This post is also available in: English
Denne græskarmos er noget af det lækreste, jeg længe har smagt. Den salte parmesan er et perfekt match til det søde græskar, konsistensen er blød og rar, og det er bare comfort food for alle pengene. Ungerne (eller faktisk kun Vega, for Silas spiste et andet sted) slubrede den i sig og sagde, at den smagte som kartoffelmos – nej, bedre end kartoffelmos. Og jeg giver hende ret. Jeg har aldrig været vild med kartoffelmos.
Det sker ind imellem, at I, læserne, deler jeres yndlingsopskrifter med mig i kommentarfeltet herinde på bloggen, og når de lyder tilstrækkeligt lækre, sender I jo mig direkte i køkkenet for at lave dem. Sådan en opskrift er denne. Tippet kom fra en læser, som havde læst indlægget med mine 10 bedste græskaropskrifter.
Min opskrift her indeholder et halvt græskar, fordi det var, hvad jeg havde. Gang gerne portionen op, så du laver dobbelt op.
Har du rester, kan du altid lave en portion græskarpandekager.
GRÆSKARMOS – 3-4 PERSONER SOM TILBEHØR
- 0,5 hokkaido græskar (mit var på størrelse med en håndbold)
- 1 fed hvidløg
- 1 lille dusk friskhakket timian
- smør eller kokosolie til stegning
- 1,5 dl kyllingebouillon
- 1 dl fløde eller kokosmælk
- ca. 50 g parmensan, revet
SÅDAN
2. Opvarm smør eller kokosolie på en pande og steg græskarstykkerne heri sammen med hvidløg og timian. Hæld kyllingebouillon og fløde/kokosmælk over og lad simre i ca. 20 minutter. Rod lidt rundt i panden undervejs, så græskarene koges ligeligt.
3. Når græskarternene er møre, og væsken kogt godt ind, hælder du hele balladen over i en skål. Hæld parmesan oveni og blend nu godt med stavblenderen, til du har en ensartet mos. Pynt med lidt frisk timian på toppen og server.
TIP: Opskriften her var egentlig oprindeligt en suppe, som jeg lavede til mos ved at bruge mindre væske. At tilsætte ekstra væske og blende den til en finere suppe, forestiller mig må være SÅ lækkert også!
Det ser super laekkert ud 🙂
Tror du man ville naa til samme resultat med et butternutgraeskar?
Mvh Marika 🙂
Ja det tror jeg sagtens. Den skal dog nok stege/koge længere, før den bliver blød nok til at mose 🙂
Det smager ok med butternut, men hokkaido bliver mere cremet og lækkert, samt flottere i farven
I originalreceptet står det “Det var egentlig blot græskar (any kind)”, så det går helt säkert minst lika bra med butternut 🙂
Jane, ett litet önskemål; Då graeskar finns i så många forskellige storlekar skulle det vara mycket uppskattat hvis du kunde skriva en ca-vikt, f ex “½ graeskar (ca 300 g)” 🙂
Rigtig godt indspark, jeg skal nok prøve at blive mere præcis med målene! 🙂
Jeg er så enig… min mos blev til suppe… gram ville virkelig hjælpe. Men ellers fantastisk… alt er super! 🙂
Hej Jane 🙂 Den må helt sikkert prøves, jeg er dog også som Tobbe i tvivl om vægten. Et halvt af det jeg har liggende virker nemlig ikke særlig stort, når opskriften siger til 3 – 4 personer? Kh Charlotte 🙂
Jeg tænkte også at det ikke virkede af meget, men mosen blev utrolig fyldig i smagen og mættede rigtig godt. Derfor synes jeg, fint den kunne strække sig til 3-4 pers. Hvis jeg skal estimere mit græskar, var det cirka på størrelse med en håndbold. Og jeg brugte så halvdelen 🙂
TAK!!! Den opskrift var lige det jeg manglede til den kulmule jeg skulle bikse noget med, her til aftensmaden. Og så havde jeg endda en hokaido liggende… Stor portion simrer nu…så er der også til kyllingen i morgen… Hurra 🙂
Det lyder som den opskrift på suppe jeg skrev til dig! Super godt tænkt at lave den til mos – glæd dig til suppen – den bliver sikkert ikke dårligere af gode bacontern eller lignende 😉
Det er lige præcis det, det er! Simpelthen den lækreste smag! Tusind tak for tippet! 🙂
OMG!!!! Det er det lækreste jeg længe har smagt!! Lavede det i går aftes til en gang brændende kærlighed og slubrede det i mig!!! WAO! Fantastisk opskrift!.
nåja vi havde kun et lille hjemmedyrket græskar, men en masse søde kartofler så det blev halvt af hver. Men det er helt sikkert den måde jeg vil lave mos på fra nu af.
Nogle ideer til hvordan man kan bruge resterne?
Kram Louise
TAK for en ny totalt-yndlings-ret!!
Den græskarmos er det lækreste, jeg har spist længe. Jeg havde hverken fløde eller kokosmælk, så jeg kogte blot i bouillon og blendede et bæger hytteost i, sammen med parmesanosten.
Må prøve det her, men ikke helt sikker på jeg forstår opskriften?? Det er kun det halve af DET HALVE der først skal svitses i smør??
Haha, nej jeg kan godt se forvirringen. Den skyldes at jeg i udgangspunktet kun har brugt et halvt hokkaido og derefter halverer dette for nemt at kunne skrabe kernerne ud. men nej, du bruger alt græskarkødet ligeligt.
Så forstår jeg 😊 Tusind tak. Stor fan af din skønne mad og alt dit arbejde på bloggen.
Hej Jane
ELSKER dine opskrifter, og når det er mig der står for aftensmaden er det hos dig jeg søge inspiration hos ☺
Jeg skal i dag udhule et græskar (et stort almindelige græskar) med min datter, tror du at jeg kan bruge kødets derfra til at lave denne mos?
Jeg har aldrig prøvet at bruge de store “halloween græskar” i madlavningen, så det ved jeg simpelthen ikke. Er der mon andre læsere, der ved noget?
Hej. Sidste år da vi lavede Halloween græskar brugte vi det kødet til græskar kage. Den info jeg fandt på nettet var at Halloween græskar ikke er så godt egnede som andre. Men det kan godt spises. Vi fik en super lækker svampet kage ud af det. Hilsen marianne
Hej Jane
Man kan ikke bruge Halloween græskar til denne opskrift, da de har en meget vandet konsistens i forhold til Hokkaido. Desuden var smagen slet ikke det samme. Så jeg kan helt klart ikke anbefale at prøve med Halloween græskar.
Og vil da lige tilføje at denne opskrift bare er SUPER FANTASTISK GOD 🙂
Tusind tak for tilbagemeldingen, Maria. Vi nøjes med at lave lygtemænd af halloweengræskarene så! 🙂
Hej Jane
Ved du om man kan fryse mosen, hvis man nu gerne vil lave en lidt større portion? 🙂
Fantastisk opskrift. Jeg laver den altid af butternut squash. Det passer nemlig altid med at jeg har et halvt til overs når jeg laver de lækre minipizzaer med feta og rosmarin.
Den hokkaido jeg brugte var måske lidt lille, så der var ikke så meget mos over det, jeg fik kreeret. Men hey, det smagte fint som suppe – omend det var lidt mystisk at servere sammen med roastbeef 😉
Super opskrift! Endelig den helt rigtige græskaropskrift! Vi har en minigræskar i haven, som bare boomer efter det lune septembervejr.
Øj, heldige dig! Gid jeg havde den slags i min have!
Hej Jane. Jeg har frøene fra en meget gammel frøpose, jeg går på jagt efter nogle nye. Jeg skal nok huske dig, når jeg finder de rigtige 😉 Jeg har lagt min udgave af mosen på min hjemmeside og henvist til din side. Jeg håber, det er ok på den måde?
Mange hilsener
Inge Marie.
Kan det fryses ned, og kan man evt udskifte fløden med flødeost?
Jeg har ikke prøvet at fryse den men fløde kan helt sikkert godt byttes med flødeost 🙂
Hej Jane
Jeg vil kaste mig ud i denne lækre mos i morgen (min mor har tidligere serveret den for mig efter din opskrift, og den smager jo helt forrygende!). Jeg er lige lidt nysgerrig på, hvad det mon var for en lækker ting, man kan lave med restmosen?
På forhånd tak 🙂
Ha! Godt spørgsmål! Jeg måtte da lige selv lægge hovedet lidt i blød, for det er jo virkelig længe siden. Men jeg kom frem til, at det måtte være disse græskarpandekager: http://www.madbanditten.dk/2015/09/13/graeskarpandekager/
Tak for en god opskrift. Vi har lavet den flere gange med vores yndlingsgræskar (Sweet Lightning).
Jeg har søgt efter en god opskrift med fermenteret græskar og/eller squash. Har du måske en opskrift på noget i den retning?
Mange hilsener
Inge Marie.
Uh så spændende. Jeg kender slet Sweet Lightning. kan man købe dem i DK?
Jeg har slet ikke prøvet at fermentere græskar, så der kan jeg desværre ikke hjælpe…
Uh, den mos skal jeg da lave!😊 Skal bare lige være helt sikker: det var et helt okaido, der var på str med en håndbold ik?
Yes, præcis!
Der der stivelse I græskar ?, da vi spiser mad uden stivelse ………😍
Er det bevidst stivelse, I undgår eller kulhydrater generelt? Hokkaidogræskar indeholder 4,8 g kulhydrat pr. 100 g, heraf under 1 g stivelse.
Nogen idéer til hvad jeg kan erstatte parmesanen med for en opskrift uden mælkeprodukter?
Kh Henriette
Hvad med gærflager? Det ved jeg, at mange bruger for at få den umamismag, som parmesanen netop giver…
Det smager fint uden parmesanen også. Bouillonen giver den fylde, der skal til.
Halloweengræskar smager ok, hvis man bare skal bruge dem som mos (dvs. ikke optimale til denne opskrift). I så fald skal man koge stykkerne og lade væden dryppe af, før man blender dem. Så kan man bruge mosen til kage el.lign.
Jeg gider ikke stegebøvlet, så jeg laver det altid i ovnen:
– snitter græskar og hvidløg, drysser timian på, hælder olien over, vender det rundt, smider det i et fad og bager det ved varmluft (måske ca. 180 gr.) indtil stykkerne bliver lidt brune i kanterne. Vender evt. det hele en gang eller to (forsigtigt), indtil det bliver blødt.
– følger resten af opskriften efter planen.
Det bliver vanvittigt lækkert (også uden parmesan), det passer sig selv, og det sviner mindre.
Hvad kan man spise til? Foretrækker at have noget at tygge i også, har du foreslag til noget lækkert drys? Evt. vegetarisk 🙂