• Følg mig på Google+
 • Følg mig på Bloglovin
 • Følg mig på Instagram
 • Følg mig på Linked in
 • Følg mig på RSS

TILMELD DIG NYHEDSBREV

Hvad er LCHF?

Hvad er LCHF?
LCHF er kort for Low Carb High Fat og er et udtryk for, at man spiser en kost, der indeholder få kulhydrater og meget fedt. Egentlig kan man sige, at man har vendt kostpyramiden på hovedet, idet man har vinket farvel til alle kornprodukter og stivelsesholdige kartofler og så selvfølgelig sukker.

Jeg har også forfattet en lille guide til, hvordan du kommer godt i gang med LCHF. Den kan du læse her.

Men hvad spiser man så på LCHF?
Principperne er ret enkle. I stedet for en kornbaseret kost spiser man på LCHF sig mæt i:

¤ Masser af grøntsager, primært dem, som vokser over jord,

¤ Kød, alle slags, også fugl, fisk og æg. Spis gerne fede udskæringer og spis gerne fedtkanten på kødet eller skindet på kyllingen. Vælg gerne kød fra dyr, der været på græs (økologisk eller frilands) af hensyn til bedre fedtsyresammensætning og dyrevelfærd.

¤ Fede mælkeprodukter som piskefløde, fede oste, cremefraiche 38 %, græsk yoghurt 10 %

¤ Naturligt fedt som godt økologisk smør (ikke blandingsprodukt), god olivenolie, kokosolie (i glas fra helsekosten, ikke palmin fra køledisken).

¤ En smule nødder og bær.

Hvis man ikke er så striks, inviterer man også en smule rodfrugter og frugt indenfor. Det gør jeg bl.a. Læs mere her: Hvad er STRIKS LCHF egentlig? og læs også: Frugt og LCHF

Når man spiser på denne måde finder man ud af, hvor lidt man faktisk behøver pastaen under kødsovsen eller brødet rundt om burgeren.

Jamen så spiser man jo mættet fedt!! Er det ikke farligt?
Når man skærer de store kulhydratkilder fra, er det vigtigt, at man øger på noget andet energigivende. Og i modsætning til hvad mange tror, er dette ikke protein. Nej, det er fedt. Naturligt fedt, forstås. Det betyder, at det meget udskældte mættede fedt fra dyr og kokosprodukter igen er inde i varmen, ligesom det også er okay at spise æg dagligt. Så velkommen til god, gammeldags kærnet smør, fed kokosmælk, fløde og fede oste. Opgøret med det mættede fedt og med kolesterolmyten er klart det mest kontroversielle i LCHF.

Når man spiser få kulhydrater og mere fedt, får fedtet en helt anden metabolisk funktion i kroppen. Kroppen skifter så at sige brændstof og begynder at forbrænde fedtet som energi i stedet for kulhydrater. At tale om, at det er sund/usundt at spise fedt er lidt meningsløst, for det afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med. At spise meget fedt samtidig med at du spiser mange kulhydrater er fortsat en usund og fedende kombination. Men det gør vi jo netop ikke, når vi spiser Low Carb High Fat.

Vil du gerne læse mere om det, kan jeg varmt anbefale den danske læge Uffe Ravnskovs bog Hvorfor et højt kolesteroltal er nyttigt og den amerikanske videnskabsjournalist Gary Taubes Why We Get Fat and What To Do About It. Bogen er en mere letlæselig version af hans Good Calories, Bad Calories, som også kan anbefales, hvis du vil helt til bunds.

Så hvad spiser man ikke på LCHF?

¤ Kornprodukter (brød, ris, pasta, havregryn, morgenmadsprodukter) – heller ikke de glutenfrie af slagsen

¤ Sukker (slik, sodavand, kage etc.)

¤ Øl (flydende brød – æv!)

¤ Fedt af dårlig kvalitet, dvs. margarine, transfedt, olier med højt indhold af Omega 6 (solsikkeolie, sojaolie, majsolie, tidselolie, vindruekerneolie etc.)

¤ Tilsætningsstoffer, kunstige sødemidler, lightprodukter med ingredienslister med ord, der ikke kan udtales

Her nedenfor ser du et udsnit af det mad, man spiser på LCHF. Det er faktisk ret enkelt!

LCHF

Det bedste ved LCHF er…
At man er mæt, og at man har stabilt blodsukker dagen lang. En kost med rigeligt fedt giver nemlig lang og stabil mæthed, og det er noget af det første, folk bemærker, når de skifter fra en fedtfattig kost til LCHF. Det er en befrielse for de af os, der har levet med ustabilt blodsukker, og som har været nødt til at spise hver 2. eller 3. time for ikke at gå sukkerkolde. Andre gode sidegevinster er mere energi, bedre søvn, færre humørsvingninger, osv. Listen er lang.

Og hvad med vægten?
Rigtig mange søger i første omgang LCHF med ønsket om et vægttab, og rigtig mange oplever, at de kan tabe sig og samtidig spise sig mætte for første gang i deres liv. Andre oplever, at vægten bare stabiliserer sig, og at de dermed slipper for elevatorvægt op og ned i en uendelighed.

Læs også: Tab dig med LCHF

Vil du vide mere?
Er du blevet nysgerrig efter at læse mere om LCHF  så tag et kig på mine tre LCHF-bøger, som er på dansk. Besøg også den svenske læge Andreas Eenfeldts blog. Han har lavet en fin og gratis folder på dansk om LCHF, som du kan hente her.

Eller tag små 10 min. og se denne fremragende lille film. Den er temmelig morsom.

Er der flere ting, du er i tvivl om? Så læs mere her:

Jamen hvor meget må jeg spise? – et bud på en LCHF-tallerkenfordeling

Må jeg spise (…) på LCHF?

LCHF – generelle spørgsmål

LCHF og vægttab

LCHF – fedt og kolesterol

LCHF og ketose

LCHF – fertilitet, graviditet og amning

greyline

Kommentarer (72)

 • Avatar

  Susanne

  |

  Hej :)

  Jeg synes, du har nogle super lækre opskrifter – Jeg er blevet meget inspireret :)

  Jeg har undersøgt en maaasse ting, over lang tid.. Og jeg forstår godt tankerne bag at spise LCHF. Men der er én ting, som min meget matematiske hjerne simpelthen ikke kan forstå: Hvorfor tager man ikke på i vægt ved denne kost?

  Jeg har lært dette: Hver gram kulhydrat og hver gram protein indeholder et bestemt antal kalorier, det samme gælder for fedt – hvor kalorierne pr. gram dog er dobbelt så høj som for kulhydrat og fedt.

  Hvis du (udfra højde, vægt, alder, aktivitetsniveau, motion) udregner det kalorie-behov, der vil give dig en stabil vægt – altså at du med dette daglige indtag hverken tager på i vægt eller taber dig. Hvis du så erstatter dine kulhydrater med fedt, så skal du (pga. kalorieindholdet i fedt) enten spise meget meget lidt af det, eller også vil du da tage på i vægt..? Flere kalorier, end dit behov (ca. 2000 pr. dag for kvinder) giver vægtøgning?

  Det blev måske lidt kludret, men håber du forstår spørgsmålet og kan hjælpe mig? :)

  Hvis der er plads til flere spørgsmål, så vil jeg gerne høre din mening til, hvorfor du tror, Sundhedsstyrelsens anbefalinger er så langt fra LCHF? Jeg er nok en meget autoritets-tro type, som naivt tror, at anbefalinger er nogle, der er bedst at følge :)

  Hilsen en nysgerrig Susanne, hvis hjerne har brug for at matematikken hænger sammen :)

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Hej Susanne
   Jamen jeg forstår dig sagtens :-)

   Det er jo helt rigtigt, at 1 gram fedt indeholder flere kalorier end 1 gram kulhydrat, men mængden af mad, du spiser er jo ikke konstant. Dvs. det er jo ikke sådan, at du i stedet for 80 g rugbrød til frokost, spiser tilsvarende mængde fedt på LCHF.

   Her er pointen, at “en kalorie ikke er en kalorie”, som vi ellers har lært, men at det snarere handler om, hvad maden gør ved dig, når først den er kommet ind i din krop. Kulhydrater får dit blodsukker til at stige, hvilket får din bugspytkirtel til at udsende insulin. Insulinet sikrer, at kulhydraterne føres ind i cellerne og i musklerne, og inden for kort tid har insulinet slået blodsukkeret så langt ned, at du begynder at føle dig sulten igen. Og så spiser du igen. De fleste, som spiser kulhydratrig kost, må derfor spise ofte for at holde blodsukkeret stabilt.

   På LCHF får du ikke de blodsukkerstigninger, da du ikke spiser de store mængder kulhydrater. I stedet spiser du fedt, som mætter langt mere og i længere tid. Det betyder. at du over dagen ender med at spise mindre eller færre gange end du gør på kulhydratrig kost. Og du slipper for de høje insulinniveauer. Så længe der er et højt niveau af insulin i blodet, forhindres din krop i at forbrænde fedt effektivt, idet insulin er kroppens fedtlagrende hormon. På LCHF bruger du fedt som primær energi, og der er jo – hos de fleste – gode lagre at tage fra, hvis energien skulle slippe op.

   Her kan du se hvad jeg har spist på en gennemsnitlig dag på LCHF: http://www.madbanditten.dk/2012/11/28/lchf-energiprocentfordeling/

   Som du kan se, er det intet problem at holde sig under 2000 kcal på fedtrig kost. Ja, mange oplever det faktisk som svært at spise mere, fordi maden mætter mere og på en anderledes måde end en kost med mange kulhydrater.

   Hvorfor anbefales vi så en anden kost end det? Det er jeg ikke sikker på er en diskussion, jeg tør gå for meget ind i.

   Jeg ser sådan på det, at ens kost bør sikre stabil vægt, god energi, godt humør, god appetitregulering, minimal sukkertrang og god søvn om natten. Det får jeg af LCHF, men det fik jeg bestemt ikke af at følge de officielle anbefalinger. Men her er vi jo alle forskelligt indrettet ;-)

   Gav det mening?

   Svar

 • Avatar

  Lisbeth Norre

  |

  Hej Jane – jeg er knust. Efter kun 10 dage på LCHF (for fuld skrue godt nok) har jeg fået problemer med mine galdeveje. Jeg fik fjernet min galdeblære for små to år siden og har ikke haft synderlige problemer siden. Nu efter halvanden uge på meget æg (hvilket jeg ikke tålte før operation) og fedt (ligeså) har jeg fået anfald igen….. Har du hørt om nogen, der har haft samme problemer med LCHF kost – og hvad gjorde de evt.
  Det er rigtig ærgerligt, for kosten fungerede simpelthen så godt for hele familien. Jeg har en pige, der er i god bedring efter en spiseforstyrrelse, og for hende er det meget vigtigt, at hendes blodsukker holdes stabilt, så hun ikke bliver “fristet” og overspiser igen. Derudover har jeg en lille pige som er meget sukker-påvirkelig, og for hende har kosten også bare givet super hurtige resultater. Alt i alt vil det være så øv at skulle skippe den gode kost og tilbage på en kost med mindre fedt og flere kulhydrater. Hvad gør jeg?
  Hilsen
  Lisbeth

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Hej Lisbeth – mand, hvor ærgerligt, hvad? Det eneste, jeg lige kan komme i tanke om at være stødt på er, at hvis man har fået fjernet galdeblæren, så kan man være nødt til at øge fedtindtaget lidt langsommere end ellers. Kroppen har jo brug for galde til at nedbryde fedt og det kan tænkes at produktionen ikke har kunne følge med, hvis du er skiftet kost fra den ene dag til den anden. Men det er bare et bud. Der er lidt mere læsestof HER, men bedste bud er nok at gå forsigtigt frem og se om kroppen følger med eller ej.

   Det er dejligt at høre at dine piger har gavn af det. Mine tvillinger har også god gavn af LCHF :-)

   Svar

   • Avatar

    Lisbeth Norre

    |

    Tak for hurtig svar Jane – det vil jeg “boge” lidt i. Og apropos; et stort tillykke med din egen bog. Ser spændende ud?
    Er også vild med dine nye videoer – det giver altså en anden dimension, når man kan se, hvordan du laver tingene :-)
    Hilsen
    Lisbeth

    Svar

 • Avatar

  Tine Eriksen

  |

  Hej Jane,
  jeg er nybegynder på LCHF, har været i gang i 3 uger nu og har det bedre end aldrig før. Det er stadig lidt underligt med fedtet, specielt fløde og smør…. Min mave er bare gået i stå! Spiste før rugbrød, skyr, mange gulerødder. Nu får jeg åbenbart ikke kostfibre nok, selvom jeg spiser meget grønt. Er begyndt på Vita Biosa og også Husk, men synes det er noget trægt. Har du nogle gode tips?
  Kh. Tine

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Min oplevelse er, at min mave fungerer langt bedre uden alle de fibre. Og det er jo helt omvendt end hvad jeg ellers har lært. Men lige netop det med maven og fordøjelsen tror jeg virkelig er meget individuelt, og en overgang fra kornrig kost til LCHF kræver altså tilvænning. Mine bedste råd er grøntsager nok, fedt nok, motion nok og Vita Biosa. Sukker og stress er de to ting, der kan få min mave til at gå i stå, så for mig handler det også om at have god tid om morgenen. Hvis det er rigtig slemt, kan du købe magnesia tabletter på apoteket, som kan hjælpe med at sætte gled i tingene. Forstoppelse er ikke bare ubehageligt, det er også usundt. Pøj pøj :-)

   Svar

 • Avatar

  Tine Eriksen

  |

  Ja, det skal helst bare fungere. Jeg ser lige tiden an et par dage, ellers prøver jeg magnesia. Tak for svar.
  Kh. Tine

  Svar

 • Avatar

  Camilla

  |

  Rigtig spændende læsning, jeg hæftede mig ved den med blodsukkeret, for jeg finder i lange perioder mig selv småspisende hele dagen. Jeg er ikke overvægtig, men har den obligatoriske mavedelle (som jeg også har læst andet sted LCFH måske kunne hjælpe lidt på?) og er træt af at tro jeg er småsulten hele tiden, så tænker om mere LCHF i kosten måske kunne hjælpe?
  Min næste tanke er så om det ikke er noget dyrt at leve sådan? Vi er fx glade for Skyr herhjemme, men selvom der ryger mindre ned ad gangen koster det stadig noget mere end en liter A38 el tykmælk…. Og hvad med tiden ift. Madlavning, er det bare et vane spørgsmål?

  Hilsen fra en totalt nybegynder som først lige er faldet over denne fantastiske side (pga div. Lækkeri opskrifter…… ;)
  Camilla

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Taljemålet er det første, der svinder ind, når man spiser LCHF ;-)
   Om det er dyrt? Tja, mad er jo ret dyrt, hvis man vil have kvalitet, og kød og grøntsager er ikke billige. Men slik og sodavand er jo heller ikke gratis og de penge bruger man jo ikke længere. Men derudover synes jeg egentlig selv, man bestemmer, hvor dyrt det skal være. Hakket oksekød er jo ikke specielt dyrt. Og det tager ikke længere tid at snitte noget hvidkål eller noget squash til under kødsovsen end det gør at koge en portion pasta. LCHF kan jo – som al anden madlavning – laves i alle ambitionsniveauer. :-)

   Svar

 • Avatar

  Tine Eriksen

  |

  Hej Jane og andre læsere.
  Så er jeg her igen med et spørgsmål, idet min vægt har stået stille siden de 2 kg, der røg indenfor de første 10 dage.Og jeg synes heller ikke at målebåndet viser nogen forandring. Jeg spiser glucosamin pga. slidgigt i bla. knæ og tå (og det virker på mig…). Det er jo et sukkerstof og jeg kan ikke finde noget litteratur, der kan oplyse mig om kulhydratindhold. Ved du/I noget om det? Kan det mon være en årsag til at jeg ikke taber mig?
  Kh. Tine

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det ved jeg desværre ingenting om, Tine. Nogen andre?

   Svar

 • Avatar

  Helle

  |

  Jeg holder også lige øje med svar på Glucosaminen! Jeg er lige begyndt at tage det idag, for at jeg forhåbentlig kan slippe for methotrexaten….

  Så er lidt spændt på, om det kan ha’ en negativ effekt på kroppen ifht sukkeret…

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Spørg evt. ovre i lchf-forum.dk – der er større chance for at folk ser opslaget, tænker jeg… :-/

   Svar

 • Avatar

  Lotte

  |

  Hej Jane

  Hvad med mængder?
  Hvor meget kød og hvor meget grønt skal der være på en tallerken?
  Hvis man spiser græsk yoghurt om morgenen – hvor stor må portionen være? Topper med nødder og frugt samt lidt ahorsirup
  Synes det er svært af finde ud af hvor meget man skal spise pr måltid.

  Glæder mig til din bog kommer med posten

  Hilsen Lotte

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Jamen jeg er jo så kedeligt indrettet at jeg helst ikke giver mængdeangivelser, da jeg synes, man bør lære sin egen mæthed at kende. Opskrifterne i bogen giver dog selvfølgelig et fingerpeg til portionsstørrelser, men de er åbne for individuelle fortolkninger. En, som vejer 60 kilo og er stillesiddende, skal jo ikke spise det samme som en, der vejer 90 kilo og som træner hårdt og tit. En som spiser 2-3 gange om dagen, skal ikke spise samme portionsstørrelser som en, der spiser 5-6 gange. Kan du følge mig? Du skal spise til du er mæt. Ikke overmæt, bare mæt. Og det ved jeg godt kan være svært at mærke, men at lære den følelse at kende er en virkelig god investering.

   Jeg spiser tre gange om dagen, og jeg fylder normalt en halv tallerken med ovenjordsgrønt, tager et stykke kød/fisk/kylling og lægger en god portion sovs/dip/fedt til. Alt efter appetit, naturligvis ;-)

   Svar

 • Avatar

  Charlotte

  |

  Hej Jane :)
  Rigtig inspirerede blog du har :) jeg er nu på 4. Uge med LCHF og jeg nyder at jeg endelig er mæt og ikke behøver spise hele tiden :)
  Jeg har et spørgsmål; jeg skal på weekend ophold nu her, og jeg har spurgt hotellet hvordan med deres morgenmads buffet. Jeg fortæller dem at jeg ikke spiser mel og sukker og de er meget imødekommende. De har glutenfrit brød – men må jeg spise det? Jeg er ikke sikker på hvad de indeholder, ud over der ikke er gluten i. De har sagt jeg er velkommen til at medbringe mit eget, så jeg overvejer stærkt at bage noget kernebrød jeg kan tage med. Det var vist lyst brød det de havde uden gluten.

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   De fleste morgenmadsbuffeter har heldigvis æg og ost og grønt i en eller anden form og derfor plejer det at være nemt nok. Glutenfrit brød ville jeg ikke vælge. Så hellere en skive af kernebrødet :-)

   Svar

 • Avatar

  trine

  |

  Har læst om denne kost på flere sider, og er nu igang med denne kost på anden uge. Det smager jo skønt, og jeg finder så mange gode opskrifter. Men en ting nævnes ikke og det under mig. Må man spise linser og bønner ?

  Kh. Trine.

  Svar

 • Avatar

  maria

  |

  Jeg har tænkt at starte på lchf, men er blevet skeptisk. Jeg har læst, at ens fedtprocent skulle stige? Er det sandt? Og i så fald, kan det ikke være sundt

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Tjah, hvis du måler din fedtprocent hver dag, kan det da godt være, den vil stige i starten, hvor en del af dit vægttab vil være væske og din krops fedtandel derfor procentuelt vil være større. Jeg vil anbefale dig at lægge måleredskaberne lidt på hylden og fokusere på at lære at spise din krop tryg og mæt. Mærk hvordan det føles i kroppen at spise rigtig mad og se om maven føles fladere og bukserne løsere efter en tid. LCHF er ikke en mirakelkur. Det er en måde at spise på, hvor du stille og roligt kan gå ned i vægt samtidig med at du spiser dig mæt.

   Svar

 • Avatar

  Gry

  |

  Hej :) har købt din bog og bruger især dine lækre pandekager som snaks og holder mig 100% fra hvede og sukker .min mave har det så godt !! jeg har forstået konceptet men er lidt bange for at gå all in. Når man nu på forhånd har en tendens til at over spise så synes jeg der er en stor risiko for at tage på :( og det er ikke helt hensigten . Burde man så ikke i starten for en “sikkerhed” skyld tælle sine kalorier ??

  Svar

 • Avatar

  Bente

  |

  Hej. Jeg er migræniker og har også (andre?) antiinflammatoriske symptomer. Kan LCHF hjælpe på dette?

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det vil i hvert fald være et forsøg værd. LCHF er i udgangspunktet anti-inflammatorisk og der findes mange gode historier om folk, som oplever bedring ift. migræne og en masse andre dårligdomme.

   Svar

 • Avatar

  karen

  |

  Kære Jane,

  Er det korrekt forstået at ved LCHF – så er det kulhydraterne der spiller en rolle – også selvom de kommer fra grønt – altså hvis man ønsker vægttab…

  Jeg tænker at det er det grønne, der holder os sunde – me hvis det er sådan – kunne man så forestille sig at man i vægttabsperioden kan upgrade ved at spise eksempelvis dr. Roberts grønne pulver… tjek herhttp://www.phmiracleliving.com/p-378-doc-brocs-power-plants.aspx

  jeg er usikker på om det er en fornuftig måde at tabe sig på….

  Tak for fin side :)

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det kender jeg slet ikke, det pulver. Jeg synes da det er lige så fint at spise en masse ovenjordsgrøntsager. Det giver ikke mange kulhydrater. Og så selvfølgelig moderat med protein og godt med fedt :-)

   Svar

 • Avatar

  karen

  |

  Kære Jane,

  Tak for svar …. jeg har lige et tillægsspørgsmål… kan alle dine opskrifter anvendes hvis man ønsker vægttab? Kan man på en eller anden måde se hvad man kan anvende ved vægttab og efter?

  :)

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Nej, sådan kan man ikke sige det. Man er stadig nødt til at tænke selv ;-) Hvis ønsket er vægttab ville jeg gå efter grundprincipperne, som er ovenjordsgrøntsager, kød af god kvalitet, fede mejeriprodukter og naturligt fedt :-)

   Svar

 • Avatar

  Lene Rosiak Vilandt

  |

  Hej Jane.

  Tak for en super spændende blog med masser af læsning :) Jeg er helt newbie inden for LCHF og er netop startet så småt op. Jeg har en søn på 8 mdr. som er ved at være godt i gang med fast føde og hver gang jeg giver ham mad, tænker jeg straks på LCHF og hvor meget hans mad modstider konceptet. Hans primære ernæring er havregrød, hirsegrød, frugtmos, rugbrød, grøntsagsmos, hvor kartoflen for det meste spiller den primære rolle.

  Har du nogle tanker omkring det mad der anbefales til spædbørn, da det jo stort set er alle de “forbudte” varer fra LCHF? Jeg er udmærket klar over, at spædbørn ikke skal følge LCHF, men det er da tankevækkende hvor stor forskel der er på hvad vi spiser…

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Jamen, jeg har da helt sikkert en holdning til det. Hvis jeg havde små babyer i dag, ville jeg nok tune ned på risgrød og den slags “tom mad” og skrue op for den rigtige mad som grøntsagsmos (med godt med fedt), æg og kød men samtidig også holde fast i havregrøden (med smør) og rugbrød med smør og godt pålæg.

   Den svenske læge Andreas Eenfeldt (kostdoktorn.se) har opfostret sin datter helt uden grød/korn. Så det er en mulighed :-)

   Svar

 • Avatar

  Lene Rosiak Vilandt

  |

  Tak for svar :)

  Så er vi ret enige, da han aldrig har fået risgrød o.lign. Det eneste grød han får er havregrød. Derudover øllebrød, rugbrød med pålæg samt grøntsagsmos og kød.

  Svar

 • Avatar

  Topsi

  |

  Hej Jane.
  Jeg har nu bestilt din bog, og ser frem til at komme ind i din madverden. Jeg skal selvfølgelig sætte mig ind i detaljerne… blot er jeg jo lidt ked af, man ikke må få for mange bønner og linser, da jeg godt kunne tænke mig at leve mere vegetarisk, men det går jo ikke så godt i spænd med de (fede) animalske produkter.
  Jeg er en af dem, der har været på talrige kure og såkaldte livsstilsændringer, kunne faktisk godt tåle at tabe 30-40 kg. Men jeg vil da glæde mig til ikke at skulle tælle kalorier og veje min mad og gå efter lav-fedt produkter på supermarkedernes hylder ! Din blog her er jo helt fantastisk, vil bestemt kunne finde støtte herinde til at ændre mit madindtag.
  I din gennemgang af maveproblemer, beskriver du så vidt jeg kan se kun forstoppelse, men mit problem er det omvendte, min mave sprutter, bobler og buldrer, så jeg tænker på om der er noget, jeg ikke kan tåle, gluten måske… eller mælkeprodukter. Det må jo komme an på en LCHF-test :-) Glæder mig i hvert fald til at komme igang, og sukkerstadsen tror jeg sagtens jeg kan undvære, jeg er jo så vant til forbudte ting under alle mine diverse kure.

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Nej, det bliver i hvert fald en mere liberal variant af LCHF så. Det kan såmænd også godt være fint. Bønner og linser kan også godt give maveballade, så det kan måske være en idé at udelukke dem i en periode og se, om der er bedring :-)

   Svar

 • Avatar

  Sabrina Tine Tibgvad

  |

  Hej Jane.

  Spændende hjemmeside, jeg har fået den anvefalet af flere der lever efter LCHF stilen. Jeg synes jeg har så mange spørgsmål, at det næsten ikke kan svare sig at skrive dem ned, fordi det ville tage dig et år at svare tilbage på dem alle. *griner*
  Så nu er vi bare gået i gang med livsstilen, godt vejledt af min niece der har levet efter LCHF i lang tid, og så selvfølgelig din blog her.
  Mit største problem er proteinerne i forhold til det at tabe sig, men så vidt jeg lige kan “regne ud” uden at veje min mad, så får jeg så mange proteinet i løbet af en dag, at jeg ikke kan tabe mig ved denne livsstil. Desuden er jeg også begyndt at træne hver anden dag, og det kan da også kun hjælpe på det.

  Selvom det kun er 2. Dag på LCHF har ingen af os syndeligt med startvanskeligheder, men vi drikker også rigeligt med vand og spiser så meget bacon og æg og smør og ost vi kan slippe afsted med. ;) Næste projekt er at få lidt flere grøntsager ind i måltiderne, så vi ikke kommer til at overspise og på den måde IKKE tabe os. :)
  Synes allerede min sukkertrang er helt pist væk, selvom vi helt har skåret alle kulhydrater fra, fra den ene dag til den anden, bortset fra dem vi får i små mængder i denne livsstil. Er gået specifikt efter varer med så lavt kulhydratindhold som muligt, og så meget fedt som muligt. :)

  Jeg var som sagt lidt i tvivl mht det med proteiner og om vi evt fik for mange, men så fandt jeg lige denne side http://www.kalorietabel.dk/groentsager.htm som jeg synes var god når det kom til grøntsager.
  Vi vil jo gerne prøve at opleve kroppen komme i ketose-tilstand så vi kan se at komme af med noget af den badering omkring maven. Svømmehallen har ringet flere gange og bedt om at få den tilbage snart. ;P *griner*
  Har bestilt de de ketose-sticks på apoteket, bare for at have en nogenlunde ide om, om vi er på vej eller hvad. Og har KUN gjort det fordi jeg af natur er skide perfektionistisk, og specielt ikke gider at gøre noget halvt hvis det interesserer mig….. som denne livsstil og det medfølgende vægttab gør.

  Nå men nu må jeg hellere takke af for denne kommentar, der skal også være plads til de andre. :)

  Igen tak for en inspirerende blog. Skal snart have fundet din første bog og ønsker mig den anden i fødselsdagsgave.

  Mange knus og tak fra Sabrina

  Svar

  • Avatar

   Sabrina Tine Tibgvad

   |

   *der skulle stå: så får jeg IKKE så mange proteiner, at jeg IKKE kan tabe mig, så det er jo godt nok. :)

   Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Sikke en dejlig lang og glad kommentar :-) Du er jo allerede godt på vej. Der er ingen grund til at gå alt for akademisk til værks. Bare spise grøntsager kød og godt med fedt. Så er resten bare små-detaljer :)

   Svar

 • Avatar

  Christina

  |

  Hej.

  Håber du kan hjælpe. Er nybegynder og læste din bog igår. De største udfordringer for os ( kan se det er nævnt af en del ) er morgenmaden.

  Er havregryn med A38 et totalt no go?
  Du nævner æg. Spiser i det nogen gange bare kogt om morgenen uden noget til? Her tænker jeg når tiden er knap. Vi har her i weekenden lavet omelet med grønt og gouda. Haps!! Glæder mig til at komme igang.

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Havregryn med A38 kan være fin morgenmad men det er ikke LCHF. Et par kogte æg i farten er et bedre valg.

   Svar

 • Avatar

  Anja Nielsen

  |

  Hej :)
  Jeg er ved at lære om LCHF, men nogen af dine link angående hvad man må spise osv. virker desværre ikke :(
  Jeg er meget interesseret at vide mere om kuren.
  Jeg har lidt svært ved at forstå, at man må spise alt det fedt, fordi det har jeg altid lært at det var fy fy.
  Jeg er overvægtig, så det er vigtigt at jeg får tabt mig nogen kilo, så syntes umiddelbart at denne kur virker som noget for mig. Kan det virkelig passe at man kan spise alt det fedt?

  mvh Anja

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Ja, det kan virkelig godt passe. Når du samtidig spiser få kulhydrater, skifter din krop brændstof og begynder at brænde fedt som energi :)

   Hvilke links duer ikke? Jeg synes, de alle virker herfra… :-/

   Svar

 • Avatar

  Helle Saxtoph

  |

  Hej Jane
  Er startet på LCHF, og synes det er super, men mange ting man skal sætte sig ind i,men jeg klør på.
  Vil høre om man må spise proteinbar som mellem måltid, så som nutrillet eller nupo?

  VH Helle

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det vil blive et nej herfra. På LCHF spiser man rigtig mad. Ikke mærkelige barer med tusind ingredienser, man hverken kan læse eller forstå ;-) Er du sulten mellem måltiderne, kan du snuppe en blok ost, lidt nødder eller en kaffe med fløde ;)

   Svar

 • Spis dig mæt og Slank | crockpotpusheren

  |

  […] Jer der følger med, har måske opdaget at nogle (De fleste) af mine opskrifter og serveringer er efter LCHF principperne. Det spiser jeg efter som udgangspunkt, men lever ikke striks. Hvis du kender principperne er det let at se, hvis ikke kan du læse mere om dem her. […]

  Svar

 • LCHF kuren - sund eller usund? - Medicinsk Viden

  |

  […] mel, brød osv. til et minimum og i stedet for erstatte det med fedt – og gerne mættet fedt[1] . Påstanden er at man kan tabe sig af denne kur (hvilket nogen selvfølgelig også gør) og at […]

  Svar

 • Avatar

  Tine Nilsson

  |

  Hej Jane,

  Kan det passe at jeg har læst et sted, at nogle mennesker med kroniske smerter, fx, i ryggen, har oplevet en forbedring af sit smerteniveau efter at de er gået over til at leve efter LCHF ? Ved du det ? :-)
  På forhånd tak for svar ;-)

  Kh. Tine

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Jeg har nogle gange hørt fra folk med fibromyalgi at de har oplevet bedring i smerterne efter overgang til LCHF….

   Svar

 • Avatar

  magrethe

  |

  Har set dette LCHF kost på flere sider, og været inde og læse om det. Men og for mig er der et stort men, som diabetes patient (type2) er fedt og frugt ikke godt, mit blodsukker stiger blot jeg næsten ser på flødeskum. Hvordan forholder i jer til dette.

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   LCHF-kost er godkendt til diabetikere i både Sverige og USA, da det er den mest blodsukkerstabiliserende kost, du kan spise. Det er kulhydraterne, som får dit blodsukker til at stige, ikke fedt. Hvis du tager medicin, skal du være opmærksom på at du kan behøve væsentligt mindre doser efter overgang til LCHF.

   Svar

 • Avatar

  Birgitte

  |

  Hej, jeg er ret ny til det her lchf (synes egentlig det går meget godt. Er ganske positiv). Jeg har derfor et enkelt opklarende spørgsmål om hvad der er vigtigst. At holde det daglige kulhydratsindtag under et givent niveau (f.eks. 50g om dagen), eller at holde mængden af kulhydrater i de individuelle måltider så lav dom muligt?
  Og så i øvrigt stort Thumps Up til din blog, den er fantastisk!!

  Svar

 • Avatar

  Steen Jørgensen

  |

  BBC Horizon havde et program “Sugar Vs Fat” som blev vist feb. 2014 – har du set den? Den er yderst interessant.

  Svar

 • Avatar

  Catharina

  |

  Må jeg godt drikke danskvand?

  Svar

 • Avatar

  Gitte G

  |

  Hvorfor kan jeg ikke få YouTube videoen til at virke?

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det ved jeg ikke. Den virker fint her… :-/

   Svar

 • LCHF

  |

  […] Madbanditten Diet Doctor – om ketose Mens Fitness John Kiefer […]

  Svar

 • Avatar

  Sandra

  |

  Hej Jane!
  Jeg er stød på LCHF flere steder gennem det sidste år, men er nu så småt begyndt at forene mig med tanken om, at det måske er det bedste at undvære mit ellers så kære brød, ikke for vægtens skyld, men for energiens skyld :)! – Har den sidste uge givet mig i kast med pandekager, pizzabund og kernebrød. Jeg er nok bange for at det kommer til at tage for meget tid, med megen ekstra madlavning, og med 2 små børn og en forestående bacheloropgave, kunne netop det blive en udfordring, men har alligevel besluttet at droppe kornprodukter og brød i første omgang! Nu vil jeg så høre hvilke olier udover kokosolie der er gode at spise? Du nævner at bl.a. solsikkeolie ikke er godt, gælder dette også rapsolie?
  MVH. Sandra

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Hej Sandra
   Gode fedtkilder i LCHF kan du læse om nederst på denne side: http://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/

   Og det behøver ikke tage tid at lave mad efter LCHF. Fokuser på grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og fedt og lad brøderstatningerne glide lidt i baggrunden. Det er den hurtigste vej til både resultater og til at få indarbejdet de nye vaner :)

   Svar

 • Avatar

  elsebeth wehage

  |

  Hej
  Jeg har nu været på LCHF siden 15/8. I stor træk fungerer det for mig. Jeg har tidligere spist “rigtig sundt” efter de gængse anbefalinger. Har aldrig haft problemer, ingen oppustet mave, ikke overvægtig og haft en MEGET fin fordøjelse.
  Er nu blevet inspireret af søn og svigerdatter til denne livsstil.
  Desværre bliver jeg ekstremt forstoppet (måske for lidt grønt, da fedtet gør mig meget mæt). Jeg løser det med noget faste og rigtig meget væske.
  Den egentlige grund til dette indlæg er at jeg løb halvmarathon 14/9 og fik krampe i benene de sidste 5-6 km. Det har jeg aldrig fået på min sædvanlige kost.
  Nu skal jeg løbe E-løbet 6/10 og vil nødig ha´ødelagt mit løb igen. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvad jeg kan have manglet – tror ikke selv det er sukker (måske væske eller salt?
  Nogen bud??
  VH Elsebeth

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Forstoppelse er normalt i starten men det skal helst ikke vare ved. Jeg hæfter mig ved at du trivedes fint på din gamle kost og jeg mener ikke nødvendigvis man skal pille ved noget, der virker :)

   Krampe ved løb kan både skyldes væske- eller saltmangel eller måske at din krop ikke er tilstrækkeligt fedtdrevet og derfor manglede glukose. Ofte skyldes natlige kramper i benene magnesium-mangel men det ved jeg ikke, om du er generet af…

   Svar

 • Avatar

  elsebeth wehage

  |

  Tak for svaret.
  Du har selvfølgelig ret i, at man ikke skal pille ved noget der virker godt. Det er rigtigt, at jeg trivedes fint. Dog synes jeg, at jeg fik lidt for meget sukker (dog stort set aldrig hvidt brød og pasta) – ligesom mange andre, der motionerer meget.
  Derfor synes jeg det er værd at give en chance.
  Jeg har jo også oplevet det positive, at jeg er mindre sulten. Før spiste jeg ca. 6 gange dagligt. Jeg oplevede det ikke som et problem, da jeg fik dejlig meget frugt. Nu spiser jeg vel 3-4 måltider.

  Den bedste ændring er, at jeg i stedet for kaffe m. skummetmælk – halvt af hver + en tur i microovnen nu i fulde drag nyder kaffen med piskefløde !!!

  Ang. kramperne er jeg også selv kommet frem til, at det nok er magnesium, jeg kommer til at mangle ved lange løb (jeg har aldrig natlige kramper) – så nu er jeg kommet til den konklusion, at jeg må finde noget med rigeligt magnesium, stadig spise frugt (i lidt mindre mængder) OG fortsætte med mit dejlige økologiske fuldkornsrugbrød fra Emmery (1-2 skiver dagligt).

  Så alt i alt er jeg glad for konceptet og synes de allerfleste opskrifter er rigtig dejlige.
  VH Elsebeth

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Det synes jeg da lyder som et rigtig fint kompromis. Og helt enig, kaffe med piskefløde gør også mit liv rarere :)

   Svar

   • Avatar

    elsebeth wehage

    |

    Ja, problemet bliver nok bare at få det på caféerne :)

    Svar

 • Avatar

  Alice Buchholtz Strand

  |

  Jeg er helt ny på lchf. Vil lige høre dig. En kop kaffe med kokosolie og fløde istedet for smør.
  Er det okay

  Svar

  • Avatar

   Jane

   |

   Ja for pokker! Jeg drikker altid min kaffe med fløde, kokosolie og et nip vaniljepulver. Uhm!

   Svar

 • Avatar

  Gaia

  |

  Hej Jane,

  Jeg er begyndt at “snuse lidt” til LCHF idet jeg har en veninde, der virkelig stortrives ved at følge principperne. Men jeg spekulerer på hvad man gør når man er laktoseintolerant – er det overhovedet muligt at leve efter principperne så? Jeg bemærker jo at en stor del af de retter jeg har set indeholder laktose.

  Bedste hilsner
  Gaia

  Svar

 • Avatar

  Stine

  |

  Tæller advocado under fedt ?

  Svar

  • Avatar

   Jane Faerber

   |

   Ja helt sikkert! Det hele tæller. Men avokado indeholder også en pæn del kulhydrat, så den er ikke smart som primær fedtkilde. Her skal der smør, olivenolie, kokosolie, mayo etc. på menuen ;)

   Svar

SKRIV EN KOMMENTAR