2 x 12 års fødselsdag


I dag fylder mine twins 12 år. Kan du begribe det? Da jeg startede bloggen her, gik de i børnehave. Nu er de halvvejs igennem folkeskolen, styrer deres hverdag med skole, sport, venner, klub osv. selv. Og jeg står her på sidelinjen og ser bare på.

Sådan er det åbenbart at være mor til store børn. Jeg spiller stadig en stor rolle, kan jeg mærke, men vennerne har forlængst indtaget hovedrollen i deres liv. Jeg er reduceret til birolle, nogle gange endda til statist. Jeg skal helst bare være der i tilfælde af, at de får brug for mig, men det meste af tiden er det, som om jeg bare er på stand by.

Og selvom det kræver tilvænning efter så mange intense år, passer det mig faktisk rigtig godt. Jeg elsker livet med store børn!

Jeg skriver ikke så meget om dem længere. Det er mest af respekt for dem og deres privatliv. For i virkeligheden har jeg lyst til at råbe ud til alle, hvor afsindigt stolt, jeg er af dem. De er sunde og raske, robuste, dygtige, kloge, vellidte og socialt stærke børn. De er virkelig faldet heldigt ud ;-)

VEGA – SIDEN SIDST

For halvandet år siden brød Vega ud af det veninde-trekløver, hun var i med to piger fra klassen. Virkelig søde piger, men det er svært at være tre, og dynamikken blev lidt vanskelig, og der var alt for mange konflikter og for mange tårer.

Et halvt års tid senere blev hun bedsteveninde med en pige fra Silas’ klasse, og deres venskab det sidste år har været så fint at følge.

De er BFF’s med helt vildt store bogstaver. Uadskillelige. De er sammen hele tiden. Mødes hver morgen og følges i skole. Ses i frikvartererne, er sammen hver dag efter skole, spiser aftensmad sammen de fleste aftener etc.

Hvis de en sjælden gang er adskilt, har de hinanden på FaceTime.

12 års fødselsdag

Jeg kan slet ikke beskrive, hvor meget det har betydet for Vega at få en bedsteveninde på den måde. Der er bare en verden til forskel. Vi har sagt farvel til humørsvingninger, hovedpine og manglende overskud, og hun er bare… glad.

Det giver mere ro herhjemme, og der er langt færre konflikter mellem Silas og Vega herhjemme. Forbavsende få faktisk. Måske fordi overskuddet ikke længere bruges op i skolen.

Og de er så gode sammen, Vega og veninden. Og det, der glæder mig næsten mest, er, at de stadig leger. De leger lange rollelege, opfinder nye spil og lege, laver dansekoreografier og leger Den Store Bagedyst i legepladsens sandkasse.

Jeg ved godt, at det er en stakket frist, og at det snart går op i drenge, hår, tøj, makeup, musik og den slags, så jeg nyder bare den sidste tid.

Og jeg synes, det var så modigt af Vega at turde træde ud af den pigegruppe og stå alene lidt. Hun er en tough little cookie, som jeg kalder hende. Mit livsstykke. Jeg ser så meget af mig selv i hende, at det nogle gange gør helt ondt.

Vega 12 år

SILAS – SIDEN SIDST

Silas har altid været verdens nemmeste barn. Og det er han på mange måder stadig, men de sidste år har han fået lidt kant. Og det tror jeg egentlig er godt for ham.

Fodbold er stadig hans et og alt, og det fylder meget. Han træner tre gange om ugen og spiller kamp hver weekend. Han er superdisciplineret, og der er aldrig brok over, at han skal afsted.

Men han er begyndt at synes, at tiden med vennerne er knap, når han kun har to dage i ugen, hvor han kan komme på klub, og han ser på, at der er aktiviteter og ture, han går glip af, fordi han skal til træning.

Sådan må livet for mange børn være, tænker jeg,  når der skal jongleres med lange skoledage og fritidsaktiviteter.

Heldigvis er der jo også en stribe venner på holdet, så på den måde er der mere end fodbolden, der trækker.

Silas 12 år

Selvom jeg godt kan mærke, at det bliver vigtigere og vigtigere at passe ind og ikke skille sig for meget ud, synes jeg, han er god til at stå ved sig selv og gøre tingene på sin måde. Når scating fx er det nye sort, og alle pludselig går til det, holder han fast i sin fodbold i stedet for at hoppe fra den ene sport til den anden.

Han har altid været langhåret, hvilket jeg har knuselsket ham for, men i sommer besluttede han sig for at blive klippet. Jeg troede, det handlede om at passe ind og være mere som de andre, men så opdagede jeg, at hele hans fodboldhold havde fået langt hår. Så måske var det i virkeligheden noget med at være sig selv.

Ellers tror jeg godt, at det kan være lidt svært at være 12-årig tvillingedreng.

Pigerne løber fra drengene i den alder, og det mærkes tydeligt.

Pigernes hjerner kaperer uden problemer lange komplicerede beskeder, de tager ansvar og tænker og handler proaktivt og pakker selv til lejrskole, husker svømmetøj, håndklæde og -briller på svømmedage, husker selv at gå i bad efter dans, at vaske hår når det trænger, at medbringe fødselsdagsgaver til fødselsdage, paraply, når det regner etc.

Og udfordringen med at være forældre til tvillinge-dreng/pige er, at man nemt kommer til at forvente det samme af dem, for de er jo lige gamle. Og det virker ikke helt rimeligt i den her alder.

At have husket skoletaske og madpakke i skolen er fx et fint succeskriterie og så pyt med ens strømper, redt seng og rene negle.

Silas 12 år

TILLID OG ROLLEMODELLER

At være drengemor til en 12-årig er også nogle gange svært, synes jeg, fordi jeg ikke helt forstår, hvad det vil sige at være 12 år og dreng. Jeg kan mærke, at Søren spiller en større og større rolle for hvert år, der går. Heldigvis er han en super rollemodel, og han og Silas har et nært forhold.

Vega vender sig tilsvarende til mig med alverdens spørgsmål om krop, udvikling, pubertet etc. Det kommer, når hun har lyst til at tale om det, og ofte overrumples jeg og tænker bagefter, at jeg ville ønske, jeg havde haft bedre svar klar.

Samtidig takker jeg i mit stille sind for tilliden og er glad og stolt over, at hun tør spørge mig om alle disse lidt pinlige eller personlige ting. Så har jeg gjort et eller andet rigtigt, tænker jeg.

FEJRING HELE WEEKENDEN

Og nu skal de fejres! Vi har startet dagen med fødselsdagsmorgenmad med vafler og alverdens lækkerier.

Fødselsdagsmorgenmad med vafler

I eftermiddag kommer hele familien til boller og kage, og i morgen kommer vores venner til eftermiddagskaffe, kage etc.

Og jeg går altid rundt på denne dag og tænker, hvordan jeg for nu 12 år siden sad og spiste frokost med “mavepine” på Pussy Galore.

Og hvordan vi, inden dagen var gået, var blevet forældre til to.

Intet kunne have forberedt os på den tid, vi havde foran os der, men jeg er glad og stolt over, at vi kom igennem med liv og helbred og ægteskab sådan nogenlunde intakt.

Trænger du til en frisk start (der virker)?

Når man starter en kostomlægning med vægttab som mål, er det ret vigtigt, at man oplever hurtige resultater. Man har brug for at se ‘bevis’ for, at det, man gør, virker. Ellers er det for nemt at give op igen.

Slip for gætteriet og få en god start med min super-effektive (og supernemme) Keto kostplan.

Find Keto kostplanen her >>

Keto kostplan testimonial

Skal jeg sende dig en gratis Keto-madplan (aftensmad)?

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

12 kommentarer til “2 x 12 års fødselsdag”

Skriv en kommentar

 1. Kære Jane,

  Stort tillykke med dine skønne børn ?
  Genkender så meget af det du skriver.

  Lige med hensyn til børnenes udvikling og hvad man kan forlange af henholdsvis en pige og en dreng, så vil jeg give den krølle til historien, at det ikke altid handler om køn, men også individuelle kompetencer ?
  Min datter er 14 og min søn 12 – selvom han endnu ikke er ramt af teenagerens hjerne under ombygning som søster er, så kan han faktisk mindst ligeså meget ift organisering, holder styr på ting og lignende, som sin søster …
  Jeg har faktisk ofte tænkt, at de hver især mest minder om stereotypen af det modsatte køn ?

  Rigtig god bag-fødselsdag idag.

  Knus Anne

  Svar
  • Du har selvfølgelig ret. Det modsatte findes selvfølgelig også, og jeg kan også godt se i mine ungers klasse, at der også findes ansvarsfulde drenge og piger med hjernen pakket ind i vat. Det andet ses dog oftere, tror jeg. Men ingen regel uden undtagelse.

   Svar
 2. Tillykke til the twins. Skønne skønne unge mennesker.
  Det er nogle rigtig fine tanker du gør dig. Jeg sidder her og bliver helt glad om hjertet.
  Jeg deler så meget dine erfaringer med dreng/pige forskellen og så nyder jeg hver år der går hvor de bliver kloger, smukkere, stærke og fantastiske. Jeg elsker som du at være mor til større børn. Har kun min 17 årige tøsepige tilbage hjemme og nyder både tiden vi har sammen men bestemt også tiden hun har fart over feltet med alt mulig andet.
  Jeg føler mig som du så umådelig heldig at have dejlig børn i mit liv. Hårdt arbejde alle årene, med hold nu fest det redet hele værd og lidt til ?

  Svar
  • Tak søde du! Næste fase er jo netop når de flytter hjemmefra. Vi går jo i huskøbsplaner og det er faktisk lidt svært, fordi vi skal finde noget, der kan passe os nu, når vi har to teenagere/unge voksne i huset og så når vi bare er to tilbage. Det skal kunne mange ting sådan et hjem.

   Jeg forstår godt du står her ved enden og er stolt. Det må være en dejlig følelse!

   Svar
 3. Tillykke med dine skønne unger. Jeg oplever samme ‘sværhed’ omkring at være drengemor til en 12-årig. Jeg er stadig hans mor, men det er ikke altid at han f.eks. vil kysse mig. Og det med at huske tingene, ja, jeg må bare acceptere, at hans hjerne ikke er som hans brors ;-)
  Håber I får nogle gode dage med fejring. Kh. Birgitte

  Svar
  • Tak Birgitte! Og sjovt med de drenge. Eller måske bare anderledes. Jeg er så glad for at jeg får lov at få indblik i, hvordan de fungerer. Det er jo et studie værd ;-)

   Svar
 4. Stort tillykke og et højt hurra til dine piger:-)
  Så hedder det teenage næste år!
  Hilsner til sønnike også.
  En dejlig fødselsdag og god weekend til jer alle:-)

  Svar
 5. Kære Jane! Du/I har gjort det fantastisk, det ses tydeligt. Tillykke til forældrene! PS! Det tager tid at vænne sig til at være statist. Kærlig hilsen mor til velfungerende 18-årig søn og 20-årig datter <3

  Svar
 6. Kære Jane. Stort tillykke til dine to dejlige unger. De lyder som nogle fantastiske unger ?. Og et stort tillykke til dig med at få dem til at være sådan nogle børn, der bare hviler i sig selv på den fede måde. Ja, nu kommer tiden som “statist”. Den har også sin charme ?. Kærlig hilsen Helle

  Svar