To rødkålssalater

Inden det bliver nytårsaften, vil jeg skynde mig at poste opskrifterne fra jul. Juleaften bød nemlig på to rødkålssalater. En traditionel og en lidt mindre traditionel. Min (sviger)familie, som i mine øjne er meget traditionelt anlagt, overraskede ved at rose den utradtionelle rødkålssalat, rodfrugterne og oliventapenaden og ikke én nævnte, at der på  bordet hverken fandtes hvide eller brunede kartofler. Måske har jeg startet en lille revolution?! Det starter jo et sted. Jeg bevægede mig dog med museskridt ud i en diskussion om, hvorvidt mættet fedt er usundt, og det skal man (jeg) lade være med. De, som mener, at man dør af at spise fedt, føler meget stærkt for det. Omtrent lige så stærkt som jeg føler for. at det ikke er tilfældet. Og vi behøver ikke være enige.

Jeg valgte at lave den traditionelle rødkålssalat med rørsukker. Det virkede på en måde hyklerisk at tænke i sukkererstatninger, imens jeg fyldte mig med chokolade dagen lang. Og den blev simpelthen så god.

Rødkålssalat

Udskriv
|

Ingredienser

 • 1 helt rødkål snittet
 • 2 dl æblecidereddike
 • 1 dl ufortyndet tranebærsaft jeg brugte en usødet version
 • Revet skal af 2 appelsiner
 • Saft af 2 appelsiner
 • 4 dl rødvin
 • 4 stænger kanel
 • 4 stjerneanis
 • 4 spsk rørsukker
 • 25 g smør
 • 150 g tørrede tranebær

Sådan gør du

 • Snit al rødkålen og hæld kogende vand og 1 dl æblecidereddike over. Lad det stå sådan i 15 min eller mere.
 • Hæld vandet fra og sauter rødkålen i smør i bunden af en stor gryde. Når kålen er blevet bare en smule blød, overhældes den med al væsken (rødvinen, appelsinsaften, tranebærsaft, etc.). Top op med ekstra vand, hvis det ikke dækker helt. Hæld sukkeret i også.
 • Kanelstænger og stjerneanis lægges ved i et eller to tefiltre. Og så skal hele balladen ellers bare simre derud af i 1-1½ time.
 • Herefter hælder du de tørrede tranebær i og giver dem 10 min. kogetid. Smag også til med (stødt) kanel, hvis kanelsmagen ikke er blevet kraftig nok.

Den utradionelle var en Claus Meyer opskrift. Jeg brugte dog æblecidereddike i stedet for kirsebæreddike, og den blev stadig god.

Forleden lavede jeg endnu en virkelig lækker rødkålsvariant af resterne fra rødkålen, men den må I have til gode :-)

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

En kommentar til “To rødkålssalater”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Kan man lave rødkålen dagen før og så varme op inden julemiddagen. Der er jo altid mange ting at se til inden julemiddagen :-)

  Svar