Jeg bliver ofte spurgt om, hvad jeg spiser i løbet af en dag. Og det kan godt være lidt svært at svare på, for jeg spiser jo noget forskelligt hver dag. Jeg spiser varieret og sundt, synes jeg selv. Jeg spiser kød, æg, grøntsager, en smule mælkeprodukter (mest ost, smør og fløde), nødder og kerner og en smule frugt. Jeg spiser ikke korn og for det meste heller ikke sukker. Min morgenmad består næsten altid af to æg, lidt ost, skinke eller andet og et olieshot med 1-2 spsk olie. Til frokost fylder jeg op fra frokostbuffeten på arbejde (som ikke er prangende!), og hvis maden er for brødbaseret har jeg altid en pakke røget laks i back up i køleskabet. Og en avokado. Og så spiser jeg det sammen med grøntsager. Andre gange har jeg rester med fra aftenen før. Til aften spiser vi forskellige typer kød eller fisk med grøntsager og dips.
Men kan man godt blive mæt, når man ikke spiser korn? Det synes jeg sagtens, man kan, men jeg kan godt huske, at jeg også var urolig for det i starten, og det var, som om jeg følte mig “utilfredsstillet” efter et kornfrit måltid. Henad vejen opdagede jeg dog, at jeg uden korn oplevede en længere mæthed end før. Faktisk gjorde kornene mig mere sulten. Også de brune ris, som jeg ellers holdt fast i længe. Det kræver bare, at man ikke er bange for at spise lidt mere fedt. Fedt giver – foruden god smag – lang og stabil mæthed.
Her er f.eks. hvad jeg spiste i går.
Morgenmad: to spejlæg med chorizo og lidt agurk
Til frokost fik jeg rejer med grøntsager, lidt aioli og et stykke knækbrød.
Til eftermiddag blev det til en juice af grønkål, hvidkål, fennikel og squash sammen med en skål med kokosflager.
Og til aften fik vi noget kylling rullet med feta på bagte rødløg og porrer sammen med en tomatsalat. Læg hertil en klat aioli, som ikke ses på billedet.
I går var måske lidt en atypisk dag. Jeg havde ikke særlig meget appetit, hvilket nok skyldtes, at jeg knap lettede r**** fra den stol, jeg satte mig på, da jeg spiste morgenmad. Jeg arbejdede hjemme, og normalt er det lig med løbetur fra morgenstunden, men jeg havde for travlt til at presse motionen ind 🙁 Normalt er mine dage noget mere aktive. Men min inaktive dag i går gjorde så, at appetitten ikke var så voldsom.
Jeg spiser næsten altid mellemmåltider. Især det om eftermiddagen kan jeg ikke undvære. Og det hører til sjældenhederne, at jeg kan klare mig med en juice som i dag – eller at jeg har adgang til at lave en. Oftest består mine mellemmåltider af mere bastant mad som f.eks. et stykke ost med lidt skinke, en håndfuld nødder eller en oopsie. Alt efter appetitten og tilgængeligheden.
Hvis du vil se flere eksempler på dagsmenuer, har jeg gennem tiden samlet nogle stykker her.
Men nu til dig? Hvad spiser du?
Ja nu til morgen spiste jeg to kogte æg og en rest grøntsagssuppe 🙈 ej det bliver for “ kedeligt” at forklare , for min kost ligner din , og jeg lever fuldstændig fantastisk på den!
Tak for dig, for du er min kilde til inspiration . Kh
Ej hvor godt. Og ja, det enkle er nogle gange det bedste 🙂
Hej Jane
Jeg er ny i denne Levemåde
Hej Jeg er lige begyndt på den kostændring og har læst flere steder at fedt er meget vigtigt til hver måltid er det ikke korrekt? altså jeg tænker på fløde-smør-mayo-osv
vh Merete
Jo, helt bestemt. Fedt er meget vigtigt, både til energi, mæthed, blodsukkerstabilisering og ikke mindst for den gode smag 🙂
Eksempel på mad i løbet af en god dag:
Morgenmad: 2 blødkogte æg, 1 tomat, en skive brie, et æble. 4-5 kapsler fiskeolie og evt. 1 spsk hørfrøolie.
Mellemmåltid: En håndfuld usaltede cashewnødder.
Frokost: Salat af 1 avocado, 1 tomat, 1 stykke agurk, lidt salatblade, kyllinge inderfilet stegt i soya&sesamfrø. Et par klatter mayo og jalapenos drysset ud over.
Mellemmåltid: Et par ruller med skinke/ost
Aftensmad: Osso Buco med sauce af løg, gulerødder, persillerod og tomat. Dertil kålrabimos og lidt grønne bønner.
🙂
Uhm, også lækker menu fra dig, Margrethe!
Hvis morgenmaden ikke er bacon og æg, står den normalt på et mix af Skyr, Tykmælk, kokoschips, nødder og frugt, krydret med kanel og honning eller vanille-korn.
Frokosten er altid medbragt (ingen kantine) – idag kyllingepølser (inderfileter svøbt i bacon og stegt m grillolie) plus snittede grøntsager (fennikel, agurk, tomat og peber, krydret med appelsinfiletter og lidt gin).
om aftenen er det sædvanligvis dansk standardmad, jeg undlader bare kornprodukterne – det lader jeg hunnerne spise 🙂
Kornprodukter får jeg en gang imellem, sukker lidt tiere, men stadig ikke tit.
Wauw, læser Lars, også en lækker menu fra dig. Jeg er lidt nysgerrig på de der grøntsager med gin. Hvordan fungerer det?
Jeg lever ikke helt LCHF, men finder en masse inspiration herinde, og håber at jeg med tiden kan blive helt fri for de ting, som min krop egentlig ikke har det helt godt med, men som jeg alligevel har svært ved at slippe – det går godt i perioder, men så falder jeg i eksempelvis sukkerfælden og må starte forfra igen….
Helle C.: Jeg bliver lige nødt til at spørge dig: Hvordan laver du din kokoslatte? Jeg har også en Nespresso-maskine, jeg knuselsker – men laver min latte på alm. mælk – på trods af, at min hud egentlig ikke reagerer ret godt på mælk, så jeg kunne godt tænke mig at prøve din version : )
Hej Camilla
Uanset hvad man kalder sin kost, eller om man kalder den noget overhovedet, så gælder det jo om at finde en balance, som man kan leve med i det lange løb. Og det inkluderer også for mig et par ture i sukkerfælden af og til. Jeg tænker at det bare hører med. 80/20 må være en god tommelfingerregel her 🙂
Hej Jane,
du har helt ret i det med, at det handler om en finde en balance, som man trives med – jeg synes da også, at jeg er blevet bedre og bedre til det, og bedre til at “komme op på hesten” igen, når der i en periode er gået lidt for meget sukker eller hvidt brød i den. For mig handler det meget om at få brudt nogle mønstre og finde alternativer til det, jeg normalt forbinder med hygge, og det finder jeg masser af inspiration til herinde – så TAK for det : )
Til Camilla : Jeg hælder bare kokosmælk i mælkeskummeren. Den skal nogengange have 2-3 gange hvis kokosmælken er kold.(husk at justere den der lille skummer nede i, hvis den falder af) Lidt kanel blandet i skummet gør det ekstra lækkert 😉
Brød er bare SÅ svært at undvære for mig. Men jeg vil jo gerne holde den glutenfri linje, jeg har det nemlig på samme måde som Helle. Men som jeg også skrev i min opskrift på de glutenfri boller i går, så lykkes det altså ikke altid! Men netop bollerne fra i går kommer nok til at være fast indslag i hverdagen. Jeg er jo på uni næsten hver dag og madpakke er lidt af en udfordring, når jeg ikke har adgang til køleskab!
Til frokost spiser jeg ofte grove salater, variationer over coleslaw med hvidål, gulerødder og hvad jeg ellers kan finde på. Skinke for proteinernes skyld og godt med mayo og creme fraiche. Laver en stor portion og spiser så det samme tilbehør i tre dage 🙂 Til aften er vi store fans af wok. Det er nemt og det er ikke så besværligt bare at vælge risene fra, som resten af familien får. Mellemmåltider er tit ost, peberfrugt (det elsker ungerne nemlig, så det er nemt at smide sådan en fætter i stave på bordet i ulvetimen!) og te i stride strømme.
Den der juice, Jane… Seriøst – smager det godt?!? Jeg synes jeg er ret open minded når det gælder mad og drikke, men juice af to slags kål, fennikel og squash – WTF? Ja, undskyld min bramfrihed, men det lyder godt nok ikke rart 😉
Ha ha, Eva, juicen smagte faktisk godt. Kålen gav kun en ganske mild smag så det var den diskrete lakridsagtige smag fra fennikelen, der stod tydeligst frem. Jeg er faktisk lidt tosset mig grønne juicer, men det er ganske få steder, man kan købe dem. De fleste grønne juicer består mest af æble + lidt grønt. Kun på 42RAW har jeg fundet en ren grøntsagsjuice…
Jeg glæder mig til at bage dine glutenfrie boller. Forhåbentlig får jeg tid i morgen. Mht. at lykkes med et glutenfrit liv, så kan det vel også være et succeskriterie, at man lever 80/20. Sådan opererer jeg f.eks. i forhold til sukker. Det bedste er så, når sukkeret kender sin plads på de 20 😉
Du har helt ret- 80/20 til den glutenfri side må være et succeskriterium! Jeg glæder mig til at høre hvad du synes om bollerne. Og hvad drengebarn evt synes. Der er i hvert fald ingen fare for, at han tror det er kage du prøver at lokke i ham 😉
Dejlig lørdag til dig. Jeg skal også se Breaking Dawn i aften. (Igen) Hvis syge mindstemand ellers sover… *suk*
Hej Jane
Min morgenmad er enten æg (i forskellige varianter) med lidt grøntsager, ost og noget kød eller fisk af en art. Eller skyr med bær/frugt og nødder. Og kaffe med sødmælk.
Frokost er næsten altid rester fra om aftenen før.
Aftensmad er også kød og grøntsager, og det varierer men klassikerne er sellerifritter, kødsovs, laksebøffer, hakkebøffer, steaks, dampet broccoli og blomkål.
Altså ikke sammen, jo. Jeg er ret uopfindsom og som regel bliver det yderst simpelt, men jeg har oplevet, at hverdagsmad for mig er blevet mere et spørgsmål om at spise for at leve samt træne og ikke omvendt. Det er fedt!
I øvrigt var jeg på din anbefaling på Madklubben Steak i lørdags. Jeg var ret imponeret over maden! Kyllingeleverparfait, lammeculotte og den der chokoladedessert. Haps. Jeg har før været på de lidt billigere konceptrestauranter og har ikke altid været imponeret, men her får man noget for pengene. Og på grund af beliggenheden er stedet jo fyldt med smukke, unge mennesker, der gerne vil være med, men ikke har råd til at sippe deres champagne på Mash, Le Sommelier, Bistro Boheme, og hvad der ellers ligger 🙂 Man glemmer næsten helt, at man sidder på en konceptrestaurant med menukort af papir og tre retter til 300 kroner, og det er et plus i min bog.
Lyder da også som en lækker kost, du holder dig, Mette 🙂
Og hvor herligt med Madklubben. Jeg har spist på flere af deres restauranter (Toni’s i Havnegade er også deres), og jeg er aldrig gået skuffet derfra. Den næste der skal prøves er den nye ude på Vesterbrogade. Den ser toptjekket ud med det orange retrolook 🙂
Hej Jane,
Tak for et kik i din maddagbog – jeg vil blogge om min snarest. Det kan helt sikkert hjælpe til at holde linjen 😉
– frk. sveske
Det vil jeg glæde mig til at læse om 🙂
Jeg spiser ikke 100% kornfrit altid, men jeg får det meget bedre, når jeg gør!
Morgenmad kan bestå af : Kaffe latte på kokosmælk m. kokosolie i (jeg er dybt dybt afhængig af min nespressomaskine), eller creme fraiche m. blåbær og kokosolie, eller æg m/u bacon + grønt, eller riskiks m. smør og ost. Eller glutenfri muffins som varieres i det uendelige.
Frokost består altid (næsten) af rester af aftensmaden, eller tunsalat/rejesalat rørt m. hellmanns mayo og creme fraiche og sprængfyldt med grøntsager. Kødsovs m. masser af grønt og kål til istedet for ris/pasta. – Og gerne revet ost på. I nødstilfælde spiser jeg rugbrød m. supermeget pålæg på.
Aftensmaden er kød m. grønt og dip / sovs. Gerne en hjemmelavet bearnaise en gang imellem!
Mellemmåltider er enten ost /nødder/riskiks/kokoskaffelatte, i nødstilfælde ryger jeg på en grovbolle m. ost.
Dessert de dage jeg føler jeg virkelig har behov for det, er muffins (gerne m. lidt meget mørk chokolade) / flødeskum m. hindbær og sukrin i / creme fraiche m. varme bær.
Når jeg går 100% kornfri, er jeg i langt bedre kontakt m. min krop og min sult.
Det lyder ellers også som en dejlig kost, Helle!
Det der med kokoslie i kaffe/the har jeg dog aldrig rigtig lært. Prøvede det en overgang i min te men jeg fik kvalme af det. Bruger ellers lystigt kokosolie i madlavning uden kvalme til følge…