Børnelæge blåstempler hvidt brød til børn

I går i Aftenshowet blev DR’s TV-børnelæge Annebeth Rosenvinge interviewet om, hvordan man kan navigere i sundhedsjunglen, når man lever med børn.  Det har hun nemlig skrevet en bog om. I næstbedste sendetid fik hun lige blåstemplet hvidt brød til børn – fx en bolle sammen med et stykke frugt til morgenmad. Desuden er det en myte, at børn (men hvad med voksne?), bliver hyperaktive af sukker. Og mælk er i øvrigt sundt, gerne en halv liter om dagen, så længe vi vælger den fedtfattige variant som minimælk eller skummetmælk. Og hun glæder sig i øvrigt over, at dampen er gået lidt af en “anden familiebog”, som harcelerede imod mælken. Fx er der heller ingen kobling mellem indtag af mælk og børns gentagne mellemørebetændelser. Det går så stik imod min egen oplevelse med en søn, som havde nonstop mellemørebetændelse på trods af gentagne penicillinkure og indlagt dræn i fuld narkose. Først da vi stoppede med at give ham mælk, stoppede øreproblemerne. Et tilfælde, tilsyneladende…?!

Godt så…

Et sidste råd fra Annebeth Rosenvinge er så i øvrigt, at vi skal droppe madhysteriet. Det har aldrig gavnet nogen. Jeg forstår ikke, hvordan man kan kalde ønsket om at spise naturlig mad, for hysteri!

Klik HER for at se hele indslaget. Indslaget om børnelægen kommer 42 minutter inde i udsendelsen. PS: Jeg kan ikke finde ud af at linke direkte til indslaget, men det er Aftenshowet fra d. 12/10.

Få 7 dage gratis af MadbandittenPLUS

Få energiberegninger på alle opskrifter og egen favoritside og slip samtidig for forstyrrende annoncer.

Start gratis prøveperiode nu

 

15 kommentarer til “Børnelæge blåstempler hvidt brød til børn”

Skriv en kommentar

 1. Thank you so much for the title of this ! Someone recommended this doctor for my daughter who has a leaky gut ! I can’t imagine what a disaster it would have been had I gone in to meet her !

  Svar
 2. Hun siger jo ikke at I skal stopfodre jeres børn med hvidt brød og sukker? Men brug den sunde fornuft og lad være med at lade skrækhistorier om det farlige hvide brød tage overhånd….

  Svar
 3. Agge bemærk lige hvad jeg skrev;
  En stor undesøgelse viste sammenhæng i mellem allergiske reaktioner og MØB men kun 40 % reagerede på mælk resten reagerede på hvede, soja etc..
  Ellers jeg da enig med dig om soja- kunne aldrig finde på at bruge det i mit køkken.

  Svar
 4. Det er da sjovt at se en flok hunner, der ved mere end den samlede danske forskerstand, at man kan google er ikke det samme som en uddannelse.
  der er så mange undersøgelser der ikke kan påvise en sammenhæng mellem øreproblemer og mælk,
  Nogle bruger endda sojamælk som erstatning for mælk! selv om soja er allergifremkaldende kræftfremkaldende, og fulde af østrogener, absolut ikke noget for drengebørn

  Svar
 5. Mette, det kan du sagtens. Jeg synes ikke, de bliver tørre. De bliver mere sådan lidt klistrede. Jeg plejer at fryse dem ned med madpakkepapir imellem og så tager jeg en ud nogle timer før, jeg vil spise den. Og så får den en hurtig tur på brødristeren inden den ryger indenbords. Det fungerer fint.

  Svar
 6. Jeg er i øvrigt heller ikke religiøs med mælk på mine børns vegne. Men min søn kan stadig ikke lide det. Jeg tænker, ligesom dig Anne, at han nok ved. at han ikke tåler det så godt og derfor fravælger det. Vi nåede desværre også at få lagt dræn, inden jeg turde tage mælken fra ham. Da drænet ikke hjalp, var jeg desperat. Bagefter fortrød jeg bitterligt at jeg ikke havde prøvet det med mælken først… :(

  Svar
 7. Ja, det er virkelig rystende og trist… :(

  Mette, jeg har også ledt og ledt efter mandelmelet fra Funktionel Mad i en periode, hvor det lod til at være blevet fjernet fra hylderne. For et par uger fandt jeg det i Helsemin over for hovedbanegården. Jeg tror godt at almindelig mandelmel kan bruges i oopsies. Du må være testkanin her :)

  Svar
  • Okay. Jeg vender tilbage så! i øvrig skal jeg lige høre. Når jeg bager dem fredag eftermiddag, kan jeg så både spise dem lørdag, søndag og mandag? Eller bliver de tørre?

   Svar
   • Jeg har bagt dem! Med almindeligt mandelmel. Jeg kom til gengæld til at sætte dem ind ved 200 grader, så jeg gav dem kun et kvarter.

    Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal synes. De hænger fint sammen og sådan, men det er ikke noget, jeg bliver forfalden til. Måske er de bedre som sandwichbrød med pesto, noget lækker skinke og så videre end bare under ost.

    Men nu er det prøvet. Til stor interesse for hele familien. Vi er af sted i sommerhus 19 mennesker og mig. Og det er en videnskab – synes de andre i hvert fald – når jeg skal spise. Selv spiser de så åndssvagt meget sukker, kage og så videre, at jeg får det helt dårligt ved tanken. (Ikke at jeg kunne finde på at sige noget) Vi taler om, at slikket bliver serveret i den slags store ildfaste fade, som man laver lasagne i.

    Heldigvis har jeg ingen trang til orgiet. Og i morges slog jeg min distancerekord i løb – 15 km! Yay! På 1:25:25. Men det var ikke tiden, det handlede om. Det var distancen.

    Svar
   • Flot løbet, Mette! Og flot tid!
    Oopsies er gode, hvis man synes, der skal noget under pålægget og man gerne vil spare på kulhydraterne. Vanvittigt interessante, synes jeg heller ikke, de er, men de er meget praktiske :) Jeg laver forskellige varianter. Mandeloopsies med kardemomme og kanel, osteoopsies, etc.

    PS: Sejt at du kan stå imod de store fade med slik…

    Svar
 8. Emneskifte coming up!: Jane, hvor køber du din mandelmel fra funktionel mad. Jeg har været i to helsekost på Nørrebro og en på Frederiksberg, og de har den ikke. Suk. Nu har jeg købt en almindelig – kan den bruges i oopsies? Dem har jeg nemlig regnet med at skulle lave i weekenden.

  Svar
 9. Jeg vil ikke engang se det, jeg ender bare med at blive ked af det på så mange børn og forældres vejen, som virkelig vil det bedste for deres børn, og i al god tro vælger at følge autoriteten i den hvide kitel – ØV!

  Svar
 10. Jeg kom til at råbe lidt at tv- til min teens store morskab ;)
  Mine fordomme om at læger intet ved om ernæring, blev da lige i den grad underbygget.

  Hvidt brød sundt !!! at sukker ikke var farligt… !! HIMLER LIGE
  at det kun var et fåtal der er allergisk overfor mælk er korrekt- men hun glemte lige alle dem der er intolerente overfor laktose !
  At man så sidder og anbefaler fedtfattig mælk -og forøvrigt mælk som er så langt fra rigtig mælk man kan komme er hovedrystende tåbeligt.
  Jeg er på ingen måde modstander af mælk- jeg kan godt lide fløde, creme fraise, ymer, smør og ost-og tåler det heldigvis godt.
  Men jeg er modstander af at mælk gøres livsnødvendigt og at vi slet ikke diskuterer kvaliteten på den mælk vi drikker; kotype, foder til ko- efterbehandling af mælk.( for den mælk vi drikker er stendød og ikke særlig sund hvilket sikkert giver endnu flere negative reaktioner på mælk)
  I morgens stod min anden ynglingshade dreng C Bitz i morgen tv og fortalte at vi i dag drak for lidt fed mælk og man derfor var nødt til at lave fedtfattig mælk med tilsat D – himler lige lidt igen igen. ja vi ødelægger lige mælken og så tilsætter vi noget af det vi mangler.. at man så aldrig har kunne dække sit d viatmin behov ved mælk og mad er så en anden sag.

  Jeg er tidligere ørebarn – men for mig har mælken aldrig påvriket mig- derimod hvis jeg spiser majs eller kylling så får jeg møb inden jeg får set mig om :( Jeg så en større undersøgelse om allergi om MØB og det var kun ca 40 % der reagerede på mælken, de andre reagerede på soja, majs, hvede og andre allergener.

  Svar
 11. Den evige mælkediskussion… Ak ja – jeg har haft to ørebørn, men turde ikke gå mod strømmen og lade være med at give dem mælk, så de fik dræn i stedet.
  Men min 9-årige er efter eget ønske holdt op med at drikke mælk, fordi han fik luft i maven af det. Sjovt som børn faktisk er i stand til selv at mærke efter, hvad der er godt og skidt for dem – for allerede efter 3 dage uden mælk var han holdt op med at slå ildelugtende prutter, som han ellers har gjort hele sit liv.

  Jeg er ikke religiøst for/imod mælk, men jeg forstår ikke, den store modvilje mod overhovedet at undersøge, om der kan være noget om snakken. I udlandet findes der jo masser af forskning, som viser det stik modsatte af, hvad man prædiker herhjemme om mælk, pasta og ris hver dag… SUK

  Svar