig også er den rigtigste måde at angribe det på. Ellers kan man jo heller ikke bestille andet end at sætte sig ind i studier her, der og allevegne.

Mærk efter i kroppen og fungerer det for dig, så er det nok ikke skudt helt forbi. Sammen med en generel åbenhed overfor nye idéer og tilgange, er det min tommelfingerregel.

Agavesirup - er det sundt? Hvad er problemet med agavesirup?

Derfor bruger jeg ikke agavesirup længere

Alligevel er der nogle ting, som har gjort, at jeg har luget agaven helt eller delvist ud af min kost. Og det vil jeg gerne dele med jer her. Samtidig vil jeg lige minde om, at jeg ikke er nogen sundhedsekspert eller har nogen ernæringsmæssig baggrund.

Så jeg læner mig derfor op af mere troværdige kilder, og du kan vælge at tage det, du kan bruge, og smide resten væk. Yes?

Agavesirup indeholder primært fruktose

Sagen er, at agavesirup indeholder store mængder fri fruktose. Små mængder fruktose, som man får ved at spise hel frugt, er ikke noget problem, men store mængder fruktose kan være det. Medmindre du brænder den energi af øjeblikkeligt, sendes fruktosen til leveren og ikke ud i blodbanen.

Fructose in high concentrations or frequently ingested in high amounts, is very damaging to the body. First, if it isn’t burned immediately for energy, it goes to the liver, where it is converted to triglycerides, the very same fats in the blood associated with heart disease if chronically at high levels (and also accociated with the small lipoprotein particle size, also not considered good). High amounts of fructose on a constant basis can contribute to Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) which even children are getting now from all the fructose in their diets.

Klippet HERFRA.

Kan I huske den gode Dr. Lustig?

Han havde en glimrende illustration af forskellen på kroppens behandling af glukose og fruktose. Hvor kroppen har brug for glukosen og bruger den i alle kroppens organer, sendes fruktosen direkte i leveren med det resultat, at du lagrer det som fedt på kroppen i stedet. Og hvem er lige interesseret i det?

Tag ti minutter og gense denne vigtige episode af Dr. Lustigs fremragende serie “The Skinny on Obesity”. Det er virkelig 10 minutter, der er givet godt ud.

Agavesirup indeholder 70-90% fruktose

Det, du så skal huske efterfølgende, er, at agavesirup indeholder 70-90 % fruktose, og så kan du begynde at overveje, om det skal være dit foretrukne sødemiddel fremover. Pokkers!

Når det så er sagt, så tror jeg ikke, det er så afgørende, om du bruger det ind imellem, så længe du er opmærksom på mængderne og hyppigheden.

Og at den største kilde til fruktose nu engang stadig er sukker. Sukker består jo af 50% glukose og 50% fruktose.

Se guide til sødemidler her: Guide til sødemidler

Årets julegave-idé❤️

120 lækre, sunde og mættende opskrifter til alle dagens måltider + lidt ekstra lækkert til de særlige lejligheder.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

42 kommentarer til “Hvad er problemet med agavesirup?”

Skriv en kommentar

 1. Jeg har fundet en amerikansk opskrift på paleo gulerods cupcakes hvor de anvender agave sirup. Er der et andet alternativ jeg kan benytte istedet – eller hvor kan jeg købe agave sirup?

  Svar
 2. Vores krop er en slags kemisk fabrik, som er fuldstænig ligeglad hvad vi propper i den. Den forbrænder alt, på den ene eller anden måde. Det er os der skal vide, hvad vi vil have ud af det eller i hvad for en form skal den “komme ud” af vores krop. Vi ved at det er best for vores krop at spise fed, som indeholder hydrogen, jo mere des bedre. Hvorfor? Fordi ved forbrænding af 1 gr hydrogen i 8 gr ilt får vi 34,3 kcl mens når kropen forbrænder 1 gr kul i 2,6 gr ilt, får kun 7,6 kcal. Derfor skal vi spise dyrefedt, som indeholder masse hydrogen for at kunne præstere mere og være sund. Derfor skal vi begrænse antal kulhydratter om dagen og holde sig væk fra fruktose, som går direkte, uden at blive fordøjet, til tyndtarmen og altså direkte i blodbaner. Endnu er det være med meget koncentreret fruktose, som agavesirup eller honning ! Det er faktisk “sundere” at spise almindelig sukker !

  Svar
 3. Bemærk sætningen “High amounts of fructose on a constant basis” – ALLE fødevarer er dødbringende, hvis man får nok af dem. Alt med måde, så er agavesirup tusind gange bedre end sukker, som skaber afhængighed og feder. Jeg har tabt 10 kilo på 4 måneder og bruger ahornsirup og agavesirup i stedet for sukker – og jeg har det bedre end nogensinde før :)

  Svar
  • Jeg er helt enig med dig i det med mængderne, men jeg er uenig med dig i, at det er bedre end sukker. Men altså hver sin gift eller noget. Og tillykke med dit flotte vægttab!

   Svar