Hjemmelavet ketchup

Ketchup er jo normalt en sukkerbombe af rang, men laver man det selv, kan man lave en mere anstændig version. Man kommer dog ikke udenom at der skal noget til at skabe sødmen, og er man hardcore lowcarber skal man nok bare springe ketchuppen helt over. Men hvis man gerne vil have noget at dyppe sine grillpølser i her i sommerferien, så er denne version et godt bud på et sundere valg.

Den smager bedre end nogen anden ketchup, jeg har smagt. Faktisk er jeg ikke ketchupfan normalt, hvilket er underligt, for det er jo flydende sukker og burde være right up my alley. Men denne her kan jeg lide. Opskriften er taget fra en af mine yndlingskogebøger, nemlig Køkkenrevolution for hele familien af Oscar Umahro Cadogan og Telma Piil Jespersen. Den bog er simpelthen fyldt med familiefavoritter med et twist. Herfra kommer fx også idéen med at putte hasselnødder i kødsovs, og hvis du ikke har prøvet det endnu, så er det bare om at komme i gang. Hvis jeg skulle tage én kogebog med på en øde ø, kunne det godt blive denne her. Hvad man lige skulle med en kogebog på en øde ø, ved jeg så godt nok ikke. I stedet tror jeg, jeg vil tage den med i sommerhus.

Men nu til ketchuppen.

Hjemmelavet ketchup uden sukker --> madbanditten.dk

Hjemmelavet ketchup

Udskriv Pin
|

Ingredienser

Originalopskriften lyder sådan her:

 • 1 løg, finthakket
 • 1 fed hvidløg, finthakket
 • 2 spsk olivenolie
 • Havsalt
 • Friskkværnet sort peber
 • 2-3 dåser flåede tomater
 • ½ tsk paprika
 • 3 spsk hvidvinseddike
 • 3-4 spsk mørke rosiner
 • 1 banan i grove bidder (jeg bytter ofte for 1-2 spsk kokossukker)
 • 1 æble i tern

Sådan gør du

 • Sauter løg og hvidløg i olien ved middel varme, indtil løgene er klare, bløde og søde. De må ikke blive brune. Tilsæt resten og lad hele molevitten småsimre i ca. 30 min. uden låg, til den er blevet tyk og dejlig.

Fremgangsmåden ser cirka sådan her ud.

Blend den, hvis du foretrækker det eller lad den forblive chunky. Jeg blender min og får dette forrygende glas:

Den er så lækker, at den også lige fortjener et close-up:

Den, jeg lavede i dag, var en spontanversion, og jeg havde ingen blommer, så dem udelod jeg bare, og det gik helt fint uden. Jeg synes, der er rigeligt med sødme fra banan, æble og rosiner. Ellers kunne man jo tilsætte lidt sukrin. Jeg puttede 1 spsk sambal oelek i, så det blev en voksenketchup, og det kan altså varmt anbefales.

På lørdag drager vi i sommerhus, og så skal vi saftsuseme grille. Uagtet at vejret ikke ligefrem er lovende.

Trænger du til en frisk start?

Få masser af inspiration til sunde, nemme og velsmagende retter med min nye bog.

Perfekt til dig, der spiser Keto, Low Carb eller som bare gerne vil undgå sukker og mel.

Find bogen her: De bedste fra Madbanditten

22 kommentarer til “Hjemmelavet ketchup”

Skriv en kommentar

Hvad synes du om opskriften?
 1. Hej Jane,

  Ved du hvor mange kulhydrater pr. 100 g. der er i denne ketchup? Er på keto, men savner virkelig min ketchup ?

  Mvh. Kasper

  Svar
  • Nej desværre men du kan sikkert godt finde en eller lave en, der er mere kulhydratfattig end denne, hvis du er ok med sødemidler. Jeg søder hellere med frugt, når jeg laver mad til mine børn.

   Svar
 2. Jeg har et hav af friske bøftomater fra haven, som jeg spekulerede på, hvad jeg skulle bruge til – og selvfølgelig skal jeg da lave ketchup! :-D

  Jeg tænker, at den må blive endnu bedre med solmodne, lækre tomater!

  Svar
 3. Kære Jane.

  Tror du, at jeg kan bruge mosede tomater til ‘ketchuppen’ i stedet for flåede/hakkede tomater (som jeg alligevel blender bagefter). Det er den slags mosede tomater som man fx kan købe i et glas magen til det, som du viser, at du opbevarer ketchuppen i). Jeg tænker, at det umiddelbart giver det samme (der er KUN tomater i salt i produktet), men ville lige høre, om du har prøvet eller tænkt det? (læs: jeg vil nemlig gerne kunne bruge det indkøbte glas til opbevaring i det efterfølgende :-) )
  god weekend!

  Vh. Signe

  Svar
 4. Pingback: Tomater in spe…
 5. Det bliver en lækker ketchup. Det tager ikke længere tid at lave en større portion og den kan den sagtens fryses.

  Svar
 6. Hejsa
  Har lige lavet denne ketshup kun med sukrin som sødemiddel, men jeg tilsatte lidt karry og noget mere paprika. Det smager pragtfuldt! – selv min kræsne 8 årige er vild med den :0) hvad sker der lige ;0)
  Tak for inspirationen og opskrifterne.
  Hilsen
  Tanja

  Svar
  • Hov, havde helt overset din kommentar, Karina, det beklager jeg. Jeg ved ikke, hvor længe ketchupen holder sig. Et par uger mener jeg, vi plejer at have den. Ofte har vi ikke et problem med at nå at spise den op, og hvis jeg synes, den har stået lige længe nok, bruger jeg resten i en kødsovs eller lign. Ingen spild her :-)

   Svar
 7. Jaaa men jaaa… det här ska jag göra. Har tänkt länge koka egen ketchup men aldrig kommit mig för. Tack Jane. Ska omedelbart sno detta recept och testa.

  Svar