Når efteråret begynder at ruske, mister jeg lysten til de grønne salater og får lyst til de grove råkostsalater i stedet. I dag lavede jeg derfor en af mine favoritter til frokost. Den består i al sin enkelhed af revet gulerod, revet knoldselleri og solsikkekerner. Faktisk burde den have en halv avokado i tern på toppen, men jeg havde ikke nogen. Det er altså gode sager!
Knoldselleri er en af mine yndlingsrodfrugter. Den kan spises rå, bages i ovnen eller koges og moses til smagfuld mos. Og så er den nyttig med sit høje indhold af gode grove kostfibre, C- og K-vitamin og B6 samt mineralet kalium. Det siger de selv hos Aarstiderne.
Mmm den ser god ud – jeg er ikke så vild med solsikkekerner, men tænker at græskarkerner heller ikke er at foragte. Og så får jeg altså lyst til at putte appelsin eller pomelo i…
Knoldselleri smager fantastisk. Den råkost ser virkelig lækker ud, men nu bliver jeg forvirret. Jeg har lært, at når man spiser lchf, så spiser man ikke grøntsager, der har vokset under jordens overflade? Var i øvrigt på Manfreds i Jægersborggade at hente mad i går. Der hørte kartoffelpuré til dagens ret, men kokken sagde straks, at jeg bare skulle sige, hvad jeg hellere ville have, og så fiksede han den. Han grinede kun lidt, da jeg sagde, jeg ikke spiste noget, der voksede under jordens overflade. Hah!
Hej Mette. Du har ret i, at striks lchf kun anbefaler ovenjordsgrøntsager. Jeg er som regel mere moderat. Idet jeg som hovedregel hverken spiser korn, sukker, frugt og mælkeprodukter, kommer jeg virkelig langt ned i kulhydrater, hvis jeg kun spiser ovenjordsgrøntsager, og det synes jeg ikke er nødvendigt, medmindre mit blodsukker pludselig går amok. Så jeg spiser rodfrugter (dog ikke kartofler) her i vinterhalvåret, fordi de er nyttige og bidrager med en masse godt. For mig handler det om at finde balance og finde det niveau, hvor man trives, har det godt, har god energi, stabil vægt og flad mave (alt er relativt, ikke? :))
Og tak for tip om Manfreds. Det sted kender jeg slet ikke, men det vil jeg da kigge nærmere på.
Jeg er ret enig med dig- selvom jeg gerne vil tabe mig mere
– så har jeg især om efteråret/ vinteren en mere liberal tilgang til rodfrugter ( og også frugt) end de fleste svenske LCHF
Jeg synes det er tåbeligt at fylde sig med vandlige grøntsager om vinteren- så det handler også om årstiders gang og at jeg har svært ved at blive mæt om vintren uden rodfrugter, -at jeg så ikke spise enorme mængder rodfrugter pr gang er en anden sag.
Selleri er virkelig en overset sag. Jeg har selv dyrket den i år og har fået fine faste hvide knolde som var utroligt milde og børnevenlige i smag.
Tak for jeres svar.
Jeg er helt med på, at man skal finde et passende niveau og ikke bare gøre noget – eller rettere lade være med at gøre noget -, fordi sådan er reglerne.
Jeg har endnu kun været på lchf i en halvanden måneds tid (vil jeg tro – not really counting), og det er nemmere for mig at prøve det af efter de ‘rigtige’ regler og så senere lave tilpasninger, når jeg finder ud af, hvad der virker og ikke virker for mig personligt.
Men det kan da være, jeg så småt skal kaste mig ud i nogle af rodfrugterne igen. Jeg spiste rigtig mange gulerødder førhen, men det har jeg ikke rørt i lang tid nu, og dem savner jeg ærlig talt ikke. Knoldselleri kunne jeg til gengæld godt bruge, så det vil jeg da kaste mig over indimellem.
Jeg spekulerer over, om man med tiden vil blive mere følsom rent fordøjelsesmæssigt og blodsukkermæssigt over for, hvis man spiser en skive rugbrød eller lidt fuldkornspasta, hvis man ikke har spist det i lang tid?
Jeg frygter lidt, at jeg skaber en dårlig situation for mig selv, hvis jeg om nogle måneder finder ud af, at jeg gerne vil lade rugbrød være en del af min kost et par gange om ugen eller lignende. Det skal lige siges, at jeg ikke er glutenallergiker.
Hej Mette. Jeg oplever helt klart, at jeg reagerer mere på sukker og frugt, hvis jeg spiser det efter en lang periode uden. Også alkohol for den sags skyld. Jeg bliver fuld af to glas rødvin. Hmm…. Rodfrugter reagerer jeg ikke på, men dem spiser jeg også altid sammen med fedt og protein, som jo gør blodsukkerstigningen langsommere. Det handler jo om tolerance og tolerancetærsklen bliver mindre, hvis kroppen ikke er vant til at få den slags stimulanser. Jeg tror sagtens, du kan spise en skive rugbrød uden reaktion men sikkert ikke en franskbrød med syltetøj. Hvis du forstår.. 😉
Jeg kan sagtens flippe lidt frem og tilbage. I perioder skal jeg være meget striks, i andre perioder kan jeg slække mere. For mig gælder det om at finde de signaler, der peger på, at jeg er på vej ud på en glidebane. Som fx når jeg eksperimenterer med mælkeprodukter og pludselig synes, det er en glimrende idé at spise græsk yoghurt til morgen, frokost og aften. Så er det på tide at gå tilbage…