Sundere fredagsguf


Indrømmet, jeg er bare slet ikke spor tjekket, når det kommer til sundere guf / Disneyguf. Eller fredagsguf / fredagsslik, som det hedder hjemme hos mig nu, for ungerne er blevet for store til Disneysjov (thank God!), og i stedet hygger vi med at se X-factor, eller hvad der nu lige er i TV om fredagen.

Hvad er der til fredagsguf?

Det er dog de sjældneste fredage, hvor det ikke kommer totalt bagpå mig, når Silas kommer og spørger “hvad der er til fredagsguf”. Fåååårk, tænker jeg, og begynder at rode febrilsk rundt i skuffer og skabe i håb om, at der gemmer sig en halv plade chokolade et sted. Som om der nogensinde findes en halv plade chokolade i mit hjem! Tsk tsk…

Og så lander vi næsten altid på noget frugt med enten nøddesmør eller peanutbutter eller med vaniljeflødeskum til, og det er såmænd også dejligt, og ungerne er glade og tilfredse.

Men hvis jeg nu var lidt mere tjekket, sørgede jeg i stedet for på forhånd at have lavet en af disse dejlige opskrifter til fredagsslik:

Sundere fredagsslik

 1. Rocky road chokolader
 2. Saltlakridsmandler
 3. Dadelkugler med choko-lakrids
 4. Snickers med dadler og peanutbutter
 5. Hjemmelavet bounty
 6. Snickers-bidder
 7. Banan-is med peanutbutter og chokolade
 8. Æblenachos med chokoladesovs og mandelsmør
 9. Yoghurt bark med pistacie, blåbær og hindbær
 10. Mørke konfektchokolader med hasselnødder og pistacienødder

Lidt om børn og slik

Hvis man ikke giver sine børn fredagsslik, tangerer man til at være en dårlig forælder. Det har jeg hørt flere steder fra, når jeg har vovet mig ud i at sige, at jeg ikke giver mine børn slik.

Når jeg har spurgt, hvorfor det er, man skal give sine børn slik hver fredag, er jeg blevet mødt med slagkraftige argumenter som at “børn skal have slik en gang om ugen, ellers ender de med ikke at kunne styre deres slikforbrug, når de pludselig står overfor en slikskål til børnefødselsdagen” eller at “disneyslik er noget socialt børnene imellem. De skal kunne tale sammen om, hvad de fik som disneyslik, og hvis de ikke fik noget, vil de føle sig udenfor.” Godt så. Vi ligger altså under for et socialt gruppepres her. What a load of crap!

Blev jeg lige grov der? Jamen, jeg synes simpelthen, det er det mest idiotiske, jeg har hørt. Og det er ikke det samme, som at jeg synes, at disneyslik er det dummeste, jeg har hørt om. Selvom jeg godt kan afsløre, at jeg ikke er ubetinget fan af, at et TV-program skal diktere, hvad vi spiser. Men det er altså primært måden, det retfærdiggøres på, jeg anfægter.

Slik og guf kan være mange ting, og man sagtens kan gøre sine børn glade og spændte og give dem denne her følelse af, at de får noget helt specielt ved ugens udgang uden at vælte sig rundt i sukker og e-numre.

Vil du læse lidt mere om børn og sukker? Læs mere her.

Hjemmelavet is

Og ellers er der selvfølgelig hjemmelavet is. De kan jo laves i flere varianter. F.eks. helt almindelige vaniljeis eller fx Hjemmelavet sunde ispinde.

Har I andre idéer til lidt sundere guf? Det vil jeg gerne høre om.

PS: Bare sådan for god ordens skyld, og inden jeg meldes til Børneværnet for mishandling. Mine børn får af og til slik. De får også is, helt almindelig is med sukker i og kage med mel og sukker. Det er bare ganske sjældent, at det er mig, der serverer det for dem. Hvis vi har slik i huset, bliver det spist. Af mig! Og derfor har vi det ikke i huset. Man må jo kende sine svagheder, ikke?

Skal jeg sørge for din aftensmad?

Jeg har Keto madplaner til hele året – lavet med sæsonens råvarer. Du får fem ugers madplan komplet med indkøbsliste til hver uge. Slip for overvældelse, hovsa-løsninger og dyr takeout.

Se Keto-madplanerne her >>

Keto Madplan forår

 

Mød Madbanditten

Jane Faerber

Jeg hedder Jane, og det er mig, der skriver her på Madbanditten. Min mission er at gøre dit Low Carb/Keto-liv så nemt som muligt og hjælpe dig til at nå dine mål – både vægt- og livsstilsmæssigt.

Se mere

11 kommentarer til “Sundere fredagsguf”

Skriv en kommentar

 1. Hej Jane
  Jeg har været deltager på kickstart 8 og mine gode resultater kan ses så så nu er mine voksne børn også hoppet med på lchf.
  Jeg har to børnebørn på 5 og 6 måneder, som begge ammer, men vi savner gode råd til den supplerende diæt for babyer i overgangen til almindelig kost.
  Findes der bøger eller andet hvor man kan hente inspiration. Babyerne er i øvrigt helt vilde med avocado, hakket kød og bacon men hvad med al den grød som anbefales i overgangen bør man ikke begrænse indtaget? Eller er det ok for babyer at få relativt mange kulhydrater?
  Kh Anne

  Svar
  • Ej hvor fint, Anne. Dejligt for dig :))

   Og ja, godt spørgsmål. Min niece er 4 mdr. og min søster og jeg diskuterer ofte det med maden også. Man skal ikke tænke på kulhydratrestriktion til babyer og småbørn, er min mening. De skal vokse og udvikle sig og have nok energi til det. I stedet skal man tænke i kvalitet og i rigtig mad. De første grødtyper på majsmel og rismel er super næringsfattige men kan bruges til at lære baby at spise rent mundmotorisk. Men det kunne lige så godt være most avokado, tyndt pureret kartoffel/grøntsagsmos osv.

   Så længe man tænker i ‘rigtig mad’ eller ‘naturlig mad’ er måske et bedre ord, går man aldrig galt i byen. Pasta, brød, ris etc. er i mine øjne også ok, så længe de ikke står alene og tager pladsen fra den anden mad. Vigtigst synes jeg, det er at undgå eller minimere sukker, sødede drikkevarer, de der smoothie-poser med pureret frugt, diverse ‘baby-snacks’ og hvad der ellers findes derude.

   Og så er det super vigtigt at man udsætter babyer for en masse forskellige smage og konsistenser, da det vil modvirke kræsenhed. Min bog Madglad har nogle gode tanker om det men selve maden er til småbørn/familier og ikke til babyer. Og ellers læste jeg dette indlæg forleden, da jeg søgte om det til min niece: https://www.thepaleomom.com/paleo-for-babies-and-toddlers/? Måske det kan give lidt inspiration også :)

   Svar
 2. Hej Jane. Har lige modtaget tre af dine bøger – og jeg læser og studerer opskrifter i vildskab. Vi startede alle tre i vores lille familie på LCHF i mandags, og det er blevet taget godt imod af både mand og datter. Nå men nu til spørgsmål…. jeg ville lige lave en lille lækker og nem chokomousse, bare sådan lige til at afrunde en god weekend. Jeg kogte ca 3 dl piskefløde med ca 75 gr 83% chokolade, afkølede det og piskede det blødt og cremet. Men SHIIIITTT det er stærkt…. så jeg vil gerne bruge noget mere piskefløde i forhold til chokolademængden, men er det ikke også ok i forhold til LCHF?

  Svar
 3. Hej Jane. Det har slet ikke noget at gøre med fredagsguf, selvom det ser lækkert ud og en gufhungrende dag skal det prøves :-). Men jeg undrer mig over, at den samme reklame for makeup bliver ved med at fylde en stor del af din blog. Jeg ved, at der var problemer for et stykke tid siden og tænker det måske er en ‘ rest’ fra den gang. Reklamen er fra Mabylline og er typisk lige efter dit indslag og har været der i flere uger nu.
  Hilsen
  Mette

  Svar
  • Nej, den reklame er der med vilje. Altså, dvs. at producenten betaler for eksponering her på siden. Hackerne har vi heldigvis ikke set noget til i noget tid – 7-9-13 !

   Svar
 4. Åhh ja kære Jane … det kender jeg godt. Jeg plejer at spørge, om vi skal spille kort, når jeg har glemt guf til fredag. Det plejer at fjerne fokus … i en kort periode ;-) Men hvor er det nogle super lækre forslag (deler dem lige). Og jeg skal så meget også se melodonde grand prix :-) :-)

  Svar
 5. Nu du er kommet godt i gang med mælkekefir, får du lige et lækkert tip med på vejen :-) Jeg laver nogen gange en choko/chia-mousse med MK. Jeg bruger ca. ½ dl chiafrø, 2-2½ dl MK, et nip vanillepulver, ½-1 spsk god kakaopulver og evt. lidt råhonning til at søde med. Det hele blandes sammen og stilles i køleskabet. Når chiaen har suget al MK til sig, får du en suuuper lækker, cremet mousse :-)
  Variant: pres evt. en halv appelsin i, inden det blandes sammen. Har også prøvet det med lakridspulver ;-)

  Svar
 6. Hej
  Det lyder lækkert og skal afprøves. Men det lader ikke til at rabatkoden CREAMY-BANDIT virker? Det får jeg i hvert fald at vide, når jeg prøver at bruge koden i gavekortfeltet.
  God grand prix aften ;)

  Svar
  • Hej Camilla. Den duer ikke, det er rigtigt. Du føres ind på et gammelt indlæg efter opskriften og koden tilhører en gammel kampagne. Beklager hvis det var uklart.

   Svar