I gang med LCHF – hvordan?

Jeg modtager ofte spørgsmål omkring, hvad man må og ikke må, når man spiser LCHF. Jeg oplever, at det er utroligt individuelt, og det er svært at komme med helt snorlige retningslinjer, men jeg fortælle dig om, hvordan jeg har valgt at gribe det an, og hvad jeg har fundet frem til passer til min kropstype og min hverdag.

HVOR MANGE KULHYDRATER MÅ JEG SPISE?
LCHF fortæller dig ikke nødvendigvis, hvor mange gram kulhydrater, du må spise om dagen. I det hele taget synes jeg, at diskussionen omkring kulhydrater gerne måtte glide lidt i baggrunden. I stedet så jeg gerne, at fokus flyttede mere over på naturlig mad. Kød, fedt og grøntsager, suppleret med lidt bær/frugt og nødder. Fede mejeriprodukter, hvis du kan tåle det. Voilà!

LCHF handler i lige så høj grad om at lære sin krop at kende og finde det niveau af kulhydrater, der passer til en. Der kan være forskel på tolerancetærskel både fra person til person men også fra dag til dag. En, som træner meget, har ofte en højere tolerancetærskel end en, som lever et mere inaktivt liv.

Selv tæller jeg ikke kulhydrater. Jeg vejer heller ikke min mad, inden jeg spiser den. Jeg vil skyde på, at jeg spiser omkring 50 g kulhydrat de fleste dage, men nogle dage kun 20 og andre dage 100 g. mellem 50-100 g kulhydrater om dagen.

Hvis jeg føler, at sukkertrangen kigger frem, snævrer jeg lidt ind på kulhydratindtaget i en periode, indtil jeg kan mærke, at det har sluppet sit greb i mig. Det betyder, at min kost i den periode består af kød, æg, fedt og grøntsager og en smule smør/fløde.

Dette er for mig en temmelig striks LCHF diæt. Jeg trives fint på det. Jeg er mæt og tilfreds og har god energi hele dagen igennem. Sover som en drøm om natten. Men det sætter jo nogle begrænsninger for kreativteten i madlavningen, og derfor tilføjer jeg ofte rodfrugter og nødder til ovenstående.

HVORDAN LÆRER MAN AT SPISE MERE FEDT?
I starten syntes jeg også, det var svært pludselig at skulle spise mere fedt, og det er også det, jeg hører fra flere af jer. Man er jo vokset op med altid at skulle vælge det magreste alternativ, og den idé skal man pludselig vende på hovedet.

For mig har det også været en rejse. Jeg startede med at tilføje et olieshot til min morgenmad (ca. 1 spsk) og mærkede hurtigt, hvor godt det gjorde mig.

Så gik jeg over til at vælge federe udskæringer af kød og begyndte at spise noget af fedtkanten. Jeg begyndte at spise skindet på kyllingen. Jeg puttede en ekstra klat kokosolie på panden, når jeg stegte mine æg om morgenen.

Jeg lavede salatdressinger på koldpressede olier og brugte dem med løs hånd. Herudover lavede jeg forskellige dips af fx avokado, oliven, mayobaserede dips og dressinger, etc. En tyk skive ost, hvis jeg blev sulten mellem måltider. Fløde og smør fik ikke så naturlig plads i min kost som hos mange LCHF’ere, men det skyldes måske lige så meget mine manglende evner ud i sovse-tilberedning.

Men alle de andre ting tilsammen var med til, at jeg fik banket fedtprocenten op, uden at jeg egentlig havde en følelse af at spise “fed mad”.

HVAD SÅ MED RODFRUGTER OG FRUGT?
Det er også et spørgsmål, jeg ofte mødes med. Er de inde eller ude? Jamen, jeg kan bare tale for mig selv, og jeg spiser gerne rodfrugter. Særligt her om vinteren er rodfrugter geniale som tilbehør. Jeg mærker ikke, at hverken rodfrugter eller frugt har nogen negativ påvirkning. Frugt spiser jeg ikke meget, og når jeg gør, er det mest om sommeren. I vinterhalvåret har jeg ikke brug for det. Når jeg bruger frugt, er det oftest i madlavning (æblestykker i salaten, appelsinmarinade til rødkålen, etc.), eller som en dessert sammen med noget fedtholdigt (flødeskum fx).

OG HVAD SÅ MED MOTIONEN?
Kan man dyrke meget motion og samtidig spise få kulhydrater? Da jeg først startede LCHF, føltes det brutalt at løbe. Jeg havde betonben og følte mig ude af stand til at lette røven so to speak. Men efter en kort periode vænnede min krop sig til at bruge fedt som brændstof i stedet for kulhydrater, og i dag løber jeg uden problemer, selv i perioder, hvor jeg spiser meget få kulhydrater. Jeg løber gerne langt og længe, og her fungerer det fint. Skal man konkurrere på 100 m løb, kan det godt være at man skal bruge lidt raketbrændstof (=kulhydrater). Så også her er man nødt til at prøve sig frem. Både Sverige og Norge har sportsfolk, som vinder OL medaljer på en LCHF-inspireret kost.

OVERGANGSBESVÆR
Mange oplever lidt overgangsbesvær, når de skifter fra en kulhydratrig kost til en LCHF fordeling. Det varer som regel højst et par uger, hvorefter kroppen har vænnet sig til den nye kostsammensætning. Andre oplever øget energi fra starten, så heller ikke her kan man sige noget generelt. Læs mere om overgangsbesvær og symptomer her: LCHF og overgangsbesvær

HVAD ER FORDELENE VED AT SPISE LCHF?
Fordelene ved at spise en kost med en øget mængde fedt er mange. Mine favoritfordele er, at maden smager bedre, mætter mere, mindsker sukkertrangen, at fokuseringen på mad forsvinder (fordi man er mæt),  og at ens hud bliver så blød, at man ikke længere behøver at bruge fugtighedscreme. Huden er i øvrigt også et udemærket pejlemærke for, om man spiser tilstrækkeligt fedt. Lider man af tør og skællende hud, kan man med fordel skrue op for fedtet.

Min anbefaling vil altid være: Prøv det! Giv det tre uger eller en måned. Det behøver jo ikke være herfra og livet ud. Måske får du det bedre, måske finder du af, at det slet ikke er noget for dig. LCHF er ikke nødvendigvis for alle. Men lider du af maveproblemer, træthed, sukkertrang, usund madfokusering, overvægt eller svingende vægt, uforklarlige humørsvingninger og sover du dårligt om natten, er der stor sandsynlighed for at du vil trives på LCHF.

Brug for mere håndgribelig hjælp? Se her:

Vægttab med LCHF - få hjælp her: Striks LCHF - en praktisk guide

LÆS OGSÅ:
Hvad er LCHF?
LCHF og vægttab?
LCHF – Fedt og kolesterol
Hvad er striks LCHF egentlig?
LCHF – indkøbsliste
Gode LCHF-produkter

 

Den eneste Low Carb-kogebog, du behøver

Low Carb-Keto-LCHF. Kært barn har mange navne. Få styr på forskellene og få samtidig 120 af mine bedste opskrifter til alle dagens måltider. Perfekt til at lave ugens madplan og tage med i køkkenet

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

89 kommentarer til “I gang med LCHF – hvordan?”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane!

  Jeg er en pige på 19 år, der er faldet over din inspirerende blog!
  Jeg har nu prøvet at spise LCHF i tre dage, men fik virkelig trang til sukker her til aften (har ikke haft det de andre dage, som jeg ellers plejer), så jeg drak en kop kakao (sukkerholdig) med flødeskum. Min mave flippede dog fuldstændig ud og sagde de mest mærkelige lyde kort efter. Så jeg vil hoppe tilbage på LCHF i morgen, da den ellers fungerer godt for mig – jeg har for en gangs skyld ikke trang til rigtig mad og sukker hele tiden :-) Men jeg har lige et spørgsmål – jeg læste noget om en huskeregel på din blog, men kan nu ikke finde den igen. Det var noget med at når man kigger på næringsindholdet i en madvare, så skal man vælge en, hvor der er dobbelt så meget fedt som kulhydrat – og gerne mere fedt end kulhydrat og protein tilsammen. Men husker jeg rigtigt?
  Hvor meget kulhydrat må der maks være en i en madvare, for at det er LCHF? Nogle består jo primært af fedt, men indeholder stadig fx 10 g kulhydrat pr. 100 g.

  Mvh. Mathilde

  Svar
  • Måske tænker du på den tommelfingerregel, jeg nogle gange giver, til mejeriprodukterne? Her kan du gå ud fra at fedtindholdet skal være højere end proteinindholdet og helst højere end proteinindholdet og kulhydratindholdet til sammen. Mange bruger desuden den tommelfingerregel at madvarer max må indeholder 5 g kulhydrat pr. 100 g. Selv hænger jeg mig ikke så meget i det, men skeler mere til, om det er “rigtig mad” og hvor store mængder, jeg vil spise af den pågældende vare.

   Svar
 2. Hej Jane!
  Har du nogle erfaringer omkring LCHF og irritabel tyktarm? Jeg lider selv af det, og det er det værste jeg ved! Jeg har overvejet et stykke tid at begynde at spise efter LCHF-principperne, men tror lidt mine maveproblemer har holdt mig lidt væk.
  Jeg læser konstant, at folk med irritabel tyktarm ikke skal spise kål, broccoli og mælkeprodukter – men disse ting fylder jo ret meget i LCHF-kosten..
  Så ville bare lige høre, om du havde nogle erfaringer med, at det alligevel viser sig at være godt for maven?
  Der er selvfølgelig også andre ting i LCHF end kål og mælkeprodukter, men synes alligevel det er lidt svært hvordan jeg skal gøre det uden..
  Tror jeg prøver det, det kan aldrig skade! Men tænkte det kunne være fint at høre om du måske havde et par råd at give med :-)

  Tak for en god blog!

  Nanna

  Svar
  • Hej Nanna- Åh jeg har lidt erfaring med det. Både sådan personligt og fra hvad jeg hører. Min erfaring er, at IBS er en skraldespandsdiagnose, som lægerne giver, når de ikke lige kan trække andet op af hatten. I virkeligheden tror jeg, at de, som får IBS-diagnosen derfor ofte har forskellige udfordringer og derfor også lykkes med at lindre symptomer på forskellig vis.
   Mange med IBS har glæde af LCHF, fx mig selv. Mange oplever endda at spise sig helt fri fra mavegener. Andre har brug for at skele til Low Fodmap også, men på mig havde det ingen nævneværdig effekt, da jeg havde det værst. Så desværre tror jeg ikke, der er andet at gøre end at prøve sig lidt frem og finde ud af, hvad der virker på din mave.
   Min egen erfaring er faktisk, at jeg i perioder kan spise “alt” uden at reagere, mens jeg i andre perioder ingenting kan spise uden at maven reagerer. Det fortæller mig, at det er mere relateret til noget i tarmsystemet end en reaktion på selve maden.
   Jeg brygger lidt på noget tekst om netop IBS og hvordan Low Fodmap kan kombineret med LCHF, men jeg har det nok først klar i det nye år…
   Rigtig god bedring eller fornøjelse eller hvad vi nu skal kalde det. Maveproblemer er en kælling, I know… :(

   Svar
   • Mange tak for svar! :-)
    Ja jeg tror også eneste løsning er at prøve mig frem – så det må jeg gøre!
    Ser frem til at læse indlægget, når du er færdig med det.

    Svar
 3. hej
  Jeg er lidt i tvivl når du skriver at du selv kun spiser 25 – 50 g. kulhudrater om dagen. vil det svare til en gulerod eller hvad svare de gram sådan ca. til ??

  På forhånd tak!

  Hilsen
  Bonnei

  Svar
 4. Hej Jane.. jeg er ligenu på dukandiæten og er ved at blive lidt træt af det.. burde det så ikke være nemt nok at begynde på lchf ? jeg spiser ingen stivelse,sukker osv, så tænker jeg bare skal begynde at tilsætte en ”masse” fedt til min kost..? fede mejeriprodukter, olier, smør og kød med lidt større fedtprocent end 3-7 % ?
  mvh
  Maria

  Svar
 5. Kære Jane

  jeg er stille og rolig begyndt på LCHF, indtil videre går det vis fint. Tænker tit på hvad næste måltid skal være, de første par dage mærkede jeg ikke sult før det var tid til næste måltid, men nu kan jeg mærke sulten efter et par timer, hvad kan det skyldes?
  jeg er også tit svimmel om morgen.
  du skriver at mælk er bandlyst, men hvordan skal man oprette kalkmængden i kroppen. Jeg kan mærke på mine negle (de flækker), at jeg har omlagt min kost. Vil det hjælpe at spise kalk?
  sidste spørgsmål: jeg ammer, men jeg tænker at hun skal nok få det hun har brug for. Hun er 3 måneder.

  tak for et par fantatiske bøger.
  hilsen Stine

  Svar
 6. Hej Jane
  Jeg er ny indenfor Ichf og tillader mig derfor at spørge: Du siger at man skal spise kød, grøntsager og fedt til måltiderne, men hvad består fedtet af?

  Svar
 7. Hvad består dit morgen-olieshot af, udover fiskeolien? Jeg overvejer at investere i den; kan du smide en bemærkning om på hvilken måde du synes den (og olieshots i det hele taget) gør en forskel for dig? :)

  Svar
  • Jamen, jeg tager jo min lille urtedrik (vita biosa) sammen med fiskeolie og en sjat æblejuice. Jeg synes, det giver mæthed, energi, stabiliserer mit blodsukker og fjerner sukkertrang. Det ville jeg ikke undvære ;)

   Svar
 8. har tidligere tabt mig betydeligt med Vægtvogternes metode med at tælle point / kalorier. Men de opfordrer næsten til at man spiser godt med kulhydrater. Nu har jeg forsøgt at sætte mig ind i LCHF og har nu forsøgt at leve derefter et par uger.
  Men kan man stadig bruge metoden med at tælle kalorier og samtidig leve efter LCHF ?
  Fx tæller en skive af et kernebrød (wannabe rugbrød) ca. dobbelt så mange kalorier som købe-rugbrød.

  Svar
  • Jo, det kan man vel godt. Jeg tæller ikke kalorier så jeg har desværre ikke lige styr på, hvor mange kalorier de forskellige ting indeholder.

   Svar
 9. Hej Jane

  Jeg vil rigtig gerne igang med LCHF, da jeg er det man kalder tyndfed. Jeg snacker dagen lang og der ryger mest sukker indenbors. Samtidig er jeg heller ikke glad for store portioner (nok derfor jeg snacker), så det bliver noget af en udfordring.

  Mit spørgsmål omhandler min dreng på 1,5 år og egentlig også min mand.
  Manden vil ikke spise LCHF til de andre måltider, men gerne til aften og knægten skal jo ikke spise sådan.
  Vil min mand ikke risikere at tage på, og hvad med min dreng, hvis vi laver mad han vil spise, men det er spækket med fedt?
  På forhånd tak.

  Svar
  • Det er umuligt for mig at forudsige. Min umiddelbare tanke er, at enhver glidning imod mere rigtig og naturlig mad er godt. Din søn og mand kan sagtens spise med. Du kan evt. lave en portion ris/kartoffel til sønnen sammen med.

   Svar
 10. Okay nu skriver du skrammel, hvad tænker du på her. Hvilke krydderier skal man holde sig fra

  Mvh Jeppe

  Ps tak for svar

  Svar
  • Alt hvad du lyster! Men tjek at krydderiblandingen ikke indeholder alt muligt skrammel. Det gør de ind imellem.

   Faktisk kan det anbefales at skrue OP for saltindtaget, når du spiser få kulhydrater :)

   Svar
 11. Hvordan er det med teff og LCHF??
  Hvad er det for fed du spiser når du skriver at du kun spiser naturligt fedt?
  Jeg er endnu ikke på LCHF men har bestilt din bog og glæder mig til at komme igang for at komme af med sukkerspøgelset og måske få noget mere energi uden at skulle sove hele fritiden væk.

  Svar
 12. Tilgiv mig hvis du er blevet spurgt om det men hvordan “retfærdiggøre” LCHF fedtet ang. Monoumættede- flerumættede osv fedtsyre når der er dokumentation for at det er dårligt for kroppen, kræftfremkaldene osv… Prøver lidt at finde rundt i junglen af forskellige typer diæter/livsstile ;)

  Svar
 13. Hej Jane, her er lige et spørgsmål fra endnu en meget interesseret læser. Syntes simpelthen at det er så spændende og samtidig så forvirrende at leve LCHF. Har været igang i 3-4 uger ingen vægttab, hård mave men dejlig mæthed ;)
  Har tabt mig 12 kg med ShapeUp over de sidste 13 uger inden jeg begyndte LCHF, men begyndte at føle mig sulten og umættelig.
  Nu prøver jeg så at gå min LCHF kost igennem og kan se at du skriver at fløde og smør er en lille del af det fedt du spiser, er det “værre” end andet fedt eller?
  Skal helt sikkert blive bedre til at mærke sult som næring frem for sult af kedsomhed/lyst. Meget svær øvelse!!!
  Tusinde tak for såå meget engagement til dine læsere.

  Svar
  • Nej det er det såmænd ikke. Det handler nok mere om smagspræferencer. I dag er smør og fløde fx en større del af min kost end det var, da jeg skrev indlægget her, så det varierer lidt. :-)

   Svar
   • Ok, tak. Skulle bare være sikker på at jeg går den rigtige vej. :) Og ikke vælger alt det forkerte. Tak for mange spændende oplæg, jeg forsøger at få læst alle kommenterene også, da der faktisk ofte er svar på mange relevante spørgsmål for en nybegynder som jeg.

    Svar
 14. Hej Jane, uha det er svært at omlægge til LCHF når man som jeg og mange andre er vokset op med light produkter og fedtforskrækkelse… Mit spørgsmål: kender du til nogen LCHF diætist på FYN ? Har virkelig brug for noget mere struktur i det her, skal tabe mig 15-20 kilo. Er meget klar på at det kommer til at tage tid, det der tiltaler mig allermest ved LCHF er ko bål.a. At jeg bliver sundere i egen krop. Jeg forventer ingen mirakelkur, men har desværre taget 2 kg på i de første 2 uger og deeeeeet er altså i den forkerte retning.

  Svar
 15. Hejsa…
  Jubiiiiiiii….. tror jeg har fundet ‘de vise sten’ hos dig og LCHF… Ved mine utallige kure med lav kulhydrat mv., er jeg altid SULTEN! I nat igen har jeg måtte op og spise…ost og skinke..I to mdr har jeg ikke kunne tvinge min vægt under 71 kg på trods af 3 løbeture om ugen og lavt kulhydratindtag. Jeg har egentlig også tidligere, når jeg har talt kalorier, erfaret at jeg har fået for lidt fedt, og at kiloene først rigtig ruller når jeg indtager lidt mere fedt…….. men har ikke rigtig troet at det kunne være rigtigt..
  Men NU sætter jeg ‘turbo’ på fedtet og håber at jeg bliver mæt og at jeg endelig når under de 71 kg!
  Tak for dejlig overskuelig indføring i metoden, og for en fin overskuelig hjemmeside!
  De bedste hilsner Camilla

  Svar
 16. Kære Jane,

  Jeg er ny fan af din hjemmeside (og bog!) – som jeg faldt over ved et tilfælde, da jeg var på udkig efter mad med mere energi. For et år siden fik jeg tvillinger – og da jeg for et par måneder siden så småt begyndte at få min nattesøvn igen (halleluja!), tænkte jeg, at det da var mærkeligt, at jeg alligevel var så udmattet og nærmest dødvægt efter frokost trods dejlig megen nattesøvn. Derfor gik jeg altså på udkig efter mad med mere energi – og endte med at ville teste LCHF.

  Min mand og jeg prøver os nu lidt frem her i vores sommerferie – for hverdagen er travl med de tre små børn, vi har i alt :-) Tre spørgsmål til overgangsbesvær, som jeg ikke har fundet svar på i din bog eller her på bloggen: 1) Kvalme efter måltiderne. Er det et typisk overgangsproblem, eller hvad gør vi galt? Er opstået fx efter hakkebøffer med blomkålsbearnaise og kødboller i tomatsovs med Mascarpone. Kommer vi til af overæde/overæde proteiner eller hur?? Og det relaterer sig til næste spørgsmål: 2) Føler man/du en anden mæthedsfølelse på LCHF, og skal man lige vænne sig til den (så man måske holder op med at overæde, som vi måske har gjort)? Og 3) Når jeg laver frokost til os ud fra opskrifterne i din bog (fx Retro rejecocktail og Avokadosalat med bacon og valnødder) bliver vi ikke mætte. Som i jeg kunne have spist halvdelen af min mands portion også, eller måske den hele! ;-) Når nu jeg får skrevet spørgsmålene ned, ser de alle ud til at hænge sammen med noget med appetit… Er spændt på dit svar! Det skal vist lige nævnes, at vi kommer fra en ganske almindelig dansk kost – ikke fedtforskrækket, men med maaange kulhydrater fra rugbrød, hjemmebagte boller, pasta, ris, etc. Ingen af os er overvægtige.

  Til sidst en kæmpe ros for de SUPER velsmagende opskrifter i din bog – som tilmed er nemme at lave, hurra!! :-)

  De bedste hilsner fra Rikke

  Svar
  • Kvalme kan sagtens skyldes, at I overspiser. Generelt er maden jo mere energitæt på LCHF og derfor er der behov for mindre portioner. Men mange øser den samme volumen mad op på tallerkenen og derved kommer man måske til at spise for meget. Mætheden, man føler på LCHF er anderledes end på kornrig kost. Når man spiser mange kulhydrater og lidt fedt, føles mæthed som en udspilethed i maven pga. den store volumen mad. Mæthed på LCHF føles som et fravær af sult og sidder – synes jeg – mere mellem ørerne end i maven. Det tager lidt tid at lære at kende forskel, men hvis du lytter efter, vil du opleve at du automatisk kommer til at sætte portionsstørrelserne ned. Det gælder selvfølgelig stadig at det tager 20 min for hjernen at registrere mæthed, hvorfor man bør spise langsomt og alt det der- Med babytvillinger og endda et barn mere, ved jeg godt, at man bare kaster maden i halsen, når man har et øjeblik til det. Mine tvillinger er 7½ og jeg kan stadig tage mig i at gøre det ;-)

   Hvis I ikke bliver mætte, skal I spise mere. Det er egentlig ret simpelt (i teorien): spis når du er sulten og stop når du er mæt. Rejecocktail og salat er ikke den mest mættende frokost. Prøv laksesalaten. Den mætter fortrinligt!

   Svar
   • Tak for hurtigt svar! :-) Ja, kvalmen handlede nok om overspisning (den ramte med 120 km i timen!) – for yes, der kastes rigtignok mad ned herhjemme, når chancen byder sig! ;-) Vi må prøve at sænke farten. derfor har det også været godt at lave frokostopskrifterne til punkt og prikke – for at eksperimentere med eget mæthedsniveau.

    Er spændt på, hvordan jeg har det med den anderledes mæthedsfølelse om et par uger – for jeg tror allerede, at jeg er fan, selvom den kræver tilvænning. Og jeg må prøve laksesalaten – og lidt større portioner af de to andre opskrifter, for de er virkeligt lækre!

    Jeg tillader mig lige et spørgsmål mere: Jeg har bagt dine frøkiks, som også er skønne og meget mættende. Før kunne jeg snildt køre tre knækbrød med ost plus frugt ned som mellemmåltid, men én lille kiks med ost og smør er nok til, at jeg bliver mæt. Du skriver dog et sted, at man skal passe på med dem og ikke spise dem, som man før spiste brød, pga. omega 3-indholdet. Vil du mene, at man får for meget omega 3, hvis man spiser sådan en frøkiks hver dag?

    På forhånd tak! :-)

    Svar
    • Omega 6 er problematisk, ikke omega 3 ;)

     Jeg spiser ikke brød eller knækbrød hver dag men en enkelt om dagen kan måske være ok. Særligt hvis du ikke er ude efter vægttab. En skive ost alene – eller med smør hvis du synes – er et bedre valg hvis vægt er er issue :)

     Svar
     • Tak for hurtigt svar igen – og for omega-opklaring! :-D Jeg må vist hellere til at tænke i andre mellemmåltidsbaner, for jeg kværner også en portion frø og kerner i min morgensmoothie hver dag, og så bliver det måske for meget med en frøkiks hver dag også. Det kan dog også være, at jeg simpelthen når til et punkt, hvor jeg kan kvitte mellemmåltiderne helt – igår var faktisk min første dag EVER med kun de tre hovedmåltider! :-)

      God ferie til dig!

 17. Hej Jane
  Først vil jeg sige at jeg synes din blog er super inspirerende og fyldt med massere lækre billeder af opskrifter på mad, som jeg sagtens kunne se mig selv spise. Jeg har dog altid været ret fedtforskrækket og mayonnaise eller “fede” salater kan vokse i munden på mig, ubevidst tror jeg, fordi det bare ikke ligger til mig at spise det..
  Jeg er imidlertid godt træt af min evige sukkertrangen og efterfølgende dårlige samvittighed. På samme måde som at jeg har en lidt for stor appetit i forhold til min størrelse. Kunne LCHF mon være noget for mig? Jeg spiser skyr med frugt og nødder om morgenen (fx kl 7), men når kl er 11 er jeg sulten og tænker på mad igen. Har du en ide til et alternativ, hvis ikke jeg skal spise æg hver morgen?
  Jeg har prøvet i det små indtil videre at bruge bla kryddersmør til fx at stege i – og mums, det kunne jeg nok godt vende mig til :-)

  Svar
  • Hvis du bøvler med sukkertrang, vil jeg på det varmeste anbefale dig at skifte mælkemorgenmaden ud med æg, kød og grønt. Æg kan jo laves på tusinde måder, men hvis du ikke er til det hver morgen, kan du måske lave kerneknækbrød og spise dem med smør (jo!) og fed ost. Eller spise en rest kød fra aftensmaden. Bare for at mærker hvilken forskel det gør! :-)

   Svar
 18. Kære Jane
  Tusind tak for en særdeles inspirerende blog og ikke mindst bog, som de seneste uger har forsynet huset med mange nye smage og tanker.
  Jeg har imidlertid et spørgsmål som jeg tænker du måske kan give nogle perspektiver på. Det virker på mig, som om lchf i høj grad opprioriterer retter med kød og æg, frem for rene vegetariske alternativer. Det forstår jeg rent ernæringsmæssigt, men hvordan forholder du dig til de miljøpåvirkninger en sådan kost medfører? Her tænker jeg bl.a. på at produktion, transport og opbevaring af kød påvirker miljøet langt mere en grøntsager. Jeg synes selv det er svært at omlægge min kost og spise så meget kød og så mange æg, så måske leder jeg ubevidst efter smuthuller, men jeg er under alle omstændigheder interesseret i hvad du tænker om lchf og miljø.
  Mvh. Isabella

  Svar
  • Det med kød og miljøet ser jeg mere som en generel problematik og ikke noget særligt ved LCHF. På LCHF spiser man ikke mere kød end man gør i en traditionel dansk kost. Man spiser derimod flere grøntsager og mere fedt. Når det så er sagt, så ville jeg vælge mit eget helbred over miljøet anyday. :-)

   Svar
 19. Åh puhh det er godt at læse, det du skriver om underjordiske grøntsager. Hvorfor deles det overhovedet op? Er det pga indholdet af stivelse i rodfrugter? Jeg er jo nybegynder og kun nået ca halvanden uge ind i mit lchf-liv og havde droppet gulerødder, som jeg virkelig savnede. Gulerødder har altid mættet mig virkelig længe, så det forstod jeg faktisk ikke, hvorfor de var i ‘bad standing’. Jeg har derfor lige tjekket gulerødders næringsmæssige indhold på DTU’s foodcomp og så langt, som jeg kan se, er der ikke stivelse i gulerødder. Der er ca 6 gram kulhydrater pr 100 gram som kommer fra en sukkerart. En gennemsnitlig gulerød vejer ca 75 gram, så der er vel ikke alverden man indtager, hvis synder i en gulerød eller hvad? Er der noget, jeg har misset?

  I øvrigt sjov side, hvis man har hang til nørderi: http://www.foodcomp.dk. Hvis man googler gulerod og foodcomp kommer man direkte ind på analysen af næringsindholdet i en gulerod.

  Tak for genial blog og for svar på mit spørgsmål om kolesterol på forummet forleden. Det er pga.din blog, at jeg opdagede LCHF. Det tegner indtil videre godt. Jeg har ikke nået at læse om kolesterol endnu, men det står på to- do- listen

  /Mette

  Svar
  • Jamen det deles jo op pga kulhydraterne, stivelsen og blodsukkerpåvirkningen. Nu er jeg jo ikke særligt hysterisk anlagt på det punkt og jeg synes også, det ville være skævt, hvis vi skulle dæmonisere gulerødder… :-/

   Svar
 20. Pingback: lchf
 21. Hej:)
  Jeg benytter mig ofte af din side. Og tusind tak for god opskrifter og inspiration i hverdagen.
  Har en søn med diabetes 1 og glutenallergi, så det har bragt stor lykke at opdage lchf verdenen.
  Mvh malene

  Svar
 22. Hej Jane,
  mens jeg venter på at læse din bog vil jeg liiiige høre dig mht. mælk.
  Jeg plejer at drikke minimælk el. skummetmælk i min kaffe, det er noget jeg glæder mig til så snart jeg vågner og vil have svært ved at undvære det, jeg mener ikke at have et problem med at tåle mælk, og jeg bruger det kun i kaffe og omelet/røræg.
  Jeg bryder mig ikke om sødmælk og fløde i kaffen, er mælken så slem at jeg hellere skal drikke kaffen sort?
  Mvh. Kristina

  Svar
  • Tjah, det kommer vel an på mængden. Hvis det drejer sig om ½ dl en eller to gange om dagen, har det måske mindre betydning, men hvis det er fire, store kaffe latte glas er det jo en hel masse mælk, en hel masse mælkesukker og en masse kulhydrater. Og så er det måske ikke så smart. Min holdning er generelt at de ting, man føler virkelig stor modstand mod at skulle undvære, ofte er dem, man har bedst af at undvære. Surt ikke? ;-) Selv holdt jeg – set i bakspejlet – krampagtigt fast i mine havregryn om morgenen. Men måske er det bare mig ;-)

   Svar
 23. Hej Jane.
  Jeg spiser LCHF 6dage ud af 7, forstået på den måde at jeg har en snyde dag. Jeg går selvfølgelig ikke helt amok i sukker osv, men har jeg lyst til en kanelsnegl/lidt slik, kartoffel/pasta/brød eller alkohol, nyder jeg dette i begrænset mængder. Er det en dårlig ide? Eller er det ok? “Ødelægger” jeg det for mig selv? (Har nemlig hørt at der går op til 4dage før at kulhydraterne er ude af kroppen igen, starter jeg så “forfra” hver uge) :) Håber det giver mening :D

  Svar
  • Jeg ved det faktisk ikke med sikkerhed. Personligt synes jeg, det er en dårlig idé og unødvendigt. Jeg vil langt hellere gemme snydedagene til særlige lejligheder, du ved, når man er på besøg, inviteret ud, jul/fest/etc. end at gøre det kategorisk en gang om ugen. Snydedage for ofte får min vægt til at stige…

   Svar
 24. Hej Jane
  Jeg er flittig læser, af din blog. Især fordi du ofte skriver, at LCHF kan tolkes individuelt! ELSKER det, at du lader det være op til den enklte person ! Jeg steger stadig i olie og jeg spiser 1 stk frugt om dagen , men jeg føler det er tilladt at tolke på LCHF. TAK for det Jane :)

  Jeg har spist LCHF i 7 uger. og min krop har aldrig haft det bedre! Den første uge, havde jeg kvalme, ondt i hovde mm. efter de første 7 dage faldt min krop mere og mere til ro, og efetr 10 dage, var jeg fri for ubehag. og tabte 6 kg på 7 uger !

  Jeg er desværre faldet i med et brag, her i påsken!
  ÅHHHH hvor er det bare ikke det værd, jeg har ondt i hovde, er oppustet, sur og tvær og så sover jeg så forfærdelig dårligt :O(

  jeg ved at de næste 10 dage bliver “frygtelige” og alligevel glæder jeg mig til at mærke sukkertrængen / taget forlade og frigive min krop og sind ´

  Tak for alle dine gode opskrifter, links og råd

  påske kram

  Svar
  • Hvor er det ellers godt gået, Nana! Påsken er jo sukkerhøjtid, så du er næppe alene om at tage en tur deromkring. Heldigvis ved du jo nu, hvad der skal til for at slippe det igen og hvordan det føles. når du er fri for det. :-)

   Svar
 25. Hej Jane
  Knækbrød efter din opskrift er i ovnen og jeg glæder mig til at smage. Jeg har i en kortere periode undgået brød, ris, pasta og kartofler med succes. Vi tænker tankerne mod lchf. Men vi har som erstatning spist feks bulgur eller perlebyg. Men det er vel ikke meget bedre eller er det.
  Hilsen Heidi

  Svar
  • Håber knækbrødene smager! Det smarteste er selvfølgelig at udelade alle korntyper. Bulgur er måske ikke så smart, men perlebyg tror jeg ikke er det værste, hvis nu det skal være. Men man skal jo også tage tingene i et tempo, hvor man kan være med. Og hvis det fungerer for jer sådan, så er det stadig et stort og flot skridt i rigtig retning :-)

   Svar
   • Knækbrødet blev så lækkert at min mand spiste et stykke som dessert :-) et opskrift der helt sikkert Vil blive brugt igen :-)
    Tak for dit svar -og ja vi tager et stille tempo, jeg glædes blot over at det har været så nemt at nå hvor jeg er nu. Nyder så det lidt inden jeg går videre. Vil som næste step bruge lidt energi her på din hjemmeside :-)

    Svar
 26. Hej
  Er total nybegynder indenfor LCHF men fik din hjemmeside anbefalet af en diætist som jeg har hyret til at være min “sorte samvittighed”. Kæmper med kiloene efter fødsel af andet barn plus de kilo som aldrig kom af fra første, suk!
  Har dog med glæde læst din hjemmeside, særligt fordi du fokuserer på glæden ved mad og livet og ikke hænger dig i gram og restriktioner :-)
  Har dog lige et spørgsmål: Stenalderbrød? Går det an? Bager det efter kokken Thomas Rodes principper på diverse kerner, æg og olie. Smager fantastisk og ligner rugbrød.
  Tak for en god hjemmeside, som jeg helt sikkert kommer til at læse meget mere af :-)

  Svar
 27. Kære Jane!
  Tusind tak for din meget brugbare information om LCHF. Jeg er helt nybegynder på området, men overvejer efter mit rygestop at prøve det af i en måneds tid. Jeg har dog en lille bekymring. Jeg er vegetar, men spiser dog fisk. Er det mon muligt at leve efter LCHF alligevel?
  Mange hilsner,
  Lene

  Svar
  • Det er muligt men helt sikkert sværere. Måske kender du fede-tider.blogspot.com og rikkeprikke.dk? De har begge erfaringer med dette. Ellers er lchf-forum.dk også et godt sted at få hjælp og i inspiration til en mere vegetarisk LCHF. Det er ikke lige min stærke side, må jeg indrømme :-)

   Svar
 28. Uh den første måned var svær. Nu- 3 måneder efter at jeg skødd Lchf igang skeler jeg ikke til slikhylderne. Jeg tænker ikke på pasta, ris og kartofler når vi laver mad. Jeg savner ikke rundstykkerne i weekenden. Når jeg får trangen til noget, giver jeg efter, hvorefter jeg tænker:”var det det jeg hungrede sådan efter?”. De gange jeg har givet efter(det ender ALDRIG i madorgier, ofte kun små smagsprøver),har det ikke haft nogen negativ virkning. Og det gør denne levevis holdbar og i orden. Jeg kan slet ikke forestille mig at gå tilbage igen. SLET ikke.

  Svar
   • Susi
    Nu er jeg jo sådan en som slet ikke interessere mig for mit tal:)
    da jeg faktisk mener at det kan være gavnligt at ha moderat højt kolesterol ;) særligt som kvinde.
    MEN for 15 år siden da jeg var meget yngre end nu og levede vegetarisk, fedtfattigt og ofte nærmest vegansk- da var mit tal på kanten til at være for højt.

    For et par år siden efter jeg var begyndt at leve LCHF fik jeg målt mit ( ved en fejl) og interssant nok var det pludselig nydeligt – det var blodsukker og blodtryk også ;) så som min læge så fortæt du endelig med det du gør :)

    Sukker og stress- dårlig søvn er klart skurke i det spil.

    Svar
   • Hej Jane
    Tusind tak for svaret. Jeg har aldrig hørt om LCHF før forleden dag, så jeg læser alt hvad jeg kan. Det minder noget om den kost jeg spiser efter at have meget om Dao/ Tao

    kærlig hilsen
    Susi

    Svar
 29. Hej Jane. Jeg faldt over dine side idag og jeg er på! Det er virkelig interessant at læse og du har nogle gode opskrifter.. Jeg kunne godt tænke mig at vide om det er bedst bare at lave en total forandring med det samme eller om en blid overgang kan være lige så god. Jeg tænker hvis man nu lige skal tømme fryseren for det magre kød man nu har.. Jeg tænker egentlig mest om man kan mærke skiftet lige så hurtigt?

  Svar
  • Hej Ellen,
   Det kan du gøre, som det passer dig bedst. For nogle fungerer det bedst at gøre kort proces (sådan er jeg som regel), mens det for andre fungerer bedre at ændre små ting af gangen, så det ikke virker så brutalt. Hvis du fra den ene dag til den anden skærer markant ned på kulhydraterne, vil du måske mærke en form for overgangsbesvær, imens kroppen vænner sig til det nye brændstof. Andre mærker slet ingenting – andet end bedre følelse i kroppen, bedre humør, længerevarende mæthed, bedre søvn, etc.

   Du kan i øvrigt sagentes spise magert kød selvom du spiser LCHF. Så skal du bare sørge for at få noget fedt ved siden af. Low carb og low fat er en skidt kombination, hvis du spørger mig.

   Pøj pøj med det! :-)

   Svar
 30. Tak for inspirationen. Jeg er en af dem, der siden rygestop har taget “10-kg-elevatoren” op og ned et par gange om året.
  For 10 dage siden ramte jeg min max vægt igen :-( Siden har jeg levet det skønne LCHF liv og spist alt hvad jeg har savnet under de tidligere diæter.
  Jeg er temmelig overrasket over hvor hurtigt det går her i starten. Da jeg nu på 10. dagen allerede har tabt 4 kg.
  Indgangsvinklen til det hele har været din side her. Så du får lige en fuldfed high-five

  Svar
  • Wauw Christian, det er da uden sammenligning den bedste high five, jeg nogensinde har fået. Tak for det. Og tillykke med dit flotte resultat!

   Svar
 31. Hej Jane
  Tak for et lærerigt indlæg :-)
  Jeg sidder meget specifikt og tænker på gulerødder.
  Hvor ligger de inden for denne livsstil? Umiddelbart ville man vel kalde dem en grøntsag. Men jeg har også hørt at de egentlig indeholder ligeså meget stivelse som kartofler.
  De er så gode som en lille mellemsnack, så det ville da være rart hvis de ikke var én af fy-fy-varerne :-)

  Svar
  • I strikt LCHF spiser man primært “ovenjordsgrøntsager”, altså grøntsager, der vokser over jorden og ikke nede i den. Derfor indgår gulerødder og rodfrugter kun sjældent. Personligt går jeg dog ikke specielt meget op i over- og underjordsteorier men spiser de grøntsager, jeg har lyst til. Inkl. gulerødder. Jeg tror, man er nået langt i det øjeblik, man fjerner korn og sukker og stopper med at sky fedt som fjenden :-)

   Svar
 32. Hej Jane
  Tak for et genialt indlæg, jeg ville virkelig ønske jeg havde haft det da jeg i sin tid startede, det var meget overvældende for mig de ting der skete i min krop under skiftet. Men jeg er hoppet frem og tilbage et par gange nu og ved hvordan min krop reagerer, det er stadig rigtigt hårdt at afvende sig fra sukkertrangen men det er nemmere når man ved at at det er det der sker i kroppen :-)

  Under alle omstændigheder har du ihvertfald lige vundet et link fra http://www.bodyhacking.dk og en ny fast læser ;)

  Svar
  • Hej Mikkel
   Tak for det :-)

   Jeg er også hoppet frem og tilbage nogle gange – det tror jeg hører med til et almindeligt liv – og for hver gang bliver jeg mere og mere overbevist om, at LCHF er det helt rette for mig.

   Svar
 33. Som altid et super velskrevet indlæg, der rammer hovedet på sømmet. Det er inspirerende og det er lige før jeg tilgiver dig for at banke mig i Wordfeud ;)

  Den (fiske?)olie du omtaler af og til – kunne man ikke lige få navnet på den igen?

  Svar
  • He he, tak Eva :-)

   Fiskeolien hedder Cod Liver Oil og er fra Nordic Naturals. Den kan bl.a. købes i Urtehuset på Gl. Kongevej (og sikkert også i deres andre filialer). Og nu kan jeg pludselig ikke huske, om du bor i Kbh?! Ellers kan den bestilles online.

   Svar
 34. Tak Jane, fordi du gav dig tid til at skrive et så informativt indlæg om LCHF. Og ikke mindst fordi, du beskriver ret godt, at det kan lade sig gøre at ændre vaner gradvist :)
  Jeg har – inspireret af dit indlæg fra forleden – besluttet mig for at prøve at fjerne gluten fra min kost. Det bliver gradvist, sådan at jeg i starten eliminerer de åbenlyse kilder som hvede, byg, rug og havre.
  Jeg håber, det er første skridt på en rejse mod mere naturlig kost og mindre fokus på kalorietælling. Og mindre angst for kartofler ;)

  Svar
  • Hej Anne – god beslutning med gluten og held og lykke med det. Jeg er sikker på, at du vil kunne mærke forskel hurtigt. Spørg endelig, hvis der er noget, du er i tvivl om :-)

   Svar