Om mig

 

Jane FaerberHvem skriver?
Jeg hedder Jane, og jeg er 38 år. Jeg er uddannet cand. mag. i fransk og retorik fra Københavns Universitet og kostrådgiver med speciale i LCHF og PALEO.

Tidligere har jeg arbejdet mange år i mediebranchen. I sommeren 2012 sagde jeg mit job op og jeg har siden udgivet fire bøger om LCHF, nemlig LCHF – SPIS DIG MÆT OG GLAD, som udkom ved Politikens Forlag i april 2013, MÆT & SLANK med LCHF, som udkom i januar i år og LCHF – Brød & Kager, som udkom i marts i år. I januar 2015 udkom min fjerde bog, som hedder LCHF året rundt.

Jeg bor i Valby sammen med min mand, som jeg har kendt i en menneskealder, og vores tvillinger på 9 år.

Her på Madbanditten blogger jeg om den mad, jeg spiser. Min mad er inspireret af de svenske principper for LCHF – Low Carb High Fat, som er en kosttendens, hvor man spiser få kulhydrater og meget fedt. Du kan læse mere om LCHF her. Da jeg ikke er eller har været overvægtig, er der dog stadig plads til en del kulhydrater i min kost. Så længe jeg spiser dem med godt med fedt! Læs mere her: Forskellige typer LCHF til forskellige mennesker

Hvorfor spiser du LCHF?
Jeg har altid været et meget pligtopfyldende menneske, og jeg har fulgt vores officielle kostanbefalinger i det meste af mit voksne liv. Men jeg var i voldsom mistrivsel. Jeg døjede med ondt i maven, oppustethed, fordøjelsesbesvær, humørsvingninger, uforudsigelige vredesudbrud, konstant sult, svingende vægt, dårlig søvn og en sukkertrang af en anden verden. For fem år siden fandt jeg ud af, at jeg ikke kunne tåle gluten, og det hjalp mig meget i første omgang at få det fjernet fra kosten. Men jeg havde stadig svært ved at blive mæt, og mit blodsukker svingede stadig op og ned, og det var først, da jeg begyndte at skrue lidt op for fedtindtaget, at jeg pludselig oplevede, at min krop faldt til ro. Samtidig stødte jeg på nogle svenske blogs, som skrev om noget, de kaldte LCHF – Low Carb High Fat. Her var nogle mennesker, nogle af dem var oven i købet læger og fagprofessionelle, som argumenterede for, at det var sundt at skrue ned for kulhydraterne og op for fedtet! Og deres beskrivelser passede godt til min egen oplevelse, så til sidst stoppede jeg helt med at spise korn og gav slip på den indgroede fedtforskrækkelse, og det føltes meget rigtigt.

Min kost i dag består af masser af grøntsager, gode proteiner fra kød, æg og ost og godt med gode fedtstoffer fra smør, olier og nødder. Korn er ikke en del af min kost. Korn gør mig træt og sulten, og det samme gør sukker. Sukker gør mig desuden sur og tyk.

Jeg tror på, at rigtige mennesker skal leve af rigtig mad. Mad, som er minimalt forarbejdet, og som kroppen kan genkende som næring. Du finder derfor ikke lightprodukter i mit køkken, heller ingen Aspartam, som, jeg tror på, er gift for kroppen, maden er oftest økologisk, og jeg vælger produkter med færrest mulige tilsætningsstoffer, der hvor jeg kan. Jeg går gerne en omvej for at få det rigtige produkt. For det meste, ikke? Jeg er ikke fanatisk, men jeg prøver at gøre mig umage.

Hvorfor startede du Madbanditten?
Jeg startede Madbanditten i februar 2011. Formålet med bloggen var egentlig oprindeligt en slags hjælp til selvhjælp. Jeg spiste LCHF, hvilket på daværende tidspunkt var temmelig ukendt i Danmark, og jeg gjorde mig en hel masse forskellige erfaringer med det. Både gode og dårlige. Med tiden har jeg lært mig selv bedre at kende og kan nu som regel mærke, hvornår jeg har brug for mad, og hvornår jeg har brug for at slappe af, være alene, sove eller noget fjerde.

Med Madbanditten har jeg også et ønske om at formidle en livsstil, som emmer af sundhed, selvom de officielle kostanbefalinger er vendt på hovedet. Low carb bliver ofte sat i forbindelse med en kost rig på bacon og smør og fattig på grøntsager, og det billede vil jeg rigtig gerne gøre op med.

Hvad er budskabet på Madbanditten?
Mit vigtigste budskab er, at vi hver især skal lære at lytte til os selv og finde vores egen vej. Der er så mange sundhedsanbefalinger, som går i modstridende retning, og vi bliver sundhedsforvirrede, hvis vi skal prøve at leve efter dem alle. Desuden tror jeg, at man skaber enormt meget kropsstress ved at forsøge at følge andres regler. Det duer ikke at spise få kulhydrater, fordi ”det siger Jane fra Madbanditten”. Det er langt bedre at gøre det, fordi man kan mærke med sig selv, at kroppen reagerer prompte med bedre og længerevarende mæthed, mere ro, vægttab eller stabil vægt, mindre oppustethed, mere energi og bedre humør. Derfor vil du heller ikke finde rigide regler og systemer, som du kan følge her på bloggen. Det er ikke mig, der vil fortælle dig, hvor mange kulhydrater eller hvor meget fedt, det er rigtigt for dig at spise. Det er kun dig selv, der kan mærke det.

At lave ændringer i sit liv handler meget om, hvordan man sælger budskabet til sig selv, og derfor tror jeg rigtig meget på, at man skal operere med tilvalg i stedet for fravalg. Hvis man hele tiden fortæller sig selv, at man i hvert fald ikke må spise sukker og brød, går der ikke lang tid, før man forvandler sig til en 3-årig i trodsalder, og benene af sig selv trasker ind til Lagkagehuset og køber en pose fuld af boller og kanelsnegle, som er spist, inden man når hjem.

Mit budskab på Madbanditten er også, at den mad, vi spiser, kun er en del af vores samlede sundhed. Stress er for mig at se en stor og vigtig faktor i mange kvinders sundhed. Inkl. min egen. Jeg har prøvet at være rigtig stresset og har mærket, hvor kolo-enorm forskel, det gør, at de stresshormoner har forladt min krop. De har indflydelse på langt flere ting, end vi umiddelbart går og tror.

Hvad er dit bedste råd til folk, der gerne vil i gang med LCHF?
Giv det et forsøg! Prøv det i en uge, 14 dage eller tre uger. Hvad du nu lige synes, du kan overskue. Det er meget nemmere at overskue en kort periode, end at du aldrig nogensinde igen må spise sukker eller brød resten af dit liv. Med sådan en besked har man jo nærmest lyst til at give op på forhånd. Så start med en kortere periode. Der er chance for, at du selv på så kort tid vil opleve så mange positive sidegevinster, at du ikke har lyst til at vende tilbage til din gamle kost.

Og husk fedtet. Dette er ikke en low carb diæt. Der er en grund til, at det hedder low carb HIGH FAT. Det er, fordi det er vigtigt, at du skruer op for fedtet, når du skruer ned for kulhydraterne. Det kan ikke gentages nok gange.

Men rigtig varmt velkommen til. Jeg håber, du finder noget, du kan bruge, og at du har lyst til at deltage i diskussionerne.

Jane Faerber

HUSK også at tilmelde dig Madbandittens nyhedsbrev! 

LÆS OGSÅ: MADBANDITTENS REKLAMEPOLITIK.

Du er også velkommen til at følge med på:

Facebook

Instagram

Twitter

Pinterest 

Google+

greyline

Kommentarer

 1. skriver

  Kan kun sige at det også er den livsstil der virker hos mig – min energi er røget helt i top siden jeg i slut oktober 2010 ændrede livsstil – og der er også stille og roligt røget 7,5 kg :)

 2. skriver

  Vil lige skrive at jeg med stor interesse har fuldt din blog i et stykke tid, og det har bl.a. været med til at inspirere mig til en stor livsstilsændring.
  Tak :-)

  • Gitte Sundahl skriver

   Hej Jane. Købte din bog. Er på din kost. Været svært med brød, så køber nogle gang Elverbrød fyldt med protein. Kun en skive hver anden dag. Jeg er saltpige og som nogle kan jeg ikke lige dessert eller slik. Så det har været nemt. Lige fået taget blodprøver.Alt var perfekt men ligger højt på kolestrol..Det er jo fedt fra min kost. kiggede i din bor og kunne intet finde om det… Håber du kan give mig et beroligende svar..

   Gitte Sundahl

 3. skriver

  Hej Jane,

  Sikke en dejlig blog du har. Den er straks added til min blogroll. Bliv ved med at poste dejlige opskrifter, tak :)

  Kh Sandra

  • L. M. Lisborg (Margrethe !) skriver

   Kære Jane
   Tak for en spændende blog (og bog!)
   Jeg er nybegynder ud i LCHF, og har endnu svært ved at vænne mig til dine morgenmadopskrifter, men det bliver bedre, kan jeg mærke. Jeg har jo skiftet A38 med müsli og rugbrød med ost til dine æggeopskrifter. jeg ved godt at æg ikke længere er “kolesterolfarligt” men kan det ikke blive for meget? – det kan jo nemt ryge et par æg mere i løbet af dagen. Foreløbig holder jeg stilen med morgenmad – spiser stadig en skive rugbrød til frokost, jeg har ikke diabetes eller glutenalergi, men har altid døjet med et labilt blodsukker, så nu giver jeg det en chance.
   Hilsen Margrethe

 4. skriver

  Hei Jane, jeg fant din fine blogg. Fin LCHF filosofi du har.
  Jeg har spist meg frisk fra diabetes og insulinsprøyter. Har levet etter LCHF kosthold i 2 år og trives godt med det:) Etter å ha lest mange bøker om kostholdet, har jeg nå startet min egen blogg og facebookprofil. jeg kommer snart tilbake. God Pinse

 5. skriver

  Tak for de fine ord, Bjørn, og hvor er det dog fantastisk, at du har spist dig fri fra diabetes. Du er jo et levende bevis på kostholdets positive sidegevinster!

 6. Helle skriver

  Hej jane
  Super blog som jeg følger med stor interesse efter mig og min kæreste er gået over på primal/ lchf.
  Da ingen af os er særlig glade for at stå i køkkenet . Mangler jeg inspration til nogle retter som er nemme at fryse :-) tænkte om du kunne forslå nogen 😉
  På forhånd tak
  Helle

 7. skriver

  Hej Helle
  Tak for roserne :)

  De fleste sammenkogte retter kan fryses, tænker jeg. I weekenden laver jeg som regel en stor portion af enten kødsovs (en favorit her i huset, prøv den med hakkede hasselnødder), chilli con carne, varianter over kyllingeretter i karry med kokosmælk, alle slags frikadeller også dem med fisk, etc. Desuden sørger jeg altid for, at have nogle forskellige gode dips i køleskabet (bearnaisedippen, chilimayo,, aioli, hjemmerørt remoulade, etc.) som kan peppe maden lidt op, når den ellers bare består af stegt kød og grøntsager.

  Det var lige hvad jeg kunne ryste ud af ærmet :)

  Hej fra Jane

  • Lea skriver

   Hej Jane,
   Jeg synes at din blog ser rigtig spændende ud og har allerede fået en del inspiration fra dine opskrifter. Jeg ved stort set ikke noget om LCHF, men jeg synes at det lyder spændende og jeg kunne godt overveje at prøve det. Så vidt jeg har forstået spiser man slet ikke pasta ? Og så er det at jeg tænker, Hvad spiser du så til din kødsovs?

 8. Lars Varming skriver

  Jeg faldt lige over en interessant dansk blog, den følger godt nok South Beach, men det er ikke så langt fra “vores” lchf enddog – og der er masser opskrifter :-)

  http://lifeofegoshe.blogspot.com

  Det er i øvrigt super med din liste over blogs, omend et par af dem absolut ikke er lchf, men alment spændende madblogs.

 9. Lars Varming skriver

  Jeg har i øvrigt lige lavet et bundle i Google Reader, det gør det lidt nemmere for andre der vil abonnere på de lchf blogs du har listet op (inkl. den jeg lige har sendt link til). Bundles er tilsyneladende noget nyt, så det er første jeg har lavet og jeg håber bare det virker… :-)

 10. Maria skriver

  Hej Jane.
  Er for nylig startet på at spise efter ideen; minimum af kulhydrater, godt med fedt og smag! Og det er jo en fantastisk oplevelse både for krop og sjæl. Dog vil jeg sige, at rugbrød har været rigtig svært at undvære – indtil jeg fandt din fantastiske blog, med de vidunderlige opskrifter… Af hjertet tak!!! Sådan en gang frø-knækbrød med god ost, mums. Tak for inspirationen.
  Maria

  • Jane skriver

   Velbekomme Maria, og tak for din fine kommentar. Jeg er glad for, at du finder noget, du kan bruge :-)

 11. Signe skriver

  Hej,
  Jeg er rigtig glad for at læse din blog, og bruger jævnligt dine opskrifter!
  Tak for al inspirationen:-)

 12. sophie Heiberg Nielsen skriver

  Hej Jane.
  Jeg synes på et tidspunkt jeg har læst, at du hver morgen tager et eller andet olie? er jeg helt forkert på den? :-)
  Hvis ikke, hvilken olie er det så?

  • Jane skriver

   Hej Sophie

   Det er helt rigtigt. Jeg tager hver morgen et olieshot med 1-2 spsk olie. Heraf er min. 1 spsk en fiskeolie, som hedder Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals. Det er en af de bedste (og reneste) fiskeolier, du kan købe. Den er dyr, men den er alle pengene værd.

 13. Mette skriver

  Hej Jane.

  Jeg vil blot fortælle dig, at din blog er utrolig inspirerende. Jeg tjekker den dagligt og nyder at læse dine indlæg. Jeg følger ikke som sådan LCHF, men prøver at leve et liv uden brød, pasta, kartofler og ris.
  Ville bare sige mange tak for den tid og kærlighed du giver bloggen – den inspirerer mange mennesker, det er jeg sikker på!

  Mvh Mette

  • Jane skriver

   Hvor er du sød, Mette. Tusind tak for den fine feedback. Madbanditten er mit lille hjertebarn, så det er dejligt at høre, at andre har glæde af den også :-)

 14. Katrine skriver

  Hej Jane
  Jeg er vildt inspireret af din blog – virkelig godt initiativ! Blomkålspizzaen skal være mit første projekt 😉
  Ha det rigtig godt.
  Katrine (fra katedralen)

 15. Karen Mikkelsen skriver

  Hej Jane
  Det var til stor glæde for mig at jeg fandt din spændende blog.
  Jeg har i ca 10 år levet glutenfrit. Dine opskrifter er inspirerende og jeg har igen fået lyst til at lave mad…tusind tak.
  Venlig hilsen
  Karen

 16. Chanett skriver

  Hej Jane og andre
  Først og fremmest: Lækker blog, tak for den!
  Jeg finder hele LCHF conceptet logisk og tiltalende og er helt sikker på, at det er det rette for mig. Men lige nu virker det uoverskueligt for mig at ændre hele mit univers og finde produkter og eksperimentere – det er jo netop det, jeg skal bruge energien til, når kostændringen begynder at virke :)
  Jeg håber du eller andre vil lave en easy guide – hvad kan man gøre helt fra start? Jeg har læst dine indlæg om at slippe sukker. Det er lidt i den stil men måske mere all round simple råd.
  Betragt min kommentar som en ide og som et udtryk for tillid og ros og ikke som et pres.
  Mange hilsner og tak for inspirationen :)

  • Jane skriver

   Hej Chanett, tak for din fine kommentar. Har du læst dette indlæg: http://www.madbanditten.dk/2012/01/10/i-gang-med-lchf-hvordan/ ? Det er fyldt med små ting, du kan ændre one by one. Mit bedste råd er at glemme alt om specialprodukter og den slags fra starten og bare fokusere på at spise mere “rigtig mad”. Flere grøntsager, kød og fedt. Vælge til i stedet for at vælge fra. Og hvis du kun kan overskue én ændring af gangen, så start med morgenmaden. Det behøver ikke være vanskeligt. To spejlæg med en skive ost på er simpelt, godt og mættende. Pøjpøj med det :-)

 17. Allan skriver

  Hej Jane

  Er det normalt at tage lidt på til at starte med? Jeg har taget 0,5 kg på og har styrketrænet, og løbet imens. Jeg har kun været igang i 3 dage, men hvornår burde man se et vægttab?

  Mvh Allan

 18. Mette skriver

  Faldt over din blog igår da jeg søgte efter sund aftensmad på google.
  Anede intet om LCHF – men hold da op hvor lyder det spændende!! :)
  Mit nytårsfortsæt er at gå fra 76 kg til 65, og jeg har tænkt mig at bruge en masse af dine lækre opskrifter som hjælp :)
  Tak for en fantastisk blog, og jeg glæder mig til at prøve dine opskrifter! I aften står den på Orange and, med rødkåls salat med granatæble og æble.. (mynthen var desværre udsolgt i Fakta) ØV :)

 19. Annika Munster skriver

  Hej Jane… Også ros her fra mig af, for din meget inspirerende side. Jeg er lige startet på lchf, sammen med min mand og datter. Jeg er også meget nysgerrig efter at høre om du kan fortælle noget mht vægttab? Hvad er realistisk? Hvis man som sådan ikke trænger til at tabe sig, ellers når et mål, hvor det er passende :-) stopper man så… Eller justerer man kulhydratindtag? Eller hvordan ? Håber du kan svare på mine spørgsmål… Og god ferie :-)

  • Jane skriver

   Jeg synes, at spørgsmål om vægttab er de sværeste, for det er umuligt at sige noget præcist om. Nogle taber sig, andre gør ikke. Nogle oplever at vægten stabiliserer sig efter en tid, etc. Men hvad der skal til er meget forskelligt.
   Min personlige holdning er, at vægttab handler om langt, langt mere end om det, vi putter i munden. Stress, tror jeg, er en ofte overset faktor.

 20. Anibas skriver

  Jeg vil også rose din Blog – super fin med utrolig mange gode indput.
  Jeg kiggede på den lille film og det er jo så sandt som den ene siger – Du vil ikke tro mig når jeg siger dig hvordan jeg lever og spiser – det er jo næsten ikke til at tro og det er det jo heller ikke.
  En side bemærkning – jeg syntes det er sejt at DU står bag komfuret, jeg plejer at stå foran… Hehe.. 😉

 21. Katharina skriver

  Hej Jane sikke en fin og inspirerede blog du har :-) jeg er ny i LCHF verdenen, og har kun været igang i ca 14 dage, har dog allerede præstere at falde i, og måtte op på hesten igen, særlig morgemaden driller hvis det ikke skal være æg æg æg æg … Smiler Har læst dine forslag til morgenmad, og ladet mig inspirere. Har et problem, jeg er lige startet nyt arb, og der får de brød hver eftermiddag og hver fredag, men nu spiser jeg jo ikke brød, vil alligevel gerne deltage uden at sidde og skille mig for meget ud. Har du nogle forslag til hvordan jeg kringler den ?

  • Jane skriver

   Jeg plejede at have oopsies, kernebrød eller kerneknækbrød med på arbejde, hvis jeg ville deltage i fællesmorgenmad og den slags. Men oftest drak jeg faktisk bare en kop te. Hvis jeg har spist stor morgenmad kl. 5.30, kan jeg alligevel ikke spise noget kl. 9, så på den måde gav det sig selv.

   Se på det sådan, at det nærmest er nemmere for dig, fordi du er startet et nyt sted. Det svære er at ændre vaner omkring folk, som kender os og som bliver usikre, hvis vi forandrer os for øjnene af dem 😉 Ej, jeg ved godt, at det er svært, men det er jo bare indtil de vænner sig til, at du ikke spiser brød. Så stopper det med at være interessant.

   Og morgenmaden? Tjah, jeg elsker æg og synes, de kan varieres i det uendelige. Jeg spiser tidlig aftensmad og er derfor godt sulten om morgenen, og her passer det mig fint med et stort, varmt måltid. :-)

  • Jane skriver

   Hej Helene – det med vægttab er meget individuelt. De fleste taber et par kilo i starten (væske) og herefter er det ikke unormalt at tabe 0-1 kilo om ugen. Nogle taber sig meget med det samme, mens andre har brug for at prøve sig frem i en periode for at finde den rette sammensætning til netop dem. Ovre på lchf-forum.dk kan du læse masser af folks erfaringer med vægttab. Fx i denne tråd: http://lchf-forum.ning.com/forum/topics/hvor-mange-herinde-har-tabt-sig-p-striks-lchf

  • Ole skriver

   For mig at se, efter stor testning på egen krop, de sidste 2 år, plus lidt undersøgelse om vores forfædre, samt et kig på gaden og den store forskel på mennesker, vil jeg sige, at kroppen reagerer på Kulhydrater, som Hvide Blodlegemer, gør når man er syg… Det er noget der ikke skal være i kroppen, og derfor prøver kroppen, at nedbryde Kulhydraterne først, før fedtet… Og det jo præcis der problemet ligger i overvægt, kroppen forbrænder Kulhydrater i stedet for Fedt, fordi man spiser noget kroppen ikke er gearet til! Problemet med Sukker, samt Stivelse ( Hvilket også bare er Sukker, da Stivelse = Glukosemolekyler ), er at det stimulerer Bugspytkirtlen, og sender så signaler rundt i kroppen, som gør at man får et Insulin problem… Når man skærer ned på Kulhydraterne, og får mere Fedt, udløser kroppen et kemisk stof: Keton, som gør at kroppen benytter Fedt, som primært drivmiddel i stedet for Kulhydrater, for det virker kroppen bedst med… En årsag til den ekstra energi, er at Kulhydrater per 1 Gram = 4Kcal, hvor Fedt per 1 Gram = 9Kcal… Med andre ord, man skal ikke putte Diezel i en Benzin-bil!

 22. skriver

  Hej Jane . Hvad er det for to olie du spiser , har det samme som du havde . Har de sidste to mrd spist sundt :-) men det er ikke nok . Har droppet mælk , korn , sukker . Hilsen Lisbeth :-)

 23. lene lystrup skriver

  Nu skal det prøves…. det bliver ikke nemt, jeg elsker brød og kartofler men giver det et forsøg.
  Kommende uge er der fokus på ingen brød, ris, pasta eller kartofler. Ind med mere fedt i kosten masser grøntsager og godt med protein. Tænker jeg godt kan tage rodfrugter ind fra starten og lave en mos af dem til aften i stedet for mine (elskede) kartofler.
  Nu gør jeg det !!!!!!

 24. Jacob skriver

  Hejsa jeg har tabt 14 kg ved at følge normale kostråd. Spiser mange grøntsager og motionerer et par gange om ugen. Forstår ikke at havregryn er farligt da jeg spiser det 2 gange om dagen enten som grød eller minimælk. Mit blodsukkeret er faldet kraftig over tid og håber kurven falder fortsat så jeg kan slippe Metfomin. Når jeg spiser gryn stiger blodsukkeret ikke mere end hvis jeg spiser kød og grøntsager.
  Bor også i Valby med min familie.

 25. Lea Mendieta skriver

  Hej Jane.
  Hvad gør man hvis man får ondt i maven af æg? Her tænker jeg særligt på morgenmaden. Glutenfri Havregrød med laktosefri mælk og ren kanel føles godt og er det eneste kornprodukt jeg spiser. Er det ikke okay? Man skal jo mærke efter:)
  Mvh Lea Mendieta

  • Jane skriver

   Tjah, det kan vel være en fin morgenmad, men det er jo ikke en LCHF-morgenmad. En variation, som var mere i retning af LCHF, kunne måske være en smoothie med hindbær og kokosmælk eller måske den lækre chiagrød. http://www.madbanditten.dk/2013/04/01/chiagrod-overraskende-laekkert/

   Og helt enig – det gælder om at mærke efter. Og derfor er det også smart at eksperimentere med lidt forskelligt så man mærker hvilken forskel det gør. Jeg sloges fx i noget, der ligner år med en smoothie til morgenmad, som jeg elskede, men som gav mig den vildeste sukkertrang om eftermiddagen. 😉

 26. skriver

  kan man ikke lave en god opskrift til udrensning efter at jeg i 2 år fik binyrebark efter kræftop. i hjernen.binyrebarken gjorde at underhuden sprak efter 3 mdrs brug, jeg kan generel ikke tåle noget med hormoner

  • Jane skriver

   Kære Jytte
   Det tror jeg desværre ikke mine kompetencer rækker til. Det lyder som et hårdt forløb, du har været igennem :-/

 27. Heidi Andreasen skriver

  Hej! Jeg glæder mig til at komme i gang med de mange lækre opskrifter her på bloggen. Jeg er lige gået i gang med en Ketolyse kur som lægen anbefalede – og i den forbindelse ‘faldt’ jeg over denne blog som jeg glæder mig til at følge. Det ser dog ud til at mange opskrifter fra Ketolyse kuren bygger på de samme principper som LCHF – eller tar’ jeg helt fejl? Mange hilsener Heidi

  • Jane skriver

   Jo, uden at have læst bogen, er der vist visse ligheder. Ketolyse handler vel om at kroppen skal i ketose ved at man spiser meget få kulhydrater og mere fedt. LCHF kan sagtens være en ketogen diæt også, men behøver ikke være det :-)

 28. Helle Simonsen skriver

  Hej jane
  Tak for en god bog. Jeg har fulgt den en uge nu og har uden et større arbejde tabt 2.1 kg. Jeg har bagt kerne brødet og prøvet en del af opskrifterne. Morgenmaden med græsk yoghurt og jordbær er lækker. Det virker det her tak Jane. Glæder mig til at følge med her på bloggen og prøve flere opslrifter af. Har det super og har anbefalet din bog til npgen af mine veninder.
  Hilsen Helle

 29. skriver

  Hej Jane

  Tusind tak for en gennemført blog, som har været en super hjælp da jeg valgte at skifte til LCHF. Hver gang jeg ikke selv kan komme på hvad aftensmad eller frokosten skal bestå af, er jeg inde og nuppe dine opskrifter. Genialt, tak! :)

  Jeg har et lille ønske til et blog indlæg, som jeg håber du vil lave. Eller måske kender nogle der har lavet ? Jeg har nemlig forgæves ledt efter information om LCHF og træning. Jeg træner nemlig rigtig meget og kunne godt tænke mig at vide om der findes LCHF-proteinshakes, før/efter træningssnacks og om det er nemmere eller sværere at bygge muskler om når man spiser LCHF osv.

  Hav en dejlig dag!

  Mvh Andrea

  • Jane skriver

   Du puster til min dårlige samvittighed der 😉 Jeg har for længe siden lovet et blogindlæg om træning og LCHF. Jeg skal nok skrue tempoet op.

   Og tak for dine fine ord :-)

   • skriver

    Nårh, mente nu også bare jeg havde ledt forgæves sådan på forskellige blogs og sådan 😉
    Men fedt, tusind tak! :)

 30. svend skriver

  Hej.

  God blog som har sat tanker i gang hos mig. Har dog ikke læst alt så måske har du svaret på dette spørgsmål andet steds, håber så du henviser til det.

  Min kone tåler ikke mælke produkter – hvordan manøvrer man rundt om dette når jeg laver mad til hele familien?

  • Jane skriver

   Hej Svend. Man kan godt lave en mejerifri LCHF, men det kræver lidt justering af mine opskrifter, som ofte indeholder mælkeprodukt. I stedet for mælkeprodukter vil du tit kunne bruge kokosprodukter (kokosolie, kokosmælk) og andre gange – i fx bagværk, hvor der er brugt ost som bindingsmiddel – vil du kunne bruge et ekstra æg. På fedtsiden kan du lave lækre mayonnaisebaserede dips. Kan din kone mon tåle smør? I så fald ligger bearnaisen jo lige for 😉

   Jeg har det heller ikke altid lige nemt med mælkeprodukter og undgår dem derfor i perioder. Du kan finde indlæg med mælkefrie opskrifter her: http://www.madbanditten.dk/maelkefri/

 31. Mathilde Pape skriver

  Hej Jane.

  Jeg følger gladelig med på din blog stort set dagligt, og er meget inspireret af din tilgang til LCHF :)
  Længe har jeg gået med en fornemmelse af at jeg kender dig et andet sted fra, udover bloggen, så nu kommer der altså et spørgsmål som måske er helt ude i hampen.. Men har du nogensinde undervist? Evt. på en efterskole i Jylland? Hvis ikke, må du have en meget nydelig dobbeltgænger 😉
  Mvh Mathilde.

 32. Camilla skriver

  Hej Jane
  Jeg må altså til tasterne, selvom jeg burde læse op til eksamen på torsdag. Jeg har nu været på begynder LCHF siden torsdag, og finder det helt enormt let. Min mand og 3 børn er ikke “ramt” af det, ligesom de tidligere ville have været, når jeg fik et flip og skulle prøve et eller andet nyt madkoncept. Min mand har endda flere gange spurgt, jamen hvad kan vi få at spise, som du også kan spise med os, og jeg kan jo bare roligt sige, at vi kan få lige, hvad han ønsker, for jeg må nemlig spise det hele, og det der er pasta, ris, kartoffel og brød, kan jeg lige hurtigt erstatte med noget andet fra køleren. Aldrig har en ændring af kosten været så smertefri. (måske det kommer med ugerne)
  Jeg har flere gange læst om LCHF, men er gået udenom, da det jo netop strider mod al “sund” fornuft, og jeg har i det forgangne år beskæftiget mig med kost og ernæring gennem min uddannelse, så det har været lidt af et spring at vælge piskefløden til og vælge skummetmælken fra i kaffen. Men kaffen smager nu bedre, ligesom tomatsovsen med mørbrad i gør når der er et skvæt fløde i.
  Oprindeligt ville jeg nok gå efter en kur til vægttab, og det var nok også tanken da jeg satte i gang i torsdags med dette LCHF projekt, men jeg må indrømme, at jeg allerede kan mærke inde i mig selv at det her er godt for mig, jeg er ligeglad med nålen på vægten, for jeg har det skide godt, og jeg er mæt. Jeg kan nu nøjes med 3 måltider mad og så lige en kop latte kl. 15.00 (og det er kl. 15.00 for så er der tre-kaffe i det lille sømandshjem).
  Tak for en inspirerende blog og ikke mindst bog, som jeg har slugt råt flere gange siden jeg købte den i torsdags. I går listede jeg sågar dit indlæg om løbesightseeing ind hos manden, han har netop gennemført Copenhagen Marathon i sidste uge, og selv er jeg 500 meter løber :) Han var ikke afvisende overfor den måde at se verden på, så nu skal børnene bare blive store, så mor og far kan komme på ferie ALENE.

  • Jane skriver

   Hvor er det bare dagens bedste kommentar! Det er jo præcis sådan, jeg også oplever det. Det er nemt (det er jo bare almindelig mad), og følelsen i kroppen er fantastisk.

   Pøj pøj med eksamen!

 33. skriver

  Hejsa Jane

  Sikke en fantastisk og inspirerede hjemmeside du har fået lavet dig :)
  Min kæreste og mig har selv en blog/hjemmeside hvor vi deler paleo inspireret mad med Danmarks befolkning :) Jeg tænkte om det var lovligt at lave nogle af dine opskrifter og linke til din side eller din bog? Både for at give dig mere reklame og hjælpe dig med at sælge din overdrevne fede bog 😉 og samtidigt prøve kræfter med at lave dine opskrifter?

  Vh. Sannabanana

  • Jane skriver

   Det må I i hvert fald rigtig gerne! Jeg vil helst ikke have, I bruger mine billeder, men opskrifterne kan I bruge lige så tosset, I vil. Og så skal jeg da vist have kigget lidt på jeres side også :-)

 34. anna worning skriver

  Kære Jane,

  Jeg har lige købt din bog og den er super spændende og inspirerende. Jeg har bare det problem at jeg er mælkeallergiker og er laktoseintolerant, men kan heldigvis godt tåle smør som det eneste. Hvad kan jeg erstatte ost og andre mælkeprodukter med i dine opskrifter? Kan jeg bruge kokosmælk i stedet for? Eller andet?
  mvh Anna

  • Jane skriver

   Hej Anna
   Det kan være lidt svært at sige generelt, da det jo afhænger meget af, hvilken funktion mælkeprodukterne har i opskriften. Fløde vil tit kunne byttes mod kokosmælk mens ost i bagværk enten vil kunne udelades eller erstattes af et ekstra æg. Det er det mest generelle, jeg kan sige..

 35. Janne Dyrhauge skriver

  Hej Jane . Har lige købt din bog, så nu håber jeg de ekstra kg kan komme af. Vil dog gerne spørge om det er tilladt at lave en flødeis til weekend. Kh Janne

  • Jane skriver

   Ja, flødeis er en god dessert. Brug sukrinmelis i stedet for sukker. Jeg har flere is-opskrifter i arkivet under lækkerier, hvor du kan sjusse dig ind på mængderne :-)

 36. Lene skriver

  Hov ! Jeg er lige startet på kuren. Og skal af med 15 kg. Lang vej. Men håber det kan lykkes denne gang. Syntes det er nogle lækre opskrifter du har lagt ind Jane :-)
  Er der noge gode fif til når man starter og er der nogen som har haft lidt bøvl med maven til en start ?

 37. Susanne Friis skriver

  Er lige startet på LCHF 😉 efter et par dage er der allerede kommet mere ro mini mave 😉 men skal godt nok lige vænne sig til at putte al den fløde og æg i min indkøbsvogn 😉

 38. Hanne Hansen skriver

  Hej Jane
  jeg er super glad for din nye bog, er dog lidt i tvivl om “brød” jeg spiser ca 4 skiver af det “rugbrød” som er i din nye bog, men jeg taber mig ikke, er der for mange kulhydrater i det brød, hvis jeg gerne vil tabe et par kilo ??

  • Jane skriver

   Jeg tror, jeg også skriver i bogen, at det ikke er en god idé at udskifte vores almindelige brødforbrug 1:1 med “LCHF-brød”, da det jo dels indeholder store mængder kalorier men også mange kulhydrater. Ved vægttab ville jeg sløjfe brødet helt eller spise en skive eller to om ugen.

 39. Maja skriver

  Hej! Nu blev jeg lige lidt interesseret i det, jeg faldt over med mælkefri opskrifter her. Du skriver, at man evt. kan erstatte med kokosmælk. Så var det, jeg tænkte: kan man mon få kokosmælk uden smag ligesom med kokosolie?? Jeg synes ikke, kødsovsen eller kødbollerne virker helt så tiltalende med smag af kokos…
  Desuden: nu er der jo meget fokus på overvægt alle vegne. Jeg står i den stik modsatte situation, at jeg er undervægtig og meget gerne vil tage på. Er der nogen erfaringer med lchf og den problemstilling?

  • Jane skriver

   Nej, jeg er ikke stødt på kokosmælk uden smag. Dog synes jeg, nogle mærker smager mere af kokos end andre.

   Jeg hører faktisk ofte fra folk, som gerne vil øge i vægt og jeg må indrømme, at jeg ikke har noget særligt fornuftigt at byde ind med. Problemet (eller hvad vi skal kalde det) med LCHF er jo netop at maden mætter og man derfor kan komme til at spise for lidt. Jeg vil sige, at man kan lægge lidt flere kulhydrater til, fx i form af frugt, rodfrugter og nødder og måske også ting som fløde, kokosmælk og græsk yoghurt, som ikke hos alle mætter lige meget. Og så synes jeg da, det er en glimrende idé at tage for sig af de gode LCHF-godter og desserter i weekenden, måske oven i købet nogle af RAW-kagerne, som jo ofte indeholder store mængder tørret frugt og kokosolie. Mums altså!

 40. Maria Jørgensen skriver

  Hej Jane.
  Jeg følger med stor interesse din hjemmeside og kostråd, har også købt din bog og venter spændt på den…
  Jeg lever af en mellemting mellem LCHF og Palæo, da jeg har det godt med at spise nogle stykker frugt i min kost, ligeledes efter træning for at få fyldt kulhydratsepoterne op igen.
  Palæo-kosten siger god for et glas vin, men hvad er LCHF’s holdning til alkohol?
  Mvh. Maria.

  • Jane skriver

   Uhm, lidt svært at sige med frugten, når du er ligger mellem LCHF og Paleo. På LCHF har du ikke brug for at fylde kulhydrater på efter træning, da din krop kører på fedt som brændstof.

   Et glas vin er også fint på LCHF :-)

 41. Maria Skovgaard skriver

  Hej Jane.
  Har du prøvet Elverbrød, og i så fald hvad er din holdning til det i forhold til LCHF.
  Maria Skovgaard

 42. Maria Jørgensen skriver

  Hej igen Jane.
  Nu har jeg kort kigget i din bog og også læst på sin side, at et stort indtag af nødder, frø og kerner skal man være varsom med. Men hvorfor? Det et vel kun i forhold til vægttab? Fordi de består af uoptagelige kostfibre for det meste, giver tarmen noget at arbejde med og består desuden af protein og fedt (skriver én der elsker dit brød lavet af kerner og frø).
  Mvh. Maria.

  • Jane skriver

   Ja, især ved (udeblevet) vægttab kan det være en idé at skære lidt i nødderne. Der kan også være sundhedsmæssige fordele i ikke at lade nødder udgøre for stor en del, men der taler vi alligevel pænt store mængder dagligt. Jeg tænker her på for stort indtag af omega6-fedtsyrer.

 43. Elisabeth skriver

  Fantastisk blog. Kæmpe fan af de mange opskrifter. Især opskrifterne på bounty og snickers, når det er tid til at synde.
  Er dog lidt for glad for gulerødder og lidt for fedtforskrækket til at følge LCHF 100 %. Er dog blevet bedre til at putte lidt olie på panden, når der skal steges. Nogle gode råde, til en der har lært at fedt (smør, olie og fede oste) er farligt, lige fra barnsben?
  Super meget enerkendelse for dit gode arbejde.

 44. Lea skriver

  Hej Jane
  Først fantastisk blog og fantastisk kogebog, de har virkelig gjort det sjovere at spise sundt!
  Jeg har et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med. Jeg bliver altid ekstrem pms og slik/sukker sulten, at jeg bliver helt deprimeret hvis jeg ikke får noget og jeg har simpelthen ikke kunne snyde min krop/hjerne til at holde op med at have disse cravings. Mørk chokolade kan desværre ikke gøre det og da jeg er en smule laktoseintolerant er, er det også lidt svært at stille “sulten” med noget fed græsk yoghurt eller lignede.
  Og synes egentlig det er blevet endnu værre efter jeg er begyndt på LCHF. Har du hørt om det før? Og har du muligvis nogle gode råd?
  Mvh Lea
  (håber det er okay jeg er super spørge-Jørgen)

  • Jane skriver

   Ikke rigtigt. Jeg selv kommer relativt nemt igennem den tid på måneden 😉

   Fedt og mæthed er mit bedste værn mod sukkertrang. Er du i virkeligheden lidt småsulten? Og ellers vil jeg sige, at du jo kan overveje at give efter for trangen den ene dag, hvor det er værst og så komme videre.

   For noget tid siden var der nogen, der diskuterede det samme ovre i LCHF-forum Det kan være du kan finde flere tip der! 😉

 45. tigramo skriver

  Det blev så i dag, hvor jeg købte bogen – har længe overvejet og overvejet, om denne kost kunne være noget for mig. Har senest fulgt Dukan diæten – det er ikke rart! Også jeg hører til dem, der pligtopfyldende har fulgt rådene om lavt fedtindhold og mange grove kulhydrater. Jeg BRYDER mig ikke om fuldkornspasta og grove ris! Jeg elsker ost og laks – grønsager (men ikke specielt frugt -som jeg sagtens kan undvære)osv. Jeg vil nu prøve dette – giver det et par måneder og så får vi se. Jeg ville da gerne tabe 6-8 kg. også – helt sikkert, men også udsigten til at vinke farvel til megatør hud og sukkertrang skal være så velkommen.
  Superspændende blog – jeg glæder mig til at følge dig.

  • Jane skriver

   Hvor dejligt, så er du jo virkelig landet på rette hylde! Her kan du spise alle de ting, du holder af, og du slipper for de kedelige brune ris 😉

 46. Karin skriver

  Kære Jane
  Har bestilt din bog, og sidder nu spændt og venter på den …
  Jeg er vegetar for jeg har det bedst sådan, men jeg har bladret lidt i din bog (min kollega havde købt den og er begejstret) og jeg kan se, at du har da en hel del opskrifter, som er vegetariske.
  Jeg glæder mig i hvert fald til at bruge dine opskrifter – og til at fedte bogen til med fløde- og olieklatter 😀 – jeg er sikker på, at jeg også bliver begejstret !
  De bedste hilsner, Karin

  • Jane skriver

   Håber, du bliver glad for bogen, Karin. Det er rigtigt, at den også rummer enkelte vegetarretter :-)

 47. Mia Ljungquist Christensen skriver

  Hej Jane

  Jeg har været inde og læse ommring den her spændende livsstilsændring, jeg har været på dukan kuren i næsten 2 mdr, har tabt 6 kg, men står stille nu i min vægt, jeg er meget træt og har ondt i mine led, så jeg tænkte på at jeg ville prøve den her og se om det hele holder op igen, da jeg ikke må få noget fedt på den anden og om det kan give led problemer?
  Jeg er vandt til at må spise ubegrænset mængde mad på dukan, dvs jo mere man spiser jo mere taber man sig!!
  Her kommer mig spørgsmål om LCHF, hvor meget må man spise af de forskellige måltider og af kernebrødet og de andre opskrifter?

  Mvh, Mia L. Christensen

  • Jane skriver

   Det er jo et meget svært spørgsmål for mig at svare generelt på. Sådan overordnet er LCHF jo ikke en slankekur men en måde at spise på, hvor du får din naturlige appetitregulering tilbage, så du kan spise dig mæt i god mad ved hvert måltid. Mange, som trænger til at tabe sig, vil så gå ned i vægt samtidig. Men det er ikke det samme som at du kan vælte dig rundt i smør, fløde og fede oste uden at tage på. Du spiser til du er mæt og stopper så. Generelt bør rigtig mad (kød, grøntsager og naturligt fedt) spille en større rolle end LCHF-brød og bagværk, hvis du gerne vil tabe dig.

   På LCHF spiser du meget næringsrig mad, så når den første omstillingsperiode er ovre, er der flere, der oplever øget energi og mindre ømhed i ledene. Så jeg kan da kun sige: Go for it! :-)

 48. Helle Nielsen skriver

  Hej Jane.

  Tak for en kanon hjemmeside til stor inspiration.

  Jeg har brug for lidt hjælp – jeg synes, at jeg på denne her blog eller i din bog, som ikke nåede med i sommerhuset, har set nogle glas cocotter med låg. Hvis det er rigtigt – hvor kan man så få fat dem.

  Tak for hjælpen

  Mvh

  Helle

  • Jane skriver

   Jeg har nogle glas cocotter med låg fra Weck. Købt som spotvare i Netto for længe siden… :-/

   • Helle Nielsen skriver

    Tusinde tak for svaret.

    Nu har jeg fundet glassene på nettet og nu er de bestilt.

    Helle

 49. Karin skriver

  Kære Jane
  Så fik jeg endelig bogen og kastede mig med det samme over djævleæggene !
  De var ret lækre, og jeg er i hvert fald blevet mæt :-)
  Jeg synes bare, at det kan være lidt svært med morgenmaden. Jeg starter dagen meget tidlig og er ikke i madlavningsstemning på det tidspunkt og derfor står den altid på et stykke brød. Det vil jeg forfærdelig gerne ændre for jeg kan godt mærke, at jeg ikke har så godt af brødet. Men jeg går ud fra, at man sagtens kan forberede f.eks. æggene aftenen i forvejen ?
  Jeg skal snarest ha’ afprøvet din pizzaopskrift og den med aubergine for jeg er simpelthen såå træt af pasta og ris og kartofler. Blir også ret oppustet af det …
  Så tak for alle de lækre opskrifter – jeg går straks i krig !
  De bedste hilsner, Karin

  • Jane skriver

   Er par æg, der er kogt dagen i forvejen eller endda en omelet med skinke og ost, også lavet dagen i forvejen, fungerer glimrende som hurtig morgenmad næste morgen :-)

 50. Signe skriver

  Hej Jane For ca. 2 måneder siden begyndte jeg at spise LCHF kost hvilket jeg har været rigtig glad for og mærket forandringer. Nu står jeg i den glædelige situation jeg er gravid. Så mit spørgsmål er: Kan jeg forsætte med LCHF kost? Med venlig hilsen Signe

  • Jane skriver

   Ja, det kan du sagtens. Jeg kan ikke se, hvordan det skulle være et problem for det ufødte barn, at moderen spiser en ren og naturlig kost. Jeg ville dog nok vælge en liberal variant med lidt frugt og rodfrugter også. Held og lykke med graviditeten :-)

 51. Msp skriver

  Hej Jane.

  Jeg er begynder i hele denne LCHF verden og er heller ikke omvendt helt (endnu?!).

  Jeg vil f.eks. rigtig gerne spise et stykke rugbrød til frokost nogle dage, men skal jeg så spise mindre fedt til det måltid end hvis jeg ikke spiser kulhydrat? Jeg skal egentligt ikke tabe mig, men vil gerne se hvad det gør for min krop at være uden de klassiske kulhydrater :)

  Jeg kan ikke særlig godt tåle fede mælkeprodukter, hvad kan jeg gøre i stedet for, for at få nok fedt, hvis jeg f.eks. ikke kan komme fløde i omeletten og yoghurten om morgenen?

  Mvh
  Msp

  • Jane skriver

   Så nøjeregnende ville jeg ikke være. Jeg ville navigere efter appetitten og med en skive rugbrød om dagen og resten af måltiderne LCHF, så lander du jo samlet set på en liberal LCHF, og det kan jo være helt fint, når du ikke vil tabe dig :-)

   Mht. kan du stege i gode mængder kokosolie, lave smoothies med kokosmælk og tage 1 spsk fiskeolie.

 52. Line skriver

  Hej Jane
  Har siden 2. Januar i år levet på low carb low fat samt træning 4 gange om ugen, en livsstilsændring jeg gik i gang med for at nå mit mål om at smide 22 kg. Efter et halvt år har jeg smidt 14 kg, men jeg kan mærke at det er ved at gå i stå og jeg føler mig ofte rigtig træt tiltrods for min ellers sunde livsstil… :(
  Igennem en veninde hørte jeg så fornyelig om LCHF, om din bog og din blog…. Fik din bog i gave forleden, og startede i dag med at lave din kylling i tomatsovs med mascarpone på blomkåls ris – KÆMPE SUCCES!!! 😉 Smagte så skønt…
  Tror nu ikke det bliver så svært at ændre min nuværende livsstil til LCHF, da jeg jo egentlig kun skal øge mængden af fedt – og jeg ELSKER fed mad med smag! :)
  Håber at ændringen vil hjælpe til at smide de sidste 8 kg og at mit energiniveu samtidig vil stige…. Har du evt. nogle gode råd i forhold til LCHF og vægttab udover at holde mig imellem 0 – 100 gr kulhydrat? :)
  Ellers ville jeg bare sige skøn bog og lækker blog, glæder mig til at komme rigtig igang og prøve nogle af alle dine lækre opskrifter….!

  • Jane skriver

   Tillykke med dit flotte vægttab. Jeg ville starte med at reducere kulhydraterne til ml 0-50 g. om dagen og samtidig spise mere fedt. Det tror jeg vil give dig mere mæthed og mere energi og sandsynligvis også vægtnedgang.

 53. Karina skriver

  Hejsa :-)
  Fantastisk det du laver her på bloggen m.m :-)
  Har et spørgsmål, hvad erstatter jeg nødder og mandler med i dine brød, når jeg ikke kan tåle dette??? :-)
  Kærlig hilsen
  Karina….som takker for god inspiration :-)

 54. skriver

  Kære Jane,
  Tak for en fantastisk blog og ikke mindst bog. Den er faktisk så god jeg både har købt den i iPad udgaven og i alm bog udgave.
  3,5 uge har jeg spist LCHF. 2,2kg er tabt (der er lang vej til 25) og hele 8 cm er forsvundet. Tak for at inspirere til at få bugt med maddæmoner og til at tage min krops signaler igen.
  Vh Natasja

 55. trine skriver

  Hej Jane.
  Hvor blev jeg da glad da jeg igen så dit indlæg poppe op på fb. Håber du har haft en god ferie og glæder mig så meget til ny inspiration.
  Trine.

 56. Jane skriver

  Hej Jane.
  Jeg har fået din bog af min mor, som har fulgt din blog i noget tid.
  Jeg startede op på at følge LCHF i mandags, så det hele er ret nyt og kræver lige nogle nye tanker om man nu gør det “rigtigt” – min kæreste griner meget af at der kommer ost på æggene om morgenen og at der pludselig er fløde i køleskabet (han er sikker på, at jeg bliver kæmpe stor). Jeg synes det føles godt her efter de første par dage.
  Så egentlig vil jeg bare sige tak for en super god bog – jeg glæder mig til den næste, og så er det jo skøn, at du også har denne blog, hvor der er et væld af spændende ting at hente inspiration fra.
  Kærlig hilsen Jane (sjovt nok også fra Valby).

 57. Karina Al-Saffar skriver

  Hej Jane:)
  Jeg har din rigtig gode bog og er så begyndt at leve efter LCHF-princippet, dog spiser jeg kulhydrat til et måltid om dagen som typisk er to skiver rugbrød til frokost. Jeg løbetræner en del og vil derfor høre om man helt kan undvære kulhydrater når man træner meget? Jeg skal snart ud på min første halvmarathon og hører fra mange sider at det er vigtigt at spise mange kulhydrater op til større præstationer. Hvad er din mening om det?
  Mange hilsner Karina

  • Jane skriver

   Hvis du spiser LCHF og din krop er vant til at bruge fedt som brændstof, kan du godt løbe halvmaraton uden kulhydrater. Jeg lover at skrive noget om LCHF og træning snart (og det bliver jeg ved med at sige, men jeg lover det virkelig) 😉

 58. Mette skriver

  Hej Jane,
  Jeg har taget lchf til mig, da jeg altid var så træt… Så træt…. Og jeg vil takke dig for en dejlig blog. Jeg har tidligere haft en spiseforstyrrelse, og for første gang siden jeg var barn, kan jeg mærke sult, mæthed og i det hele taget mig selv. Det er da en vidunderlig fornemmelse! så tusind tak!

 59. Miw skriver

  Hej Jane.

  Hvis man skal holde din vægt med LCHF livstilen, hvor mange kulhydrater skal man som minimum og max have? :) Eller skal man bare kun fokusere på fedtet og protein og køre så lavt på kulhydrat som muligt?

  Hilsen Mie

  • Jane skriver

   Hvis man skal holde min vægt? Ha ha. Jamen, det ved jeg ikke. Jeg tæller ikke kulhydrater. Jeg sørger bare for at det meste af min kost består af basale LCHF-mad: Ovenjordgrøntsager, kød, æg, fedt og fede mejeriprodukter som fløde og fed ost. Og så spiller bær, nødder, rodfrugter, yoghurt og LCHF-desserter og godter en mindre rolle.

   Kulhydrattolerance er forskellig og det samme er aktivitetsniveau, metabolisme etc, så man kan ikke sige noget generelt, der vil gælde for alle.

 60. Mie skriver

  Ok :) Jeg var nemlig lidt i tvivl . Nogle går meget op i kulhydrat indtaget og tæller det i stedet for fx at tælle kalorier som mange andre gør på deres kure eller lignende.

  Jeg har læst ta hvis man skal holde sin vægt er det en god ide (self. alt efter aktivitetsniveau) at kulhydratindtaget er på mellem 100 og 150 :)
  Men det kan man jo altid prøve sig frem med hvis det gør for store udsving i vægtens tænker jeg lidt ..

  • Jane skriver

   100-150 g lyder i den høje ende, men selvfølgelig afhængigt af aktivitetsniveau, som du selv er inde på :-)

 61. Helene skriver

  Hej Jane.

  Jeg har lige købt din bog, og jeg glæder mig meget til at komme igang med LCHF. Jeg læser selv ernæring og sundhed, så alt inden for dette univers er jo død spændende at dykke ned i og udforske!
  Jeg har et spørgsmål – jeg kan få problemer med at få en masse fedtstoffer fra kød, dels fordi jeg ikke er vant til at spise specielt meget kød, dels fordi det er dyrt at købe meget kød når man er på su. Hvis jeg vil supplere med fedt fra olier hvad foreslår du så? Er omega3-olie i form af torskelevertran fint? Jeg kan personligt fint forholde mig til den gode gamle Møllers Tran med citronsmag 😉 Og kunne det være fordelagtigt at tage en spiseskefuld af det hver dag, eller hvor meget er vi ude i? Jeg er med på, at vi alle er forskellige, du kan ikke vide hvad jeg ellers spiser og alt det der. Jeg har bare ikke rigtig nogen fornemmelse for, om det kan blive FOR meget fedt. En liter olie om dagen ville jo, efter min bedste overbevisning, være rimelig overkill og skade mere end det ville gøre gavn.
  Håber du forstår mit spørgsmål – jeg er simpelthen bare i tvivl om, om jeg kan finde ud af at spise nok fedt. Et skud olie hver dag, ville gøre det hele så dejlig let :)
  Åh ja, jeg har desuden en forkærlighed for edamamebønner – er de no-go i LCHF?
  Kærlige hilsner, Helene.

  • Helene skriver

   Hej igen Jane. Du har vist overset mit indlæg fra d. 4. sep
   :) Jeg har lige et spørgsmål mere.. Er der også blevet forsket i
   LCHF i forhold til om fedtet ophobes inde i kroppen? Jeg har selv
   tabt 4 kilo de sidste par uger efter at have læst din bog – thank
   you very much 😉 – men jeg undrer mig, om al den ekstra fedt kan
   have tendens til at lægge sig omkring de indre organer? – hvilket
   jo ville være forfærdelig usundt! Anyways, jeg har jo som sagt tabt
   mig, men derudover kan jeg mærke at mit blodsukker er reguleret og
   jeg føler mig mæt i længere tid. Jeg er aldrig ved at dø af sult om
   morgenen længere – og det er altså dejligt! Så indtil videre er jeg
   klart positivt overrasket over LCHF :) Dog kan jeg mærke, at min
   hud IKKE bryder sig om alle de fede mælkeprodukter. Jeg får bumser
   af dem, og det er lidt irriterende, for de har udgjort en stor del
   af min kost de sidste uger. ØV! Hvis jeg skal drosle ned i de fede
   oste osv, så er der vel nærmest kun kød og olier tilbage? Kh
   Helene.

 62. Kathrine skriver

  Hej Jane.
  Jeg har snust lidt rundt i denne spændende Verden, men kan mærke at jeg har være for fedtforskrækket – så nu starter jeg lige forfra :)
  De olieshots du tager, er det hver morgen (og hvor meget)? Er det også samme shot du tager når sukkertrangen melder sig?
  I hvilke tilfælde steger du i smør og i hvilke steger du i kokosolie – altså har det nogen betydning om jeg bruger det ene eller det andet?
  Jeg har løbende købt en del af de lækre ting og sager (specialvarer) du også bruger, så nu tror jeg, jeg er helt klar til at give det endnu et skud (med en del mere fedt) :)
  Det var vist alt for denne gang – tak for en fantastisk blog :)
  Kathrine

  • Jane skriver

   Hej Kathrine
   Jeg tager ca. 2 tsk Cod Liver Oil fra Nordic Naturals hver morgen. Det mener jeg, alle bør gøre uanset kost i øvrigt. Jeg tager sjældent olieshots senere på dagen, men hvis jeg skulle vælge det, ville jeg vælge en anden olie. Hvis det er for at tage sukkertrangen ville jeg tage 1-2 spsk (jo spsk!) hørfrøolie, en nøddeolie eller endda olivenolie. Her er variation næsten det vigtigste. Generelt er planteolierne mere brutale i olieshots end fiskeolien. En kaffe/te med en god klat kokosolie kan også tage sukkertrangen. Fedt feder ikke. Mange kulhydrater i selskab med meget fedt, feder!

   Jeg steger mest i kokosolie, men det handler om at to medlemmer af min familie ikke kan lide smør. Hvis de kunne det, ville jeg bare stege i smør. Det er jo temmelig meget billigere :-)

   Rigtig god fornøjelse! :-)

 63. Laila Sigsgaard skriver

  Hej Jane :-)

  Hvordan passer økologisk honning fra den lokale biavler ind i LCHH programmet, er det en no go? Vi taler selvfølgelig i moderate mængder.
  Jeg tager nemlig til Sakskøbing frugtmarked hvert år,(Kan forøvrigt anbefale det på det varmeste) hvor jeg plejer at købe honningen med med hindbær og kirsebærsmag.
  Hilsen
  Nybegynderen

  • Jane skriver

   Hej Laila – jeg har netop lavet et punkt med honning, hvor jeg har skrevet flg.:

   Honning, tror jeg, der er delte meninger til. Blodsukkerudfordrede LCHF’ere undgår det, mens andre bruger det i mindre mængder som en kilde til naturlig sødning. Svaret må derfor være: Hvis det fungerer for dig med honning, kan det være fint. Hvis ikke, må du søde med noget andet. Men uanset, så taler vi ikke honning i teen flere gange hver dag. Honning er en luksus, som kan forsøde livet og som bør befinde sig i toppen af LCHF-pyramiden. Og oplever du pludselig at dine gode resultater med LCHF udebliver, er det honningen du først forsøger at tage væk.

 64. Ane-Soraya Hummel skriver

  Kære Jane
  Jeg er rigtig glad for LCHF-kosten, din blog, din bog og alt muligt:-) men, det er dyrt at leve 100 % efter LCHF-principperne. Jeg bruger rigtig mange af mine penge på (ordentlig) mad, dette er en prioritet, til gengæld køber jeg ikke så tit tøj…:-) Men, … som studerende er det dyrt at købe ind til LCHF-kost.
  Kunne du på et tidspunkt have lyst til at komme med nogle forslag, qua din viden og erfaring med LCHF-kost, til hvordan LCHF-kost indkøb også kan være til mennesker fx studerende, store familier, mm. der ikke bare kan gå ud og købe ind, uden at blinke til priserne. Mon det kan lade sig gøre at spise god LCHF-kost ‘billigt’? BH Soraya

 65. Louise skriver

  Hej Jane.
  Blev SÅ inspireret af din hjemmeside og din tilgang til tingene at jeg tog forbi den lokale helsekost og købte din bog:-)Har i mange år døjet med en alt for sød tand og svingende vægt og nu her på kun 3 dagen kan jeg mærke en helt anden ro i kroppen, FANTASTISK!! Men som ny har jeg jo lige et spørgsmål vedr. morgenmad.
  Laver din omelet m/hytteost og kylling + havartiost i , mums og så grønt til og ja en kop kaffe med fløde og føler mig godt mæt men efter ca 1,5 time er det som om jeg er sulten igen, burde det ikke være rigeligt med fedt og proteiner?
  Måske det bare er tilvænning :-)
  KH Louise

  • Jane skriver

   Det er helt sikkert bare tilvænning. Kroppen skal lige lære ar registrere mæthed på en anden måde. Og ellers kan det være, du skal have mere fedt ind i din morgenmad. Prøv dig frem med lidt forskellige størrelse og varianter og læg mærke til, hvornår du er helt mæt. Normalt vil din naturlige appetitregulering falde på plads inden for en uges tid :-)

 66. Janaki skriver

  … Jeg har så lige skrevet et laaangt indlæg, som blev væk da jeg trykkede på enter. Nå men jeg prøver igen, næste gang jeg lige får tid..

 67. Janaki skriver

  Prøver liiige igen 😉
  Jeg har lidt brug for en peptalk fordi jeg som sagt har for lavt stofskifte og derfor (også grundet eltroxin) svært ved at tabe mig.. Jeg har virkelig fået ro i systemet sys jeg og skal bare vænne mig til at spise “usundt” og “forkert” i andres selvskab. Hjemmefronten er hel fin, min mand er helt på og laver mad derefter :0D men jeg har lige været på miniferie med to veninder, hvor jeg lidt kan mærke at det ikke er helt accepteret (den ene går hos en diætist) og jeg holder mig derfor lidt tilbage, hvilket jo ikke er særlig rart.
  Har lige været til tjek på endokrinologisk, hvor jeg prøvede at fortælle lægen om LCHF, men der var absolut ingen forståelse ( ikke engang anerkendelse af min oplevelse) som jeg prøvede at forklare hende om…
  Jeg vil derfor også gerne spørge dig om du tror jeg overhovedet har en chance for at tabe mig (har været nærmest tro i 3 uger) og tænker om jeg måske bare, grundet stofskiftet, skal have mere tålmodighed end de fleste??
  Tusind tak for din dejlige bog og denne skønne blog, du famer sej :0)

  • Jane skriver

   Jeg kender desværre ikke rigtig til hverken din sygdom eller din medicin, så det er umuligt for at mig at gætte, om du vil tabe dig eller ej. Der var en læser, som skrev til mig fornyligt på Facebooksiden om hendes mor, der havde fået banket gang i en underaktiv skjoldbruskkirtel med LCHF, så der findes gode historier derude.

   Men egentlig hæfter jeg mig mest ved, at du har fået det bedre på LCHF, og det synes jeg da er den bedste grund til at forsætte. Med tiden bliver det nemmere med omgivelserne. Man har lov til at tage anderledes valg for sig selv, og du skal naturligvis respekteres for dit valg ligesom dun veninde skal for sit. At lægen ikke engang anderkender din oplevelse, fortæller jo mere om lægen end om dig. Det må man tage med.

   Og ja, tålmodighed og tillid til processen er måske de to vigtigste ting, man kan tage med sig! :-)

 68. Camilla Brøndberg skriver

  • Jane skriver

   Ja æv! Om ens børn får ordentligt mad er jo et spørgsmål, man konstant stiller sig selv. Mine børn er fx ret magre, men de får jo masser med fedt og kalorier, men så længe de spiser godt og varieret og med glæde, tænker jeg, at det må være ok :-)

 69. Winnie Bøge skriver

  Hej Jane.
  Jeg blev simpelthen helt varm og glad indeni da jeg læste dit blogindlæg om at blive sukkerfri, Google var min ven og ledte mig lige hen til dig.
  Jeg kunne lige så godt have siddet og nikket samtykkende hele vejen igennem, eller rettere sagt, det kunne være mine egne ord.
  Der er så ubegribeligt mange meninger, råd, kure, idéer, forslag osv. omkring sukker, sukkerfølsomhed og sukkerindtag, men du har bare ramt hovedet på sømmet, og beskrevet det på en helt igennem jordnær og vedkommende måde.
  At tænke sig at man kan komme ud af sit misbrug ved at følge LCHF, det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er jo nok fordi man har forsøgt så meget gennem så lang tid at man har opbygget en enorm skepsis og desværre også en meget ringe evne til at mærke sig selv og sine behov.
  Jeg er nødt til at gå igang med at granske din side – det er alt for interessant til at lade være.
  Tak for en virkelig flot blog som jeg glæder mig til at lære at kende.

 70. Mette skriver

  Kære Jane,
  Jeg kunne ikke rigtigt finde en kategori at lægge mit spørgsmål i – jeg har søgt på din skønne blog efter et svar – så derfor skriver jeg hér.
  Jeg tåler desværre ikke mælkeprodukter særligt godt. Det harmonerer ikke så godt med min forkærlighed for flødeskum til dessert 😀
  Jeg har nemlig taget dit gode råd om bær med flødeskum til mig. Og et par mavekramper med i købet.
  Findes der et alternativ til flødeskum f.eks. med kokos? Jeg har forsøgt at piske kokosmælk fra dåse, og det bliver da lidt luftigt men ikke det, som ligner skum.
  Hvis du har gode forslag, modtages de med kyshånd.
  Tak for god og inspirerende blog. Og held og lykke med endnu en bog.
  Kærlig hilsen
  Mette

  • Jane skriver

   Du kan stille en dåse kokosmælk i køleskabet, så den skiller cremen fra vandet og så piske cremen til skum. Det bliver faktisk ret fint :-)

 71. Lene knudsen skriver

  Hej Jane jeg har idag modtaget din bog, og er super glad for den, den skal nok blive en trofast bibel…..knus Lene

 72. Linda Schultz skriver

  Hej Jane
  En i familien kan ikke tåle nogen form for nødder, Jeg ville høre hvad jeg kan erstatte nødder med ? For konsistens og fylde i opskrifterne.
  Hilsen Linda

 73. Linda Schultz skriver

  Hej Jane
  Tak, har du så prøvet nogle kerner der ikke er så dominerende i smag? Jeg føler ikke det helt får lige så god smag og konsistens som med nøder, når jeg har prøvet det i andre opskrifter.
  Hilsen Linda

 74. Camilla munch skriver

  Hej Jane.

  Jeg overvejer kraftigt at prøve lchf. Min irriterende barriere, er dog at jeg for det meste aldrig spiser morgenmad, står op 15 min før jeg skal køre. 😉 jeg kører rundt som konsulent. Jeg spiser for det meste en skive rugbrød i bilen, med en senseo kaffe latte, eller en red Bull/booster. (Den er jeg godt klar over er meget forbudt, kan også godt undvære den. ) jeg drikker udover det, kun vand. Det er meget sjældent at jeg drikker andet til hverdag. I weekenderne kan der godt ryge et glas juice, drinks, vin eller øl ned. Så kommer vi til frokosten. Lige pt består den af to skiver rugbrød. Jeg har altid blandet nødder og et par æbler liggende i bilen, da jeg ikke ved om jeg skal arbejde 8 eller 10 timer. Jeg er desværre i den situation, at mit blodsukker falder hurtigt, og så bliver jeg dårlig. Desuden har jeg bilen fuld af slik. Det er en nem løsning, hvis man ikk har fået nok mad med!!!
  Nåh, det jeg gerne vil frem til, er om du kan give mig nogle råd til morgenmad, som jeg prøver at stå op til at kunne spise, så det skal være nemt, men også til min frokost, som jeg spiser mens jeg kører bil.
  Jeg mangler kun at tabe mig små 4-5 kg, men det er lige så meget for at se om jeg kan få bugt med min krydsallergi, græs-bynke, som jeg tager piller og spray for hver dag, og skal det resten af mit liv. :(

  Håber du vil hjælpe!
  På forhånd tak og rigtig god dag!
  Mvh Camilla

  • Jane skriver

   Morgenmaden kan du vælge at springe over, hvis der ikke er tid til den. Du kan også have et par kogte æg med dig eller en “sandwich” lavet af oopsies eller grøntsagsbrød. Omeletter smager også fint kolde og kan laves aftenen i forvejen. Hvis du har sådan en to-go kaffekop, kan du lave dig en kop med fløde eller kokosolie og have med dig, så du får et skud ekstra fedt. Når først din krop er vænnet til LCHF, tror jeg, du vil opleve det som nemmere at være på farten, da du ikke behøver spise så ofte. Men start lige med at tømme bilen for slik. Ingen grund til at det ligger der og frister 😉

 75. Lene Bonde skriver

  Hej Jane

  Min veninde og jeg er igang med at skrive bacheloropgave omkring low-carb kure. Vi skal ernæringsberegne en dagskost, men står på venteliste som nr 150 på biblioteket her i Århus til at låne din bog, så inden det bliver vores tur er det nok for sent. Derfor vil vi høre om det kunne være muligt at du ville bidrage med et dagskostforslag?
  Det ville være en stor hjælp, på forhånd tak.
  Hilsen Anna og Lene

 76. Camilla munch skriver

  Tak for dit svar. :) det vil jeg prøve! Kan dog bare ikke tømme bilen for slik, det er en del af mit arbejde 😉

  God weekend!

 77. Pia skriver

  Hej Jane. Skulle i dag gøre noget godt for mig selv (glutenallergiker) og bage dine gulerodsboller. De blev flade som en pandekage og dejen var meget tynd trods jeg kom mere frøskaller i. Kan det være melet, jeg blendede selv mandlerne, det plejer jeg at gøre. De så bare så fine ud men ak :-(
  Hilsen Pia

 78. Pia skriver

  Ok tak. Er det kun deres mel der duer? Er det ikke bare malede mandler?
  De smagte ok men lignede jo ikke rigtige boller :-)

  Hilsen og tak
  Pia

 79. Jens Holst skriver

  Hej med dig Jane
  Er lige begyndt (ca. 14 dage siden), at køre efter LCHF princippet. Det er gået fint på slankekursdelen. Men har oplevet en del ubehag. Det er lige som om, at man krop i den grad mangler kulhydrater. For jeg kan godt blive lidt småsvimmel. Det gør sig især gældende, når jeg har dyrker sport. Så bliver jeg rigtig svimmel (ihvertfald på min sidste løbetur). Og de problemer havde jeg ikke før kuren. Mit spørgsmål er så, om det bliver bedre med tiden?, eller om jeg kan tillade mig, at tage lidt kulhydrater før jeg dyrker sport? For de er vel brændt hurtigt ud igen.
  Ellers kan jeg godt fornemme, at denne form for livsstil har en god indvirkning på mig – både mentalt og fysisk.

  Med venlig hilsen
  Jens Holst

  • Jane skriver

   Med 14 dages LCHF på bagen er din krop stadig ved at vænne sig til det nye brændstof. Din krop mangler jo vitterligt kulhydraterne men jo hurtigere du får den over på fedtforbrænding, jo hurtigere vil dette overgangsbesvær forsvinde.

   Når det så er sagt, kan det sagtens give mening enten at spise en mere liberal variant af LCHF, hvis du træner meget, eller lægge lidt nøje planlagte kulhydrater til, hvis du skal ud på en lang løbetur. Dine glykogenlagre er jo så godt som tomme, og kulhydraterne vil da lagres her og kan brændes af efter behov.

   Svimmelhed skyldes ofte saltmangel. Du er mere sårbar overfor forskydninger i både væske- og saltbalancen, når du spiser low carb, så du kan roligt salte maden lidt ekstra.

   Læs evt. også om overgangsbesvær her: http://www.madbanditten.dk/lchf-og-overgangsbesvaer/

 80. Anette skriver

  Kære Jane. Jeg er blevet opfordret til at opsøge din hjemmeside, da jeg skal til at forsøge mig med en glutenfri hverdag, grundet en slem allergi. Udover at leve glutenfrit ønsker jeg at komme af med de 15 kg., der bare sidder for fast og har siddet alt for længe. Jeg læser lidt hver dag på din side, og synes (underligt nok) det er et kæmpe spring at tage. Et spørgsmål der trænger sig på er, at når du bl.a. skriver, man skal have en god fed ost eller giver forslag til noget pålæg – så tænker jeg – hvad skal jeg spise det med/til, når jeg nu ikke må spise brød!? Det er garanteret min fantasi, der sætter grænser:o) Jeg har helt forsigtigt startet med den 10% græske yoghurt. Så den kastede jeg mig ud i, som det første i morges. Og så tror jeg, at jeg drister mig til at købe din bog. Jeg har jo i årevis forsøgt med diverse diæter og tabt mig meget, men det sniger sig på igen og det er lidt en straf, kun at skulle leve af salatblade. Så jeg håber, at jeg måske har fundet den rette løsning for mig??? Men dejligt med din side – ellers tror jeg det ville have været for uoverskueligt.

  Mange hilsner fra Anette

  • Jane skriver

   Fede oste og pålæg spiser jeg enten i omeletter, helt uden noget eller ovenpå forskellige slags “brød”. Ved ønske om vægttab skal nøddebrød dog nok ikke spille en alt for stor rolle :-)

 81. Maria skriver

  Hej Jane,

  Jeg købte for et par uger siden din fremragende bog på iTunes …. Men spørgsmål …. Er der mulighed for at du kan gøre sådan, at man også kan læse den på iPhone, eller er det kun muligt på iPad ? Det ville jo være lidt et hit på iPhone, så man har indkøbssedlen på Tlf, når man er ude og handle ind til de helt fantastiske retter :)

  Dbh Maria

 82. Mia Schumacher Coombe skriver

  Hej Jane
  har også lige købt din bog og er godt i gang med at ændre min kost og kan allerede mærke at jeg ikke længere er underlagt mit svingende blodsukker :-)
  Jeg har dog et spørgsmål vedr. honning, som jeg ikke kan finde omtalt nogen steder. Er det at sidestille med almindelig sukker og hvilken påvirkning har det på blodsukkeret?
  Kh Mia

  • skriver

   Nu tillader jeg mig lige at svare, for jeg ved der har været snak herinde om det før (:

   Honning er sukker, med alt hvad der er med, MEN:
   Honning er LANGT bedre set fra Real Foods’ synspunkt end f.eks. sukrin er – det er mere naturligt.
   Personligt tager jeg en skefuld en sjælden gang imellem hvis jeg er syg, men det er ikke som sådan LCHF-venlig.
   Håber du kunne bruge mit svar (:

  • Jane skriver

   Nej, tørret frugt er ikke LCHF. Jeg bruger det dog ind imellem i små mængder i fx en salat eller en dessert.

 83. Karina skriver

  Hej jane..
  Super inspirerende blog. Meget spændende at læse om. Noget jeg helt sikkert skal prøve.. Men har dog nogle spørgsmål..
  Er brød “forbudt”?? ( har selv prøvet at lave et brød kun bestående af korn og nødder, olie og æg) er det noget man må spise??
  og med morgenmad, kan du hjælpe med nogle forslag?? spiser alt. plejer at spise rugbrød med ost eller skyr på bær/frugt eller havregryn med minimælk.. men havre gryn kan jeg forstå man ikke må spise.. og fedt at sødmælken må komme på bordet igen.. :)
  har to spørgsmål med grønsager.. er grønkål godt?? har lavet det meget med fedtfattig fløde i. kan så forstår at det skal jeg ikke mere, nu skal der bare bruge piskefløde..
  og gulerødder er det godt??

  på forhånd tak.. :) Glæder mig helt til at skulle handle senere..

 84. Karina skriver

  tak for hjælpen..
  skal lige høre om en anden ting. før hen brugte jeg sukrin, men fik afvide at det ikke var godt. det var noget med at det satte en blodsukker i vejret.. nu har jeg så købt stevia. Men i dine opskrifter bruger du sukrin.. Kan det erstattes af stevia??

  • Jane skriver

   Sukrin har et GI på 0, hvilket betyder at det ikke påvirker blodsukkeret overhovedet. De kulhydrater, det indeholder optages ikke i kroppen. Stevia er jo mange forskellige ting. Nogle produkter er udmærkede, andre indeholder skrammel som sukker eller maltitol, som jeg ikke vil bruge. Og så synes jeg, stevia smager grimt, men det gør sukrin også i for store doser, så det gælder om at lære at dosere det også :-)

 85. Karina skriver

  hej jane..
  tak for dit svar. jeg prøver mig frem med stevia, ellers må jeg bare tilbage til sukrin.
  Så en af dine opskrifter indeholder kokosfibre. er det, det samme som fint kokosmel??

 86. Maria Jørgensen skriver

  Hej Jane og alle andre der læser denne blog og benytter LCHF-opskrifter.
  Dette er på ingen måde tiltænkt som et surt opstød, men jeg vil på det kraftigste advare imod at spise LCHF, såfremt man lider af arveligt betinget forhøjet kolesterol. Det kan være direkte livsfarligt at følge LCHF-principper!
  Min mor på 60 år har forsøgsvis levet efter LCHF-principperne i 2 måneder, da hun i god tro, ud fra Janes råd i bogen, er blevet anbefalet denne “diæt” trods det høje fedtindtag.
  MEN, det viste sig at hendes LDL-kolesterol steg eksplosivt på LCHF, og derfor er på kolesterolsænkende medicin igen. Dog er hun så vild med mange af opskrifterne, at hun benytter sig af dem i reduceret fedtmængde-grad.
  Jeg vil anbefale alle at få tjekket deres kolesterol før og efter påbegyndelse af LCHF-kost – også for eget helbreds skyld, det kan jo være, du er én af dem der kan tåle LCHF-kost.
  Mvh. Maria Jørgensen.

 87. skriver

  Hej Jane
  Jeg har fulgt din blog i lang tid og aldrig fået skrevet tak for alle de fantastiske opskrifter, tanker og ideer du slynger om dig. Jeg deler meget ofte det jeg læser på din blog med mine kunder i hverdagen..
  keep up the good work :-)
  kh
  Karina

 88. skriver

  Wow, hvor er din side inspirrende og lærerig. jeg har selv blot været blogger i et år og jeg er meget imponeret over din side. jeg er blevet en fast følger!

  De bedste hilsner
  Samantha Fotheringham

 89. Anni skriver

  Hej Jane.

  Jeg er helt ny her på din blog, men på få dage har du “taget mig med storm”!.
  Er virkelig imponeret over dit arbejde og sunde alternativ til sund og nærende mad uden de mange kalorier. Er ikke overvægtig, men vil gerne tabe mig, så jeg har mit første Lchf brød i ovnen og glæder mig helt ekstremt til at smage det og servere det for kæresten.
  Glæder mig til din nye bog udkommer, skal helt bestemt have købt begge to.
  Forsæt dit gode arbejde. Du er en enorm stor inspirationskilde for mig i hvert fald :-)

 90. Amalie Padkær Kvistgaard skriver

  Hej Jane!

  Jeg overvejer at ændre min kost til LCHF men jeg er bekymret. Jeg har læst at en ketosetilstand over en periode på 3-6 måneder vil tære på hjernen og hukommelsen på sammen måde som en depression eller en daglig brandert ville gøre det da hjernen har brug for kulhydrat. jeg har desuden læst at det kan give PCO som jeg gætter på at du som tidligere barnløs er med på hvad betyder. Hvad ved du om de medicinske følger kan være af LCHF og kender du til nogle kliniske forsøg på området?

  • Jane skriver

   Hvor har du dog læst den slags? 😉

   Det er ikke rigtigt, at hjernen skal bruge kulhydrat for at fungere. Men den skal bruge en smule glukose, og det kan kroppen fint lave selv af aminosyrer fra protein og ketonstoffer fra fedt. Jeg har skrevet lidt om det her: http://www.madbanditten.dk/lchf-generelle-sporgsmal/

   Hvis du vil fordybe dig i videnskaben, finder du en lang række understøttende studier HER. Du kan også fordybe dig i den nye SBU-rapport, som i september sidste år slog fast, at der ikke er fundet videnskabeligt belæg for, at LCHF skulle være farligt. At LCHF skulle kunne give PCO er noget sludder! PCO er en del af det metaboliske syndrom, som i den grad forbedres ved at spise LCHF og lignende kost med få kulhydrater.

   Selv synes jeg, det er fint med studier og underbygning men jeg har også brug for noget, min fornuft kan være med på. Og at det skulle være farligt eller usundt at spise en blodsukkerregulerende kost bestående af bunkevis af grøntsager, kød af god kvalitet, fede mejeriprodukter og naturligt fedt, ja, det giver ganske enkelt ikke mening for mig. Vælger man en tolkning af LCHF, der består af forarbejdet kød og dårligt fedt er det en anden sag, men så har man jo også misset pointen!

 91. Karina Louise skriver

  Hej Jane.

  jeg er blevet ret fanget af hele det her LCHF univers, og vil lige spøge dig om dine kogebøger. jeg har snust lidt til LCHF tidligere, men aldrig være 100% inde i det, og nu har jeg besluttet at nu skal det være, da kosten er MEGET PCO venlig, og især når man som følge af det er insulin resistent, og ikke tåler så mange kulhydrater.. Men for at få den bedste introduktion til LCHF skal jeg så vælge din første bog eller den som udkommer nu her?? eller indeholder de samme teori om LCHF og blot forskellige opskrifter?

  På forhånd mange tak
  Karina Laursen

  • Jane skriver

   Jeg synes, at den første bog giver en dybere introduktion til LCHF, mens bog nr. 2 mest repeterer principperne for så at fordybe sig i andre emner som bl.a. vægttab og træning. Begge indeholder lækre opskrifter. I 2’eren har vi mærket de opskrifter, der er striks LCHF for at give en hjælpende hånd til dem, hvor det er vigtigt. 1’eren fås til 100 kr (tror jeg) i Føtex, så jeg synes, du skal anskaffe dig begge 😉

 92. Tine skriver

  Hej Jane
  Jeg (og mine to drengebørn) kører nu på 5.-6. dagen med LCHF og min nye bibel; din bog!
  Jeg faldt over et link til din blog på Facebook, hvor en venindes veninde fortalte om “ro i hovedet” på LCHF.
  Jeg har en lille dreng på 6 med en mild ADHD og jeg har tidligere erfaret, at jeg kan “kontrollere og regulere” ham ift. kost (sukker og gluten), og altså heldigvis endnu ikke behøver at overveje medicin. Så da den omtalte “ro i hovedet” blev beskrevet, var jeg allerede helt på dubberne. For mig selv handler det også om at ændre syn på måden at hente energi (for det kræver jo omend lidt at være mor til et barn, der er styret af impulser), så det er jo lidt en win-win!
  Her på den fulde 5. dag vil jeg bare sige, at jeg allerede mærker forøget energi – og det bedste af det hele (!) er, at jeg allerede mærker effekt på min lille dreng. Han har haft færre konflikter med sin bror, og vi er nu pludselig sammen om at tilberede aftensmaden – som rent faktisk også bliver mere interessant at spise. Jeg får at vide, at det ikke allerede kan have effekt, men det har det altså – også selvom jeg håber på endnu mere effekt inden for de næste uger! Og… så har jeg tabt 1,5 kg på 5 dage – hvad sker der lige for det?!
  Jeg er helt høj (måske heraf energien, don’t know), SÅ dejlig mæt, (- også træt, fordi jeg her i starten forbereder morgenmad og frokost hver aften efter aftensmaden), men det føles i hvert fald helt rigtigt i maven og i hovedet :-)
  Kh. Tine

  • Jane skriver

   Årh hvor er det fedt at høre! Og selvfølgelig er det ikke for tidligt at mærke forskel. kroppen reagerer jo prompte på den nye kost! (og det bliver kun bedre!)

 93. Tina Larsen skriver

  Hmmm, hjernen skal bruge kulhydrater ifølge flere hjeneforskere… Cellerne bruger kulhydrater til energi. I min verden handler det om at undgå de simple kulhydrater, og vælge de komplekse der mætter og gir stabilt blodsukker. Og hvad med kolesterol med alt det fedt? Det er mega forvirrende med alle de madtrends der kommer konstant:-\

  • Jane skriver

   Du har ret, der er mange ting i LCHF, der modstrider konventionel lærdom. Hjernen skal ikke bruge kulhydrater, den skal bruge glukose. Og det kan den godt lave selv, hvis den ikke får det tilført. Kolesterol og fedt kan du læse om her: http://www.madbanditten.dk/lchf-og-fedt-og-kolesterol/

   At undgå simple kulhydrater er jeg enig med dig i er en god ting, og hvis du oplever god mæthed og stabilt blodsukker ved de komplekse, er de nok gode for dig. En idé kan være at stoppe med at lytte til madtrends og i stedet lytte til din egen krop. Så undgå du forvirringen 😉

 94. michael jantzen skriver

  du skriver en olieshot hvad er det ??? ps konen og jeg er lige begyndt på din mad og indtil nu er det bare supper godt..

  • Jane skriver

   Det ved jeg ikke rigtig hvad er, eller hvad man skal bruge til. Jeg hælder derfor til “udenfor” 😉

 95. Rikke Crump Horsted skriver

  Kære Jane
  Jeg er utrolig glad for din blog, din bog og ser frem til den nye :-) det er en daglig glæde for mig at være en lchf ‘ er. Elsker madkultur, kogebøger og inspiration! Du er en übberlig interessant skribent / madkunstner & livsbekræftende idéskaber
  Jeg er taknemmelig hver eneste dag og har lagt mange timer og kærlighed i køkkenet, læsning på nettet masser af forbrug i især øko butikker. <3 Du er simpelthen noget særligt!!
  Kh Rikke

 96. Louise Holm Sørensen skriver

  hej jane.
  tusind tak for din fantastiske hjemmeside. Jeg er ik så god til det med hjemmesider/Blogs og what not , men din side er nem at finde rundt i, og få inspiration fra. Jeg har tabt mig snart 20 kg . men har et problem, jeg håber du kan give mig lidt råd om , hvis du har tid.
  Jeg ved ik om jeg er den eneste , tivler.. men, jeg kan se at mange har problemer med at spise for meget !! jeg er modsat , selvom jeg vejer 124 kg. Jeg har meget lidt sult fornemmelse, noget jeg har bygget op fra da jeg var lille, for der havde jeg ingen mætheds fornemmelse. Jeg har klaret det ok her på lchf i nu 6 md, men har det lidt svært med nogle ting, her er mit spørgsmål så nu kommer: når ikke jeg kan få normalt mængde mad, proppet ind i min hverdag , kan du give mig et råd om hvad der så er vigtigst at få spist, for at holde kroppen sund og igang , uden at miste energi, men stadig tabe sig, er det ok at spise mere fedt, via ost, kokosolie, kød, smør osv, og ik lette på det frem for grønsager , eller er det bedst at få grønsagerne ? da jeg ik får så meget ned i løbet af dagen , hvordan kan jeg så rationere det …..håber du kan give lidt hjælp? Tror ikke jeg er den eneste der har det sådan…TIT er det med at spise for meget men hvad med os der ik KAN spise så meget ??? tusind tak for din evt. hjælp .
  Venlig Hilsen Louise ….stor fan af din side og dit hjælpsomme væsen:-)

  • Jane skriver

   Åh ja, godt spørgsmål… Det er ikke en problematik, jeg støder på ofte. Jeg ville egentlig nødig vælge. Jeg synes, du har brug for både fedt, kød og grøntsager. Kan man mon ikke vænne sig til at spise almindelige portioner igen? Fx spise 2-3 gode måltider på en dag? Problemet er, at du risikerer at miste for meget muskelmasse ved at gå for langt ned i kalorier og det vil nedsætte din forbrænding og din chance for at vedligeholde vægttabet på den lange bane.

   • Louise Holm Sørensen skriver

    Hej. Det er også det med muskeltab jeg er bange for , men kæmper med at spise de 3 måltider , og sniger en tomat, eller en håndfuld andet grønt ind imellem, når jeg kan . får halv kød/fed og halv grønt når det er de 3 måltider. for ikke at miste energien tror du så det er godt at putte noget extra olie, og fedt i min kaffe eller te , så jeg får nok i løbet af dagen , udover det fedt jeg får i løbet af dagen , tror du det vil påvirke mit vægt tab….ved ik hvor meget fedt man må få i løbet af dagen ….hvad er for meget ??. har det virkelig svært med det , ang .at få nok mad. og vil så gerne blive ved , for har sådan brug for det her i mit liv…det er min sidste chance, for at få et godt liv. så vil kæmpe al jeg kan .
    TUSIND TAK for din hjælp….det betyder SÅ meget for mig.
    Venlig hilsen louise …ps . tillykke med din nye bog

 97. Susanne Skovbro skriver

  Hej Jane,
  Jeg er ny i dette univers men meget klar på at komme igang. Jeg har blot en lilli(stor) udfordring. Jeg kan ikke tåle mandler, hasselnødder og valnødder. Har du et alternativ som jeg kan erstatte disse med i f.eks kernebrødet?
  På forhånd tak
  Susanne

 98. Louise skriver

  Hej Jane:)

  Ville du skrive hvor du tog uddannelsen?

  Jeg talte kort med dig da du signerede bøger på Cube bar.

  Ved ikke helt hvordan sagerne gribes an, men det kunner da være interessant at få uddannelsen her til DK:)

 99. G. Andersen skriver

  Hej Jane
  For lidt over en uge siden startede jeg med bogen: Er du æble, pære eller banan, som jeg synes minder lidt om LCHF. Kender du den og har du nogen kommentar i den forbindelse?Jeg købte så din bog i lørdags, og er meget begejstret. Har dog lige et spørgsmål: Det undrer mig, at der slet ikke står noget om skyr, som jeg er meget begejstret for. Håber virkelig ikke, at skyr er no go på LCHF. Hvis ikke, kan man så erstatte fx græsk yoghurt med skyr i opskrifterne? Da jeg er single og har et mindre budget, synes jeg det kan være lidt svært at lave kosten varieret og samtidig få brugt det der er i køleskabet. Jeg savner derfor lidt holdbarhedsoplysninger i forbindelse med fx hjemmerørt mayonnaise, men det finder jeg måske her på din blog, som jeg ikke har fået læst endnu, men det kommer :-)
  Sådan by-the-way vil jeg godt lige slå et slag for, at æg ikke behøver opbevares på køl. Hverken æg fra egne høns eller købe-æg opbevarer jeg på køl og er aldrig blevet syg af det. De kan iøvrigt holde sig rigtig længe.
  Mange hilsner fra en ny fan :-)

 100. G. Andersen skriver

  Undskyld Jane, jeg kan godt se, at jeg gjorde tingene i den forkerte rækkefølge. Nu har jeg selvfølgelig læst om skyr her på din blog…. For mig giver det dog en fin mæthedsfornemmelse, og jeg er vild med den tykke konsistens. Bruger det både som nem morgenmad og som dessert med fx stegte æbler med kanel og nødder i. Håber det stadig er rimelig inden for lchf.
  Hilsen fra den håbefulde som (endnu) ikke er så god til at kende forskel

 101. Ann-Sofie skriver

  Hej Jane :-)

  Først og fremmest vil jeg gerne sige tak! Tak for en inspirerede blog og bøger.
  Jeg har nu spist LCHF i 5 uger. Jeg har tabt 6 kg og over 25 cm. FANTASTISK! Ikke nok med det, så har jeg meget mere energi, mit humør er bedre og sådan kunne jeg blive ved. :-)

  Jeg har et spørgsmål. Den blomkåls/oste dej du bruger til pizzabund, kan man bruge den som variation til ommelet om morgen, og vil det så stadig være striks lchf?
  Jeg er nemlig ved at være lidt træt af æg hver morgen. Men har fundet ud af, at den dej fra pizzabunden er god til flere ting. Jeg laver fx. fladbrød som jeg så spiser med pålæg og pesto, eller bruger den som tærtebund, det smager også godt.

  På forhånd tak :-)

 102. Winnie busch skriver

  Hej Jane
  jeg har købt dine bøger da jeg gerne vil prøve LCHF,(de er rigtig spændende)men jeg har lidt svært ved at overskue det ,så derfor har jeg også købt en bog der hedder Kom igang med LCHF på 14 dage fordi der er en madlavning til 4 uger så jeg tænkte at det var mere overskueligt,men der er netop meget bacon og æg og stort set ikke grønsager,kender du bogen og kan jeg følge den til en start.
  VH winnie

 103. Bent T skriver

  Hej Jane.

  Jeg har med stor entusiasme og interesse læst meget her madbanditten.dk.
  Der er fantastisk med websider som denne, hvor bloggeren/forfatteren har så “fed” en måde at formidle informationer på.

  Jeg er selv startet med LCHF for 10 dage siden, og der går super.
  Jeg tracker her i starten min mad, indtil jeg får en bedre forståelse for hvilke madvarer jeg kan spise, og stadig holde mig under 50 g. kulh. dagligt, og har siden jeg startet på LCHF ikke været over 35 kulh.
  Jeg har smidt 3 kg indtil videre, og jeg syntes ikke overgangen til ketosestadiet var noget nævneværdigt. Jeg har købt en pakke Urinstix, for at kunne holde øje med, om jeg fortsat befinder mig i ketose.

  Kan du svare på, om fedt og protein indtaget har nogen betydning, så længe jeg sørger for at holde mig under 50 g. kulh dagligt.
  Og hvad sker der hvis man “ryger i” f.eks i forbindelse med en våd aften i byen? Går der så igen 4-7 dage før man er tilbage i ketose stadiet, hvor forbrændingen er højest?

  Mvh Bent T

  • Jane skriver

   Fedt og protein fordelingen har kun betydning for, hvorvidt du er i ketose eller ej. LCHF er jo High Fat og ikke High Protein så på den måde burde det give lidt sig selv. Men det er efter min mening helt fint at kigge på kulhydraterne og så finde den fordeling i øvrigt hvor du trives bedst.

   Det plejer at tage mig 1,5-2 dage at komme tilbage i ketose efter jeg har drukket alkohol fx, men det kan være meget individuelt! :)

 104. Maria skriver

  Hej Jane.
  For tak for en kanon bog. Har nu været igang med LCHF i ca 1,5 uge, og det virker bare for mig :-)
  Jeg har dog et lille spørgsmål. Jeg løber 3 gange om ugen. Alt fra 5 km til 20 km pr gang, og kan mærke at min krop har lidt svært ved at finde nok energi. Nu står jeg til og skal løbe en halvmarathon på søndag, og er i den anledning i tvivl om hvad jeg bør spise lørdag aften og søndag morgen for at kroppen har nok at arbejde med. Har du nogle gode forslag til dette?

  Ser frem til at hører fra dig :-)

  • Jane skriver

   Det er lidt svært at sige, Maria, for LCHF er jo stadig nyt for din krop og det er måske for tidligt at forvente at den er 100 % fedtdrevet. Har du læst kapitlet om LCHF og træning i min nye bog? Der er lidt konkrete retningslinjer at hente, men det vil jo altid være meget individuelt… :-/

   Hvis din krop er helt vænnet til LCHF, plejer man at sige, at du kan løbe op til et halvmaraton uden at justere i kosten. Skal du løbe længere end det, er der brug for at fylde ekstra – strategisk placerede – kulhydrater på…

 105. Stine skriver

  Hej Jane

  Først og fremmest tusinde tak for en super dejlig side – og for 2 fantastiske bøger – glæder os allerede til den næste 😉
  Vi har nu on and off været igang med LCHF de sidste 3 måneder – grunden til ikke fuldt er at jeg har diabetes 1 og det derfor i perioder er svært – når jeg får lavt blodsukker osv.
  Men i den periode har jeg fået et par spg. som jeg håber du kunne hjælpe mig med.
  Min søn på 4 har fået rigtig hård mave – jeg har formodningen om at det er loppefrøskaller – da han jo nok ikke drikker nok – det er svært for en på 4 ( begge drenge lever dog ikke fuldt efter principperne – det er der ikke rigtig et behov for – så de spiser stadig pasta, kartofler, slik osv.) men de spiser jo hvad jeg bager (boller, pandekager, kager , madbrød osv.) men kan loppefrøskallerne evt. udskiftes med noget andet?
  – prøvede at nedsætte mængden i de sidste kanelboller og det blev ikke godt.
  Andet spg.: Du bruger primært sukrin – og ikke stevia er der en årsag til det? fandt en sukrin + som er baseret på stevia men den ser det ikke ud til du bruger den eller?
  Beklager hvis du har forklaret dette tidligere men har ikke kunne finde info.
  sidste spg.: jeg havde ikke mere kokosfibre og udskiftede det derfor med mandelmel – hvilket fungerede helt fint – men er der forskel i om opskriften bliver “mindre” LCHF?.
  Endnu engang tusinde tak for især 2 bøger som har de skønneste opskrifter fyldt med smag og sundhed.
  rigtig god dag
  Stine

 106. Camilla skriver

  Hej Jane
  Det er en fantastisk blog, og bog du frem tryller gæder mig til at jeg får den nyeste bog.
  Jeg har lidt svært ved at finde på en sovs feks persillesovs til min stegt flæsk,når der ikke må bruges mel som jævning hvad kan jeg bruge i stedet ?

  Hilsen
  Camilla

  • Jane skriver

   I min nye bog har jeg en persillesovs :-) Generelt laver jeg bare sovs ved at lade den koge længere ind, så behøver man ingen jævning.

 107. Pernille skriver

  Hej Jane
  Tak for nogle fantastiske kogebøger og en super god inspiration. Jeg har aldrig før været så tilfreds med en kostomlægning som denne, føler på ingen måde jeg er på kur. Havde dog håbet på lidt mere end 2 kg efter 5 uger:-)
  Jeg har brug for råd. Skal på skiferie, og ved at der kommer til at glide rødvin og GTér ned hver dag og muligvis også lidt brød og pasta/ris, da vi er flere der står for maden. Skal jeg droppe min normale kost helt denne uge? Eller skal jeg holde mig så godt som jeg kan til LCHF og så spise hvad der ellers bliver serveret? Tænker bare, at sådan et mix hurtig kan udvikle sig til ad skellige kg.

  Mvh. Pernille

  • skriver

   Hej Pernille.

   Du skal spise det, du har lyst til – og kan tåle.
   Hvis du indtager mange kulhydrater OG meget fedt, vil du nok tage lidt på igen, men herregud – dem smider du jo igen når du kommer hjem og går ombord i alle opskrifterne her på siden 😉

   Til et indlæg, vistnok her på bloggen, var der på et tidspunkt en der skrev, at der i Helvede er reserveret en cirkel til dem, der siger “Jeg spiser helst ikke…” når de er ude og spise :-)
   Så med mindre man er allergiker eller arbejder mod en decideret fedme, så skal man nok være varsom med at være for religiøs.

   Det var bare min holdning.

   Hav en god ferie.

 108. Annemie skriver

  Hej Jane.

  Jeg har fået din bog “LCHF – spis dig mæt og glad” i julegave og er super glad for den, laver mad fra den hver dag! Mit spørgsmål til dig er, at du skriver i bogen at ens kulhydratindtag skal være mellem 50-100g om dagen for at opnå vægttab, vil man være under 100g kulhydrater/pr. dag hvis man følger dine opskrifter? eller skal man nøje udvælge hvilke af dine opskrifter man vil lave for ikke at overstige de 50-100g kulhydrater?

  VH Annemie :-)

 109. Ulla skriver

  Hvornår begynder man at tabe sig på LCHF? Har fulgt kuren rimeligt striks i 2 uger uden at tabe mig 1gram. Ikke så motiverende, når det nu primært er det, der er mit ærinde:-(

 110. Ulla skriver

  Og så lige et spørgsmål til: hvad betyder det at spørgsmålet afventer moderation?
  Mit tidligere spørgsmål, som også handlede om manglende vægttab er fjernet fra bloggen, men det er måske pga. moderationen?:-)

 111. Annemie skriver

  Er det meningen at man vil begynde at tabe sig hvis man kun laver mad fra dine bøger? Er man så under de 50-100Gg kulhydrater om dagen?

 112. Agnete skriver

  Hej Jane
  Jeg var i selskab med en lørdags der er ropmotiveret og har tabt sig meget med lchf. Det var helt vildt mærkeligt at høre om for mig. Jeg har nok været ret fedtforskrækket de sidste par år og vil virkelig gerne slå de sidste fem kilo af vægten. Jeg spiser meget sundt og blev noget vildt overrasket over dette koncept. Jeg har i dag bagt ostebollerne/ pandekagerne men kan nærmest ikke få mig selv til at spise dem da de jo indeholder så meget ost! Og om lidt skal jeg have kaffe med fløde i?? Det virker ret mærkeligt for mig. Jeg elsker grønt og kød. Det har været mit mad i mange år men så har jeg drukket minimælk og spist A38 0,5 procent fedt i.
  Jeg tør nærmest ikke bevæge mig ud i al den fedt? Jeg har siddet og læst på din side igår og forstår ikke konceptet af det med fedtet, grønt over jorden og kød??
  Er der mon en artikel for skeptikere og nybegyndere i et hverdagssprog så jeg kan følge med?
  Jeg synes alle opskrifter lyder lækre og overvejer da om jeg skal købe dine bøger :-)

  Vh Agnete

 113. Louise C skriver

  Hej Jane.
  Jeg har i nogen tid overvejet at prøve LCHF-livstilen, og jeg besluttede mig derfor for at købe din bog ‘Mæt og slank med LCHF’. Overordnet set synes jeg det ser meget fornuftigt ud, og jeg glæder mig meget til at prøve de mange lækre opskrifter. Jeg er bare lidt i tvivl med hensyn til de ‘loppefrøskaller’, som man skal bruge i rigtig mange af opskrifterne – er det det samme som psyllium-frøskaller? Af erfaring fra mine år i hjemmeplejen, ved jeg at den grønne pakke med HUSK, bliver brugt mod forstopelse, så jeg kan ikke forstå, at ‘almindelige’ mennesker kan bruge det som erstatning for mel uden at tage skade. Og hvad med FiberHUSK – er det det samme?
  Jeg håber du kan hjælpe mig.
  Vh. Louise

 114. Rasmus Jørgensen skriver

  Kære Jane
  Jeg er netop stødt på denne artikel i Washington Post. Det var helt tilfældigt at den dukkede op på min FB-væg. Jeg har i et stykke tid prøvet at spise efter LCHF-foreskrifter. Jeg bliver dog ret meget i tvivl når jeg læser om den omfattende undersøgelse der ligger bag artiklen. Jeg må indrømme at jeg ikke har læst hele den videnskabelige udredning der ligger bag, men den virker til at være rimeligt gennemarbejdet. Har du evt. læst undersøgelsen og hvis ja, hvordan forholder du dig så til konklusionerne?

  De venligste hilsner
  Rasmus

  http://www.washingtonpost.com/national/health-science/too-much-protein-could-lead-to-early-death-study-says/2014/03/04/0af0603e-a3b5-11e3-8466-d34c451760b9_story.html?tid=sm_fb

  • Jane skriver

   Hej Rasmus
   Jeg er også godt stødt på den. Jeg må indrømme, at jeg ikke gik i dybden med den. Observationsstudier siger jo ikke nødvendigvis noget om årsagssammenhæng og derfor er vi stadig langt fra at kunne konkludere noget. Dertil kommer, at det er svært at skille tingene ad. Hvilken kvalitet af kød har vi at gøre med? Pålægsudskæringer, burgerkød eller gode bøffer fra dyr på græs? Hvad med andre livsstilsfaktorer som generel madkvalitet, aktivitetsniveau, stress, søvn… ting, som har betydning for vores helbred uanset hvilken kost vi spiser.

   Der går næsten ikke en dag, hvor der ikke kommer denne slags nye undersøgelser frem. Og de viser allesammen noget forskelligt. Du kan finde lige så mange undersøgelser, som peger på, at vi som art trives bedst på diæter med kød og hvor veganere får mangelsygdomme, og i værste fald risikerer man, at blive sundhedsforskrækket og i bedste fald bare sundhedsforvirret. For hvad er rigtigt? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at jeg trives bedst på en kost uden kornprodukter men med masser af grøntsager, moderat med protein og godt med fedt. Spiser jeg mindre protein eller fedt, kommer sukkertrangen frem og så ender jeg med at spise sukker og andre ulødige ting. Og så er min diæt i hvert fald ikke længere sund. Andre trives med mindre protein og en mere plantebaseret kost, og det ser jeg som tegn på, at det må være den rette kost for dem. Men jeg tror, vi er nødt til at begynde at lytte til os selv frem for at lede efter svaret i videnskaben. Hvad tænker du?

   PS: Nu så jeg lige at kostdoktorn havde taget den op også. Læs evt. hans respons her: http://www.kostdoktorn.se/ar-det-farligt-att-ata-kott-fore-65-ars-alder

   • Rasmus Jørgensen skriver

    Hej Jane
    Tak for dit svar.
    Jeg er på ingen måde religiøst anlagt. Jeg tror på The Big Bang og på at jorden er rund og at vores verden er opbygget af små byggesten kaldet atomer. :-)

    Jeg tror på, at hvis jeg ryger så minimeres min levealder, uanset om jeg kan “mærke” og “føle” at det gør mig godt at ryge. Jeg elsker at ryge, jeg bliver et gladere mere roligt menneske af det. Men jeg dør af det.
    Jeg tror altså på videnskaben!
    Nu er kostråd og kostundersøgelser vel i samme kategori – sundhed. Sundhedsmyndighederne anbefaler at vi lader være med at ryge.
    Skal vi ikke følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger indenfor kost også?

    Skal vi leve efter hvad vi selv synes der gør os godt eller skal vi leve efter hvad der giver os et længere liv…
    Er din begrundelse for at leve efter LCHF-principper bedre livskvalitet eller længere levetid eller roder du måske de to vidt forskellige ting lidt sammen?

    Jeg er enig i, at kostråd- og undersøgelser er komplicerede, men det er alle undersøgelser.
    De venligste hilsner
    Rasmus

    • Mariehønen Evigglad skriver

     Hej Rasmus. Jeg vil bare lige indskyde en bemærkning:

     Jeg bor i Sverige, hvor LCHF er opstået og er meget populært. Herovre bliver diæten anbefalet af de svenske myndigheder til behandling af fedme og type-2 diabetes! Hvis man falder udenfor disse to kategorier, kan man måske mene at der er at gå imod de officielle kostråd, men nogle gange må man bare godt mærke efter hvad der føles rigtigt for én selv (så længe det man gør ikke er ulovligt eller skader andre).

 115. Michael skriver

  Hej Jane.

  Jeg vil til at leve med kosten LCHF, har måske bare et lille problem.. kan en vegetar godt leve på LCHF når man ikke spiser kød og æg? jeg spiser selv alt :) men det er mig der laver maden og det er tit svært at skulle lave mad til mig selv og til min kæreste og vores dreng der lige er inde i en kræsen tid lige P.T :)

  Kan min kæreste bare spise det samme minus kød og æg eller er der noget vi skal passe på med?

  Mvh Michael

 116. Belinda skriver

  Hej Jane.
  Jeg har levet striks efter LCHF modellen siden begyndelsen af dec 2013. Jeg spiser intet brød, ris, kartofler, pasta eller sukker. Men masser af æg, kød, grønt og fedt. Nu begynder jeg desværre at miste modet, jeg har ikke tabt et eneste gram, tværtimod har jeg taget 4 kg på :-(
  Hvad gør jeg mon galt, jeg er ved at være desperat nu.
  Håber du har et par hjælpende råd.
  Mvh Belinda

 117. Sisse skriver

  Hej Jane,

  Tak for et par fantastiske bøger :-)

  Et lille spørgsmål: i mæt og slank, hvad skal creme fraichen i bøf stroganoffen?
  Kan simpelthen ikke se hvor den bliver brugt i opskriften…
  På forhånd tak
  Sisse

 118. Helene skriver

  Hej Jane
  Jeg har nu været igang i en uge men jeg har svært ved alle de æg. Kan du foreslå andet ? Også har jeg prøvet den der kaffe med æg. Den smagte godt. Men jeg blev bange for sygdomme fra ægget hvad gør du ved det?
  Mvh. Helene

  • Else Marie skriver

   Hvis du googler æg og salmonella, kan du på Fødevarestyrelsen.dk se, at de skriver, at salmonella i dag er (næsten) udryddet i Danmark. De skriver, at man trygt kan anvende købte æg rå i desserter og is. Er du ikke tryg ved det, så køb de behandlede æg i bægre og brug dem.

 119. skriver

  Hej Madbandit

  Jeg har en søn med Crohns (mavesygdom, som du sikkert kender)- han kan ikke tåle bl.a. gluten og mælk/laktose. Kender du noget til mulighederne for at få gluten-/mælkefri mad i Frankrig (vi skal til Nordfrankrig/Alperne lidt ude på landet)??
  Håber du kan gi’et fif… Tak og mvh. Martin (bemærk; mailadressen slutter virkelig på .dk)

  • Jane skriver

   Hej Martin
   Det kender jeg desværre ikke meget til. Generelt synes jeg dog, at Frankrig er relativt nemt at rejse i på den måde at kød og grøntsager (og sovs) er en stor del af madkulturen. Hvis du tænker sådan deciderede glutenfrie brød ved jeg det slet ikke. Det har jeg aldrig kigget efter… :-/

 120. Helle Pedersen skriver

  Hej Jane.
  Så rundede min mand og jeg 3 uge på LCHF. Det går forbavsende godt, jeg er bare chokeret over hvor meget fløde, smør og æg der bliver købt ind,i forhold til hvad jeg købte før

  Grøntsager plejede jeg heller ikke at købe i de mængder, men vi er blevet helt vild med wokstegte grøntsager med bid i. Jeg blander det med forskellige krydderier.
  Vi synes begge det er utrolig lækkert og føler ikke vi har savnet noget.
  Jeg har tabt næsten 5 kg, hvor min mand kun har tabt 2 kg.
  Det jeg vil spørge om det er, hans mave er svundet ind og hænger ikke så meget mere. Så det ser ud som om han har tabt flere kilo. Hvordan hænger det sammen med at vægten kun siger 2 kg og figuren ser ud som om det mere end det.
  Tak for de 2 bøger som er utrolig inspirerede. Hjemmesiden bruger jeg også meget.
  Hilsen Helle P

 121. Mille Hovgård skriver

  Hej Jane
  Jeg er studerende og skal skrive en opgave, sammen med en veninde om identiteten i mad. I den forbindelse faldt vi over din blog, og vil meget gerne interviewe dig. Det kan både ske fysisk og elektronisk, alt efter hvad du foretrækker. Vi håber virkelig du vil tage dig tiden til at hjælpe os.
  Mvh. Kathrine og Mille

 122. Pia Ellesøe skriver

  Hej Jane
  Jeg har nu af flere omgange hørt om madbanditten, og LCHF. Jeg har prøvet flere forskellige kure, mit problem er at jeg tænker mad hele tiden.
  Jeg vil gerne i gang med LCHF, SKAL jeg læse din første bog for at komme i gang?
  En anden ting der går galt er, at jeg har svært ved at finde på forskellige retter, har du fx en madplan liggende et sted, eller er det ligeledes her nødvendigt, at købe bøgerne? Det er så meget nemmere, hvis man præcis ved hvad man skal spise hver dag, så man ikke falder i.. Sidste spørgsmål er, om du har en liste et sted på siden, over hvor du køber de forskellige ting – altså ikke simple ting som fløde osv:-)

  Mvh Pia

 123. lotte thrane skriver

  Kære forfatter til den udmærkede bog Spis dig mæt og glad,
  jeg har haft stort udbytte af både kur of opskrifter, selvom nogle af dem er ret besværlige at lave. Men det meste smager godt og er lækkert.
  Synes bare du skal vide, at din opskrift på oopsies, som du vist kalder det, må have en fejl. Jeg fulgte den slavisk, og resultatet var helt mislykket. De mindede overhovedet ikke om vandbakkelser, de hævede ikke, de blev ved med at værre nogle bløde klatter, der knap nok kunne skrabes af bagepapiret.
  Håber du vil rette den opskrift til! Det er jo ærgerligt med gode råvarer, der er helt spildt.
  Venlige hilsner –
  Lotte T.

  • Jane skriver

   Kære Lotte T
   Tak for din kommentar. Opskriften på oopsies er nu god nok, så den kommer jeg ikke til at rette i. Men det ER en speciel sag! Naturel-versionen er den, der klæber mest til papiret. Hvis det opleves som er problem, kan man lige lette dem, når de kommer ud af ovnen og inden de køler af.

 124. Sabine skriver

  Hej Jane. Jeg vil høre om du ved om man må følge lchf når man ammer ? MVH Sabine

  • Jane skriver

   Man skal helst ikke tabe sig, når man ammer. Når man taber sig, frigives der toksiner (giftstoffer) fra fedtvævet, som går i modermælken. Mange taber sig på LCHF. Min bekymring går altså på vægttabet ift. amning og ikke på selve kosten.

 125. Mette Schmidt Christiansen skriver

  Hey Jane
  Jeg har, i snart et år, fulgt lchf livsstilen – og jeg nyder alle de fordele der følger med og har indtil videre ikke haft svært ved at integrere livsstilen når jeg ex. er på besøg hos folk eller skal smøre madpakke. De seneste tre dage har jeg tilgengæld været på kanotur i bragende sol – uden muligheden for at medbringe køleboks. Jeg havde nøddebrød, glutenfree pølsebrød, grønsagsfladbrød, lidt flødeost og smør (som jo kun holdt den 1. dag, da det lå i bragende sol) figenpålæg, agurk og avokado med, men ak. Det var svært at få fedtkomponenten ind, når der ikke er mulighed for køl. Og jeg faldt for fristelsen af en bøtte Nutella 😉 Har du nogle tip til, hvordan jeg kan lchf og kanotur vil jeg sætte enormt pris på dine tanker?
  Venligst Mette

  • Jane skriver

   Jeg tænker, det er noget med at sænke overlæggeren og bare gøre det bedst mulige i den situation. Ellers kommer man langt med kokosolie, synes jeg. Den behøver ikke være på køl og den kan lige drønes i en kop kaffe/te, hvis man har mulighed for at få varmt vand.

 126. Carina skriver

  Hej Jane
  Jeg har prøvet at leve efter principperne og fandt at den type kost lever jeg bare rigtig godt på. Tabte mig 5 kg. på en måned, men det bedste var forøget energi og mindre fokusering på mad. Dog stoppede jeg efter en måned, fordi jeg fik kæmpe store byldeagtige bumser og mange af dem. De blev bare flere og flere i løbet af den måned. Har du nogen erfaringer med den type vanskeligheder? Jeg stoppede fordi tanken om hvor mange det så blev til over 2 -3 måneder overvældende mig lidt.

  På forhånd tak :)

  Og i øvrigt stor ros for en god blog med masse af brugbare råd.

 127. Maria Hansen skriver

  Kære Jane.
  Jeg har læst din bog “Mæt og slank med LCHF”, efter min mor er begyndt at leve efter den livsstil. Jeg er 14 år gammel, og kunne også godt tænke mig at prøve det. Men er jeg for ung? Er der en minimums-alder for, at begynde at leve efter LCHF? Forresten, rigtig god bog :-)

  • Jane skriver

   Kære Maria
   Det synes jeg er lidt svært at svare på. På den ene side synes jeg, at bevidsthed om den mad, vi spiser og det at foretrække at spise rigtig mad for det meste ikke kender nogen alder. Men samtidig synes jeg også, at du er så ung, at mad ikke burde være så stort et fokusområde. Kan du følge mig?
   KH. Jane

   • Maria Hansen skriver

    Ja, det kan jeg sagtens. Grunden til, jeg gerne vil prøve det er, at jeg ikke lever specielt sundt til hverdag. Efter min mor er begyndt på denne livsstil, er jeg bare blevet motiveret til at prøve noget nyt, hvis jeg også skal tænke fremad. Jeg vil jo gerne lave om på, at jeg ikke lever specielt sundt, og der synes jeg så bare, at jeg lige så godt kan begynde i en tidlig alder, så jeg vender mig til det så tidligt som muligt. Men nej, det er ikke fordi jeg går og har det dårligt over hver usunde ting jeg spiser. Jeg kunne bare godt tænke mig at leve bare en lille smule sundere, end hvad jeg gør nu.

    • Jane skriver

     Det synes jeg er den bedste grund af alle, så det er jeg glad for at høre. På den måde kender LCHF ingen alder. Det er jo bare rigtig mad. Grøntsager, kød, fede mejeriprodukter og naturligt fedt. Du kan altså sagtens hoppe med på din mors mad :)

 128. helle skriver

  Hej – er rimelig ny herinde. Jeg har haft diabetes type 1 i ca. 40 år og har i perioder kæmpet med meget uroligt blodsukkerniveau trods streng streng overholdelse af kostrådene, motion og medicin. Vægten har også altid været ca. 5 kg for meget.
  Mit primære mål med at prøve LCHF var at få stabiliseret blodsukkeret. Jeg startede i fredags den 8.8 og nu – 4 dage senere – tager jeg ikke længere hurtigtvirkende insulin ved måltiderne, men kun basis-insulinen morgen og aften som tidligere. Mit blodsukker har trods dette ligget i den lave ende, og nu har jeg også fået justeret den langtidsvirkende insulin lidt ned.
  Jeg er noget målløs – hvad er det lige der sker for næsen ad mig?!!!!? Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skal sige, for det er så vildt – tanken strejfer mig, at alt det, som har været min barnelærdom og hele grundlaget for behandlingen af min sygdom, måske ikke har været den eneste og bedste måde at gøre det på – og det giver stof til eftertanke. Vægten er nu også så småt begyndt at røre lidt på sig…
  Nu er jeg så fremme ved mit spørgsmål: jeg ELSKER min kaffe latte og har altid lavet den med minimælk. Med henblik på både det stabile blodsukker og ønsket om ca 5 kg vægttab, hvordan vil det så være mest hensigtsmæssigt at lave en latte? Med minimælk, sødmælk, fløde eller kokosmælk (hvis man da ellers kan skumme den op) – jeg er absolut ikke den den udgave med æg!
  På forhånd tak for svaret, Helle

  • Jane skriver

   Det var da simpelthen dejligt at høre. Det pudsige er, at jeg hører fra flere og flere type 1’ere, og de fortæller historier lig din. Selv drikker jeg kafffe med enten fløde eller kokosolie eller begge dele :) Extra creamy kokosmælk fra Santa Maria smager også fint i kaffen, og den kan godt skummes op, men min favorit er nu fløde og/eller kokosolie og så et nip vaniljepulver. Uhm!

   • helle skriver

    Tak for det! Min nysgerrighed må lige stilles: hvordan kan det være at fløde/kokosmælken er bedre til latten end alm. mælk når man skal tage hensyn til vægten og blodsukkeret?
    Har du mon en ide til noget, der kan erstatte kartoflerne i flødekartofler – squash måske? Hilsen Helle

    • Jane skriver

     Fordi du kun får en brøkdel af kulhydraterne. Pr. 100 g indeholder de måske nok lige mange kulhydrater men mængderne, man bruger, er jo væsentligt mindre. Flødekartofler laver jeg med blomkål, men squash kunne også være lækkert!

 129. Lone Dickow skriver

  Jeg er ny inden for det her felt og forsøger nu at danne mig et overblik, så hverdagen kan blive så nem, som muligt. Jeg skal dog lige vænne mig til, at man SKAL spise fedt – i lighed med alle andre, som går i gang med kostomlægningen. Jeg har et praktisk spørgsmål til dig: Kan de grønne pandekager – uanset om de er lavet af broccoli eller grønkål – fryses? Og hvad med de øvrige brød?
  Jeg har købt din bog nr. 2 og synes, den giver en rigtig god, hjælpende hånd til at komme i gang :-)

 130. Jacob Riff skriver

  Hej Jane

  Jeg har fulgt din blog længe og er rigtig glad for alt hvad du gør for os alle sammen helt gratis. Jeg vil derfor gerne tilbyde dig at du i tre måneder kan benytte http://www.monsido.dk gratis (jeg er en af ejerne). Systemet scanner din hjemmeside igennem og finder døde links, døde billeder og viser forslag til hvordan du kan SEO-optimere dine sider. Jeg kan fortælle dig at du har 328 døde links pt. Det eneste du skal gøre er at sende mig en mail fra den mailadresse du bruger – så opretter jeg dig, og du modtager herefter et password du kan bruge til at logge ind. Jeg forventer ingen omtale eller reklamer (eller noget andet) – jeg vil bare gerne gøre noget godt tilbage – du har nemlig hjulpet mig til at tabe 9 kg på seks måneder og til at få et meget bedre velvære :-)

  MVH

  Jacob Riff

 131. Nicoline skriver

  Hej Jane.

  Jeg har været på LCHF i 1 måned nu og er begyndt at få uren hud omkring hagen og panden. Har altid haft helt babyglat hud. Forsvinder det?

  • Jane skriver

   Det har jeg ikke rigtig erfaring med. Min hud har altid reagerer pænt på kosten, og det eneste tidspunkt, hvor jeg har haft problemer med min hud (som voksen) var, da jeg stoppede med p-piller, fordi jeg gerne ville være gravid. Så klart en hormonel årsag. Kan det være “den tid på måneden”? Jeg hører ind imellem fra nogle, som har hudproblemer på LCHF. De forsøger sig lidt frem med færre mejeriprodukter og andre idéer, men der er desværre ikke noget, der helt entydigt virker..

 132. Maiken skriver

  Hej Jane.

  Jeg har købt begge dine bøger og blev så glad da jeg så at der var et lille mærke med striks lchf, det savner jeg lidt i din første bog spis dig mæt og glad, kan du måske fortælle mig hvilke opskrifter der er strikse?
  Super fede bøger

  • Jane skriver

   Nej, det vil jeg helst ikke 😉 Det vil være et større arbejde, hvis jeg skulle gennemgå hele den bog. Men hvis du bruger 5 minutter på at sætte dig ind i de helt simple retningslinjer (som jo ikke er nogen eksakt videnskab men mere guidelines), er det nemt at gennemskue alle opskrifter + at lave de justeringer, der skal til for at retten bliver mere striks. Du kan fx starte her: HVAD ER STRIKS LCHF EGENTLIG?

 133. skriver

  Hej Jane
  I starten af juni gik jeg i gang med at leve efter LCHF principperne og har levet liberalt. Formålet med livstilsændringen var at få mere energi og tabe mig. Begge dele kan jeg nu vinge af, har tabt mig 11 kg og har fået mere energi. Jeg skal ikke tabe mig mere, men bliver ved med at tabe mig, kan du komme med nogle gode råd til hvordan jeg kan få en stabil vægt?
  Jeg har nu været ved lægen og få lavet et sundhedstjek, alt var godt på nær mit kolesterol.
  Tallene ser således ud:
  HDL 2012-1,1 2014-1,4
  LDL 2012 – 3,6 2014 5,4
  total kolesterol
  2012 – 5,1
  2014 – 7,2
  Nogle arvelige betingelser gøre at lægen ikke syntes godt om mit forhøjet kolesterol og jeg skulle lave nogle ændringer i min kost for at se om det ville hjælpe og så komme igen om 3 mdr. Det virke meget uoverskueligt, er så glad for livsstilen. Jeg tænker selv at skære ned på smør og fløde, men er meget i vildrede, og syntes det virker uoverskueligt, hvad skal erstatte fløden? håber virkelig du har nogle forslag der kan hjælp mig?
  Venlig hilsen Helle

 134. Lars Møller Madsen skriver

  kolesteroltal hvad med det er det tryk nok når man har for højt kolesteroltal og får medicin for det. at tage kuren

  • Jane Faerber skriver

   Hej Lars
   Jeg er ikke læge og må ikke rådgive ved medicin. Men jeg kan fortælle dig, at jeg hører fra mange, som sænker kolesteroltallet ved hjælp af LCHF. Ls evt. baggrunden for det her: LCHF, fedt og kolesterol

 135. Sine Olsen skriver

  Hej Jane
  Jeg har fulgt din blog i lidt tid nu, da den er en fantastisk inspirationskilde.
  Jeg har for noget tid siden hørt at LCHF, også skulle kunne hjælpe mod undervægt ? Da jeg er gået hen og skal tage et par kilo på, kunne jeg godt tænke mig at forsøge med lidt LCHF. Jeg tænkte dog om det er muligt at leve halvt LCHF ? Hvor LCHF vil være perfekt til at holde mit blodsukker stabilt men samtidig give lidt sødt/snacks?
  Ved ud ellers noget i forhold til undervægt og LCHF ?

 136. Tine Munkberg skriver

  Hej Jane

  tak for gode bøger og inspiration. Mit spørgsmål er: nogle af “slanke guruerne” påstår at man får dårlige nyrer af LCHF?

  • Jane Faerber skriver

   Nogle eksperter farer nogle gange frem med at for meget protein er farligt for nyrerne. Det er det måske også men der skal massivt store mængder til. Hvis LCHF kobles sammen med det, er det fordi de ikke ved, hvad LCHF er. LCHF er ikke high protein, det er high fat.

  • Jane Faerber skriver

   Hej Louise
   Jeg synes generelt at alle tiltag i retning mod at vænne børn til mindre sukker og mere rigtig mad er vigtige og relevante! :)

Trackbacks

Skriv et svar