Fuldkornspartnerskabets nye kampagne

Unge danske kvinder spiser for lidt fuldkorn. Faktisk spiser de kun 29 g fuldkorn om dagen, hvor de otte kostråd anbefaler, at man spiser 75 g. Og derfor har Fuldkornspartnerskabet lavet en ny kampagne, der skal få unge kvinders øjne op for fuldkorn her i november måned. Det gør de med en halvnøgen og ualmindeligt velproportioneret fodboldspiller. Jamen, jeg kan godt se koblingen.

 

 

 

 

Hvem er Fuldkornspartnerskabet? Det er såmænd et samarbejde mellem Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen samt en række fødevarevirksomheder. Det er en kraftfuld sammenslutning, og der skal da nok være en eller to, der lige synker en ekstra gang, inden de retter ryggen og tør sige nej til fuldkorn. Eller korn slet og ret.

 

Men der var jo også rækken af fødevarevirksomheder. Gad vide, hvem det er? Det er ikke overraskende virksomheder med interesse i, at danskerne øger indtaget af korn. Det drejer sig bl.a. om Coop, Dansk Supermarked, Kohberg, Lantmännen (Cerealia, Schulstad og Unibake), Nestlé, Barilla, Pågen, etc. Se hele listen her.

 

Der er ikke noget fordækt i, at disse fødevarevirksomheder står bag fuldkornspartnerskabet, det fremgår af både pressemeddelelsen og hjemmesiden. Der står også, at virksomhederne betaler et kontingent for at være med i partnerskabet, og på den måde kan man vel godt konkludere, at en sådan kampagne her er betalt af industrien.

 

Men jeg kunne godt tænke mig at høre fra dig i dag. Hvad tænker du, når du ser denne kampagne? Kan du gennemskue, hvilke interesser der er på spil, og kan du skelne sundhedsoplysning fra iskold business? Og synes du, det betyder noget?

 

Og så er det jo oplagt at slutte af med denne, som jeg fandt på Kostdoktorns side forleden:

 

 

Kommentarer

 1. Anna skriver

  Hehe det første jeg egentlig tænker er at en aktiv (mandlig) fodboldspiller måske i højere grad har brug for fuldkorn end en ganske normal (ung) kvinde. Fuldkorn er da garanteret meget bedre end hvidt brød, men de fleste af os i dag har jo en stillesiddende hverdag og så har vi altså ikk behov for alt det kulhydrat – hvad skal vores krop bruge det til? Jeg er ikke kornfri, men hvis jeg skulle spise så meget korn dagligt ville jeg altså være større, mere oppustet og mere træt i det. Den der reklame appelerer på ingen måde til mig – der er jo også fibre i (grove) grøntsager, hvis det er fibrene det handler om.. Men jeg synes det er irriterende med de der reklamer for man bliver virkelig set skævt på hvis man fravælger korn i sin hverdag. Har lige været på konference i to dage og blev til sidst så træt (og ked) af at skulle forsvare hvorfor jeg ikke ville have brød og kage (der blev serveret kage tre gange om dagen), at jeg endte med at spise kage for at “bevise” at jeg ikke har en spiseforstyrrelse. Ville ønske der var lidt mere åbenhed i DK med hensyn til kost. Håber det kommer :-)

  • Jane skriver

   Kampagne taler heller ikke til mig, kornspiser eller ej, jeg er vist for gammel – LOL.

   Og ja, det er synd, der ikke er mere respekt omkring folk valg af kost. Jeg respekterer at folk spiser korn men beder også om at de respekterer, at jeg ikke gør. Men det er svært. Jeg har jo “heldigvis” glutenproblematikken, der gør det nemt at forklare, så jeg slipper for dens situation, som du har været i. Øv…

 2. Helle skriver

  Igen et godt indlæg, Jane :)

  Alle kan blive enige om, at tilsat sukker og dermed slik, kage, sodavand osv. er usundt. Men når det kommer til fuldkorn, siger ALLE, at det er sundt. Og med alle mener jeg ikke kun de ‘etablerede’, men også alle dem, jeg ellers anser for at ville den alternative vej. Umahro og Thorbjorg anbefaler også fuldkorn (læs hendes 10 kostbud her: http://www.thorbjorg.dk/din_vitalitet/de_10_kostbud. Deres 10 kostbud er identiske.) De to slår også et slag for mange små måltider, selv om de fleste, der spiser LCHF oplever en mæthed, der gør, at man kun spiser 2-3 gange om dagen. Jeg kender ikke andre end nogle af jer herinde og så mig selv, der helt har droppet korn. Og ja, det skal forsvares i en uendelighed. Man er virkelig en freak, når man ikke spiser korn. Har 4 børn i alderen 3-9 år, der spiser LCHF hjemme. De er dog ikke helt kornfrie, fordi de ikke tør have anderledes mad med i skolen/børnehaven endnu. Og det har jeg accepteret. Men lidt anderledes er de dog, for de får rugbrød med. En stor del af mine børns klassekammerater får hvidt toastbrød (!) og hvide sandwichboller med til frokost. Og så har vi ikke talt om deres frugtposer, der er fyldt med mælkesnitter, kiks med og uden chokolade, nutellamadder og juicebrikker. Jeg bliver faktisk chokeret over det, jeg ser, når jeg henter mine børn tidligt.

  Som kostdoktoren siger det: At spise fuldkorn er som at ryge cigaretter med filter. Det er stadig ikke godt.

  Og jo, Jane. Det er bare big business at få os til at spise light, fedtfattigt og kornrigt. Det er billigt for industrien at fylde alt det møg i maden, og bagefter står medicinalindustrien og klapper i hænderne. For så skal vi alle sammen have kolesterolsænkende og blodtrykssænkende medicin og medicin mod diabetes 2. Hurra, hurra, hurra! (indsæt selv passende mængde ironi og sarkasme her.)

  • Jane skriver

   Ja, det er et følsomt emne. Det problematiske synes jeg især består i, at der er så mange andre interesser end de sundhedsfremmende til stede. Det gør det endnu sværere at tro på. Selv hvis jeg stadig havde den overbevisning, at korn var sundt. :-/

   Jeg har lige læst Uffe Ravnskovs to kolesterolbøger. Hvis bare en tiendedel af det han skriver er sandt, så står det skidt til. Big time. Skriver et indlæg om dem en dag. Av av…

 3. Pia Søderberg skriver

  Argh…hvor er det dog sørgeligt, med så uoplyste myndigheder!!! Jeg var selv til kontrol på diabetesambulatoriet på Køge sygehus i onsdags (har ikke diabetes, men lider af hyperinsulinæmi). Rådet derfra var også,, at jeg skulle spise noget mindre fedt, og meget mere kornprodukter!!!!! Jeg valgte ikke at gå ind i diskussionen, men bare sige, at det kan jeg mærke på min krop, at jeg ikke skal. Sygeplejersken så MEGET forundret ud, over min kommentar.
  Hvis nu de unge piger griber den her, ender vi med endnu flere PCO piger, med endnu mere overvægt. Sørgeligt :-(
  Det er i hvert fald HELT sikkert, at min datter ikke kommer til, at følge deres kostråd. Vil så gerne have børnebørn, når den tid kommer 😀

  • Jane skriver

   Det vanskelige her er jo, at det fagpersonale, som du kommer i kontakt med, gør det, de “skal”. For de skal jo naturligvis rådgive ud fra de anbefalinger, der er. Men det er jo dem, der er noget galt med. Og det bliver nok ikke væsentligt anderledes foreløbigt…

 4. Anna skriver

  Tjae… Det kan helt ærligt ikke hidse mig op. For rigtig mange fungerer det jo fint ikke at skære kornprodukter helt ud at kosten. Og for dem som det fungerer for at spise den slags er det da en rigtig fin idé at vælge fuldkornsprodukter fremfor røvsyge, hvide krydderboller. Jeg kan faktisk slet ikke se noget forkert i at opfordre folk til at vælge fuldkorn fremfor ikke-fuldkorn…

  • Jane skriver

   Det er netop pointen! Det fremgår jo ikke, at det er de hvide, der skal skiftes ud med fuldkornene, men blot at mængden af fuldkorn skal øges. Vi kan sagtens blive enige om at hele korn er bedre end hvide, raffinerede gryn. Hvis det skal være.

   • Anna skriver

    Altså, der læser vi det så nok med forskellige briller. For jeg læser “få det hele med – også kimen og skaldelene” som at man skal have det hele med når man (alligevel) spiser kornprodukter. Altså, at man skal vælge det bedst mulige kornprodukt (og det synes jeg da egentlig er en fin tommelfingerregel inden for alle slags fødevarer: vær kvalitetsbevidst og vælg den bedst mulige variant).
    Jeg læser det slet ikke som at man udelukkende skal leve af fuldkorn eller at man skal udskifte andre dele af sin kost med fuldkorn. Bare dårligt korn med godt korn.

    Det er jo en kampagne rettet mod “standarddanskeren”, som fungerer udmærket med en vis mængde kornprodukter. Og fungerer man slet ikke med kornprodukter, jamen, så skal man da naturligvis lade være med at spise dem.

 5. skriver

  God pointe – og vigtig information i det hele taget. Man bør altid se diverse kost- og sundhedsråd i lyset af, hvem der har betalt undersøgelserne. Selvfølgelig tilstræber forskerne at lave objektive og nuancerede undersøgelser, og det er da også sundere at spise fuldkorn frem for alm. hvid hvede, men jeg er også skeptisk – der er ikke nogen umiddelbar grund til at fyre (endnu) mere op for brød- og kornindtaget.

  • Jane skriver

   Det er nok den bedste tommelfingerregel: Tjek lige, hvem der har lavet undersøgelsen, inden du køber den. Senest så jeg en artikel i en svensk avis om, at svenskerne bør spise mere brød. Undersøgelsen var lavet af Pågen og Lantmännen. LOL

 6. Inger Andreasen skriver

  @Helle
  Har du ikke bemærket at Umahro har en fin lille topmave? Måske p.g.a. for mange riskiks, som han reklamerer for i fuldkornskampagnen.
  Jeg har selv spist kæmpe mængder af fuldkorn, da jeg for ca. 5 år siden var medlem af Slankedoktor.dk blev vi opfordret til at spise masser af fuldkorn fordi det mætter og jeg bagte brød af 100% grahamsmel eller 100% fuldkornsspeltmel, men følte mig aldrig ordentligt mæt, højst 2 timer ad gangen.
  Men hvis man ikke for blodsukker- eller maveproblemer kan man da godt spise lidt fuldkorn, men det er ikke noget der er nødvendigt hverken med hensyn til fibre eller næringsstoffer.

  • Jane skriver

   Man kan nu også godt have topmave, selvom man ikke spiser korn! :-)

   Og ja, langvarig mæthed er også det bedste, der er sket for mig :-)

 7. Rikke Neess skriver

  Kære Jane,

  Tak fordi du skaber opmærksomhed omkring den nye fuldkornskampagne, som er målrettet de unge kvinder. Alle partnere i Fuldkornspartnerskabet betaler et årligt deltagerbidrag også SundhedsNGO’erne og Fødevarestyrelsen.Så det er ikke en kampagne, der kun er finansieret af industrien. Af teksten på vores hjemmeside fremgår dette desværre ikke tydeligt. Det må vi have rettet til.

  Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Foreningen af Kliniske Diætister, Diabetesforeningen og Fødevarestyrelsen arbejder for at fremme folkesundheden, og her spiller fuldkorn og samarbejdet i fuldkornskampagnen en vigtig rolle. At samarbejde i et offentligt og privat partnerskab med ansvarlige virksomheder øger i høj grad mulighederne for at nå målet om at få danskerne til at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkornslogoet skal dels hjælpe forbrugerne med at finde de sundere produkter, men lige så vigtigt er det, at logoet motiverer producenterne til at bruge tid og penge på at udvikle nye velsmagende fuldkornsprodukter. Vores filosofi i Fuldkornspartnerskabet er, at vi når langt bredere ud sammen,end hvis indsatsen kun lå forankret hos én partner. Og jo flere vi kan flytte fra de kridhvide produkter over på fuldkornsvarianterne – desto bedre er det!

  Bedste hilsener Rikke Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet

  • Jane skriver

   Kære Rikke
   Tak for dit input. Som jeg skrev i et svar til en af de andre kommentarer, er jeg godt klar over, at I er nødt til at navigere inden for de anbefalinger, der nu engang er vedtaget som værende de bedste for danskerne. At jeg personligt ikke tror på dem er så en anden sag..

   Men uanset om sundhedsorganisationerne også blåstempler en kost med meget korn, kan vi ikke komme udenom, at det er komisk at have samtlige større brødproducenter som afsender til en kampagne for mere fuldkorn. Du må give mig, at troværdigheden er lidt tvivlsom.

 8. skriver

  Det er vanskelig å vite om korn er sunt, men noe er sikkert: Alle myndigheter i våre land oppfordrer veldig til å spise mye follkorn. Det skal være veldig godt for magen, spesielt for de som har mageproblemer. For min del var det motsatt, jeg fikk mer vondt i magen jo mer fullkorn jeg spiste. Nå, med steinaldermat uten noe som helst korn, er magen helt rolig og jeg har ikke vondt mer.

  Det er klart at myndighetene oppfordrer oss til å spise det våre bønder dyrker…

  • Jane skriver

   Min oplevelse er jo præcis som din!

   Men du har ret. I store landbrugsnationer som Danmark, Norge og Sverige er det klart, at myndighederne anbefaler en kornrig kost.

 9. skriver

  Først og fremmest, så forstår jeg ikke helt deres kampagne… Måske er jeg for blond? Måske er det ammehjernen? I dont know.
  Men ved nærmer eftertanke, så synes jeg ikke ret godt om kampagnen. Det er, for mig, tvetydigt både hvad budskabet er og hvem der står bag. Jeg har selv arbejde i reklamebranchen i godt 5 år, og har derigennem set en masse manipulation. Denne hører vist nemt dertil. Igen bliver jeg i tvivl om hvem de mener modtageren er af denne? Flot (mande)krop + fuldkorn … efterfulgt af teksten, vil du have det hele med? Jeg kan ikke helt følge, at modtageren så er unge kvinder. Burde modellen ikke være en kvinde så??
  Anyway… jeg synes pengene kunne spenderes mere fornuftigt. Unge kvinder er i dag mere veluddannet end nogensinde, og jeg tror på at der er mere nyttige midler end en ung veltrænet fyr, der kan få budskabet til at gå mere direkte ind. For kom nu… alt sex solgte i 90’erne, er vi ikke nået en kende videre i dag? Eller er det bare mig?

  • Jane skriver

   Haha, nej, jeg tænkte det samme. Det er sgu da at tale ned til kvinder at tro at der skal en nøgen mand til at få budskabet igennem. Jeg endte med at konkludere, at jeg nok bare var uden for målgruppen. Jeg er trods alt 35 😉

   Og så synes jeg som dig heller ikke at hverken budskabet eller afsenderen er særlig klar.

 10. skriver

  Jeg har været i gang med at tabe mig siden marts. Fra marts-september levede jeg efter de konventionelle kostråd. Og jeg tabte mig. Og spiste masser af (fuld)korn. Til gengæld var jeg sulten HELE TIDEN! Jeg har været evigt sulten i et halvt år, og fattede ingenting, for jeg fulgte jo alle rådene.
  I oktober skiftede jeg til LCHF. Jeg er nu mæt hele dagen, har mere energi og har det bedre end nogensinde. Tilfældigt? No way! !!
  Jeg er færdig med korn, uanset hvilken slags det er.

 11. skriver

  Det irriterer mig faktisk grænseløst, når man ligesom prøver og sælge et budskab om sundhed – via nogle ydre faktorer! Hér, en halvnøgen, veltrimmet ung mand (men det er altså lige så forkert, havde det været en ung halvnøgen, veltrimmet kvinde). Det er sgu problematisk, at de bagvedliggende (vægtige og mægtige) instanser fra Fuldkornspartnerskabet godkender og accepterer et reklamefremstød af den karaktér – synes jeg!

  Det er jo med til og fastholde de unge mennesker – og os alle sammen – i nogle splitter ragende, stupide krops idealer, som hverken tilgodeser eller fremmer sundheden. Tværtimod, synes jeg. Reklamen signalerer bla., at sundhed er lig med og se ud på en bestemt måde. Jamen for filan da, er vi da slet ikke kommet videre? Det er sgu dybt nedslående, synes jeg. Suk!

  Vi påvirkes alle sammen af de reklamer vi udsættes for. Nogle gange ret indlysende og gennemskueligt, andre gange (oftest?) fuldstændig ubevidst! Når mennesket får noget gentaget tit nok, begynder vi og tro på det! Uhyggeligt, ikke sandt? I hvert fald i de tilfælde, hvor den viden misbruges.

  Ovenstående er skrevet, helt uden og tage stilling til korndebatten iøvrigt!

  Jeg selv, er ikke gluten allergisk, men fravælger dog som oftest glutenholdig mad eller nøjes blot med minimale indtag. Hvorfor? Fordi sådan har jeg det bedst. Det giver forresten også plads til en farlig masse lækre grøntsager i stedet for 😉

 12. skriver

  Lige hurtigt ( fra en andens computer 😉 venter stadig
  HVIS jeg skulle spise korn- dagligt -så ville det klart være primært fuldkorn- men men men … det er smadder usundt at spise fuldkorn på den måde vi opfordres til det af myndighederne.
  Man nævner INTET om at fuldkorn SKAL sættes i blød, hæve langsomt i surdej eller med syrnet mælk( som vi gjorde tidligere FØR industrien satte sig på vores mad:(
  – ellers er det mega hård for maven og fytinsyren hindre at vi optager gavnlige mineraler fra kornet.
  Så man kan sige; spiser man fuldkorns pasta ( som af gode grunde ikke kan syrnes/ udblødes) og moderne thju hej brød bagt uden langtidshævning i surt miljø så får man altså ganske mange problemer på sigt !
  Stay tuned – skriver om det i indlægget KORN- som kommer på bloggen lige så snart waooo er søde ved mig 😉
  Indtil da læs gerne det her
  http://www.thenourishinggourmet.com/2012/01/whats-the-fuss-about-soaking-grains-explanation-and-research-shared.html

 13. Annika Kristiansen skriver

  Nu har jeg fuldt med på din side igennem længere tid og den er simplethen og kort sagt genial.
  Efter et par år i fertilitets behandlingens klør og en fantastisk tvillingegraviditet, var der unægteligt alt for mange kg på sidebenene og med PCO i bagagen og en konstant kamp mod kg ja så ville og måtte jeg prøve noget nyt. Startede med at luge ud i det hvide brød, pasta, ris, kartofler ind med grønsagerne, kød og mere fedtstoffer. Ja selv fuldkornet røg ud og efter et år på denne kost er jeg nu 30 kg lettere, energien er vendt tilbage, overskudet er i top og jeg har ingen problemer med at følge med i mine nu snart 2 årige livlige banditter.
  Altid har jeg kæmpet med vægten, smerter i maven og konstant sult, nu er dette fortid, mavesmerterne er væk, vægten stabil og mæt er jeg også. Så det med at fuldkorn er vejen frem, er det i hvert fald ikke for mig.

 14. skriver

  Jeg ser ikke fjernsyn, for jeg er bliver SÅ træt af reklamerne.
  Men jeg vil da sige, at han er god for øjnene – men derfor spiser jeg nu ikke fuldkorn alligevel.
  Til gengæld kunne jeg nok godt have fundet på at følge rådet dengang jeg lige var flyttet hjemmefra og ikke lige var helt med på hvad der var godt og skidt af ernæring. Så jeg tror, vi skal heeeelt der tilbage til at man i skolerne lærer kildekritik – hvem tjener penge på at vi gør det, reklamen siger? og ER det godt for mig at følge den eller ej? Der er ikke tvivl hos mig om at fisk to gange om ugen-kampagnen var tiltrængt set fra et ernæringsmæssigt synspunkt – men jeg var heller ikke i tvivl om at der var nogle producenter, der tjente flere penge end de plejede.
  Det er problematisk, når dem, vi lytter til, har kommercielle interesser. Men det er faktisk værre at de ikke ved bedre, så vi får dårlige råd istedet for gode. Og dérfor er det så superfedt at følge med i hvad du skriver og dermed bedre kunne danne sig en mening ud fra “har jeg det godt med det her?”

  Mvh
  Jytte

  • Jane skriver

   Det er en god pointe. Jeg tror også, det kan være en idé at lære ungerne at se bagom kampagnerne, inden de æder den råt – so to speak!

Skriv et svar