Hjemmelavet marcipan med orangechokolade og hindbær

Så er det også blevet julemåned hjemme hos os. December blev skudt i gang i går med en portion hjemmelavet marcipan. For hvad siger jul bedre end hjemmelavet marcipan? Hjemmelavet marcipan smager langt bedre end den sukkerholdige variant, hvis du spørger mig. Og det gode er, at marcipan er så nemt, så nemt at lave blodsukkervenligt.

Det tager lang tid at lave marcipan, så start forberedelserne i god tid. Det meste af tiden passer den dog sig selv, så arbejdsbyrden er minimal. Sidste år lavede jeg en variant med agavesirup, i år har jeg brugt Sukrinmelis. Det er ikke så afgørende, når mængderne, der bruges, er så små, som de er. Tricket til god marcipan er at samle den med æggehvider. At man så samtidig banker proteinprocenten lidt op, gør den jo ikke ringere. Marcipanen her er nem at håndtere, og den smuldrer ikke, når man triller den, som tidligere års forsøg med marcipan med æblemos har gjort det.

Lav evt. dobbelt portion. Der kommer masser af gode anvendelsesmuligheder her på bloggen.

Ingredienser – grundopskrift på marcipan
300 g mandler
3 spsk SukrinMelis
1 tsk mandelessens (kan udelades, men jeg synes næsten, den hører til)
1 bøger pasteuriserede æggehvider + yderligere 2 spsk

Overtræk:
100-150 g mørk chokolade (70-85 %)
Skallen fra ½ økoappelsin (kan udelades)
Frysetørrede hindbær som fræk topping (kan også udelades)

Sådan
Overhæld mandlerne med kogt vand og lad dem ligge deri i 15 minutter. Herefter er de nemme at smutte. Tør dem med et viskestykke og fordel dem på en bageplade og tør dem 2 timer i ovnen ved 50-60 grader. Jeg synes, det er svært at få mandelmelet helt fint, hvis mandlerne er våde.

Mal mandlerne til fin mel i foodprocessoren. Bland mandelmelet med Sukrinmelis, mandelessens og æggehviderne. Rør godt rundt med en ske og saml så dejen med hænderne. Sæt den på køl en times tid, inden du begynder at trille den.

Tril marcipanen til kugler. Smelt chokoladen i vandbad og rør appelsinskallen heri. Jeg er totalt sucker for chokolade med appelsinsmag. Elsker det bare! Dyp herefter marcipankuglerne i chokoladen ved hjælp af to gafler og stil dem på en tallerken dækket med bagepapir. Når alle kugler er overtrukket, drysser du de frysetørrede hindbær på toppen og sætter hele herligheden på køl og lader chokoladen stivne.

Voilà! Smukke og lækre julegodter uden blodsukkerballade!

 

PS: Er der smeltet chokolade til overs? Hæld resten i chokoladeforme og sæt dem på køl, og du har frække orangechokolader til aftenhyggen. Win!

Kommentarer

 1. Jytte Jensen skriver

  Næh hvor ser det godt ud. Og tak for tippet om at æblemos kan få det til at smuldre, så vil jeg prøve med sukrinen istedet for :-) mvh Jytte

  • Jane skriver

   Jytte, jeg tror, det er æggehviderne snarere end sukrinen, der får den til at hænge sammen. Men der er ikke plads til både æblemos og æggehvider, for så bliver den for våd. Og her kommer sukrin ind i billedet :-)

 2. skriver

  Kære Jane,
  Julelækkerier mandag morgen… Suk! Ej, spøg til side, de kommer på listen over weekend lækkerier til december-måned – mon jeg når dem alle?
  De i hvert fald lækre ud, så nyd lige en kugle for mig også 😉
  Ha’ en skøn mandag!
  KH
  – frk. sveske

 3. skriver

  Fantastisk!! Jeg sad akkurat igår aftes og søgte efter hjemmelavet marcipan :) Vi fik nemlig en gave til juleopvisning i lørdags som var marcipan undertrukket med lys chokolade og hvis det er udtryk for Norsk julegodter, så bliver dte en trist jul… Så tusind tak for opskriften.

 4. Sofie skriver

  Jane for dælen. You did it again.

  Men øhm, hvordan tror du det bliver, hvis man laver marcipanen helt uden sødning?

  • Jane skriver

   Hvis du stadig overtrækker den med chokolade, kan det måske godt gå. Mandelessensen vinder jo heller ikke nogen sundhedskonkurrencer, men jeg synes bare, den hører sig til.

   Måske lidt rå honning også kunne fungere som helt naturlig sødning.

 5. Pernille skriver

  De ser godt nok lækre ud. Jeg er også på mandelmelsspørgsmålet:-) Jeg har mandelmel der ikke er fedtreduceret (er funktionel mads ikke det??), tror du så jeg bare kan bruge det?
  Det skal vi helt klart lave en af dagene!

  • Jane skriver

   Almindeligt købt mandelmel kan måske godt bruges. Det er jo svært at sige. Det fra Funktionel Mad tror jeg ikke duer her…

  • Anita skriver

   Jeg har med stor succes brugt uaffedtet (??) mandelmel fra Sverige så købemel fungerer fint så længe det ikke er det uaffedtede, som bare bliver tørt og mærkeligt.

 6. skriver

  Tak for opskriften. Jeg lå i går aftes og tænkte på, jeg godt gad lave min egen blodsukkervenlige marcipan :) den lyder heller ikke for sød din opskrift. Kh Denice

 7. randi skriver

  Du er fantastisk – har reddet min jul, for jeg vil ikke spise sukker og troede så at julekonfekten måtte springes over i år.

  Lige et spørgsmål til når du laver mandelmel. Hvilken dims putter du på foodprocessoren?

  Mange tak for din inspirerende blog og god jul til dig og familien

  Randi

  • Jane skriver

   Randi, jeg bruger den store kniv i foodprocessoren til at male mandlerne til mel!

   Og der skal nok komme flere julegodter her på bloggen :-)

 8. Louise skriver

  Hej Jane
  Tror du man kan bruge mandelmel fra ikke-smuttede mandler? Jeg er jo nok lidt for doven til at gide smutte 😉
  Tak. /Louise

  • Jane skriver

   Sikke et fantastisk tip! Hindbærmarcipan ryger absolut på min liste til næste portion. Tak for tippet! :-)

 9. Jonna skriver

  Uha uha… Vi skal have nabo-julehygge på lørdag, hvor der med garanti er sukker med sukker på. Så jeg medbringer da disse :-)
  Meeen, jeg har ikke sukrinmelis. Kan det erstattes af alm sukrin eller måske noget ahornsirup, og så mindre æggehvider? Eller noget helt tredje?

  • Jane skriver

   Du kan sagtens bruge almindelig sukrin eller ahornsirup. Når jeg har valgt melis, er det for at det ikke knaser. Kør evt. sukrin igennem kaffemøllen, hvis du har sådan en, så får du noget, der ligner melis. Rå honning kan også bruges, hvis man er til det :-)

 10. Christina P. skriver

  Tror du man kan søde det med f.eks flydende sødemiddel fra isis? Jeg kan nemlig slet ikke med den kolde smag og fornemmelse som sukrin har :(
  (Nu ved jeg selvfølgelig ikke om det også gælder for sukrinmelis).

 11. skriver

  Jeg elsker marcipan ! og spiser det året rundt :)
  Holder af den helt almindelige råmarcipan fra Odense :)
  Men den hjemmegjorte er bare bedst !
  Læser lidt med her hos dig, fordi jeg er vildt betaget over alt dit kød og fedt – altså ikke dit, men din mad´s :)
  Jeg spiser ikke selv kød, højst lidt fisk og meget sjældent lidt fugl. så det er en helt ny verden jeg kigger ind i og det er fascinerende :)

 12. Anne skriver

  Hvis man nu smider kokossukkeret i en morter, kan det så mon ikke også bruges? :)
  Og hvordan er smagen så af dette marcipan til forhold til almindelig købemarcipan? Ville jo være rart at kunne spise marcipan med lidt bedre samvittighed, når man som jeg ingen problemer har med at spise det lige fra rullen – og gerne store mængder!

  • Jane skriver

   Det tror jeg sagtens. Grunden til at jeg ikke valgte kokossukker var for farvens skyld.

   Smagen af denne marcipan er mere mild og neutral end den fra købemarcipan pga. det væsentligt lavere indhold af sukker. For at få lidt marcipansmag putter jeg lidt mandelessens i.

   Det fungerer derfor også bedst, hvis det er overtrukket med chokolade. Så smager det bare som mindre søde julegodter :-)

 13. helle sandby skriver

  Hej Jane
  Jeg har netop kastet mig ud i en dobbeltportion og den smager utrolig godt. Men jeg synes altså den smuldrer. Nu har jeg samlet det med hænderne og det står trygt i køleskabet. Mon det så er godt efter nogle timer, eller mon jeg har givet for lidt æggehvide? Men nøj, hvor smager det godt.
  KH
  Helle

  • Jane skriver

   Jeg har lavet den nogle gange efterhånden, og jeg oplever slet ikke, at den smuldrer på samme måde som de opskrifter jeg har forsøgt mig med de andre år, og det tilskriver jeg æggehviden. Det er svært at sige, om der skal mere æggehvide i. Den må jo heller ikke blive for våd. :-/

   • helle sandby skriver

    Nu har jeg netop trillet hele portionen og de er SÅ gode. Ingen problemer. Så nu står der varianter med hindbær og appelsin på køl. Mums. Rigtig del sne-dag til dig, jane!
    PS: Havde noget frysetørret hindbærpulver, som jeg æltede i – det kan anbefales.

    • Jane skriver

     Åh, hvor godt! Jeg har en lille rest i køleskabet men den skal altså blandes med nougat, inden denne forsvinder. Og det gør den altså hurtigt, kan jeg afsløre :-)

 14. skriver

  Hejsa

  Følger med glæde din side og afprøver dine lækre opskrifter 😀
  Skal prøve at lave marcipanen i weekenden og skal i den forbindelse lige høre dig om, hvor mange gram marcipan, der bliver, når man anvender 300 gram mandler.

  På forhånd mange tak :-)

 15. Marianne skriver

  Uhm, den marcipan smager godt! Jeg kom til at komme lidt for meget mandelessens i, så i stedet for at dyppe dem i chokolade trillede jeg dem i rå kakao som modvægt til det søde. Det blev slet ikke ilde…

 16. skriver

  Hej Jane.
  Jeg faldt lige over dette “gamle” indlæg, og synes det lyder super lækkert! Har du nogen idé om, hvor længe marcipanen kan holde sig (hvis nu vi antager, at man ikke når at spise det hele inden det bliver dårligt)? :-)

 17. Anne Kirketerp skriver

  Marcipan når den er ægte er mandler. Det støder mig altså lidt at mandelsessens kan komme på tale – det er jo for at efterligne et kunstigt produkt lavet på abikoskerne, eller hvad de nu bruger. Jeg bruger selv denne opskrift – der er kun ganske lidt sukker i,

  225 g mandler ( man kan købe afskallede mandler – de spanske er bedst)
  Mandlerne males fint på en foodprocessor
  Sukkervand lavet af
  ½ – 3/4 dl vand
  30 g sukker (jeg har brugt øko rørsukker)
  ½ spsk glykose
  som koges langsomt op og derefter mindst et par minutter med høj varme – man bruger kun til massen er samlet.
  Start foodprocessor igen, og hæld sukkerlage i en tynd stråle og kun til massen er samlet. Alt den færdig sammen i hånden.
  Jeg har prøvet at lave pistachemarcipan ved at tilsætte 50 g. pistachenødder. – også rigtig god.
  Jeg har ikke prøvet med de andre sødemidler endnu

  Tak for en masse gode opskrifter :-)

  • Emilie Hansen skriver

   Hej, det er også med sukkersirup jeg plejede at lave marcipan og det bliver superlækkert og smuldrer ikke selvom der ikke er æggehvide i.
   Jeg bruger nu altid også et par bitre mandler for det giver lige den sidste marcipansmag som mandelessensen også giver. Så det er en mulighed hvis man gerne vil undvære mandelessensen. Men Janes marcipan er da så hjemmelavet som det, selvom der er essens i?
   Jane, tak for en dejlig inspirerende blog!

 18. Helle skriver

  Tusind tak for en rigtig god hjemmeside. Nu har jeg også mod på ar gå december i møde.
  Men hvad er egentlig forskellen på denne hjemmelavede marcipan, og den sukkerfrie fra Odense?
  Jeg skal ikke bruge ret meget til juleslikket, så måske det bedre kan betale sig, at købe det færdigt?

 19. Helle skriver

  Hej Jane. Jeg er nød til at spørge– Hvor mange ægehvider er der i et bæger mon? Vi kan ikke købe det færdig her jeg bor, så må gøre det på den gammeldagse måde :-) Tak for mange gode opskrifter .

  • Jane skriver

   Det tror jeg desværre ikke. Selvom den hænger fint sammen er den ikke så elastisk som “rigtig marcipan”.

  • Anni skriver

   Jeg har lige bagt det til kransekage med hjemmelavet nougat i midten. Tilsatte en ekstra æggehvide og bagte den i 12-13 min ved 200 grader, alm over/undervarme. Den revnede en smule, så måske den skal have en ekstra hvide. Den er ikke sød, så lidt glasur ekstra glasur/chokoladeovertræk er nok en fordel :)

 20. Christina skriver

  Hej Jane.
  Nu er det tid til at lave julekonfekt. MEN hvis marcipanen er trillet til kugler og overtrukket med chokolade, hvor lang tid vil du så skyde på de kan holde sig på køl? Og bliver holbarheden længere hvis man udelader æggehvide og samler den med et ikke-animalsk produkt? Og hvis man ønsker lang holdnarhed er det så bedst med sukkerfri købemarcipan?

  • Jane skriver

   Det ved jeg ikke lige umiddelbart, men jeg har haft held med at fryse dem. Det går helt fint og efter de er tøet op, smager de som nye. :)

 21. Anni skriver

  Nå, her smuldrede den godt nok osse lidt, men har ikke prøvet andet end købemarcipan, så det det eneste, jeg kan sammenligne med :) til gengæld kan jeg så fortælle, at man i hvert fald ikke skal bruge en hel tsk af urtegårdens mandelessens!!! Højst en 5-6 dråber vil jeg anbefale. Puttede nemlig en tsk i, som der stod, og det er bare alt alt for meget af det mærke i hvert fald!! Så jeg da blevet så meget klogere 😉

Trackbacks

 1. […] Den 22. december og jeg når lige at poste en juleopskrift! Marcipan overtrykket med chokolade. De er simple at lave og er vildt lækker. De er klart et sundere alternativ til den “normale” variant, dog ikke så sunde, at man bare skal guffe løs (men det siger jo sig selv). De er mildere mod mit blodsukker end for eksempel et marcipanbrød, bl.a. fordi jeg bruger 85 % chokolade. Men træerne vokser ikke ind i himmelen, og jeg kan hurtigt spise for mange af dem. Derfor er mit råd (til mig selv) ikke at have flere 100 fyldte chokolader på en gang. Derimod laver jeg gerne en stor portion marcipan, og fryser den ned. Frossen marcipan gider jeg trods alt ikke haps, selv om jeg er en sukkergris! Inspirationen har jeg fået fra herfra. […]

Skriv et svar