10 gode tip til at spise LCHF på budget


Er det dyrt at spise LCHF? Tjah, jeg vil sige, at det er dyrt at spise sundt.

Denne her artikel er fra 2013, hvis du vil læse min nyeste artikel omkring Low Carb på budget finder du den lige her. Der giver jeg dig mine bedste råd til, hvordan du kan undgå at madbudgettet stikker helt af.

Kvalitet koster penge

Kød og grøntsager af god kvalitet koster virkelig mange penge, og kornprodukter/kulhydrater er bare billig mad. Så ja, det er dyrere at fylde halvdelen af sin tallerken med gode grøntsager, end det er at fylde den med pasta. Det kan jeg ikke løbe fra. Jeg bruger mange penge på mad. Jeg betaler gerne for økologi, dyrevelfærd og god kvalitet. Fordi jeg kan. Men jeg køber fx kun sjældent tøj. Det betyder så også, at min garderobe er en katastrofe, men det er en helt anden snak.

Specialprodukterne kan du godt undvære

Specialprodukterne koster mange penge. Men hånden på hjertet: De er jo ikke nødvendige for at spise LCHF. Lad os huske på, at grundelementerne i LCHF er grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og naturligt fedt og ikke kokosfibre, sukrin og yaconsirup. Dem bruger vi i det øjeblik, vi skal lave et ekstra twist. Noget, der ligner det, vi spiste engang. Brød, kager, godter. Og det synes jeg også fint, der skal være plads til. Men det er jo egentlig ikke LCHF, og det er jo hverken i kernebrød eller low carb brownie, vi skal hente vores nye sundhedsfordele.

På mine Kickstart-forløb siger deltagerne, at de kan handle ind for 500 kr om ugen. Jeg er ikke den rette til at vurdere, om det er lidt.

Når snakken falder på penge, plejer jeg at minde mig selv om de ting, jeg ikke køber længere: Sodavand, slik, chips, morgenbrød fra bageren, søde, cremede kaffe latte drinks, en croissant eller et stykke kage på café, popcorn i biffen, frugtjuice, smoothies etc. De ting er jo heller ikke gratis. Jeg ved ikke, om det går lige op. Jeg har ikke gidet lave regnestykket. Det er der så andre, der har gjort: En gennemsnitsfamilie bruger hver måned næsten 1.500 kr på slik, chips, sodavand, kager, øl, vin og tobak, læste jeg forleden. For 1.500 kr kan man da immervæk få både en pæn del grøntsager, kød og smør.

Men skal vi ikke dele lidt spareråd? Hvordan kan vi spise LCHF på budget? Jeg lægger ud!

10 tip til LCHF på budget!

1. Drop alle specialvarer. Køb evt. en pakke Pofiber. Den koster en 20’er og rækker virkelig længe.

2. Køb stort ind, når der er tilbud. Hvis du holder øje, vil du se, at supermarkederne skiftes til at give 15-25% på al økologi. Slå til og få fyldt fryseren op.

3. Tilmeld dig Dyrenes Beskyttelses tilbudsmail. Her får du hver søndag en oversigt over, hvilke supermarkeder, der har tilbud på enten økologisk eller frilandsopdrættet kød.

4. Giv køb på idéen om, at alt skal være økologisk. Vælg økologi der, hvor du synes, det er vigtigst for dig og lev med, at resten er konventionelt dyrket. 

5. Brug hakket kød. Herhjemme er vi næsten mestre i at lave variationer over hakket kød. Kødsovs og kødboller fra alle verdensdele, og hakket kød koster bare mindre end skåret, fersk kød.

6. Spis dine rester. Smid aldrig mad ud. Juice dine trætte grøntsager eller lav dem til grøntsagsbrød og frys dem ned. Spis dine kødrester til morgenmad eller frokost eller saml dem sammen og spis forskellige rester til aftensmad en dag. Suppler med indhold fra skufferne. Steg et par skiver torskerogn og rør en makrelsalat. Pyt med, at maden er lidt skørt sammensat den dag.

7. Lav en madplan og indkøbsliste, der passer til. Og hold dig til den! På den måde skal du kun handle en gang om ugen og så måske lige supplere op en enkelt gang.

8. Overvej at få leveret måltidsposer eller -kasser. Vi har prøvet forskellige udbydere og selvfølgelig betaler du for servicen, men du sparer også et par ture i supermarkedet og de dertilhørende hovsa-indkøb. Det samme gælder egentlig, når jeg handler online. Når jeg handler dagligvarer hos Nemlig.com, køber jeg stort set altid kun det, jeg skal bruge. Handler jeg i Netto, er varernes pris måske lavere, men der ryger en hel masse andre ting i kurven også.

9. Spis mindre kød og mere smør! Du kan sagtens sætte kødmængden lidt ned, hvis du serverer en fed sovs til. Eller tag en ugentlig dag uden kød på menuen.

10. Dyrk dine grøntsager selv. Find inspiration HER til hvordan du gør det! Eller tilmeld dig et grøntsagsfællesskab, som Københavns Fødevarefællesskab. Hvorfor jeg ikke selv har meldt mig ind i sidstnævnte er mig en gåde!

Nu er det jeres tur! Hvad gør I, når I skal spare penge på husholdningsbudgettet? 

Bliv klogere på Low Carb og Keto i din sommerferie☀️

Lyt blandt andet til emner som: strategier til vægttab, hvordan du griber vægttab an efter 40, fordele og ulemper ved faste, cravings og sukkerafhængighed, mentale redskaber til motivation og fastholdelse og hvordan du kommer tilbage på sporet efter en periode med for meget af det gode.

Lige nu kan du lytte til hele mit podcast arkiv for bare 49,-

Prøv MadbandittenPLUS her >>

I gang med Keto på en nem og fleksibel måde?

Med min nye Keto kostplan ‘den fleksible’ vælger du frit tre retter pr. dag fra planen og uanset hvilke du vælger, får du den rette mængde kulhydrat, protein og fedt for at gå ned i vægt.

Prøv kostplanen her >>

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

52 kommentarer til “10 gode tip til at spise LCHF på budget”

 1. Nu er det godt nok et ældre indlæg, jeg er faldet over. Men jeg giver dig ret i, at man hurtigt kan se, hvor meget der spares, når man ikke køber den daglige kop kaffe – eller to – på vej til og fra job, slik, chips, morgenmad, frokost. Jeg kan i hvert fald tydeligt se det på økonomien, at jeg spiser min morgenmad hjemme, har madpakke med og ikke snacker mellem måltiderne (i hvert fald meget sjældent).

  Jeg har også bemærket, at da jeg holdt op med at lave lchfbrød m.m. fik jeg endnu mindre lyst til søde sager, chips og junkfood, fordi jeg er mæt af de rigtige ting. Ren win-win.

  Svar
 2. Et lille tip til billigere loppefrøskaller er at købe dem som hestefoder. Der køber man dem i spande a 3-5 kg til en helt anden kg-pris end i helsekost eller supermarked. Så må man måske finde nogen at dele med, men det er en anden snak :-)

  Svar
 3. Jeg arbejder i butik og har tit travlt. Så går jeg i fakta og køber en færdig salat (salat, gulerod, hvidkål) den koster 15 kr for en pose med 300 går (nok til to frokoster) og en pakke kylling- eller skinestrimler til 15 kr og så har jeg en dressing stående. Det er ca 850 kcal for to måltider til 30 kr. Det synes jeg ikke er så galt :) det er nemt og hurtigt

  Svar
 4. Loppefrøskaller koster det halve, når man køber dem som tilskudsfoder til heste.
  Prøv at søg på loppefrøskaller heste….2 kg for 218 kroner.

  Svar
 5. Jeg synes fryseren hjælper rigtig meget. Også til de lidt dyrere lækkerbiskner a la LCHF (hvor der jo skal alle de dyre famøse helsekost-produkter i). Jeg laver en stor portion af godterne, og tager kun et par stykker op ad gangen, når jeg skal bruge dem. (Her er det godt den står HELT ude i garagen;))
  Når man på en “normalkost” snakker om en grøddag som sparetip, synes jeg jo en suppedag er perfekt på LCHF. Herhjemme har vi efter den lange dejlige danske sommer fuldstændig glemt suppekonceptet, men det vender vi stærkt tilbage til nu i efterårskulden. Der behøves ofte ingen kød og derfor er det en perfekt spare-ret, variationsvenlig og uendelig sund! (Fløde og smør gør jo også HELE forskellen her). Tak til alle for de gode tips!

  Svar
 6. Jeg lever efter LCHF principperne og har gjort det i et par maaneder. Det skal siges, at jeg lever paa en SU og og for mig har det ikke betydet en øgning i madbudgettet tværtimod.

  Grunden til at det kan lade sig gøre på så lidt, er fordi at økologi rager mig en disse. V
  Vidste i at at økologisk æg “koster” meget mere CO2 end et skrabeæg, og øko-hønsene er så kannibaliseret, at mange af dem er fyldt med infektioner, som også betyder at dødligheden er markant højere. f.eks. de økologiske grøntsager og bær bliver også sprøjtet med kobber og svovlkalk og masse andet skidt. DTU har også lavet en undersøgelse fra 2010 hvor de konkluderer at ikke-økologiske grøntsager er sundere end økologiske.I ikke-øko grønt er der mange flere lavonoider og andre såkaldte polyphenoler, som er naturlige antioxidanter i forhold til øko. Nå det var lige et side spring, men som i måske har gættet, så er grunden til at jeg spiser LCHF ikke religiøs, politisk eller lignende. Derimod gør jeg det her for fysiske aspsekt.
  (Undskyld alle samme, men vi er vel forskellige :D )
  Tilbage på sporet. Jeg spiser 2 skrabeæg til morgenmad og 2 stk bacon.
  Pris ca. 3,5 kr.

  F.eks. igår fik mig og kæresten hummerbisque, samlet pris pr. kuvert ca. 25 Kr. Skulle jeg have købt økologisk og gået til en fiskebutik var prisen nok det dobbelte.

  En pakke jomfruhummer(4stk) på tilbud ca 28 kr
  Fiskefondsterning 2,5 kr.
  Billig whiskey højst en 5.
  Et fed hvidløg 50 øre højst
  en kvart pakke new zealandsk smør 2,8
  Fløde (ca 1/4 liter ) 10 kr.
  og så lidt krydderier et par kroner højst.

  Man ser tit i de billige dagligvarerburtikker som Rema, Lidl og fakta, har de nogle kanon tilbud på kalvefilet, da sidste holdbarheds dato er lige om hjørnet(det gør den bare mere modnet, og dermed mere smagsfuld). Så det betyder at god stor steak af oksefilet ca. koster 18 kr(i Superbrugesen koster det lidt over det dobbelte). Jeg vil især fremhæve lidl´s kød, ja det er tysk og det er ikke økologisk, men det smager meget bedre end det meste du kan finde i delikatessen i Superbrugsen eller hos Irma.

  Urtekram og hvad de sjove mærker hedder, det er en gang pop i mine øjne. Nu spiser jeg ikke tofu mere, men hvem fanden putter et større stykke tofu ned i glasset end størrelsen af glasset?? Det samme med deres popkorn, hvem putter skidedyrt “himalaya salt” på deres popkorn uden bare at smide bare en dråbe olie i posen, hvor resultatet bliver at det hele ligger i bunden, fordi det overhovedet ikke kan sidde fast på popkornene. Undskyld, lige et til sidespring.

  Så mine råd er: Drop økologien – Gå udenom mange af de dyre vare, mange af dem er alligevel bare dårlig vin på fancy flasker.
  Genbrug maden. Og ikke mindst køb ind de rigtige steder.

  Svar
  • Jeg spiser økologi for at undgå dårlig kemi, som der er langt mindre af end i konventionel dyrket grøntsager mv.!!
   Konventionelt dyrkede grøntsager som f.eks. salat dyrkes i drivhuse i kemibade og kommer aldrig i berøring med jord. Derfor får de heller aldrig de 1000-vis af mikronærings-stoffer, vitaminer og mineraler som “gammeldags” dyrket i jorden.
   Der er faktisk rigtig mange undersøgelser som viser at øko-dyrkede madvarer indeholde flere næringsstoffer.
   SÅ 2 store grunde som slet ikke har noget med politik, religion eller smag at gøre ;O)

   Svar
 7. TUSIND tak for den liste, jeg kunne slet ikke se mig ud af det hele, jeg synes det virkede til at ville løbe op i priser. Og med to på SU, er det begrænset hvad man har til et mad budget.
  Men NU, ser det meget mere overskueligt ud.
  Tak.

  Svar
 8. Bor man på landet er stalddørssalg genialt. Her køber jeg stort set alle mine grøntsager. Æggene køber jeg hos naboen, hvor hønsene har 800 kvm GRÆS at trisse rundt på. Økologisk oksekød køber jeg hos en lokal landmand, som slagter med jævne mellemrum. Her koster 10 kg hk. øko Angus 500,- Eller køber man minimum et 1/4 dyr koster det 60,- pr kilo.
  Og så er jeg helt enig i, at specialvarerne SAGTENS kan undværes, og at madplaner og indkøb én dag ugentligt sparer os for masser af penge.

  Svar
 9. Jeg har nu levet LCHF i snart 3 måneder og har smidt 15 kg. Og mit kost budget er måske steget lidt, men mit budget på lorte kalorier er gået i nul:-)
  Som single er problemet mere at jeg skal spise de samme grøntsager i lang tid for kål de mange grøntsager strækker MEGET langt. Så jeg forsøger at handle på det lokale marked hvor jeg kan nøjes me et par enkelte rødbeder eller porrer.
  Ellers laver jeg suppe af overskudsgrøntsager når jeg ikke gider at spise flere af dem. Har tænkt mig at afprøve at nedfryse overskuds grøntsager selv.

  Svar
  • I Rema kan man veje grøntsager af, så man ikke behøver at købe 4-10 stk ad gangen, når man kun har brug for 1-2. Det er et super godt koncept, da det er for det mest billigere end det lokale marked :-)

   Svar
   • Hej Jane,

    Er det mig, der husker forkert, eller lavede du ikke et blogindlæg for år tilbage med opskrifter på billig lchf-mad? Har prøvet at søge på din side, men kan ikke finde det…

    Kh

    Rikke

    Svar
    • Jeg tror dette indlæg er det, der kommer tættest på. Jeg havde også engang noget, der hed ‘lchf for fattigrøve’ men så blev folk vrede over at jeg kaldte det sådan og jeg droppede det igen… :-/

     Svar
 10. Det er en udfordning at spare på madbudget når man vælger en livstil der ikke harmonere med de officelle kostråd. Jeg bager selv mit brød, køber kun køb på tilbud og pålæg ligeså. De gode olier, mayo mv ligedan.

  Advokado koster ofte fuld pris. tomater har jeg pt fra haven sammen med squash og tager så med kyshånd imod alt hvad jeg får forærende.

  Laver selv min sodavand. sodastrem og fun.

  Håber ligeledes krydderurterne overlever vinteren samt at jeg snart får gang i en god madplan igen.

  Men det er sjældent mad smides ud.

  Svar
 11. Anskaf dig en trykkoger, den er jo fantastisk!!!
  1: Du sparer penge, da man nemt kan tilberede billige/mindre møre kødstykker, så det falder fra hinanden på tallerkenen…
  2: Du sparer tid, tilberednings tiden reduceres fx fra 2 timer til 40 min. for en okse bovsteg…
  3: Du sparer energi, godt for elregningen og miljøet…

  Masser af dejlige tips, tak alle sammen:)

  Svar
 12. Jeg vil ALDRIG gå på kompromis med det økologiske. Hellere lidt stivelse end sprøjtegifte tænker vi herhjemme – hvis man skal vælge :-)

  Ellers super sparetips!

  Svar
 13. Kvickly har med jævne mellemrum tilbud på to pakker Thise usaltet smør – 25-30 kr. Det kan hurtigt afsmeltes til 400g ren smørolie. Lødigt alternativ til færdigkøbt ghee 70 kr/300g.

  Svar