Jeg spiser altid æg til morgenmad. Kogte æg, spejlede æg, salte omeletter, søde omeletter, æggepandekager, etc. Men altid æg. Og det er jo glimrende, for æg er sundt og en såkaldt komplet fødevare, hvilket vil sige, at det indeholder alle essentielle aminosyrer, som mennesket har brug for. Og medmindre du i forvejen har problemer med dit kolesteroltal, kan du roligt se bort fra den skræmmekampagne, som de gode æg var offer for for efterhånden mange år siden.
Men… Det er ikke nødvendigvis smart at spise det samme dag ind og dag ud. Jo oftere vi spiser en madvare, jo mere sandsynligt er det, at vi udvikler en intolerance overfor det. Jeg skal slet ikke begynde at underholde jer med, hvor meget brød, jeg spiste, før jeg fandt ud af, at jeg ikke kunne tåle gluten. Men altså æg til morgenmad 7 dage om ugen er måske ikke så smart. I hvert fald ville en variation være hjertelig velkommen.
Mange LCHF’ere spiser græsk yoghurt 10% rørt op med lidt fløde og med hakkede nødder og bær på toppen. Det lyder yppert i mine ører, og jeg ville elske den type morgenmad, men jeg trives desværre ikke med det. Dels synes jeg ikke, det mætter mig tilstrækkeligt, dels får jeg ondt i maven af yoghurten. Men hvad pokker spiser man så til morgenmad, hvis man gerne vil undgå æg, mælkeprodukter og korn og stadig gerne vil spise en morgenmad rig på protein og fedt?
Det eneste, jeg kan komme på er rester fra aftensmaden. Min morgenmad i dag så f.eks. således ud:
Rester af kylling med skind, baconbits, en halv avokado og en smule kirsebær. Selvom portionen volumenmæssigt er mindre end min vanlige morgenmad, er jeg mæt og tilfreds. Jeg fik naturligvis også min vanlige morgensjus af Vita Biosa og fiskeolie. Luuurvely 🙂
Jeg er så “heldig”, at jeg sagtens kan spise kød til morgenmad, men mange beretter om kvalme og madlede ved tanken. Jeg spiser det uden problemer, men jeg nyder ikke den morgenmad på samme måde, som jeg nyder mine æggebaserede morgenmåltider. Og jeg synes jo egentlig, at man som udgangspunkt skal nyde sin mad.
Men hvad har jeg af andre alternativer? Smoothies kan jeg trives på i perioder, men hvis man gerne vil undgå æg og samtidig synes, at proteinpulver ikke nødvendigvis bør være en del af en menneskediæt, hvordan bliver man så mæt? I må hjælpe mig her. Hvad spiser I til morgenmad? Og er i gode til at variere det, eller ender I som jeg med at spise mere eller mindre de samme råvarer hver dag?
Tak for fantastisk blog. Jeg kan også virkelig mærke at en god LCHF morgenmad gør en forskel for mig. Har lige været på ferie i 3 uger og her var det dejlig nemt at lave sig en æggetoast fra morgenbuffeten med lidt grønt til. Sikke en forskel! Vi går virkelig med tanker om at gå all in snart, men her er det også brødet det kniber med at sige farvel til. Men hold da op med æg der skal bruges. En bakke om dagen hvis vi er en familie på 3,5? Har i en god æggepusher? Vi har kun fakta. Mon man kan have høns i et rækkehus i byen?
Hej Jane
Jeg har spist LCHF i et halvt år og får nu enorme mavesmerter når jeg spiser æg som blødkogte æg, æg i pandekager, vafler, omelet osv pånær hvis de er hårdkogte eller bagt i ovnen. Har du nogen idéer til hvad det kan være og hvad jeg kan gøre? Tør knap nok at nærme mig æg nu og det er jeg så ked af for det mætter og smager virkelig godt 🙁
Vi spiser tit kød og grøntsager om morgenen, altså aftensmad. Det fungerer fint. Jeg har også en virkelig sart mave og kan også godt få ondt i maven af æg. Æg (især hviden) kan være hård kost for maven.
Hej Jane. Tak for en super inspirerede bog med lækre billeder, der inspirerer til at prøve nye opskrifter! 🙂 Jeg er på 4. dagen og det hele er meget spændende. Vil lige høre dig ad, om du i mellem tiden er kommet på andre ideer til striks morgenmad, som alternativ til æg? Jeg kan sagtens spise græsk yoghurt, men forsøger at holde mig til linjen i de første uger, som du anbefaler i din bog :o)
Hvis morgenmaden består af græsk yoghurt 10% med sukrin – vil det så kunne lade sig gøre at komme i ketose? (Selvfølgelig forudsat at resten af dagen spises striks lchf-:)
Det ved jeg ikke, men jeg tror det ikke. Den morgenmad vil jo give dig min 10 g kulhydrat (+ det du putter ovenpå yoghurten) så det tror jeg vil forskyde balancen.
Quinoa grød…..
Jeg lavede en ret sær men slet ikke så tosset chia budding i går.
Har spist 1/3 af den til morgenmad og den holdt mig ret mæt.
Brugte 5 dl ret fed hjemmelavet mandelmælk
satte 6 dadler i blød sammen med 1 dl chiafrø.
Efter lidt tid blendede jeg hele molevitten med en stor skefuld kakao.
hældte det let gelerede i et glas og stillede det koldt.
Det er ret så sært med smager ikke så dumt
Jeg tro godt man kunne undlade dadlerne og bruge sødemiddel i stedenfor.
Min blender er ikke så effektiv som min venindes( hvor jeg fik det med sødmælk og banan) så jeg har stadigvæk lidt geleagtige chiia frø.
Det lyder spændende, Henriette! Jeg har netop lavet mandel-kokosmælk, så det vil jeg da prøve som en eftermiddagssnack før yoga senere i dag. Tak for super tip!
Citronfromage! Tak for tippet!! 🙂
Jeg lærte mig at spise aftensmadsrester og lave grøntsagssmoothies. Og så blev det kun til æg 2-3 gange om ugen. Nu spiser jeg meget anderledes (low fat vegan), men havde helt sikkert brugt for de 2 år på denne kost for at lære at holde blodsukkeret stabilt.
Hvad med en gang havregrød!? -Nå nej, vi spiser jo ikke havre… Men så er det jo smart, at det kan laves af (trommehvirvel…) kokos!!! Se blot her: http://www.foodiefiasco.com/?p=1723 og her en variant med blåbær; http://www.foodiefiasco.com/?p=2442 Jeg har ikke selv prøvet det, men er netop faldet over opskrifterne og ville skynde mig at dele den med jer. Hvor meget det mætter tør jeg ikke spå om, men jeg tænker, at en ekstra spsk kokosolie vil hjælpe på det. Jeg ved i hvert fald hvad jeg skal have i weekenden. 🙂
Anita
Havregrød af kokos? Meget spændende! Jeg har aldrig kunne fordrage havregrød, så jeg er stensikker på at jeg bedre vil kunne lide kokosversionen. Meld lige tilbage, når du har prøvet det af, ikke? 😉
But of course! 🙂
Mums siger jeg bare, mums. Jeg tilsatte en god klat kokosolie og fik noget der mindede om kokosgrødsdessert til morgenmad. Mætheden var faktisk overraskende god. Jeg lavede den plaine version, da jeg ikke spiser frugt.
Meget spændende! Tak for tilbagemelding, Anita 🙂
Hej Jane.
Jeg kom lige forbi din blog igår aftes og jeg er allerede betaget.
Jeg er ligesom dig laktose-intolerant og alt brød holder jeg mig langt væk fra (undtagen hjemmelavet paleo-brød, lavet på æg, nødder, husk, hørfrø mm.)
Jeg er stor fan af yoghurt og jeg elsker det! Men det går jo ikke. Komælk tror jeg ikke på er godt for menneskekroppen og soya-hormoner heller ej. Rismælk derimod bruger jeg i kaffe – jeg ville dog ønske at vi i dk havde importeret risyoghurt for længe siden.
Jeg er heller ikke fan af de forskellige proteinpulvere, da de jo er sødet med forskellige usunde sødmidler. Jeg har prøvet ærteprotein i mine smoothies om morgenen (kun bestående af frosne bær og vand + wheatgrass powder), men det holder mig ikke mæt særlig længe.
Men nu har jeg læst og hørt så meget positivt om SunWarrior, og tænkte jeg ville prøve det. Har du hørt om det?
Mvh Charlotte
Hej Charlotte
Tak for din fine kommentar 🙂
Ærteprotein er faktisk min favorit. Jeg har en kæmpe pose SunWarrior med vaniljesmag (til en værdi af 450 kr eller lign – suk!), og jeg bruger den ikke. Jeg havde også læst alle de gode ting, den gjorde for konsistensen og smagen, men min oplevelse er, at konsistensen bliver grynet og at smagen er gennemtrængende. Det er muligvis de dummeste 450, jeg har givet ud. Men mange er glade for den, så måske det bare er mig. Generelt er jeg heller ikke fan af proteinpulvre, men det ville jo være en nem måde at undgå de mange æg… :-/
Smoothies holder mig generelt heller ikke mæt som æg/kød gør. Så for mig går det kun med smoothies ind imellem. Har du prøvet at lave yoghurt selv på kokosmælk? Det kunne jeg godt tænke mig at eksperimentere lidt mere med.
Har du prøvet at lave smoothies uden så meget frugt og fx med kokosmælk/mandelmælk? Det trives jeg rigtig godt på i stedet for æg/kød om morgenen. Æg skulle være meget allergene, så god idé du passer på 🙂
Nåmen, af smoothies kan jeg finde på at blande bl.a. banan/avocado, frisk spinat/bær, ananas/avocado osv. Med lidt krydderier som kanel, vanilie og citronskal æælsker jeg simpelthen mine smoothies. De kan desuden laves lidt tykke og spises som “yoghurt” med diverse nøddedrys. Jeg tilsætter så også Sunwarrior raw risprotein-pulveret for at få både protein/kulhydrat/fedt, men det kan man jo undlade hvis det er for kunstigt 🙂
Tak for input, Marianne, jeg elsker også i perioder smoothies til morgenmad. Det føles så… rent at starte dagen med sådan en vitaminbombe. Særligt her om sommeren, kan jeg godt trives på det. Måske ikke hver dag men det kunne være en idé at spise smoothies en gang eller to om ugen.
Min favorit er hidtil denne med sommerbær og frisk mynte: https://www.madbanditten.dk/2011/07/11/smoothie-med-sommerbaer-og-frisk-mynte/
Men jeg skal helt sikkert have eksperimenteret med at bruge avokado og mere grønt. 🙂
Jeg tog mig selv i at have spist spejlæg med ost og en håndfuld cherrytomater mandag-fredag sidste uge. Nujjj det var blevet kedeligt.
Nå – men i dag fik jeg skyr med blåbær, hindbær og valnødder. En lille salat med avocado og rejer. I aften vil jeg bage de skønne kasosplatter og spise til morgenmad i morgen, måske med lidt bær til. Efter det finder jeg det gode kernebrød i fryseren og indtager med et godt lag ost og forskelligt grønt til.
Af alle slags morgenmad jeg spiser oplever jeg at det er æggene og rester fra gårsdagens aftensmad der holder mig mæt længst – så jeg tror det er derfor jeg bliver ved med at vende tilbage til det… Men mon ikke du skulle finde juiceren frem og lave dig en skøn morgenjuice i morgen 🙂
Tak Margrethe, for det fine input. Spejlæg med ost har jeg også spist i uger uden ende. Det smager jo så sygt godt!
Skyr ville jeg også spise, hvis min mave ville tolerere det. Skyr blandet med græsk yoghurt, sukrin/agavesirup og saft og skal fra en økocitron smager præcist som citronfromage. Men det var vist et sidespring 😉
Jeg har sammme oplevelse som dig omkring mætheden… :-/
Jeg skifter jo mellem æg og ymer/skyr/fløde morgenmad…
Men det sker at jeg ikke gider nogen af delene.
Røget laks synes jeg smager virkelig godt til morgenmad.
Gerne med avocado/salatruller. eller rejer
Når det bliver koldt -så spiser vi nogen gange suppe til morgenmad- det lyder sært med faktisk er det ikke så tosset når det er koldt og mærkt at opvarme en eller anden form for tyk suppe med mange grøntsager til morgenmad
eller kødsovs 🙂 som vi kan spise mange gange uden problemer. Koldt fjerkræ er også godt med mayo,
Alle mulige pølser og skinker evt på kernbrød.
Kokos-kefir er ret anvendeligt i smothies – men det kræver du selv går igang 🙂
jeg er ikke så bekymret for at få for mange æg men selvfølgelig er variation godt….
Åh du er også heldig at du kan tåle skyr. Og suppe lyder da egentlig meget lækkert som vintermorgenmad. Det vil jeg da huske på, når vi kommer dertil 🙂
Og forresten tak for en fantastisk inspirerende blog!!!
Spiser selv ud fra paleo, og finder SÅ meget inspiration her hos dig:)
Jeg er også røget på “yoghurtvognen”, forstået således at jeg blander en avocado med bær – yndlingsyoghurten er lige i tiden med blåbær:)
Det lyder sørme lækkert, Maj. Tak for tippet. Og tak for de pæne ord om bloggen 🙂
Uhm… Morgenmad 🙂 Tænk sig, for et halvt år siden spiste jeg aldrig morgenmad, nu kan jeg på ingen måde undvære det 🙂
Jeg startede med at spise æg tilberedt på forskellige måder, men efter et stykke tid med æg hver dag, blev jeg træt af dem. Så nu står den på f.eks.: dampet laks med mango og god olie over, hakkebøf med smeltet smør og salat, kernebrød med ruccola, cheddar og skinke, kylling med mayodip og salat. Ja og ofte er det en aftensmadsrest. Jeg ELSKER kød til morgenmad, og sammen med fedt er det den bedste start på dagen til et snorlige blodsukker!! Skal lige tilføje, at jeg også altid får et fiskeolieshot til morgenmaden 🙂
Synes din morgenmad her ser viiiiildt lækker ud!! 🙂 Lige i min ånd!
Ej, også super forslag fra dig! Tak for det, Jonna! Og jeg er enig i, at kød om morgenen er vejen til et snorlige blodsukker. Jeg kommer dog ofte lidt i knibe med frokosten så, for her plejer jeg jo netop at spise rester fra aftensmaden. Alternativt skal jeg jo bare øge størrelsen på aftensmaden med to kuverter. Er det sådan, du gør?
Jeg bliver nok aldrig den store kødspiser om morgenen men rejer og laks synes jeg fungerer fint. Altså de dage, hvor jeg ikke spiser æg 😉
Et smil til dig Rosa 🙂
Og sekvfølgelig også et smil til dig Jane 🙂
Nå, men jeg får sjældent lavet så meget aftensmad, at der er nok til både morgen og frokost. Men mht laksen, så koger jeg noget vand i en gryde lige når jeg står op, når det koger tager jeg gryden af varmen og lægger laksen i. 20 min efter er den klar, og i mellemtiden går jeg i bad osv. Jeg laver gerne et par stykker, så jeg enten har til frokost også eller til næste morgen. Ellers laver jeg nogle hakkebøffer/kyllingefiletter når jeg alligevel laver aftensmad, og sætter dem i køleskabet, så er der til et par dage dér 😉
Jeg har altid æg, tun og kyllinge- eller oksekødspølser fra Løgismose liggende i køleskabet til de dage, hvor jeg ikke har fået lavet nok 🙂
Smarte tricks, Jonna. Tak for det 🙂
Vi kunne ikke være mere enige, Jonna 😀
Min dag starter med A38, så der er du jo allerede stået af.. 🙁 Men jeg skal have eksperimenteret med at lave “youghurt” på en anden måde, fx avocado blendet med frossen banan eller kokosmælk. Måske det var en idé? -Og så noget lækkert drys, evt.
Jeg laver min egen drys af: Finthakkede mandler, kværnet hørfrø, Husk, kokosmel, kanel, mørk cacaopulver og Sukrin. Det mætter super godt i lang tid, holder blodsukkeret stabilt og giver protein 🙂
Ja for pokker, Sheila, der må være noget at hente i at lave yoghurt på anden vis. Avokado/banan/kokos kunne være lækkert. Jeg lavede engang en på ren kokos. Det blev ok men alligevel ikke så godt at jeg har gentaget succesen. Måske er tidspunktet inde nu. Kokosyoghurten er i øvrigt her: https://www.madbanditten.dk/2011/08/21/frokostpizza-og-kokosyoghurt/
Ja, jeg eeeeeelsker altså morgenmad!! Synes simpelthen det er dangens bedste måltid – og kan faktisk glæde mig til det allerede når jeg går i seng om aftenen. Ved godt det er skørt!
Og derfor elsker jeg også variationen i morgenmaden. Spiser aldrig det samme to dage i træk.
Det kan være en eller anden form for æg – ligesom dig – men det var jo ikke aktuelt…
Det kan være hytteost med sødt tilbehør – bær, nødder, kerner, kokos, kanel – hvad som helst. Eller salt tilbehør – skinke, kylling, fisk, og grøntsager.
Eller rester fra aftensmaden. Hyggeligt med en lun ret om morgenen!
Eller røget fisk og salat med avocado eller andet fyldigt. Jeg synes at fisk er noget af det bedste om morgenen! Både røget og fersk.
Det kan også være ostebidder/stænger (så behøver de ikke nødvendigvis at skulle ligge på et stykke brød), spegepølse og evt kernekiks, nødder eller kerner. Men ost er vist heller ikke lige dig, vel? Så bare pølsen for sig, med grønt og mayonnaise. Hanegals er gode.
Jeg bager også nogle små amerikanske pandekager som spises med alt slags topping – både salt og sødt. Kun 4 æg til 10 stk, så ikke så meget æg dér.
Håber du må få en masse gode morgener!
Hvor er du god, Rosa! Tak for alle de gode tips. Jeg er helt inspireret nu 🙂
Jeg elsker også morgenmad og det er uden sammenligning mit vigtigste måltid. Jeg er helt uforstående overfor dem, der bare kan springe det over… 😉
Nu er jeg også hægtet på din hjælp, og starter med brødet. Som Sofie har jeg svært ved at overskue at skulle sige farvel til mit brød. Ville undvære alt andet næsten, bare jeg kan få mit brød….men nu får LCHF en chance.
Jeg har tilladt mig at dele din blogg i et indlæg. Håber det er i orden 😀
God dag
God beslutning, Ann 🙂 De kernefrie brød er gode til at lette overgangen til LCHF. Kender du også oopsies? De er brødagtige og mætter virkelig godt. Der er opskrifter af forskellige variationer her: https://www.madbanditten.dk/opskrifter/brod/ Det var dem, jeg startede med, da jeg lagde kosten om.
Og det er selvfølgelig i orden at du deler min blog på din.
Faktisk spiser jeg tit dine fiberrige frøboller til morgenmad. De er gode især for mig der ikke er helt klar til at opgive brød. Jeg spiser dem med lidt grøn pesto og en skive ost på – lyder måske mærkeligt men nøj det er godt! Man kan jo variere pålægget som man vil. De kommer også tit med på madpakken 🙂
Dog synes jeg at når de har ligget et par dage bliver de lidt fedtede, har du nogen ide om hvad det skyldes og hvad man kan gøre? Opbevarer dem i frysepose.
Alternativt hvis det skal gå hurtigt spiser jeg mandler og andre nødder og et par skiver ost til morgenmad.
Held og lykke med morgenmaden 🙂
Tak Sofie! Jeg er åbenbart så langt fra brød-tanken efterhånden, at det overhovedet ikke faldt mig ind at spise en skive kernebrød med pålæg. Selvfølgelig! 🙂
Jeg kender ikke til det fedtede fænomen. Jeg opbevarer mine på frost og tager kun den/dem ud jeg skal bruge… :-/
Uh Jane, jeg har selv tænkt det samme – for efter min kost er blevet mere og mere LCHF-inspireret er der også æg på menuen hver morgen.
Jeg tvivler på den med græsk yoghurt og kød til morgenmad er ikke lige en tanke som tiltrækker mine smagsløg. Håber, der er nogle andre læsere derude med gode bud på en LCHF-morgenmad unden æg.
KH
– frk. sveske