Er det dyrt at spise LCHF? Tjah, jeg vil sige, at det er dyrt at spise sundt.
Denne her artikel er fra 2013, hvis du vil læse min nyeste artikel omkring Low Carb på budget finder du den lige her. Der giver jeg dig mine bedste råd til, hvordan du kan undgå at madbudgettet stikker helt af.
Kvalitet koster penge
Kød og grøntsager af god kvalitet koster virkelig mange penge, og kornprodukter/kulhydrater er bare billig mad. Så ja, det er dyrere at fylde halvdelen af sin tallerken med gode grøntsager, end det er at fylde den med pasta. Det kan jeg ikke løbe fra. Jeg bruger mange penge på mad. Jeg betaler gerne for økologi, dyrevelfærd og god kvalitet. Fordi jeg kan. Men jeg køber fx kun sjældent tøj. Det betyder så også, at min garderobe er en katastrofe, men det er en helt anden snak.
Specialprodukterne kan du godt undvære
Specialprodukterne koster mange penge. Men hånden på hjertet: De er jo ikke nødvendige for at spise LCHF. Lad os huske på, at grundelementerne i LCHF er grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og naturligt fedt og ikke kokosfibre, sukrin og yaconsirup. Dem bruger vi i det øjeblik, vi skal lave et ekstra twist. Noget, der ligner det, vi spiste engang. Brød, kager, godter. Og det synes jeg også fint, der skal være plads til. Men det er jo egentlig ikke LCHF, og det er jo hverken i kernebrød eller low carb brownie, vi skal hente vores nye sundhedsfordele.
På mine Kickstart-forløb siger deltagerne, at de kan handle ind for 500 kr om ugen. Jeg er ikke den rette til at vurdere, om det er lidt.

Når snakken falder på penge, plejer jeg at minde mig selv om de ting, jeg ikke køber længere: Sodavand, slik, chips, morgenbrød fra bageren, søde, cremede kaffe latte drinks, en croissant eller et stykke kage på café, popcorn i biffen, frugtjuice, smoothies etc. De ting er jo heller ikke gratis. Jeg ved ikke, om det går lige op. Jeg har ikke gidet lave regnestykket. Det er der så andre, der har gjort: En gennemsnitsfamilie bruger hver måned næsten 1.500 kr på slik, chips, sodavand, kager, øl, vin og tobak, læste jeg forleden. For 1.500 kr kan man da immervæk få både en pæn del grøntsager, kød og smør.
Men skal vi ikke dele lidt spareråd? Hvordan kan vi spise LCHF på budget? Jeg lægger ud!
10 tip til LCHF på budget!
1. Drop alle specialvarer. Køb evt. en pakke Pofiber. Den koster en 20’er og rækker virkelig længe.
2. Køb stort ind, når der er tilbud. Hvis du holder øje, vil du se, at supermarkederne skiftes til at give 15-25% på al økologi. Slå til og få fyldt fryseren op.
3. Tilmeld dig Dyrenes Beskyttelses tilbudsmail. Her får du hver søndag en oversigt over, hvilke supermarkeder, der har tilbud på enten økologisk eller frilandsopdrættet kød.
4. Giv køb på idéen om, at alt skal være økologisk. Vælg økologi der, hvor du synes, det er vigtigst for dig og lev med, at resten er konventionelt dyrket.
5. Brug hakket kød. Herhjemme er vi næsten mestre i at lave variationer over hakket kød. Kødsovs og kødboller fra alle verdensdele, og hakket kød koster bare mindre end skåret, fersk kød.
6. Spis dine rester. Smid aldrig mad ud. Juice dine trætte grøntsager eller lav dem til grøntsagsbrød og frys dem ned. Spis dine kødrester til morgenmad eller frokost eller saml dem sammen og spis forskellige rester til aftensmad en dag. Suppler med indhold fra skufferne. Steg et par skiver torskerogn og rør en makrelsalat. Pyt med, at maden er lidt skørt sammensat den dag.
7. Lav en madplan og indkøbsliste, der passer til. Og hold dig til den! På den måde skal du kun handle en gang om ugen og så måske lige supplere op en enkelt gang.
8. Overvej at få leveret måltidsposer eller -kasser. Vi har prøvet forskellige udbydere og selvfølgelig betaler du for servicen, men du sparer også et par ture i supermarkedet og de dertilhørende hovsa-indkøb. Det samme gælder egentlig, når jeg handler online. Når jeg handler dagligvarer hos Nemlig.com, køber jeg stort set altid kun det, jeg skal bruge. Handler jeg i Netto, er varernes pris måske lavere, men der ryger en hel masse andre ting i kurven også.
9. Spis mindre kød og mere smør! Du kan sagtens sætte kødmængden lidt ned, hvis du serverer en fed sovs til. Eller tag en ugentlig dag uden kød på menuen.
10. Dyrk dine grøntsager selv. Find inspiration HER til hvordan du gør det! Eller tilmeld dig et grøntsagsfællesskab, som Københavns Fødevarefællesskab. Hvorfor jeg ikke selv har meldt mig ind i sidstnævnte er mig en gåde!
Glem ikke de lidt mere “upopulære” kødstykker, fx hjerter (~½kg svinehjerter koster fx ~30 kr) til en gang flødesovs eller i paprika! God simreret til de lidt køligere efterårs-/vintermåneder!
Når de først er skåret i stykker og har simret en god time, svarer de til skinketern i både smag og konsistens, (dog er de selvfølgelig mere mørke, men sovsen skjuler det ofte).
Vi har høns i haven, og får derfor en del æg til madlavningen. Når vi så har grønsagsrester eller kødrester, så blandes det hele sammen i en æggekage. Det er en god måde at få ryddet op i køleskabet på….
Jeg lægger som regel også en “rest-dag” ind i ugemadplanen, da vi ofte ikke får spist al maden fra de foregående dage. Derved sparer vi indkøb til en dags aftensmad.
Tak, Jane, for en inspirerende blog!
Og for alle der kommer forbi Aarhus: Kvickley i Åbyhøj har altid en masse tilbud på især ost, fløde og andre mælkeprodukter, men også kød og kerner.
Mine forældre bor i nærheden af et økologisk hønseri, her kan man købe 30 ekstra store æg til 50 kr. Ofte er der 2 blommer i hvert æg.
Hej Cecilie. Hvor ligger det hønseri??
Det ligger ved svenstrup ved Hammel i Jylland.
Det kan også betale sig at købe en hel nakkefilet, og selv skære den i koteletter. De er mere fedtmarmorerede og fine i kødet end fadkoteletter, og bliver ikke tørre.
Jeg har tit købt en i Føtex på tilbud til ca 90 kr, og fået 12-14 store koteletter ud af det! 2 stk koteletter vil typisk koste 25-30 kr, så det er en stor besparelse!
Suppe! Der kan koges suppe af meget grønt, og fløde/kokosmælk :)
Især stokken af brocolli som man (jeg) ellers har haft for vane at smide ud, er god til suppe.
Fx har Bilka en hokkaido græskar til 10 kr i denne tilbuds-uge, den bliver der snildt mad til 4 serveringer af.
En stripe bacon (eller 2-3-4 stykker) oveni, så er der mad til 10-20 kr per snude :)
I den gode ånd, ønsker jeg mig inspiration til måltider uden kød … :-)
Hej
Jeg spiser ikke konsekvent lchf, men er meget inspireret af koncepterne bag.
Min erfaring er, efter at have været på SU i seks år, at jeg per definition ikke smider noget ud samt at alt kan gemmes og bruges i sammenhæng med andet. Jeg har spist sundt og godt gennem hele mine studietid fordi jeg er blevet dygtig og kreativ til at komponere retter ud fra mit køleskabs indehold. Det vigtigste rod jeg kan give er at undlade at købe ind til bestemte retter, men købe grøntsager, kød og mejeriprodukter, som kan anvendes på mange måder. Og så i øvrigt forsøge sig med forskellige tilberedningsprocesser, som henkogning, braissering, pochering, syltning, tilberedning med citrusfrugter etc.
Jeg gemmer alle grøntsagsrester i fryseren og bruger dem til at koge bouillon og det samme med kyllingeskroget, bruge grøntsager i simremad såsom til gryderetter eller i bunden under stegen, hvor det ikke gør noget at grøntsagerne ikke er helt sprøde.
Desuden kan jeg også anbefale at købe hele/ halve dyr. Jeg har fx lige købt et halvt lam for under 400,- fra Lolland, og så lige købe en ordentlig bunke landæg. De er måske ikke økologiske, men de er i hvert fald fra en bondegård der behandler sine fugle ordentligt.
Jeg synes desuden også det er vigtigt at huske på, at det også er bedre at købe lokalt dyrkede grøntsager og kød, hvis man ikke kan få det økologisk og desuden er på budget. Vælg i stedet de grøntsager, hvor du får meget smag foræret ved at de er økologiske, hvis du ser dig nødsaget til at prioritere.
Bor man i nærheden af Randers, kan man købe nogle af sine øko-special varer billigere hos Øko-con. Man sparer mange procenter ifht helsekosten.
Lige nu er kål og rodfrugter i sæson, så de er billigere. En lækker grøntsagssuppe kræver ikke så meget, og med lidt fløde og ristet bacon, bliver man fint mæt.
Lidl sætter deres kød ned med 40% om aftenen et par timer inden lukketid.
Jeg har en liste bagerst i min kogebog, som hedder “restmad”.
Her skriver jeg, når jeg falder over en “restret” – enten ved et (u)held eller et eksperiment – der bliver ekstra godt, så jeg har et bibliotek over ting, man har lyst til at spise, og ikke bare mystiske pligtsammensætninger.
Når jeg så laver madplan, planlægger jeg 2 (3) retter, som jeg laver fra bunden, og 1 restret, hvor jeg bruger det, der er tilbage fra de forgående dage.
Det kan lyde simpelt, men det har overrasket mig, hvor hurtigt man lærer at skrue en madplan sammen, hvor alt bliver brugt, og hvor man godt gider spise alt det, der er på planen. En positiv sideeffekt ved dette er, at man også ind imellem får givet sine regulære opskrifter et tvist, fordi man kan se, at hvis man skifter bønner ud med brocolli i en eller anden given ret, så har man rester til en bestemt restret, som man lige har lyst til, fordi det er længe siden, man har lavet den. (Ok, hvis det her var et job, hvor jeg fik løn for hver gang, jeg skrev ‘rest’, så kunne jeg vist godt holde fyraften nu!)
Håber, det giver mening:)
Alt det jeg spare ved IKKE at købe slik og kager, bruger jeg på godt kød, smør og piskefløde. Er budgettet meget stramt, må jeg nøjes med importeret smør til en tier i stedet for godt dansk økosmør. Jeg spiser MEGET broccoli, stokken skærer jeg i tern, koger med bouillon, blender, tilsætter gorgonzola, en skat fløde og bacontern, meget lækker og mega billig mad. Og så har min lokale Rema rigtig meget nedsat kød lørdag aften og mandag formiddag
Jeg køber altid 14 dages pakker hos min slagter, her er jeg sikker på at det er friske varer, og det sparer mig for en masse tid at jeg kan købe det hele et sted. Her kan jeg også altid købe lidt lækker hjemmelavet pålæg, og uhhmmm hvor smager det altså bare bedre, end det færdig pakkede.
Og med kødet klar i fryseren, kan jeg købe resten af mine varer i Irma, som altid har en masse lækre øko ting. Jeg køber gerne ind over nettet, og får leveret til en uge ad gangen, har udelukkende god erfaring med deres varer.
Vi har ofte haft brug for “fast food” i en travl hverdag. her er det skønt at ha’ lavet en masse hjemmelavet grøntsagssuppe til fryseren. De får så lige et godt skvæt fløde, og pyntes med lidt sprød parma skinke og persille.
Så gider selv min mand spise grøntsager ;-)
Hej.
Dit indlæg kommer helt perfekt. Jeg har fødselsdag om en uge og ved at jeg får din bog i gave:) Derfor regner jeg med at starte op på mit “nye mad liv” i november. Jeg er selv på SU og har derfor ikke haft mod på at gå i gang med LCHF før nu fordi jeg er færdig med at læse til januar. Jeg glæder mig til at skulle i gang og flere spare råd modtages med kyshånd.
God liste :)
Det er netop sådan jeg har spist de sidste 2 måneder.
Faktisk har det overrasket mig hvor meget jeg kunne skrue ned for kød/fisk – så længe fedt indholdet i kosten var høj.
Jeg var bekymret over om min meget moderate LCHF/pirmal med frugt og rodfrugter/hvide bønner ville koste på vægten
men hey jeg har faktisk tabt 2 kg …men det skyldes nok også et meget meget moderat rødvin og chokolade forbrug:)
kh
Hvis du har mulighed for det, så er det meget billigt (kilopris), at købe en ½ eller kvart ko. Jeg har familie på landet, som hvert år slagter et mindre hold “hygge-køer”. Jeg er godt klar over, at jeg så får nogle udskæringer med i købet, som jeg normalt ville gå udenom i køledisken, men det er også med til at udvidde min kulinariske horisont, og sørge for, at de gamle retter ikke går helt i glemmebogen.
Når vi ikke lige skal have gæster, er weekend maden i efterårs- og vintersæsonen som regel reserveret netop disse udskæringer, som også er kendetegnet ved, at de er tidskrævende/simre-mad, – men ikke arbejdskrævende. Hertil serveres ofte ovnbagte grønsager som typisk ligger i den lave prisklasse (rødbeder fx.). Vi laver en dressing/sovs af sammenrørt creme fraiche og blød gorgonzola.
Vh Pernille
– Spis årstidens grønt – de koster lange mindre end dyrt impoterede grøntsager som ikke er i sæson i danmark.
– frosne grøntsager er helt ok!
– se om dit supermarked har en datoboks- altså en køleboks hvor de kommer de vare i som er tæt på udløbsdatoen og har derfor sat varen ned med 50 % – Jeg har købt virkelig meget godt og økologisk kød på den måde. Og man skal bare huske at fryse det ned med det samme, så holder det sig fint i fryseren.
Hold øje med hvornår “dit” supermarked har nedsatte varer pga. dato. Nogle steder er det fra morgenstunden og andre steder er det sidst på dagen. Der er VIRKELIG mange penge at spare.
Ja, den er super at have med! Vores Irma har sådan en montre med varer, der er ved at gå på dato. Man kan finde godt kød til halv pris der! :-)
Irma har vi ikke her i mit område, men diverse discount supermarkeder såsom Fakta(Q), Netto og Lidl har meget tit nedsatte varer pga. dato.
Føtex og Kvickly er også med på den vogn.
Problemet med Københavns Fødevarefællesskab er at du får virkelig mange kartofler! Ellers rigtig gode fif :)
Ah, det anede mig! :-/
Kære Jane
Nu har du jo sagt det hele selv :-) de første to ting, jeg kom i tanker om, da jeg så din overskrift var: jeg sparer virkelig mange penge på “junk”, men også på f.eks lækre specialøl, som jeg ikke rører mere, der ryger også langt mindre rødvin ned.
Det næste er, at jeg spiser meget mindre portioner, man blir jo mæt af fedt.
Jeg har spist lchf (rimelig konsekvent) siden januar og har tabt 18 kg, det er altså alle øgede madudgifter værd.
De bedste hilsner Kirsten
Det er sejt gået, Kirsten. Tillykke med det! Og ja, alkohol er endnu en post, hvor der spares. Om ikke andet så fordi jeg nu bliver rimelig tipsy af et enkelt glas rødvin :-)
Hej Jane,
Den liste er meget relevant hos mig – havde dømt oktober til at være sparemåned, men det er ikke kommet alt for godt fra start, så her på dag 10 vil jeg sætte ind.
Spis rigtig mad/ måltider sparer mange penge hos mig, så det må være mit bedste råd. Det er typisk specialvarerne fra Helsekosten som indimellem tipper budgettet (sammen med chokolade tsk tsk).
Fylder desuden altid godt op, når der er øko-tilbud. Mere af det, kære supermarkeder.
Tak for reminderen – tre ugers LCHF på lav-budget ‘sæt i gang’.
KH
– frk. sveske
Du er så sej med det der og har jo et helt tydeligt billede af, hvad pengene bliver brugt på. Det kunne jeg lære af. Jeg kan bare konstatere at de forsvinder… :-/
hej – hvad er det lige præcis loppefrøskaller er og hvad er de gode for?
Det er fibre, som bruges til at holde sammen på bagværk, der ikke indeholder mel. Når jeg synes, de er vigtige at have med her, er det fordi de også bruges i pandekager/wraps/grøntsagsbrød/blomkålspizzabund etc.