Farlige peanutcookies

For ikke særlig lang tid siden sad jeg hver eftermiddag sammen med de to 6-årige og klippede ikke mindre end 10 gækkebreve. Altså fem fra dem hver.

Det er der, man som minimum ender, når man har tre sæt bedsteforældre, en moster og en oldefar. Hvad jeg ikke tænkte på dengang var, at jeg burde have skrevet en lille note i dem om, at påskeæg her sagtens kunne være et af de der pap-æg med andre ting i end slik.

Det behøver ikke være 5 x store æg eller kaniner af tarvelig mælkechokolade med høj sukkerprocent og mærkelige e-numre. Men det glemte jeg. Damn!

Heldigvis ringede mosteren og spurgte selv, om ikke man kunne slippe om det ved at købe en pakke af de kort, som de samler på. Glimrende idé.

Farmoren og farfaren ved jeg ikke helt, hvad havde købt, men jeg tror nok, det var et papæg med en lille chokoladekanin og en 50’er til frit brug i legetøjsbutik. Også en udmærket idé. Oldefaren havde købt Kinder Æg, det var forventet, og min mor havde købt et papæg loadet med chokoladekaniner og skumslik. Godt så.

Mine børn er som sagt ikke vant til at spise slik, i hvert fald ikke herhjemme, og jeg kan ikke rigtig klare tanken om, at de skal sidde og køre 300 g slik ned. Og det der med at gemme det… arh, men altså, her er det jo, at min egen brist kommer ind i billedet, for jeg kan ikke så godt leve side om side med den slags. Og i bund og grund ønsker jeg faktisk bare ikke at have den slags i mit hjem.

Vi tog derfor en lidt upædagogisk vej. Vi tilbød ungerne, at de kunne tage 5 stykker slik, som de måtte spise, og så ville vi give dem en 50’er hver, hvis de smed resten ud. Til gengæld ville jeg så lave en masse sunde godter, som vi kunne spise her i påskeferien. Den købte de. Drengebarnet en anelse modvilligt.

Så jeg tog straks min nye favoritbagebog med Fristende Lavkarbo bagværk uden sukker og mel og førstevalget faldt på peanutcookies. Og dem lavede jeg i går og oh là là, siger jeg bare. De blev rigtig vellykkede. Og især manden, som er cookiemonster herhjemme, ELSKEDE dem så meget, at jeg er nødt til at bruge kapitaler. Jeg kan godt afsløre, at dette fad ikke overlevede længe i vores hus. Heldigvis havde jeg skyndt mig at tage et billede.

Herudover lavede jeg pebernøddekugler til drengebarnet, da det jo mere er hans game, og jeg lavede en portion vaniljeis, for det kan alle lide. Så synes jeg, det nærmede sig et rimeligt kompromis.

Drengebarnet var dog ikke helt tilfreds, og han fik derfor tilbudt at gøre sin beslutning om. Det ville han dog ikke, da det kom til stykket, og han stod der med sin 50’er i hånden og havde udsigt til at kunne vælge mellem at købe fem pakker Star Wars kort til sín nye samlemappe eller få en omgang mavepine. Vi talte lidt om, hvorfor det er, vi ikke synes, det er så smart at spise sukker, og jeg satsede lidt og sagde, at man er ved at undersøge, om sukker egentlig er giftigt, og indtil man ved mere om det, vil vi gerne være lidt forsigtige med, hvor meget de spiser af det. Det var ikke min hensigt at lave skræmmekampagne, men det er vel i for sig sandheden.

Det sagde de i hvert fald selv i 60 minutes for en lille uges tid siden.

Farlige peanutcookies

Udskriv
|

Ingredienser

12-14 stk

Sådan gør du

 • Pisk det bløde smør med sødningen luftigt og tilsæt ægget. Pisk det hele godt sammen. Bland de tørre dele i og sæt dem i toppe på en bageplade med en ske. De flyder ud og former sig selv til cookies i den varme ovn. Lad dem få 10-15 min. ved 175.
 • Start med 10 min. og hold lidt øje med dem, så de ikke bliver for mørke i bunden. Det vil være synd.
 • Når de er færdige i ovnen, lader du dem stå og køle lidt af. Herefter sætter du dem på en tallerken i køleskabet og lader dem blive kolde. Så smager de bedst. Altså,  jeg mener det faktisk.
 • Vent med at spise dem, til de er helt gennemkølede. Så får de en næsten fudgeagtig smag.
 • Jeg ved godt, det er svært. Lavkarbo eller ej, så er vi altså bare nogen, der synes, det er temmelig uimodståeligt, når duften af friskbagte cookies spreder sig i hele huset. Men der er altså virkelig gevinst, hvis man venter.

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

Low Carb-Keto-LCHF. Kært barn har mange navne. Få styr på forskellene og få samtidig 120 af mine bedste opskrifter til alle dagens måltider. Perfekt til at lave ugens madplan og tage med i køkkenet

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

61 kommentarer til “Farlige peanutcookies”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Kan det passe, det er ekstrem bløde. Jeg har givet dem dobbelt tid, men de bliver ved med at være så bløde, de næsten falder fra hinanden.

  Svar
  • Ja for smørret er jo flydende og sætter sig i køleskab, så de bliver fastere.

   Men det kræver også det rette mandelmel, så det håber jeg, du har brugt :)

   Svar
 2. Nu er det en long shot da det er en gammel post. Men jeg vil SÅ gerne prøve den her opskrift, dog uden sukrin. Jeg er ikke vild med alt for meget sød smag, og vil bare bruge et par dråber af stevia (heller ikke pulver). Kan jeg så ersatte sukrin med lucuma, for at opnå samme konsistens?
  Jeg ved det er lidt af en eksperiment, men inden jeg risikerer med at skulle smitte alt ud, ville jeg spørge dig først ☺️ Jeg forstår sådan at det er vigtig med den mængde tør ingredienser.
  Jeg er vild med peanuts og finder det sød nok i sig selv, så jeg er sikkert på at det vil smage af noget godt!

  Svar
 3. Jeg troede jeg havde ødelagt dejen, da jeg begyndte at piske ægget ud i smørret og det skilte fuldstændig – så det røg i skraldespanden. Ved andet forsøg prøvede jeg at bytte min Sukrin Gold ud med en blanding af Florsød og en smule kokossukker, men det skilte også da jeg begyndte at piske ægget ud. Anden gang prøvede jeg dog at tilsætte mandelmelet og sørme om det hele ikke samlede sig til en fin dej, så næste gang giver jeg ikke op på min dejlige bare fordi den skiller ?
  Og så må jeg lige tilføje, at jeg fulgte rådet med at sætte dem i køleskabet – og nøj hvor smagte de godt dagen efter ?

  Svar
 4. Tak for en supergod opskrift. Jeg har lige prøvet at tilrette den, så en laktose- & æggeintolerant bekendt med glutenallergi også kan være med, og kagerne blev fremragende!

  Svar
 5. Har lige bagt en portion, men synes slet ikke de ligner dine på billedet….Mine flød slet ikke ud, så efter ca. 5 min i ovnen måtte jeg trykke dejen flad. Fulgte opskriften til punkt og prikke, men havde dog ikke noget alm. sukrin, så jeg brugte sukrin melis. Synes desuden de er blevet lidt tørre (ikke at forveksle med sprøde) i det, trods de bestemt ikke er blevet overbagt. Er der nogen, der har oplevet det også? Kan de være pga. jeg har anvendt sukrin melis?
  Præsterede ellers (til min egen overraskelse) at vente med at smage til de var kølet godt af i køleskabet….

  Svar
  • Nu er det godt nok meget, meget lang tid siden, jeg har bagt disse, men mit bedste bud er, at mængden af mandelmel måske har været i overkanten eller også har de fået for lang tid i ovnen. Det betyder ingenting, at du har brugt SukrinMelis.
   Men uanset får de jo ikke den lækre konsistens, som man kender fra normale cookies.

   Svar
 6. Lige i håb om, at nogen når at svare; skal kagerne være bløde, når de kommer ud af ovnen?

  Svar
  • Ja bløde men de hænger sammen. Melfrit bagværk bliver jo ikke sprødt. Lad dem afkøle i køleskab, og så får du lækre gooey cookies :)

   Svar
 7. Har fulgt opskriften, men kagerne flød ud til en stor, gul, blød masse. Ligner langt fra dit billede. Er det fordi jeg har brugt almindeligt mandelmel? Kan det gøre så stor forskel?

  Svar
  • Ja det gør en enorm forskel. Mandelmelet fra funktionel mad er mega fiberrigt og holder bedre sammen på melfrit bagværk. Det er derfor jeg præciserer hvilken type mandelmel, jeg har brugt.

   Svar
 8. Min mand er nøddeallergiker, så jeg tænker på at lave dem uden peanutbutter. Skal der noget i i stedet elle kan det bare udelades. Jeg ville putte noget mørk chokolade i.

  Svar
 9. Hej Jane :)

  Kan man bruge noget andet end mandelmel? Evt. kokosmel eller noget helt syvende? :)
  På forhånd tak!!

  Svar
 10. Nu har jeg prøvet at lave peanutcookies, men de bliver slet ikke lige så flotte som dine. De flød meget ud, nærmest over hele pladen. Hvordan kan det være? Jeg putte noget 85% chokolade i, men kan ikke forestille mig at det er derfor?

  I øvrigt i super fed blog :)!

  Svar
 11. Mhh, jeg har nogen der er i ovnen lige nu. Er virkelig spændt, i aften introducerer jeg min søster for lchf og vi skal have burger med selleribolle.. MUMS

  Svar
 12. Århhh mand! De er bare gode, de her! Jeg har lavet dem over flere omgange, da de er husstandene absolutte ynglings!
  Bruger dog en blanding af sukrin+ samt sukrin gold!
  Derudover kan det varmt anbefales, at bruge mandelsmør istedet for peanutbutter. Mums!

  Tak for en masse gode ideer og lækre opskrifter.

  Svar
 13. Har lavet disse 2 gange nu og de smager bare fantastisk, men begge gange er de blevet helt porøse og smulre hvis man ikke er meget forsigtig når man flytter på dem… første gang blev lavet med hjemmelavet mandelmel, denne gang prøvede jeg med havregryn i håb om bedre konsistens (selvom de så er knap så lc), men desværre. noget bud på hvad der gik galt?

  Svar
  • Uden at lyde næsvis, vil mit bedste bud være at følge opskriften, som den er! Det fiberrige mandelmel fra Funktionel Mad, der er brugt her i opskriften, kan hverken sammenlignes med hjemmemalet mandelmel eller med havregryn, desværre…

   Svar
 14. skal lige høre om der er noget man kan skifte mandel mel ud med da vi har en der er allerkier over for mandler og nøder :)

  Svar
 15. Hej Jane,

  Jeg er simpelthen nødt til at prøve at lave de her.
  Kan man ikke bruge “hjemmelavet” mandelmel til disse, altså hvor man bare blender mandler?

  Kh Kristine

  Svar
 16. Oh – my – god…. Har lige forsøgt mig med disse små vidundere – og jeg må bare sige: HURRA!! Det er første gang jeg bager LCHF (men absolut ikke sidste!), og jeg erstattede (meget modigt, synes jeg) mandelmel med kokosfibre, da det var det jeg havde… Det kan man GODT, siger jeg bare :)
  I øvrigt tak for en fantastisk blog, som jeg er ny stor fan af! Jeg skal helt sikkert have anskaffet mig et eksemplar af din nye bog, som jeg er sikker på bliver en bestseller :)

  Svar
 17. Uhm de ser lækre ud! Jeg er lidt ny med de forskellige sødninger, men jeg har og nyligt købt en agavesirup, ville jeg kunne bruge det i stedet for sukrin? Og i så fald? hvor meget tror du jeg skal bruge af det? Tusind tak for en fantastisk og meget inspirerende blog!

  Svar
   • Tusind tak for det hurtige svar :) jeg må vist have fast i nogen sukrin. Jeg har i det meste af mit liv døjet med psoriasis. jeg har haft nogle konsultationer ved en “naturlæge”, som har forslået mig at skære alt hvidt sukker fra min kost samt hvidt mel – dét har hjulpet! På trods af at jeg altid har spist sund og varieret kost, var det det der skulle til. Det er derfor dejligt at få noget inspiration fra din blog til gode alternativer til brød og søde sager! Endnu engang tak for hjælpen

    Svar
 18. Har lige bagt dem med chokolade, men de blev meget bløde og smørret løb ud, nok fordi jeg brugte 1 dl alm mandelmel, da jeg ikke har det andet. Men de smager himmelsk

  Svar
 19. De her kager – wauww, smager bare såå godt – ville ønske jeg kunne komme med nogle lækre opskrifter til dig også … men men, er altså bedst til at kopiere … :)

  Svar
 20. Jeg synes faktisk påsken er vildere en julen, når det kommer til at forsøge at holde ungernes sukkerindtag på et acceptabelt niveau! De bliver jo overdynget med påskeæg og mine to (på 1½ og 3 år) har sammenlagt modtaget ikke mindre end 620 gram slik/chokolade og her er ikke medtalt det, der stod på bordene til de forskellige påskekomsammener! Det er jo fuldstændig vanvittigt. Heldigvis har de accepteret at alt ikke skulle sættes til livs på én gang og jeg har så selvfølgelig, som den gode moder jeg nu engang er, gjort det eneste fornuftige og selv skaffet det af vejen når de sov… Ja. Jeg er meget stolt af mig selv. ;) Så nu står den på genopretningspakke til muttis krop den næste tid og dit indspark til en uge uden korn kom jo på det perfekte tidspunkt!

  Svar
  • Helt enig! Påske er værre end jul, når det kommer til børn og sukkerindtag. Det er helt absurd.

   Da mine var mindre smed jeg også deres slik ud, når de sov. De opdagede det aldrig. Den går dog ikke længere. Nu koster det! ;-)

   Svar
 21. Mmmm disse er fantastiske! Jeg tilsatte 50 g. 85 % chokolade til min nr. 2 portion og det blev de absolut ikke ringere af. Overskriften er meget passende, PAS på, de forsvinder lynhurtigt!

  Svar
 22. De ser lækre ud! Bliver de også sprøde som cookies? Det savner jeg nemlig.
  Får du i øvrigt Berlingske? Der var nemlig en opskrift på mandelkage i i dag, som ser helt paleovenlig ud, hvis man skifter sukker ud med sukrin eller andet.
  /Mette

  Svar
  • Hej Mette
   Nej, helt sprøde synes jeg ikke, de bliver. Men de bliver faste og lidt gooey i det – hvis det altså er et ord ;-)

   Jeg tjekker lige den opskrift i Berlingske. Mandelkage er jo altid skønt!

   Svar