Om periodisk faste og et køleskab fyldt med gode grøntsager

Tak for al jeres feedback til indlægget om periodisk faste i går. Det var spændende at læse om jeres tanker og erfaringer, men det kom lidt bag på mig, at flere af jeres kommentarer handlede om detox og udrensning. For det var slet ikke det, der havde været det primære i mine tanker. Selvfølgelig havde jeg tænkt i retning af at give kroppen en pause, men mest havde jeg tænkt på de mentale ting i at lære kroppens signaler bedre at kende. Og måske blive klogere på, hvor ofte man spiser af andre årsager end fysisk sult. Og det, tænker jeg, kan være en sund lektion for os, der har tendens til at spise for at undgå at blive sultne senere.

 

Men serviceorienteret, som jeg er, lægger jeg fluks krop til og kaster mig ud i en 16/8. Det betyder, at jeg i dag skal spise i 8 timer (altså ikke nonstop) og faste i 16. Jeg skal altså presse alle mine måltider ind mellem 7-15 og herefter faste indtil i morgen tidlig. Jeg har spist morgenmad kl. 7, forestiller mig at spise frokost kl. 11.00 og sidste måltid kl. 15.00, og så er det slut for i dag. Min holdning her til morgen er, at det da bliver en smal sag, men lad os nu se, hvordan jeg ser på det i aften. Jeg aflægger naturligvis fuld rapport i morgen. 

 

Og ellers er en ny uge startet, og her i huset sparker vi ugen i gang med et køleskab fyldt med lækre grøntsager og urter. Købt i Torvehallerne i går.  Det nærmer sig en tilbagevendende søndagsbegivenhed lige at smutte derind og slæbe et par poser grøntsager hjem. Store, flotte grøntsager fyldt med jord – og hvornår er det lige blevet en positiv ting? Personligt holder jeg bare af at se, at mine grøntsager har været dyrket i jord og ikke i savsmuld eller rockwool, som det er tilfældet nogle steder. Og så er det bare et virkelig indbydende sted at handle.

 

 

 

 

Men besøget i Torvehallerne var jo også en perfekt anledning til at snige mig hen forbi Summerbird og se, om de ville sælge den 90% chokolade, som de ikke ville sælge sidst, jeg var forbi. Og det ville de heldigvis godt. Så jeg fik min chokolade med hjem, og jeg kan godt afsløre, at den allerede er spist. Til mit held, eller hvad man nu skal kalde det, sælges den kun i 60 g pakker. Og ikke som i Frankrig, hvor den står i 100 g pakker side om side med Marabou og andre underlødige chokoladeprodukter. Jeg delte et tern ud til faren og et tern til datteren, som overraskende nok godt kunne lide det, og så spiste jeg resten selv. Arh, men det manglede da bare! Jeg synes, det smager genialt. 90% chokolade er jo på ingen måde sødt, men det er dybt tilfredsstillende og har mange smagsnuancer. Ærgerligt, at det er så dyrt og så svært at få fat på. Ellers ville det udgøre en større del af mit chokoladeindtag.

 

 

 

 

Kommentarer

 1. skriver

  Hej Jane,
  Jeg glæder mig til din fulde rapport.
  Jeg er ikke selv et sted, hvor det vil være hensigtsmæssigt at faste pt. Jeg tror bestemt det er en god måde at lære sig selv og sin krop bedre at kende på, så på den side er tanken lidt tillokkende – men jeg elsker mad, så det er samtidig lidt provokerende.
  Jeg glæder mig til at høre om dine tanker og erfaringer med fasten. Hvor ofte har du planer om at ‘køre’ 16/8? Et par gange i ugen eller?
  KH
  – frk. sveske

  • Jane skriver

   Og der gør du jo det helt rigtige, Sveske, i ikke at kaste dig ud i sådan et eksperiment! Jeg er et “stabilt sted” i øjeblikket og tør derfor godt eksperimentere lidt.

   Jeg ved ikke, hvad det fører til. Ingenting, tror jeg. Jeg er bare nysgerrig. Men i bund og grund mangler jeg motiver til at integrere det i hverdagen. Jeg synes, det er vigtigt, at man spiser måltiderne med sin familie, og hvad er det for et signal, jeg sender overfor mine børn, hvis jeg pludselig begynder at springe morgenmad eller aftensmaden over? Uanset om PF er sundt eller ej, så er det ikke noget for børn. Du kan nok høre, at jeg langt fra er overbevist. Måske ændrer jeg mening, lad os nu se. Lige nu er jeg bare nysgerrig :-)

   • skriver

    Hej igen søde Jane,
    Det var lige nøjagtig en af mine tanker – hvordan håndterer du den med at spinge aftensmaden over. Jeg kunne faktisk godt se det implementeret i min hverdag, hvor det tit kan være et problem at få aftensmad klemt ind pga. træning – på den anden side er jeg bare SULTEN efter træning. Den sult tvivler jeg på, at et stort måltid forinden ville kunne ‘kurere’ helt. Ja, jeg er hverken eller… heller…
    Er spændt på dit indlæg om dagens forløb – håber, du poster dine måltider.
    KH
    – frk. sveske

 2. Marianne S. skriver

  Uhm, elsker også summerbirds 90% chokolade og blir helt lækkersulten nu 😉 Det var mig der skrev den der laange kommentar i den forrige blog om periodisk faste. Selvom faste typisk er i forbindelse med detox/udrensning, så er det jo altså fordi det nok er en vældig dårlig idé “bare” at faste uden at trappe op og ned med kosten. Så tror jeg først, man kan blive syg eller opleve negative konsekvenser! De mentale aspekter i at lære kroppens signaler bedre at kende, var også det jeg opnåede ved min kombi af faste/udrensning (og nej, det behøves ikke være noget med kaffe-lavementer, spis-denne-chlorella-plante osv)

  Anywho – mht 16/8, nu har jeg så endelig fattet hvad det går ud på, tak 😀 Ved du så hva det andet hedder? Den hvor man skipper morgenmad og bare spiser frokost ved 12-13 tiden og ens sidste måltid er kl. 20 aftnen før?

  • Jane skriver

   Det er, som jeg har forstået det, det samme. Altså ved 16/8 bestemmer du selv, hvornår du lægger dit “spisevindue”. For nogle passer det bedst om morgenen, for andre om aftenen. Jeg ved ikke rigtig, hvad der er bedst for mig og tænker at teste begge dele… 😉

 3. Marianne Syhler skriver

  Det lyder spændende, og pøj pøj med det :) Bliver interessant at læse dine oplevelser. Jeg har selv læst meget om IF og da jeg bor alene, kan det måske være interessant at prøve. Men kan godt se at både IF og flere dages faste måske sender et pudsigt signal til ens børn?! :-0

  Sidegevinst: jeg tror, jeg er blevet lidt afhængig af mine juicer og sund(ere) mad, juhuu 😀

 4. Madglad skriver

  Hej! Jeg læste dit indlæg i går om periodisk faste – og det inspirerede mig til selv at afprøve det. Nu har jeg i 2 mdr boet hos mine forældre og været efter dem med: “Man skal altså spise hver 3. time!” Jeg kunne gå i panik over tanke om at stå inde i byen med en veninde og ikke nå hjem til tiden fordi jeg skulle jo spise!! Jeg kan ikke huske hvornår jeg sidst har følt mig sulten… jo lækkersulten er der ofte! Anyways jeg besluttede mig i går at jeg ville prøve 16/8 i dag med første måltid kl 12 og sidste før 20. Overraskende nok følte jeg først sulten komme snigende kl 11.15 (mens jeg havde fuld gang i gryderne til gæstebesøg i morgen).. Normalt ville jeg have spist en god portion havre/øllebrød med græsk yoghurt/frugt og et mellemmåltid og så stor frokost kl 13. Jeg er spændt på at høre hvordan din dag går.. jeg tror egentlig bare jeg venter med at spise til jeg bliver sulten igen. Havde ellers tænkt at jeg skulle have mad kl 15 og 18 (men nu må jeg altså droppe den 3 timers regel!!!) tak for inspiration :)

  • Jane skriver

   Jamen velbekomme! Jeg har jo vendt den om og har spist fra morgenstunden med sidste måltid her kl. 15. Den mest overraskende udfordring hidtil er at få spist så hyppigt. Jeg spiser jo normalt kun hver 6. time og nu skal jeg pludselig spise hver 4. time. Det føles unaturligt for mig. Mere i morgen… :-)

  • Jane skriver

   Ja, og det er rigtig interessant. Der er flere, der mener, at faste ikke er for kvinder. Det er vel også derfor, at nogen taler om 14/10 for kvinder og 16/8 for mænd. Jeg tror også en vigtig pointe her er, om kroppen er vant til at køre på kulhydrat eller fedt. Hvis kroppen kører på kulhydrat, tænker jeg, det vil føles mere ubehageligt og nu-dør-jeg-agtigt pludselig at have længere perioder uden mad. Hvis den allerede kører på fedt, vil den velsagtens bare tære på depoterne med færre dødsfølelser til følge.

   Sådan helt principielt synes jeg, faste er unaturligt. Jeg mener, hvorfor presse måltider ind på 8 timer, når jeg kunne fordele dem på 10-12 stykker? Anyway, mere om det i morgen 😉

   • Heidi skriver

    Jeg læste en artikel om en mand, der faster hver anden dag. Det havde forbedret hans helbred på alle måder. Jeg synes det lyder meget interessant. Jeg ville dog være bekymret for om jeg ville fucke mine leptin nveauer helt op og så spise helt vildt meget de ikke-fastende dage…

    • Jane skriver

     Den model ville heller ikke være noget for mig. I det hele taget er jeg slet ikke interesseret i at gå en hel dag uden at spise. En dag på juice, måske, men helt uden. Jeg dør…. 😉
     Men det her 16/8 er altså også mærkeligt. Har nu spist dagens sidste måltid. Og er stopmæt. Så nu bliver det rart med en pause fra mad…

 5. Mette skriver

  Jeg hepper på dig, Jane. Spændende at se, hvordan du klarer aftenen. Hvis det var mig, ville jeg nok gå super tidligt i seng:-).

  Det har været inspirende med alle de kommentarer. Har altid været ret afvisende over for at faste. Tror ganske enkelt ikke på, at man kan udrense kroppen, men altså … Synes jo, at jeres historier er interessante. Og mindre appelsinhud lyder sørme besnærende! Den dårlig ånde tror jeg er fordi du forbrænder fedt. Det lærte jeg i hvert fald, da jeg læste levnedsvidenskab på Landbohøjskolen. Biproduktet skulle være acetone, som jeg husker det:-).

  At faste hveranden dag lyder vildt (og 40 dage ikke særligt sundt), men har tidligere læst, at det skulle være godt, hvis man hveranden dag spiser, hvad man har lyst til (formentlig med måde …) og så meget restriktivt den anden dag – hvis man gerne vil holde styr på vægten.

  Jeg er en af dem, der altid liiige vil tabe mig et par kg – men tager så det tabte på. Nu prøver jeg at skære meget ned på brød, pasta, ris etc. Pt. virker det :D.

  Mette

  • Jane skriver

   Tak Mette :-) Jeg tror ikke, det bliver nødvendigt at gå tidligt i seng. Pointen her er jo netop ikke at spise mindre, blot at spise på andre tidspunkter. Måske har jeg spist for meget i dag, jeg kan ikke helt gennemskue det. Sulten er i hvert fald det sidste jeg er. Men jeg vågner sikkert og er godt sulten i morgen tidlig 😉

 6. Jonna skriver

  Glæder mig helt vildt til at høre din up-date i morgen. Men indtil videre lyder det som om, det har været peace of cake :-)

 7. Anonym skriver

  Kære Jane

  Jeg læser med på din blog dagligt og synes du har en rigtig fin indstilling til sundhed og krop. Men der er noget der har kørt i hovedet på mig siden jeg læste lige præcis det her indlæg, og det er det du selv nævner med, hvordan det vil påvirke dine børn (jeg er helt klar over at det kun var en enkel dag osv). Selvfølgelig er alle børn forskellige og du kender jo dine børn bedre end nogen anden. Det der trickede noget i mig i dette indlæg er at det i løbet af det sidste års tid er gået op for mig at mit anstrengte forhold til mad måske til dels hænger sammen med min mors evige slankekure, særlige diæter osv. Det betød at jeg ofte kunne mærke at min mor altid tænkte meget over alt hvad hun proppede i munden, og aldrig bare spiste noget fordi hun havde lyst og syntes det var dejligt. Hun spiste da desserter osv. ind i mellem, men det blev tit efterfulgt af et par meget “stramme” dage. Min mor er en fantastisk mor, og har altid villet mig det bedste, og jeg tror aldrig hun havde regnet med at hendes madvaner ville påvirke mig. Men ikke desto mindre har jeg haft anorektisk adfærd og bulimi i perioder siden jeg var 13 år. Jeg husker tydeligt hvordan jeg som lille pige spekulerede meget over det når min mor levede af Nupo i perioder, og kun skulle have et glas Nupo til aftensmad. Jeg tror bare at man som barn tænker “hvis mor gør det burde jeg måske også”. Jeg ved godt at man ikke kan sammenligne det overhovedet, og det er slet ikke ment som en negativ kommentar, jeg har bare ikke kunnet få det ud af hovedet. Derudover tror jeg også på at der sikkert er mange andre faktorer der har spillet ind i min situation, men jeg misunder sådan personer der ikke altid tænker så meget over hvad de spiser, hvornår og hvor.

  Beklager den lange besked. Håber du forstår hvorfor jeg skrev den :)

  • Jane skriver

   Kære du, mange tak for din kommentar. Det er et meget vigtigt emne, du bringer op, og du kan tro, at det er noget, der ligger mig meget på sinde. Ikke kun i forbindelse med test af halvdagsfaste men i det hele taget. For det er helt sikkert, at mad og til dels også sundhed fylder en del i vores familieliv, og hvad betyder det for to små 6-årige, som suger alting til sig? Jeg ved det ganske enkelt ikke. Dog hæfter jeg mig ved, at der er en stor grad af madglæde i vores hjem, og det håber jeg smitter af sammen med en sund “kritisk sans”, hvad angår råvarer og kvalitet.
   Du kan tro, jeg forstår hvorfor du skrev den. Tak :)

Skriv et svar