Proteinmorgenmad: Omelet med hytteost og kylling

Efter en tredages flirt med Østeuropa og de dertil hørende mad- og drikkevaner trængte jeg i den grad til at starte dagen med et skud protein. Vi kom hjem sent i går aftes, så indholdet af køleskabet lod noget tilbage at ønske, men heldigvis havde Middagsfred været der i går aftes med et par klimasmarte madposer, og der var derfor  lidt at gøre med alligevel. Så det endte med en omelet med hytteost og kylling.

Hytteost har aldrig været min hofret, lad mig bare indrømme det fra start. Jeg forbinder det med en glædesløs fedtfattig livsstil, hvor man sidder der med sin klumpede 0,00001% hytteost tilsmagt et par dråber syntetisk fremstillet sødemiddel. Men jeg tror, det er på tide med en holdningsændring her, for der foregår jo et massivt charmeoffensiv for hytteost i øjeblikket, og der kommer mange spændende nye varianter frem. F.eks. har Arla fornyligt lanceret nogle nye versioner hytteost med hhv. grillet perbefrugt eller en version med løg. Det glædelige er, at fedtprocenten er banket lidt opad ift. 0,0001 dagene, det knap så glædelige er, at de ikke er økologiske. Men men, baby steps, baby steps. Vil man have en økologisk variant, må man stadig vælge naturelversionen og selv smage den til.

Den hytteost, jeg brugte, var heller ikke økologisk. Den kom fra Sverige, hvor den slags hedder keso, og den havde en fedtprocent på 4% og indeholdt 12 g protein pr. 100 g.


Min omelet bestod af:

 • 2 æg
 • ca. 100 g hytteost
 • fire skiver kyllingepålæg
 • salt, peber og oregano
 • Kokosolie til stegning.

SÅDAN

Pisk eller blend æg med hytteost og steg den som en omelet i kokosolie på panden.

Selvom jeg ikke er matematisk indrettet, kan jeg godt regne ud, at det giver mig over 30 g. protein i min morgenmaden. Og så er der da vist lagt en god bund.

Hytteostens høje indhold af protein og relativt lave indhold af laktose (2 g pr. 100 g) fortæller mig, at jeg bør gøre en indsats for at gøre hytteosten til min nye ven. Min opgave må derfor blive at forene mig med dens klumpede natur, blende den eller vente til nogen lancerer en klumpefri variant. Sidstnævnte, tror jeg, ville være et hit!

Spiser du hytteost? Så hit med dit bedste tip til at få det bedste ud af min nye klumpede ven! :-)

Kommentarer

 1. Rikke skriver

  Man kan få en lækker version med rødløg i Irma, der kalder de det bare hytteret, og der er det tilmed øko, samt snack p åfarten størrelse :)

 2. skriver

  Uhm! Hytteost – det er ved at være længe siden, jeg har fået det. Tror den der med grillede peberfrugt skal afprøves snarest – måske i morgenæggene. Din morgenmad ser i hvert fald top-lækker ud.
  Ha’ en dejlig mandag.
  – frk. sveske

 3. Anita skriver

  Jeg eeeeeeelsker hytteost og spiser det i STORE mængder. Som nævnt er det et hit blandet op med avocado og så lige en omgang rejer iog så er der proteinrig frokost! I Sverige kan man også købe den med tørrede bær og hakkede mandler og således bruge den som sødt mellemmåltid. De der svenskere har generelt mange lækre mejeriprodukter.

  • Jane skriver

   Gode tips, tak! Og ja, helt enig. Svenskerne er i den grad begavet med flere og bedre mejeriprodukter end vi er…

 4. skriver

  Jeg laver selv en agtig hytte- ricottaost. Dels er det billigt, (under uddannelse og bla bla) dels er jeg en køkken-nørd der hygger med det.. Men det er SÅ NEMT! Jeg bruger sødmælk, men du kan sagtens hæve fedt %’en yderligere med piskefløde. 2 liter mælk varmes op til kogepunktet, (skal lige simre let i overfladen) tages af varmen. Begynd stille og roligt at hælde ca. 1 dl frisk citronsaft i eller anden syre(eddike, hvidvinseddike, etc) mens du rører og rører. Tilsæt fortsat citronsaft, til der begynder at danne sig osteklumper og vallen bliver klargul. Hæld i en sigte, skyl og rør med lidt salt. Nemt, lækkert og man véd hvad der er i :-)

 5. Tina skriver

  Jeg spiser hytteost i min havregrød hver morgen. Det smager fantastisk. Ofte spiser jeg også et bæger hytteost med syltetøj og lidt reven æble, som dessert eller et nemt ml. måltid. Du kan også putte hytteost i alle slags frikadeller og ja jeg kunne blive ved! Det er et MUST HAVE i mit køleskab, at der står hytteost 1.5 % fra Arla!

  • Dinah skriver

   Hej Tina
   Dit tip med hytteost i havregrød er blevet min nye favorit- morgenmad – mætter tillige længe :-)

 6. Heidiann skriver

  Hej..
  Er det muligt man kan få opskriften på denne omelet?;-)..har lige købt din bog men der er den desværre ikke

 7. skriver

  Hytteost er. Godt, har nu et par gange prøvet det i de proteinrige brunchpandekager….. Det er noget der mætter længe.

  Ellers holder jeg af det rørt med friskklippet purløg, dild, salt og peber på røget ørred/forel, sammen med tomat!

 8. Sus skriver

  Jeg elsker hytteost!
  Jeg har ofte spist hytteost med agurk i små stykker 0,5×0,5 cm, salt og peber, og avokado og f.eks kogt skinke. Mums! Jeg skal vist ud at handle lidt nu. God søndag!

 9. Louise skriver

  Hej Jane. Jeg laver omelet m/hytteost og kylling hver morgen og elsker det men efter at ha læst inde på LCHF forum om for meget protein bliver jeg jo lidt nervøs for om jeg spiser for meget protein hver dag. Prøver at komme mere fedt ind og mindre kød men det skal jo lige læres. Det skal lige siges at jeg er dejlig mæt uden at overspise og har fået godt med energi/overskud. Glæder mig SÅ meget til din nye bog kommer selvom ventetiden er lang

  • Jane skriver

   Du skal kun bekymre dig om proteinmængderne, hvis du går efter (optimal) ketose. Ellers synes jeg bare, du skal holde fast i, at du virker til at trives sådan der. Ingen grund til at ændre noget, der fungerer :-)

 10. Susanne skriver

  Hytteost smager godt blandet med skinketern og purløg, med en lille mule majonaise blandet i.
  Eller med Avocado tern

 11. Malenae skriver

  Jeg har før brugt hytteost til at lave bl.a. dip/dressing og æggesalat.
  Til dip/dressing har jeg blended hytteost enten med basilikum eller soltørrede tomater og evt. lidt olie. Det smager rigtig godt til at f.eks. at vende sin “pasta” i. Kan også bruges som alm dip eller smørelse til sandwich.
  Æggesalaten er ganske nem, der blander jeg bare hytteosten som den er, med hakkede æg, karry og purløg – voila;o)!

 12. Pernille skriver

  Arla har en økologisk hytteost med 4,5% fedt, den kaldes Karolines, fås i Føtex. Ligeledes havde Thise engang en i Kvickly, men den er desværre udgået midlertidigt = lang tid, da den er rigtig go’. Den bedste måde jeg kan få hytteost på, er et ordenligt læs i ½ avocado, et godt drys purløg, salt og peber. Super enkelt og hurtigt, kan evt fedes med lidt 38% creme fraiche.

 13. Sabrina skriver

  Jeg er også blevet fan af hytteost på mine voksendage.
  Havde aldrig prøvet det før, fordi jeg troede det var sådan noget surt, klumpet underligtsmagende ost. Og hvor og hvordan jeg lige skulle bruge det, kunne jeg ikke rigtig greje.
  Men så så min kæreste og jeg på det en dag nede i supermarkedet og så fik han lyst til det, og da det nu var kommet med hjem så skulle jeg da lige se hvad det var for noget og hvordan det smagte. Og ÅHH hvor jeg ærgrer mig over at jeg aldrig havde prøvet det før. Det er jo en gudespise!!!
  Jeg bruger det rigtig tit nu. Så sent som i går aftes. Lavede en omelet med æg, fløde, revet emmentaler og cheddar, persille og selvfølgelig salt og peber. På panden med den, og da den kom af delte jeg den i to dele, kom hytteost på den ene halvdel og toppede med friske tomater og så den anden halvdel af omeletten ovenpå. OMG mine smagsløg danser stadig. Det er en favorit-ret herhjemme og det er så skide nemt. Jeg er nemlig ingen køkkenguru så jeg er mest til “nemme” retter der ikke tager flere timer at lave.

  God dag til alle.

 14. sine skriver

  Jeg eeeelsker ikke hytteost, men spiser det alligevel hver dag. For noget tid siden skulle min kæreste og jeg lave guacamole, og i stedet for creme fraiche brugte vi hytteost.
  Vi blendede avokadoerne, tilsatte hvidløg, citron, salt og peber. Da alt det var blendet fint sammen blendede vi hytteosten ned i massen, så der ikke var nogle klumper. Det blev en skøn cremet masse, som vi begge synes smagte bedre end den vanlige som vi før har lavet.

 15. Pernille skriver

  Jeg elsker hytteost og jeg ved at hvis jeg skal følge LCHF så skal det være en med høj fedtprocent. Men jeg kan simpelthen ikke undvære den lækre cremede slags fra Levevis (Netto) og jeg bruger den til ALT. Istedet for revet ost i suppe, i en lækker æggesalat og ikke mindst naturel til alt jeg kan forestille mig til frokost! Grøntsager, avocado, rejer, tun, varmrøget laks osv osv. Jeg fløder mig til at prøve det i dine pandekager… Jeg er dog mest til “dit salte” køkken så mæske med tomater og purløg(bacon)
  Jeg er vild med dine opskrifter og hele konceptet- har en veninder der lige har tabt 9 kg siden jul….. Håber på samme resultat med din lækre mad😃😃

Trackbacks

Skriv et svar