EmediateAd
LCHF – Madbanditten

LCHF indkøbsliste

Vil du gerne i gang med LCHF, men ved du ikke helt, hvor du skal starte? Så er her en oversigt over de varer, som oftest befinder sig på min indkøbsliste. Mange af tingene har du garanteret i dit køkken i forvejen.

 

Jeg har delt listen op i basisingredienser og de luxe ingredienser. Du kan sagtens spise LCHF uden nogensinde at gå i specialbutik. Det kan ikke understreges nok. LCHF er først og fremmest rigtig mad. Helt almindelig mad, som du kan få i et helt almindeligt supermarked. Når mange alligevel bruger specialingredienser, er det for at kunne lave LCHF-venlige brød, kager, godter, etc. Se yderligere beskrivelse af de luxe ingredienserne her: Gode LCHF-produkter.

 

Basisingredienserne
Æg
Smør – god, økologisk smør fra kærnet fløde, ikke blandingsprodukt à la Kærgården.
Fløde
Crème fraîche 38 %
Græsk yoghurt 10 %
Hytteost 4 %
Oste, f.eks. en god brie, en lagret cheddar med god smag eller hvad med en lækker ægte parmesanost?
Pålæg, f.eks. en god spegepølse, skinke, pølser af god kvalitet
Bacon
Grøntsager – mindst 5 forskellige slags. Vælg bl.a. ml.:
- salat
- kål (hvidkål, rødkål, spidskål, sommerkål, etc.)
- tomater
- agurker
- løg
- peberfrugter
- blomkål
- broccoli
- squash
- aubergine
- grønne bønner
- champignoner
- fennikel
- sukkerærter
- avokado
- krydderurter (persille, basilkum, mynte, etc.)
- etc…
Citroner
Hakkede tomater på dåse eller i flaske (passata)
Kokosmælk – tjek lige kulhydratindholdet, da det varierer meget. Den skal have under 5 g. kh pr. 100 g.
Kød – alle slags, men gå efter kød fra dyr, der har været på græs eller øko
Fisk og skaldyr
Tun i dåse - jeg foretrækker den i vand
Makrel i tomat
Nødder – mandler, valnødder, hasselnødder, hasselnødder eller nogle af de lækre macadamianødder, pekannødder eller paranødder)
Frø/kerner – solsikke, sesam, græskar, hørfrø
Bær – jordbær, hindbær, blåbær, solbær  (frosne, hvis de ikke er i sæson)
Olivenolie, økologisk og koldpresset
Mayonnaise – Irma har en økologisk mayo med rapsolie og ellers er der Hellmans, som godt nok ikke er øko, men som er lavet med rapsolie og æg fra fritgående høns.
Oliven
Mørk chokolade 85 % – hvis du kan styre det (host host – ingen nævnt, ingen glemt!)

 

Jeg synes gerne, man må have en holdning til sine madvarer, og jeg betaler gerne for økologi og kvalitet der, hvor det giver mening. Hvis jeg f.eks. står med en dåse tun, der koster 5 kr og en, der koster 17 kr. så er det nok ikke det samme, der er indeni. Det kan også godt betale sig at bruge lidt tid på at læse ingredienslisten og se på næringsdeklarationen. Produkter, som tilsyneladende er helt ens, kan indeholde vidt forskellige ting. Kokosmel og -mælk er et godt eksempel her. Jeg har set kulhydratindholdet svinge fra over 20 g pr. 100 g til 2 g. pr. 100 g. Mange produkter indeholder skjult sukker eller hvedemel. Kulhydratindholdet kan være en fin indikator for dette.

 

De Luxe udgaven (her skal du muligvis et smut om helsekosten)

Kokosolie (jeg foretrækker dem uden smag, f.eks. Cocosas eller Cosmovedas)

Nøddesmør (mandelsmør, hasselnøddesmør, cashewsmør, etc.)

SukrinSukrinMelis eller Sukrin Gold

Yaconsirup

Kokossukker

Loppefrøskaller (psyllium husk)

Vaniljepulver

Cod Liver Oil fra Nordic Naturals – godt nok et kosttilskud, men jeg synes, alle bør tage det :-)

Mandelmel fra Funktionel Mad

Kokosfibre

Kakaosmør

Kakaopulver af god kvalitet (f.eks. en rå version eller en lækker, mørk Valrhona)

Lakridspulver

 

Læs mere om de gode LCHF-produkter her.

 

 

Denne side indeholder affiliatelinks. Når du handler der via mine links, får jeg kommission af salget, og du er dermed indirekte med til at støtte mit arbejde. Og tak for det!

 

131 kommentarer


 1. jun 13, 2012
  1:25 pm

  Jonna

  Når du køber bacon, hvor køber du det så? Tænker, at det jo er en meget fermenteret fødevare, så her er kvalitet vel ret vigtig…?
  Ellers super skønt med denne indkøbsliste :-) Den er hermed skrevet ud, så den kan bruges som inspiration ;-)


  • jun 13, 2012
   1:37 pm

   Jane

   Jeg ender ofte med helt almindeligt bacon fra Tulip eller lign. :-/ Hvis jeg kan få fat i det, har både Hanegal og Irma noget mere anstændigt af slagsen.


 2. jun 13, 2012
  2:19 pm

  Linda

  Vil bare sige mange tak for en superinspirerende blog, som jeg læser dagligt. Jeg har været igennem mange forskellige “kostretninger” men efter jeg har fundet LCHF og spiser efter det, så er det som at være kommet hjem!
  Og nu også inspiration til indkøbskurven – rigtig dejligt.


 3. jun 13, 2012
  6:05 pm

  Henriette

  Den er rigtig fin og simpel :)


 4. jun 13, 2012
  9:41 pm

  Marie

  Tak for en super god blog… men tænkte om du evt. kunne komme med eksempler på dine madplaner eller lignende, da jeg tit synes, jeg mangler inspiration – og den inspiration jeg kan finde er ofte meget andet end LCHF :-)


  • jun 14, 2012
   7:30 am

   Jane

   Hej Marie.
   Tak for din kommentar. Jeg vil gerne skrive mere om, hvad en dagsmenu kan indeholde for mig. Indtil jeg får det gjort, kan du kigge her:

   http://www.madbanditten.dk/dagsmenu/

   Det er en samling af indlæg, hvor jeg har skrevet/vist eksempler på en dagskost.


 5. jun 14, 2012
  10:21 am

 6. jun 17, 2012
  12:29 pm

  Nuna

  Hej Jane.
  Tusind tak for en super blog. Jeg har selv eksperimenteret lidt med at spise LCHF, men er nok lidt skadet af for lang tid med kalorietælling og kan ikke helt lade være med at skrive mine måltider ind og derved stoppe med at spise, når jeg ‘burde’ (i forhold til kalorieindhold) i stedet for, når jeg er mæt, hvilket jeg arbejder på selv at kunne regulere/mærke. Jeg synes, jeg har været dejlig tilpas mæt dagen igennem, men om aftenen er det som om, jeg ikke helt bliver ligeså mæt/tilfreds. Måske fordi det er der, der bliver sat begrænsning på rent kaloriemæssigt. Jeg synes, det virker lidt ‘fjollet’ at spise olieshots, når nu man kan spise olien og rent faktisk få noget ud af den smagsmæssigt. Er der noget i vejen for at lave en lækker pesto af olien og spise til sin morgenmad i stedet for at drikke den ‘rå’? Eller putte det på noget salat med lidt eddike?
  Igen, tak for en ærlig, underholdende og inspirerende blog :)
  Ps. Har du tabt dig med denne livsstil, eller er formålet for dig blot sundhed og velvære?


  • jun 17, 2012
   1:29 pm

   Jane

   Hej Nuna

   Du kan sagtens få dine olier gennem salatdressinger og pestoer. Det vigtigste er, at olierne er af god kvalitet. I mit olieshot har jeg min fiskeolie (sammen med vita biosa og lidt juice), men olien kan også blandes i smoothie, hvis man er til den slags. Fiskeolien er lidt svær at få brugt i madlavning ;-)
   For mig handler LCHF ikke om vægttab. Jeg spiser sådan for at slippe for ustabilt blodsukker med dertil hørende sukkertrang, energifald, dårlig søvn, humørsvingninger og pludselige blodsukkerfald, hvor jeg akut spiser alt i min nærhed. Omvendt tror jeg, at et stabilt blodsukker er en forudsætning for et vellykket vægttab, og derfor oplever mange, at de enten taber sig, eller at deres vægt stabiliserer sig med LCHF.
   Jeg kan også sagtens følge dig i, at det er skræmmende at skulle slippe kontrollen med kalorietællingen. Men det hjælper at kigge på den lange bane, altså her hvor vi taler livsstil og ikke en kur. Prøv at overveje, hvordan du ønsker dig, at du spiser om fem år og begynd så på at integrere de vaner nu. Det kan jeg høre, du allerede er i gang med. Tillad dig selv den tid, du har brug for, før du giver slip. I min optik er det vigtigste, at du ikke tvinger dig selv til at spise under et vist antal kalorier om dagen. Spis til du er mæt og kig på kalorierne bagefter. Så kan du altid regulere hen ad vejen, når du får en følelse af, hvordan du kan sammensætte din kost, så du bliver mest mæt og tilfreds.

   PS: Kan man tabe sig ved kalorietælling? Det er der vist heller ikke helt enighed om: ;-)

   http://www.madbanditten.dk/2012/04/18/er-en-kalorie-virkelig-en-kalorie/


 7. jun 30, 2012
  2:33 pm

  susan

  Hej Jane, hvordan ser det ud med kikærtemel og boghvedemel i LHCF? Jeg prøvede at lave pandekager med mandelmel i dag, og tja, det var da derhenad meeen….

  Mange hilsener
  Susan, Bruxelles


  • jun 30, 2012
   2:48 pm

   Jane

   Hej Susan
   Som udgangspunkt er alle typer mel udelukket på LCHF. Men hvis det fungerer for dig at bruge et par skefulde mel til pandekagerne, synes jeg bare du skal gøre det. Mere end noget andet gælder det jo om at finde en vej, man har lyst til at følge resten af sit liv, og der er jo langt fra at bruge en smule mel i pandekager til at spise tre skiver franskbrød til morgenmad ;-) Sådan ville jeg se på det.

   Jeg synes også mandelmel er svært at bage pandekager med. Det er næsten nemmere helt uden mel. Har du prøvet disse: http://www.madbanditten.dk/2012/01/26/toplaekre-pandekager-helt-uden-mel/

   Jeg synes faktisk, de står mål med helt almindelige pandekager :-)


 8. aug 5, 2012
  9:00 am

  Susanne Andersen

  Hej-
  Jeg er ny i lchf verden, og holder mig ikke helt strikt til det endnu, men har skåret dårlige vaner ud, og føler mig ikke mere ” oppustet”, hvilket jeg tit gjorde før. Det sværeste har nok været, at skære så meget frugt væk, som jeg har gjort. Men hvad med melon ? Jeg er meget glad for salater/supper med melon. Vandmelon salat med chili og feta, smager skønt i sommervarmen til grillbmad. Men er det. “tilladt” ?


  • aug 5, 2012
   9:12 am

   Jane

   Hej Susanne
   Det kommer nok an på hvem du spørger ;-) I LCHF i den traditionelle forstand indgår frugt enten ikke eller kun i små mængder som dessert. Der spises bær i stedet. Selv har jeg det som dig, at frugt er en dejlig smagsgiver i salater, så det spiser jeg. Ikke hver dag men ind imellem. Det handler jo om at finde en vej, der fungerer for en selv. Kun på den måde kan man indarbejde nogle gode, varige vaner. Pøj pøj med det :-)


   • aug 5, 2012
    11:17 am

    Henriette

    Jeg synes at vandmelon og melon er acceptable på LCHF.
    Hvis man ikke har et vægt eller mega problem med sit blodsukker kan andre frugter også bruges.
    Det er især de der tropiske frugter man skal vare sig mod( bananer f eks ;) )
    Jeg er ikke så striks – spiser en del frugt- men aldrig alene- og primært i sommer/efterårshalvåret.
    Om vinteren daler min lyst så det mest er en håndfuld bær, lidt æble-lidt pære en gang i mellem. Måske en halv grapefrugt i en salat.

    Det er mest de har store mængder frugt -alene!
    jeg synes man bør vare sig mod- måske tænke på frugt som slik -sundt slik- men ikke noget man skal hælde mega mængder ned af hvis man er tyk eller har blodsukker problemer .


 9. sep 8, 2012
  10:00 am

  Nina

  Hejsa . Tak for en super side . Jeg starter op på lchf her i næste uge . Men er lige i tvivl angående dressing .. Færdig købte er no go?? Eller??


  • sep 8, 2012
   10:17 am

   Jane

   Hej Nina,
   De fleste købedressinger indeholder en del sukker, så som udgangspunkt er det ikke så smart. Der findes dog også udmærkede dressinger derude. Som tommelfingerregel kan du kigge på næringsdeklarationen og hvis den indeholder mindre end 5 g kulhydrat pr. 100 g. kan den gå an.

   Pøj pøj med det!


 10. sep 8, 2012
  11:49 am

  Nina

  Oki tak ;)


 11. okt 5, 2012
  10:43 pm

  Christina

  Hej Jane
  LCHF et endnu ikke min levevej, men jeg er måske godt på vej? Sukker spiser jeg meget sjældent, og heller ikke sødestoffer. Jeg spiser så vidt muligt maange grøntsager, og mindre kartofler, ris pasta og brød, rugbrød (hjemmebagt) og rodfrugter spiser jeg dog ofte, hvordan ser det ud med f.eks gulerødder og rødbeder og LCHF?
  Jeg kan mærke at disse ændringer i kosten gør mig godt, og derfor nærmer jeg mig at prøve LCHF all-in i en periode, men uhh, at gøre det… ‘Tør’ jeg?

  Mvh Christina


  • okt 6, 2012
   8:29 am

   Jane

   Hvor er det dejligt at høre, Christina! Det fine ved LCHF, synes jeg, er, at man kan integrere det i sit liv på det niveau, man selv synes er passende. Man kan vælge at være helt striks og i så fald er rodfrugter og gulerødder ikke med på listen over ting, man bør spise meget af, da de indeholder stivelse. Selv er jeg ret “moderat LCHF’er” og spiser gerne både rodfrugter og gulerødder, og jeg vil til enhver tid mene, at de er at foretrække over ris, pasta og brød.

   Jeg kan kun anbefale dig at prøve at gå all-in. Bare start med en uge og se hvad du synes. I starten handler det meget om at prøve sig frem og justere lidt til. Men husk fedtet. Det er din nye energikilde! :-)


 12. okt 12, 2012
  12:14 pm

  Brian

  Jeg er selv overbevist om LCHF’s fortræffeligheder, men synes der er visse ting man skal være ekstra omhyggelig med.
  Feks nævner du at de varer gerne må være økologiske, hvilket faktisk kan være en rigtig god ide mht LCHF.
  Et stort indtag af bacon er jo en af grundstenene for mange, specielt begyndere indenfor denne verden og netop bacon samt andre pålægsvarer har tit nitrit eller nitrat på varedeklarationen.
  Det er godkendt tilsætningsstof og sikkert ikke skadeligt i små mængder, men som LCHF’er indtager man jo netop tit betragtelige mængder bacon og kød, hvorfor det kan være en overvejelse værd at kigge den økologiske retning hvor disse tilsætningsstoffer ikke er tilladt..
  Bare mine tanker (afledt af en stor bacon afhængighed )


  • okt 12, 2012
   12:39 pm

   Jane

   Det er en rigtig vigtig pointe, Brian, og jeg er fuldstændig enig med dig. Jeg opfordrer generelt til en kvalitetsbevidsthed i valg af mad men respekterer også, at ikke alle har økonomi til økologi.

   Lige så vigtigt synes jeg dog, at balance er. Nemlig at man ikke sammensætter en kost af bacon og smør og kalder den LCHF. For det er den jo, i ordets bogstaveligste forstand. Men at man i stedet sammensætter sin kost med tanke for andet end kulhydratindholdet.

   Tak for inputtet! :-)


 13. okt 19, 2012
  6:15 pm

  Katrine

  Hej Jane, i flere af dine opskrifter tilsætter du noget der hedder HUSK, hvad er det?

  MVH
  Katrine


  • okt 19, 2012
   6:22 pm

   Jane

   HUSK hedder også psyllium loppefrøskaller og er sådan nogle fibre, som mange forbinder med at “holde maven i gang”. De fungerer glimrende som bindemiddel i melfrit bagværk. De kan købes i helsekosten og i de fleste større supermarkeder. Urtekram har fx lavet en :-)


 14. okt 31, 2012
  11:08 am

  Lillian Klarskov

  Er det ok at spise youghurt naturel med branflakes på om morgenen hvis man er på LCHF “kur” ? Har af en kirurg blevet rådet til at spise branflakes, da jeg har lidt mave problemer, hun bakkede samtidig rigtig meget op omkring denne form for levevis.


  • okt 31, 2012
   11:42 am

   Jane

   Nej, det synes jeg er et dårligt valg. Kornprodukter er ikke en del af LCHF. En bedre morgenmad ville være æg og grøntsager, hvis du spørger mig. Ellers er der masser af inspiration her: http://www.madbanditten.dk/opskrifter/morgenmad/


 15. nov 8, 2012
  2:13 pm

  Helle

  LCHF og rodfrugter!
  Hvad er årsagen til at “man” fraråder rodfrugter ??????
  mvh Helle


  • nov 8, 2012
   2:48 pm

   Jane

   Hej Helle
   LCHF sådan i striks forstand anbefaler at man får størstedelen af sine grøntsager fra ovenjordsgrøntsager. Rodfrugter og den slags “underjordsgrøntsager” indeholder mere stivelse og flere kulhydrater. Personligt elsker jeg rodfrugter og spiser masser af dem. Men hvis du har tendens til et meget ustabilt blodsukker eller af andre grunde ønsker at gå langt ned i kulhydrater, kan det være en idé at vælge nogle af de andre fra listen i stedet.


 16. nov 8, 2012
  4:32 pm

  Helle

  Tak for dit svar.

  Af hensyn til vitaminer og mineraler og andet kan jeg godt udholde de ekstra kulhydrater rodfrugterne giver i forhold til “ovenjords-grøntsagerne”.
  Jeg har for lavt stofskifte og er blevt ret overvægtig men samtidig er jeg vist fejlernæret /-undernæret-).
  Efter nu 6 uger med daglige grønne-smoothies (af mindst 600 g. grønt dagligt samt en del andre guf-ting) er mit søvnmønster og energi niveau bedret væsentligt.

  Jeg udelukker kulhydrater fra brød, pasta ris kartofler og sukker etc. og har lænet mig op ad Radiodokterens anbefalinger vedr. Kost ved for lavt stofskifte).

  Og Tak for en inspirerende web side!
  Din grønne ispind skal jeg afprøve på mine børnebørn -)
  De er allerede blevt vilde med mine grønne smoothies

  mvh
  Helle


  • nov 21, 2012
   2:50 pm

   Hanne

   Ja – jeg har også lige gransket listen.

   Jeg har tabt mig næsten 30 kilo på et år med kalorietælling of mange, lange gåture. Mangler stadig en 7 til 10 kilo – oven i er jeg blevet opereret to gange for større ting inden for det år også.

   Min krop vil ikke rigtig mere, ikke mere sult, ikke mere pinefulde motionsture, uden at have depoterne fyldt op – fo det er som om, det hele er brugt lige nu.

   jeg tror nok, fra dag 1 det var en kost omlægning, men jeg kan jo ikke leve resten af mit liv på 1300 kalorier – det ved jeg nu + der heller ikke er megen livskvalitet i altid at spise det der ikke er fedt i, for det er så tamt.
   Jeg vil meget gerne undvære stivelse frem for fedt, for her er al smagen jo.

   Jeg er lige så stille ved at vænne mig til Paleo/LCHF ideerne, er ikke fanatisk, men der kommer slet ikke kornprodukter ned. Mit ellers pæne mælkeforbrug er faldet til kun det jeg tager i min koffeinfri kaffe, morgen og aften – og mon ikke det egentlig skal være sød i stedet for minimælk.

   Jeg har været i gang i 2 uger, men vægten står stille endnu. Jeg håber meget at finde balancen, hvor jeg får det jeg skal ha og også taber mig på samme tid :)

   Jeg tror selv problemet for mig er for få frøntsager, og blev inspireret af indlægget ovenfor – nemlig at lave juicer og safter af primært grøntsager.
   Kan du…nogle af jer andre anbefale en god juicer…en slynge eller en presser. jeg føler mig lidt lost i junglen?

   Tak for en super side!!

   Knus
   Hanne


   • nov 22, 2012
    6:58 am

    Jane

    Kære Hanne – stort tillykke med dit flotte vægttab. Og hvor synes jeg, det er flot, at du har indset, at du selvfølgelig ikke skal leve på 1300 kalorier resten af dine dage. Hvis man gennem en lang periode har givet kroppen mindre næring, end den har brug for, tror jeg, den skal bruge lidt tid til lige at forstå, at det ikke er hungersnød mere, før den igen tør give slip på kiloene. Jeg er sikker på at det nok skal komme.

    Og ind med grøntsagerne. Det er det allerbedste, vi kan gøre for os selv, og hvis det halter med at få dem spist, er en juicer en god idé. Vi har en Philips, som ikke er specielt fancy. Tror den koster lige i omegnen af 1000 kr. Den er vi rigtig glade for, og vi har endnu ikke mødt noget, den ikke ville juice. Jeg kan ikke huske hvad modellen hedder, men du kan se den her: http://www.madbanditten.dk/2011/04/03/nyt-familiemedlem/


 17. jan 4, 2013
  5:20 pm

  Stine

  Hej Jane,
  Tak for en super inspirerende blog – jeg er ved at starte op på LCHF kost efter at have fulgt med fra sidelinjen et stykke tid. Er virkelig inspireret (og nytårs-fortsæt-mindet) men har lige et spørgsmål. Hvorfor anvendes der slet ikke olivenolie, men stort set kun kokosolie? Jeg tænker i forhold til stegning osv.
  På forhånd tak :)
  Kh Stine


  • jan 4, 2013
   5:34 pm

   Jane

   Når du skal stege, er smør eller kokosolie dit bedste valg, da de kan klare de høje temperaturer. Olivenolie er ikke lige så varmestabil, og du risikere at ødelægge olien ved at varme den op. Jeg steger som regel i kokosolie (uden smag) men det handler om at min familie ikke bryder sig om smagen af smør. Det ville ellers være en billigere løsning… ;-)

   Den gode koldpressede olivenolie kan du bruge i dressinger, pestoer eller over grøntsager. :-)


 18. jan 26, 2013
  7:53 am

  Annika

  Kokosmel – er det som det ‘revede’ eller er det helt fint som i mel? Gætter på det sidste.


 19. jan 31, 2013
  10:13 pm

  Sus

  Hej :)
  Majsmel, er det noget du (el. andre) bruger indimellem og til noget specielt? Det er jo godt nok glutenfrit – men med masser af kulhydrater og stivelse …
  Jeg har også hørt noget om, at stivelsen i kartofler nedbrydes, når kartoflerne er kolde – det vil jo så egentlig betyde, at man godt kan spise kartoffelchips og kold kartoffelsalat! Andre der har tænkt over det, el er jeg helt ude i hampen?


  • feb 1, 2013
   6:59 am

   Jane

   Jeg bruger ikke majsmel og heller ikke kartoffelmel. Jeg spiser også kun sjældent kartofler, men du har ret i, at stivelsen nedbrydes når de køles ned og derfor ikke skaber lige så store udsving i blodsukkeret. Så hvis du gerne vil spise kartofler og holde blodsukkeret i skak, er kolde kartofler vejen frem :-) Se fx her: http://www.madforlivet.com/bloggen/185-kolde-kartofler-er-bedre-end-varme.html


 20. feb 9, 2013
  1:55 pm

  Dorte

  Findes der en vegetar-udgave? (minus kød, fisk, æg).


 21. mar 3, 2013
  12:22 pm

  Carina

  Hej
  Jeg er ved at starte op på LCHF eller ketolyse kost om man vil… Har PCO og vejer ALT for meget, derfor har jeg besluttet at gå ALL-IN – nu skal det lykkedes!
  jeg kan ikke finde ud af hvor meget man skal spise af det forskellige, altså der er mange fine opskrifter men hvordan kombinerer man dem så jeg ikke får over 15 g kulhydrat? Kan ikke se, at jeg ikke skal tælle – nu skal der istedet regnes kulhydrater ud pr. måltid – har du nogle gode råd – er lidt forvirret.


  • mar 3, 2013
   12:43 pm

   Jane

   Kære Karina
   Jeg er ikke fortaler for, at man skal tælle noget som helst i sin mad. Det kan du muligvis finde andre, der er, men nu er det jo mig, du spørger, og derfor får du min holdning :-) Jeg tror på, at det skaber stress at måle og veje sin mad, og en stresset krop er ikke et godt udgangspunkt for et vægttab. I stedet vil jeg anbefale dig at spise dig mæt i protein fra kød, fisk og æg, grøntsager, der vokser over jorden (dvs. ingen rodfrugter, gulerødder, etc.), godt med naturligt fedt fra smør og olier og fede mejeriprodukter. Herudover kan du spise en smule nødder og bær, hvis du synes. På den måde spiser du striks LCHF og mange vil opleve vægttab heraf. Og så betyder det mindre, om pilen lige peger på 15 eller 30 g kulhydrat pr. dag.
   Overvej også at lægge vejen forbi LCHF-Forum – der er masser af gode erfaringer, også fra PCO-piger, som spiser LCHF.
   Rigtig meget held og lykke med det! :-)


   • mar 4, 2013
    6:33 pm

    Carina

    Hej Jane
    Tusind tak for dine gode råd – har nu overstået min første dag på LCHF :-)
    Kylling, ost, salat, en banan og tunmousse med masser af fløde :-) kan dog ikke helt forliges med tanken endnu, at man må spise alt det fede… det er kanon… jeg må sige det er gået godt – sukkertragen er der stadig, savner cola men regner med der går et par dage og så er det overstået – vil finde god inspiration på din side – den er fantastisk …
    Ps må man drikke light sodavand engang imellem?


 22. mar 27, 2013
  10:05 pm

  Emmy

  Hej!
  Jeg er ny indenfor LCHF og har et par ting, jeg ikke helt kan finde svar på, som jeg håber, du vil hjælpe mig med.
  Må man ikke drikke mælk? Skal mælk erstattes med fløde?
  SKAL creme fraiche/græsk yoghurt være med den højeste fedtprocent? Og er skyr derfor helt udelukket?
  Hvor høj/lav fedtprocent kigger du efter ved hakket kød?
  Er det helt umuligt at spise efter LCHF, når man ikke køber økologisk og helst Budget-varerne (grundet prisen – jeg er studerende)?
  Jeg vil rigtig gerne tabe mig ca. 8 kg fedt, men er det ikke svært at ligge i kalorieunderskud, når man indtager så meget fedt? Eller skal jeg bare forbrænde ekstremt mange kalorier via træning?! :P

  Håber du forstår og vil hjælpe. På forhånd tak!!


  • mar 28, 2013
   7:42 am

   Jane

   Hej Emmy
   Mælkeprodukter indeholder jo kulhydrater og mælkesukker. Jo mere fedt, der er i, jo mindre kulhydrater er der plads til + at fedtet mætter, så du bliver mæt på en mindre portion. Jeg tager en lillesmule sødmælk i kaffen ind imellem. Ikke store kaffelatte glas men bare en sjat. Hvis du trives godt på skyr, så synes jeg da bare, du skal fortsætte med det. Spæd det evt. på med lidt fløde eller græsk yoghurt så du får noget af det mættende fedt også. Og hvis du får energifald og sukkertrang om eftermiddagen, må du overveje at se dig om efter en anden morgenmad.
   Jeg køber som regel hakket kød med 8-12 %. Om du køber økologisk er op til dig og din pengepung.
   Når du spiser LCHF, mætter maden mere og blodsukkeret bliver helt stabilt. Det betyder, at du sandsynligvis vil spise mindre end du har gjort tidligere og derved kommer du i kalorieunderskud uden at gå og sulte. Læs evt. mere her: http://www.madbanditten.dk/hvad-er-lchf/

   Håber det gav mening :-)


 23. apr 9, 2013
  12:22 pm

  Charlotte

  Hej Jane
  Du har en super spændende blog og jeg har nu i lidt over en uge kastet mig over de lækre retter, den største succes indtil videre er følelsen af langvarig mæthed og mere energi!
  Jeg er i tvivl om hvordan man forholder sig til nødder? Jeg kan desværre ikke tåle ret mange og må holde mig til macadamian og cashew, men dur det at spise dem ind mellem? Lysten melder sig oftest om eftermiddagen eller aftenen?


  • apr 9, 2013
   9:11 pm

   Jane

   Jamen det er bare perfekt. Nødder bør kun spises i mindre mængder og macadamiaen er måske den bedste af dem alle! Den indeholder jo ligeså meget fedt som smør. Total yndlingsnød!


 24. apr 18, 2013
  2:20 pm

  Marianne Loft

  Hej Jane,
  Er 2,5 uger inde i en kur med fedt og ingen kulhydrater. Målet er i første omgang et vægttab. Jeg har spist en del mandler og nødder, bl.a. cashew og hasselnødder og de giver en rigtig god mæthedsfornemmelse når jeg bliver sulten. Som jeg læser dine svar her ser det ud til, det ikke er en god ide med så mange mandler/nødder? kan du forklare hvorfor?


  • apr 19, 2013
   7:28 am

   Jane

   Det handler om flere ting. Dels indeholder nødder en del kulhydrater og også en del energi og for mange vil de “tænde for snackgenet”, så de pludselig kommer til at spise for mange. Hvis målet er vægttab, ville jeg være opmærksom på mængden af nødder. En anden ting er, at nødder indeholder omega 6, som de fleste får meget af i forvejen. Det vigtige her er ikke så meget mængden, men at den skal balanceres med omega 3. Hvis du spiser mange nødder, kan det altså anbefales at tage et tilskud af omega 3 (fiskeolie) ved siden af også.


 25. apr 26, 2013
  11:51 am

  Jette Christensen

  Hej Jane.
  Jeg har lige stillet dette spørgsmål til Tatjana – men vil også gerne have din mening…her kommer det:
  Jeg “faldt” over en pose Fibrex (rød) i Bilka – og kom til at købe den. Og så var vejen frem jo at afprøve dette roefiber-produkt. Nu ved jeg jo godt, at sukkerroer ikke er LCHF-venlige, men jeg læste mig frem til, at fibrene udvindes, efter at sukkerstofferne er fjernet (altså af restproduktet ved sukkerproduktion), og at kulhydrat kun er 5,5g pr 100 gr. Til gengæld får man 67% kostfiber.
  Hvad er din holdning til dette produkt? Ville du selv bruge det? Og hvad med pofiber?
  Jeg har spist et par boller, hvor mit Fibrex indgik i en ellers LCHF venlig opskrift.
  Mvh. Jette


  • apr 26, 2013
   7:57 pm

   Jane

   Kære Jette. Jeg kender slet ikke det produkt og har ikke rigtig nogen holdning til det. Det er ikke en del af mit køkken. Jeg bruger heller ikke pofiber. Jeg er lidt kusine-kedelig på bagefronten :-/


 26. maj 8, 2013
  10:34 pm

  Egina

  Hej Jane.
  Jeg er lidt forvirret, er ny i LCHF. Og har været på den helt store shoppetur, med din herlige indkøbsliste i baglommen.. Og har blandt andet købt Agavesirup, men så fandt jeg denne side http://www.dietdoctor.com/is-there-such-a-thing-as-good-sugar som der siger det er det dårligste man kan bruge? Som jeg kan forstå det i hvert fald..
  Hvad mener du om det?
  Mvh Egina


 27. maj 9, 2013
  8:48 pm

  Signe

  Har du nogen erfaring med LCHF kost og depression?
  Mvh Signe
  Ps: Kan du anbefale en saft/juice presser der er til at betale?


 28. maj 13, 2013
  2:38 pm

  Tine

  Hej Jane, tak for en super god blog!
  Jeg har et spørgsmål ang mandelmel. I min helsekost har de ikke det affedtede og jeg har derfor bare køb “alm” mandelmel, som jo har en højere fedtprocent end den affedetede, men er det ikke ideelt, da man jo gennem en LCHF- kost bør spise mad med en høj fedtprocent? Derudover er den almindelig mandelmel også billigere. Hvad er grunden til at du anbefaler den affedtede?


  • maj 13, 2013
   3:09 pm

   Jane

   Det handler dels om at den affedtede er mere fiberholdigt og derfor har en bedre bageevne og dels at fedtsyrerne ikke beskadiges ved bagning, da de jo er delvist fjernet.

   Jeg bruger dog også almindeligt mandelmel, som jeg selv maler i foodprocessor og som sikkert svarer til det, du har købt. Det kan dog ikke erstattes 1:1 med det affedtede mandelmel :-)


 29. maj 17, 2013
  9:56 am

  Pernille

  Hej!
  Jeg kan læse mig til, at HUSK ikke anbefales til børn under 6 år uden rådføring med lægen.
  Hvordan med FiberHUSK til bagning, er det same-same?
  Jeg har en 3 årig og han skal da også smage LCHF bagværk :)


 30. maj 19, 2013
  2:54 pm

  Marianne Theresa Andersen

  Hej
  Jeg har lige købt din bog og er ved at gøre mig klar til at gå i gang, glæder mig.
  Jeg kan ikke tåle mandler og nødder og vil høre om du kan anvise et alternativ til mandelmel? Jeg har selv tænkt på kikærtemel?
  Vh
  Mariane


  • maj 19, 2013
   6:54 pm

   Jane

   Jeg tror kokosfibre ville være et bedre bud, hvis du kan tåle kokosprodukter.


 31. maj 19, 2013
  6:01 pm

  Mona

  Hej Jane.

  Jeg er på vej til at gå igang med LCHF. Må man spise banan? Kan se at de er med i mange af dine opskrifter?

  Mona


  • maj 19, 2013
   6:56 pm

   Jane

   Banan er dessert i mine øjne og dessert spiser man ikke så tit ;-)


 32. maj 20, 2013
  7:38 pm

  Tine

  Hej Jane:-) er peanut butter lchf? Og er det i så fald kun i moderate mængder, el kan man gå all in:-)


  • maj 20, 2013
   9:44 pm

   Jane

   Vi bruger peanutbutter. Sundhedsmæssigt er mandelsmør og andre nøddesmør dog et bedre valg, men de koster jo så også lidt tre gange så meget. Så jeg vil sige ok til peanutbutter men i moderate mængder. :-)


 33. maj 26, 2013
  1:40 pm

  Maj-Brit

  Kære Jane

  Jeg er pt noget “lavvande” i skufferne af Surkin Gold, kokosolie, mandelmel og andre gode sager og har inden for den næste måned tre fødselsdage herhjemme hvor familie og venner selvfølgelig skal “udsættes” for god, lækre og mættende LCHFkager. Og da jeg ikke lige kan lure nogle rabatter hos Viiva eller andre, vil jeg spørge hvor i Sverige det er du plejer at købe ind til lagrene og ca. hvor meget det er du sparer?

  Håber du kan hjælpe :-)

  Vh Maj-Brit


 34. maj 28, 2013
  2:33 pm

  Trine vb

  Hej Jane

  Jeg er en 16 år og har problemer med min vægt. Jeg min bmi er 15,8 – 16,2 (har svinget voldsomt de sidste 2 måneder) og jeg er igang med et vægtøgningsprogram. Min kostvejleder har fortalt mig at det er farligt for kroppen af udelukke kulhydraterne 100%, da hjernen og kroppens celler har direkte brug for kulhydrater for at fungere optimalt. Det har jeg selv mærket på min egen krop.
  Derfor stiller jeg nu et meget stort spørgsmålstegn til LCHF. Hvordan kan det lade sig gøre at få de kulhydrater, som hjernen og kroppens funktioner har brug for, men samtidligt leve efter disse pincipper?

  Kh Trine


  • maj 28, 2013
   3:07 pm

   Jane

   Hej Trine
   Jamen, det kan sagtens lade sig gøre. For det første udelukker man jo ikke alle kulhydrater på LCHF, da man stadig spiser en masse grøntsager og bær og nødder, som jo indeholder kulhydrater. Man udelukker bare korn, sukker og stivelse. For det andet kan kroppen sagtens selv danne det glukose, som hjernen skal bruge. Det gør den ved at omdanne noget af fedtet til ketonstoffer, som fungerer glimrende som hjerneenergi eller ved at danne glukose fra protein via glukoneogenesen. Der findes folkeslag rundt i verden, som udelukkende lever af kød og fedt, og de er sunde og rammes ikke af samme livsstilssygdomme, som vi gør i vores ende af verden.
   Så det er rigtigt at hjernen skal bruge glukose. Den behøver bare ikke komme fra kulhydrater.


 35. jun 1, 2013
  10:22 am

  Lonnie

  hvad med mælk. er det ok at drikke mælk? det vil være næsten umuligt at undvære.


  • jun 1, 2013
   10:55 am

   Jane

   Mælk er ikke så smart. En lille sjat sødmælk her og der kan godt gå, men der er alt for mange kulhydrater og for meget mælkesukker i til at bruge det i større mængder. Hvis det er din kaffe, du er urolig for, er der masser af alternativer. De åbenlyse som fløde og kokosmælk (smager bedre end det lyder) eller de mere alternative men utroligt populære kaffe med æg-mælk: http://www.madbanditten.dk/2013/05/16/har-du-provet-en-aeg-latte/


 36. jun 5, 2013
  11:58 am

  Kamilla

  Hej Jane

  Kan ikke lade være med at nævne at boghvede jo egentlig er en nød… og på ingen måder en kornsort. Fx. indenfor tcm (traditionel kinesisk medicin) hvor de også fraråder, korn, sukker og mælk… fremhæver de boghveden for den positive egenskaber på fordøjelsen. Så hvorfor høre det ikke under “tilladte” fødevarer, i LCHF kuren..? når nu det er en nød…

  Mvh
  Kamilla


  • jun 5, 2013
   12:03 pm

   Jane

   Boghvede kan udmærket have fine egenskaber. Men med over 70 g kulhydrat pr. 100 g er det svært at kalde den low carb. Nød eller ikke nød.. Det samme gælder quinoa, som jo ellers også er populære i “helse-regi”.


 37. jun 6, 2013
  11:29 am

  Katrine

  Hej Jane!
  Jeg har købt din bog for et par uger siden og synes der er nogle dejlige opskrifter iblandt som virkelig har fået mig i gang i et køkken – det er ellers sjældent det er sket ;)
  Jeg står og gerne vil lave den hjemmelavede ketchup som er i din bog. Men jeg mangler kokossukker og er ærligt talt meget i tvivl om hvilket mærke jeg skal gå efter. Har fundet den fra Tropicai, men den er tilsyneladende udsolgt over alt hvor jeg har kigget, inkl. mine lokale helsekostbutikker. Så mit spørgsmål er hvad jeg ellers kan kigge efter af mærker? Har fundet noget der hedder kokos palmesukker men er det det samme?
  Jeg tænker, at jeg sikkert godt kan erstatte kokossukkeret med noget andet, men da det også er en ingrediens i mange andre af dine opskrifter i bogen og på nettet generelt, vil jeg gerne have fat i noget :)

  Tusind tak for en fantastisk bog og blog!

  Mvh. Katrine


  • jun 6, 2013
   12:28 pm

   Jane

   Mærket på kokossukker betyder ikke noget, og kokos-palmesukker er det samme. :-)


   • jun 6, 2013
    4:55 pm

    Katrine

    Super – tusind tak for svar :)


 38. jun 10, 2013
  10:30 pm

  Kristina

  Hej Jane
  Jeg mangler klarhed om Psyllium frøskaller. Bruger du kun den grønne HUSK som er mere fiberrig end den gule, eller bruger du også den gule? Er der noget med at de ikke kan sammenlignes (1:1)?
  Vh.


  • jun 11, 2013
   7:03 am

   Jane

   Jeg bruger kun den grønne. Den gule kan dog sagtens bruges. Som jeg har forstået det, skal man kun bruge halv mængde, når man bruger den gule :-)


 39. jun 12, 2013
  4:33 pm

  Belinda Furan

  1000 tak for en dejlig blog :) Jeg har været i gang med LCHF i 1 måned og 6 dage – og jeg har tabt mig 6 kilo og næsten 10 cm, men nu er mit vægttab gået i stå :( Så nu er jeg kommet i tvivl om jeg spiser for meget!? til morgenmad spiser jeg en omelet lavet af 2 æg og 2 små kyllingpølser og fløde. om formiddagen spiser jeg en mandelbolle eller lidt skyr (jeg er altid sulten ved 9 tiden, da jeg spiser morgenmad kl 5.30) til frokost spiser jeg 1-2 stk kød med grønsager. til aftensmad spiser jeg igen 1-2 stk kød, grønsager som jeg steger i smør og hælder fløde i.. Er det for meget mad eller gør jeg andet forkert???


  • jun 12, 2013
   8:17 pm

   Jane

   Næh, det lyder da ikke tosset. Men med 6 kilo tabt på fem uger tror jeg, det er for tidligt at tale om et vægttab, der er gået i stå. Giv kroppen tid og hav tillid til processen, så skal det nok komme.


 40. jul 3, 2013
  1:49 pm

  Sisse

  Kan du komme mere ind på hvilke typer olier der er gode og hvilke der er no-go? :)


  • jul 3, 2013
   8:30 pm

   Jane

   Olivenolie, avokado-olie og nøddeolier (mandelolie, hasselnøddeolie etc) er gode olier. Olier, du vil styre udenom er solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, majsolie, soyaolie og hvad de ellers hedder. :-)


   • jul 3, 2013
    8:40 pm

    Sisse

    TAK for svar :D Jeg vil lige notere de “forbudte” olier ned, så jeg kan huske hvad jeg skal undgå ;)


 41. jul 9, 2013
  12:26 pm

  Anna

  Må man spise kinesisk mad? Som indbagte rejer og kylling? Deres sovs og suppe?


  • jul 9, 2013
   12:28 pm

   Jane

   Ting der er bagt ind i dej, nej! Nogle supper kan være ok, de fleste saucer indeholder nok en del sukker. Men altså, hvis man en sjælden gang er ude at spise, går det vel nok. Jeg spiser ind imellem kinesisk og navigerer bare udenom ris og nudler :-)


 42. aug 9, 2013
  10:39 am

  Mette

  Min smukke datter er desværre de sidste år blvet temmelig overvægtig uden at have haft ryggraden til at gøre noget ved det.
  Indtil jeg forærede hende LCHF bogen. Så skete der noget med hende. Hun ringer og fortæller glædesstrålende om alle de dejlige retter hun laver i sit lille køkken.
  Men – for sådan et er der også – det er frygtelig dyrt for en pige på SU, at indkøbe alle de special produkter, der er en del af opskrifterne.
  Det kunne være fedt med opskrifter, som kan laves af lide nemmere tilgængelige produkter.


  • aug 11, 2013
   9:06 am

   Jane

   Hvor er det dejligt at høre! Jeg kan dog ikke understrege nok gange, at LCHF først og fremmest er helt almindelig mad, som kan fås i ethvert supermarked. Specialingredienserne er til de særlige lejligheder, hvor man gerne vil have noget, der ligner brød eller bagværk :-)


 43. sep 9, 2013
  2:36 pm

  Louise

  Hej Jane

  Tak for dine inspirerende indlæg på bloggen. Både dem der omhandler mad og dit private jeg.
  Jeg vil høre dig hvordan det forholder sig med at spise efter LCHFs principper når man ammer? Har en dejlig lille pige på knap 8 uger, som jeg ammer og gerne vil fortsætte til hun bliver 6-12 måneder. Samtidig har jeg også 6-10 kg. jeg gerne vil af med i samme tidsrum. Begynder snart at træne stille og roligt, og vil gerne have omlagt min kost til noget holdbart, der først kan hjælpe med mit vægttab og derefter holde mig stabil. Da man jo ikke må gå på slankekur mens man ammer, tænker jeg om LCHF kan være løsningen. Ved du noget om det?
  På forhånd tak for din tid.

  Venlige hilsner fra Louise


  • sep 9, 2013
   3:11 pm

   Jane

   Jeg tror næsten, det bedste ville være at vente, til du ikke længere ammer din datter. En af grundene til, at man ikke anbefaler vægttab til ammende kvinder er jo at giftstoffer frigøres fra fedtvævet og videregives i modermælken. Og det er jo det færreste mødre, der ønsker det. LCHF virker jo rigtigt godt på vægten for mange, og derfor kan det være lidt tricky.

   Men måske kan du lave nogle små forandringer allerede nu. Starte med at sige farvel til alle fedtreducerede lightprodukter og fokusere på gode madvarer af god kvalitet (siger jeg uden at kende kvaliteten af din nuværende kost). Undgå fx så vidt muligt sukker og hurtige kulhydrater. Når du så er færdig med at amme og klar til at tage springet helt, vil den sidste overgang også føles langt nemmere for dig. Sådan tror jeg, jeg ville vælge at gribe det an :-)


 44. sep 9, 2013
  5:11 pm

  Louise

  Hej Jane

  Tusind tak for din gode og hurtige tilbagemelding. Jeg synes det lyder rigtig fornuftigt. Det vil jeg gøre. Har ikke spist direkte usundt indtil nu, men har ikke undgået mælk og sukker og så spiser jeg et par hjemmebagte boller om dagen. De er nu ret fiberrige, men selvfølgelig kulhydratholdige da de primært består af havregryn. Kan jo stille og roligt luge ud i mine mindre hensigtsmæssige madvarer og så, som du siger, springe ud i det efter endt amning. Igen, tusind tak for dit svar og for din inspirerende blog.

  De bedste hilsner fra Louise


 45. sep 10, 2013
  12:18 pm

  Sarah benveniste

  Hej!
  Kan man bage dine brød uden nødder?!
  Min mand er allergisk :(
  Hvad kan jeg bruge istedet for mandelmel?
  På forhånd tak..
  Mvh
  Sarah


  • nov 2, 2013
   4:33 pm

   Tanja

   Hej Sarah

   Man kan sagtens lave brød og knækbrød uden nødder. Du kommer bare lidt flere frø/kerner i :) .
   Fx. laver jeg oftest stenalderbrødet uden. Jeg fylder bare i af frø og kerner, til jeg synes at æggemassen er er mættet nok og så bager jeg bare som der står i opskriften.

   Mvh. Tanja


 46. okt 10, 2013
  11:38 am

  Hanne

  Halløjs Jane og tak fordi jeg er så heldig at være med her :-)
  LCHF er mit nyeste bekendtskab og jeg tror jeg kommer til at elske det :-)
  Jeg har dog lige et par spørgsmål som jeg enten ikke kan læse mig til eller forstå

  Jeg er totalt bekymret for mit kolesterol – det er højt i forvejen og er medicineret. Jeg har ligeledes en stofskiftesygsom (for lavt) og er ligeledes medicineret for det også.
  Er der noget jeg skal værebekymret for her?
  Og så kan jeg ikke rigtig gennemskue hvordan jeg udregner kulhydrat – mener så jeg ikke får for meget ifht vægttab – skal gerne tabe 30 kg.
  Mit sidste spørgssmål går på mandelmel – hvorfor skal det være specielt mandelmel hvor kgprisen er over 200 kr og ikke mandler man selv kan male?


 47. okt 11, 2013
  10:41 am

  Lisbeth

  Hej Jane
  Tak for en inspirerende blog, og for gode opskrifter.

  Måske står det allerede et sted, men jeg spørger alligevel: må man spise mel, hvis det ikke har gluten i sig – fx ‘Jyttemel’, som jeg lige er faldet over. Eller er det ikke gluten der er afgørende her?

  Mvh. Lisbeth


  • okt 11, 2013
   10:57 am

   Jane

   Hej Lisbeth – ingen kornprodukter. Heller ikke glutenfrie slags :-(


 48. okt 14, 2013
  3:53 pm

  Maria

  Tænkte om der var en særlig grund til, at du som regel bruger Philadelphia istedet for Castello (smøreost) ? Castello er både øko og med 30% mere fedt ..
  Men den fås så ikke naturel, tror jeg..


  • okt 15, 2013
   9:45 am

   Jane

   Det er vanens magt, tror jeg. Jeg har slet ikke kigget på Castello, men jeg bruger jo selvfølgelig altid “naturel versionen”, da jeg bruger den i bagværk og sådan og ikke som pålæg :-)


 49. nov 5, 2013
  9:33 pm

  Marianne Secher Dahl

  Hej Jane

  Har nu læst om kokosfibre/fint kokosmel og har besluttet at prøve det.
  Vil gerne handle via helsam.dk, så har fundet disse to produkter:

  http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=12204&GroupGuid=2503010
  149kr./kg

  og…

  http://www.helsam.dk/templates/product.asp?ProductGuid=1397&GroupGuid=2503010
  198 kr./kg

  Der er jo en ret stor prisforskel må man sige!

  Hvilket af de to produkter vil du mene er bedst – det med mindst kulhydrat eller det med flest fibre?

  Hilsen Marianne


  • nov 6, 2013
   12:12 pm

   Jane

   Jeg bruger det fra funktionel mad. Det er det sidste link, du har postet ind, men begge er sikkert gode produkter.


 50. nov 14, 2013
  7:02 am

  Maja

  Hej – tak for en fantastisk inspirerende side:-)

  Må jeg spørge hvorfor nødder kun må indtages i begrænsede mængder på lchf?

  Jeg lever næsten 100% efter reglerne, men har svært ved at holde min mængde af nødder nede. Hvad er forklaringen på at de ikke dur til denne kostsammensætning?

  Mvh Maja


  • nov 14, 2013
   8:23 am

   Jane

   Nødder kan være fint nok men dels indeholder de jo mange kulhydrater og kalorier, hvilket for mange sætter en stopper for vægttabet, og dels indeholder de en del Omega 6, og hvis du spiser for mange af dem, skal du måske sikre dig at du får balanceret med OMega 3 :-)


   • nov 19, 2013
    11:38 am

    Maja

    Mange tak for svar, har sjovt nok aldrig tænkt på at nødder var kulhydrater, har nok altid troet at der var flere proteiner og fedt end andet. Du siger så også at man skal balancere Omega 6 med Omega 3, endnu mere nyttig viden. Tusind tak! :)


 51. dec 28, 2013
  2:29 pm

  Rasmus

  Hej Jane

  Jeg har lige en del spørgsmål mht. fiskeolien, da jeg for første gange skal til at tage det (jeg har også købt Arctic-D Cod Liver Oil).

  1) Du skriver at du blandet fiskeolieshottet med juice? Hvad er det for noget juice – er der ikke tilsat sukker i det meste?

  2) Jeg er købt min med citrussmag, men det er måske for klamt i smagen til at blive indtaget rent?

  3) Skal den daglige dosis indtages i forbindelse med et måltid eller er dette ligegyldigt?

  4) Der er vel intet farligt i at “glemme” at tage det i nogle dage? Eller hvis du fx er på ferie.

  /Tak for en god blog :-)


  • dec 29, 2013
   9:41 am

   Jane

   Hej Rasmus

   1) Jeg tager lidt æblejuice i. Det drejer sig om mindre end 1 spsk juice, så jeg bekymrer mig ikke så meget om evt. sukkerindhold.
   2) Du kan sagtens tage den rent. Det gør min søn. Jeg er ikke så vild med følelsen af olie i munden, men det er sikkert en tilvænningssag.
   3) Jeg tager min umiddelbart før morgenmaden. Tror ikke, det har nogen betydning om det er sammen med et måltid.
   4) Der sker ikke noget ved at glemme det i nogle dage. Men det kan være, du vil kunne mærke forskel ;-)

   Håber, det hjælper :)


 52. jan 2, 2014
  6:45 pm

  Sanne

  Hejsa Jane.
  Tak for super inspiration… Tænker lige om man må spise majs ?? Elsker majskolber :)
  Vh Sanne.


  • jan 2, 2014
   11:01 pm

   Jane

   Hej Sanne. Majs er lig med sukker for din krop så det er nok ikke det, du skal basere din kost på :)


 53. jan 3, 2014
  7:36 pm

  Sara

  Hej Jane :) Tak for en god blog. Jeg har ligesom mange andre fået din bog i julegave og sparker nu 2014 i gang med en kostomlægning til LCHF. Formålet er både vægttab (8-10 kg) samt mere velvære. Jeg sidder på nettet og har nu lagt en del de-luxe varer i indkøbskurven (kokossukker, HUSK og sukrin gold) og jeg kan se, at det hurtigt bliver dyrt. Derfor vil jeg høre, om kokosolie generelt kan erstattes med et andet produkt? Jeg kan se, at du tidligere har skrevet, at årsagen til at du vælger kokosolie, er fordi det kan tåle høj varme og fordi din familie ikke kan lide smør. Jeg tænker bare, om det er et af de-luxe produkterne jeg kan udelade, da jeg er på SU. Et andet spørgsmål er, om sukrin gold kan bruges til alle de opskrifter, hvor er der indgår sukrin af den ene eller den anden slags? Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad forskellen er.

  Til sidst vil jeg høre, hvordan det er med light sodavand? Jeg ved det er dårligt, og at det indeholder en masse tilsætningsstoffer og at det giver hjernen en falsk tilfredsstillelse, men er det ok en gang i mellem her i starten? Jeg har nemlig haft et stort sodavandsforbrug, og det er svært at tage en kold tyrker, men målet er selvfølgelig at skære det helt væk.


  • jan 3, 2014
   7:44 pm

   Jane

   Hej Sara

   Efter min mening behøver du ikke et eneste “de luxe” produkt for at spise LCHF. Din kost skal jo bestå af grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og naturligt fedt. Og alt det kan du få i Netto :-) Specialvarerne er til at bage “brød” og lave kager og lækkerier, men hvis du gerne vil ned i vægt, er det alligevel noget, du bør vælge fra.

   Hvis du gerne vil have et par specialprodukter kan jeg anbefale dig at købe loppefrøskaller (fås i øvrigt også i supermarkedet og er billigere end HUSK), Sukrin Gold og så enten det fiberrige mandelmel eller kokosmel fra Funktionel Mad. Så har du til at lave det meste. Jeg bruger jo som regel bare efter indholdet af mine skabe, men det er ikke nødvendigt at have hele sortimentet. Og kokosolie bruger jeg hovedsageligt fordi min familie ikke bryder sig om smør (og så fordi det er megasundt :-) )

   Lightsodavand er jo, som du selv er inde på, ikke så smart, men det er fint at accepetere at ikke alle dårlige vaner kan ændres fra dag til dag.


 54. jan 8, 2014
  4:21 pm

  Bettina

  Må man få honning? Tænker til en nøddemysli til morgenmad..?


 55. jan 12, 2014
  9:05 am

  Ludwig

  Hej Jane

  Har de sidste 12 dage levet næsten 100% LCHF, og det virker for mig, og dine blogs er rigtig gode, tak for det.

  Jeg har et par spørgsmål til dig, du skriver om at det er ok at spise pølser, men hvilke skal det være?, de kan jo bruges stegte på røræg, gryderetter m.m
  Mayo fra K salat er lavet på rapsolie er den ok, eller skal man i irma?

  Mejeriprodukter hvad med kakaomælk er det ok i en fed version en gang i mellem?
  Og sidst, jeg træner styrketræning 4 gange om ugen og har svært ved at medbringe nok protein, og drikker valle protein shake er det ok?

  Tak igen for en god blog og bogen er bestilt og på vej med posten, fik den anbefalet i Tilgreen frisør i Taastrup af Anders, tror du kender dem.

  Ludwig.


  • jan 12, 2014
   10:12 am

   Jane

   Ej hvor dejligt at høre og dejligt med god anbefaling fra Anders :)

   Pølser er lidt et so-so produkt. Dels er det ofte dårlig kvalitet, og dels er de tit fyldt med alt muligt skrammel som hvedemel, stivelse, sukker etc og indeholder derfor pænt med kulhydrater. Desuden indeholder konventionelle pølser nitrit, som muligvis er kræftfremkaldende. Så uanset hvilken kost man spiser vil jeg anbefale, at man kun spiser økologiske pølser og stadig tjekker ingredienslisten for skrammel :)

   Jeg kender ikke mayo fra K-salat men rapsolie er klart et bedre valg end solsikkeolie.

   Hvis du har trænet hårdt og har brug for hurtig restitution kan du have brug for en smule ekstra kulhydrater for at sikre hurtig restitution. Her kan kakaomælk være et fint bud, ligesom det også kan være et acceptabelt kompromis at vælge en proteinshake for at få et skud lettilgængeligt protein. Vælg da en med så lidt kunstigheder som muligt :)


 56. jan 15, 2014
  11:25 am

  Marlene Sørensen

  Hej Jane
  Først tak for en super inspirerende hjemmeside og bog, som jeg begge flittigt bruger :o )
  Jeg har et lille spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe mig med.Flere af dine opskrifter indeholder HUSK, men er det den grønne pakke eller den gule (fiber HUSK). – Jeg bruger den gule pakke, men oplever at min mave “går lidt i stå”, og det burde den jo ikke gøre når jeg bruger HUSK der netop er imod forstoppelse, – men det er måske fordi jeg bruger den gule Fiber HUSK ?
  Mvh Marlene


  • jan 15, 2014
   3:43 pm

   Jane

   Min mave går faktisk også i stå af husk/fiberhusk og den fungerer klart bedst uden de mange fibre.

   Jeg bruger kun de grove loppefrøskaller (svarende til den grønne HUSK). Bruger du den gule fiberhusk, skal mængden cirka halveres, tror jeg…


 57. jan 16, 2014
  8:06 am

  Lotte Buch

  Hej vil høre om frø er noget man skal minimere? Er der kulhydrater i? Lever strikt LCHF/atkins induktion da min vægt ikke rør sig en mm hvis jeg er over 20g kulhydrat, (vejer 25-30kg for meget). Der er noget med at højt fiber og fedtindhold hæmmer kulhydratfrigivelse. Men har svært ved at gennemskue de frø der (hør sesam græskar og solsikke).


  • jan 16, 2014
   9:36 am

   Jane

   Hvis du skal holde dig på så få kulhydrater, ville jeg vælge nødder og kerner fra eller kun spise dem i helt små mængder som drys på fx salat.


 58. jan 16, 2014
  9:41 pm

  bonnie erpak

  Hej jane jeg vil høre jeg drikker 3 til 5 kopper kaffe om dagen før jeg startet på kuren brugte jeg let mælk jeg vil høre er det bedst at bruge fløde eller sødmælk i kaffen bruger kun lidt i kaffen på forhånd tak


  • jan 17, 2014
   8:05 am

   Jane

   En sjat fløde ville umiddelbart være bedst.


 59. jan 17, 2014
  9:34 pm

  Anne

  Hej Jane
  Nu har jeg flere steder læst dig udtale dig imod kærgården, hvilket du naturligvis er i din gode ret til. Men jeg blev alligevel lidt nysgerrig, da jeg forleden kom til at vende en pakke økologisk kærgården om og læste ingredienslisten: økologisk smør, uhærdet økologisk rapsolie, vand, mælkesyrekultur og salt. Hvori består det forfærdelige ved det mikstur? Jeg synes nu nok, jeg kan komme på mange meget mere mistænkelige kombinationer? Selv gode økologiske mayonnaiser har flere øv-ord på ingredienslisten.
  Vh Anne


 60. jan 20, 2014
  9:22 pm

  Anna

  Hej Jane
  Sikke en fin blog – har købt din bog og er så landet her ;-) Jeg har lige et spørgsmål: hvad med linser og lignende bælgefrugter? Jeg bruger dem meget når jeg laver mad, og tænkte at de også var LC? Mvh Anna


 61. jan 30, 2014
  1:23 pm

  Maibritt

  Hej jeg er nybegynder med lchfkost vil høre om man må spise pomelo som bliver rost meget i alle diæter derudover skulle den have en gavnlig virkning på forbrændingen af fedtstoffer samt være rig på mange vitaminer
  M.v.h Maibritt


 62. jan 30, 2014
  1:27 pm

  Maibritt

  Hej Jane

  jeg er nybegynder med lchfkost vil høre om man må spise pomelo som bliver rost meget i alle diæter derudover skulle den have en gavnlig virkning på forbrændingen af fedtstoffer samt være rig på mange vitaminer
  M.v.h Maibritt


 63. feb 12, 2014
  3:17 pm

  Helle Thostrup

  Hej.
  Vil bare spørge , om det er ok at spise stenalderbrød svært ved at undvære brød, og synes at at dette er et udmærket alternativ.
  Mvh helle


 64. feb 14, 2014
  11:51 am

  Ida

  Når jeg skal lave madpandekager, mangler jeg ligesom noget til at få det hele til at hænge sanmen med. Må man da gerne bruge majsmel istedet for hvedemel? Majs er vel også en form for grøntsag?


  • feb 14, 2014
   12:26 pm

   Jane

   Nej, majs er ren stivelse. Ift. LCHF er det et skidt valg. Har du kigget på de forskellige melfrie pandekageopskrifter her på siden? Tjek evt. opskriftsindexet øverst :)


 65. feb 28, 2014
  10:57 am

  Vibeke

  Hejsa

  Er mayonnaisen fra K-salater ikke ok, når der er 78% rapsolie?

  Vibeke


  • feb 28, 2014
   4:09 pm

   Vibeke

   Hej igen

   Ingen problemer har fundet Hellmans eller hvad den nu hedder som er på rapsolie :-)


 66. mar 9, 2014
  4:02 pm

  Josephine

  Hejsa :)
  Hvordan kan det være, at man må spise Hellman’s, når der er sukker i?
  Og er der en speciel grund til, at du ikke spiser bønner (i din opskrift på chili con carne skriver du, at du slet ikke spiser bønner)?
  Tak for en herlig side!


  • mar 9, 2014
   4:36 pm

   Jane

   Hellman’s indeholder 1,5 g sukker pr. 100 g, så hvis jeg tager en god klat sammen med min mad, får jeg måske 0,5 g sukker. Det tror jeg, jeg godt lige kan overleve. I den bedste af alle verdener lavede man hele tiden sin mayo selv, men ind imellem rammes vi allesammen af det der liv og så er det i mine øjne fint med den slags kompromiser. Når hellmans foretrækkes frem for andre mayotyper, er det fordi den ikke indeholder solsikkeolie og fordi den indeholder frilandsæg (og ikke buræg) men til gengæld er den jo ikke økologisk, hvilket må være et andet kompromis.

   Jeg kan ikke lide bønner og det er som sådan heller ikke LCHF i større mængder i hvert fald. http://www.madbanditten.dk/ma-jeg-spise-pa-lchf/


 67. mar 9, 2014
  7:22 pm

  Torben Vind

  Jeg har lige købt den første bog LCHF og har læst den og har besluttet at give kuren en chance.
  Ud fra bogen er jeg (foreløbig) lidt i tvivl om nogle produkter, såsom suppe (almindelig suppe kogt på høns, oksekød og masser grøntsager) samt almindelig sort kaffe?


 68. mar 12, 2014
  3:05 pm

  Samira

  Jeg er ny startet i dag , men jeg ved ikke hvor meget må man spise fet ? Og må man drikke Coca cola light og sødetabletter eller nej? Jeg har PCO og vil gerne tabe mig 10 kg? Har tabte mig 20 kg i det sidste 2 år men for 3 måneder siden vægten kommer ikke ned mere:-(
  Hvis man vil tabe sig,hvordan skal man spise i LCHF ? Jeg er 160 cm -66,4 kg


  • mar 12, 2014
   3:23 pm

   Jane

   Hej Samira – jeg har samlet et par gode links om dette her: http://www.madbanditten.dk/tab-dig-med-lchf/

   Cola Light og sødetabletter bliver et nej herfra – men i sidste ende er det jo dig, der bestemmer og ikke mig ;-)


 69. mar 28, 2014
  7:51 am

  Henriette

  Hej :-)
  Jeg vil høre om tidselolie stadig er no go, hvis det er en økologisk koldpresset ? Jeg plejer egentligt ikke at købe tidselolie men købte den netop til dette formål med LCHF kost og ser bagefter at tidselolie ikke anbefales, øv….. Er klar over at omega 3 skal fylde mere, og det gør det også, men jeg troede det var et fint alternativ med denne. Hvad tænker du ? Skal jef droppe at bruge den, eller er det helt ok fordi den er god kvalitet ?

  Det samme gælder den mayonnaise jeg har købt, som er økologisk på glas (den med hanen på – machandel), men kan se nu at der er solsikke olie i :-/

  Jeg har købt diverse pestoer af (umiddelbart) go kvalitet …. Få ingredienser, ingen sukker osv og lavet på olivenolie …. Og prisen indikerede også kvalitet, så jeg tror på det ;-) Men det er jo ikke øko, så jeg betvivler lidt om jeg kan stole på at olien er ok kvalitet ….. (Der er tale om Løgismose rød og grøn pesto samt Gusto e’ Arte Artiskok pesto)…… Elsker dem, men vil gerne sikre at kvaliteten på olien er ok ….

  Elsker simpelthen det her kost ! Jeg har PCOS og en masse andet stress og psykisk der tynger, og har hadet min krop i årevis (nærmest altid) selvom jeg er slank set med andres øjne. Men aldrig har jeg følt mig så tilfreds med min kost, og jeg går ellers meget op i sundhed, men led af det obligatoriske sukker narkomani ! Tusind tak for at have ført det her til Danmark ! Jeg er super taknemmelig for dit arbejde !!!

  Kh Henriette.


  • mar 28, 2014
   7:57 am

   Jane

   Desværre. Du har bedst af at udelukke alle olier med højt omega 6-indhold (solsikke, tidsel, majs. soja eller slet og ret “vegetabilsk olie”). Du får rigeligt omega 6 fra din øvrige mad, så hvis du lægger olierne til, skyder du balancen skævt. Det er her underordnet om olien er koldpresset eller ej (selvom den koldpressede er at foretrække, hvis du skal spise dem).


 70. mar 28, 2014
  9:44 am

  Henriette

  Okay, – tusind tak for dit svar :-) Den ryger til højre sammen med mayonaisen :-) Måske vælger jeg at bruge tidsel olien i badekaret eller som krops olie …. Det skader vel næppe når det ikke kommer ind i kroppen men kun udenpå … Vel ? ;-)

  Kæmpenatlys olie er vel også omega 6….. Den dur vel heller ikke så ? …. Eller ??? Den er jo ellers så rost …?????
  Og så skal jeg lige være sikker på hvorfor Oliven olie er ok (hvilket jeg umiddelbart læser det er) …. Er det fordi det er Omega 9, eller hvordan ??? Jeg troede jeg havde styr på det med olier, men er lidt forvirret lige nu ☺️ ….. Det er lidt af en udfordring at vende op og ned på holdningen til vegetabilske olier da jeg har lært at det er kvaliteten og hvordan den er udvundet der er afgørende….. Så jeg har brug for at få det skåret den her nye indgangsvinkel til olier, lidt ud i pap (undskyld :-) )

  Og tilsidst …. Hørfrø er vel ok som omega 3 selvom det er vegetabilsk, er det ikke ?? …. Altså hvis jeg samtidig sørger for rigeligt fisk og iøvrigt et tilskud af fiske olie ? Hvilket jeg gør :-)

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *