Som jeg lovede jer den anden dag, ville jeg lave en opsamling af mine bedste opskrifter med græskar. Og det har jeg så lavet nu. Og mand, hvor er der dog bare mange lækre at vælge imellem! Tænk, at jeg for et par år siden ikke anede, hvad jeg skulle stille op med græskar og nu bruger jeg det i alt fra spaghetti, fritter og supper til brød, smoothies og kager.
Græskar er genialt, synes jeg, og hvis du ikke er gået i gang med at lege med disse fine orange skabninger, så er det nu, du skal starte.
Her får du i hvert fald en bunke idéer til at gå i gang med. Jeg har opdelt dem på kategorier for overblikkets skyld:
Vi starter med 3 x tilbehør
De er allesammen virkelig lækre, men hvis jeg skal fremhæve en, må det være de små græskarpizzaer! De smager uhørt godt! Den søde smag fra græskar sammen med den salte feta og den aromatiske rosmarin. Prøv dem!
Så tager vi 2 uimodståelige
En lækker vegetarisk frokostplatte
- Græskar-“madder” – luksus frokost!
Så tager vi 2 lækre supper
Hvis du kun skal lave en af de to, så gå efter thai-suppen! Den er såååå god!
Så tager vi 2 x brød med græskar
Af disse to er butternut-brødet min favorit, men jeg er også en sucker for blødt, sødt brød, og denne er næsten mere kageagtig!
En enkelt smoothie med græskar
Måske har du aldrig tænkt over, at græskar også kan gøre sig fint i en smoothie. Men med græskar får du en virkelig dejlig og cremet smoothie. Prøv fx denne, som smager af brunkagedej (jep, det er vi nogen, der tydeligt kan huske hvordan smager!):
Smoothie med græskar og smag af brunkage
Og til sidst de 2 søde...
Her vinder græskarkagen, uden tvivl! Den er fra Mæt & Slank med LCHF (hvis jeg ikke husker forkert), og den er virkelig lækker.
Det var hvad jeg kunne ryste ud af ærmet med græskar. Har du en fed idé eller en dejlig opskrift, så del den gerne med mig her nedenfor!
Tynde skiver græskar er fine som “kiks” til ost, når man som jeg har en svaghed for salt og sprødt 👍
Hejsa. Jeg har en 4-5 store græskar i haven, de almindelige ikke Hokkaido. Kan jeg bruge dem hvor der står Hokkaido græskar i ovenstående, bortset selvfølgelig hvor formen ikke hjælper, foreksempel pizzaerne. Men supper, mos osv ?
Det ved jeg desværre ikke rigtigt noget om. Jeg er ikke særligt velbevandret i græskartyper :)
Hej Jane,
Omkring græskartyber kan man godt bytte rundt, men det er en fordel at dræne de andre / skære op og drysse med salt osv. for at gøre dem mere faste, inden de bruges i opskrifter 🎃👍
Det ser godt ud, og du er så god til at finde på nyt.
Hvad med en specy pumkin cafe late. Jeg er selv ved at gøre et forsøg, men har endnu ikke fundet den rigtige smag.
Derfor tænkte jeg om ikke du måske havde et forslag i dine opskrifter med græskar eller ville gøre et forsøg.
En begejstret LCHFer siden hold 2
Det har jeg faktisk aldrig smagt. Er det sådan lidt chai-agtigt?
Er der slet ingen opskrifter hvor man kan bruge det almindelige store græskar? Jeg har i mit tidligere ikke low carb live brugt det til suppe og “gammeldaws syltede græskar” :-)
Jeg har ingen opskrifter med dem. Jeg var faktisk i tvivl om de kunne spises eller om de kun blev brugt til halloweenpynt. Men de kan godt spises, forstår jeg nu :) I så fald vil jeg tro, du kan bruge dem i de fleste suppeopskrifter i hvert fald…
Kan store gule græskar deles og fryses?
Jeg kan varmt anbefale baconsvøbte Hokkaido-både med et drys af stødte nelikker og et skvæt olivenolie.
Hvor lyder det som en vildt lækker kombi – og nice med nelliker! Det må jeg prøve!
Hej Jane. Er det altid kun Hokkaido græskar du bruger. ? Kan man bruge de store græskar også ) Jeg skal virkelig se om jeg kan sælge spiralerne og mosen her i huset. ;-) han elsker suppen.
Jeg bruger mest hokkaido og butternut squash. Sidstnævnte er den, jeg bruger til spiralerne. De helt store har jeg faktisk aldrig brugt til andet ens halloween-ansigter, men det er da egentlig for dårligt :)
Ja jeg tænkte jo, det er meget græskar kød vi bare smider ud her i næste måned. Jeg tror jeg vil prøve at lave suppe af det. ;-)
Mini græskar pizzaen med parmesan i stedet for feta. Parmesanen skal kun på de sidste 10 min. ellers bliver den for mørk.
Havde en kollega, der ofte serverede halve Hokkaido græskar bagt i ovnen med grøn karry sovs i hullet. Sovsen smeltede nærmest ind i græskaret. Mums. Blev serveret med massere af frisk koriander.
Øj hvor lyder det også lækkert!
Det første sted jeg var i lære som kok, havde vi en skøn græskar suppe på menuen! Det var egentlig blot græskar (any kind) med lidt hvidløg, løg og frisk timian sauteret i smør hvorefter man tilsatte hønsefond og mælk/fløde. Hvad der gav den en særlig smag, var at lige til sidst, så tilsatte man en god stor håndfuld revet parmesan ost i blenderen. Den salte umami smag fra parmesan, går utrolig godt i spænd med den søde græskar smag. Man skal blot passe på ikke at bulder koge suppen efter parmesanen er tilsat. Vi serverede den i en kop med 2 smørstegte jomfruhummerhaler i – men mindre kan jo også gøre det :-) Laver den hvert efterår i kantinen hvor jeg er køkkenchef og får altid super god feedback på den samt efterspørgsler om at lave den igen hvis der er gået for længe!
Det skal jeg bare SÅ meget prøve at lave. Tusind tak for det lækre forslag!
Jeg laver gerne denne super ret som tilbehør til kød, fisk eller bare som frokostret. Tak for alle dine gode opskrifter – der er fler som skal prøves.
Ovnbagt hokaido græskar med løg (Butter græskar kan også bruges)
4 personer
1 spsk smør
1 spsk olivenolie3 fed hvidløg
20 g timian, frisk
2 blade laurbærblade
1 spsk olivenolie
2 dl hvidvin, tør
10 g honning
10 g oksebouillon, flydende
10 g balsamicoeddike
600 g hokaido græskar
2 alm rødløg
3 alm løg
1 håndfuld persille
Tænd for ovnen på 175 gr alm. ovnvarme. Pil løgene og skær dem i kvarte. Læg dem med god afstand i et stort ildfast fad.
Mas hvidløgsfed (med skallerne på) med siden af en knivblad og læg dem mellem løgene. Drys med salt og peber, læg timian og laurbærblade ved.
Dryp olie over og hæld vin, honning, bouillon og eddike ved. Sæt fadet i ovnen og lad løgene bage i 30 min.
Skær græskarret i bøde, fjern kernerne. Rist græskarstykkerne i olie og smør. Krydr dem med salt og peber og læg dem ned mellem løgene, skru op på 200 gr og lad det hele bage i ca. 15. min, indtil løgene er møre og græskarstykkerne stadigvæk har bid.
Drys persille over og server.
Det lyder bare megalækkert! Tusind tak for opskriften!
Havde helt glemt at det er ved at være græskar-tid igen:-)
Uhm, lækker spise, som jeg for alvor lærte at nyde, da jeg boede i Botswana, hvor man spiser virkeligt meget græskar…