EmediateAd
LCHF – Madbanditten

Hjemmelavet marcipan på den sunde måde

20 december , 2011 - af Jane - Kategori: Juleopskrifter, Lækkerier - Skriv kommentar

Hjemmelavet marcipan… uuuhmmm…. Flere af jer har måske prøvet uden at lykkes særligt godt. Sådan gik det f.eks. for mig selv sidste år, da jeg forsøgte mig med en Kernesund opskrift på lidt malede mandler og æblemos. Det gav et smuldrende og smagløst resultat, og jeg måtte kaste mig ud i noget seriøst chokoladeovertræk, før det overhovedet gav nogen mening.

Men ikke i år, kære venner. Næh, næ, i år står den på hjemmelavet marcipan uden tilsat sukker, som ligner marcipan, smager som marcipan og opfører sig som marcipan. Lyder det for godt til at være sandt? Det er det ikke. Se selv:

 

 

Det ligner den ægte vare, ikke?

Men hvad består sådan en så af? Jow, det kommer her.

Ingredienser
300 g mandler
3 spsk agavesirup (eller bedre valg: SukrinMelis)
1 tsk mandelessens (det skal der altså næsten i)
1 bæger pasteuriseret æggehvide

Sidstnævnte ingrediens er nok hemmeligheden bag den gode konsistens. Det var kernesunde Helen fra Norge, som kom på dette gode tip.

 

Sådan gjorde jeg
Jeg startede med at overhælde mandlerne med kogt vand og lade dem stå i ½-1 time (husker det ikke helt). Herefter var de nemme at smutte. Selvom du godt kan lave marcipan af mandler med skal, får du kun den fine hvide farve ved at bruge smuttede mandler. Jeg tørrede de våde mandler med et viskestykke og hældte dem over på en bageplade og gav dem 2 timer i ovnen ved 50 grader, så de kunne tørre lidt. Læs i den forbindelse også Henriettes udmærkede indlæg om udblødning og tørring af nødder. Her vil det så blive afsløret, at jeg var lidt utålmodig, da jeg tog mine ud af ovnen allerede efter to timer, men det gik nu fint alligevel. Herefter malede jeg mandlerne til fint mel i min minihakker. Her handler det om at tage en lille portion mandler af gangen og så køre på, indtil maskinen bliver helt varm. Til sidst blandede jeg det fine mandelmel med resten af ingredienserne og samlede dejen til en kugle med hænderne.

Glimrende marcipan.

Min version er ikke specielt sød, men det synes jeg heller ikke, den behøver, når den enten skal overtrækkes med chokolade eller blandes med den lækre, hjemmelavede nougat. Vil du gerne have en sødere version ,skruer du bare op for sødningen.

Men nu er den i hvert fald lavet og jeg mangler bare at finde på, hvad der skal gøres med den. Man kunne også lave lækre marcipankiks, som kernesunde Helen også foreslår. Men det tror jeg, jeg må have til gode.

 

Tilbage

30 kommentarer


 1. dec 20, 2011
  10:02 pm

  Newyorkerbyheart

  Århhhh *savle* *savle* jeg ELSKER marcipan, som i virkelig elsker. Jeg skal virkelig tage mig selv i nakken og ikke sætte alt for meget til livs her i julemåneden. Næste år, vil jeg prøve at lave det selv :-)

  Mange hilsner
  Birthe


 2. dec 21, 2011
  8:50 am

  Jane

  He he, jeg er faktisk ikke den store marcipanfan. Well, indtil det bliver blandet med nougat og chokolade, så går jeg all in… ;)


 3. dec 21, 2011
  9:03 am

  frk. sveske

  UHM… Jeg elsker marcipan, men det bliver nok ikke lige i år, jeg når projektet. Jeg er nok også lidt skepsis mht. at bruge minihakkeren til mandelmelet… min bliver ret hurtig varm, synes jeg. Hvor mange watt har din?
  Opskriften ryger helt sikkert på min ‘to try’-liste.
  - frk. sveske


 4. dec 22, 2011
  11:02 pm

  Bente

  Hvis du skal smutte mandler,er det bare og koke opp vann,ha mandlene i,og vente på at de begynner og flyte opp til vannoverflaten.Når de har kokt et par min.slår du bare kaldt vann i,så du kan ha hendene i.Deretter er det bare og smutte,da slipper mandlene og ligge så lenge i vann.Dette lærte jeg da jeg gikk på husmorskoli i Bagsværd.


  • dec 23, 2011
   8:06 am

   Jane

   Sikke et godt tip. Tak Bente!


 5. jul 9, 2012
  3:39 pm

  malene w

  Hej. Fin opskrift. Vil lige høre når der nu er æggehvide i hvor længe er holdbarheden så, jeg antager at den skal opbevares i køleskab. Men hvis den nu laves om til kontakt og evt. Overtrækkes med chokolade plejer jeg at opbevares det på dåse i et skab. Mvh.


  • jul 9, 2012
   4:52 pm

   Jane

   Holdbarheden tør jeg ikke sige, men æggehvider har vel generelt pæn lang holdbarhed. Hjemme hos os holder godter ikke særligt længe ;-) Jeg vil dog mene, de skal opbevares på køl, når der er æggehvider i.


 6. okt 14, 2012
  9:02 pm

  monika

  Hej, er netop gået igang med nul korn nul sukker livsstil. Jeg har “vundet” et 8 mdrs forløb med en træner/kostvejleder, og jeg er SÅ glad for at have fundet din side, jeg har aldrig haft det bedre end nu, (den sidste uge), men må også indrømme at inspirationen hurtigt mangler når en hel familie skal tilgodeses. Nå, men mit spørgsmål var egentlig, Agavesirup? hvor finder man det henad?


 7. nov 21, 2012
  8:40 pm

  Mathilde

  Hej! Tusind tak for en dejlig opskrift( og side), har prøvet den for første gang idag og uhhhmmm! Herhjemme skal der ihvertfald ikke købes marcipan længere når man selv kan lave det- og spise det med god samvittighed :-D


  • nov 22, 2012
   6:52 am

   Jane

   Hvor dejligt at høre, tak Mathilde! :-)


 8. dec 2, 2012
  7:46 pm

  Betina Truelsen

  Tak for en super god og spændende blog. Hvis man ikke lader mandlerne trække så længe, skal de så også tørres i ovnen ?

  Jeg pleje at overhælde dem med kogende vand og så lige lade dem stå et lille minut eller 2, så er de lige klar til at smutte. Men tænker så at de ikke behøver at tørre i ovnen, eller skal de alligevel ind, bare i kortere tid ??


  • dec 2, 2012
   8:34 pm

   Jane

   Jeg tror, de skal tørre, hvis de har været våde. Jeg synes ikke at mandlerne kan blive malet til fint mel, hvis de er våde, men det er måske bare mig… :-/


 9. dec 3, 2012
  7:58 pm

  Betina

  Okay, så tror jeg at jeg tørre dem :)


 10. dec 14, 2012
  4:10 pm

  Lisbeth

  Det smager da herre godt.. Har netop lige lavet en portion ;) Må hellere få lavet nougat nu jeg er så godt igang hehe


  • dec 14, 2012
   4:39 pm

   Jane

   Ja, det smager topnice ;-) Og nougaten, jeg siger dig, den er farlig… :-/


 11. jun 16, 2013
  7:34 pm

  Naja

  Halløj Jane :o )
  Kan man udelade mandelessens?…. :o )


  • jun 16, 2013
   7:45 pm

   Jane

   Ja helt sikkert! Jeg putter det kun i for mere “ægte” marcipansmag (ironisk, ikke?)

   Jeg slettede din anden kommentar. Begge var gået igennem :-)


 12. jul 25, 2013
  12:14 pm

  Rolf

  hej
  ADVARSEL – vil blot lige kommentere at man som diabetiker UNDER INGEN OMSTÆNDIGHEDER MÅ BRUGE agavesirup


 13. aug 21, 2013
  1:20 pm

  Randi

  jeg lavede denne marcipan da datteren kikkede forbi hun sagde dog at hun så bestemt ikke kunne lide marcipan men så smagte hun den og ja så var hun helt vild valgt dog at lave kransekage af den da datteren sagde at det spiste hun ikke hun spise dog 2 store stykker kransekage af denne marcipan


 14. okt 12, 2013
  2:18 pm

  Zaynab

  Kan man bruge ahornsirup istedet for agave? ;)


 15. okt 13, 2013
  10:55 pm

  Kristina Holst Henriksen

  Hej Jane
  Den her marcipan er temmelig meget bedre end den jeg, førhen, gik og købte i dyre domme. Et hit hos mig og mine :-) Jeg har i dag brugt den til at “overtrække” nogle træstammer….ikke værst. Alt sammen lchf, men i den søde ende. Det sker ikke tit, men det skal til en gang i mellem. I øvrigt lavede jeg træstammerne ud fra en blanding af din opskrift på romkugler og min gamle, nu i lchf format, opskrift på romkugler. Ganske godt resultat :-)
  Kristina


  • okt 14, 2013
   11:19 am

   Jane

   Træstammer? Orv hvor syndigt! Det må jeg klart prøve!!


 16. nov 13, 2013
  10:43 am

  Pernille Bjerring

  Kan man bruge anden sødning end agavesirup – jeg er altså ikke helt sikker på det der agavesirup…F.eks. ahornsirup?


 17. nov 19, 2013
  10:08 pm

  Bente

  En hurtig “jeg må bare have noget guf” er din marcipan, hvor æggehviden erstattes af en lille slat Baileys – samler også de hakkede mandler rigtig fint (- og det smager også fint med usmuttede mandler !)


 18. nov 28, 2013
  4:04 pm

  Mia

  Hold nu op det smager godt!! Lavet det med mandler med skral, og det smager himmelsk. Hvis man ikke har lavet det før, så skynd jer at komme igang.


 19. jan 17, 2014
  10:02 pm

  Karina Helbo

  Hej Jane – eller en der kender svaret :-)
  Kan man bruge købt mandelmel – i stedet for selv at male mandlerne?
  Jeg glæder mig til svaret – og til at prøve opskriften. Det lyder VILDT lækkert :-)


 20. mar 2, 2014
  4:05 pm

  Line

  Hej Jane.

  Kender du et sted, hvor man kan købe (HELT) ren mandelessens?


  • mar 2, 2014
   4:15 pm

   Jane

   Det tror jeg ikke findes. Gør det? Jeg er aldrig stødt på det..

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *