Ægte comfy food: Brændte mandler med palmesukker

Brændte mandler med palmesukker smager helt fortrinligt og det var lige noget for mig i dag.

I dag har det været synd for mig. Altså, jeg er jo bestemt ikke for fin til at rulle mig en tur i offerrollen, men i dag var det altså virkelig synd for mig. For alvor. Hvorfor det var det, hører ikke rigtigt hjemme på en madblog, som faktisk har en pæn del mandlige læsere (og tak for det), så de af jer, der helst er fri for at læse om “kvinde issues”, kan læse med til og med opskriften under billedet. Okay? Jeg skal nok sige til..

Når det er synd for en, skal man jo trøstes. Og enhver ved jo, at sukker er den bedste trøster og også alletiders smertelindrer, og lad mig bare indrømme, at jeg også forsøgte at finde trøst i Riesen karameller, men det er bare som om at eftersmagen af selvlede lissom tog glæden fra mig. Så i stedet lavede jeg en portion brændte mandler med mit (relativt nye) palmesukker. Og de blev altså sygt gode!

Coconut Palm Sugar har lavt GI (omkring 35), men er altså hverken low carb eller kaloriefrit som sukrin.

Til gengæld bidrager det med både mineraler såsom kalium, magnesium, zink, jern og flere typer B-vitaminer og vitamin C. Det er dog stadig en sukkerart, og det vil nok være at gå for langt at kalde det sundhedsfremmende, men hvis man en enkelt gang imellem skal trøste sig selv med en gang brændte mandler – eller hvis man får lyst til at servere en sukkerfri crème brûlée til sine gæster, uden at skyde blodsukkeret til månen, så er dette altså vejen frem.

For nøj, det har god smag. Det har en lækker karamelagtig sukkersmag ligesom mørkt rørsukker. Nam nam.

De brændte mandler med palmesukker blev frembragt ved at hælde mandler og palmesukker på en pande med middel varme, tilsætte en lille smule vand og lidt kanel og lade det tørre ind på panden. Lad de fedtede sukkermandler tørre på et stykke bagepapir, og hak dem fra hinanden, når de er kolde og hårde. De kan også tørres i ovnen i ca. 20 min ved 150 grader. Ungerne er tossede med dem, så her er også en god variant til det triste disneyslik, hvis man har den tradition.

Og nu til dametingene…

Og her er så tidspunktet, hvor de sartere læsere kan klikke sig videre til næste blog. Hej, og tak for besøget :-)

For hvorfor var det nu lige, at det var så synd for mig? Jo, det var det, fordi jeg i dag har været til… øhm… gynækolog.

I mine unge barnhungrende dage tilbragte jeg så meget tid med benene i bøjlerne, at jeg nærmest smed bukserne ved synet af en mand i kittel (fandme upraktisk hos tandlægen!).

Siden det så endelig lykkedes mig at få børn, har jeg ment, at jeg havde udtjent min værnepligt på det område, og jeg kommer kun ganske sjældent den slags steder. Men på det seneste har der været nogle issues, som min egen læge syntes skulle tilses af en gynækolog, så hun havde henvist mig til en kyndig dame på Axeltorv.

Og for at gøre en lang historie kort, kom jeg sagesløse menneske derhen til hvad jeg troede var en harmløs skanning, og ud kom jeg en time senere med en spontan hormonspiral og et underliv så ømt, at jeg knapt kunne gå. 1400 kr. fattigere I might add!!

Jeg krabbede mig tilbage mod Pilestræde, hvor jeg arbejder, for lige der i situationen virkede det alfa omega, at jeg kom tilbage på kontoret (suk!).

Da jeg ankom vaklende og støttende til min paraply som stok, og knap kunne stå oprejst, virkede det dog ret tydeligt, at jeg nok hellere måtte pakke sammen og tage hjem.

Så jeg endte med at aflyse mit faktisk temmelig vigtige kundemøde og tage hjem. Med taxa. Hjemme allierede jeg mig med en varmepude og en håndfuld smertestillende, og senere med en omgang brændte mandler. For hvis der var nogen, der havde fortjent det, så var det da vist mig. Giver I mig ikke ret?

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

27 kommentarer til “Ægte comfy food: Brændte mandler med palmesukker”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane.
  Tak for en skøn hjemmeside og bog. Jeg har forsøgt med disse mandler tre gange og de vil ikke rigtig lykkes. De tørrer ikke helt, så de forbliver klistrede. Kan jeg lokke dig til at udspecificere, hvordan du gør for en nybegynder som mig? og er der forskel på kokossukker?

  Svar
 2. Og nu er jeg så faktisk nødt til at lave en portion også….,inde øjne smerter ved de billeder jeg så lige har fået på nethinden af DEN historie…..på den anden side var jeg jo advaret…. Men det er alligevel lidt synd for mig….;-)

  Svar
 3. Jeg fik en hormonspiral sat op for godt tre år siden, på grund af heftige migræne anfald, hver gang jeg havde menstruation. Med to gange kejsersnit i bagagen, havde jeg også hørt historier om hvor smertefuldt, det vile være. Men opsætning under lokal bedøvelse efterfulgt af en uges ømhed, var ikke så slemt, som frygtet.

  Og godt nok er prisen på spiralen dyr, men 5 års migrænepiller er gevaldigt dyrere.

  Svar
 4. Det var synd :( Det er SÅ nederen at være hos gynækolog synes jeg, men jeg har dælme også fået min del af dårlige budskaber derfra, så det hjælper nok ikke på det.
  Håber det går bedre dernede i dag ;)

  Og brændte mandler…det er total mandens ynglings og det er 100 år siden jeg har lavet det til ham. Men måske er det alligevel at friste skæbnen for meget, så længe jeg selv kører sukkerfri ;) Og desuden er invalid for en stund. Jeg må holde mig til at drømme :)

  Svar
 5. Åh mand, jeg har også sådan en spiral. Personligt synes jeg ikke det var slemt at få den lagt op, men jeg fik det også gjort forholdsvist kort tid efter fødsel, som nok er det optimale i forhold til smerte. Tilgengæld var jeg dødligt uvenner med den i et halvt år og overvejede mange gange at få den hævet ud igen, men NU er jeg meget glad for den – så lov mig lige at give den en chance?

  Uanset så er vi jo fæller ud i det med fertilitetsbehandligen, og selvom det ligger langt tilbage, så jeg husker stadig da Jørgen G brugte ‘stilethælen’ på mig. Hvis du har det nogenlunde på samme vis, så er brændte mandler slet ikke trøst nok.

  Lige nu hvor jeg tænker over det, skal der gå rigtigt mange år før jeg igen smider bukserne overfor en person i kittel. Der er bare nogen ting man har prøvet en gang for mange.

  Hvordan går det i dag?

  Svar
  • Årh Jørgen G. Min helt… :-) Det går allerede meget bedre. Det murrer i maven som menstruationssmerter, men dem kan jeg holde nede med smertestillende, hvis det er nødvendigt. Efter oplægningen kunne jeg knap stå oprejst, så det er bestemt fremskridt. Min største anke lige nu er faktisk at gynækologen overhovedet ikke fortalte mig,hvad jeg gik ind til. Det synes jeg er super dårlig stil. Havde jeg vidst det, havde jeg fået det gjort en dag, hvor jeg kunne tage hjem og slappe af bagefter (uden at måtte aflyse kundemøde). Læger er en mærkelig størrelse. Jeg har stadig til gode at møde en rigtig god en af slagsen (Jørgen G undtaget, selvfølgelig) ;-)

   Svar
 6. pyha jeg er også med på bølgen af dem som syntes det er rigtig synd fordi jeg havde også mega ondt den aften jeg fik lagt den op så føler med dig.
  mums med de der mandler :-)

  Svar
 7. Du fortjener helt sikkert de mandler :-) Og palmesukkeret er fantastisk i kombination med alt med æbler og kanel – prøv det i den æblekage, du bagte for nyligt. Og så skal jeg nok snart offentliggøre opskriften på en guddommelig crumbleæblekage :-)
  God bedring!

  Svar
 8. Hej søde Jane,
  Håber, du putter godt med et tæppe på sofaen.
  Jeg er lidt nysgerrig – hvorfor faldt valget på en hormonspiral? Jeg går selv og overvejer at skifte prævention, men til hvad? (Snakken med lægen er det ikke lige blevet til endnu…)
  Håber, du slipper hurtigt af med smerterne.
  – frk. sveske

  Svar
  • Hej sveske
   Jeg har desværre ikke nogen fin begrundelse for det valg. Det var vitterligt spontant, at den blev lagt op i dag og det var sparsomt med kommunikationen. Jeg sætter mig normalt grundigt ind i tingene, men her blev jeg fanget lidt på bagkant. Når den kom på tale, er det dels fordi jeg ikke skal have flere børn, og dels fordi jeg har en sygdom, der hedder endometriose, hvor man har bedst af ikke at have nogle blødninger overhovedet. Hormonspiralen virker i fem år og giver (angiveligt) ingen blødninger (undtagen pletblødninger i starten, kan jeg læse mig til)

   Svar
 9. Ååhrrr, din stakkel!! Jeg har fået oplagt hormonspiral 3 gange, og det ER ikke sjovt. Faktisk er det ganske normalt at små-besvime resten af dagen, så pas lige på dig :)

  Jeg håber den gør hvad den skal, og du får glæde af den, så det er ubehaget værd.
  Nyd dine brændte mandler!

  Svar
  • Tre gange?! åååh… jeg håber sørme, jeg kan nøjes med denne gang. Og så håber jeg i høj grad, at jeg bliver glad for den på sigt. For 1400 kr, mand! Jeg kunne jo få to par sko for den pris!

   Svar
   • Det var egentlig kun 1. gang jeg fik min sat op, at det gjorde rigtig ondt. Der gik omkring 5 mdr med små-menstruationssmerter før jeg pludselig ikke lagde mærke til den mere. 5 år uden menstruation overhovedet er dog det hele værd! Jjeg står faktisk foran en snarlig udskiftning igen, da jeg er begyndt at bløde hver måned igen, men jeg ignorerer det lidt, o!g håber skidtet virker som det skal alligevel!
    Rigtig god bedring til dig

    Svar
 10. Jeg har en hormonspiral, og ja, det er helt sikkert synd for én den dag den er blevet lagt (og potentielt 14 dage til en måned frem, men det taler vi ikke om. Jeg havde/har ikke født så formentlig var det derfor jeg var øm så længe). Spis alle de brændte mandler du overhovedet orker – det er ikke rart når gynækologen sådan har været ond!
  God bedring!

  Svar
  • Ååh, det fortsætter? Jeg forstod ærligt talt ikke hvorfor hun blev ved med at spørge mig, om jeg havde født? Som om det gør mig fuldstændig følelsesløs eller? ;-)

   Svar
   • Jeg tror det gør ondt lige meget hvad, men jeg håber for dig at du trods alt slap lidt lettere end jeg, fordi hullet i livmoderhalsen normalt er større på kvinder der har født end dem der ikke har. Mht hvorlænge du bliver ved med at have ondt så trækker livmoderen sig ikke 100 % sammen igen når først der har været et barn derinde så forhåbentlig slipper du for den lange indkøringsperiode jeg havde (der gik faktisk 4 mdr. førend jeg var 100 % smertefri, men det sidste lange tid var det jo ikke smerte som sådan men bare ømhed)

    Åh, jeg føler med dig, men samtidig vil jeg lige fortælle at jeg elsker min og jeg ville gøre det hele igen uden at blinke. Og for mig var den alle pengene værd!

    Svar