RAW gulerodskage

I går gik jeg amok i raw lækkerier for at prøve at fylde noget godt i min krop efter en dag/nat med massivt misbrug.

Først lavede jeg RAW brunkagekugler – virkelig et hit, som klart skal laves igen til december. Tænk, at sidde og spise julelækkerier og samtidig fylde gode ting i sig.

Bagefter lavede jeg en RAW gulerodskage, som også blev rigtig lækker. Opskriften var fra Caroline Fibæks lækre bog, Raw Cake, dog justeret en lille smule. Lækker, saftig og svampet. Lige som en gulerodskage skal være.

Ingredienser

 • 4½ dl fintrevne gulerødder
 • 2½ dl mandler (udblødt i vand i mindst 2 timer)
 • 1½ dl valnødder (udblødt i vand i mindst 2 timer)
 • 1½ dl bløde dadler
 • 1½ dl rosiner
 • 2 tsk stødt kanel
 • 1 tsk stødt ingefær
 • 1 tsk muskatnød
 • Revet skal fra 2 økoappelsiner
 • Revet skal fra 1 økocitron

Flødeostglasur

 • 2 dl cashewnødder (Caroline Fibæks opskrift anbefaler macadamia, og det tror jeg også er et bedre valg)
 • 1 spsk citronsaft
 • Revet skal fra 1 økocitron
 • 1 spsk citronsaft
 • 1 tsk vaniljepulver
 • Lidt vand

Sådan

Kagedej: Riv gulerødderne helt fint. Mal nødderne til mel i en foodprocessor eller blender og bland nøddemelet med krydderierne og skallerne fra både appelsin og citron. Kør dadlerne alene en tur igennem foodprocessoren sammen med rosinerne, til det er en helt lind masse, og bland den herefter med nøddemelet.

Dejen glattes ud i en form. Jeg brugte en springform.

Jeg (og ungerne) kan egentlig bedst lide, hvis der hverken er klumper af nødder eller tørret frugt. Det er dog svært at male nødderne til helt fint mel, hvis de har været udblødt, og derfor giver det en grovere dej. Næste gang springer jeg nok udblødningen over, eller udbløder dem i så god tid forinden, at de kan nå at tørre inden maling.

Flødeostglasur: Nødderne males så fint som muligt sammen med de øvrige ingredienser og smøres ud over kagen. Kagen bør stå i køleskab og sætte sig et par timer inden servering.

Men hvad så med kulhydraterne og blodsukkeret?
RAW kager er jo ikke ligefrem low carb. I bedste fald kan man kalde dem lower carb. Men jeg synes, de er et godt alternativ til almindelige kager. Jeg elsker tanken om, at kagerne er fyldt med nyttige ting. Særligt sensitive kan dog godt opleve blodsukkerudsving af de mange dadler. F.eks. mig! Det var dog ikke så stort et problem med gulerodskagen, idet den indeholdt så mange nødder også. Men den traditionelle – og uhørt lækre RAW chokoladekage – sender desværre mit blodsukker på himmelflugt.

Kommentarer

 1. skriver

  Kunne man ikke finde noget protein at hælde i som kompensation? Eller holder det så op med at være RAW (og betyder det noget?)

 2. skriver

  Mums – denne kage har jeg kigge meget på de seneste dage og overvejet, om den skulle være den sunde snack til mit foredrag, men det ender med at blive Brownie Babe fra samme bog, som vinder :-) Den kan nu også varmt anbefales! KH Charlotte

 3. Jane skriver

  @Rikke, tænker du protein i chokoladekagen? bumbum… ved ikke lige i hvilken form, det skulle være. Og jow, for mit vedkommende er det ligegyldigt, om den er raw. Jeg synes bare, den smager fantastisk!
  @Åh Charlotte, jeg er brandærgerlig over at misse dit foredrag. Og brownie babe :)

 4. skriver

  Altså, nu er jeg jo ude på dybt vand for jeg kender hverken chokoladekagen eller det her proteinpulver (og ved derfor ikke om det smager af lort – må man forresten godt sige lort på din blog?) Men jeg havde set noget hampe proteinpulver som også skulle være raw – hvis man nu kunne få det til at integrere sig i kagen?

 5. Jane skriver

  Lort er velkommen :)

  Hampeprotein er grønt og smager lidt mærkeligt. Det er ok i juices eller grønne kiks, men jeg ville ikke putte det i en kage. Jeg er ikke sikker på at proteinpulver, uanset ophav, ville gøre sig særligt godt i kagen. Måske skulle man i stedet spise noget proteinholdigt ved siden af (selvom det nok ser lidt mærkeligt ud lige at nappe et hårdkogt æg sammen med kagen ;-))

 6. Eva skriver

  Eller en klat skyr med vanillepulver og evt. lidt Sukrin. Det synes jeg er goooooodt! Og hurtigere og mindre rod end flødeskum. Og mine unger er enige. Måske ikke lige i det med rodet – når man er 2½ år og 14 måneder går man ikke så meget op i roderiet i køkkenet ;o) Anyway, I hvert fald giver det et godt skud protein i tilbehøret!

  • Jane skriver

   Det ved jeg snart ikke. Så er der jo ikke rigtig andet at bage af en tørrede frugter og “fyld” :-/

 7. Vibeke skriver

  Øh…den der flødeost glasur, skal der ikke flødeost i? Eller skulle der også have stået flødeost der hvor der blot står 1 spsk. ?
  -Tak iøvrigt for en meget inspirerende side :-)

 8. Kristina Bonde skriver

  Har samme spørgsmål som Vibeke, er det en spsk. flødeost der mangler i opskriften? under flødeostglasur? :-)

Skriv et svar